Z jakého důvodu je štěně s PP tak drahé?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
24.8.2015 01:37
marco1975

XXX.XXX.208.58

Všude tu čtu, že jsou množírny, lidi nekupujte a nepodporujte množitele a psi bez PP, já jsem si chtěla s rodinou pořídit pejska Basset Hound, hledali jsme dlouho, nakonec jsem zavolala do jedné chovatelské stanice a pejsek na prodej zde byl, paní byla velmi příjemná ale samozřejmě cenu do emailu nebo do telefonu ani náhodou prozradit nechtěla, přijeli jsme tedy do CHS kde bylo spousta fen a spousta kotců, spousta štěňátek, už jen tenhle pohled ve mě vyvoval nedůvěru, Tihle chovatelé s papírovými psy, co na každém kroku nadávají na chovatele kteří byť třeba jen jednou nechají svou fenku nakrýt aby měla štěňátka a ty si potom "dovolí"prodat za opravdu zlomek ceny pejska s PP, tak Tihle chovatelé mají kam se podíváte feny a štěňata a to není množení?! Paní mi ukázala pejska a řekla s úsměvem že pejsek má cenu 50tisíc korun, protože má skvělé výsledky na výstavách...Můžete mi Vy Chovatelé kteří zde pořád píšete a urážíte a haníte chovatele bezpapírových pejsků, můžete mi vysvětlit co na pejskovi s PP stojí tolik? Máme krásného Basset Hounda bez PP, přijeli k rodině, kde se fenečka spokojeně válela na gauči v obývavím pokoji, všude měla hračky, své polštáře, byla úžasná krásná a veselá, štěňátko nás stálo 7000kč pejsek je krásný a zdravý.V chovatelské stanici a ne pouze v jedné jsem viděla jen kotce kotce a kotce tak mi vysvětlete Vy Chovatelé s PP kde je chyba? Proč je štěně od Vás v ceně 15-30tisíc korun, proč lžete lidem že pejsek s PP nikdy nebude nemocný a zaručujete zdraví?! Nechápu to, u mě jsou množitelé právě CHS a to proto, že chovají pejsky v kotcích, trápí je na výstavách, nemají k nim absolutně cit, a hlavně hamty hamty co nejvíce peněz za štěňátko, ale o tom že fenka má za sebou 6vrhů o tom už se nemluví že? Ale když má někdo fenečku a jednou jí nechá nakrýt tak je to množitel Samozřejmě se tady teď strhne něco strašného a budete klít a nadávat mi a obhajovat chovy s PP ale jen třetina CHS je slušná.Já se ale ptám vysvětlí někdo z Vás konečně, proč jsou štěňátka s PP tak drahá? Divíte se pak že rodina s dětmi kteří si chtějí pořídit pejska nějakého plemene si ho koupí bez PP, ano strašně se divíte že si mladá rodina od Vás nekoupí štěně za třicet tisíc, potom udáváte štěňata odrostlá i za 5tisíc, protože Vám samozřejmě zůstávají doma-doma Všude čtu jen množírny a nepodporujte množírny, u mě je množírna CHS protože jen tam člověk vidí nespočet psů na jednom místě, u chovatele bez PP jsem viděla jednu krásnou upravenou hodnou a napapanou fenku i pejska, který vesele běhal po zahradě.Vy mi asi v CHS těžko ukážete pejska abych viděla jakou má povahu a mohla si ho pohladit že?

24.8.2015 06:17
Žaneta kocková

XXX.XXX.80.130

Co na tohle napsat... bylo to tu vysvětlované už asi milionkrát. Jenže kdo nechce pochopit, nepochopí, a bude se ohánět návštěvou u jedné dvou CHS s kotcema, údajným trápením psů na výstavách a strašně vysokou cenou štěňat.

Že se nechodíte ptát, proč stojí auto Jaguár víc než Škodovka, když to taky jezdí po silnicích.

24.8.2015 06:36
koňadra

XXX.XXX.128.31

Přesně, bylo to tady už milionkrát, ani se mě nechce stále dokola opisovat argumenty. Nikdo přece netvrdí, že všichni chovatelé psů s PP jsou skvělí a báječní, i tam lze najít velkochovy, ale daleko méně často než množírny u producentů psů bez PP. Ti mnohdy nemají psy ani v těch kotcích, ale v klecích kdesi po sklepech a stodolách. Na rozdíl od množitelů psů bez PP jsou ti chovatelé psů s PP snadněji dohledatelní a postižitelní. PP není samozřejmě zárukou zdraví, ale původu. A je logické, že šance, že štěně s PP bude mít nějakou dědičnou nemoc je u psů s PP menší, protože se nespojují jedinci zatížení dědičnými chorobami jako u množitelů psů bez PP, kteří nakryjí cokoliv kýmkoliv - třeba i sourozence navzájem, psy, o jejichž dispozicích k dědičným onemocněním nic nevědí a nebo přímo psy, kteří byli z chovu s PP vyloučeni právě pro nějakou vadu.
Proč jsou štěňátka s PP tak drahá? A to jste vážně na to nepřišla sama?
Když nemáte peníze, tak si prostě koupíte v bazaru Felicii a ne v autosalonu Jaguára (jak psala Žaneta). Tak to asi je i s těmi psy a vůbec se všemi zvířaty. Třeba koně můžete sehnat za 10 tisíc, ale také špičkového dostihového šampiona za milion. Býk může stát 50 tisíc, ale také 350 tisíc. Myslíte, že vám někdo prodá špičkové zvíře za pár korun jen proto, že vy na to nemáte? Chovatel není sociální ústav, aby rozdával štěňata zadarmo. On sám svoje chovná zvířata také nepořídil za pár korun (a dalších nemálo peněz do nich investoval, aby je uchovnil).
Celý váš příspěvek na mne působí spíše jako provokace, snaha vyvolat hádku, což s tímto tématem se vám může snadno podařit.

24.8.2015 06:48
davidka

XXX.XXX.212.160

Zas nějaký provokatér? Basetta za 50 litrů bych teda chtěla vidět smajlík Běžná cena je samozřejmě mnohem a mnohem nižší, toto by byl velký extrém.
Někdo chce omluvit svou koupi psa bez PP, tak si vymýšlí nehorázné ceny. Ono by stačilo pohledat chovatelských stanic víc, ne jednu, co je opravdu drahá. Při skutečném zájmu o plemeno by určitě šlo vybrat psa levnějšího, případně nestandardní, ale zdravé štěně za zlomkovou cenu.
Bohužel mnozí chovatelé toto podporují tím, že ceny neuvádějí. Proto často lidé kupují psy bez PP za cenu psů s PP, ale myslí si, jak ušetřili. To byl případ paní, kterou jsem potkala při procházce s mým psem. Ona měla stejné plemeno a chlubila se, že ho má bez PP, ale je zdravý, tak ušetřila velké peníze. Dala za něj 8.000, - Kč. Když jsem jí řekla, že můj pes, také plně zdravý, standardní (na výstavách výborný, uchovněný) se všemi možnými vyšetřeními, stál o tisícovku méně, odkrvila se. smajlík

Uživatel s deaktivovaným účtem

24.8.2015 07:00

davidka napsal(a):
Zas nějaký provokatér? Basetta za 50 litrů bych teda chtěla vidět smajlík Běžná cena je samozřejmě mnohem a mnohem nižší, toto by byl velký extrém.
Někdo chce omluvit svou koupi psa bez PP, tak si vymýšlí nehorázné ceny. Ono by stačilo pohledat chovatelských stanic víc, ne jednu, co je opravdu drahá. Při skutečném zájmu o plemeno by určitě šlo vybrat psa levnějšího, případně nestandardní, ale zdravé štěně za zlomkovou cenu.
Bohužel mnozí chovatelé toto podporují tím, že ceny neuvádějí. Proto často lidé kupují psy bez PP za cenu psů s PP, ale myslí si, jak ušetřili. To byl případ paní, kterou jsem potkala při procházce s mým psem. Ona měla stejné plemeno a chlubila se, že ho má bez PP, ale je zdravý, tak ušetřila velké peníze. Dala za něj 8.000, - Kč. Když jsem jí řekla, že můj pes, také plně zdravý, standardní (na výstavách výborný, uchovněný) se všemi možnými vyšetřeními, stál o tisícovku méně, odkrvila se. smajlík

tak to věřím, třeba se pro příště zamyslí...

24.8.2015 07:30
joanne.s

XXX.XXX.41.2

Marco1975: o jakou konkrétní chovatelskou stanici se jednalo?

24.8.2015 07:31
koňadra

XXX.XXX.128.31

Také si myslím, že cena 50 tisíc za baseta, který ani zrovna není v módě, je přehnaná a vymyšlená, prostě celé je to provokace.

24.8.2015 08:07

"Paní mi ukázala pejska a řekla s úsměvem že pejsek má cenu 50tisíc korun, protože má skvělé výsledky na výstavách..."
takže to byl dospělý pes, když měl skvělé výsledky na výstavách, že? To by malé štěně ještě nezvládlo.

"Můžete mi Vy Chovatelé kteří zde pořád píšete a urážíte a haníte chovatele bezpapírových pejsků, můžete mi vysvětlit co na pejskovi s PP stojí tolik?"
Nejdřív musíte říct, o jaké konkrétní štěně z jaké CHS, po jakých rodičích a za jakou cenu...pak je možno se bavit o přiměřenosti ceny.

"štěňátko nás stálo 7000kč pejsek je krásný a zdravý"
tak krásný nebudu rozporovat, to bude věc vkusu, ale jak jste přišla na to, že je zdravý ? Jo jestli jste chtěla říct, že v současné době nevykazuje známky onemocnění, tak to jo, to beru...Jenom teda nechápu tu šílenou cenu, to jako proč...?

"Proč je štěně od Vás v ceně 15-30tisíc korun, proč lžete lidem že pejsek s PP nikdy nebude nemocný a zaručujete zdraví?! "
A kterého konkrétního chovatele (od "Vás" je prosím číslo jednotné) oslovujete, ten dotaz je bez toho určení poněkud matoucí...

"Vy mi asi v CHS těžko ukážete pejska abych viděla jakou má povahu a mohla si ho pohladit že?"
Pejska jako tatínka zas tak moc CHS neukáže, neb je nevlastní a pejsci-tatínci bydlí úplně jinde. Já toho svého bez problémů ukázala, když někdo projevil zájem. A fenky-maminky snad k vidění v CHS jsou, ne? A pokud se teda nějak zajímám a nemám to půlku světa daleko, tak se na ty rodiče (maminu) jedu podívat ještě před odběrem, ne?

"chovatele bez PP jsem viděla jednu krásnou upravenou hodnou a napapanou fenku i pejska, který vesele běhal po zahradě"
to je hezké... jak jste přišla na to, že to byli rodiče toho štěněte? minimálně že dotyčný pes je skutečně otec? Rodný list nemáte, takže...

24.8.2015 10:20
kniga

XXX.XXX.128.66

Vimn o chs meho plemene kde nasekali na jedne fene 7 vrhu. Protoze je to s PP tak vim o koho se jedna. Tudiz vim od koho si nikdy stene nekoupim!

Jednoduche :) nekupujte plemena o ktere je modni zajem, ktere jsou preslechtena a mozna zjisitite, ze ty ceny nejsou tak strasne...

24.8.2015 10:59
angí

XXX.XXX.243.79

50 tis. za Baseta mi přijde neuvěřitelny, protoze před pár lety jsem přemýšlela o koupi Baseta s PP a paní mi fenku nabídla za 6tis.

24.8.2015 11:46
fikovnice

XXX.XXX.240.1

koňadra napsal(a):
Také si myslím, že cena 50 tisíc za baseta, který ani zrovna není v módě, je přehnaná a vymyšlená, prostě celé je to provokace.

Diskuse založena cca ve stejné době jako ji na podobné téma založil "Jajsemzakon" - na téma CHS jsou množírny. Náhoda...?

24.8.2015 12:06
kniga

XXX.XXX.128.66

angí napsal(a):
50 tis. za Baseta mi přijde neuvěřitelny, protoze před pár lety jsem přemýšlela o koupi Baseta s PP a paní mi fenku nabídla za 6tis.

Proste zadavatel je zakomplexovanej, nebo mu klesa prodej bezpp z mnozirny tak zacina hazet spinu na pp chovy a lze o tom jak jsou predrazena... vetsina pp plemen se proste neprodava za desitky tisic...

24.8.2015 13:00
angí

XXX.XXX.243.79

kniga napsal(a):
Proste zadavatel je zakomplexovanej, nebo mu klesa prodej bezpp z mnozirny tak zacina hazet spinu na pp chovy a lze o tom jak jsou predrazena... vetsina pp plemen se proste neprodava za desitky tisic...

A nebo se paní v chov. stanici, ty zájemci hodně nezdáli, tak jim řekla přemrštěnou cenu, aby se jich slušně zbavila.

Neregistrovaný uživatel

24.8.2015 13:04
24.8.2015 13:05
joanne.s

XXX.XXX.41.2

Pokud je to pravdivá story. Tak na jednom místě píše, že pejsek má prý cenu padesát. a na jiném místě si stěžuje, proč pejsci stojí patnáct až třicet. Takže vlastně máme jen domyslet, že si chovatelka řekla padesát. Ale taky je klidně možné, že si řekla patnáct /akorát machrovala, že má hodnotu mnohem vyšší, až padesát/. Dle mého názoru, svérázné pojednání zadavatelky nás má úmyslně mystifikovat, minimálně.

24.8.2015 13:23
Dasvo

XXX.XXX.101.12

fikovnice napsal(a):
Diskuse založena cca ve stejné době jako ji na podobné téma založil "Jajsemzakon" - na téma CHS jsou množírny. Náhoda...?

Navíc s podobnými gramatickými a stylistickými chybami! fakt, že jednou vystupuje zadavatel jako muž a jednou jako žena, může zmást opravdu jen pár naivků. smajlík smajlík smajlík

24.8.2015 13:23
noemi

XXX.XXX.64.236

marco1975 napsal(a):
Všude tu čtu, že jsou množírny, lidi nekupujte a nepodporujte množitele a psi bez PP, já jsem si chtěla s rodinou pořídit pejska Basset Hound, hledali jsme dlouho, nakonec jsem zavolala do jedné chovatelské stanice a pejsek na prodej zde byl, paní byla velmi příjemná ale samozřejmě cenu do emailu nebo do telefonu ani náhodou prozradit nechtěla, přijeli jsme tedy do CHS kde bylo spousta fen a spousta kotců, spousta štěňátek, už jen tenhle pohled ve mě vyvoval nedůvěru, Tihle chovatelé s papírovými psy, co na každém kroku nadávají na chovatele kteří byť třeba jen jednou nechají svou fenku nakrýt aby měla štěňátka a ty si potom "dovolí"prodat za opravdu zlomek ceny pejska s PP, tak Tihle chovatelé mají kam se podíváte feny a štěňata a to není množení?! Paní mi ukázala pejska a řekla s úsměvem že pejsek má cenu 50tisíc korun, protože má skvělé výsledky na výstavách...Můžete mi Vy Chovatelé kteří zde pořád píšete a urážíte a haníte chovatele bezpapírových pejsků, můžete mi vysvětlit co na pejskovi s PP stojí tolik? Máme krásného Basset Hounda bez PP, přijeli k rodině, kde se fenečka spokojeně válela na gauči v obývavím pokoji, všude měla hračky, své polštáře, byla úžasná krásná a veselá, štěňátko nás stálo 7000kč pejsek je krásný a zdravý.V chovatelské stanici a ne pouze v jedné jsem viděla jen kotce kotce a kotce tak mi vysvětlete Vy Chovatelé s PP kde je chyba? Proč je štěně od Vás v ceně 15-30tisíc korun, proč lžete lidem že pejsek s PP nikdy nebude nemocný a zaručujete zdraví?! Nechápu to, u mě jsou množitelé právě CHS a to proto, že chovají pejsky v kotcích, trápí je na výstavách, nemají k nim absolutně cit, a hlavně hamty hamty co nejvíce peněz za štěňátko, ale o tom že fenka má za sebou 6vrhů o tom už se nemluví že? Ale když má někdo fenečku a jednou jí nechá nakrýt tak je to množitel Samozřejmě se tady teď strhne něco strašného a budete klít a nadávat mi a obhajovat chovy s PP ale jen třetina CHS je slušná.Já se ale ptám vysvětlí někdo z Vás konečně, proč jsou štěňátka s PP tak drahá? Divíte se pak že rodina s dětmi kteří si chtějí pořídit pejska nějakého plemene si ho koupí bez PP, ano strašně se divíte že si mladá rodina od Vás nekoupí štěně za třicet tisíc, potom udáváte štěňata odrostlá i za 5tisíc, protože Vám samozřejmě zůstávají doma-doma Všude čtu jen množírny a nepodporujte množírny, u mě je množírna CHS protože jen tam člověk vidí nespočet psů na jednom místě, u chovatele bez PP jsem viděla jednu krásnou upravenou hodnou a napapanou fenku i pejska, který vesele běhal po zahradě.Vy mi asi v CHS těžko ukážete pejska abych viděla jakou má povahu a mohla si ho pohladit že?

T R O L L i N G - se tomu říká, že?...

https://cs.wikipedia.org/wiki/Troll_(internet).

24.8.2015 13:27
joanne.s

XXX.XXX.41.2

Dasvo napsal(a):
Navíc s podobnými gramatickými a stylistickými chybami! fakt, že jednou vystupuje zadavatel jako muž a jednou jako žena, může zmást opravdu jen pár naivků. smajlík smajlík smajlík

Nebo taky dobrosrdečné chovatele, co se tu snaží radit jak nejlépe umí. Když má méně zkušený majitel skutečný problém.

24.8.2015 16:19
samain

XXX.XXX.139.150

Tak pes který vyhrává výstavy a má slušný rodokmen má většinou vyšší cenu než padesát tisíc. Mně kdyby někdo za plemeníka šampiona nabídl i sto, tak ho pošlu k brdičkům. A štěně baseta zase cenu padesát tisíc nemá ( možná import z vyhlášeného chovu). takže si zadavatel/ka nevidí do huby, a spíš je to opravdu množka, které váznou kšefty a tak kydá špínu na registrované chovatele.

24.8.2015 16:20
lesnížínka

XXX.XXX.178.38

Hned jak jsem si ten canc přečetla, se mi to zdálo celé podivné, nejspíše vymyšlené od začátku až do konce a vidím že nejsem sama...

24.8.2015 17:06
Markéta80

XXX.XXX.219.253

50 000 za štěně, tomu snad ani nevěřim, pokud je to výstavní jedinec tak je to jiné ale to už má i svůj věk ne? Já chtěla jedině fenku s PP, několik chovných stanic ani na mail nereagovalo, pak jsme se spojila s jednou chovatelkou a cenu mě řekla, rovnou řekla že nemá nejlevnější a že nejlépe abych se u ní zastavila osobně, měla 3 fenky a jednoho pejska a jelikož jsme první můžu si vybrat. byl jim teprve měsíc a nakonec jsme u paní strávila docela dost času , má dvě fenky vlastně mámu a dceru, chová jedno plemeno 30 let, na vše odpověděla a tak jsem zaplatila zálohu a vybrala si fenku která se mě zdála do naší rodiny nejlepší . Pokud bych dojela a měla feny v klecích tak bych zase odjela, ano jela jsme tam s tim že si štěně vyberu ale pokud by se mě nezdála chovatelka, prostředí nebo chování štěnat tak vyberu jinde. nešla bych do bez PP abych pak koukala že mě z jorka vyrostla jorkdoga , pokud bych neřešila konkrétní rasu tak raději si vyberu štěně v útulku Měli jsme s manželem nějaký rozpočet, no nakonec to bylo více ale manžel řekl že pokud uznam že je kvalitní štěně a vše je ok že ano. Na jorka je teda extra přátelská, ted venku se kamarádila se SBT . kříženců jorka potkávam až moc, ti moc kamarádští nejsou . Ale zase přemrštěnou cenu bych nedala, zjistila bych s jak se ceny pohybují a dle toho vybírala štěně

24.8.2015 17:24
Clayton

XXX.XXX.104.9

Markéta80 napsal(a):
50 000 za štěně, tomu snad ani nevěřim, pokud je to výstavní jedinec tak je to jiné ale to už má i svůj věk ne? Já chtěla jedině fenku s PP, několik chovných stanic ani na mail nereagovalo, pak jsme se spojila s jednou chovatelkou a cenu mě řekla, rovnou řekla že nemá nejlevnější a že nejlépe abych se u ní zastavila osobně, měla 3 fenky a jednoho pejska a jelikož jsme první můžu si vybrat. byl jim teprve měsíc a nakonec jsme u paní strávila docela dost času , má dvě fenky vlastně mámu a dceru, chová jedno plemeno 30 let, na vše odpověděla a tak jsem zaplatila zálohu a vybrala si fenku která se mě zdála do naší rodiny nejlepší . Pokud bych dojela a měla feny v klecích tak bych zase odjela, ano jela jsme tam s tim že si štěně vyberu ale pokud by se mě nezdála chovatelka, prostředí nebo chování štěnat tak vyberu jinde. nešla bych do bez PP abych pak koukala že mě z jorka vyrostla jorkdoga , pokud bych neřešila konkrétní rasu tak raději si vyberu štěně v útulku Měli jsme s manželem nějaký rozpočet, no nakonec to bylo více ale manžel řekl že pokud uznam že je kvalitní štěně a vše je ok že ano. Na jorka je teda extra přátelská, ted venku se kamarádila se SBT . kříženců jorka potkávam až moc, ti moc kamarádští nejsou . Ale zase přemrštěnou cenu bych nedala, zjistila bych s jak se ceny pohybují a dle toho vybírala štěně

Většina těch ''jorků'' bez PP mají 12 kg a černobílou barvu.Majitelé se houževnatě chlubí, co nemají a že za něj dali 8 tisíc.

