Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
18.8.2015 10:42
Anet321

XXX.XXX.138.233

Dobrý den, začátkem prosince si jedu pro štěňátko Bernského salašnického psa.Bude to můj první pes.Chovatelka i říkala, že bude muset být do jara doma, aby nenastydlo.na cvičáku říkali, že je to naprostá kravina.Mám ho dát ven hned, aby se z něj nestal domácí pes.Má prý moc hustou srst tak nachlazení nehrozí.Chci aby to byl venkovní pes.Jaký je váš názor?Když si ho nechám do jara doma nestane se z něj domácí pes?Když bude venku nenastydne?Je to začátkem prosince a venku je dost zima.Na cvičáku ještě říkali, že doma bude všechno ničit a nebude tam chtít být.Bude chtít být venku.Vím, že je do začátku prosince čas (štěňátka nejsou ještě ani na světě), ale ráda bych si předem přichystala věci, na příchod pejska.
Děkuji za rady a přeji hezký den.

18.8.2015 11:05
noemi

XXX.XXX.64.236

Známí si pořizovali štěně právě v létě, aby nemuseli řešit, že bude mrně mrznout venku.

Asi týden s ní spávali ve stanu na zahradě. Zvykla si a je moc šikovná.
A roste jako z vody .

18.8.2015 11:08
rapotacka11

XXX.XXX.32.138

Má jen miminí srst a štěňata se zahřívala vzájemně.
Řekněte chovatelce, že máte tento nápad.
Vzít mimino od mámy a hodit ho do samoty ?
V prosinci ?
A vůbec vše ostatní... budování vztahu, důvěry, socializace ?
Pes na jaře sám odejde ven.
Když se dítě učí plavat, tak většinou po dobrém, pomalu.
Ale najde se i...., co hodí děcko do hlubší vody a plav !

https://www.ifauna.cz/psi/forum/r/detail/13139/stene-do-boudy-na-zahradu-od-kolika.

18.8.2015 11:49
Iliena

XXX.XXX.69.5

noemi napsal(a):
Známí si pořizovali štěně právě v létě, aby nemuseli řešit, že bude mrně mrznout venku.

Asi týden s ní spávali ve stanu na zahradě. Zvykla si a je moc šikovná.
A roste jako z vody .

to jsem udělala u svého prvního psa taky, akorát že mi první dvě noci hrozně lilo, takže mi to ve spacáku hezky čvachtalo .

Uživatel s deaktivovaným účtem

18.8.2015 12:05

"aby se z něj nestal domácí pes."
Ale to zvíře JE pes domácí!

"Vzít mimino od mámy a hodit ho do samoty ?
V prosinci ?
A vůbec vše ostatní... budování vztahu, důvěry, socializace ?
Pes na jaře sám odejde ven."
přesně o tom to je

18.8.2015 12:24
anonymx

XXX.XXX.27.66

Záleží především na tom, kde budou odchovaná. Jestli venku nebo doma. Pokud budou zvyklá v bytě nejde ho opravdu vystěhovat ven. Pokud to bude venkovní odchov a máte kotec s výbornou boudou, skutečně zateplenou s předsíňkou a izolací, není to problém.
Budovat vztah a ostatní se v noci stejně neděje a pokud jste v práci tak také ne, ale veškerý váš volný čas bude štěně vyžadovat.

18.8.2015 12:30

Nechat maličké štěně v mrazu samotné venku je kravina. štěně do půl roku by mělo být ubytováno doma, nemusí být zrovna v obýváku, ale třeba v pelechu na chodbě. Venku na zahradě být může, nejprve s majitelem, pak až bude větší tak třeba i samo, ale s ohledem na počasí, ne v dešti, nebo nějakém velikém mrazu, ne aby leželo v lednu za dveřmi na betoně a nehýbalo se, je to miminko.
To že bude všechno ničit na to se připravte, a ne jen doma, i na zahradě, je to jedno, štěňata prostě všechno ničí, to k tomu patří.Musíte ho vychovat, a pes se vychová tak že je s majitelem, tím že ho hodíten a zahradu a necháte ho tam se žádný vychovaným nestal. Krom toho co znám berňáky z okolí tak i přes svůj kožich chtějí být psi domácí, mají to v povaze smajlík

18.8.2015 12:41
amiš

XXX.XXX.11.238

Hlavně termoregulace je plně funkční až od půl roku štěněte. A štěně se bude cítit samo, nebude chtít být v boudě, ale bude sedět u dveří, ať kotce, nebo vchodových.

18.8.2015 12:43
anonymx

XXX.XXX.27.66

Achjo, s majitelem není a nemůže být 24 hod. Pokud někdo chová berňáka v paneláku tak je to týrání psa. A jaký je rozdíl vyšoupnout ho do pelechu na chodbě nebo do boudy? V kontaktu není ani v jednom případě. Neblázněte...

18.8.2015 12:47

anonymx napsal(a):
Achjo, s majitelem není a nemůže být 24 hod. Pokud někdo chová berňáka v paneláku tak je to týrání psa. A jaký je rozdíl vyšoupnout ho do pelechu na chodbě nebo do boudy? V kontaktu není ani v jednom případě. Neblázněte...

Rozdíl je ten že v chodbě mají normální lidi teplotu na nulou, zatímco venku mrzne, a vyhodit dvouměsíční štěně do na mráz nebo déšt v dnech kdy je ve 4 hodiny tma jak v pr.. mě nepřijde zrovna to pravé.Jinak neznám berňáky z paneláků, ale z rodinných domů a stejně jsou raději doma s lidmi než venku sami.

18.8.2015 12:52
koňadra

XXX.XXX.138.226

anonymx napsal(a):
Záleží především na tom, kde budou odchovaná. Jestli venku nebo doma. Pokud budou zvyklá v bytě nejde ho opravdu vystěhovat ven. Pokud to bude venkovní odchov a máte kotec s výbornou boudou, skutečně zateplenou s předsíňkou a izolací, není to problém.
Budovat vztah a ostatní se v noci stejně neděje a pokud jste v práci tak také ne, ale veškerý váš volný čas bude štěně vyžadovat.

mám a prodávám štěňata i v zimě, od prvních 14 dnů jsou venku - v zateplené boudě a suchém krytém kotci. Jasně, jsou tam s matkou a je jich víc sourozenců, v boudě mají teplo. Nicméně od 6,7 týdnů je pouštím i do venkovního výběhu, lítají ve sněhu a nic jim není. A to nemám žádné chlupatce. Nevidím problém, aby štěně (zvlášť BSP) bylo také venku (bude-li tak zvyklé od chovatele). Protože však na zahřívání nebude mít matku a sourozence, musí tomu být uzpůsobená bouda - samotné štěně si boudu dospělého psa samozřejmě nezadýchá. Buď mu tam dát strašně moc slámy a závěs na vchod, ještě lépe dočasnou přepážkou prostor zmenšit (nadbytečný prostor vyplnit slámou), nebo pořídit pro začátek boudu menší. A jestli bude zima tak mírná jako letos, tak bych vůbec o držení štěněte v domě neuvažovala. Psovi nevadí mráz, ale mokro a nevlídno - asi tak, jak jsou podzimní plískanice.

18.8.2015 15:10

Berńáků jsem měla několik a všichni byli venku i v zimě.Pokud bude štěně odchované venku, může být venku.Zima mu nebude, spíš mu bude zpočátku smutno a tak je lepší ho zvykat venku postupně.Rozhodně nemusí být doma do jara.Jakmile si zvykne, nechte ho venku, pokud bude mít možnost se schovat do boudy se slámou, nic mu nehrozí.Ti naši se stejně schovávali jen když pršelo, jinak spali venku na sněhu.Odchovávám čuvače a ti jsou venku od narození.Štěńata i v zimě mockrát spala ve sněhu a ráno se zvedla jen bílá hromada.Nikdy jim nic nebylo.

18.8.2015 15:20
Cesmina_Ostrolista

XXX.XXX.63.241

Do boudy se da poridit topeni. Mame pro svoji starsi nemocnou fenku. Takze chlad se da resit. Jen je treba promyslet radne, kde bude bouda.
My ji mame tak, aby fena, kdyz je v predsince videla na vrata a na jedny dvere od domu. Vraty a nebo temito dvermi pak vzdy prichazime.

18.8.2015 16:26

Naše štěňata jsme brali na podzim (kříženci BSP a bernardýn), původně určeni "na zahradu", u chovatelky zvyklá venku s rodiči, u nás původně připraveno bydlení venku, nakonec stejně začala bydlet s námi v domě (původně do jara)...doma toho moc nezničili spíš nám na zahradě vykopali pár děr a ohlodali okrasné keře...ale s tím se počítalo , pesani...nyní už šestiletí...bydlí v domě s trvalým přístupem na zahradu...ale pokud je chci nechat na zahradě, tak s tím problém určitě nemají a klidně nocují venku (raději je ale na noc zavíráme do domu, aby v noci štěkotem nerušili sousedy)...ve dne se většinou pohybují tam, kde jsme my, ale také nemají problém být venku...jsem asi měkoň, ale neumím si představit, že bych hlavně v prvních dnech...týdnech štěndo odebrané od maminky a sourozenců nechala izolované venku...ruku na srdce kolik času s ním venku v zimě strávíte...a to rozhodně nejsem z těch, co si myslí, že se psovi musí člověk věnovat 24 hodin denně...

