Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
17.8.2015 16:18
Barbora Pejskarová

XXX.XXX.128.210

Dobrý den, máte někdo zkušenosti s dlouhou cestou se psem? Mám výmarského ohaře a jedeme na podzim na Moravu. Cesta potrvá přes 4 hodiny a trochu mám obavy, aby jsme cestu zvládli. Bydlíme v baráčku a není zvyklý nikam moc jezdit.
Děkuji za každý podnět.

17.8.2015 16:20
noemi

XXX.XXX.64.236

Jeli jsme trasu Mariánské Lázně - Ostrava .
Fena v pásech na zadních sedadlech, pelíšek s sebou, misku s vodou taky.
A samozřejmě občas zastavit... i když Vaše 4 hodiny se dají zvládnout i v kuse.

17.8.2015 16:22
loolucy

XXX.XXX.60.30

Pokud není zvyklá cestovat, tak když každou hodinku na 10 minut zastavíte, aby se proběhla, tak to bude v pohodě :).

17.8.2015 16:46
Felow

XXX.XXX.188.103

Jestli ještě necestovala delší trasu, tak jí minimálně 8 hodin před cestou již nekrmte. Eliminujete tak případné zvracení a možnou dispozici k torzi žaludku.

17.8.2015 18:34
loolucy

XXX.XXX.60.30

Felow napsal(a):
Jestli ještě necestovala delší trasu, tak jí minimálně 8 hodin před cestou již nekrmte. Eliminujete tak případné zvracení a možnou dispozici k torzi žaludku.

Nevim, ale pokud normálně není hysterka, tak bych ji nakrmila. Když bude hladová, tak bude ještě více nervoznější...

17.8.2015 18:49
noemi

XXX.XXX.64.236

loolucy napsal(a):
Nevim, ale pokud normálně není hysterka, tak bych ji nakrmila. Když bude hladová, tak bude ještě více nervoznější...

Tak stejný nápad měla paní z útulku odkud jsem vezla 2 pejsky do Brna...a auto poblité doslova od střechy až po podlahu...takže krmit před cestou rozhodně NEDOPORUČUJI.

17.8.2015 19:10
Anet9B

XXX.XXX.58.52

Když máte ještě čas, tak bych psa párkrát naložila do auta a jela bych s ním kamkoliv třeba aspoň 10-15min. Pak zastavit a psa nechat proběhnout, aby věděl, že cesta autem nic není a pak se může proběhnout, když na cestu autem není zvyklý.

My s naší fenkou (jork) cestujeme autem po ČR často a letos s námi jela i do Chorvatska. Celou cestu prospala. Během jízdy vždy spí, leží, kouká a jakmile auto zastaví, pospíchá ven, tam se proběhne, vyčurá a pak se zase hrne do auta.

Těsně před jízdou ji nekrmìm, max 3h předem. Někdy jí dám pouze půlku dávky a zbytek po jízdě, a nebo jí dám najíst až na místě. Záleží také na situaci. kdybych jí před jízdou nakrmila, tak se mi pozvrací, po těch 3h předem se mi zatim nikdy nepozvracela.

Prostě bych na to psa trochu zvykla a pak až pojedete zastavte podle potřeby, psa nechte ať se proběhne či aspoň projde, vyčurá a jeďte dál.

17.8.2015 19:32
loolucy

XXX.XXX.60.30

Hlavně ji nesmíte do auta nutit. Pamlsky, pamlsky a pamlsky.

Těsně před jízdou bych nekrmila, ale těch 8 hodin už je hardcore. Bohatě stačí dát nažrat 2 hodiny před

17.8.2015 19:46
Lexaurin

XXX.XXX.190.168

Barbora Pejskarová napsal(a):
Dobrý den, máte někdo zkušenosti s dlouhou cestou se psem? Mám výmarského ohaře a jedeme na podzim na Moravu. Cesta potrvá přes 4 hodiny a trochu mám obavy, aby jsme cestu zvládli. Bydlíme v baráčku a není zvyklý nikam moc jezdit.
Děkuji za každý podnět.

