První pes - BO tervueren?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
15.8.2015 23:14
Izastarkova

XXX.XXX.235.68

Zdravím :)
Po mnoha letech to vypadá, že se mi konečně splní sen mít vlastního psa a tak se snažím vybrat plemeno co nejlépe a nejrozumněji. Chci ho hlavně jako kamaráda, společníka a parťáka na všelijaké aktivity - jak psí sporty tak obyčejné projížďky na kole, ježdění po výletech atd.. Zatím nejvíce uvažuji o BO tervuerenovi a chtěla bych požádat o názory někoho, kdo má s tímto plemenem zkušenosti - myslíte, že je to správná volba? :)
Ještě dodám že to není úplně první pes, dva už jsme měli jako rodinné, ale vždy byli spíš rodičů než moji..:)wi.

15.8.2015 23:21
loolucy

XXX.XXX.60.30

Kamarádky mamka má chovnou stanici. Ona sama většinou tahala dvě fenky všude s sebou, takže parťák na aktivity to je velký :)
Zdají se mi jako fajn plemeno, jenom jsou na mě až moc velké hysterky (teda aspoň ty zmiňované fenky). Byli hodně uřvané, chodili jsme společně na agility a jedna z nich mě dokonce ťafla do prstu, když hysterčila .

Ale jinak myslím, že pes ideální :).

16.8.2015 01:17
Clayton

XXX.XXX.141.39

Zrovna tervíka bych si jako prvního psa rozmyslela.Bývají bázliví a hysteričtí.Celkem složitá povaha...Jako první mě napadá Australský ovčák.Pak možná Beauceron či Erdelteriér.
Tervuereny znám osobně 2.S oběma majitelé cvičí sportovku, ale ti psi jsou prostě hrozně reaktivní.Ze strachu koušou ostatní psy.Jsou hrozně citliví, preventivně kňučí...Nevím, co si o nich mám myslet.

16.8.2015 08:14
conie

XXX.XXX.206.202

BO je na výchovu a výcvik přece jen trochu složitější, jsou to povahově citlivky a přitom hyperaktivní, někteří bývají až hysteričtí. Jako 1.psa bych si to dobře rozmýšlela. Známá, zkušená kynoložka, má BOT, věnovala se psovi opravdu hodně, skládají zkoušky z poslušnosti, ale... mezi psy nemůže na volno, k lidem je nedůvěřivý, zákeřně kousavý atd. Podle majitelky to vše pramení z jeho hyperaktivity a vnitřního neklidu. Co zkusit klasiku NO? Uvedený beauceron taky není špatná volba, AUO moc neznám, ale přijde mi, že se teď doporučuje téměř na vše. Erdela určitě ne, jsou to úžasní psi, ale ne pro začátečníka, je to teriér. Do výběru bych přidala kolii, flat coated retrievra, nova scotia duck tolling retrievra.

16.8.2015 09:40
scylla

XXX.XXX.150.32

Izastarkova napsal(a):
Zdravím :)
Po mnoha letech to vypadá, že se mi konečně splní sen mít vlastního psa a tak se snažím vybrat plemeno co nejlépe a nejrozumněji. Chci ho hlavně jako kamaráda, společníka a parťáka na všelijaké aktivity - jak psí sporty tak obyčejné projížďky na kole, ježdění po výletech atd.. Zatím nejvíce uvažuji o BO tervuerenovi a chtěla bych požádat o názory někoho, kdo má s tímto plemenem zkušenosti - myslíte, že je to správná volba? :)
Ještě dodám že to není úplně první pes, dva už jsme měli jako rodinné, ale vždy byli spíš rodičů než moji..:)wi.

Klidně si tervíka pořiďte, dobře vybírejte chovku a osobně poznejte rodiče. Znám asi 6 tervíků, většinou holky, bázlivá není ani jedna a jedna z nich, kterou jsem i často hlídala, byla vynikající služební pes. Povahu složitou nemají, rychle reagují, rychle se učí a jsou to závisla. Nejsou to psi na gauč.