24.8.2015 17:42
kobylatko

XXX.XXX.45.44

A jsou tři verze: malá, střední a velká a pak slyšíš od lidí "no já mám tu větší verzi" nebo "no já mám tu střední verzi yorka" .Přitom york je jen jedna "verze" a ta má svůj standard.

24.8.2015 17:49
umpa.lumpa

XXX.XXX.54.225

koňadra napsal(a):

Vždyť píše, že byl úspěšný na výstavách. Takže to nebylo malé štěně. A pokud to byl úspěšný výstavní jedinec, není ta vůbec cena přehnaná.

24.8.2015 17:49
Markéta80

XXX.XXX.219.253

Jo mě kolikrát přesvědčují že máme asi ten typ mini ale že oni takhle nemocnýho nechtěli tak mají mexi, prý ted zhubnul a už má jen 9kg, jorka v tom nevidim vůbec. Nebo kdy už jí necháme ostříhat, když řeknu že jí chci nechat v srsti tak prý ani nebude vypadat jako jork a když mla asim tak nějakej děda prý co jsme to koupili, že tohle neni vůbec jork když má dlouhej ocas že oni mají jorka za 2000 je tedy prý větší, barva prý celo šedá ale nemá ocas a uši samo dolů . nečekala jsem že budu každou chvilku yvsvětlovat proč máme tak malého jorka, teda osobně doufam že ještě něco nabere ale nevim, skoro 2m stojí na váze, pak kdy jí budeme stříhat, je to prý týrání když jí každý den češu a hlavně se diví že je tak přátelská a neštěká . ona by asi odešla s každym. Ptají s emě kolik jsme za ní dala že je fakt krásná a když řeknu cenu tak že tolik by za psa nedali tak at pak nebrečí že jejich pes má do pravého jorka hodně daleko. nedávno na dálku si říkam asi pudl a z blízka něco jako jork a chlapík se furt za naší otáčel a pak jestli je to fenka tak říkam že ano a on že má taky jorka tak že by jsme je dali dohromady a byli by štěnátka

24.8.2015 20:14
abara

XXX.XXX.12.204

Váš příspěvek o jorkšírech mi přesně připomněl nás - máme mj. hladkosrstou foxteriérku, nar.2010. Manželovi kolikrát, obrazně řečeno, už skoro praskala cévka, když mu při vycházkách "odborníci ze sídliště" vykládali, že mu ten "russell" nějak přerostl apod. Zpočátku trpělivě vysvětloval, co to je za plemeno, že je exteriérově zcela v pořádku, pak i dodával, že jezdíme z každé výstavy s oceněním výborná a máme už junioršampiona, později i šampiona ČR...pak nějaké ty lovecké zkoušky...bla bla bla...a když došlo na diskuzi, kolik že ten přerostlý russell vlastně stál, tak tomu stejně nechtěli věřit...byla to přece doba, kdy "zparchantělej pes z českého internetového vyhledávače" (nechci dělat negativní reklamu) stál 2-3x více než foxteriér s PP.

24.8.2015 20:45
Markéta80

XXX.XXX.219.253

abara napsal(a):
Váš příspěvek o jorkšírech mi přesně připomněl nás - máme mj. hladkosrstou foxteriérku, nar.2010. Manželovi kolikrát, obrazně řečeno, už skoro praskala cévka, když mu při vycházkách "odborníci ze sídliště" vykládali, že mu ten "russell" nějak přerostl apod. Zpočátku trpělivě vysvětloval, co to je za plemeno, že je exteriérově zcela v pořádku, pak i dodával, že jezdíme z každé výstavy s oceněním výborná a máme už junioršampiona, později i šampiona ČR...pak nějaké ty lovecké zkoušky...bla bla bla...a když došlo na diskuzi, kolik že ten přerostlý russell vlastně stál, tak tomu stejně nechtěli věřit...byla to přece doba, kdy "zparchantělej pes z českého internetového vyhledávače" (nechci dělat negativní reklamu) stál 2-3x více než foxteriér s PP.

Tohle jsme prostě neočekávala že neustále bude něco vysvětlovat. To je to všichni by rádi čistokrevné ale zadarmo a tak to nefunguje a u bez PP teda prd poznam u 2m štěněte jak bude velký v dospělosti. Když kouknu tak i tu srst mají takovou divně tvrdou, naše se leskne na dálku Většinou to zakončí že oni PP nepotřebujou že by na výstavy nechodili, no já taky PP nemam kvůli výstavám jen jsem řekla že když jork- potřebovala jsem malé plemeno a aby nelínalo. měli jsme kavalíra a šla bych do něj zase protože povaha super a i velikost k dětem ideální ale kvůli línání to nešlo a z nelínajících jsem řekla že jork asi bude nejlepší a ne aby z toho byl pes co měl možná jorka někdy v příbuzenstvu, navíc odmítam platit za jorka bez PP 5-8000 manžel říká že ej to nejmenší a nejdražší pes v rodině

24.8.2015 20:50
Markéta80

XXX.XXX.219.253

kobylatko napsal(a):
A jsou tři verze: malá, střední a velká a pak slyšíš od lidí "no já mám tu větší verzi" nebo "no já mám tu střední verzi yorka" .Přitom york je jen jedna "verze" a ta má svůj standard.

no my právě máme toho mini takže nám brzo umře protože bude strašně nemocná, když řeknu že je jen jeden druh a naše bude v limitu, teda snad no. Bude jí 8m takže až nasvalí tak něco ještě nabere a i prý barevně je nějaká tmavá ale prý kdyby jsme jí ostíhali tak hned bude mít lepší barvu S jinym psem jsem tohle teda neřešila, jen jednou taková stará paní vytřeštila oči na čivavu rezaté barvy že nevěděla že se může chovat doma liška ale ted s jorkem to je min 1x denně někdo kdo mě musí poradit co a jak mam dělat. Hlavně že nesmim používat obojek ale jedině postroj...

24.8.2015 20:54

Je úplně jedno jestli množírny s PP nebo bez PP. Všech jsou plné útulky. Hlavně chovatelé s PP nakryjí fenu protože si chtějí nechat jedno štěňátko na běhání po výstavách, dalších 8 štěňat se prodá ať pokryjí náklady a některé z těchto štěňat se zapojí do množení s PP a některé bez PP. To je kolotoč, který pořád jede a psů je víc a víc.

Neregistrovaný uživatel

24.8.2015 20:59
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Je úplně jedno jestli množírny s PP nebo bez PP. Všech jsou plné útulky. Hlavně chovatelé s PP nakryjí fenu protože si chtějí nechat jedno štěňátko na běhání po výstavách, dalších 8 štěňat se prodá ať pokryjí náklady a některé z těchto štěňat se zapojí do množení s PP a některé bez PP. To je kolotoč, který pořád jede a psů je víc a víc.

Ukaž mi útulek, který má PP psa v nabídce! A jak dlouho... Když tvrdíš takový nesmysli...

24.8.2015 21:09
Žaneta kocková

XXX.XXX.80.130

Akorát těch psů bez PP je v útulcích podstatně víc.

24.8.2015 21:24
davidka

XXX.XXX.212.160

A když už se nějaký pes s PP do útulku dostane, dlouho se tam neohřeje.

Celý ten původní příspěvek je blábol množitele bezpapíráků.

25.8.2015 08:20

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Ukaž mi útulek, který má PP psa v nabídce! A jak dlouho... Když tvrdíš takový nesmysli...

Projdi si útulky a uvidíš...stačí navštívit jen Desenského ty nesmysle.

25.8.2015 08:23

Který ovšem rodokmen k psovi nedává.

25.8.2015 08:25
anonymx

XXX.XXX.27.66

Jestli to nebude tím, že ten vy... moc dobře ví, že takové psy slušně prodá.

25.8.2015 08:27
krasnapepina

XXX.XXX.84.72

Tak tam každý pochopí, že tam bude asi jiná vada než exteriér. Špatný příklad.

25.8.2015 08:33
ivulka2

XXX.XXX.155.174

Clayton napsal(a):
Většina těch ''jorků'' bez PP mají 12 kg a černobílou barvu.Majitelé se houževnatě chlubí, co nemají a že za něj dali 8 tisíc.

Jo maji 12 kg ale malokdo s těch majitelu vam přizna že chtěli to nejlevnějši a nejbližši štěně co je ihned k odběru a podle toho to i vypada a že toto štěně krmi tim co dum dal a jedinou kosmetiku co použijí je nejlevnějši březovej šampon za 20 kč...
Vše je o informacich a o lidech a pokud budu mit informace a budu chtit za svoje penize to co si představuji tak to koupim i bez pp a bude to jork a bude jako jork vypadat.
Ale bohužel v česke povaze je co nejlevnějši a nejbliž abych si myslel jak jsem se všema vy...l to je stejnej duvod proč se u nas prodavaji parky bez masa a syr bez mlika prostě co nejlevnějši a na kvalitě nezaleži.

25.8.2015 08:36
ivulka2

XXX.XXX.155.174

Psi s pp nejsou v utulcich z jednoho duvodu protože se obratem střeli aniž by se zjištoval majitel či chovatel, majitel či chovatel se hleda jen pokud je zviře stare či nemocne či jinak neprodejne a to same plati i u pěknych čistokrevných psu bez pp.

25.8.2015 08:39

Tak dej konkrétní útulek/ky s nabídkou psů s PP.
Teď jsem se na jeden (plzeňský) koukala, PP není uvedeno u žádného z psů, plemeno u 4 - 2xNO - podle fotek oba kříženci,1x beagle,1 x labrador, psů v nabídce celkem 20.

Útulek Havířov - samci - v nabídce 56, u 4 uvedeno plemeno, nikoliv PP!

Kolik psů s PP je aktuálně u Desenského? A to nikoliv na převýchovu s návratem k majitelům ale odebraných a domov hledajících?
Jaké je procento psů s PP v útulcích z celkového množství psů tam umístěných ?

25.8.2015 08:44
joanne.s

XXX.XXX.41.2

Desenský je dost špatný příklad. U něho jsou přece psi, které jejich majitelé nezvládli, na převýchovu.
Na stránky běžných útulků koukám, a papíráky tam teda nevídám.

Neregistrovaný uživatel

25.8.2015 09:27
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2

No, tak psí patalog Desenský je úplně mimo...
No, tak jsem prošla útulky, u nás v útulku (kam chodím vypomáhat a venčit - kde se teda nikdy pes nestřílel, pokud je potřeba uspat psa, jezdí tam veterinář) není ani jeden papírák, prošla jsem veškeré pražské útulky - troja, měcholupy a ani jeden papírák, jsou tam psiska rádoby rasy německý ovčák a pak hodně kříženců čehosi... Tak kde je těch mrtě papíráků v útulku?

Když to vezmu kolem a kolem, psa za 2. tis se zbaví kde kdo - pes stál pár tisícovek, který je dané člověk obětovat, psa si zkrátka neváží, ale když člověk čeká na psa i rok, zacvaká za něj 12.tis, tak už si sakra rozmyslí, zda tyhle investované peníze hodí do útulku (prakticky z okna)...

25.8.2015 10:31
Clayton

XXX.XXX.104.9

Papírový pes se v útulku vyskytuje pouze krátkodobě v případě, že zdrhnul a hledá se majitel podle čipu.NIKDY nikdo neodhodí ''tak drahého psa'' do útulku.Když se někdo vzdává papíráka, v drtivé většině případů je ten pes povahově v háji.(agresivní, nevhodný na myslivost...)A psa nedá do útulku, nýbrž podá inzerát.Povahovou nevyrovnanost nepřizná a chce na něm vydělat co nejvíc.Pokud je pes v pohodě, jde k chovateli.
Vidím stále ten rozdíl, jak se chovají lidi ke psům s PP a bez PP.Samozřejmě ne všichni, ale většina těch, co mají bezpapíráky se k nim chovají, jako že ''kdyžtak ho dáme do útulku''.V horším případě ''kdyžtak ho uvážeme v lese u stromu''.Dali nám ho zadarmo, tak co.Pořídíme novýho...

25.8.2015 10:53

Bohužel, dneska už v mnoha případech, peníze nehrají roli. Aspoň je hodně spoluobčanů, kteří to tak mají a tak se klidně zbaví i psa s PP. I vyhozeného za městem na silnici už jsme zachraňovali. Často se lidé takového psa zbavují, protože si pořídí plemeno, na které nestačí. zkazí ho ( slabé slovo ) a tak pryč s ním a koupí se jiný. A nebo stačí, že se objeví módnější plemeno. Jen ten pes nejde do útulku, ale zbavují se ho přes inzerát, pochopitelně se pravý důvod v inzerci neobjeví, ale jsou to rodinné důvody, stěhování, práce v zahraničí, nedostatek času. Kdyby aspoň přiznali, co je pravým důvodem, aby se pes dostal rovnou do dobrého prostředí a neputoval zase dál.
( A tak si psa, kterého děti uondaly k běsnění, přivezou do rodiny s dětmi, v lepším případě je nepokouše, jen vyděsí - a pes jde o dům dál )
Ale souhlasím s tím, že je to menší počet, než kříženců v útulku. A také s tím, že vrh štěňat s PP nevyhodí nikdo k popelnici.
Ale mladou zdravou fenu, uvázanou v lese na špagátě na balíky sena, s vydupaným kruhem kolem stromu a s hlavou až u kmenu, jak chodila okolo, už jsme také našli. Byla s PP a nová majitelka se rok klepala, aby si to ta kr..a, která ji tam uvázala, nerozmyslela a nechtěla ji zpátky.

25.8.2015 11:06
Clayton

XXX.XXX.104.9

Bohužel, dneska už v mnoha případech, peníze nehrají roli. Aspoň je hodně spoluobčanů, kteří to tak mají a tak se klidně zbaví i psa s PP. I vyhozeného za městem na silnici už jsme zachraňovali. Často se lidé takového psa zbavují, protože si pořídí plemeno, na které nestačí. zkazí ho ( slabé slovo ) a tak pryč s ním a koupí se jiný. A nebo stačí, že se objeví módnější plemeno. Jen ten pes nejde do útulku, ale zbavují se ho přes inzerát, pochopitelně se pravý důvod v inzerci neobjeví, ale jsou to rodinné důvody, stěhování, práce v zahraničí, nedostatek času. Kdyby aspoň přiznali, co je pravým důvodem, aby se pes dostal rovnou do dobrého prostředí a neputoval zase dál.
( A tak si psa, kterého děti uondaly k běsnění, přivezou do rodiny s dětmi, v lepším případě je nepokouše, jen vyděsí - a pes jde o dům dál )
Ale souhlasím s tím, že je to menší počet, než kříženců v útulku. A také s tím, že vrh štěňat s PP nevyhodí nikdo k popelnici.
Ale mladou zdravou fenu, uvázanou v lese na špagátě na balíky sena, s vydupaným kruhem kolem stromu a s hlavou až u kmenu, jak chodila okolo, už jsme také našli. Byla s PP a nová majitelka se rok klepala, aby si to ta kr..a, která ji tam uvázala, nerozmyslela a nechtěla ji zpátky.

Jasně, i papíráků se lidi zbavují, ale výrazně méně.Třeba teďka dole v inzerci běží ta čuvačka Judinka, které majitel dal takovou ránu, že má prasklou lebku.Ale asi z osmi inzerovaných psů je jediná s PP.

25.8.2015 11:12

Clayton napsal(a):
Jasně, i papíráků se lidi zbavují, ale výrazně méně.Třeba teďka dole v inzerci běží ta čuvačka Judinka, které majitel dal takovou ránu, že má prasklou lebku.Ale asi z osmi inzerovaných psů je jediná s PP.

Nechci být hnidopich, ale hned vedle jsou dva bernardýni, s PP.

25.8.2015 12:12
Clayton

XXX.XXX.104.9

Nechci být hnidopich, ale hned vedle jsou dva bernardýni, s PP.

Ó, tak to pardon.To jsem přehlédla, omlouvám se...

25.8.2015 12:17
joanne.s

XXX.XXX.41.2

Ono jim asi dost kazí atraktivitu fakt, že jim je už osm let /senioři/ a že jsou dva.

25.8.2015 12:34
Clayton

XXX.XXX.104.9

joanne.s napsal(a):
Ono jim asi dost kazí atraktivitu fakt, že jim je už osm let /senioři/ a že jsou dva.

To máte pravdu.Bernardýni se víc jak 10 let moc nedožívají.

25.8.2015 12:48
lizbeth

XXX.XXX.212.33

Http://www.ifauna.cz/psi/inzerce/r/detail/2575252/jorksirsky-terier/
nechápu tu drzost těchto lidí: "Cena 3000 -5000 Kč dle velikosti a kvality" to by mě zajímalo podle čeho jako posuzuje
ale hlavně že my chovatelé s PP jsme odpad...

25.8.2015 13:32
saty

XXX.XXX.10.1

lizbeth napsal(a):
Http://www.ifauna.cz/psi/inzerce/r/detail/2575252/jorksirsky-terier/
nechápu tu drzost těchto lidí: "Cena 3000 -5000 Kč dle velikosti a kvality" to by mě zajímalo podle čeho jako posuzuje
ale hlavně že my chovatelé s PP jsme odpad...

No čím menší tím dražší.

25.8.2015 13:40
hunter

XXX.XXX.22.6

To je zase jednou blábol, i když nejspíš troll. I tak jsem se nad tímto "srdceryvným" příběhem pobavil.
Mě by zajímalo, v čem je lepší pes bez PP, než zjevný voříšek z útulku ? Tohle až mi řekne někdo z obhájců množení bez PP, tak budu šťastný.
Pes s původem může na zkoušky a výstavy. Jak se můžeme poučit i z tohoto škváru, tak i mohou několikanásobně zhodnotit svou cenu, právě díky zkouškám a výstavám. Koupíte štěně za 15-30 tis a v dospělosti může mít dvojnásobnou hodnotu. Kdežto u psů bez PP tohle nejde.

Ale všiml jsem si, že spoustu lidí nemá rádo kotce. Což si myslím, že k tomu přispěli i nepříliš povedené kampaně proti množírnám. Teď mnozí laikové přemýšlí kotec=klec=množírna.

BTW- já mám všechny psy s PP a nejvíc jsem za jedince dal 7 500kč. Takže vaše koupě nebyla nijak extra výhodná, opak je pravdou.
Mladé lidi, ani rodiny, nikdo nenutí kupovat si drahá plemena z těch nejlepších stanic. V téhle době není žádný problém vybrat si plemeno v rozumné cenové hladině.

25.8.2015 14:22

hunter - BTW- já mám všechny psy s PP a nejvíc jsem za jedince dal 7 500kč. Takže vaše koupě nebyla nijak extra výhodná, opak je pravdou.
Mladé lidi, ani rodiny, nikdo nenutí kupovat si drahá plemena z těch nejlepších stanic. V téhle době není žádný problém vybrat si plemeno v rozumné cenové hladině.

Při pořízení psa se nelze jen tak beze zbytku řídit pouze cenou. Vám vyhovuje plemeno, které je levné, ale pokud by nevyhovovalo, nelíbilo by se vám, koupil byste si ho jen kvůli příznivé ceně?

25.8.2015 14:41
samain

XXX.XXX.139.150

Víte co? Co brání zadavatelce, najít si podobný inzerát, fenku za pakatel si uchovnit, zakoupit si licenci (ch.s.) a sekat taky ty předražené papíráky...
Krásně by se nakapsovala jako my a přestala by pát cancy na iFaunu.

https://www.annonce.cz/psi-a-stenatka-Basset_Hound-f-387.html.

25.8.2015 14:48

Nedávno někdo nabízel štěně AUO bez PP za 5500, -. Viděla už jsem i inzerát na s PP za 7000, -. Tak co je drahé ?
Vždyť ten bez PP má s krytím a odchovem minimální náklady.

25.8.2015 14:50

Clayton napsal(a):

A máme v inzerci další "rodinné důvody" BO-m s PP.

25.8.2015 14:53
hunter

XXX.XXX.22.6

hunter - BTW- já mám všechny psy s PP a nejvíc jsem za jedince dal 7 500kč. Takže vaše koupě nebyla nijak extra výhodná, opak je pravdou.

Při pořízení psa se nelze jen tak beze zbytku řídit pouze cenou. Vám vyhovuje plemeno, které je levné, ale pokud by nevyhovovalo, nelíbilo by se vám, koupil byste si ho jen kvůli příznivé ceně?