Jezdime s fenkou Chorvatsko a zpet, kdyz jsme jeli poprve, auto znala malo, nijak jsem spec nic netrenovala, dostala ksiry k pasu, s sebou vodu, a k memu uzasu to zvladla na 1. Byla rada ze je s nami, byt v aute a prispendlena.

17.8.2015 20:04
Lexaurin

XXX.XXX.190.168

Nenacita se mi to, psala jsem jeste o krmeni, je hloupost pred ctyr hodinovou jizdou krmit, Ja vzdy krmim az na miste, vecer a pes zadnou ujmu netrpel.

17.8.2015 21:14
finat

XXX.XXX.104.222

Ja mám skúsenosť s 8 hodinovou cestou z Prahy na východné Slovensko kde chodíme za mojimi rodičmi. Dokonca teraz v lete sme chodili každé dva týždne. Moja fenka je zvyknutá od 3 mesiacov cestovať, cestovanie má rada pretože vie, že keď ideme dlho tak ideme k našim a teší sa z toho.

S jedlom nemá vôbec problém, keď bola šteniatko a trebalo ju kŕmiť 3x denne tak som jej dokonca počas cesty na benzínke dávala a nikdy mi nezvracala z cesty. Teraz chodievame skoro ráno a kŕmim ju ráno a večer a dostáva ráno pred cestou takú hodinu a taktiež bez problémov.

Cestou spí, sem tam sa preberie a poobzerá kde sme a znova zaspí. Zvykneme s ňou stáť 2x, raz sme dokonca stáli iba 1x a bez problémov ani si nevšimla a zobudila sa až doma. Ja mám ale malé plemeno. Otcova sestra má maďarskú vyžlu a tá je na cestovanie citlivá, keď bola menšia zvykla im zvracať ale to skôr keď išli s jej manželom lebo jazdí rýchlejšie. Pri nej si už zvykla a znáša to v pohode, ale pred cestou ju nekŕmia, až večer dostáva.

17.8.2015 21:16
finat

XXX.XXX.104.222

A ak nie je pes vôbec zvyknutý na auto, tak pred tou dlhšou cestou by som ho určite párkrát vzala na kratšiu vzdialenosť aby ste videli ako to znáša.

17.8.2015 21:58
doglover111

XXX.XXX.128.35

Určitě je vhodné psa na auto postupně zvyknout. Pokud je zvyklý na nějakou svoji boudičku nebo klec, bude ideální, pokud bude cestovat v ní. Dále je možné podat preventivně nějaké doplňky stravy určené ke zklidnění, například existuje spot on ke snížení stresu a zklidnění psů, s tím mám dobré zkušenosti - obsahuje jen kozlík lékařský, žádnou chemii. Nebo vyloženě pro cestování autem jsou k dispozici tablety předcházející cestovním nevolnostem.
Uvidíte, jak to pes bude snášet, můžete dělat přestávky spojené s vyvenčením a jeho proběhnutím, pokud bude vedro, tak hlídejte, aby měl dostatečný přísun vody.Pozor na klimatizaci, protože zvířata jsou stejně citlivá na výkyvy teplot jako my, lidi. Hlavně nezapomeňte psa v autě zabezpečit. Pokud nebude v kleci, tak by měl mít bezpečnostní pás. Ať vše zvládnete v pořádku.

17.8.2015 23:05
Ebi

XXX.XXX.58.138

Ještě bych připomněla, že když ji necháte během cesty proběhnout, tak rozhodně na vodítku - někteří psi mohou být z jízdy trochu mimo - hlavně pokud nejsou na delší cesty zvyklí.