16.8.2015 10:51
Kincl

XXX.XXX.124.144

Pokud jste pevně rozhodnutá a budete se mu hodně věnovat tak do něj běžte smajlík
Přece jen nejste úplný začátečník a se stavěním "pyramidy" byste ho mohla mít tak za 20 let taky smajlík

16.8.2015 11:06
anonymx

XXX.XXX.226.148

Ja jich znam opravdu hodne a vsichni jsou problemovi. Nektery vic, nektery min. Vseobecne, bazlivost, nervozita, cholerik. Velmi temperamentni. Nevybirat "vystavni" ani vystepence a nepodcenit nic od prvniho dne.

Uživatel s deaktivovaným účtem

16.8.2015 21:52

Přidejte si do výběru knírače, ideálně středního, ale i velký by mohl vyhovovat. A radši než AUO krátkosrstou kolii.

16.8.2015 23:17
lenunka

XXX.XXX.135.145

Mám beaucerona, fenu,10 měsíců a je jedním slovem ÚŽASNÁ. Za mě ta nejlepší volba pro psa téhle velikosti. nebojácná, neštěkavá, aktivní, při tom dokáže být gaučák. Poslušná, inteligentní, rychlá. Skvělá k maličkým dětem i ke zvířatům. Za mě jasná volba. Do NO bych nešla, současné sražené zádě se mi nelíbí. BO jsou na mě příliš hyperáci a hysterky.

17.8.2015 07:04
scylla

XXX.XXX.150.32

Mžete zůstat u tervíka, záleží hodně na výchově. Když ho nebudete přetáčet a respektovat jejich jemnou povahu, bude v pohodě. No můžete také zvolit, ale tam bych nevolila exteríéráka kvůli zdraví a také kvůli tomu, že bych se nemohal dívat na to, jak se ten pes nemůže pohybovat.

17.8.2015 09:13
anonymx

XXX.XXX.27.66

Scylla- já mám občas pocit, že vy už jste pár let mimo dění v současné kynologii. Nechápu souvislost NO exteriéráka a zdraví a proč by se nemohl pohybovat. Módní trend "kapřích" hřbetů a přeúhlení zadních končetin byl před 30ti lety a poměrně krátkou dobu. A právě pohyb psa na výstavách rozhoduje.

17.8.2015 09:40

anonymx napsal(a):
Scylla- já mám občas pocit, že vy už jste pár let mimo dění v současné kynologii. Nechápu souvislost NO exteriéráka a zdraví a proč by se nemohl pohybovat. Módní trend "kapřích" hřbetů a přeúhlení zadních končetin byl před 30ti lety a poměrně krátkou dobu. A právě pohyb psa na výstavách rozhoduje.

Tak to se to drží docela dlouho - třicet let...

Nebo chcete říct, že současné exteriérové linie NO nemají kapřáky? Nejsou přeúhlené? Netahají zadky skoro po zemi?

17.8.2015 10:06
anonymx

XXX.XXX.27.66

Ale zdaleka ne. Ten extrém byl opravdu před 30ti lety. Podívejte se na vítěze dnešních výstav, podívejte se na ně v pohybu a uvidíte, že ten hroznej módní trend už nejde do extrému.

17.8.2015 11:37

anonymx napsal(a):
Ale zdaleka ne. Ten extrém byl opravdu před 30ti lety. Podívejte se na vítěze dnešních výstav, podívejte se na ně v pohybu a uvidíte, že ten hroznej módní trend už nejde do extrému.

No nevím. Já mám pocit, že to přeúhlení u leckterých psů extrémní je. A při pohledu z vrchu je pes úzký - placatý...

17.8.2015 11:56
anonymx

XXX.XXX.27.66

Nesmíte srovnávat s kvadráty, tam je stavba těla samozřejmě jiná a tím i úhlení. Nevím, jak může být úzký, když musí mít hrudník a dnešní trend je pes opravdu spíš mohutný, feny jsou výrazně drobnější a tím i "užší".

17.8.2015 11:59
Izastarkova

XXX.XXX.168.201

Všem moc děkuju za reakce :) ještě si to rozmyslím..:) také jsem uvažovala o chodském psu a líbí se mi i holandský ovčák.. Co si myslíte o těch?:).