18.8.2015 17:13
Clayton

XXX.XXX.104.9

Já bych ho nechala, ať si samo vybere, kde chce spát.Když jsem byla malá, od známých jsme si vzali štěně-dlouhosrstý velký kříženec.(známým utekla háravka... )Byl leden a my jsme si ho vzali do domu s tím, že by mu bylo na zahradě smutno.Přes den byl v domě v pohodě, ale večer se drápal ven.Bylo mu v domě horko.Na zahradě si zalezl do boudy a byl spokojený.Nikdy nebyl nastydlý nebo nijak nemocný...Vybral si sám.

18.8.2015 18:52
koldy

XXX.XXX.90.222

Jak se tady už psalo, má to své výhody i nevýhody, pokud chcete psa na hlídání tak ho nechte venku, ale později nemusí být tak kontaktní, když ho vezmete do domu, může ničit věci (to může i pes co žije v domě) atd. Pokud bude v domě lépe si zvykne na ruch, na vás (o to jde hlavně) a podobné věci.
Podle mne je lepší volný přístup na zahradu i do domu, jinak máte/budete mít psa, který si sám vybere kde bude chtít být.
Jinak osobně bych štěně dal do domu, hlavně na tu zimu, upřímně je brzy tma a v tom chladu se nikomu nechce být venku.
K.

18.8.2015 19:01
anonymx

XXX.XXX.235.57

Prominte, ale kdyz si poridim psa velkeho dlouhosrsteho plemene a ne domaciho mazlicka, tak pocitam s tim, ze se mu.budu aktivne venovat veskery svuj cas a to za jakehokoliv pocasi. A tma je ta nejmensi prekazka. Proste s takovym psem nebudete sedet u televize.

18.8.2015 19:31
koldy

XXX.XXX.90.222

anonymx napsal(a):
Prominte, ale kdyz si poridim psa velkeho dlouhosrsteho plemene a ne domaciho mazlicka, tak pocitam s tim, ze se mu.budu aktivne venovat veskery svuj cas a to za jakehokoliv pocasi. A tma je ta nejmensi prekazka. Proste s takovym psem nebudete sedet u televize.

No, třeba vy, já znám i lidi co si pořídili velkého psa a je pořád venku i jak byl štěně, každý to tak nemá. Prostě do ostatních nevidíte.

18.8.2015 19:53
anonymx

XXX.XXX.235.57

Ale ja tim chtela rict, ze clovek musi pocitat s tim, ze bude venku se stenetem!

18.8.2015 20:31
koldy

XXX.XXX.90.222

Ano, člověk který si pořídí psa by měl počítat, že se mu bude věnovat za jakéhokoliv počasí, ale ne každý bude třeba v zimě do 8 si se psem hrát, nebo v dešti, prostě lidé už jsou takoví a jak píšu do lidí nevidíte.
K.

19.8.2015 15:41
aritim

XXX.XXX.19.70

anonymx napsal(a):
Ale ja tim chtela rict, ze clovek musi pocitat s tim, ze bude venku se stenetem!

Já spíš vždycky počítám s tím, že psa si pořizuji jako společníka a tudíž bude se mnou tam, kde jsem já. A popravdě v zimě tolik času venku netrávím.
Neznám psa, který když má možnost svobodné volby raději bude sám venku, než doma se smečkou. Pokud tedy má se svojí rodinou vybudovanou vazbu. Samozřejmě, pes který je už jako štěně vystrčen na zahradu si k rodině vazbu nevybuduje a raději je venku.
Pes si buduje vazbu i v době odpočinku, tedy i v noci, kdy se zdánlivě nic neděje. Všechna štěňata, i velkých plemen alespoň část noci spala se mnou. Když jim bylo vedro, na chvíli se přesunuli do chladnější části bytu, pak se zase vzbudili a přišli mě zkontrolovat a chvilku byli v posteli. Jak rostli, neměli už potřebu takové blízkosti, ale pro štěňata je to důležité.

19.8.2015 15:44
scylla

XXX.XXX.203.100

Anet321 napsal(a):
Dobrý den, začátkem prosince si jedu pro štěňátko Bernského salašnického psa.Bude to můj první pes.Chovatelka i říkala, že bude muset být do jara doma, aby nenastydlo.na cvičáku říkali, že je to naprostá kravina.Mám ho dát ven hned, aby se z něj nestal domácí pes.Má prý moc hustou srst tak nachlazení nehrozí.Chci aby to byl venkovní pes.Jaký je váš názor?Když si ho nechám do jara doma nestane se z něj domácí pes?Když bude venku nenastydne?Je to začátkem prosince a venku je dost zima.Na cvičáku ještě říkali, že doma bude všechno ničit a nebude tam chtít být.Bude chtít být venku.Vím, že je do začátku prosince čas (štěňátka nejsou ještě ani na světě), ale ráda bych si předem přichystala věci, na příchod pejska.

Štěně nemá samo venku co dělat. Nastydnout může, doma nic ničit nebude, když ho dobře povedete. Štěně bude chtít být s vámi, ve společnosti, je to pro ně přirozené. Asi bych šla na jiný cvičák.

19.8.2015 15:51
anonymx

XXX.XXX.135.106

Pokud si porizuji psa se stejnymi nazory jako Aritim, tak si urcite neporidim velikeho, chlupateho psa. Protoze pro takoveho psa pobyt ve vytopenem byte fakt neni idealni, zchoulostiveni psa, srst atd.Kazdy voli plemeno podle svych pozadavku a musi mu i prizpusobit svuj zivot.

20.8.2015 06:21
aritim

XXX.XXX.19.70

anonymx napsal(a):
Pokud si porizuji psa se stejnymi nazory jako Aritim, tak si urcite neporidim velikeho, chlupateho psa. Protoze pro takoveho psa pobyt ve vytopenem byte fakt neni idealni, zchoulostiveni psa, srst atd.Kazdy voli plemeno podle svych pozadavku a musi mu i prizpusobit svuj zivot.

Měla jsem velkých chlupatých psů několik, i oni dávali přednost pobytu v bytě s rodinou před samotou venku. I když sami vlastně nikdy nebyli, vždy mám psů několik. Nikdy žádný nezchoulostivěl a ani na srsti nebylo znát, že nežijí trvale venku. Je fakt, že doma nemívám přetopeno, ani příliš vytopeno (popravdě máme téměř stále pootevřené okno) a tomu já říkám přizpůsobit svůj život potřebám psa, ne tomu, vystrčit štěně na mráz.

20.8.2015 06:41

"Budovat vztah a ostatní se v noci stejně neděje a pokud jste v práci tak také ne"
a co je tohle za blbinu - jak nedá, jak nebuduje Samozřejmě, že i v noci je štěně v kontaktu, i velmi živém, je pod kontrolou a samozřejmě je rozdíl, jestli i samo zůstává ale v "sídle" smečky se všemi jejími pachy, nebo je to venkovní vyhoštěnec...

Anonymx, v jiném tématu jste rezolutně bojovala za odběr štěněte v 7mi t. - to aby bylo co nejdřív kotci?

Ono to jedno každé štěně v tomto věku by, nebýt člověka, ještě dlouho dlouho pobývalo se svými sourozenci a psí smečkou. To jenom člověk, který vytvořil umělohmotný produkt PES DOMÁCÍ, aby mu ten pes mohl co nejlépe sloužit a měl s čím kšeftovat, dokáže takové mimino vyprat ven do samoty.

"Protoze pro takoveho psa pobyt ve vytopenem byte fakt neni idealni, zchoulostiveni psa, srst atd."...taky dobrý...6 let byl můj HW panelákový bytový gaučák a celou dobu se lidé včetně majitelů HW divili, jakou má nádhernou a zcela nadstandardně bohatou srst...a zchoulostivělý? To by se mělo projevovat jak? A to atd...to znamená co, ať vím, o co jsem přišla...

20.8.2015 07:15
scylla

XXX.XXX.109.99

anonymx napsal(a):

Společně obývané prostory, společný odpočinek, vzájemná přítomnost, kdy se štěně učí číst lidi a jejich signály a lidé by se měli učit číst štěně, to je pro dobré vztahy velice důležité: Pro učení povelů možná ne, ale pro dobré vztahy je to nedocenitelné.