18.8.2015 06:36
koňadra

XXX.XXX.128.31

Jezdím se psy často - i dlouhé trasy. Nechápu ale, proč jste psa občas někam nevyvezli, už jen proto, abyste věděli jak to bude snášet a jak se bude chovat.
- Cestu 4 h dělám na jeden zátah, není potřeba pořád zastavovat a zbytečně tak cestu prodlužovat. Mám zkušenost, že dělat venčící zastávky je stejně většinou k ničemu. Zastavit můžete někde na odpočivadle, nebo u lesa, nebo na benzince, v každém případě u silnice, takže musíte mít psa na vodítku. Cizí prostředí, projíždějící auta a vodítko k tomu... prostě většina psů se takto stejně ani nevyvenčí. Na to už musí být naučení. A také ten svinčík, co většinou na takových místech je, včetně lidských exkrementů, to jen hlídám, aby pes něco ještě nesežral.
- Psy před cestou zásadně minimálně 8 h NEKRMÍM. Nekrmím ani štěňata, ono se jim nic nestane, když budou jednou půl dne hlady. Lepší, než kdyby jim bylo špatně a tento zážitek si spojili s cestou v autě. Nekrmit pouze 2 h před cestou nemá vůbec smysl, protože pes má ještě žrádlo v žaludku a bude-li trpět na kinetózu, dobrou službu mu neuděláte. Psi cestou ani nenapájím, mám klimatizaci, takže jsou v pohodě. Navíc i voda jim může způsobit problém, pokud pes zvrací.
- Každý pes snáší jízdu v autě různě. Některému to nedělá nic, některý zvrací i kdyby cesta trvala jen 15 minut, některý zvrací jen při delších cestách... ale tohle právě jste už měli mít zjištěné. V každém případě se hodí si obstarat prášek proti kinetóze.
- Velké psy vozím v kufru (auto combi), mám mříž, malé v přepravkách, což je rozhodně lepší i pro případ, že pes zvrací - nemám zablité celé auto.

18.8.2015 06:45
koňadra

XXX.XXX.128.31

loolucy napsal(a):

Nezlobte se, ale vaše rady, to jsou opravdu perly - naprosto k ničemu. Nervózní pes nebude hladový, ale ten, kterému bude špatně, protože má nacpaný bachor a chce se mu zvracet. I další vaše rady jsou naprosto nepoužitelné - krmit 2 h předem - to ho můžete rovnou cpát za jízdy. Největší perla je ta, že mají každých 10 minut zastavit... jak dlouho tam pojedou? A jak se ten pes proběhne, když zastaví u silnice a musí ho mít na vodítku? Nebo si myslíte, že každých 10 minut je cesta do hlubokého lesa? A co na dálnici? Prostě nesmysly. Zvykat psa na auto - to už měli dávno. Možná i těmi pamlsky. Ale když ho povezou jen na tu Moravu, tak jim asi nezbyde nic jiného, než psa prostě vzít a naložit - pokud náhodou nebude chtít nastoupit sám. Dát mu v té chvíli pamlsky, to je jakoby ho nakrmili.

Uživatel s deaktivovaným účtem

18.8.2015 07:04

"Každý pes snáší jízdu v autě různě. Některému to nedělá nic, některý zvrací i kdyby cesta trvala jen 15 minut, některý zvrací jen při delších cestách... "
a náš zvrací jenom když řídí chlap, když řídím já tak neblije

"Největší perla je ta, že mají každých 10 minut zastavit"
Koňadra, patrně reagujete na loolucy, která ale napsala : "tak když každou hodinku na 10 minut zastavíte"...chce to číst pomaleji

Barbora, máte ještě kupu času psa na auto naučit, takže začněte hned a uvidíte, jak bude reagovat. Ty 4 hodiny zas tak moc nejsou.

18.8.2015 07:49
koňadra

XXX.XXX.128.31

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
"Každý pes snáší jízdu v autě různě. Některému to nedělá nic, některý zvrací i kdyby cesta trvala jen 15 minut, některý zvrací jen při delších cestách... "
a náš zvrací jenom když řídí chlap, když řídím já tak neblije

"Největší perla je ta, že mají každých 10 minut zastavit"
Koňadra, patrně reagujete na loolucy, která ale napsala : "tak když každou hodinku na 10 minut zastavíte"...chce to číst pomaleji

Barbora, máte ještě kupu času psa na auto naučit, takže začněte hned a uvidíte, jak bude reagovat. Ty 4 hodiny zas tak moc nejsou.