17.8.2015 12:21
anonymx

XXX.XXX.27.66

Možná ten choďák by pro vás byla dobrá volba. Ale každopádně bych se jela podívat někam na výstavu a eventuálně k nějakému chovateli. Chce to nedívat se na obrázky, ale vidět psy naživo.

17.8.2015 12:23

anonymx napsal(a):
Nesmíte srovnávat s kvadráty, tam je stavba těla samozřejmě jiná a tím i úhlení. Nevím, jak může být úzký, když musí mít hrudník a dnešní trend je pes opravdu spíš mohutný, feny jsou výrazně drobnější a tím i "užší".

Srovnávat s kvadráty? To jako třeba s velkými knírači či boxery? Ne, to mně vůbec nenapadlo a divím se, že vás.
Asi zdaleka ne všichni mají požadované hrudníky, že... A proto se mohou jevit při pohledu seshora jako "placatí". a s kapřím hřbetem. Před takovými třiceti lety měl NO hřbet spáditý ale v linii rovný, úhlení zadních končetin umožňující jak vytrvalý klus, tak výborné skokové vlastnosti. Pak se začal chov orientovat na tehdejší západoněmecké plemeníky a postupně se do chovu dostali kapří hřbety a přeúhlení zadních končetin...

17.8.2015 12:25

Izastarkova napsal(a):
Všem moc děkuju za reakce :) ještě si to rozmyslím..:) také jsem uvažovala o chodském psu a líbí se mi i holandský ovčák.. Co si myslíte o těch?:).

Choďák je dobrá volba, ale pozor, některé linie jsou dost zatížené epilepsií.

17.8.2015 13:21

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Srovnávat s kvadráty? To jako třeba s velkými knírači či boxery? Ne, to mně vůbec nenapadlo a divím se, že vás.
Asi zdaleka ne všichni mají požadované hrudníky, že... A proto se mohou jevit při pohledu seshora jako "placatí". a s kapřím hřbetem. Před takovými třiceti lety měl NO hřbet spáditý ale v linii rovný, úhlení zadních končetin umožňující jak vytrvalý klus, tak výborné skokové vlastnosti. Pak se začal chov orientovat na tehdejší západoněmecké plemeníky a postupně se do chovu dostali kapří hřbety a přeúhlení zadních končetin...

Přesně, většina dnešních exterieráků jsou mrzáci, kteří jsou limitovaní svým tělem...

17.8.2015 14:08
anonymx

XXX.XXX.226.148

Ale neprehanejte! NO jsou uz jedine plemeno, ktere na vystavach opravdu beha ( a kouse ). Navic uz to davno neni v exterieru takova tragedie, to mnohem horsi je povaha.

17.8.2015 16:36

anonymx napsal(a):
Ale neprehanejte! NO jsou uz jedine plemeno, ktere na vystavach opravdu beha ( a kouse ). Navic uz to davno neni v exterieru takova tragedie, to mnohem horsi je povaha.

Nepřeháním, asi už Vám to tak nepříjde, když jich vídáte tolik, ale nezainteresovaný člověk vidí chcípaka a takového psa je mu líto.

17.8.2015 17:29
scylla

XXX.XXX.150.32

Nepřeháním, asi už Vám to tak nepříjde, když jich vídáte tolik, ale nezainteresovaný člověk vidí chcípaka a takového psa je mu líto.

Ne chcípáka, ado půl těla pěkného psa. Je mi líto, když je vidím běhat. Všimli jste si, že exteríéráci neradi stojí? Už od štěněte si sednou nebo lehnou při každé příležitosti.

17.8.2015 17:53
anonymx

XXX.XXX.226.148

Nevidam jich tolik, mam pracaky. Ale koukam na to objektivne.
A Scylla- kazdy pes nerad stoji. Pokud neni v pohybu a ma pocit klidu (nehlida), tak si sedne nebo lehne a usne. To dela bezne kazdy normalni pes. Pracaci NO i maliny. De facto nic mezi tim.

18.8.2015 10:43
conty

XXX.XXX.103.249

A co takhle choďáka . Zažila jsem jednu fenku, ale tak úžasnou povahu jsem u psa ještě neviděla

18.8.2015 11:08
scylla

XXX.XXX.150.32

anonymx napsal(a):
A Scylla- kazdy pes nerad stoji. Pokud neni v pohybu a ma pocit klidu (nehlida), tak si sedne nebo lehne a usne. To dela bezne kazdy normalni pes. Pracaci NO i maliny. De facto nic mezi tim.