Chtěl jsem hlavně poukázat na samotnou existenci plemen za méně než 10 tisíc. Pokud je jedním z omezujících faktorů cena, holt musím přizpůsobit svůj výběr. Tady nebude kulhat ten příměr s autem, jednoduše se mi může líbit Ferrari, ale když na něj nemám, tak budu hledat jinde.
Tenhle argument jde z části chápat u lidí, kteří shání psa pro určitý výkon. Ne u lidí, kteří ho chtějí jen jako mazlíčka.

25.8.2015 15:05
umpa.lumpa

XXX.XXX.54.225

Desenský cíleně sbírá psy s PP, protože tam má velkou šanci je časem umístit do nové rodiny. Kdyby sbíral agresívní vořechy, nikdo je chtít nebude.

25.8.2015 15:31
anonymx

XXX.XXX.232.141

Ono se ted kseftovani rika umistit?

25.8.2015 15:42

Tady je výpis jen z ifauny kolik lidí se zbavuje psů s PP, velká část jich po marných pokusech o prodej skončí v nabídce zdarma, někteří budou vyhozeni a někteří v útulku.
https://www.ifauna.cz/psi/inzerce/r/?q=&kraj=&typ=100&CenaMin=&CenaMax=&stari=0&Filter1=0&Filter2=0&Filter3%5B%5D=2&Filter3%5B%5D=3&Filter3%5B%5D=4&Filter4=1

Proč chovatelé s PP množí...co je k tomu vede? Psů jsou plné útulky, ať kříženců tak čistokrevných psů bez PP i s PP. Psů je přetlak, k čemu další a další vrhy.?

Za za léta co jsem se v kynologii pohyboval jsem poznal dost majitelů uznávaných stanic, kteří nemají problém vlastním šampionem nakrýt i fenu bez papírů. Hlavně pokud pes ještě nekryl a je třeba ho otestovat.

25.8.2015 18:01
fikovnice

XXX.XXX.240.1

Dasvo napsal(a):

Přesně tak!

25.8.2015 18:03
fikovnice

XXX.XXX.240.1

kobylatko napsal(a):

Pozor zapomněla jste na verzi "minijork"!

25.8.2015 18:08
fikovnice

XXX.XXX.240.1

Clayton napsal(a):
Papírový pes se v útulku vyskytuje pouze krátkodobě v případě, že zdrhnul a hledá se majitel podle čipu.NIKDY nikdo neodhodí ''tak drahého psa'' do útulku.Když se někdo vzdává papíráka, v drtivé většině případů je ten pes povahově v háji.(agresivní, nevhodný na myslivost...)A psa nedá do útulku, nýbrž podá inzerát.Povahovou nevyrovnanost nepřizná a chce na něm vydělat co nejvíc.Pokud je pes v pohodě, jde k chovateli.
Vidím stále ten rozdíl, jak se chovají lidi ke psům s PP a bez PP.Samozřejmě ne všichni, ale většina těch, co mají bezpapíráky se k nim chovají, jako že ''kdyžtak ho dáme do útulku''.V horším případě ''kdyžtak ho uvážeme v lese u stromu''.Dali nám ho zadarmo, tak co.Pořídíme novýho...

Vidím ještě jeden důvod zbavení se psa s PP: umře mu páníček a rodina jej nechce. Je ale pravdou, že i kdyby se takový pes ocitl v útulku, tak pokud mu není třeba už 14let, tak se tam zřejmě dlouho neohřeje.

25.8.2015 18:09
fikovnice

XXX.XXX.240.1

saty napsal(a):
No čím menší tím dražší.

A nejdražší je miniverze vážící max.1kg!

25.8.2015 18:13
saty

XXX.XXX.10.1

fikovnice napsal(a):
A nejdražší je miniverze vážící max.1kg!

Což o to ten pes je oproti potřebné veterinární péči pro 800g psa, ještě za hubičku

25.8.2015 18:35
tapina

XXX.XXX.11.251

Clayton napsal(a):

Určitě nechci rozporovat skutečnost, že je v útulcích minimum psů s průkazem.

V blízkém okolí mám osobu, která si pořídila australského honáckého psa (s PP). Všichni, kromě pořizovatelky, jsme od začátku věděli, že je to špatná volba plemena pro ni. Jistě, chovatel není psycholog, ale myslím, že zvlášť u takto specifických plemen by si měl budoucí držitele psa trochu "proklepnout". Ve zkratce, dotyčná psa nezvládla, chtěla jej vrátit nebo pomoct najít náhradního nového člověka pro psa, dala si i inzerát, zájem byl, ale chovatelka chtěla psu najít nové majitele sama. (Bylo to nějak ošetřeno v kupní smlouvě). Nedařilo se. Po třech letech trápení a jednom doživotně zmrzačeném člověku byl pes utracen.

Tím nechci nějak obhajovat ani jednu ze stran, chci tím jen říct, že někoho od psa s PP můžou odradit aspekty typu spolumajitelství, nebo nějaké budoucí nároky typu co měla zmíněná osoba. Nevím teda, nakolik ti, co si vyberou "plemeno bez pp" nejdřív hledají mezi jedinci s PP.

Pro mě je pes jak pes. Když už si jej člověk po zralé úvaze pořídil, měl by se o něj starat, jak nejlépe může, bez ohledu, jakého je původu. Velmi mě např. udivila reakce jedné veterinářky, jestli do svého psa chci tolik investovat, když je to kříženec, že by to pochopila, kdyby chodil na výstavy...

Prachy nejsou všechno, někteří lidi jen moc nepřemýšlí.

26.8.2015 07:21
samain

XXX.XXX.139.150

tapina napsal(a):
Určitě nechci rozporovat skutečnost, že je v útulcích minimum psů s průkazem.

V blízkém okolí mám osobu, která si pořídila australského honáckého psa (s PP). Všichni, kromě pořizovatelky, jsme od začátku věděli, že je to špatná volba plemena pro ni. Jistě, chovatel není psycholog, ale myslím, že zvlášť u takto specifických plemen by si měl budoucí držitele psa trochu "proklepnout". Ve zkratce, dotyčná psa nezvládla, chtěla jej vrátit nebo pomoct najít náhradního nového člověka pro psa, dala si i inzerát, zájem byl, ale chovatelka chtěla psu najít nové majitele sama. (Bylo to nějak ošetřeno v kupní smlouvě). Nedařilo se. Po třech letech trápení a jednom doživotně zmrzačeném člověku byl pes utracen.

Tím nechci nějak obhajovat ani jednu ze stran, chci tím jen říct, že někoho od psa s PP můžou odradit aspekty typu spolumajitelství, nebo nějaké budoucí nároky typu co měla zmíněná osoba. Nevím teda, nakolik ti, co si vyberou "plemeno bez pp" nejdřív hledají mezi jedinci s PP.

Pro mě je pes jak pes. Když už si jej člověk po zralé úvaze pořídil, měl by se o něj starat, jak nejlépe může, bez ohledu, jakého je původu. Velmi mě např. udivila reakce jedné veterinářky, jestli do svého psa chci tolik investovat, když je to kříženec, že by to pochopila, kdyby chodil na výstavy...

Prachy nejsou všechno, někteří lidi jen moc nepřemýšlí.

Nějak jsem nepochopila, zda ten doživotně zmrzačený byl u majitele ( že měl psa u sebe, dokud chovatelka nenajde nového majitele) nebo u chovatelky. Pokud jde o první případ, tak teda je to celkem síla a chyba chovatelky. Já když majitelé psa nezvládají ( z jakéhokoli důvodu) beru ho okamžitě zpět k sobě a nové majitele hledám už od sebe z domova.
Je to trauma pro všechny. Chovatele, majitele i psa, když tento musí být tam, kde ho nezvládají.
A samozřejmě, chovatelé en block nemají patent ani na čest, ani na rozum. I chovatel s PP může být šmejd, který psy jen produkuje a dál ho nezajímají ( žádný zákon chovateli neukládá zajímat se dál o psa, kterého prodal).
Rozdíl mezi chovateli a "chovateli bez PP" je ten, že ti první nejsou a nemohou být anonymní. Také proto je psů s PP v útulcích minimum, protože žaludek na to, být vláčen mezi lidmi a dnes už i po netu má málokdo.

26.8.2015 07:26
samain

XXX.XXX.139.150

Tady je výpis jen z ifauny kolik lidí se zbavuje psů s PP, velká část jich po marných pokusech o prodej skončí v nabídce zdarma, někteří budou vyhozeni a někteří v útulku.
https://www.ifauna.cz/psi/inzerce/r/?q=&kraj=&typ=100&CenaMin=&CenaMax=&stari=0&Filter1=0&Filter2=0&Filter3%5B%5D=2&Filter3%5B%5D=3&Filter3%5B%5D=4&Filter4=1

Proč chovatelé s PP množí...co je k tomu vede? Psů jsou plné útulky, ať kříženců tak čistokrevných psů bez PP i s PP. Psů je přetlak, k čemu další a další vrhy.?

Za za léta co jsem se v kynologii pohyboval jsem poznal dost majitelů uznávaných stanic, kteří nemají problém vlastním šampionem nakrýt i fenu bez papírů. Hlavně pokud pes ještě nekryl a je třeba ho otestovat.

Najděte m, i prosímvás ty plné útulky psů s PP. Jinak k vašemu odkazu - ty starší psy většinou prodávají z nejrůznějších důvodů majitelé, nikoli chovatelé. Pokud jste se, jak píšete, léta pohyboval v kynologii, měl byste znát kynologickou terminoliogii a vědět jaký je v tom rozdíl.

26.8.2015 08:55

samain napsal(a):
Najděte m, i prosímvás ty plné útulky psů s PP. Jinak k vašemu odkazu - ty starší psy většinou prodávají z nejrůznějších důvodů majitelé, nikoli chovatelé. Pokud jste se, jak píšete, léta pohyboval v kynologii, měl byste znát kynologickou terminoliogii a vědět jaký je v tom rozdíl.

Já Vám opravdu nic hledat nemusím a ani hledat nehodlám, to že nevidíte na webu útulku u psa napsáno, že pes má PP neznamená, že ho nemá nebo neměl.
Majitel nebo chovatel je úplně jedno a kynologickou terminologii ovládám a taky jsem bohužel odchoval více vrhů štěňat s PP. A vlastně mi tím jen dáváte za pravdu v tom, že chovatel potřeboval jedno štěně aby si mohl honit ego na výstavách a tak nakryl fenu, dalších 8 štěňat prodal dalším lidem (majitelům) a tím se zbavil zodpovědnosti za ně.
Vše, celý ten kolotoč začíná u toho chovatele...chápu, že přiznat si pravdu Vás bolí, protože Vy jste tady ti zodpovědní chovatelé s PP.
Ale ještě nikdy jsem od žádného chovatele s PP ani bez PP nedostal jasnou odpověď nebo neslyšel opravdu nutný důvod na otázku proč nakryl fenu a množí druh zvířete, kterého jsou plné útulky.

26.8.2015 09:05
joanne.s

XXX.XXX.41.2

Tak pokud chci umístit psa s PP, tak by byl inzerent sám proti sobě / a proti psovi/, kdyby nenapsal, že pes má PP..

26.8.2015 09:25
samain

XXX.XXX.180.70

Já Vám opravdu nic hledat nemusím a ani hledat nehodlám, to že nevidíte na webu útulku u psa napsáno, že pes má PP neznamená, že ho nemá nebo neměl.
Majitel nebo chovatel je úplně jedno a kynologickou terminologii ovládám a taky jsem bohužel odchoval více vrhů štěňat s PP. A vlastně mi tím jen dáváte za pravdu v tom, že chovatel potřeboval jedno štěně aby si mohl honit ego na výstavách a tak nakryl fenu, dalších 8 štěňat prodal dalším lidem (majitelům) a tím se zbavil zodpovědnosti za ně.
Vše, celý ten kolotoč začíná u toho chovatele...chápu, že přiznat si pravdu Vás bolí, protože Vy jste tady ti zodpovědní chovatelé s PP.
Ale ještě nikdy jsem od žádného chovatele s PP ani bez PP nedostal jasnou odpověď nebo neslyšel opravdu nutný důvod na otázku proč nakryl fenu a množí druh zvířete, kterého jsou plné útulky.

Tak důkazní břemeno obvykle je na tom, kdo něco tvrdí. Vy tvrdíte, že v ůtulcích jjsou psi s PP. takže je opravdu na vás, dokázat že tvrdíte pravdu.
Jestliže jste odchoval více vrhů s PP - a k tomu dodáváte bohužel - co dodat. Patrně jste břídil, který nebyl schopen odchovat kvalitní zvířata. Jestli je to bohužel z jiného důvodu, vyveďte mně z omylu
. Ale já odchovavala cca 33 vrhů s PP a slovo "bohužel" bych použila u čtyř. Nevyvedly se.

"Ale ještě nikdy jsem od žádného chovatele s PP ani bez PP nedostal jasnou odpověď nebo neslyšel opravdu nutný důvod na otázku proč nakryl fenu a množí druh zvířete, kterého jsou plné útulky."

Píšete správně druh. Ano. Psů jsou plné útulky. Nikoli ovšem psů s PP. A důvody proč chovatelé chovají? Byly tu sděleny už mnohokrát. Je to koníček, je to snaha uchovat kulturní dědictví lidstva - což čistokrevní psi jsou, je to snaha, zanechat v plemeni svou stopu. Být dobrý chovatel, je stejné, jako být dobrý malíř, sochař nebo spisovatel.
Není to primérně o penězích, ale o tom, zanechat svou stopu v dějinách.

26.8.2015 13:22
Šarina

XXX.XXX.231.146

Amen.
A k tomu lze dodat, že stejně jako existuje nadaný a nenadaný malíř, sochař atd, tak i chovatel.
Někdo má oko a cit pro výběr chovného páru; takový chovatel pak může plemeno někam posunout (byť ne s jedinou chovnou fenou a zpravidla za velkých osobních obětí), ale jsou i chovatelé, kteří nemají ten cit (talent, chcete-li) a ti prostě produkují průměr, leckdy podprůměr- třeba i celoživotně.
S tím sice můžeme nesouhlasit, ale to je tak to jediné, co můžeme.
(Pochopitelně, že ne každý vrh se i těm nejlepším povede podle přání; je to prostě Matka příroda, kdo má poslední slovo.)

Že sivas nedostal(a) nikdy odpověď, na otázku "proč chovatelé kryjí a množí druh zvířete, kterého jsou plné útulky"? Takto položená otázka je tak nesmyslná, že v podstatě vylučuje jakoukoliv následnou diskuzi, která by k něčemu vedla.

26.8.2015 13:36

samain napsal(a):
Tak důkazní břemeno obvykle je na tom, kdo něco tvrdí. Vy tvrdíte, že v ůtulcích jjsou psi s PP. takže je opravdu na vás, dokázat že tvrdíte pravdu.
Jestliže jste odchoval více vrhů s PP - a k tomu dodáváte bohužel - co dodat. Patrně jste břídil, který nebyl schopen odchovat kvalitní zvířata. Jestli je to bohužel z jiného důvodu, vyveďte mně z omylu
. Ale já odchovavala cca 33 vrhů s PP a slovo "bohužel" bych použila u čtyř. Nevyvedly se.

"Ale ještě nikdy jsem od žádného chovatele s PP ani bez PP nedostal jasnou odpověď nebo neslyšel opravdu nutný důvod na otázku proč nakryl fenu a množí druh zvířete, kterého jsou plné útulky."

Píšete správně druh. Ano. Psů jsou plné útulky. Nikoli ovšem psů s PP. A důvody proč chovatelé chovají? Byly tu sděleny už mnohokrát. Je to koníček, je to snaha uchovat kulturní dědictví lidstva - což čistokrevní psi jsou, je to snaha, zanechat v plemeni svou stopu. Být dobrý chovatel, je stejné, jako být dobrý malíř, sochař nebo spisovatel.
Není to primérně o penězích, ale o tom, zanechat svou stopu v dějinách.

Opravdu nemám potřebu Vám cokoliv dokazovat. V útulcích prostě jsou a pokud v blízkém okolí žádného nenajdete tak určitě najdete nějakého psa po rodičích s PP atd. atd., těch je ještě víc.

Vy nechcete vidět ten problém. Je úplně jedno jaké šampiony odchováváte, já jsem dělal služební plemeno takže mě až tak o nějaké CACe nešlo a jako břídil jsem si v chovu opravdu nepřipadal, hlavně že zvířata pracují a lidi jsou spokojeni.

33 vrhů to si můžete tleskat, nemalou měrou jste přispěla k přemnožení psů ať s PP nebo bez PP, hlavně, že zachováváte kulturní dědictví, které je těm psům úplně u prdele. Ta Vaše stopa bude vidět hlavně v těch útulcích a nechtěných psech.

Malíř, sochař nebo spisovatel, jak píšete je úplně něco jiného než zanecháváte Vy. Třeba jednou prozřete.

Soused má labradorku, pěknou fenku s PP po šampionech, chovatelka si nechala její sestru doma, která taky vyhrávala a potřebovala další fenu ze své linie do chovu. Když bylo labradorce 10 měsíců tak ji neplánovaně nakryl německý ovčák a vyprodukovala první vrh štěňat. Po roce už byla nakryta labradorem s PP, údajně taky vítěz nějakých výstav. Samozřejmě soused nemá ambice odchovávat šampiony tak mu doma stačí štěňata bez PP a nemá potřebu se prý trápit s papírováním.
Takže i takhle zanechávají chovatelé psů svoji stopu v dějinách.

26.8.2015 15:27
conie

XXX.XXX.14.154

...tak určitě najdete nějakého psa po rodičích s PP atd. atd., těch je ještě víc...

A to je právě ten chov bez PP, proti kterému každý rozumný člověk je. Když chci konkrétní plemeno, zárukou je jedině pes s PP, když mi plemeni nesejde, jdu do útulku.

26.8.2015 18:41
tapina

XXX.XXX.211.51

samain napsal(a):
Nějak jsem nepochopila, zda ten doživotně zmrzačený byl u majitele ( že měl psa u sebe, dokud chovatelka nenajde nového majitele) nebo u chovatelky. Pokud jde o první případ, tak teda je to celkem síla a chyba chovatelky. Já když majitelé psa nezvládají ( z jakéhokoli důvodu) beru ho okamžitě zpět k sobě a nové majitele hledám už od sebe z domova.
Je to trauma pro všechny. Chovatele, majitele i psa, když tento musí být tam, kde ho nezvládají.
A samozřejmě, chovatelé en block nemají patent ani na čest, ani na rozum. I chovatel s PP může být šmejd, který psy jen produkuje a dál ho nezajímají ( žádný zákon chovateli neukládá zajímat se dál o psa, kterého prodal).
Rozdíl mezi chovateli a "chovateli bez PP" je ten, že ti první nejsou a nemohou být anonymní. Také proto je psů s PP v útulcích minimum, protože žaludek na to, být vláčen mezi lidmi a dnes už i po netu má málokdo.

Poškozená je osoba z rodiny držitelky psa - odtržený sval na paži s následkem trvalého omezení v hybnosti. Předcházelo několik konfliktů se všemi členy domácnosti, charakteru kousných-tržných ran, podlitin ap.
Chovatelka byla kontaktována s problémem prvně v cca 8 měsících věku psa, věděli spíš už, že by psa někomu dali, byl i zájemce, chovatelka odmítla z důvodu, že by byl pes vyvezen za hranice, do podle ní nevyhovujících podmínek, psa ale zpět taky nevzala. Tvrdila, že sama najde nové majitele, údajně našla, ale nějak se z toho vyvlíkli atd. Do 3 let věku zůstal u držitelky, kdy po zmíněném konfliktu byl utracen.

Byla tam jistě prvořadá chyba na straně pořizovatelky, nebyl to pes pro její podmínky, na druhou stranu, mohl se mít líp i když teda kdesi v horách mezi dobytkem (říkám si, kde jinde by v mu mohlo být líp).
Pokud bych si chtěla rýpnout do PP, jakože nechci, dodala bych ještě, že i jinak byl silně nestandardní, na vysokých nohách a vážil přes 30kg.

Opakuji, oni to měli ošetřené ve smlouvě, že bez souhlasu chovatelky nemůže být pes dán třetí osobě. Otázkou je, jakou to má právní platnost nebo vymahatelnost, jistě všichni věřili, že to nakonec dobře dopadne, ale jak píšete, bylo to vyčerpávající pro všechny strany a blbějc to skončit (ne)mohlo.

27.8.2015 08:06
samain

XXX.XXX.180.70

tapina napsal(a):
Poškozená je osoba z rodiny držitelky psa - odtržený sval na paži s následkem trvalého omezení v hybnosti. Předcházelo několik konfliktů se všemi členy domácnosti, charakteru kousných-tržných ran, podlitin ap.
Chovatelka byla kontaktována s problémem prvně v cca 8 měsících věku psa, věděli spíš už, že by psa někomu dali, byl i zájemce, chovatelka odmítla z důvodu, že by byl pes vyvezen za hranice, do podle ní nevyhovujících podmínek, psa ale zpět taky nevzala. Tvrdila, že sama najde nové majitele, údajně našla, ale nějak se z toho vyvlíkli atd. Do 3 let věku zůstal u držitelky, kdy po zmíněném konfliktu byl utracen.