20.8.2015 09:33
anonymx

XXX.XXX.27.66

Promiňte, ale chovat bernského salašnického psa v bytě považuji za týrání zvířete.
A pokud se někdo štěněti věnuje opravdu maximálně, tedy je v kotci po hře, nakrmení a opravdu uložen jen ke spánku, tak to fakt dost přeháníte.
Berňák (stejně jako každý jiný pes) je samozřejmě rád ve společnosti lidí, ale gaučový mazlík to opravdu není.

20.8.2015 09:49

"A pokud se někdo štěněti věnuje opravdu maximálně, tedy je v kotci po hře, nakrmení a opravdu uložen jen ke spánku"
tak to schválně zkuste převést na hodiny, u normálně zaměstnaného člověka s rodinou, u studujícího, v zimě...Co se naučí to štěně o samotě venku? A bavíme se o malém štěněti, ne o dospělém psu.

"Berňák (stejně jako každý jiný pes) je samozřejmě rád ve společnosti lidí, ale gaučový mazlík to opravdu není. "
takže pes bydlící v bytě = gaučový mazlík? Ten je definován jak? Vyznačuje se čím?

20.8.2015 10:05
Šarina

XXX.XXX.231.146

Schválně: kde bude v zimě malé štěně, pokud bude trvale umístěné venku v kotci se "zateplenou boudou". To bude zalezlé ve tmě, v té boudě za závěsem? Nebo se bude choulit venku před boudou, protože ho zákonitě bude zajímat, co se kolem děje?

20.8.2015 10:15
anonymx

XXX.XXX.27.66

Promiňte, ale pro mě je samozřejmé ráno vstát dřív a hodinu se věnovat štěněti, nakrmím a odjedu do práce, odpoledne až do cca půlnoci to samé. Vezmu štěně hned ven, pokud je hezky, bereme svačinku sebou a domů se vracíme kolem 19.-20. hod., tma nám nevadí, štěně pokud je unavené spí v autě a já se věnuji ostatním psům (což u majitele jedináčka odpadá), Doma večeře, pauza na domácí práce a před půlnocí ještě aspoň půlhodinka (podle potřeby štěněte), druhá večeře a spaní. Víkendy jsou celé věnovány psům.
Ano, můj život se točí kolem psů a vše se jim podřizuje.
Netroufám si tvrdit, kdo se psům věnuje víc a co je pro štěně lepší. Jestli povalování v bytě, kde je stále něco ruší nebo se mu intenzivně věnovat. Když to převedu na hodiny, tak je samo 13 hod. a se mnou 11. Vzhledem k tomu, že dospělý pes prospí 16 hod. a štěně víc, tak ho asi týrám, protože se dospává jen v autě...
Při našem režimu se vždy všechna štěňata radostně hrnou do kotce, protože budou mít klid a mohou se vyspat.

20.8.2015 11:03

Když jsem měla jsou první feňuli NO pořizovali jsme jí na ven...měla velký zastřešený kotec se zateplenou boudou...nebudu tady vůbec řešit zimu a případné schoulostivění štěněte...feňulku jsme kupovali v červnu takže problém s počasím žádný...celý den byla s rodinou na zahradě a s večerním krmením jsme jí zavřeli do kotce...spíše kvůli její bezpečnosti...samozřejmě feňulka zoufale plakala...a všichni nám radili, že nesmíme vyměknout, protože pak už venku nebude...my jsme tedy vyměkli a štěndo vzali domů...přestalo noční plakání a když feňulka povyrostla neměla žádný problém být venku, nebudu tady nikomu kázat, co je správné a co ne, jen tím chci říct, že i z rozmazlovaného, postelového štěněte může vyrůst venkovní pes.
Na druhou stranu pokud bych na zimu vzala štěně dovnitř, tak úplně, nemyslím si, že pro zdraví štěněte by bylo ideální když by noci trávilo ve vytápěném domě a dny na venkovním mrazu...i když by mělo možnost se schovat...

20.8.2015 11:11
koňadra

XXX.XXX.138.226

Mívala jsem psy v bytě - když jsem bydlela v paneláku. Teď mám psy venku a jsem ráda. Psi jsou venku v noci a tehdy, když nejsme doma (práce, návštěva, nákupy...). Jinak je pouštíme i do domu, ale jsou naučení, že se neválí po nábytku a nespí v ložnici (pokud si nějakého necháme doma i přes noc, např. když je nemocný). Nedělá jim žádný problém, když je vedu ven a třeba i zavřu do kotce - jdou sami. Je to jen o režimu, na jaký je pes zvyklý. Nechápu mnohé zde diskutující, kteří propagují za každou cenu mít štěně / psa v bytě i v době, kdy nejsou doma a přitom mají zahradu. Proč si mám nechat demolovat a znečisťovat byt? Unavené štěně nezlobí, to je pravda jen částečně. Protože prostě jsou jedinci, kteří jaksi sami od sebe nic nedemolují a potom jsou takoví, kteří zdemolují vše, i když s nimi budete ráno 2 h běhat (a těch je podstatně více). Navíc štěně zavřené 8 h (mnohdy i déle) v bytě se za tu dobu z ranní únavy bohatě vyspí a co potom? A proč štěně nutit, aby vydrželo svoje potřeby? Když je venku, vyvenčí se, kdy potřebuje a já nejsem ve stresu, že už se mu chce a musím proto honem letět domů (a nedej bože, aby šéf chtěl, abych zrovna zůstala v práci o hodinu déle), nebo jsem ve stresu z očekávané pohromy, co mne doma čeká. Čistotnosti se naučí i při tom, že v bytě je cca 6 h denně (o víkendu samozřejmě více). Ti, co tady píší, že jde o budování vztahu, tak s tím prostě nesouhlasím. Jak budují vztah, když je štěně celý den samo v bytě, nebo v noci spí v předsíni a já v ložnici? Prostě tohle je nesmysl. Znám plno psů, se kterými ani jejich majitelé nechodí moc na procházky, necvičí je, nevymýšlí jim zábavu v podobě sportů apod., prostě je mají jen tak na zahradě, kde s nimi (nebo spíše vedle nich) tráví čas nejvíce od jara do podzimu, protože prostě na zahradě něco dělají a vztah se psem mají. Takže bych tu potřebu kontaktu s lidma zas tak moc nepřeceňovala.

20.8.2015 12:12

"tak je samo 13 hod. a se mnou 11"
tak to klobouk dolů - za 13 hodin stihnout spánek, práci/školu, domácnost a věnovat se štěněti 11 hodin denně...dobrý (nebo to je jinak?)...a zcela typické rozvržení dne pro typického zaměstnaného/školou povinného, fakt jo

"přestalo noční plakání a když feňulka povyrostla neměla žádný problém být venku, nebudu tady nikomu kázat, co je správné a co ne, jen tím chci říct, že i z rozmazlovaného, postelového štěněte může vyrůst venkovní pes."
Ne že může, ale vyroste, to je přeci normální vývoj...

"Ti, co tady píší, že jde o budování vztahu, tak s tím prostě nesouhlasím. Jak budují vztah, když je štěně celý den samo v bytě, nebo v noci spí v předsíni a já v ložnici? "
No, když je štěně samo celý den v bytě, tak to se pravda vztah buduje špatně (stejně jako když je celý den samo na zahradě). Ale ono to bude tak, že patrně my všichni domů i chodíme a dokonce tam i bydlíme a štěně se postupně naučí tu samotu prospat (ti klidnější se ani nic moc učit nemusí). Takže obrat "samo celý den" je kapku nesmyslný...Co se týká noci - no Vy tomu štěněti zavřenému v předsíni fakt nic nedáte, já těm mým majícím přístup i do té ložnice ano.

Tohle je velice úsměvné:
"Znám plno psů, se kterými ani jejich majitelé nechodí moc na procházky, necvičí je, nevymýšlí jim zábavu v podobě sportů apod., prostě je mají jen tak na zahradě, kde s nimi (nebo spíše vedle nich) tráví čas nejvíce od jara do podzimu, protože prostě na zahradě něco dělají a vztah se psem mají. Takže bych tu potřebu kontaktu s lidma zas tak moc nepřeceňovala"
Pokud pobývají někde nějaké živé bytosti na stejném místě, tak si vždy vytvoří NĚJAKÝ vztah. A plně věřím a v tom s Vámi i souhlasím, že četným majitelům takový vztah i stačí...A pak jsou i lidi, kteří chtějí mít se psem vztah úzký, přátelský, láskyplný...a jsou i plemena, kdy je takový vztah dokonce podmínkou bezpečného soužití...ti ten vztah musí navázat a vybudovat, a to jde jenom společně.

20.8.2015 13:42
koňadra

XXX.XXX.138.226

Ano, štěně se naučí tu dobu prospat - když jsou lidi v práci. A co má taky v tom bytě celý den dělat? Venku se přece jen proběhne, pokouká, co kde lítá a hlavně: může se vyvenčit, kdy chce! A o tom to je, protože o výchovu nejde, když jste v práci, tak mu žádnou nedáte ať je štěně na zahradě, nebo v bytě - na tom se asi shodneme. Ale venku má přece jen jiné možnosti než jen v tom bytě. Prostě stojím si zatím, že štěněti je lépe venku než v bytě - pokud by mělo být samo a jeho lidi jsou v práci. Když lidi přijdou domů a vezmou si ho do bytu, tak je na tom stejně jako to, které je v bytě stále.