Jistě, každý pes nerad dlouho stojí, ale exteriéráci prostě nestojí, jdou ihned do sedu, protože je to pro ně nepohodlné. Všimněte si, že většina fotek exteriéráků všude možně jsou sedící nebo ležící psi nebo psi v postoji. Přirozeně a uvolněně nestojí, protože nemůžou.

18.8.2015 11:28
anonymx

XXX.XXX.27.66

scylla napsal(a):
Jistě, každý pes nerad dlouho stojí, ale exteriéráci prostě nestojí, jdou ihned do sedu, protože je to pro ně nepohodlné. Všimněte si, že většina fotek exteriéráků všude možně jsou sedící nebo ležící psi nebo psi v postoji. Přirozeně a uvolněně nestojí, protože nemůžou.

Panebože, to je zase... Kam vy na to chodíte?
Jestli ono to nebude tím, že na fotkách se pes fotí aby vypadal hezky a tedy ve výstavním postoji.
Asi než začnete šířit svoje domněnky by to chtělo pár psů vidět.

18.8.2015 13:08
Izastarkova

XXX.XXX.168.201

Jeste jednou dekuju..:) urcite se zajedem podivat do chs jak terviku tak chodaku a uvidime kdo se nam bude zamlouvat vic:).

18.8.2015 13:18
kobroor

XXX.XXX.41.2

anonymx napsal(a):

Můj pracák NO si nelehne a nesedne, co je den dlouhej (pokud není sám na zahradě).

18.8.2015 13:24
noemi

XXX.XXX.64.236

Izastarkova napsal(a):
Jeste jednou dekuju..:) urcite se zajedem podivat do chs jak terviku tak chodaku a uvidime kdo se nam bude zamlouvat vic:).

A co tohle?... tervueren jen v jiném odstínu - povahově by měli být stejné. Záleží, jaký odstín srsti upřednostňujete.

https://www.google.cz/search?q=groenendael&espv=2&biw=1920&bih=911&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0CAYQ_AUoAWoVChMI0pqLh8KyxwIVRzYaCh2SKwdZ&dpr=1.

18.8.2015 13:55
anonymx

XXX.XXX.235.57

Groenendal je jeste horsi nez tervik.

18.8.2015 13:56
anonymx

XXX.XXX.235.57

kobroor napsal(a):
Můj pracák NO si nelehne a nesedne, co je den dlouhej (pokud není sám na zahradě).

Ti moji jsou bud v pohybu nebo padnou a sami si sednou jedine kdyz cihaji u misek.

18.8.2015 14:12
noemi

XXX.XXX.64.236

anonymx napsal(a):
Groenendal je jeste horsi nez tervik.

Fakt?...no vodíš, a já jsem hledala informace a tam bylo uvedeno, že rozdíl je jen v barvě srsti, povahově, že jsou stejní

18.8.2015 14:24
scylla

XXX.XXX.150.32

Groenendalová kamarádky je naprosto úžasný pes, pohodová, temperamentní, ale ovladatelná, hravá, milá, mazlivá, má výdrž - chodí treky.

Za necelých 14 dní jedeme s kamarády na dovču do hor a budou tam 3 tervice, tahle fena, chodák, rotwík, čsv a několik NO. Jezdíme tak každý rok a s tervíky nebyl nikdy žádný problém. Musím kamarádům říct, že mají strasně problémové psy, bude to pro ně novinka.

18.8.2015 14:39
anonymx

XXX.XXX.235.57

Achjo, jeste jsem nezazila, ze by nekdo priznal; ze jeho pes neni zrovna ten nej...
jednak toho psa milujete, jednak se szijete a vychovate si psa k obrazu svemu. Ja taky znala prima tervika-jen obrany byly problem. A pak znam 3 sice krasne, mile, ale... krome toho jste prece uz nekolkrat psala, ze vy po psech vlastne nic nechcete.

Přidejte reakci

Přidat smajlík