Byla tam jistě prvořadá chyba na straně pořizovatelky, nebyl to pes pro její podmínky, na druhou stranu, mohl se mít líp i když teda kdesi v horách mezi dobytkem (říkám si, kde jinde by v mu mohlo být líp).
Pokud bych si chtěla rýpnout do PP, jakože nechci, dodala bych ještě, že i jinak byl silně nestandardní, na vysokých nohách a vážil přes 30kg.

Opakuji, oni to měli ošetřené ve smlouvě, že bez souhlasu chovatelky nemůže být pes dán třetí osobě. Otázkou je, jakou to má právní platnost nebo vymahatelnost, jistě všichni věřili, že to nakonec dobře dopadne, ale jak píšete, bylo to vyčerpávající pro všechny strany a blbějc to skončit (ne)mohlo.

Jak už jsem psala. Vidím chybu především v chovatelce. Jestliže jí o štěně šlo a chtěla aby se mělo dobře, tak to je v pořádku. Ale v tom případě ho měla stáhnout od majitelů, kde byla situace zjevně průserová k sobě a pak hledat. Howgh.

27.8.2015 08:41
samain

XXX.XXX.166.64

Opravdu nemám potřebu Vám cokoliv dokazovat. V útulcích prostě jsou a pokud v blízkém okolí žádného nenajdete tak určitě najdete nějakého psa po rodičích s PP atd. atd., těch je ještě víc.

Vy nechcete vidět ten problém. Je úplně jedno jaké šampiony odchováváte, já jsem dělal služební plemeno takže mě až tak o nějaké CACe nešlo a jako břídil jsem si v chovu opravdu nepřipadal, hlavně že zvířata pracují a lidi jsou spokojeni.

33 vrhů to si můžete tleskat, nemalou měrou jste přispěla k přemnožení psů ať s PP nebo bez PP, hlavně, že zachováváte kulturní dědictví, které je těm psům úplně u prdele. Ta Vaše stopa bude vidět hlavně v těch útulcích a nechtěných psech.

Malíř, sochař nebo spisovatel, jak píšete je úplně něco jiného než zanecháváte Vy. Třeba jednou prozřete.

Soused má labradorku, pěknou fenku s PP po šampionech, chovatelka si nechala její sestru doma, která taky vyhrávala a potřebovala další fenu ze své linie do chovu. Když bylo labradorce 10 měsíců tak ji neplánovaně nakryl německý ovčák a vyprodukovala první vrh štěňat. Po roce už byla nakryta labradorem s PP, údajně taky vítěz nějakých výstav. Samozřejmě soused nemá ambice odchovávat šampiony tak mu doma stačí štěňata bez PP a nemá potřebu se prý trápit s papírováním.

Opravdu pokud něco tvrdíte, je vaše povinnost dodat k tomuto tvrzení důkazy. Nedodáte-li je, mohu já klidně tvrdit, že zkrátka sprostě lžete.

Nevím jaký problém máte na mysli. To vy píšete, že jste bohužel odchoval několik vrhů s PP. Z toho usuzuji, že jste z chovatelského hlediska břídil. Já jsem na většinu svých odchovů hrdá. A nikde jsem napsala nic o CACech. Chovám chrty a za své největší úspěchy považuji titul Evropský šampion v coursingu ( pes vyhrál šampionát ve Finsku, kam přijeli vyhrát rusové - zbylo na ně druhé a třetí místo ), nebo DC šampiona USA ( DC znamená krása a výkon). A navíc velmi ceněný titul BIF - nejlepší v poli.

Ano spletla jsem se. Bylo to 31 vrhů. Za 31 let . To abych se opravdu styděla. Moje letošní štěňata po importované francouzce mají na osmé generaci prababičku z mého chovu. Sypu si popel. Dvě už jsou v německu, dvě ve franciii, jedno pojede do KAnady a jedno do US. Všechno k chovatelům, nebo dlouhodobým aktivním majitelům. Stydím se.
Nikdy žádné štěně z mého chovu neskončilo v útulku, nikdy na žádném nebyl aodchován ani jeden vrh bez PP a pokud se v několika málo případech dostalo moje štěně do problémů, vždy jsem je řešila. Sypu si popel. Mea culpa, mea culpa, mea maxima culpa...!

NE není. Stavět linii, malovat obrazy nebo tesat sochy je naprosto totéž. Jde o činnost náročnou, dlouhodobou, která stojí na předchozch výsledcích - a učí se z předchozích chyb. Čistokrevný pes je umělecké dílo, vytvořené lidmi. Nevidím rozdíl.

Tomuto nesouvislému výkřiku nerozumím. PAkliže chovatelka neodchovala vrh kříženců záměrně tak co se děje? Jestliže usoudila, že je lepší fenu nechat štěňata donosit než potratovka, je to její rozhodnutí. Jinak, nevím co bylo se štěňaty dál. Já bych je utratila. Nechala bych jedno, aby fena měla oč pečovat a to bych pak někomu darovala s podmínkou kastrace.
A že byla fena poté nakryta šampionem? Že vy patříte k těm hlupákům, co tvrdí že "špatné" krytí fenu zkazí na věky? No, to bych se pak už vašim výplodům nedivila.

27.8.2015 09:04
bilusik

XXX.XXX.168.4

Žaneta kocková napsal(a):
Co na tohle napsat... bylo to tu vysvětlované už asi milionkrát. Jenže kdo nechce pochopit, nepochopí, a bude se ohánět návštěvou u jedné dvou CHS s kotcema, údajným trápením psů na výstavách a strašně vysokou cenou štěňat.

Že se nechodíte ptát, proč stojí auto Jaguár víc než Škodovka, když to taky jezdí po silnicích.

8.10.2015 16:38
dašaša

XXX.XXX.198.221

Protože jsou cho
vatelé nenažraní.

8.10.2015 16:41
shavoid

XXX.XXX.152.1

dašaša napsal(a):
Protože jsou cho
vatelé nenažraní.

A ti co množí bezpapíráky zpravidla ještě více :) :).

9.10.2015 09:31
bilusik

XXX.XXX.168.4

dašaša napsal(a):
Protože jsou cho
vatelé nenažraní.

A množitelé bezpapíráků pro zisk z chlívků a stodol bohužel ještě víc. Ti místo kvality práskají kvantitu a většinou se to údajným plemenům podobá jen velmi vzdáleně...

10.10.2015 18:40
fikovnice

XXX.XXX.99.69

dašaša napsal(a):
Protože jsou cho
vatelé nenažraní.

Ach jo, tady má opětovně někdo náladu a chuť se zase porafat, když vytáhne kontroverzní téma ze srpna...

10.10.2015 19:35

"NIKDY nikdo neodhodí ''tak drahého psa'' do útulku.Když se někdo vzdává papíráka, v drtivé většině případů je ten pes povahově v háji.(agresivní, nevhodný na myslivost...)A psa nedá do útulku, nýbrž podá inzerát."
Clayton, mýlíte se Dnes pro někoho nejsou žádné peníze dost velké, aby nevyhodil nepohodlné zvíře. Na výjezdu z našeho města takhle vyhodili z auta amerického kokršpaněla. Když jsme ho nechali upravit, našli jsme tetování ( původně nebylo k nalezení pro koule chlupů po celém těle. Dohledali jsme chovatele, zjistili majitele, všemi možnými způsoby ho vyzývali, že máme jeho psa - odrostence. Nic. Nakonec jsme mu našli nový domov.
Ale že má pes s PP větší šanci - to máte pravdu. ( I když noví majitelé zmíněného kokra, sháněli původně štěně bez PP ).

10.10.2015 21:14
conie

XXX.XXX.206.202

dašaša napsal(a):
Protože jsou cho
vatelé nenažraní.

Třeba by stálo za to si zkusit koupit štěně - fenku s PP, pak vypiplat, vychovat a vycvičit, opakovaně vystavit, udělat povinné i nepovinné zdravotní testy, uchovnit, zaregistrovat CHS v Bruselu na FCI, držet fenu v kondici, vyhledat krycího psa, domluvit podmínky krytí, uzavřít smlouvu o krytí, zaplatit a nakrýt, pečovat o březí fenu se všemi náležitostmi (ultrazvuk, očkování proti herpes, vyvážená výživa, příprava na odchov - porodní bedna, hromady hadrů, vet v pohotovosti atd.atd....), porod (třeba i přirozený, v termínu - cca 5 dnů dovolené, noční pohotovost), péče o štěňata - každodenní kontrola, zajištění čistoty v porodní bedně (neustálé praní, desinfekce, vytírání), denní vážení štěňat, vyvážená strava pro kojící fenu včetně vitamínů a kalcia, dostatečná četnost venčení feny. Provoz celé domácnosti podřídit feně se štěňaty. Od 3. týdne učit štěnda jíst samostatně - kašičku, masíčko, máčené granulky, prostě vše, s čím se štěně u nových majitelů může setkat, aby ho to neporazilo. A neustále uklízet, vytírat, prát... Hrát si, mazlit, zvykat na cokoliv, venčit, socializovat. Hledat nové odpovědné pánečky, inzerovat, prověřovat, poskytovat informace. Kontrolovat fenu - matku, udržet ji v kondici. Splnit všechny administrativní nároky pro vystavení PP štěňatům (množství správně vyplněných papírů, očkování, čipování - ve se záznamem, kontrola vrhu poradcem chovu atd.). Najít miminům dobré nové páníky (občas znovu vystavení exportního PP). Někdy umět odmítnout nevhodné zájemce o štěně. Zrušit např. dovolenou, rodinné setkání apod., protože doma jsou štěňata. Konzultovat s právníkem prodejní smlouvu tak, abyste měli možnost aspoň trochu kontrolovat život vašich čtyřnohých dětí. Absolvovat návštěvy potencionálních zájemců o štěně, i když po 10 minutách zjistíte, že JIM štěně nikdy neprodáte. Vybavit štěňátka ve správnou dobu z domova, s kompletní chovatelskou výbavou. Zaručit a skutečně poskytovat chovatelský servis za všech okolností - poradit, fyzicky pomoci, pohlídat, v nejhorším vzít štěně zpět. A JINAK JASNĚ, CHOVATELÉ JSOU NENAŽRANÍ.

11.10.2015 06:47
maron-li

XXX.XXX.103.35

conie napsal(a):
Třeba by stálo za to si zkusit koupit štěně - fenku s PP, pak vypiplat, vychovat a vycvičit, opakovaně vystavit, udělat povinné i nepovinné zdravotní testy, uchovnit, zaregistrovat CHS v Bruselu na FCI, držet fenu v kondici, vyhledat krycího psa, domluvit podmínky krytí, uzavřít smlouvu o krytí, zaplatit a nakrýt, pečovat o březí fenu se všemi náležitostmi (ultrazvuk, očkování proti herpes, vyvážená výživa, příprava na odchov - porodní bedna, hromady hadrů, vet v pohotovosti atd.atd....), porod (třeba i přirozený, v termínu - cca 5 dnů dovolené, noční pohotovost), péče o štěňata - každodenní kontrola, zajištění čistoty v porodní bedně (neustálé praní, desinfekce, vytírání), denní vážení štěňat, vyvážená strava pro kojící fenu včetně vitamínů a kalcia, dostatečná četnost venčení feny. Provoz celé domácnosti podřídit feně se štěňaty. Od 3. týdne učit štěnda jíst samostatně - kašičku, masíčko, máčené granulky, prostě vše, s čím se štěně u nových majitelů může setkat, aby ho to neporazilo. A neustále uklízet, vytírat, prát... Hrát si, mazlit, zvykat na cokoliv, venčit, socializovat. Hledat nové odpovědné pánečky, inzerovat, prověřovat, poskytovat informace. Kontrolovat fenu - matku, udržet ji v kondici. Splnit všechny administrativní nároky pro vystavení PP štěňatům (množství správně vyplněných papírů, očkování, čipování - ve se záznamem, kontrola vrhu poradcem chovu atd.). Najít miminům dobré nové páníky (občas znovu vystavení exportního PP). Někdy umět odmítnout nevhodné zájemce o štěně. Zrušit např. dovolenou, rodinné setkání apod., protože doma jsou štěňata. Konzultovat s právníkem prodejní smlouvu tak, abyste měli možnost aspoň trochu kontrolovat život vašich čtyřnohých dětí. Absolvovat návštěvy potencionálních zájemců o štěně, i když po 10 minutách zjistíte, že JIM štěně nikdy neprodáte. Vybavit štěňátka ve správnou dobu z domova, s kompletní chovatelskou výbavou. Zaručit a skutečně poskytovat chovatelský servis za všech okolností - poradit, fyzicky pomoci, pohlídat, v nejhorším vzít štěně zpět. A JINAK JASNĚ, CHOVATELÉ JSOU NENAŽRANÍ.

Nebuďte naivní, to všechno co jste tady vypsala dělá tak max.1 chovatel z 10

11.10.2015 07:06
conie

XXX.XXX.206.202

maron-li napsal(a):

Beru to podle sebe, proto taky odchovávám max 1 vrh za 2 roky. A když člověk chce a hledá, takového chovatele najde u každého plemena, jen se tomu hledání musí věnovat a nekoupit první štěně od prvního člověka, na kterého narazí.

11.10.2015 08:13
Šarina

XXX.XXX.231.146

maron-li napsal(a):

To asi záleží na tom, v jakých kynologických kruzích se pohybujete, já znám mnoho chovatelů, kteří tohle považujou za samozřejmost.

11.10.2015 10:02
Markéta80

XXX.XXX.176.2

maron-li napsal(a):

Tak to mam asi štěstí na chovatele. zájemce přece může vybírat nemusim vzít hned první štěně co vidim.

Já tu cenu chápu, chovatelka má 2 feny a jezdí na výstavy, hodně mimo republiku a jen cestování stojí dost peněz. ano chovatelka je v důchodu a žije tim, chová jednu rasu 30 let a byla jsme tam když bylo štěnatům měsíc, na vše odpověděla, byla jsem první zájemce takže jsme si mohla vybrat, ukazovala i jak začínají žrát pevnou stravu. při odběru s emnou vše ještě probrala a kdyby cokoliv at volam i o půlnoci a do ted jsme ve spojení, ted už jen že chtěla vědět váhu v 6m a pak bude chtít ještě v roce že si dělá záznamy do 1r štěnat. a musim říct že ta péče je fakt poznat a fenka od začátku dost šikovná takže peněz nelituji i když původní plán byl že za štěně dámě 10-12 000 ale manžel pak řekl že at tam jedu a pokud uznam že za to štěně stojí tak at složim zálohu. jen teda chovatelka říkala že k malym dětem štěnata dává nerada ale nakonec dala

Pokud za psa nechci moc platit tak jdu do útulku nebo max přes inzerát za cenu očkování, paltit několik tisíc za psa bez PP je pro mě drahé. pokud někdo chce originál tak prostě musí investovat a cenu tolik neřeší. mam známou co před lety dala za jorka bez PP 7000 a už strašně peněz do něj narvali na veterině a sama mě řekla že příště jedině s PP a za bez PP jsou to šílený peníze

11.10.2015 10:54

Markéta80 napsal(a):
Tak to mam asi štěstí na chovatele. zájemce přece může vybírat nemusim vzít hned první štěně co vidim.

Já tu cenu chápu, chovatelka má 2 feny a jezdí na výstavy, hodně mimo republiku a jen cestování stojí dost peněz. ano chovatelka je v důchodu a žije tim, chová jednu rasu 30 let a byla jsme tam když bylo štěnatům měsíc, na vše odpověděla, byla jsem první zájemce takže jsme si mohla vybrat, ukazovala i jak začínají žrát pevnou stravu. při odběru s emnou vše ještě probrala a kdyby cokoliv at volam i o půlnoci a do ted jsme ve spojení, ted už jen že chtěla vědět váhu v 6m a pak bude chtít ještě v roce že si dělá záznamy do 1r štěnat. a musim říct že ta péče je fakt poznat a fenka od začátku dost šikovná takže peněz nelituji i když původní plán byl že za štěně dámě 10-12 000 ale manžel pak řekl že at tam jedu a pokud uznam že za to štěně stojí tak at složim zálohu. jen teda chovatelka říkala že k malym dětem štěnata dává nerada ale nakonec dala

Pokud za psa nechci moc platit tak jdu do útulku nebo max přes inzerát za cenu očkování, paltit několik tisíc za psa bez PP je pro mě drahé. pokud někdo chce originál tak prostě musí investovat a cenu tolik neřeší. mam známou co před lety dala za jorka bez PP 7000 a už strašně peněz do něj narvali na veterině a sama mě řekla že příště jedině s PP a za bez PP jsou to šílený peníze

A kolik Vás tedy fenečka stála, jestli to není tajné?

11.10.2015 13:30
Markéta80

XXX.XXX.176.2

A kolik Vás tedy fenečka stála, jestli to není tajné?

Neni to tajné, stála 17 000, ale matka hodně úspěšná na výstavách a i pes hodně kvalitní ale výstavy neplánujeme jen jsme chtěli určitou rasu , socializace taky byla ok. Chovatelka když jsme jí volala tak hned at se přijedu podívat . On teda byl vůbec problém sehnat štěně s PP, všude pořád čistokrevné bez pp nebo přes celou republiku což jsme jí zase nechtěla vozit tolik kilometrů a chtěla jsme jedině fenku, manžel výběr nechal na mě a chovatelka se ptala jestli chceme hodně divokou nebo klidnější tak jsme řekla že určitě klidnější, těžko se vybíralo když všechna štěnata vypadala stejně. jediné na čem jsme trvala bylo že nebude v posteli, no před 14 dny manžel udělal schůdek aby si prý mohla do postele skočit kdy chce a ne se doprošovat

11.10.2015 20:06
bilusik

XXX.XXX.168.4

Markéta80 napsal(a):

...platit několik tisíc za psa bez PP je pro mě drahé. pokud někdo chce originál tak prostě musí investovat a cenu tolik neřeší. mam známou co před lety dala za jorka bez PP 7000 a už strašně peněz do něj narvali na veterině a sama mě řekla že příště jedině s PP a za bez PP jsou to šílený peníze...

11.10.2015 20:56
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

maron-li napsal(a):

No nevím, nevím. To, co popsala conie, jsem absolvovala letos poprvé s našimi štěndy. Jsou to naše první a na dlouhou dobu poslední štěňata, protože na to nemám nervy.
Pro mne to bylo psychicky velmi náročné a štěnda jsou tím pádem moje srdeční záležitost a není mi jedno, kam se dostanou, protože dokrmovat štěndo téměř od narození, vyvářet mamině, aby měla mléko a štěnda přikládat a nutit je, aby sála od mámy a bát se, jak to se štěndama dopadne, není opravdu nic psychicky příjemného - kdo nezažil, nepochopí.
Odpoutám se od psychické náročnosti odchovat štěňata a vezmu to zlehka finančně. Nebudu započítávat cenu feny ani poplatky za výstavy, bonitaci a uchovnění.
Suma sumárum je to 6000 za jedno štěně. A to nepočítám prášky na praní, vodu, elektriku, uklidové prostředky a vařenou stranu a granule pro matku štěňat, hračky, vitamíny, obojky, vodítka, podložky pod štěňata... a svůj čas, který jsem štěňatům věnovala.

A TEĎ SE ZEPTÁM - ZA KOLIK BYCH MĚLA TAKOVÉ ŠTĚNĚ PRODAT?
ZA 3000 - 5000 JAKO TI, CO NEJSOU "NENAŽRANÍ" A CHOVAJÍ BEZ PP?

11.10.2015 21:08

Fiona.Praha napsal(a):
No nevím, nevím. To, co popsala conie, jsem absolvovala letos poprvé s našimi štěndy. Jsou to naše první a na dlouhou dobu poslední štěňata, protože na to nemám nervy.
Pro mne to bylo psychicky velmi náročné a štěnda jsou tím pádem moje srdeční záležitost a není mi jedno, kam se dostanou, protože dokrmovat štěndo téměř od narození, vyvářet mamině, aby měla mléko a štěnda přikládat a nutit je, aby sála od mámy a bát se, jak to se štěndama dopadne, není opravdu nic psychicky příjemného - kdo nezažil, nepochopí.
Odpoutám se od psychické náročnosti odchovat štěňata a vezmu to zlehka finančně. Nebudu započítávat cenu feny ani poplatky za výstavy, bonitaci a uchovnění.
Suma sumárum je to 6000 za jedno štěně. A to nepočítám prášky na praní, vodu, elektriku, uklidové prostředky a vařenou stranu a granule pro matku štěňat, hračky, vitamíny, obojky, vodítka, podložky pod štěňata... a svůj čas, který jsem štěňatům věnovala.

5 štěňat sežralo 2 12ti kg pytle granulí?

11.10.2015 21:11
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

5 štěňat sežralo 2 12ti kg pytle granulí?