Díky za upozornění, fakt čtu moc rychle! Omlouvám se loolucy, fakt je tam každou hodinu zastavit na 10 minut. Nicméně pořád si myslím, že je zbytečné zastavovat vůbec.

Hmn - u vás psi zvrací, když řídí chlap, u nás když řídím já .

18.8.2015 08:22

Nechápu proč lidi kteří mají auto a psa nenavyknou psa jezdit normálně a pak to nemusí řešit. Všichni mí psi brali jízdu autem jako něco samozřejmého, zrovna tak jako my smajlík otevřu kufr, pes naskočí a vydrží tam prospat několik hodin, protože je zvyklý jezdit s námi všude. Zadavatelka ted řeší jízdu autem na dovolenou a předtím psa v autě nikdy nevozila, no tak ještě než pojedete tak ho každý den trošku svezte at si zvykne.

18.8.2015 08:24

koňadra napsal(a):
Díky za upozornění, fakt čtu moc rychle! Omlouvám se loolucy, fakt je tam každou hodinu zastavit na 10 minut. Nicméně pořád si myslím, že je zbytečné zastavovat vůbec.

Hmn - u vás psi zvrací, když řídí chlap, u nás když řídím já .

S některým řidičem zvracím i já smajlík

18.8.2015 08:50
Felow

XXX.XXX.188.103

loolucy napsal(a):

To opravdu nemáte pravdu, pes nesmí mít potravu v trávicím systému. Pokud by Vám nevadilo případné řádné znečištění auta spojené s neblahým ozonem po čas cesty, tak by Vás měla varovaz možná zvýšená dispozice k torzi žaludku( nervozita spojená s drncavými pohyby auta), zvláště v případě vašeho plemene. Takže nejíst ani nepít, pes to bez problému vydrží.

18.8.2015 10:31
Clayton

XXX.XXX.138.224

Můj pes jel autem už ve 2 měsících-při odběru přes celou republiku a měl z toho akorát radost.Nadšeně skočil do auta a koukal z okna.Cesta trvala asi 5 hodin a zastavili jsme třikrát.V autě se ani nepoblil, ani nepočůral.Také jezdíme trasu Praha-Slovensko a stavíme asi dvakrát u nějakého motorestu.Pes neblije a jízdu autem miluje.Bude sranda...

18.8.2015 10:39
loolucy

XXX.XXX.60.30

koňadra napsal(a):
Nezlobte se, ale vaše rady, to jsou opravdu perly - naprosto k ničemu. Nervózní pes nebude hladový, ale ten, kterému bude špatně, protože má nacpaný bachor a chce se mu zvracet. I další vaše rady jsou naprosto nepoužitelné - krmit 2 h předem - to ho můžete rovnou cpát za jízdy. Největší perla je ta, že mají každých 10 minut zastavit... jak dlouho tam pojedou? A jak se ten pes proběhne, když zastaví u silnice a musí ho mít na vodítku? Nebo si myslíte, že každých 10 minut je cesta do hlubokého lesa? A co na dálnici? Prostě nesmysly. Zvykat psa na auto - to už měli dávno. Možná i těmi pamlsky. Ale když ho povezou jen na tu Moravu, tak jim asi nezbyde nic jiného, než psa prostě vzít a naložit - pokud náhodou nebude chtít nastoupit sám. Dát mu v té chvíli pamlsky, to je jakoby ho nakrmili.

Vy jste taky perla sama o sobě

Já vycházím jen ze svých zkušeností, nikdy mi žádný pes v autě nezvracel. Když jsem nedala nažrat tak byli k nevydržení. Od toho je snad diskuze, ne? Píšu své zkušenosti, z čeho vycházím a co já doporučuji. Prostě v mém případě byli vždy nenažraní psi horší...

A zastavit každých 10 minut? No to snad né, ne? Když kritizujete, tak aspoň pořádně čtěte! Nemám slov...