I to ostatní je věcí názoru, já mám takový, vy jiný. S tím se nedá nic dělat. Jen mě vadí, že plno lidí dnes povyšuje psa na něco víc než zvíře (i když inteligentní, tak stále jen zvíře) a podle toho se k němu chová a podle toho to potom všude vypadá - rozmazlení čokli, kteří jsou na obtíž okolí a zbytečně zapříčiňují nevraživost ostatních lidí proti pejskařům jako celku.

20.8.2015 14:01
anonymx

XXX.XXX.231.5

Musim priznat, ze mam psy NO v kotcich i doma. Venku bylo plno a pak uz do kotce nesli. Lituju toho. Je sice krasne mit stene doma, ale...
1) nemuze byt bez dozoru ani vterinu. Takze pres den a v noci v kenelce nebo se mnou do prace a v aute. Protoze mam hyper magory, tak stene se doma nevyspi, kdyz usne, nikdo se nesmi ani hnout. Pokud je volne v byte znamena to nespustit z nej oci, protoze stale pracuje. Mam demolicni cetu krizenou s likvidacnim komandem. A v ramci vychovy mu to zakazovat nemuzu.
Takze mam na vyber: bud se venuji steneti nebo se ani nehnu. V noci se nevyspim, protoze stene je "prutokove" a jak zavrni musi ven.
Des a uz nikdy. O binci v byte ani nemluvim.

20.8.2015 14:09
anonymx

XXX.XXX.231.5

A jeste: o vytvoreni nejakeho vztahu jen tim, ze budu se psem na jednom miste- to myslite vazne? Vztah vybudujete spolecnou cinnosti a ne pobytem v jednom byte.

20.8.2015 15:20
aritim

XXX.XXX.19.70

anonymx napsal(a):
A jeste: o vytvoreni nejakeho vztahu jen tim, ze budu se psem na jednom miste- to myslite vazne? Vztah vybudujete spolecnou cinnosti a ne pobytem v jednom byte.

Spánek, stejně jako sledování televize a domácí práce je pro štěně společná činnost. U nás to tak tedy je. I hyperaktivní štěně se naučí rychle podle našeho vzoru kdy se spí, kdy se něco bude dít, kdy bude ono samo odpočívat, protože na něj zrovna není čas.

20.8.2015 15:29

Těším se na to, až v prosinci zadavatelka napíše, jak štěně skončilo v posteli smajlík

20.8.2015 18:09
anonymx

XXX.XXX.232.254

aritim napsal(a):
Spánek, stejně jako sledování televize a domácí práce je pro štěně společná činnost. U nás to tak tedy je. I hyperaktivní štěně se naučí rychle podle našeho vzoru kdy se spí, kdy se něco bude dít, kdy bude ono samo odpočívat, protože na něj zrovna není čas.

Ta 13leta se to nenaucila dodnes. Televizi zvlada, ale uklid nejde. A o mlade ani nemluvim, nejak nechteji pochopit ze nejsem jenom pro ne. A verte mi, ze mi jde docela na nervy kdyz mlada vylitne nejenom kdyz se zvednu ze sedacky, ale i kdyz se jen pohnu. A obe mam za zadkem at se hnu kam chci. Zlatej kotec.

20.8.2015 19:38
koňadra

XXX.XXX.128.31

anonymx napsal(a):
Ta 13leta se to nenaucila dodnes. Televizi zvlada, ale uklid nejde. A o mlade ani nemluvim, nejak nechteji pochopit ze nejsem jenom pro ne. A verte mi, ze mi jde docela na nervy kdyz mlada vylitne nejenom kdyz se zvednu ze sedacky, ale i kdyz se jen pohnu. A obe mam za zadkem at se hnu kam chci. Zlatej kotec.

Někteří vám tady napíší, že jste si neměla psy pořizovat, když vás obtěžují. Já ale chápu, o čem píšete, včetně příspěvku ve 14.01.

Je to už moc let. Vdala jsem se a konečně jsem měla svůj byt a manžela, kterému pes nevadil (rodičům vadil, tak jsem nikdy psa nemohla mít), a tak jsem si mohla splnit svůj sen, pořídit si psa. Peněz nebylo nazbyt, zařizoval se byt, tak o nějakém čistokrevném se mě mohlo leda tak zdát. Takže můj první pes byl podvraťák, fenka. Ovšem to, co ona nám jako štěně zničila, to prostě byla síla. Mj. vyškrábané zdi, roztrhané lino, okousaný nábytek, rozkousaná (nová) koženková sedačka (a právě proto, že peněz nebylo nazbyt, tak to o to víc naštvalo), denně louže a rozcapaná ho.na po celé předsíni (kam jsme ji nakonec museli zavírat). Se psem jsem denně lítala 3 – 5 hodin po venku, děti jsme ještě neměli a co jiného dělat v paneláku, čas na to byl. Nicméně prostě to nebylo nic platné. Za několik měsíců mě ruply nervy a psa jsem odvezla k veterináři (měl útulek) ať ho třeba někomu dá. Jenže už druhý den mě bylo feny líto, a tak manžel (abych to nevěděla), pro ni zajel. Když jsem přišla z práce, fena byla zašitá pod sedačkou v kuchyni (pod tou zničenou) a bála se vylézt. Nicméně od té doby kupodivu nic nezničila. Časem přibyl další pes (už s PP) a my jsme se hodně rychle stěhovali do baráku. Ovšem i v baráku se snažím mít štěňata co nejvíce doma, ale, jak psala anonymx, některá – zdůrazňuji některá! - jsou prostě k neuhlídání, takže to dopadá také tak, že jakmile se vzdálím byť na 10 minut, třeba jen do sklepa pro brambory, prostě takové štěně musí být v kleci (byť veliké!). Když jdeme do práce, maže ven. Kdybychom neměli zahradu, muselo by být takové hyperaktivní štěně asi v kleci 9 h denně – je to pro něj nějaký život? Neumím si to představit, jak by ten byt zase vypadal. Po mých zkušenostech mne nikdo nepřesvědčí, že štěně má být pořád zavřené doma, i když je tam samo a mohlo by být na zahradě. S výchovou to nemá vůbec nic společného, protože když nejsem doma, tak štěně stejně nevychovávám – ať je venku, nebo doma. Vždycky je to o kompromisu a zdravém rozumu – nepořídím si psa, aby byl stále sám venku, ale také si nenechám udělat z bytu kůlničku na dříví – a úplně zbytečně.

20.8.2015 19:53

koňadra napsal(a):
Někteří vám tady napíší, že jste si neměla psy pořizovat, když vás obtěžují. Já ale chápu, o čem píšete, včetně příspěvku ve 14.01.

Je to už moc let. Vdala jsem se a konečně jsem měla svůj byt a manžela, kterému pes nevadil (rodičům vadil, tak jsem nikdy psa nemohla mít), a tak jsem si mohla splnit svůj sen, pořídit si psa. Peněz nebylo nazbyt, zařizoval se byt, tak o nějakém čistokrevném se mě mohlo leda tak zdát. Takže můj první pes byl podvraťák, fenka. Ovšem to, co ona nám jako štěně zničila, to prostě byla síla. Mj. vyškrábané zdi, roztrhané lino, okousaný nábytek, rozkousaná (nová) koženková sedačka (a právě proto, že peněz nebylo nazbyt, tak to o to víc naštvalo), denně louže a rozcapaná ho.na po celé předsíni (kam jsme ji nakonec museli zavírat). Se psem jsem denně lítala 3 – 5 hodin po venku, děti jsme ještě neměli a co jiného dělat v paneláku, čas na to byl. Nicméně prostě to nebylo nic platné. Za několik měsíců mě ruply nervy a psa jsem odvezla k veterináři (měl útulek) ať ho třeba někomu dá. Jenže už druhý den mě bylo feny líto, a tak manžel (abych to nevěděla), pro ni zajel. Když jsem přišla z práce, fena byla zašitá pod sedačkou v kuchyni (pod tou zničenou) a bála se vylézt. Nicméně od té doby kupodivu nic nezničila. Časem přibyl další pes (už s PP) a my jsme se hodně rychle stěhovali do baráku. Ovšem i v baráku se snažím mít štěňata co nejvíce doma, ale, jak psala anonymx, některá – zdůrazňuji některá! - jsou prostě k neuhlídání, takže to dopadá také tak, že jakmile se vzdálím byť na 10 minut, třeba jen do sklepa pro brambory, prostě takové štěně musí být v kleci (byť veliké!). Když jdeme do práce, maže ven. Kdybychom neměli zahradu, muselo by být takové hyperaktivní štěně asi v kleci 9 h denně – je to pro něj nějaký život? Neumím si to představit, jak by ten byt zase vypadal. Po mých zkušenostech mne nikdo nepřesvědčí, že štěně má být pořád zavřené doma, i když je tam samo a mohlo by být na zahradě. S výchovou to nemá vůbec nic společného, protože když nejsem doma, tak štěně stejně nevychovávám – ať je venku, nebo doma. Vždycky je to o kompromisu a zdravém rozumu – nepořídím si psa, aby byl stále sám venku, ale také si nenechám udělat z bytu kůlničku na dříví – a úplně zbytečně.