Sežralo - je to moc nebo málo?
Tím, že se dokrmovalo, zkoušeli jsme granule už od 3 týdnů, rozmočit s mlékem, rozmixovat na kaši.

11.10.2015 21:14

Fiona.Praha napsal(a):
Sežralo - je to moc nebo málo?
Tím, že se dokrmovalo, zkoušeli jsme granule už od 3 týdnů, rozmočit s mlékem, rozmixovat na kaši.

Zdá se mi to dost, já tedy nikdy nedokrmovala granulemi, ale 24kg za (5) týdnů? Co máte za plemeno?

11.10.2015 21:19
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

Zdá se mi to dost, já tedy nikdy nedokrmovala granulemi, ale 24kg za (5) týdnů? Co máte za plemeno?

Malé teriéry (nejsou to yorkové), my zvolili dokrmování granulema s tím, že si je může nový páníček naučit na cokoli jiného. Do nových domovů šli v téměř 10ti týdnech schopní a zvyklí nacpat si pupíky granulkama. Granule dostali s sebou a ostatní je na nových páníčcích.

12.10.2015 05:32
1289

XXX.XXX.103.35

Fiona.Praha napsal(a):

Je dobře že to jsou vaše poslední štěňata, pokud byla štěnata života neschopná, proč množit další mrzáčky, kteří se samy ani nenažerou, v přírodě je to dobře zařízené, slabá štěňata jsou odstraňována přímo matkami a k rozmnožování se nedostane žádný pes, který není 100% zdravý, to jen my lidi se vždy a za každou cenu snažíme zachraňovat i ty kteří by v přírodě neměli šanci

A TEĎ VÁM ODPOVÍM ZA 3000 -5000 JE TAKOVÉ ŠTĚNĚ DRAHÉ!

12.10.2015 07:03
koňadra

XXX.XXX.128.31

Krmím převážně granulema (+ vařené maso, přílohy) a zkrmit 24 kg granulí u odchovu malého plemene je naprosto normální.

12.10.2015 09:46
petr33

XXX.XXX.36.61

bilusik napsal(a):
...platit několik tisíc za psa bez PP je pro mě drahé. pokud někdo chce originál tak prostě musí investovat a cenu tolik neřeší. mam známou co před lety dala za jorka bez PP 7000 a už strašně peněz do něj narvali na veterině a sama mě řekla že příště jedině s PP a za bez PP jsou to šílený peníze...

Přesně tak.

12.10.2015 21:42
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

1289 napsal(a):
Je dobře že to jsou vaše poslední štěňata, pokud byla štěnata života neschopná, proč množit další mrzáčky, kteří se samy ani nenažerou, v přírodě je to dobře zařízené, slabá štěňata jsou odstraňována přímo matkami a k rozmnožování se nedostane žádný pes, který není 100% zdravý, to jen my lidi se vždy a za každou cenu snažíme zachraňovat i ty kteří by v přírodě neměli šanci

A TEĎ VÁM ODPOVÍM ZA 3000 -5000 JE TAKOVÉ ŠTĚNĚ DRAHÉ!

Každý jsme jiný - já svá štěňata odchovala a v nejbližší době to opakovat nebudu, protože jsem se štěňatům věnovala a dost mne to psychicky vyčerpalo.
Jiní nechají svou fenu nakrýt a porodit (ať s PP nebo bez), když štěňata nepřežijí, nakryjí fenu znova a zkusí to znova a znova a znova.

JSEM RÁDA, ŽE TAKOVÉ ŠTĚNĚ BY PRO VÁS BYLO DRAHÉ A TAK SE NEMŮŽE STÁT, ŽE BY NĚJAKÉ TAKOVÉ SKONČILO VE VAŠICH RUKOU.

Neregistrovaný uživatel

13.10.2015 08:52
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2

Fiona.Praha napsal(a):
Každý jsme jiný - já svá štěňata odchovala a v nejbližší době to opakovat nebudu, protože jsem se štěňatům věnovala a dost mne to psychicky vyčerpalo.
Jiní nechají svou fenu nakrýt a porodit (ať s PP nebo bez), když štěňata nepřežijí, nakryjí fenu znova a zkusí to znova a znova a znova.

JSEM RÁDA, ŽE TAKOVÉ ŠTĚNĚ BY PRO VÁS BYLO DRAHÉ A TAK SE NEMŮŽE STÁT, ŽE BY NĚJAKÉ TAKOVÉ SKONČILO VE VAŠICH RUKOU.

Která chovatelská stanice porušuje chov. řád tím, že fenu s PP nechává nakrývat stále dokola?

13.10.2015 09:33
bilusik

XXX.XXX.168.4

Která chovatelská stanice porušuje chov. řád tím, že fenu s PP nechává nakrývat stále dokola?

Tak chovatelské stanice s PP to v drtivé většině nedělají, ale dělají to právě množitelé bezpapíráků co práskají bezpapíráky pro zisk na kvantitu. TI nakrývají každé hárání třeba 5 až 6 krát za sebou, a pak se zdrchané a vykryté feny přes inzerci zbaví. Takže takovéhle prasárny bez pravidel jsou dělkají hlavně množárny bezpapíráků pro zisk to je všeobecně známé...

Neregistrovaný uživatel

13.10.2015 09:41
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2

bilusik napsal(a):
Tak chovatelské stanice s PP to v drtivé většině nedělají, ale dělají to právě množitelé bezpapíráků co práskají bezpapíráky pro zisk na kvantitu. TI nakrývají každé hárání třeba 5 až 6 krát za sebou, a pak se zdrchané a vykryté feny přes inzerci zbaví. Takže takovéhle prasárny bez pravidel jsou dělkají hlavně množárny bezpapíráků pro zisk to je všeobecně známé...

To je známá věc, že u množitelů má fena štěnda každé hárání...

13.10.2015 09:57
shavoid

XXX.XXX.152.1

bilusik napsal(a):

Ano jak tady https://www.ifauna.cz/psi/inzerce/r/detail/2608388/border-kolie/... Je to smutné.

14.10.2015 05:55
lmusa

XXX.XXX.41.2

maron-li napsal(a):

Jasně, ti kteří práskají štěňata jak Baťa cvičky, tak ti asi ne, ale ti, kteří si dopřejí na své uchovněné fence štěňátka jednou za její život, tak ti to všechno co zde bylo řečeno absolvují a rádi, protože pak z toho mají dobrý pocit. Ale to některým rádoby chovatelům asi nic neříká.

14.10.2015 08:46

lmusa napsal(a):
Jasně, ti kteří práskají štěňata jak Baťa cvičky, tak ti asi ne, ale ti, kteří si dopřejí na své uchovněné fence štěňátka jednou za její život, tak ti to všechno co zde bylo řečeno absolvují a rádi, protože pak z toho mají dobrý pocit. Ale to některým rádoby chovatelům asi nic neříká.

Nezlobte se, ale ti, co dopřejí fence štěňata jednou za život, to nejsou chovatelé, ale pokusníci. Nemíním to zle, já sama bych si od takového "pokusníka" štěně ráda vzala ( nemám chovatelské ambice ), štěňátka budou určitě vymazlená.

14.10.2015 18:47
koňadra

XXX.XXX.128.31

Nezlobte se, ale ti, co dopřejí fence štěňata jednou za život, to nejsou chovatelé, ale pokusníci. Nemíním to zle, já sama bych si od takového "pokusníka" štěně ráda vzala ( nemám chovatelské ambice ), štěňátka budou určitě vymazlená.

Přesně tak! Chovatel je sice zapsaný v PP, i když je to jen u toho jednoho vrhu za život, ale chovatelství jako takové je o něčem jiném. Ne práskat štěňata jako Baťa cvičky, ale odchovat na výborné feně jeden vrh, je teda sakra málo! Chovatel má určitý záměr - odchovávat kvalitní štěňata, dávat je do rukou lidem, u kterých nezůstanou jen "na gauči", ale budou i někde vidět, aby mohl dál sledovat, jak se jeho odchovanci uplatní na výstavách, v práci i případně dále v chovu. Aby viděl, jak se dané spojení osvědčilo a čeho se příště vyvarovat, případně krytí opakovat. Teprve po létech praxe a mnoha vrzích se dá říct, že je z člověka chovatel - zná většinu předků svých psů takřka osobně, sleduje, co přinesl do chovu určitý plemeník s určitými (i cizími) fenami a podle toho se rozhodne, jestli bude pro jeho chov přínosem a má smyl s ním krýt svoji fenu, nebo nikoliv... A dobrý plemeník často není právě ten, který má 30 CACIBů. Pochopitelně, že chovatel nezůstává jen u jedné feny, většinou si to nejlepší (nebo to, co si myslí, že bude nejlepší) nechává doma, kde může nejlépe zhodnotit výsledek a případně dělat dál reklamu sám sobě... Je toho hodně, co opravdový chovatel sleduje a o co se musí zajímat, aby to nedopadlo tak, že "kdo chvíli stál, stojí opodál".

14.10.2015 19:06

koňadra napsal(a):
Přesně tak! Chovatel je sice zapsaný v PP, i když je to jen u toho jednoho vrhu za život, ale chovatelství jako takové je o něčem jiném. Ne práskat štěňata jako Baťa cvičky, ale odchovat na výborné feně jeden vrh, je teda sakra málo! Chovatel má určitý záměr - odchovávat kvalitní štěňata, dávat je do rukou lidem, u kterých nezůstanou jen "na gauči", ale budou i někde vidět, aby mohl dál sledovat, jak se jeho odchovanci uplatní na výstavách, v práci i případně dále v chovu. Aby viděl, jak se dané spojení osvědčilo a čeho se příště vyvarovat, případně krytí opakovat. Teprve po létech praxe a mnoha vrzích se dá říct, že je z člověka chovatel - zná většinu předků svých psů takřka osobně, sleduje, co přinesl do chovu určitý plemeník s určitými (i cizími) fenami a podle toho se rozhodne, jestli bude pro jeho chov přínosem a má smyl s ním krýt svoji fenu, nebo nikoliv... A dobrý plemeník často není právě ten, který má 30 CACIBů. Pochopitelně, že chovatel nezůstává jen u jedné feny, většinou si to nejlepší (nebo to, co si myslí, že bude nejlepší) nechává doma, kde může nejlépe zhodnotit výsledek a případně dělat dál reklamu sám sobě... Je toho hodně, co opravdový chovatel sleduje a o co se musí zajímat, aby to nedopadlo tak, že "kdo chvíli stál, stojí opodál".

Lépe bych to nenapsala. Jen na "přínos pro plemeno" jsem trochu alergická. Spíš bych napsala " jestli plemeník nepřinese do chovu nežádoucí prvky " smajlík

14.10.2015 19:38
Šarina

XXX.XXX.231.146

Já bych si štěně od pokusníka nevzala, i když jim fandím a mám je ráda. Ale nejsou to chovatelé pro mě.
Já si ale pro štěně sahám do ověřené chovky, kde mají daleko přesnější představu co čím nakrýt a jaký typ psa (exteiérem a povahou) chtějí docílit. A vůbec mi nevadí, že produkují více vrhů za rok na více fenách, pokud vidím, že nekryjou doma na dvorku, ale cíleně vybírají plemeníky- i v zahraničí, a pokud ta štěňata prodávají dostatečně socializovaná (se zvířaty, lidmi i dětmi) a zdravotně v pořádku... "vymazlená" být nemusí, to si obstarám sama ;)...

15.10.2015 06:12
lmusa

XXX.XXX.41.2

Nebylo mým úmyslem ˇ"dopřát" štěňata fence jen jednou za život. Měla jsem v plánu tak 3x, jenže poté, co při porodu prvního štěněte u ní došlo k torzi dělohy a musela jít na císařský řez, kde z ní vytáhli dalších 13 velkých štěňat a co se pak o ně starala za pomoci celé rodiny až do téměř úplného sebeobětování, jsem už další krytí neriskovala. Máme své psy totiž raději než zisky z prodeje štěňat. S její dcerou, kterou jsme si nechali jsme taky neměli v plánu jen jeden vrh, jenže jedno krytí, kdy jsme jeli za ženichem téměř 1000 km a zaplatili krycí poplatek, jak je v cizině zvykem se nezdařilo, pak nebyla situace pro odchov štěňat příznivá - rodilo by se v zimě a to jsem nechtěla, protože jsem si chtěla užít štěňátek v létě, kdy se s nimi dá trávit daleko více času venku smajlík. No a pak jsem taky vybíravá co se týče krycích psů, tak jsem počkala, až mi doroste a uchovní se náš import. Takže loni byl vrh u naší druhé fenky, bohužel opět císařským řezem. Další vrhy neplánuji s ohledem na svůj zdravotní stav a věk své druhé fenky. Tolik pro rýpaly. Takže jsem nikoliv pokusník, ale člověk se zdravým rozumem a láskou ke svým psům.

15.10.2015 09:27
vava69

XXX.XXX.136.28

"Pokusník"- zvláštní slovo. Já taky budu jednou zřejmě pokusník. Jenže mám registrovanou CHS, čtyřletého psa a nyní štěně feny, která bude jednou jeho "manželkou" a snad i matkou štěńátek. A nebude to pokus - omyl. Je to cílené spojení, kde chovatelka vybírala dlouho zahraniční krytí (netvrdím, že je vždycky nejlepší) ze země původu. A opravdu se vrh povedl. Cíleně se přibližujeme k tomu, čeho ona chce v chovu dosáhnout a snad se to zčásti podaří i krytím v naší CHS. Takže možná budou štěňata jenom jedna, možná dvoje. Možná si nechám další štěně, pokud se to povede. Taky mám tajný sen - a je tu velká pravděpodobnost, že z tohoto budoucího krytí by se mohl stát skutečností. Takže "pokusník" je sice zajímavé slovo, ale ne vždycky platí.

15.10.2015 10:02
bilusik

XXX.XXX.168.4

Šarina napsal(a):
Já bych si štěně od pokusníka nevzala, i když jim fandím a mám je ráda. Ale nejsou to chovatelé pro mě.
Já si ale pro štěně sahám do ověřené chovky, kde mají daleko přesnější představu co čím nakrýt a jaký typ psa (exteiérem a povahou) chtějí docílit. A vůbec mi nevadí, že produkují více vrhů za rok na více fenách, pokud vidím, že nekryjou doma na dvorku, ale cíleně vybírají plemeníky- i v zahraničí, a pokud ta štěňata prodávají dostatečně socializovaná (se zvířaty, lidmi i dětmi) a zdravotně v pořádku... "vymazlená" být nemusí, to si obstarám sama ;)...

Přesně. V chovu s PP musí být nějaký cílený záměr a zkušený chovatel by měl přesně vědět, proč kterého psa na fenu vybral - začátečník s jedním vrhem mnohdy neví co dělá a kryje třeba jen nejbližším a nejlevnějším krycím psem bez cíle a chovatelkského záměru. Také mi nevadí brát si štěně z ověřených chovatelských stanic s dobrou pověstí, i když mají třeba více vrhů za rok než jeden..

15.10.2015 10:15
balisek

XXX.XXX.7.13

Závisí na tom, co od psa očekáváte. Samozřejmě, mám-li chovatelské, výstavní či vysoké sportnovní ambice, nebudu si vybírat štěně od "pokusníka". Pokud však chci jen prima společníka, je takový "pokusník" dobrou volbou. Štěně možná nemá špičkový exteriér a pochází z krytí nejbližším a nejlevnějším plemeníkem, bývá však zpravidla maximálně opečovávané, vymazlené a za dostupnější cenu.

Chovatelé - "pokusníci" jsou ideální protiváhou chovatelů bez PP. "Pokusníci" dodržují při chovu jistá pravidla, produkují +/- standardní jedince a pokrývají poptávku těch, kteří si stejně pořizují psa výhradně pro radost, je jim zhusta jedno kam a jak jejich štěně posouvá plemeno a nechtějí za něj utratit majlant.

15.10.2015 11:53
lmusa

XXX.XXX.41.2

vava69 napsal(a):
"Pokusník"- zvláštní slovo. Já taky budu jednou zřejmě pokusník. Jenže mám registrovanou CHS, čtyřletého psa a nyní štěně feny, která bude jednou jeho "manželkou" a snad i matkou štěńátek. A nebude to pokus - omyl. Je to cílené spojení, kde chovatelka vybírala dlouho zahraniční krytí (netvrdím, že je vždycky nejlepší) ze země původu. A opravdu se vrh povedl. Cíleně se přibližujeme k tomu, čeho ona chce v chovu dosáhnout a snad se to zčásti podaří i krytím v naší CHS. Takže možná budou štěňata jenom jedna, možná dvoje. Možná si nechám další štěně, pokud se to povede. Taky mám tajný sen - a je tu velká pravděpodobnost, že z tohoto budoucího krytí by se mohl stát skutečností. Takže "pokusník" je sice zajímavé slovo, ale ne vždycky platí.

Vava69 děkuji za názor.
Ano, než jsem si založila chovatelskou stanici, téměř 9 let jsem objížděla výstavy, sháněla info o plemeni a dělala si obrázek, co se mi líbí a co ne. Pak teprve přistoupila ke krytí importovaným psem, za kterým jsem jela na Slovensko. Další krytí, nezdařené, v Polsku až u hranic s Ukrajinou a pro další krytí jsem si raději pořídila krycího psa sama. Na výstavní úspěchy odchovů - bohužel jen těch dvou, mě jako "pokusníka", se můžete podívat na www.baschkir.unas.cz. Zdaleka tam nemám aktualizované všechny výstavy. Rozhodně jsem nepatřila mezi lidi, kteří si pořídí fenu, udělají nejnutnější pro uchovnění, a pak hurá na štěnda.

15.10.2015 14:48
bilusik

XXX.XXX.168.4

lmusa napsal(a):
Vava69 děkuji za názor.
Ano, než jsem si založila chovatelskou stanici, téměř 9 let jsem objížděla výstavy, sháněla info o plemeni a dělala si obrázek, co se mi líbí a co ne. Pak teprve přistoupila ke krytí importovaným psem, za kterým jsem jela na Slovensko. Další krytí, nezdařené, v Polsku až u hranic s Ukrajinou a pro další krytí jsem si raději pořídila krycího psa sama. Na výstavní úspěchy odchovů - bohužel jen těch dvou, mě jako "pokusníka", se můžete podívat na www.baschkir.unas.cz. Zdaleka tam nemám aktualizované všechny výstavy. Rozhodně jsem nepatřila mezi lidi, kteří si pořídí fenu, udělají nejnutnější pro uchovnění, a pak hurá na štěnda.

...Rozhodně jsem nepatřila mezi lidi, kteří si pořídí fenu, udělají nejnutnější pro uchovnění, a pak hurá na štěnda... Dobře, to jste třeba vy, která to udělala jinak, ale většina lidí - začátečníků co mají jeden dva vrhy za život ( jak nazváno výše - pokusníků ) to takhle jako vy nedělá nedělá, nesledovali plemeno 9 let a v jejich chovu není žádný chovatelský záměr - ale je to pořád opravdu lepší než množit bezpapíráky. Takže souhlasím s tvrzením, že raděj pokusníci se svými odchovy s PP, než množitelé bezpapíráků.

Essi

15.10.2015 23:44
Essi

XXX.XXX.8.207

Mna uz velmi dlho zaujima preco je civava s pp drahsia ako taka bordera s pp. A celkovo su tie prtave modne plemena ovela drahsie ako stenata vacsich plemien, typu koker, bordera, NO, atd atd. Ked uz sa ohanate tym kolko stoji zradlo, ockovania, atd. Ved mala rasa toho zozerie podstatne menej ako tie stredne a velke plemena, pricom stoja kolko x ovela viac! Tak mi tu nevypravajte nieco o primeranych cenach za pp psy, ked chovatelia strednych a velkych (resp. nemodnejsich) plemien predavaju stenata za 15000 tak isto ako chovatelia yorkov, civav, atd. pricom ich naklady su ovela vyssie ako naklady tych druhych. Podla mna sa chovatelia pidi plemien akorat prizivuju na modnosti danych plemien, lebo neexistuje aby mali take iste naklady na chov ako ti druhi. A mozno su len nenazrani.

16.10.2015 04:18

Essi napsal(a):
Mna uz velmi dlho zaujima preco je civava s pp drahsia ako taka bordera s pp. A celkovo su tie prtave modne plemena ovela drahsie ako stenata vacsich plemien, typu koker, bordera, NO, atd atd. Ked uz sa ohanate tym kolko stoji zradlo, ockovania, atd. Ved mala rasa toho zozerie podstatne menej ako tie stredne a velke plemena, pricom stoja kolko x ovela viac! Tak mi tu nevypravajte nieco o primeranych cenach za pp psy, ked chovatelia strednych a velkych (resp. nemodnejsich) plemien predavaju stenata za 15000 tak isto ako chovatelia yorkov, civav, atd. pricom ich naklady su ovela vyssie ako naklady tych druhych. Podla mna sa chovatelia pidi plemien akorat prizivuju na modnosti danych plemien, lebo neexistuje aby mali take iste naklady na chov ako ti druhi. A mozno su len nenazrani.

Pravda.