18.8.2015 10:42
loolucy

XXX.XXX.60.30

Felow napsal(a):
To opravdu nemáte pravdu, pes nesmí mít potravu v trávicím systému. Pokud by Vám nevadilo případné řádné znečištění auta spojené s neblahým ozonem po čas cesty, tak by Vás měla varovaz možná zvýšená dispozice k torzi žaludku( nervozita spojená s drncavými pohyby auta), zvláště v případě vašeho plemene. Takže nejíst ani nepít, pes to bez problému vydrží.

Když už se bavíte o trávicím systému, tak by tedy, dle vaše mínění, neměl jíst více jak 24 hodin, že?

Fajn, když se člověk bojí, ať nechá psa hlady, ale nedat mu napít? To mně osobně přijde neetické...

18.8.2015 11:21

Felow napsal(a):

To by můj pes chcípl hlady, autem ho vozím skoro každý den. kdy by se chudák nažral ?

18.8.2015 12:39
koňadra

XXX.XXX.138.226

loolucy napsal(a):
Vy jste taky perla sama o sobě

Já vycházím jen ze svých zkušeností, nikdy mi žádný pes v autě nezvracel. Když jsem nedala nažrat tak byli k nevydržení. Od toho je snad diskuze, ne? Píšu své zkušenosti, z čeho vycházím a co já doporučuji. Prostě v mém případě byli vždy nenažraní psi horší...

A zastavit každých 10 minut? No to snad né, ne? Když kritizujete, tak aspoň pořádně čtěte! Nemám slov...

Taky čtěte pořádně. V 7.45 jsem se vám už omluvila, tak ještě jednou - ano, čtu rychle, těch 10 minut jste myslela jinak, než já pochopila. Omlouvám se.

18.8.2015 13:22
tiffany

XXX.XXX.96.13

Také bych pejska zvykala postupně, využijte to k výletům spojeným s venčením.. Místo samotné procházky, pojedete kousek autem a tam teprve půjdete venčit. Cesty postupně prodlužujte. Čas na to ještě máte. Naše fenka je na auto zvyklá, ale také jsem měla trochu obavu z 5 hodinové cesty. Asi po půl hodině, kdy většinou z auta vystupuje začala být nervózní, tak jsme jí dali na sedadlo pelíšek- lehla si do něj, hned se uklidnila a cestu v podstatě prospala( samozřejmě v bezpečnostních pásech). Zastávky jsme udělali 2, opravdu 10 minutové, my jsme se také protáhli, ona se na vodítku kousek prošla, i se vyčurala a napila a jelo se dál. Najezená byla před cestou normálně, ale to proto, že vím, že cestu autem snáší dobře-nikdy nezvracela.

18.8.2015 13:31
kobroor

XXX.XXX.41.2

Já mám velké psy a krmím masem 2x denně. Když jedeme kratší cestu, tak krmím ráno normálně - cca 2 hodiny před cestou a žádný problém. Když jedeme na dělší cestu, obvykle 3 hodinovou, krmím ráno taky, ale dávám granule, protože po mase mi jedna fena v autě zvrací. (vozím je v kufru a mám ochrannou plachtu, takže mi to zase až tak nevadí). Granule jsou v pohodě. Dávám taky asi 2 hodiny před cestou. Cestou zastavuju jen když se mi chce, psi to většinou prochrápou

18.8.2015 22:09
Felow

XXX.XXX.188.103

loolucy napsal(a):
Když už se bavíte o trávicím systému, tak by tedy, dle vaše mínění, neměl jíst více jak 24 hodin, že?

Fajn, když se člověk bojí, ať nechá psa hlady, ale nedat mu napít? To mně osobně přijde neetické...