Naprostý souhlas s vámi, to co vám dělala ta 1. fenka, no to jsem naštěstí v životě nezažila, byla bych na mrtvici.

20.8.2015 20:19
anonymx

XXX.XXX.232.254

Kdo to nezna, nepochopi. Starou uz ne, ale 4 letou zaviram do kenelky i kdyz jdu na WC (pokud ji nechci mit i tam sebou) nebo riskovat, ze neco vyvede. Obcas je to k zesileni, mela by byt unavena po celem odpoledni na cvicaku, po veceri, chrni a ja se jen natahnu po mobilu a ona s revem doslova vylitne (stoji snad driv nez otevre oci) a hura "ze by se neco delo"?

20.8.2015 21:04
Šarina

XXX.XXX.231.146

Problém je v tom, že každý vychází ze svých zkušeností, Ovšem tady jde o štěně, které se možná sotva narodilo. Tudíž vyhrožovat zdevastovaným bytem je jaksi... předčasné. Já mám psy 40 let a nikdy jsem neměla problém mít psa (velkého chlupatého) doma. Asi jsem měla permanentní štěstí, jako jiní měli smůlu. Stojím si ale za tím, že pes, který vyrůstá v bytě, se chová... inteligentněji, než pes, trvale (podtrhuju) odkázaný na kotec. Myslím tím "prostorově inteligentněji", aby mě někdo nechytil za slovo a nemával tu počtem složených zkoušek. Prostě se umí chovat v různých prostředích, když se třeba někam jede (hotel například).

Paní si jede pro štěně začátkem prosince, to už může být sychravo, chladno, může mrznout. Malé štěně určitě nebude trávit den v zateplené boudě v kotci- až se po utahání prospí (malé štěně se brzo unaví, ale stejně krátce se i prospí), bude čas trávit venku mimo boudu. Bude to jedno malé osamělé štěně, které bude bez své psí rodiny, nebude součástí smečky, se kterou by se naučilo v tom kotci vegetovat.

Když se k tomu přidá ten prosinec, tak to malinké štěndo prostě může prostydnout. Je to riziko, kterého si budoucí majitelka musí být vědoma. Kecy ze cvičáku jsou nepodstatné. Je to jen její rozhodnutí a její odpovědnost.

20.8.2015 21:13
anonymx

XXX.XXX.232.254

Vsichni (venkovni) zde rikame, ze rozhoduje kde bude stene odchovane. Nevime jaky denni rezim bude mit, ale na 1000% souhlasim s Konadrou, obzvlast 13.42.

20.8.2015 21:18
Šarina

XXX.XXX.231.146

"... Chovatelka i říkala, že bude muset být do jara doma, aby nenastydlo..."

Já myslím, že by se zadavatelka měla řídit názorem chovatelky. Ono to dává dobrý základ i budoucí spolupráci a důvěře mezi nimi.

20.8.2015 22:43

Anet321 napsal(a):

Můžu vědět z jaké chovatelské stanice?

21.8.2015 03:57
fikovnice

XXX.XXX.99.69

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Těším se na to, až v prosinci zadavatelka napíše, jak štěně skončilo v posteli smajlík

21.8.2015 06:31
scylla

XXX.XXX.109.99

anonymx napsal(a):
Promiňte, ale chovat bernského salašnického psa v bytě považuji za týrání zvířete.
A pokud se někdo štěněti věnuje opravdu maximálně, tedy je v kotci po hře, nakrmení a opravdu uložen jen ke spánku, tak to fakt dost přeháníte.
Berňák (stejně jako každý jiný pes) je samozřejmě rád ve společnosti lidí, ale gaučový mazlík to opravdu není.

Proč by to mělo být týrání, prosím vás? Pes je rád se svými lidmi, není rád sám. Kdyby měl na výběr, zvolí vždycky být s lidmi. Když mi někdo napíše, že se štěně radostně hrne do kotce, aby mělo pokoj od lidí, je něco zatraceně špatně. Stejně jako když mi poztivkář napíše, že klec má pro psa vysokou hodnotu a že tam štěně jde leze po procházce a čeká na žrádlo. Berňáci klidně bydlí v bytech a vůbec jim to nevadí, stejně jako aplíci.

21.8.2015 07:13
anonymx

XXX.XXX.232.254

Jojo a cuvaci a fundlaci a kavkazaci a nejvic komodori.

21.8.2015 08:10
Šarina

XXX.XXX.231.146

anonymx napsal(a):

Víte, ne každý, kdo napíše "v bytě", bydlí na sídlišti.

21.8.2015 08:10
Iliena

XXX.XXX.61.10

koňadra napsal(a):

Tak si tak říkám, že máme asi štěstí. Když jsme se rozhodli, že budeme mít psa vevnitř předem jsme se rozloučili s kytkama, s potahy v obýváku, s gaučem a nakoupila jsem několik čističů na koberce. Ty jsem nakonec použila jen 2x, kytky žijí, potahy jsou vcelku a nábytek je nedotčený. Je pravda, že pokud jsme v práci necháváme ji v chodbě (cca 8 m čtverečních) kterou jsme ji uzpůsobili, nemůže tam nic zničit ani si o nic ublížit a než vydržela s venčením, setřít dlažbu nebyl problém. I přesto, že máme RD se zahradou netroufnu si ji 8 hodin nechat samotnou na zahradě a to kvůli azyláku a ubytovně (respektive kvůli existencim co tam bydlí), která je vedle v ulici.
Když jsme doma tak s námi tráví veškerý čas, at uz jsme doma nebo venku a to se mi na tom tak líbí. Je pravda, že je schopna se mnou chodit i na záchod, na druhou stranu, když chce spát, přesune se tam kde je klid a prostě spí. V noci spí s námi v posteli a u nas platí noc=spánek, samozřejmě tomu pomáháme dlouhou procházkou navečer a litáním na zahradě do tmy.

Co člověk to názor. Já bych stěně v zimě nechtěla a to ani do bytu. Když jsme běhali 3x za noc venčit, letěla jsem bosá jen v košilce a přítel jen v trenkách . Můj první pes byl jen venkovní a pořizovali jsme ho taky na léto, v té době jsem chodila do školy, takže jsem mu mohla věnovat celé 2 měsíce prázdnin.

21.8.2015 08:35
anonymx

XXX.XXX.27.66

Šarina napsal(a):
Víte, ne každý, kdo napíše "v bytě", bydlí na sídlišti.

Obávám se, že po tato plemena a spoustu dalších je vcelku jedno jestli v byt na sídlišti nebo RD.

21.8.2015 10:04
Šarina

XXX.XXX.231.146

anonymx napsal(a):
Obávám se, že po tato plemena a spoustu dalších je vcelku jedno jestli v byt na sídlišti nebo RD.

No, to je věc názoru.

22.8.2015 06:46
scylla

XXX.XXX.150.32

anonymx napsal(a):

Když měl kavkazák volný přístup do domu a ven psími dveřmi, volil si sám, kde chce být. Když nebyli majitelé doma, trávil čas venku, když došli z práce, byl s nimi doma. Byl to pes dovezený z ciziny, žádný rozmazlenec. Přesto volil možnost být se svými lidmi a ne sám venku. Asi nečetl vaše příspěvky a názory.

22.8.2015 08:40
anonymx

XXX.XXX.232.254

Nevim jak zijete, ale v zime mit volny pristup do domu pro velka, dlouhosrsta pkemena je hruza pro vsechny zucastnene. Pes v teple nevydrzi, takze mokrej a zablacenej jen vlitne, nadela binec a vylitne. V desti a o zime ani nemluvim, po kazde musim psy umyt a osusit a ohlidat je, aby do domu nevlitli spinavi a to mam kratkosrste.
Psi miluju, ale v chlivku bydlet nehodlam. A jiste vite, ze mokry dlouhosrsty pes zrovna nevoni.

22.8.2015 12:18

anonymx napsal(a):
Nevim jak zijete, ale v zime mit volny pristup do domu pro velka, dlouhosrsta pkemena je hruza pro vsechny zucastnene. Pes v teple nevydrzi, takze mokrej a zablacenej jen vlitne, nadela binec a vylitne. V desti a o zime ani nemluvim, po kazde musim psy umyt a osusit a ohlidat je, aby do domu nevlitli spinavi a to mam kratkosrste.
Psi miluju, ale v chlivku bydlet nehodlam. A jiste vite, ze mokry dlouhosrsty pes zrovna nevoni.