16.10.2015 07:23
balisek

XXX.XXX.7.13

Náklady na krmení jsou u větších plemen sice vyšší, ale vyšší je také zisk. Střední a velká plemena mají početnější vrhy. Štěňat může být najednu 6,8 nebo i více, zatímco u čivav a jiných mini plemen je průměr 2 až 3. Feny častěji rodí císařem, co opět zvyšuje náklady na odchov vrhu. Štěňata jsou hodně citlivá a rychle upadají do hypoglykemického šoku, tudíž musíte pořád hlídat příjem potravy a v případě jakýchkoliv výkyvů okamžitě uměle přikrmovat. Nehledě na to, že štěnda máte doma zhruba 2x déle (odcházejí z domu později).

Samozřejmě, svou roli hraje i módnost plemene, ale to je snad normální tržní princip.

16.10.2015 09:28
bilusik

XXX.XXX.168.4

Essi napsal(a):

Zkuste si vrh čivav ( nebo anglických buldoků ) odchovat, až uchovníte fenku s PP a uvidíte o co je chov pidi plemen ( a jiných na chov náročných plemen ) náročnější než běžných středních a velkých plemen - jestli se vám vůbec něco bez zkušeností povede odchovat ( také se vám může stát u těch plemen co jsem jmenoval, že zaplatíte za císaře a do týdne nemáte třeba ani jedno štěně). Tohle vždy píší lidé co o tom hodně málo ví a sami si to nezkusili. Takže to co píšete není až taková pravda, jak by se některým co o tom také mnoho nevědí mohlo zdát...

28.11.2015 19:23
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

Essi napsal(a):

Nepřijde mi to divné.
Velmi důležitým ukazatelem je "neviditelná ruka trhu".
Pokud jsem šikovná a odchovám štěnda s minimálními náklady, štěnda jsou povedená a můžu je prodat za cenu obvyklou, tedy u čivavy třeba za 15 tisíc. Upřímně, nebyla bych blázen, kdybych je prodala za třeba 8 tisíc? (nevím přesné částky, nesleduji aktuální ceny čivav s PP, je to jen matematická hříčka jako příklad).
Čivavy a BOC nesleduji, ale myslím si, že boom BOC už skončil. Kdo ji chtěl, už ji má. Ale oblíbenost malých psů neklesá a to je podle mne další důvod proč se čivava s PP prodá za víc než bocka s PP.
K tomu určitě hraje roli to, že BOC se nevejde do kabelky, ale čivava ano, takže je "větší" zájem o čivavy. Poptávka zvyšuje nabídku (resp. cenu).

Samozřejmě můžou hrát i hru náklady na odchov jednoho štěněte, ale v tom základu, pokud jde o přirozený porod, štěňata se očkují, čipují, tetují, odčervují, vystaví se PP - to je podle mne stejná částka jak u malého, tak u velkého psa.

28.11.2015 19:48

marco1975 napsal(a):

Až na niekoľko vecí súhlasím ;-).

28.11.2015 20:06
sorana

XXX.XXX.158.78

A pro zajímavost kolik psů s PP jste již uchovnila a kolik vrhů s PP odchovala, víte něco o chovu s PP z vlastních zkušeností a praxe ? Budu tipovat - žádný, nikdy jste si to nezkusila. S blbostma vždy souhlasí lidé co o tom nic neví a nikdy si to sami nezkusili...

28.11.2015 20:08
sorana

XXX.XXX.158.78

bilusik napsal(a):

Se vším souhlasím.

28.11.2015 20:11
aj

XXX.XXX.50.88

Jelikož jste se se ve vedlejší diskuzi informovala co všechno se musí podniknout, aby jste měla štěňata s PP, tak předpokládám, že jste jste se rozhodla nakonec na všechno vykašlat a produkovat štěňata bez PP.

28.11.2015 20:39
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

sorana napsal(a):
A pro zajímavost kolik psů s PP jste již uchovnila a kolik vrhů s PP odchovala, víte něco o chovu s PP z vlastních zkušeností a praxe ? Budu tipovat - žádný, nikdy jste si to nezkusila. S blbostma vždy souhlasí lidé co o tom nic neví a nikdy si to sami nezkusili...

Nechci se tu dohadovat, ale...
taky se mi nelíbí, že u některých CHS, kde když pravidla dovolují 3 vrhy za 2 roky, tak to tak ta fena nebo ty fenky prostě má/mají a hotovo. Přijde mi to jako bezhlavé množení, protože vlastními odchovy zamořím republiku, pak Evropu a bude stále složitější sehnat pár nepříbuzných chovných psů.
3 vrhy za 2 roky se mi jeví jako téměř každé hárání nakryto. Jestli umím dobře počítat, tak fenka hárá 4x za dva roky a z toho může 3x rodit.
Své fence bych to neudělala ani omylem, protože jsem ten pokusník (co měl jednou vymazlená rozmazlená štěňata s PP v obýváku a plemeno nikam neposouvá), ona je člen rodiny a nevidím důvod jí huntovat jenom proto, že chci "posouvat plemeno".
Dovedu si představit, jak by dospělá žena např. poprvé porodila ve 20ti letech a pak měla každé cca 1,5 až 2 roky další dítě. Jak by její tělo i psychika po těch např.5 porodech ve 30ti letech vypadaly.

28.11.2015 21:01
bilusik

XXX.XXX.168.4

Fiona.Praha napsal(a):
taky se mi nelíbí, že u některých CHS, kde když pravidla dovolují 3 vrhy za 2 roky, tak to tak ta fena nebo ty fenky prostě má/mají a hotovo. Přijde mi to jako bezhlavé množení, protože vlastními odchovy zamořím republiku, pak Evropu a bude stále složitější sehnat pár nepříbuzných chovných psů.
3 vrhy za 2 roky se mi jeví jako téměř každé hárání nakryto. Jestli umím dobře počítat, tak fenka hárá 4x za dva roky a z toho může 3x rodit.
Své fence bych to neudělala ani omylem, protože jsem ten pokusník (co měl jednou vymazlená rozmazlená štěňata s PP v obýváku a plemeno nikam neposouvá), ona je člen rodiny a nevidím důvod jí huntovat jenom proto, že chci "posouvat plemeno".
Dovedu si představit, jak by dospělá žena např. poprvé porodila ve 20ti letech a pak měla každé cca 1,5 až 2 roky další dítě. Jak by její tělo i psychika po těch např.5 porodech ve 30ti letech vypadaly.

Na to lze napsat jen jedno, pořád lepší chov s PP za nějakých podmínek, než nekontrolované množení bezpapírových kříženců. Pořád lepší omezení 3 vrhy za 2 roky v PP chovech u velkých plemen, než 4 vrhy za 2 roky v množárnách bezpapíráků. A u menších a malých plemen je to omezeno chovatelským řádem na 1 vrh za kalendářní rok - tedy 2 vrhy za 2 roky - a tak to má většina plemen s PP. Těch plemen a chovatelských klubů, kde mají 3 vrhy za 2 roky je rozhodně méně. Ale jak již jsem napsal na začátku, lépe chovat psy s PP za alespoň nějakých omezujících podmínek, než množit bezpapíráky každé hárání bez omezení. A když si projdete útulky u nás i třeba po ostatních okolních evropských zemích, tak zjistíte, že útulky jsou zamořeny rádoby plemeny bez PP a jejich kříženci a ne psy s PP. Takže opět píšete lži a polopravdy a nechete vidět, kde je problém - a ten je množení bezpapíráků.

28.11.2015 21:20
Šarina

XXX.XXX.231.146

Fiona.Praha napsal(a):

Jen tak bokem, chovatelé, které znám já, ti, kdo opravdu "posouvají plemeno" tak, že jsou na světové špici, nemají jenom jednu fenu, na které by chovali o 106. Tito chovatelé totiž nejdřív objezdí výstavy (především v zahraničí, protože naše nestojí za mnoho), dále dělají zkoušky (prostě něco, co prokazuje další kvality feny), pak pochopitelně zdravotní testy, a pak velmi velmi pečlivě vybírají krycí psy, za kterými se vypravují- začasté i přes celou Evropu. Takže chovat začínají na 3-4 leté feně. Fen mají pochopitelně více a snaží se vybudovat různé linie. Nic z toho neznamená, že své psy nemilují méně, než někdo, kdo má jednoho pejska, kterého "miluje", nicméně ho naučí na plínku a maximum jeho péče je krátká procházka do nejbližším parku. Těžko soudit, co psovi přináší více. Ale neodsuzujme šmahem velké chovatele, tohle se čistě pro prachy ani dělat nedá, tedy u většiny plemen, které se (naštěstí) nenacházejí na vrcholku plytké popularity.
Tak jak může být odpovědný chovatel s jedněmi štěňaty za život feny, může být odpovědný chovatel, co točí druhou abecedu. Záleží na tom, čemu v životě dává prioritu a co může obětovat.

A pak tu jsou prachsprostí množitelé- a taky nezáleží na tom, kolik štěňat za život vyprodukují.

28.11.2015 21:40

Šarina napsal(a):
Jen tak bokem, chovatelé, které znám já, ti, kdo opravdu "posouvají plemeno" tak, že jsou na světové špici, nemají jenom jednu fenu, na které by chovali o 106. Tito chovatelé totiž nejdřív objezdí výstavy (především v zahraničí, protože naše nestojí za mnoho), dále dělají zkoušky (prostě něco, co prokazuje další kvality feny), pak pochopitelně zdravotní testy, a pak velmi velmi pečlivě vybírají krycí psy, za kterými se vypravují- začasté i přes celou Evropu. Takže chovat začínají na 3-4 leté feně. Fen mají pochopitelně více a snaží se vybudovat různé linie. Nic z toho neznamená, že své psy nemilují méně, než někdo, kdo má jednoho pejska, kterého "miluje", nicméně ho naučí na plínku a maximum jeho péče je krátká procházka do nejbližším parku. Těžko soudit, co psovi přináší více. Ale neodsuzujme šmahem velké chovatele, tohle se čistě pro prachy ani dělat nedá, tedy u většiny plemen, které se (naštěstí) nenacházejí na vrcholku plytké popularity.
Tak jak může být odpovědný chovatel s jedněmi štěňaty za život feny, může být odpovědný chovatel, co točí druhou abecedu. Záleží na tom, čemu v životě dává prioritu a co může obětovat.

A pak tu jsou prachsprostí množitelé- a taky nezáleží na tom, kolik štěňat za život vyprodukují.

Hezky jste to popsala. Ale kolik takových je?
Koukněte se kolik ch.st. ještě než se rozkouká v jednom plemeni a rozhodne se, kam by se mělo posouvat, tak hup a už chová jiné, lukrativnější, málopočetnější, žádanější, dražší. Náklady na odchov vrhu jsou stejné a pak je rozdíl, jestli se štěňata prodávají za 10 nebo za 20.
A pak jsou také tací, co po 2 vrzích třetí odchovají na jinou ch.st.
Ale pochopitelně největší zlo jsou množárny, kde feny a štěňata mají minimální péči.
Ale každý, kdo si koupí štěně s PP a chce odchovat byť jen jeden vrh, měl by fenu uchovnit, krýt uchovněným psem. Jestli se mu nechce z jakéhokoliv důvodu uchovňovat, pak ať nechová.
Jestli se ohání vysokou cenou psů s PP, tak ať je pak dává za polovic.
Ale zároveň by si slušní chovatelé měli v chovu s PP udělat pořádek.

28.11.2015 21:48
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

bilusik napsal(a):
Na to lze napsat jen jedno, pořád lepší chov s PP za nějakých podmínek, než nekontrolované množení bezpapírových kříženců. Pořád lepší omezení 3 vrhy za 2 roky v PP chovech u velkých plemen, než 4 vrhy za 2 roky v množárnách bezpapíráků. A u menších a malých plemen je to omezeno chovatelským řádem na 1 vrh za kalendářní rok - tedy 2 vrhy za 2 roky - a tak to má většina plemen s PP. Těch plemen a chovatelských klubů, kde mají 3 vrhy za 2 roky je rozhodně méně. Ale jak již jsem napsal na začátku, lépe chovat psy s PP za alespoň nějakých omezujících podmínek, než množit bezpapíráky každé hárání bez omezení. A když si projdete útulky u nás i třeba po ostatních okolních evropských zemích, tak zjistíte, že útulky jsou zamořeny rádoby plemeny bez PP a jejich kříženci a ne psy s PP. Takže opět píšete lži a polopravdy a nechete vidět, kde je problém - a ten je množení bezpapíráků.

Postřehl jste slovo - některých?
Netvrdím, že je to u všech, jen si myslím, že mít tolik vrhů na feně, kolik mi dovoluje chov. řád je také množení, byť psů opravdu čistokrevných s PP. Nemluvila bych o kvalitě, spíš kvantitě.
Nebudu se dohadovat, kolik které plemeno může mít vrhů za 2 roky, pointa je snad jasná, ne?
Nelíbí se mi, že některé CHS tlačí na pilu a kryjí v maximálním počtu, co to jde.
Napsala jsem někde, že je lepší množírna, kde nejsou "jen 3 vrhy" za 2 roky, ale 4 vrhy? Já nic takového nepsala.
Nepotřebuji poučovat kolik psů je v útulcích, taky to sleduji, taky umím číst jak o útulcích, tak o množírnách a adopcích ze Slovenska, Rumunska, Ukrajiny atd.
Krom toho mám doma fenu z útulku, ke které jsem jinak než v útulku přijít nemohla smajlík

OPĚT píši polopravdy a lži? To si mne pletete, ne? Zamyslete se, co a komu píšete.

28.11.2015 21:58
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

Šarina napsal(a):

Opakuji, napsala jsem NĚKTERÉ. To neumíte číst?
Kam se posouvá plemeno u CHS, která vyloženě množí, resp. kryjí, tak často, jak to dovoluje chov.řád. Psi nedělají nic jiného než jezdí na výstavy, venčí se na zahradách rodinných domů, jsou nevychovaní, nic neumí, nemají jiné zkoušky a vyšetření než je pro uchovnění nutné. Kam se posouvá plemeno netuším.

28.11.2015 22:13
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

Jsem trošku háklivá na pojem "posouvání plemene".
Nějak nechápu, jaký to má smysl?Proč a kam se má plemeno posouvat? Když se mi líbí pes s určitou povahou, chci stejného psa i za 10 nebo 15 let. Stačí, že do toho zasáhl zákaz kupírování.
NO se posunul tak, že tahá zadek po zemi?
Nebo je posunutí plemene to, že se rodí merle jedinci a musí se sakra dávat pozor, kdo s kým kryje?
Nebo dysplazie?
Nebo se posouvá plemeno tím, že vysportovaný lovecký pes je ohodnocen, že není ve výstavní kondici: Výstavní kondice znamená to, že ve standardu je u feny do 7 kg a ona je "nejkrásnější" ta 10ti kilová?

A teď do mne, jak jsem blbá, že nechápu posouvání plemene smajlík

28.11.2015 22:14

aj napsal(a):
Jelikož jste se se ve vedlejší diskuzi informovala co všechno se musí podniknout, aby jste měla štěňata s PP, tak předpokládám, že jste jste se rozhodla nakonec na všechno vykašlat a produkovat štěňata bez PP.

Ach.zas...
Pýtala som sa to pre info. Nemám sučku na chov. Šteňatá mať nechcem... Diskusiou som len chcela vedieť ako to s PP je ;-).

28.11.2015 22:20
Šarina

XXX.XXX.231.146

Fiona.Praha napsal(a):
Opakuji, napsala jsem NĚKTERÉ. To neumíte číst?
Kam se posouvá plemeno u CHS, která vyloženě množí, resp. kryjí, tak často, jak to dovoluje chov.řád. Psi nedělají nic jiného než jezdí na výstavy, venčí se na zahradách rodinných domů, jsou nevychovaní, nic neumí, nemají jiné zkoušky a vyšetření než je pro uchovnění nutné. Kam se posouvá plemeno netuším.

Děkuji za optání, číst umím... ale proč hned tak agresivně?
Já jsem reagovala na ten váš obrat "posouvat plemeno" spojené s výrazem "huntování", jako by to jinak ani nešlo. V tomhle příspěvku jste ale dost přitvrdila, takže už žádné: "NĚKTERÉ"?

Dobrou noc.

28.11.2015 22:34

Fiona.Praha napsal(a):
Jsem trošku háklivá na pojem "posouvání plemene".
Nějak nechápu, jaký to má smysl?Proč a kam se má plemeno posouvat? Když se mi líbí pes s určitou povahou, chci stejného psa i za 10 nebo 15 let. Stačí, že do toho zasáhl zákaz kupírování.
NO se posunul tak, že tahá zadek po zemi?
Nebo je posunutí plemene to, že se rodí merle jedinci a musí se sakra dávat pozor, kdo s kým kryje?
Nebo dysplazie?
Nebo se posouvá plemeno tím, že vysportovaný lovecký pes je ohodnocen, že není ve výstavní kondici: Výstavní kondice znamená to, že ve standardu je u feny do 7 kg a ona je "nejkrásnější" ta 10ti kilová?

A teď do mne, jak jsem blbá, že nechápu posouvání plemene smajlík

Aj i já jsem na posouvání plemene alergická.
Protože jsem pamětník, pamatuju si první dovezené border kolie do Čech. Kam se posunuly ? Stačí se podívat na některé chovy. Posunuly se tak, že se řeší, jestli je to pořád ještě jedno plemeno, nebo už jsou výstaváci a pracáci ?
To je taková česká specialita - posouvání plemene. Nemělo by se spíš plemeno udržovat v optimální povaze a vzhledu ?

28.11.2015 22:40
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

Šarina napsal(a):
Děkuji za optání, číst umím... ale proč hned tak agresivně?
Já jsem reagovala na ten váš obrat "posouvat plemeno" spojené s výrazem "huntování", jako by to jinak ani nešlo. V tomhle příspěvku jste ale dost přitvrdila, takže už žádné: "NĚKTERÉ"?

Dobrou noc.

"Posouvat plemeno" není můj obrat, to se táhne celou diskusí na tomhle i jiném vlákně - proto je to v uvozovkách. Na tenhle obrat jsem háklivá (viz. jiný příspěvek).
Copak je jen černá a bílá? Hodný chovatel s PP a zlý množitel bez PP? A o tom to je, o tom jsem původně psala.
Všechny CHS nejsou ti hodní a zodpovědní chovatelé a všichni, kdo mají třeba jednou za život štěňata bez PP nebo z blbosti křížence, nejsou zlí množitelé.
Znám CHS, kde se množí o 106, resp. aby mne zas někdo nechytal za slovíčko, co dovoluje chov.řád. Kamarádka z takové CHS má psa, je 2x tak velký, co by měl být, přední spodní zuby mu do 4 let nenarostly, má ukrutný podkus. Sourozenci asi vypadají podobně. Jiná CHS "zamořila" republiku svými odchovy. Další CHS byla založena za účelem "množení" určitého v ČR hodně málo početného plemene a taky "jede". To jsou ty některé CHS, u kterých se mi to nelíbí a o kterých jsem psala. Taky znám CHS, kde za 20 let měli 3 vrhy a vždy jenom proto, aby si zajistili potomky svých miláčků, většinu štěňat zůstalo po příbuzenstvu nebo doma.

28.11.2015 22:51
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

Aj i já jsem na posouvání plemene alergická.
Protože jsem pamětník, pamatuju si první dovezené border kolie do Čech. Kam se posunuly ? Stačí se podívat na některé chovy. Posunuly se tak, že se řeší, jestli je to pořád ještě jedno plemeno, nebo už jsou výstaváci a pracáci ?
To je taková česká specialita - posouvání plemene. Nemělo by se spíš plemeno udržovat v optimální povaze a vzhledu ?

Díky za podporu smajlík
Taky si myslím, že není třeba nic nikam posouvat. Naopak, udržovat plemeno tak, jak má vypadat, abych si ho mohla pořídit za pár let.
Pokud chci posouvat, vyšlechtím novou rasu - o to se např. pokusili v Německu, k yorkovi stvořili biewera (pro rýpaly - vím, že FCI ho neuznala). Nebo jsou např. vícebarevní pudlové, barevné boloňky.
U bulteriéru se posunulo plemeno tak, že existují 2 různí psi, resp. s různým tvarem hlavy a dnes už i 2 velikosti. Proč?
Někteří lovečtí psi jsou tak chundelatí, že přes chlupy pod krkem nevidí na zem smajlík
Vodní psi se bojí vody smajlík

28.11.2015 22:55
Moudivláček

XXX.XXX.37.245

Ač chovatel okrasného ptactva a kdysi chovatel psů,
dnes jen jednoho psa akity

jsem zabloudil
mezi diskutující pejskaře. A zjišťuji, že mezi exotáři to není tak zlé, jak jsem si myslel.
Hádáte se o množení, o cenu s PP a bez a o další blbosti.
Všude nabídka začíná převyšovat poptávku, nepoctivost kvete a to neplatí jen pro chovatelství a bude hůř.
Byl bych nerad, aby i v chovatelství došla situace tak daleko, jako ve výrobě přístrojů. Aby koupený jedinec vydržel záruční dobu a pak odešel. Nabídka nových je bezbřehá.
Uvědomme si, vše je na svobodném rozhodnutí kupujícího.
Naletět mohu jen jednou, ale chybu hledám u sebe, abych ji neopakoval. Zkušený ví, nezkušený si vezme rádce a není o čem hovořit.
Nezlobte se na mě. Vše je o penězích. Kdo má, ať platí, kdo má málo, ať přemýšlí a i za méně může být spokojen.

