Teprve můj čtvrtý pes se snesl s kočkama, po něm přišla naše poslední a tam je problém se žrádlem. Když má misku prázdnou, můžou si do ní kočky klidně lehnout. Jakmile je v ní žrádlo, tak je konec. Když k nám přišla, měli jsme dvě starší kočičky, tak ty si holt zvykly. Před dvěma lety se k nám probojovali dva kocourci, byla to klasická kočičí invaze a ti si vytvořili - pokus omyl - jakési soužití.
Já jsem zastáncem toho, že pokud prostě psovi vysvětlíte, že to je "naše kočička", tak to budou parťáci. Vždycky to chvíli trvá, než si pes zvykne, ale ještě se mi nestalo, že by naši kočku neměli rádi. Hladím je spolu, přitom krmím psa, mám je společně na klíně, kočku nosím s sebou, nechám psa očuchat a pod.
Rozdíl byl pak v cizích kočkách - to byly a jsou vetřelci...
loolucy
napsal(a):
Já jsem zastáncem toho, že pokud prostě psovi vysvětlíte, že to je "naše kočička", tak to budou parťáci. Vždycky to chvíli trvá, než si pes zvykne, ale ještě se mi nestalo, že by naši kočku neměli rádi. Hladím je spolu, přitom krmím psa, mám je společně na klíně, kočku nosím s sebou, nechám psa očuchat a pod.
Rozdíl byl pak v cizích kočkách - to byly a jsou vetřelci...
Taková (pouze teoretická) otázka - myslíte, že by něco takové bylo možné i se psem, který má v likvidaci drobných zvířat již dlouhodobou praxi? Mám asi pětiletého voříška z útulku a jeho bývalí majitelé ho nechávali růst jak dříví v lese, chlapec jim za tu dobu mimo potkanů, ptáku a x jiných zvířat zabil i několik koček. Berte to jako takový námět k diskuzi :).
shavoid
napsal(a):
Taková (pouze teoretická) otázka - myslíte, že by něco takové bylo možné i se psem, který má v likvidaci drobných zvířat již dlouhodobou praxi? Mám asi pětiletého voříška z útulku a jeho bývalí majitelé ho nechávali růst jak dříví v lese, chlapec jim za tu dobu mimo potkanů, ptáku a x jiných zvířat zabil i několik koček. Berte to jako takový námět k diskuzi :).
Ano, myslím si, že i u takového psa se to dá zvládat, bude to samozřejmě na trochu déle než obvykle. Ale pokud se člověk bude snažit, nevidím v tom problém.
Musí prostě pochopit, že tohle není hračka/kořist, ale kamarád. Kočky či jiná zvířata jsem nikdy nijak nehrotila, vždy to brala s klidem a opravdu je navzájem neustále seznamovala. samozřejmě, člověk musí být zpočátku vždy přítomen, aby se nestalo nic zlého.
Krasný případ je voříšek mého dědy. Děda má spoustu zvířat (kachny, holuby, králíky, slepice,...) a voříšek je vždy hlídal, je s nimi na dvoře a nikdy jin nic neudělal. Problém přichází v případě, když se na dvoře objeví nové zvíře - to je opravdu schopen okamžitě zahubit. Takže si děda vždycky vezme voříška stranou, stejně tak nové zvířátko a opravdu (možná se budete smát) mu to lidsky vysvětlí: "tohle je naše, to se nekouše" a je klid. Pokud by se pes dostal k cizím slepicím, jsem si jistá, že by je vyzabíjel všechny. Ale to je jen tak okrajově, že to pravdu jde.
loolucy
napsal(a):
Ano, myslím si, že i u takového psa se to dá zvládat, bude to samozřejmě na trochu déle než obvykle. Ale pokud se člověk bude snažit, nevidím v tom problém.
Musí prostě pochopit, že tohle není hračka/kořist, ale kamarád. Kočky či jiná zvířata jsem nikdy nijak nehrotila, vždy to brala s klidem a opravdu je navzájem neustále seznamovala. samozřejmě, člověk musí být zpočátku vždy přítomen, aby se nestalo nic zlého.
Krasný případ je voříšek mého dědy. Děda má spoustu zvířat (kachny, holuby, králíky, slepice,...) a voříšek je vždy hlídal, je s nimi na dvoře a nikdy jin nic neudělal. Problém přichází v případě, když se na dvoře objeví nové zvíře - to je opravdu schopen okamžitě zahubit. Takže si děda vždycky vezme voříška stranou, stejně tak nové zvířátko a opravdu (možná se budete smát) mu to lidsky vysvětlí: "tohle je naše, to se nekouše" a je klid. Pokud by se pes dostal k cizím slepicím, jsem si jistá, že by je vyzabíjel všechny. Ale to je jen tak okrajově, že to pravdu jde.
Zní to optimisticky :). Když se nad tím tak zamyslím, určitý pokrok je vidět už i u mého psa - například v čekárně u veta, kam chodí také dost koček, nebo jiných zvířat. Dříve by příchod takového zvířete doprovázel nezvladatelný hysterák, až by mu oči lezli z důlků, po dvou letech práce pes sedí a hledí na mě :).
Shavoid
Jo, je to možné. Měla jsem takovou fenu, kterou přivedla dcera. Lovila kočky,
dle bývaléhomajitele si vždy "vyčistila" dvůr...
naše kočky by zabila, když je viděla, byla nepříčetná.
Ale dokázali jsme to.
Chce to čas, trpělivost, důslednost !
Fena byla jinak poslušná. Dostala košík, kočku do přenosky, nechat očichat
a důrazně usměrňovat. Chvíli to trvalo, v tomto mezidobí by kočku fakt zabila.
Musela jsem zajistit, aby se k sobě bez košíku a bez dohledu nedostaly.
Celá rodina musí dávat pozor !
Nakonec mezi nimi vzniklo přátelství, zaháněla cizí kočky ze dvora i zahrady,
spaly spolu...
Asi nemá každý čas a chuť si s tím pohrát...
No tak ja mam spise opacny problem. Moji psi uz vedi, ze moje veci se nenici. Takze kdyz jsem ted necekane "musela" donest domu stareho kocoura, tak se chovaji vzorne, chteji se s nim seznamovat, jenze i kdyz je posunkove poveluji dle potreby, tak na ne kocour utoci, pritom chlupaci se fakt snazi.