Moji pesani pokud přijdou ze zahrady mokří a špinaví, jsou zvyklí lehnout si na chodbě na svoje místečka (je tam chladněji než ve vytopeném domě)...a v tomto počasí mám v obýváku na zemi deku, kam si pesani lehnou pokud mají zájem, psy umývat nemusim, když uschnou jsou zase krásně čistí (kříženci BSPx bernardýn) a deky není problém hodit do pračky a vyprat... nevidím v tom problém...nebo určitě menší než neustálý boj s chlupy...ale takhle jsem si to vybrala a jsem ráda, že mám pesany neustále "za zadkem", rozhodně mi nepřijde, že bydlim v chlívku, samozřejmě to nemohu nazvat ani sterilním prostředím a dá to více práce domácnost udržet, ale mě to za to stojí.

22.8.2015 12:23

anonymx napsal(a):

V zimě je pes většinou suchý a nádherně čistý a to i když sněží. Pouze při teplotách kolem nuly a výše může být zasněžený - mokrý, a to se sám schová, dtto déšť. Zablácený - tak to záleží na terénu, krom toho velký pes bude mít zablácené tak tlapy, a i to se dá řešit čistícími zónami (koberce) na vstupu.
"Vlítne a udělá binec"- někteří máme i normální psy, kteří nevlítavají a nedemolují a binec nedělají.
"pes v teple nevydrží"...no nevím, přijde/ou, lehne/ou a spí, holt ignorant/i. Krom toho v létě je doma lépe.

Když jsou mí psi sami, tak jsou doma, jinak rovněž volný přístup - a jakou má pastevec potřebu člověčí přítomnosti a fyzického kontaktu!

22.8.2015 12:50
Šarina

XXX.XXX.231.146

anonymx napsal(a):

Tak se mi zdá, že pletete dohromady, čemu by dal přednost pes s tím, čemu dáváte přednost vy.
A dále se mi zdá, že psům přisuzuje automatické chování typické pro psy, kteří jsou drženi trvale mimo dům a v interiéru se proto neumí pohybovat. Vede mě k tomu volba vašich slov. Normální pes, který v interiéru žije, po bytě "nelítá a nedělá binec". To udělá pes, který se v tom prostoru neumí chovat, protože se tam dostane jednorázově.
Mám barák zařízený na to, abych mohla psům u vchodu osprchovat nohy, případně břicho, ale většinou to ani není nutné, sprchu používám pouze při velkém zabahnění. Běžně stačí mým psům oschnout na chodbě- na tento rituál jsou zvyklí, takže po příchodu na té chodbě zůstávají automaticky a v klidu. Srst (kvalitní a správně udržovaná) má značné samočistící schopnosti, takže po opadání špíny je opět lesklá a pes ani nesmrdí (podle mých poznatků smrděj spíš venkovní psi, kteří jsou nuceni být delší dobu mokří či navlhlí v chladu). A úklid chodby s dlažbou není nijak neřešitelný problém.

22.8.2015 13:24

V zimě je pes většinou suchý a nádherně čistý a to i když sněží. Pouze při teplotách kolem nuly a výše může být zasněžený - mokrý, a to se sám schová, dtto déšť. Zablácený - tak to záleží na terénu, krom toho velký pes bude mít zablácené tak tlapy, a i to se dá řešit čistícími zónami (koberce) na vstupu.
"Vlítne a udělá binec"- někteří máme i normální psy, kteří nevlítavají a nedemolují a binec nedělají.
"pes v teple nevydrží"...no nevím, přijde/ou, lehne/ou a spí, holt ignorant/i. Krom toho v létě je doma lépe.

Když jsou mí psi sami, tak jsou doma, jinak rovněž volný přístup - a jakou má pastevec potřebu člověčí přítomnosti a fyzického kontaktu!

Naprostý souhlas

22.8.2015 13:56
iwet

XXX.XXX.59.193

Určitě ví chovatelka o čem mluví. Určitě bych aspoň do března nechala. Venčením bych postupně zvykala štěndu na chlad venku.. Pejsci mají přírodní termoregulaci s kterou se myslím srovnají, takže bych se nebála ubytovat venku.Pokud to není pokojový naháč že.

22.8.2015 14:31
anonymx

XXX.XXX.137.106

No, bydlím v Praze a v zimě čisté a suché psy snad nepamatuju. Doma mám 2 velké a 1 malého dlouhosrstého (další jsou v kotcích). Asi je to tím, že na zahradě nejsou, jsme s nimi stále, pokud to jde, venku. Takže domu přijdou opravdu sprasení a pokud myslíte, že jen tlapky, tak jste vedle. NO mají bahno i na hlavě, asi to bude tím, že neumějí chodit pomalu. Dřív jsem měla velké, chlupaté a ti prostě doma byli nadšení a rádi, ale chvilku. A i ta 13letá, která žije v bytě odmala asi není normální. Prostě sice si už lehne za chviličku, ale prostě vlítne všude jak tajfun a o mladé ani nemluvím. Bohužel bydlíme ve starším domku a jaksi naše finanční situace nám nedovoluje přestavbu kvůli psům. Takže pokud je nutnost, osprchuji je venku hadicí, ale on stačí i mokrej pes... nevím jak vaši, ale moji mají podsadu, takže normálně schnou tak 4 hod., když jsou doma a protože se často vracíme v pozdní noční hodinu, tak je to síla, zvlášť když se přijdou pomazlit do postele... Jsou rozmazlení...
Jo, vytírám tak 100x denně. Letošní léto bylo to nejkrásnější... hadr i uschnul !

22.8.2015 14:32
anonymx

XXX.XXX.137.106

iwet napsal(a):
Určitě ví chovatelka o čem mluví. Určitě bych aspoň do března nechala. Venčením bych postupně zvykala štěndu na chlad venku.. Pejsci mají přírodní termoregulaci s kterou se myslím srovnají, takže bych se nebála ubytovat venku.Pokud to není pokojový naháč že.

Jedná se o bernského salašnického.

23.8.2015 14:46
iwet

XXX.XXX.59.193

anonymx napsal(a):
Jedná se o bernského salašnického.

Tak toho bych do bytu asi nepřijala i když je náádherný chlupáč. Nepatří do panelákového bytu. Je to plemeno venkovní a spíše na venkov.Je to skvělí hlídač a velice inteligentní a učenlivý. Základy poslušnosti zvládne tak se neni čeho bát.

23.8.2015 15:46
scylla

XXX.XXX.150.32

iwet napsal(a):
Tak toho bych do bytu asi nepřijala i když je náádherný chlupáč. Nepatří do panelákového bytu. Je to plemeno venkovní a spíše na venkov.Je to skvělí hlídač a velice inteligentní a učenlivý. Základy poslušnosti zvládne tak se neni čeho bát.

Znám dost berňáků a většina z nich žije v bytech a nijak tím netrpí. To je přesně to, co psali ostatní - řídíte se tím, co je pro vás pohodlnější a je fuk, čemu by dal přednost pes.

23.8.2015 15:51
scylla

XXX.XXX.150.32

anonymx napsal(a):

Takže se řídíte tím, co je pohodlné pro vás. Al emy se tu bavíme o tom, co potřebuje pes. Naši psi mají také volný přístup do domu a ven a jednoznačně jsou tam, kde jsme my. Počasí nemusíme řešit, protože tohle bydlení je přizpůsobené psům a když by nadělali, dá se to setřít a není žádný problém.

23.8.2015 15:52
anonymx

XXX.XXX.138.53

Scylla by bydlela i s fundlakem, severany i s bernardynem.

23.8.2015 15:57
rapotacka11

XXX.XXX.32.138

Neřeší se tu dvouměsíční štěně ?

23.8.2015 16:02
koňadra

XXX.XXX.128.31

anonymx napsal(a):

... v garsonce! Protože, podle Scylly, těm psům se to určitě líbí. Jak Scyllo víte, co potřebuje pes? On vám to řekl? Pes, jako každé zvíře, potřebuje režim a systém. Když bude zvyklý spát v posteli, bude to vyžadovat - ale opravdu to potřebuje?!

23.8.2015 16:05
iwet

XXX.XXX.59.193

scylla napsal(a):
Znám dost berňáků a většina z nich žije v bytech a nijak tím netrpí. To je přesně to, co psali ostatní - řídíte se tím, co je pro vás pohodlnější a je fuk, čemu by dal přednost pes.

Tak to je každého volba, třeba si muže pořídit velblouda pokud mu to vyhovuje. Snad se nenechám ovládat psem. Fuk mi to není., jak píšete., čemu by dal přednost pes? Bavíme se o plemenu berňáka a ten upřednostňuje mimochodem venkovní prostor a zároveň má rád lidskou společnost. V paneláku bude nespokojený. haf, haf.