28.11.2015 22:56
aj

XXX.XXX.50.88

O Fiona: Já myslím, že částečně máte pravdu. Sama mám CHS, a myslím si, že kluby by měli zpřísnit podmínky, např. určit maximální počet chovných fen na jednu CHS. Druhá strana mince je, že za úspěšnou CHS se považuje ta, která má co nejvíc ocenění. A k tomu se těžko dopracujete s jednou fenou. Je velikánské štěstí, když si napoprvé, bez předchozích chovatelských zkušeností vyberete štěně z kterého vyroste interšampion.

28.11.2015 23:04

Fiona.Praha napsal(a):
Díky za podporu smajlík
Taky si myslím, že není třeba nic nikam posouvat. Naopak, udržovat plemeno tak, jak má vypadat, abych si ho mohla pořídit za pár let.
Pokud chci posouvat, vyšlechtím novou rasu - o to se např. pokusili v Německu, k yorkovi stvořili biewera (pro rýpaly - vím, že FCI ho neuznala). Nebo jsou např. vícebarevní pudlové, barevné boloňky.
U bulteriéru se posunulo plemeno tak, že existují 2 různí psi, resp. s různým tvarem hlavy a dnes už i 2 velikosti. Proč?
Někteří lovečtí psi jsou tak chundelatí, že přes chlupy pod krkem nevidí na zem smajlík
Vodní psi se bojí vody smajlík

Imcho, více velikostí u bulteriérů bylo už v 19.st.

28.11.2015 23:15
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

aj napsal(a):
O Fiona: Já myslím, že částečně máte pravdu. Sama mám CHS, a myslím si, že kluby by měli zpřísnit podmínky, např. určit maximální počet chovných fen na jednu CHS. Druhá strana mince je, že za úspěšnou CHS se považuje ta, která má co nejvíc ocenění. A k tomu se těžko dopracujete s jednou fenou. Je velikánské štěstí, když si napoprvé, bez předchozích chovatelských zkušeností vyberete štěně z kterého vyroste interšampion.

Nevím, kdy se CHS považuje za úspěšnou a proč by měla být považována za úspěšnou. Asi úspěšná CHS (tedy s hodně tituly) má pak dražší štěňata než ostatní CHS. Ale upřímně - kdo si vezme takové štěně, tj. dražší z úspěšné CHS? Ten, kdo chce zase vystavovat, chovat a prodávat štěňata. Určitě ne ten, který chce rasu a proto chce psa s PP, ale chce s ním sportovat nebo ho mít na canisterapii nebo jako společníka pro své dítě, atd.
Díky téhle diskusi jsem se zamyslela a došlo mi, že třeba ta CHS, co měla za 20 let 3 vrhy, nikam nic posouvat nechtěla. Měli dle svých měřítek super fenu, chtěli pokračovatele rodu, vybrali psa, nakryli a štěňata zůstala doma nebo po příbuzenstvu. Když štěňata zestárla, zase se mladá fenka nakryla, aby byli pokračovatelé rodu - jako rodinní mazánci. Nikdo nikam nic nechtěl posouvat, chtěli stejnou rasu, stejnou povahu, tak si ji zajistili smajlík. A možná to tak má více malých CHS.

28.11.2015 23:16

..." To co popisuji já, tak to funguje v moderních klubech v takzvaných volných chovech - klub a poradce do ničeho nekecá a o ničem nerozhoduje, je jen jako poradce pro nezkušené, kterým případně radí a doporučuje. A to co popisujete vy, tak to funguje postaru v tzv. řízených chovech - kde jedou ještě postaru a chov je řízen poradcem chovu a musíte ho žádat o schválení krycích psů a psát dopředu čím budete krýt a schválení krycích psů před krytím."...
To co cituji mě docela překvapilo. Takže v moderním chovu si každý jouda rozhodne čím bude krýt ? Co je na tom moderního, vždyť je to anarchie. Kolikpak začínajících chovatelů uzná, že nemá na to vybrat si psa sám a nechá si poradit ?
Stejně tak kontrola vrhu.

28.11.2015 23:21
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

Imcho, více velikostí u bulteriérů bylo už v 19.st.

smajlík To je možná pravda, ale v 19.století jsem fakt nežila, přísahám smajlík
Co pamatuji, byli bulíci krásní, důstojní psi s dlouhou hlavou a jedné velikosti. Prostě nádhera. Dnes se takový na ulici nevidí.

28.11.2015 23:22

..." To co popisuji já, tak to funguje v moderních klubech v takzvaných volných chovech - klub a poradce do ničeho nekecá a o ničem nerozhoduje, je jen jako poradce pro nezkušené, kterým případně radí a doporučuje. A to co popisujete vy, tak to funguje postaru v tzv. řízených chovech - kde jedou ještě postaru a chov je řízen poradcem chovu a musíte ho žádat o schválení krycích psů a psát dopředu čím budete krýt a schválení krycích psů před krytím."...
To co cituji mě docela překvapilo. Takže v moderním chovu si každý jouda rozhodne čím bude krýt ? Co je na tom moderního, vždyť je to anarchie. Kolikpak začínajících chovatelů uzná, že nemá na to vybrat si psa sám a nechá si poradit ?

Přesně

28.11.2015 23:43

Přesně

Navíc když se objeví pěkný krycí pes a jeho majitel nemá rozum a kryje s ním jak o život ( co by taky ne, vždyť se v tom točí prachy ) a nikdo to nekoriguje, čím budou krýt v další generaci, když to všechno bude po otci příbuzné ?
Ono sestavit geneticky dobrý pár, který dá kvalitní, vyrovnané vrhy - na to už musí chovatel něco znát a mít opravdu hodně zkušeností.

28.11.2015 23:50
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

Navíc když se objeví pěkný krycí pes a jeho majitel nemá rozum a kryje s ním jak o život ( co by taky ne, vždyť se v tom točí prachy ) a nikdo to nekoriguje, čím budou krýt v další generaci, když to všechno bude po otci příbuzné ?
Ono sestavit geneticky dobrý pár, který dá kvalitní, vyrovnané vrhy - na to už musí chovatel něco znát a mít opravdu hodně zkušeností.

To je přesně to "zamoření" republiky, pak i Evropy odchovy jedné CHS.

29.11.2015 00:37
koňadra

XXX.XXX.128.31

Vy tomu říkáte anarchie, já svoboda "podnikání", neboť - ať se Vám to líbí, nebo ne, tak i chov zvířat svým způsobem podnikání je. Chovatelská stanice je něco jako ochranná známka. A za výsledky chovatelské stanice nese zodpovědnost jen a jen chovatel, žádný klub ani poradce chovu. Když bude chovatel produkovat "mrzáky", odrovná se sám. Já jsem naopak ráda, že je volný chov, poradce chovu ať poradí tomu, co si neví rady, třeba s chovem začíná, to je v pořádku. Ale co chce radit dlouholetým chovatelům? Mnozí poradci chovu jsou stejně poradci jen na papíře a nejezdí na výstavy, zkoušky, mnozí chovatelé mají přehled o plemeni větší než poradce sám. Výsledkem práce některých poradců často (za totality, kdy se řídilo všechno) bylo to, že doporučovali jen svoje psy a psy svých známých. To přece taky není správné. A kontroly vrhu? Vím o klubech, kde se žádné kontroly nedělají a přesto to na kvalitu plemene nemělo žádný vliv. Jestli je štěně standardní nebo ne, to si chovatel dokáže určit i bez kontroly vrhu.

29.11.2015 07:44
koňadra

XXX.XXX.128.31

Ještě bych chtěla doplnit, že řízený chov není o ničem - dělá z chovatelů nesvéprávné blbce. Mám zkušenost, že když si začínající chovatel neví rady, tak se stejně obrací spíše na jiného chovatele (nejčastěji na toho, od kterého štěně koupil). A aby mě lozil do baráku cizí člověk (byť poradce chovu), o to si také nestojím. Zažila jsem to jednou (za totality). Poradkyně byla nepříjemná, místo rad arogance, byla jsem ráda, když odjela a ještě jsem jí za to zaplatila. Nynější poradkyně chovu je něco jiného, byla u nás na návštěvě, ale dobrovolné, jako kamarádka. A že mají kontroly vrhu odhalit nevhodné podmínky chovu? Tomu snad nikdo nevěří. Návštěva poradce je vždy nahlášená, takže se chovatel může na tu chvíli přizpůsobit - štěňátka v obýváku a sotva poradce odjede, šup s nimi do sklepa. To, jestli má někdo chov v bor-delu, se dnes o chovatelích každý snadno dozví. Nežijí ve vzduchoprázdnu, své vrhy musí někomu prodávat. To není jako u anonymních množitelů, kteří mění maily a telefony a štěňata předávají na benzince, takže nikdo jejich chov nevidí. Uznávám kontroly vrhu (a třeba i testy rodičovství) tam, kde je důvodné podezření, že se něco nekalého děje. Ale paušalizovat to na všechny slušné chovatele je urážkou těch slušných chovatelů. Naštěstí už je čím dál víc klubů, kde je volný chov a ne totalitní režim. Konec konců chovatel vloží do svého "podnikání" jen svoje peníze a čas a i proto má zájem, aby to k něčemu bylo.

29.11.2015 08:04

koňadra napsal(a):
Ještě bych chtěla doplnit, že řízený chov není o ničem - dělá z chovatelů nesvéprávné blbce. Mám zkušenost, že když si začínající chovatel neví rady, tak se stejně obrací spíše na jiného chovatele (nejčastěji na toho, od kterého štěně koupil). A aby mě lozil do baráku cizí člověk (byť poradce chovu), o to si také nestojím. Zažila jsem to jednou (za totality). Poradkyně byla nepříjemná, místo rad arogance, byla jsem ráda, když odjela a ještě jsem jí za to zaplatila. Nynější poradkyně chovu je něco jiného, byla u nás na návštěvě, ale dobrovolné, jako kamarádka. A že mají kontroly vrhu odhalit nevhodné podmínky chovu? Tomu snad nikdo nevěří. Návštěva poradce je vždy nahlášená, takže se chovatel může na tu chvíli přizpůsobit - štěňátka v obýváku a sotva poradce odjede, šup s nimi do sklepa. To, jestli má někdo chov v bor-delu, se dnes o chovatelích každý snadno dozví. Nežijí ve vzduchoprázdnu, své vrhy musí někomu prodávat. To není jako u anonymních množitelů, kteří mění maily a telefony a štěňata předávají na benzince, takže nikdo jejich chov nevidí. Uznávám kontroly vrhu (a třeba i testy rodičovství) tam, kde je důvodné podezření, že se něco nekalého děje. Ale paušalizovat to na všechny slušné chovatele je urážkou těch slušných chovatelů. Naštěstí už je čím dál víc klubů, kde je volný chov a ne totalitní režim. Konec konců chovatel vloží do svého "podnikání" jen svoje peníze a čas a i proto má zájem, aby to k něčemu bylo.

To je právě ten problém, že je to "podnikání", jako každé jiné. Ale když se z toho "podnikání" stává celospolečenský problém, tak tam svoboda končí.
Když vás vezmu za slovo, tak ta množírna je také jen "podnikání" a množák do něj vložil své peníze a s poptávkou skončí. Bohužel zatím "jedou".
..."Návštěva poradce je vždy nahlášená, takže se chovatel může na tu chvíli přizpůsobit - štěňátka v obýváku a sotva poradce odjede, šup s nimi do sklepa."...
- To jsem netušila, že to takhle u PP chovu chodí. Zase jsem se dozvěděla něco nového !

29.11.2015 08:06

Aby nedošlo k omylu, nehájím chov bez PP a množárny už vůbec ne. Jenom - když ti chovatelé s PP jsou tak féroví a o prasárnách hned vědí, měli by si mezi sebou udělat pořádek. Zatím se jim to nedaří a volný chov k tomu nepřispívá. Čest všem poctivým.

29.11.2015 09:00
koňadra

XXX.XXX.128.31

Je to jako v každé oblasti lidského bytí - kdo chce, najde si cesty jak dělat prasárny za každých okolností. Jen u chovu s PP je to o trošku složitější, neboť chybí ta anonymita.

29.11.2015 09:51

Pravda.

29.11.2015 10:09

""Posouvat plemeno" není můj obrat, to se táhne celou diskusí na tomhle i jiném vlákně - proto je to v uvozovkách. Na tenhle obrat jsem háklivá (viz. jiný příspěvek).
Copak je jen černá a bílá? Hodný chovatel s PP a zlý množitel bez PP?"

Fiono, ty jsi patrně nepochopila tu základní věc (už jsem to psala jinde) a to je, že PLEMENO se vždy váže na průkaz původu. Proč -no protože příslušníkem plemene může být jenom ten jedinec, který je nositelem nejen příslušného fenotypu (tedy to, co vidíme), ale hlavně genotypu (tedy to, co nevidíme ale co "dělá" to, co vidíme, včetně povahy )...neboli je přenašečem standardních znaků i na potomstvo! A přesně tohle u bPP psů absolutně nelze zaručit právě pro tu absenci předků, tuto podmínku splňujících!

29.11.2015 10:35
lesnížínka

XXX.XXX.178.38

FionaPraha - do debat o chovatelích se ani nebudu pouštět, jelikož nechovám, ani nehodlám, ale s tímto souhlasím: Jsem trošku háklivá na pojem "posouvání plemene".
Nějak nechápu, jaký to má smysl?Proč a kam se má plemeno posouvat? Když se mi líbí pes s určitou povahou, chci stejného psa i za 10 nebo 15 let
- sama mám krásného, skoro 8letého berňáka a pokud bych si ještě berňáka pořizovala, chtěla bych stejného tj. silný pes, tlapy jako medvěd, mohutná srst. Co teď vidím kolem sebe: berňáky na vysokých tenkých nohách, hlavu poloviční, srst poloviční límec žádný, vypadá to jak napůl šmrnclé borderou...ani si nedovedu představit, že bych takového psa měla. A koho z majitelů berňáků tady v okolí potkám, každý mi to říká: jéé, ten váš berňák je tak krásný, to už nikdo nemá, všichni tito mladí jsou, divní"...Takže děkuju pěkně za takovéto posouvání...

29.11.2015 10:55
Šarina

XXX.XXX.231.146

Orionko, takhle to ale není- já zažila v našem plemeni za totáče řízený chov a dnes volný chov. Podotýkám, jsem jen fanda plemene, nikoliv chovatel... V době, kdy byl u nás řízený chov, krylo jen pár poradcem chovu vyvolených psů. Většina byla z jeho CHS. Za dvě generace nebylo v podstatě čím krýt, protože do ciziny se ještě jezdit nemohlo.
Po roku 1989 se chov uvolnil, poradce chovu už jen RADÍ těm, kdo to potřebují, a vyřizuje administativu. Existují pochopitelně omezení třeba v příbuzenské plemenitbě (není to tak, že se dá krýt vším), ale to je dané v příslušných klubových řádech, které vycházejí z reglementů FCI. Poradce chovu nemá totiž žádné vzdělání v oblasti genetiky atd, je to prostě jenom další zlušený chovatel- z jakého titulu by měl svých kolegům (a zároveň konkurentům) PŘIKAZOVAT, čím krýt? Výsledek? Naše plemeno směle konkuruje psům ze země původu. Pokud je někdo jouda a nakryje prostě jenom nejbližším psem (který však i tak musí splňovat všechna omezení), pak jsou výsledkem průměrná zvířata, o která není zájem. Takového člověka smečka půlročních neprodaných štěňat začasto vyléčí z dalšého chovu.

Nevím, proč mám pocit, že tak trochu provokujete:

..."Návštěva poradce je vždy nahlášená, takže se chovatel může na tu chvíli přizpůsobit - štěňátka v obýváku a sotva poradce odjede, šup s nimi do sklepa."...
- To jsem netušila, že to takhle u PP chovu chodí. Zase jsem se dozvěděla něco nového !

Co z toho je pro vás nové? Myslíte si, že kontrola vrhu je něco jako přepadovka URNY? Zkuste si zjistit, za jakých okolností jste povinna vpustit do svého obydlí třeba policii. Myslíte si, že chovatel psů s PP nemá svá občanská práva?
Ten údiv snad nemyslíte vážně, že ne...

29.11.2015 12:09

..." - štěňátka v obýváku a sotva poradce odjede, šup s nimi do sklepa."...
Tak ještě jednou. Toto je pro mě nové ! ( To jsem si tedy myslela, že nezaslepený pochopí.).

29.11.2015 13:08
Šarina

XXX.XXX.231.146

Tak ještě jednou. Toto je pro mě nové ! ( To jsem si tedy myslela, že nezaslepený pochopí.).

Bože, to si fakt myslíte, že se to děje? Tak si prosím pořádně přečtete kontext, ve kterém to zaznělo. Tam šlo o to, že kontrola vrhu tu není proto, aby se odhalily nevhodné podmínky k chovu (a v této souvislosti zazněla vámi citovaná část věty), kontrola vrhu má zcela jiný význam! Což lidi, produkující štěňata bez PP, asi nemohou pochopit.

29.11.2015 13:51
koňadra

XXX.XXX.128.31

Asi tak: neznám nikoho, kdo by to tak dělal, ale jste fakt tak naivní a myslíte si, že se nenajdou lidé, kteří by to tak nemohli dělat? Prostě kontrola vrhu stejně nemůže odhalit podmínky, v jakých chovatelé své psy odchovávají - nenapsala jsem, že je to pravidlo a že se to tak běžně dělá. Poukázala jsem jen na to, že ať chov s PP nebo bez, vždycky záleží na lidech. Ale u těch chovatelů s PP je přece jen více transparentní, jak svoje štěňata odchovávají, protože (i bez kontrol vrhů poradců) nejsou tak anonymní. A Šarina mne přivedla na myšlenku, že kontroly vrhu poradci chovu se vlastně stejně pohybují na hraně zákona.

29.11.2015 15:16
Šarina

XXX.XXX.231.146

koňadra napsal(a):
Asi tak: neznám nikoho, kdo by to tak dělal, ale jste fakt tak naivní a myslíte si, že se nenajdou lidé, kteří by to tak nemohli dělat? Prostě kontrola vrhu stejně nemůže odhalit podmínky, v jakých chovatelé své psy odchovávají - nenapsala jsem, že je to pravidlo a že se to tak běžně dělá. Poukázala jsem jen na to, že ať chov s PP nebo bez, vždycky záleží na lidech. Ale u těch chovatelů s PP je přece jen více transparentní, jak svoje štěňata odchovávají, protože (i bez kontrol vrhů poradců) nejsou tak anonymní. A Šarina mne přivedla na myšlenku, že kontroly vrhu poradci chovu se vlastně stejně pohybují na hraně zákona.

Jo, to asi máte pravdu, s tím, že to může být až na hraně zákona (nejsem právník), tady vlastně vás nějaký spolek nutí si pouštět do obydlí někoho cizího... člověk ale vstupem do toho spolku souhlasí se vším, co to obnáší, vč. těch kontrol...
na druhou stranu jsou chovatelé, kteří členy klubu daného plemene nejsou a stejně u nich asi kontoly vrhů probíhají jako u členů (nebo ne?)...
šmankote, ještě, že v našem klubu je poradců chovu více, takže si každý chovatel může vybrat, koho si chce pustit přes práh...

29.11.2015 15:38
aj

XXX.XXX.50.88

...na druhou stranu jsou chovatelé, kteří členy klubu daného plemene nejsou a stejně u nich asi kontroly vrhů probíhají jako u členů (nebo ne?)...

Tak o tom jsem ještě neslyšela. Je to možné ?

29.11.2015 15:50

aj napsal(a):
...na druhou stranu jsou chovatelé, kteří členy klubu daného plemene nejsou a stejně u nich asi kontroly vrhů probíhají jako u členů (nebo ne?)...

Tak o tom jsem ještě neslyšela. Je to možné ?

Samozřejmě, že to je možné a normální. Členství v klubu je dobrovolné a nečlenové mohou chovat na základě smlouvy s klubem, přičemž platí shodné podmínky pro uchovnění zvířete a čehokoliv (např.kontoly vrhu)..

29.11.2015 15:51
anonymx

XXX.XXX.237.149

Nevim o zadnem plemeni kde by mohl chovat neclen. Je nejake?

29.11.2015 15:56
aj

XXX.XXX.50.88

Samozřejmě, že to je možné a normální. Členství v klubu je dobrovolné a nečlenové mohou chovat na základě smlouvy s klubem, přičemž platí shodné podmínky pro uchovnění zvířete a čehokoliv (např.kontoly vrhu)..

A kdo tedy chodí na ty kontroly vrhu ? Poradci pracující pod klubem se kterým má chovatel -nečlen smlouvu ?