Zadavatelka psala, že bude takto delší trasu se psem cestovat poprvé, za předpokladu, že nemá vyzkoušené, jak na jízdu bude pes reagovat psychicky i fyzicky jsou tato doporučení ze zdravotního hlediska jediná správná-to vám potvrdí každý veterinář. Pokud pes neníod malička zvyklý na jízdu autem, tak je předpoklad více než 60-ti procentní, že se u něj projeví kinetota i psychický stres. Pes má takzvaně krátký trávicí systém, v žaludku mu potrava zůstává zhruba 4 hodiny, pak putuje dál (do dvanácterníku, tenkého a nakonec tlustého střeva) Pro předcházení kinetoze je žádoucí, aby pes měl potravu již natrávenou ve fázi přechodu tenkého střeva do střeva tlustého-prostě, aby byl ukončen trávicí proces, při kterém produkuje žaludek a slinivka příslušné trávicí enzymy potřebné k trávení i následnému vstřebání živin(chemický proces do kterého se zapojují další trávicí orgány-např. slinivky, žlučník apod.)Toto vše trvá zhruba 8 hodin a může to způsobit nevolnost při kinetoze a dále to může způsobit i torzi a nebo nahromadění plynů - opět z důvodu pohybu auta za jízdy, a případného psychického stresu-to vše může nabourat proces trávení psa, přičemž pouhé zvracení může být nepříjemným průvodním jevem, ale i vlastně tím "lepším" ve výčtu zmíněného rizika torze, ke které je zadavatelčino plemeno všeobecně náchylné.Při podání vody před cestou v případě, že nevíme, jak bude cestu snášet platí totéž, jen s časovým posunem - voda by se měla podat nejdéle 3 hodiny před cestou. Pro psa to není naprosto nic zatěžujícího, tím méně neetického. Neetickým by se mi naopak zdálo to, dělat pokus jízdy autem s najedeným a napitým psem, který vám pozvrací půl auta, bude tím ještě více stresovaný - a to v tom lepším případe...

18.8.2015 22:14
Felow

XXX.XXX.188.103

To by můj pes chcípl hlady, autem ho vozím skoro každý den. kdy by se chudák nažral ?

To je naprosto normální, že je zvyklý, pokud ho vozíte denně a je O.K. To ovšem není zadavatelčin případ. Zrovna jako to, že každý pes nemusí kinetozou či psychickým stresem z jízdy trpět. To, ale neznamená, že se tak bude chovat právě pes zadavatelky a vžda je třeba počítat spíš s tou horší variantou- pes určitě hlady a žízní neumře, ani ho to nebude nijak omezovat - právě naopak.

18.8.2015 23:19
noemi

XXX.XXX.64.236

Večer .

19.8.2015 01:10
fikovnice

XXX.XXX.240.1

finat napsal(a):
Ja mám skúsenosť s 8 hodinovou cestou z Prahy na východné Slovensko kde chodíme za mojimi rodičmi. Dokonca teraz v lete sme chodili každé dva týždne. Moja fenka je zvyknutá od 3 mesiacov cestovať, cestovanie má rada pretože vie, že keď ideme dlho tak ideme k našim a teší sa z toho.

S jedlom nemá vôbec problém, keď bola šteniatko a trebalo ju kŕmiť 3x denne tak som jej dokonca počas cesty na benzínke dávala a nikdy mi nezvracala z cesty. Teraz chodievame skoro ráno a kŕmim ju ráno a večer a dostáva ráno pred cestou takú hodinu a taktiež bez problémov.

Cestou spí, sem tam sa preberie a poobzerá kde sme a znova zaspí. Zvykneme s ňou stáť 2x, raz sme dokonca stáli iba 1x a bez problémov ani si nevšimla a zobudila sa až doma. Ja mám ale malé plemeno. Otcova sestra má maďarskú vyžlu a tá je na cestovanie citlivá, keď bola menšia zvykla im zvracať ale to skôr keď išli s jej manželom lebo jazdí rýchlejšie. Pri nej si už zvykla a znáša to v pohode, ale pred cestou ju nekŕmia, až večer dostáva.

Se zvracením při cestování je to u psů (či koček) v podstatě podobné jako u lidí. Jsou jedinci, kterým jídlo před cestou nevadí a jsou tací, kteří třeba jen po několika soustech potravy trpí "nažímáním" a zvracením. Jak už píše někdo výše, zkoušela bych před plánovanou cestou udělat nějaké kratší výlety autem, aby si pes trochu zvykl na cestování autem.

Přidejte reakci

Přidat smajlík