23.8.2015 16:05
anonymx

XXX.XXX.138.53

Jojo a veskera diskuze je de facto bezpredmetna. Jen zase extremy-ortodoxni milovnici psu zastavajici nazor, ze vsichni psi bez rozdilu musi zit v byte a naopak, ti kdo si mysli, ze existuji plemena kterym to moc neprospiva.

23.8.2015 16:36

rapotacka11 napsal(a):
Neřeší se tu dvouměsíční štěně ?

ANO!

23.8.2015 20:10
manbea

XXX.XXX.18.54

Tak já jsem si svou 8 týdenní Hovawartici brala od chovatele začátkem prosince, přesněji přímo na Mikuláše. Odchovaná byla v technické místnosti v suterénu domu s přístupem ven na kus oplocené zahrady. U nás šla bydlet do domu a přestože v budoucnu měla plnit úkol hlídače domu a pozemku, chtěla, jsem, aby se uměla chovat v domě (bytě), udržovat čistotu a hlavně - abychom si spolu vybudovaly adekvátní vztah. V budoucnu se mi to vyplatilo, fenka mohla chodit do bytů i na několikadenní návštěvy, přespávat v hotelech apod. Člověk nikdy neví, co se mu v příštích 10-15 letech přihodí a je fajn, když s ním to, co život přinese zvládne i jeho pes. Cca od 4 měsíců už byla ráda déle venku, v podstatě si místo a délku svého pobytu určovala sama. Po celý život pak žila v domě s trvalým přístupem ven, vždy byla poblíž tam, kde jsme byli my. Nikdy jí nevadilo střídání teplot (doma/venku), byla krásně nasrstěná a netrpěla žádnými nemocemi. Přestože byla domácí pes, výborně hlídala, několikrát denně prošla svědomitě celý pozemek, aby ho zkontrolovala. Její oblíbené místo bylo v otevřených vchodových dveřích, kde měla dokonalý přehled o tom, co se děje doma i venku. Jsem ráda, že jsme jí dopřáli život, ke kterému je toto plemeno stvořeno, myslím, že BSP na tom bude podobně. Zadavatelce doporučuji, aby alespoň první dva měsíce měla štěňátko převážně doma, vybudovala si s ním hezký vztah a naučila ho správnému chování v domě. Nikdy neví, kdy se jí to bude hodit .

23.8.2015 20:24
Šarina

XXX.XXX.231.146

manbea napsal(a):
Tak já jsem si svou 8 týdenní Hovawartici brala od chovatele začátkem prosince, přesněji přímo na Mikuláše. Odchovaná byla v technické místnosti v suterénu domu s přístupem ven na kus oplocené zahrady. U nás šla bydlet do domu a přestože v budoucnu měla plnit úkol hlídače domu a pozemku, chtěla, jsem, aby se uměla chovat v domě (bytě), udržovat čistotu a hlavně - abychom si spolu vybudovaly adekvátní vztah. V budoucnu se mi to vyplatilo, fenka mohla chodit do bytů i na několikadenní návštěvy, přespávat v hotelech apod. Člověk nikdy neví, co se mu v příštích 10-15 letech přihodí a je fajn, když s ním to, co život přinese zvládne i jeho pes. Cca od 4 měsíců už byla ráda déle venku, v podstatě si místo a délku svého pobytu určovala sama. Po celý život pak žila v domě s trvalým přístupem ven, vždy byla poblíž tam, kde jsme byli my. Nikdy jí nevadilo střídání teplot (doma/venku), byla krásně nasrstěná a netrpěla žádnými nemocemi. Přestože byla domácí pes, výborně hlídala, několikrát denně prošla svědomitě celý pozemek, aby ho zkontrolovala. Její oblíbené místo bylo v otevřených vchodových dveřích, kde měla dokonalý přehled o tom, co se děje doma i venku. Jsem ráda, že jsme jí dopřáli život, ke kterému je toto plemeno stvořeno, myslím, že BSP na tom bude podobně. Zadavatelce doporučuji, aby alespoň první dva měsíce měla štěňátko převážně doma, vybudovala si s ním hezký vztah a naučila ho správnému chování v domě. Nikdy neví, kdy se jí to bude hodit .

Přesně!
Nic není černobílé a člověk má mozek na to, aby přemýšlel a předvídal.

23.8.2015 21:56
aritim

XXX.XXX.19.70

koňadra napsal(a):
... v garsonce! Protože, podle Scylly, těm psům se to určitě líbí. Jak Scyllo víte, co potřebuje pes? On vám to řekl? Pes, jako každé zvíře, potřebuje režim a systém. Když bude zvyklý spát v posteli, bude to vyžadovat - ale opravdu to potřebuje?!

Nevím jak vám, ale mě to mí psi říkají - svým chováním. Přestože nežijí osaměle, ale ve smečce, stejně dávají přednost tomu, být v blízkosti rodiny. Mám 2 psy převážně venkovní,3 domácí. Když nechám otevřené dveře a psům svobodnou volbu, rázem mám 5 domácích psů, kteří jsou mi neustále v patách, případně leží tak aby na mě stále viděli. Malé štěně má ještě větší potřebu kontaktu s jinými živými tvory, nechat ho žít venku v osamění je týrání.

23.8.2015 22:19
koňadra

XXX.XXX.128.31

aritim napsal(a):
Nevím jak vám, ale mě to mí psi říkají - svým chováním. Přestože nežijí osaměle, ale ve smečce, stejně dávají přednost tomu, být v blízkosti rodiny. Mám 2 psy převážně venkovní,3 domácí. Když nechám otevřené dveře a psům svobodnou volbu, rázem mám 5 domácích psů, kteří jsou mi neustále v patách, případně leží tak aby na mě stále viděli. Malé štěně má ještě větší potřebu kontaktu s jinými živými tvory, nechat ho žít venku v osamění je týrání.

Ale já jsem nikde snad nepsala, že štěně má žít venku v osamění! Já jen říkám, že když nejsem doma, tak je štěněti lépe venku než zavřenému v bytě! Takže já jsem vděčná za zahradu a štěňata prostě jsou venku - pokud nejsem doma a pokud se jim nemohu věnovat. Pobyt v domácnosti je samozřejmě součástí socializace a výchovy, ale nechápu, co za výchovu jim dá, když jsou zavřené 9 hodin samy v bytě. Samozřejmě, že kdo má v psa v bytě, tak prostě nemá jinou možnost, ale já tu možnost mám a myslím si, že pro psa je to mnohem lepší. A - to nepopírám - je to lepší i pro mne. Proč mám denně uklízet louže, zničené věci apod., když nemusím! Všechno je to o kompromisu a hledání "zlaté střední cesty".

23.8.2015 23:04
Šarina

XXX.XXX.231.146

koňadra napsal(a):
Ale já jsem nikde snad nepsala, že štěně má žít venku v osamění! Já jen říkám, že když nejsem doma, tak je štěněti lépe venku než zavřenému v bytě! Takže já jsem vděčná za zahradu a štěňata prostě jsou venku - pokud nejsem doma a pokud se jim nemohu věnovat. Pobyt v domácnosti je samozřejmě součástí socializace a výchovy, ale nechápu, co za výchovu jim dá, když jsou zavřené 9 hodin samy v bytě. Samozřejmě, že kdo má v psa v bytě, tak prostě nemá jinou možnost, ale já tu možnost mám a myslím si, že pro psa je to mnohem lepší. A - to nepopírám - je to lepší i pro mne. Proč mám denně uklízet louže, zničené věci apod., když nemusím! Všechno je to o kompromisu a hledání "zlaté střední cesty".

Koňadro, ale zadavatelka se ptala na něco úplně jiného! Přečtěte si její úvodní dotaz a raďte jí v její konkrétní situaci:
Dvouměsíční štěně, začátek prosince a přání chovatelky, aby bylo štěně do jara doma.

"Hic rhodos hic salta".

24.8.2015 06:41
koňadra

XXX.XXX.128.31

Šarina napsal(a):
Koňadro, ale zadavatelka se ptala na něco úplně jiného! Přečtěte si její úvodní dotaz a raďte jí v její konkrétní situaci:
Dvouměsíční štěně, začátek prosince a přání chovatelky, aby bylo štěně do jara doma.

"Hic rhodos hic salta".

Na dotaz zadavatelky jsem odpovídala 18.8. ve 12.52. Mezi tím se diskuse dostala trochu někam jinam, takže jsem reagovala na příspěvky, které byly už trošku vzdálené původní otázce.

24.8.2015 07:03

"Já jen říkám, že když nejsem doma, tak je štěněti lépe venku než zavřenému v bytě! "
takže malému štěněti je lépe samotnému mimo jeho "doupě", kde má pachy celé jeho smečky? Takže je lepší, když ho může někdo otrávit, ukrást (toť realita a nikoliv virtuální), může se hezky naučit se třeba bát aut, lidí, nekontrolovatelně ječet u plotu, četné děti mají radost z plašení pejsků, nemluvě třeba o házení petard, hezky se naučí třeba devastovat záhony, podhrabávat případně přímo utíkat a jánevím co ještě... Všechno hezky bez možnosti majitele reagovat. Doma sice může taky ničit, ale o četné jiné možnosti je ochuzeno. Ale hlavně může v klidu spát (a může se to naučit), neb takový obecný přirozený režim psa je takový, že od cca 8:00 do cca 16:00 je doba toho hlavního hlubokého spánku.
V každém případě je pobyt štěněte venku lepší pro majitele - nemusí uklízet, to jo.

24.8.2015 07:05
scylla

XXX.XXX.150.32

anonymx napsal(a):
Jojo a veskera diskuze je de facto bezpredmetna. Jen zase extremy-ortodoxni milovnici psu zastavajici nazor, ze vsichni psi bez rozdilu musi zit v byte a naopak, ti kdo si mysli, ze existuji plemena kterym to moc neprospiva.

Vůbec ne. Jsou prostě lidé, kteří berou ohled na to, co pes potřebuje a co chce, chtějí s ním mít dobré vztahy a dovolí mu být s nimi a jsou lidé, kteří dávají přednost pohodlí a jsou schopni vydrbat psí mimino samotné do boudy a nějak si to okecat.

24.8.2015 07:07
scylla

XXX.XXX.150.32

koňadra napsal(a):

Samozřejmě, že mi to řekl. S vámi psy nemluví? Nebo to přes režim a systém jen neslyšíte?

24.8.2015 07:09
scylla

XXX.XXX.150.32

anonymx napsal(a):

Máte pravdu, bydlela jsem měsíc s kavkazákem, který měl nemocnou páteř a potřeboval sucho a teplo. Po vyléčení bydlel zase tak, jak si zvolil - když chtěl, přišel do domu, když chtěl být venku, byl venku.

24.8.2015 08:31
Šarina

XXX.XXX.231.146

"Já jen říkám, že když nejsem doma, tak je štěněti lépe venku než zavřenému v bytě! "
takže malému štěněti je lépe samotnému mimo jeho "doupě", kde má pachy celé jeho smečky? Takže je lepší, když ho může někdo otrávit, ukrást (toť realita a nikoliv virtuální), může se hezky naučit se třeba bát aut, lidí, nekontrolovatelně ječet u plotu, četné děti mají radost z plašení pejsků, nemluvě třeba o házení petard, hezky se naučí třeba devastovat záhony, podhrabávat případně přímo utíkat a jánevím co ještě... Všechno hezky bez možnosti majitele reagovat. Doma sice může taky ničit, ale o četné jiné možnosti je ochuzeno. Ale hlavně může v klidu spát (a může se to naučit), neb takový obecný přirozený režim psa je takový, že od cca 8:00 do cca 16:00 je doba toho hlavního hlubokého spánku.
V každém případě je pobyt štěněte venku lepší pro majitele - nemusí uklízet, to jo.

Naprostý souhlas. Poslední tři roky jsme šťastnými sousedy příšerně uštěkaného psa, který od malého štěňátka tráví život v (zateplené boudě) v kotci. Štěkáním reaguje úplně na všechno v širokém okolí, evidentně se ani nemůže pořádně vyspat, protože štěká vlastně pořád. Reaguje i na zvuky, které by už měl tolerovat, protože je slyšel milionkrát. Například na to, když my, jako sousedi, otevíráme dveře. Jeden by si mohl myslet, že už by ten zvuk mohl znát. Ale ne, rozjede vždycky tu samou hysterickou scénu. Stejně reaguje na tisíce jiných podnětů z široka daleka.

Docela je to sousedství nepříjemné, a to jsem pejskař - jaký pak mají nabýt ke psům vztah nepejskaři, když mají tohle "na talíři". Kolik nepřátel psů vyrobí jeden uštěkanec, který žije v kotci?

Ono jde nejen o to komfort majitelů, kteří chtějí psa, ale nechtějí mít byt "jako chlívek", ale i (především) o ohleduplnost k okolí! Nad tím by se měl zamyslet každý, kdo si koupí psa.

24.8.2015 08:48
anonymx

XXX.XXX.27.66

scylla napsal(a):
Vůbec ne. Jsou prostě lidé, kteří berou ohled na to, co pes potřebuje a co chce, chtějí s ním mít dobré vztahy a dovolí mu být s nimi a jsou lidé, kteří dávají přednost pohodlí a jsou schopni vydrbat psí mimino samotné do boudy a nějak si to okecat.

Já svoje psy miluju a celý můj život je přizpůsoben jim, ale...
Pokud si pořídím plemeno, které je skutečně venkovní, tak v žádném případě ho nebudu nutit bydlet doma (seveřany, velká dlouhosrstá plemena apod.), prostě budu já se psem venku a to za každého počasí. Nebudu nikdy zdravého psa takového plemene, který ani v mrazu a sněhu nezaleze do boudy a spokojený spí zasypaný sněhem nutit válet se na gauči.
Každý má jiné bydlení a já nemám možnost a ani bych to nechtěla, aby psi mohli mít volný pohyb mezi bytem a zahradou, Na zahradě je mít volně nechci už kvůli tomu, že je nemám na očích (kolemjdoucí apod.), bydlíme na rušné ulici.
Záleží i na tom, jaký má člověk a pes denní režim, My přijdeme z práce a zbytek dne je věnován psům až do pozdějších nočních hodin, víkendy celé.
Část psů je bytových a část v kotcích. S námi psi tráví čas aktivně a možná že ti kotcoví jsou opravdu "s námi" víc než mnozí domácí. Diskutovat o tom, co je pro psa prospěšnější, jestli povalování se v bytě nebo aktivní činnost nebudu. Diskutovat o tom, co je pro člověka pohodlnější, jestli "být se psem v bytě" nebo být s ním venku a plně se mu věnovat taky nebudu.
Moji psi nejsou povaleči a vyžadují "práci". Takže beru maximální ohled na to, co pes potřebuje a co chce.
Ano, nelze štěně odchované v bytě dát v zimě do boudy i když za extrémních podmínek...
Měli jsme vrh v zimě a naše odchovy jsou v bytě a cca v 5 týdnech jdou ven. Počasí bylo chladnější a měla jsem strach je vyšoupnout. Ale v té době už lezli přes ohrádku a řádili jak tajfuni, Vzala jsem si dovolenou a den a noc nedělala nic jiného než 8 štěňat vynosila ven, aby se vyřádili, nanosila zpátky, nakrmila a sotva skončila, bylo to první vyspané a mohla jsem začít znova nosit ven. To jsem nevydržela a následující půlnoc je prostě vystěhovala do kotce. Skoro celou noc jsem prostála u okna a poslouchala jestli nekňučí. Ve 4 ráno už jsem nevydržela a šla se podívat. Rozespalá teploučká štěňata vylezla z boudy, vyčůrala se a šup zpátky.
Jsem sobec a konečně jsme se v klidu všichni vyspali.

24.8.2015 09:03

"Diskutovat o tom, co je pro psa prospěšnější, jestli povalování se v bytě nebo aktivní činnost nebudu."
taky dobrý - takže pokud pes část dne tráví v bytě, tak je to 24hodinový povaleč a automaticky to znamená, že s ním člověk nikdy nic nedělá (miluju tyto Vaše četné závěry... ). Zatímco Vaši psi 24/7 naplno makají...no má úcta

" Diskutovat o tom, co je pro člověka pohodlnější, jestli "být se psem v bytě" nebo být s ním venku a plně se mu věnovat taky nebudu. "
ten denní režim už jsme někde probírali...13 hodin na spánek+zaměstnání+starost o domácnost a 11 hodin usilovného věnování se psům...

"Moji psi nejsou povaleči a vyžadují "práci". Takže beru maximální ohled na to, co pes potřebuje a co chce. "
jo, těch 24/7, spánku netřeba, jsou pracovní...

"Měli jsme vrh v zimě a naše odchovy jsou v bytě a cca v 5 týdnech jdou ven. Počasí bylo chladnější a měla jsem strach je vyšoupnout....vyčůrala se a šup zpátky."
A co má tohle společného s umístěním 8mi týdenního štěněte v nové rodině?

24.8.2015 09:30

" Kolik nepřátel psů vyrobí jeden uštěkanec, který žije v kotci?"
A kolik nepřátel vyrobí uštěkanec, který žije v bytovce a slýchám jich taky dost.Jak páníček odejde začne štěkot, vytí.Vše je o výchově.
Zadavetelka se ptala jestli musí být štěně berńáka do jara venku.
Odpovědi dostala a jak si to sama udělá je jen její věc.Ostatní žabomyší debaty jsou o ničem.

Neregistrovaný uživatel

22.2.2022 11:10
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!

Přidejte reakci

Přidat smajlík