29.11.2015 16:09
bilusik

XXX.XXX.168.4

Akorát nečlenové mají všechny poplatky a úkony o dost dražší než členové.

29.11.2015 16:12
bilusik

XXX.XXX.168.4

aj napsal(a):
A kdo tedy chodí na ty kontroly vrhu ? Poradci pracující pod klubem se kterým má chovatel -nečlen smlouvu ?

V některých chovatelských klubech může dělat kontrolu vrhu do formuláře předtštěného klubem i veterinář, nemusí ji dělat jen poradce chovu - záleží, jak mají toto upraveno v chovatelském řádu klubu. Takže veteriníř udělá kontrolu vrhu ( je jedno jestli členovi klubu nebo nečlenovi), a pak se vypsaný a orazítkovaný formulář posílá poradci chovu. Akorát, že nečlen za vše platí klubu třeba dvojnásobně více než člen klubu.

29.11.2015 16:19

anonymx napsal(a):
Nevim o zadnem plemeni kde by mohl chovat neclen. Je nejake?

Doplňte si vzdělání ...dost Vám to ulehčím a rovnou odkážu na zápisní řád ČMKU...

29.11.2015 17:19
anonymx

XXX.XXX.237.149

Nojo, jsem blb, ale mne ani nenapadlo proc nebyt v klubu.

29.11.2015 18:35
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

""Posouvat plemeno" není můj obrat, to se táhne celou diskusí na tomhle i jiném vlákně - proto je to v uvozovkách. Na tenhle obrat jsem háklivá (viz. jiný příspěvek).
Copak je jen černá a bílá? Hodný chovatel s PP a zlý množitel bez PP?"

Fiono, ty jsi patrně nepochopila tu základní věc (už jsem to psala jinde) a to je, že PLEMENO se vždy váže na průkaz původu. Proč -no protože příslušníkem plemene může být jenom ten jedinec, který je nositelem nejen příslušného fenotypu (tedy to, co vidíme), ale hlavně genotypu (tedy to, co nevidíme ale co "dělá" to, co vidíme, včetně povahy )...neboli je přenašečem standardních znaků i na potomstvo! A přesně tohle u bPP psů absolutně nelze zaručit právě pro tu absenci předků, tuto podmínku splňujících!

Vážně jsem nepochopila?
Četla jste všechny mé příspěvky, abyste mohla konstatovat, že jsem patrně nepochopila základní věc? Nejdřív si pořádně přečtěte mé příspěvky, stačí třeba jen tady na téhle diskusi a pak se znovu rozhodněte, jestli jsem pochopila nebo ne, jo? Děkuji.

29.11.2015 18:45
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

lesnížínka napsal(a):
FionaPraha - do debat o chovatelích se ani nebudu pouštět, jelikož nechovám, ani nehodlám, ale s tímto souhlasím: Jsem trošku háklivá na pojem "posouvání plemene".
Nějak nechápu, jaký to má smysl?Proč a kam se má plemeno posouvat? Když se mi líbí pes s určitou povahou, chci stejného psa i za 10 nebo 15 let
- sama mám krásného, skoro 8letého berňáka a pokud bych si ještě berňáka pořizovala, chtěla bych stejného tj. silný pes, tlapy jako medvěd, mohutná srst. Co teď vidím kolem sebe: berňáky na vysokých tenkých nohách, hlavu poloviční, srst poloviční límec žádný, vypadá to jak napůl šmrnclé borderou...ani si nedovedu představit, že bych takového psa měla. A koho z majitelů berňáků tady v okolí potkám, každý mi to říká: jéé, ten váš berňák je tak krásný, to už nikdo nemá, všichni tito mladí jsou, divní"...Takže děkuju pěkně za takovéto posouvání...

Já taky nejsem chovatel, jsem jen pokusník, který plemeno nikam neposouvá (to je obrat tady z diskuse) a měl štěňata (pro rýpaly samozřejmě s PP) a stačilo mu to smajlík
Příklad Vašeho berňáka (a mnohých jiných psů) je ten důvod, proč nechápu proč by se mělo plemeno někam posouvat.

29.11.2015 18:55

Fiona.Praha napsal(a):
Já taky nejsem chovatel, jsem jen pokusník, který plemeno nikam neposouvá (to je obrat tady z diskuse) a měl štěňata (pro rýpaly samozřejmě s PP) a stačilo mu to smajlík
Příklad Vašeho berňáka (a mnohých jiných psů) je ten důvod, proč nechápu proč by se mělo plemeno někam posouvat.

Ták, berňáky posuneme k australákům, z australáků vychováme chlupaté mohutné medvědy a co to bude ? Bernaustr. Aspoň ti blacktri. Merláckého berňáka jsem ještě neviděla.

29.11.2015 19:04
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

Ták, berňáky posuneme k australákům, z australáků vychováme chlupaté mohutné medvědy a co to bude ? Bernaustr. Aspoň ti blacktri. Merláckého berňáka jsem ještě neviděla.

Třeba i to časem bude smajlík

4.12.2015 14:48
žasnu

XXX.XXX.117.195

Psi s PP jsou vesměs proto tak drazí, že na nich chtějí chovatelé vydělat, někteří chovatelé ale mají skutečně velké náklady, kryjí v zahraničí, vystavují mnohokrát i v zahraničí, mají velké náklady a u nich i vysoká cena je přiměřená. Většina kryje nejbližším psem fenu, která tak tak prolezla bonitací a chtějí skoro totéž - to není v pořádku. a Někteří množí, až se jim za patama práší a o psy se starají mizerně, PP nePP.

4.12.2015 15:41
lesnížínka

XXX.XXX.178.38

žasnu napsal(a):
Psi s PP jsou vesměs proto tak drazí, že na nich chtějí chovatelé vydělat, někteří chovatelé ale mají skutečně velké náklady, kryjí v zahraničí, vystavují mnohokrát i v zahraničí, mají velké náklady a u nich i vysoká cena je přiměřená. Většina kryje nejbližším psem fenu, která tak tak prolezla bonitací a chtějí skoro totéž - to není v pořádku. a Někteří množí, až se jim za patama práší a o psy se starají mizerně, PP nePP.

Vůbec se nechci zastávat podobných chovatelů, kteří kryjí skoro jakoukoliv fenu, jakýmkoliv psem ale: pokud psi prošli bonitací a byli uchovnění, nelze proti tomu nic namítat, snad jen to, že by si tam měli sáhnout do svědomí kluby. Ale Vy si přeci z takovéhoto spojení štěně koupit nemusíte! V dnešní době máte úžasné možnosti zjistit si všechno o tomto spojení, o jejich výstavních či pracovních úspěších, o tom, jestli už jeden vrh třeba spolu neměli a jak si pak i potomstvo na tom stojí i zdravotně atd...Znovu opakuju: je to jen na vašem rozhodnutí, od koho si psa koupíte či nikoliv...

4.12.2015 15:57

.."pokud psi prošli bonitací a byli uchovnění, nelze proti tomu nic namítat..."
Jo, nakryjí, odchovají, prodají ( opravdovým zájemcům ne, ti hledají kvalitní zvíže, zjistí si, vyznají se ). Noví majitelé neuchovní ( štěnda po průměrných rodičích už nejsou uchovnitelná, majitelé neměli a nemají zájem ) a noví rodičovský pár psů bez PP je na světě !
Určitě by bylo řešením, aby kluby neuchovňovaly všechno co má 4 nohy, aby byla zpřísněna bonitace, aby do chovů neprocházela bázlivá zvířata, aby u rodičovského páru byly požadovány zkoušky,
nemusela by to být zrovna sportovní k., ale cokoliv. Aby bylo zřejmé, že uchovňovaný pes je schopen výcviku a jeho majitel též.
Stejně tak by měly mít kluby kvalitní poradce a chov by jimi měl být řízený, aby chovatelé neskládali nevyhovující rodičovské páry.
Prostě je něco snilého v českém chovu psů.

4.12.2015 16:00
conaf

XXX.XXX.25.154

Je to tu řešeno už spoustakrát... Za sebe jen řeknu, že můj názor je takový, že pokud má někdo problém dát pár tisíc za štěně, zajímalo by mě kde pak vezme peníze na kvalitní krmení, veterinární péči atd., protože výdaje koupí psa teprve začínají.

Jinak výdaje chovatelů nejsou malé. Teď mám uchovněnou nakrytou fenku, ještě nemám žádná štěňata a už tak byli výdaje nemalé! Pro příklad chovatelská stanice 2 000,5 000 za zdravotní testy, povinné výstavy 3 000 (jinak fenka má i 4 šampionáty, takže více výstav, už nás vyšli na 13 000),1 200 za progesteronové testy před krytím,15 000 krytí, pokud bych jela do zahraničí na krytí jak to u našeho plemene často bývá, můžu si přičíst dalších třeba 10 000 (cesta, ubytování, fakt to tak vyjde, loni jsme to absolvovali).

Takže výsledek je takový, že ještě ani nemám jisté zda budou štěňata, ale přesto už mě stáli přes 35 000 Kč!

4.12.2015 16:03
conaf

XXX.XXX.25.154

Jinak je docela rozdíl třeba mezi cenami v ČR a v zahraničí...
A ještě se občas stává, že když se chovateli zájemce nezdá a neví jak ho odmítnout, řeší situaci absurdním navýšením ceny, aby kupující ztratil zájem - to může být případ baseta za 50 000...

4.12.2015 16:07
fawnalee

XXX.XXX.229.100

.."pokud psi prošli bonitací a byli uchovnění, nelze proti tomu nic namítat..."
Jo, nakryjí, odchovají, prodají ( opravdovým zájemcům ne, ti hledají kvalitní zvíže, zjistí si, vyznají se ). Noví majitelé neuchovní ( štěnda po průměrných rodičích už nejsou uchovnitelná, majitelé neměli a nemají zájem ) a noví rodičovský pár psů bez PP je na světě !
Určitě by bylo řešením, aby kluby neuchovňovaly všechno co má 4 nohy, aby byla zpřísněna bonitace, aby do chovů neprocházela bázlivá zvířata, aby u rodičovského páru byly požadovány zkoušky,
nemusela by to být zrovna sportovní k., ale cokoliv. Aby bylo zřejmé, že uchovňovaný pes je schopen výcviku a jeho majitel též.
Stejně tak by měly mít kluby kvalitní poradce a chov by jimi měl být řízený, aby chovatelé neskládali nevyhovující rodičovské páry.
Prostě je něco snilého v českém chovu psů.

Jen je divné, že všude jinde v cizině volný chov psů funguje bez problémů. Ti, co chovají blbě se v podstatě zlikvidují sami. A to je na spoustě míst dokonce chov takový, že nemají žádné bonitace, žádné poradce chovu. A jestli pes do chovu půjde nebo ne si určiuje jen a pouze chovatel. Automaticky pokud má pes PP, může do chovu - bez jakéhokoliv omezení - krom zdravotního - třeba s DKK 4/4 nee, ale s 3/3 klidně. To je jen na rozhodnutí chovatele. Proto taky v těchto zemích nemají bezpapíráky jako je to u nás.

Každý kdo si chce koupit štěně by měl myslet a zjišťovat si informace. U pračky to udělá, u blbého telefonu také. Tak ať laskavě zapojí hlavinku i v případě mnohem "cennějšího" parťáka pro život. Já jako chvatel opravdu nestojím o to, aby mi nějaký poradce krafal do toho jakým psem se chystám nakrýt svoji fenku. To už tu bylo. Pokud chovatel poradce požádá o navržení psa, ok. Ale rozhodně ne nějaké příkazy, že se musí krýt s tím a tím konkrétním psem. A to hlavně proto, že za případný "průser" pak ponese vinu chovatel a ne ten poradce, co navrhl psa, který se na danou fenku absolutně nehodí. Nevím proč má pořád někdo pocit, že chovatel nemá mozek a je nutno h násilím vést za ručičku jak děcko z mateřské školky. V dnešní době fakt není problém zeptat se chovatele na jména rodičů štěněte a zjistit si hafo věcí o nich samotných, o příbuznosti či nepříbuznosti, o jejich rodičích, prarodičích, sourozencích, případných potomcích atd. Pokud někdo jen koukne na inzerát, vidí Ňuchací kuličku a zrovna tu musí mít, tak prostě jeho blbost. Spotřební zboží by takhle nekoupil, ale parťáka na dalších x let ano?

Prostě je něco shnilého v českém způsobu myšlení.

4.12.2015 16:09
kmichaal

XXX.XXX.35.136

Cena štěňat drtivé většiny plemen psů se pohybuje mezi 10-25 tisíci korun. Tato cena se odvíjí od výstavních úspěchů rodičů, krevní linie a v neposlední řadě předpokladu výdělečnosti. Některá málopočetná plemena jsou pochopitelně dražší. Stejně si ale myslím, že pořizovací cena není tak vysoká ve srovnání s náklady na stravu, veterinární péči, chovatelské potřeby a další věci. Ale to už tu bylo vysvětleno několikrát.

4.12.2015 16:17

..."Jen je divné, že všude jinde v cizině volný chov psů funguje bez problémů."...
Nevím, jak to funguje všude jinde v cizině. Jen vím, že je přepsíno a že jinde ve světě se s tím moc "nepářou" a psy v útulcích uspávají.
Asi mají taky přepsíno, třeba těmi s PP.
Kdyby kluby zpřísnily pravidla pro chov a psů bylo celkově méně, nebylo by to na škodu.

4.12.2015 16:23
ropopi-an

XXX.XXX.226.105

conaf napsal(a):
Je to tu řešeno už spoustakrát... Za sebe jen řeknu, že můj názor je takový, že pokud má někdo problém dát pár tisíc za štěně, zajímalo by mě kde pak vezme peníze na kvalitní krmení, veterinární péči atd., protože výdaje koupí psa teprve začínají.

Jinak výdaje chovatelů nejsou malé. Teď mám uchovněnou nakrytou fenku, ještě nemám žádná štěňata a už tak byli výdaje nemalé! Pro příklad chovatelská stanice 2 000,5 000 za zdravotní testy, povinné výstavy 3 000 (jinak fenka má i 4 šampionáty, takže více výstav, už nás vyšli na 13 000),1 200 za progesteronové testy před krytím,15 000 krytí, pokud bych jela do zahraničí na krytí jak to u našeho plemene často bývá, můžu si přičíst dalších třeba 10 000 (cesta, ubytování, fakt to tak vyjde, loni jsme to absolvovali).

Takže výsledek je takový, že ještě ani nemám jisté zda budou štěňata, ale přesto už mě stáli přes 35 000 Kč!

Pravda... A tím to nekončí. Ještě vysolíte dost peněz za očkování a odčervení, tetování či čipování, vystavení PP...ap. Nedej bože když je porod císařem..to jsou další nemalé náklady. Další věcí je krmení štěńat.
A pak mi někdo může říct že chci hodně za štěne

4.12.2015 16:29
conaf

XXX.XXX.25.154

ropopi-an napsal(a):
Pravda... A tím to nekončí. Ještě vysolíte dost peněz za očkování a odčervení, tetování či čipování, vystavení PP...ap. Nedej bože když je porod císařem..to jsou další nemalé náklady. Další věcí je krmení štěńat.
A pak mi někdo může říct že chci hodně za štěne

Přesně tak. Tohle bude pořád ta menší částka, právě zdůrazňuji že ještě ani nemám štěňata!
Mám málopočetné plemeno, štěňata jsou u nás cca. za 20 - 25 000... A i tak mi by mi ty výdaje sotva pokrylo 4-5 štěňat! - v případě že předpokládám, že se štěňatům ode mne dostane kvalitní péče - veterinář, krmivo, porodní bedna, hračky, atd... + poplatky za pet pasy, čipování, vystavení PP... Je toho strašně!

Říkám si, že chovatelům co mají štěňata třeba do 10 000 se ty náklady asi ani nezaplatí (pokud jsou odpovědní a nešetří na čem se dá - na krycím psovi, krmivu atd.).

4.12.2015 17:43
lesnížínka

XXX.XXX.178.38

Orionka - Kdyby kluby zpřísnily pravidla pro chov a psů bylo celkově méně, nebylo by to na škodu. - to jsem právě chtěla říct tím: že by si tam měli sáhnout do svědomí kluby

4.12.2015 19:02
fawnalee

XXX.XXX.229.100

lesnížínka napsal(a):
Orionka - Kdyby kluby zpřísnily pravidla pro chov a psů bylo celkově méně, nebylo by to na škodu. - to jsem právě chtěla říct tím: že by si tam měli sáhnout do svědomí kluby

Ale ono by psů celkově méně nebylo. Bylo by méně psů s PP. Ti bez PP by zvládli v pohodě "doladit" ten "chybějící" počet těch s PP. Prostě pokud chce člověk jeden vrh s PP po své fence a fenku by mu neuchovnili, věřte tomu (znám ze svého okolí několik případů), že by tady ten vrh stejně byl, akorát bez PP. To by nezabránilo vůbec ničemu, jen by to napomohlo k vyššímu počtu bezpapíráků po "rodičích s PP".

4.12.2015 19:27

..."Prostě pokud chce člověk jeden vrh s PP po své fence a fenku by mu neuchovnili"...
Pokud chce člověk po své fence jeden vrh, tak stejně asi neuchovňuje, lehko si náklady na uchovnění spočítá. A pak, jestli chce po své fence jeden vrh, tak jeho chov nemá vůbec žádný smysl, jen zvýšit počet psů. A zase si od něj koupí štěně ten, kdo o plemeno velký zájem nemá. Neuchovní a práskne si ten vrh bez PP, takže vlastně tady berou ti bezpapíráci začátek. Však to taky často čtete : po rodičích s PP.

4.12.2015 19:37
aj

XXX.XXX.50.88

Já myslím, že Kluby by měli začít řešit i podmínky v jakých CHS fungují. Aby se člověk nedozvídal, že někdy poměry v nich připomínají množírnu.

4.12.2015 20:18

..."Prostě pokud chce člověk jeden vrh s PP po své fence a fenku by mu neuchovnili"...
Pokud chce člověk po své fence jeden vrh, tak stejně asi neuchovňuje, lehko si náklady na uchovnění spočítá. A pak, jestli chce po své fence jeden vrh, tak jeho chov nemá vůbec žádný smysl, jen zvýšit počet psů. A zase si od něj koupí štěně ten, kdo o plemeno velký zájem nemá. Neuchovní a práskne si ten vrh bez PP, takže vlastně tady berou ti bezpapíráci začátek. Však to taky často čtete : po rodičích s PP.

Ale ano, i jeden vrh po "té naší fence" může mít smysl, když majitel zodpovědně vyrazí někam daleko za vhodným psem s minimem příbuzných u nás. I takové případy se najdou. :).

4.12.2015 20:22
conie

XXX.XXX.206.202

aj napsal(a):
Já myslím, že Kluby by měli začít řešit i podmínky v jakých CHS fungují. Aby se člověk nedozvídal, že někdy poměry v nich připomínají množírnu.

A já si zase myslím, že nějaké centrální omezování je krokem zpět. Prostě - lidé jsou svéprávní a tudíž schopní nést odpovědnost za své chování a jednání, ať jde o chovatele či zájemce o koupi. Vše se vážně nedá řídit centrálně. Mám CHS, opakovaně se mi stalo, že zájemci o štěně začali diskutovat, že tam či onde mají štěňata levnější. Jediná moje odpověď byla, ať si tedy koupí tam, že moje štěňata jsou špičkově odchovaná pouze pro vážné zájemce o plemeno, kteří toto ocení. A mimina mi kupodivu doma nezůstala.

4.12.2015 20:59
bilusik

XXX.XXX.168.4

žasnu napsal(a):

Píšete bláboly, protože když kryjí fenu co sotva prolezla bonitací nejbližším obdobným psem, tak nikdy nedostanou to, jako když jiný chovatel kryje nadprůměrnou fenu importem - ceny za štěňata jsou potom také docela nesrovnatelné. U moloss plemen s průměrnou fenou krytou domácím nejbližším psem ceny v průměru 15 možná až 20 tisíc Kč ( ale za 20 tisíc prodají jen nejkvalitnější štěňata z vrhu, ostatní doprodávají za méně, protože žádný chovatel si z toho nic nekoupí, pouze laik díky nízké ceně - laik často nechce platit vyšší cenu za zahraniční krytí, protože mu kvalita nic neříká a zajímá ho jen cena). U kvalitní feny kryté kvalitním zahraničním psem s přílivem nové krve - pak jsou ceny u toho samého plemene běžně 25 - 30 tisíc Kč někdy i 35 tisíc. Tak nám tady nepište blbosti, jak je to všude u všech plemen stejné, a že nezáleží na kvalitě odchovů. A je jen na novém kupujícím, z jaké stanice a z jakého krytí a v jaké cenové relaci zvolí. Dále už o ceně u moloss plemen rozhoduje i výše DKK rodičů, dnes už na to zájemci o štěně také koukají, jak vysoké mají rodiče DKK a případně i DLK a dost chovatelů hlavně u krycích psů už u moloss plemen dělají i vyšetření srdce - a je zase na každém zájemci z jaké chovky s jakými výsledky zdravotních testů si štěně pořídí a i zde jsou ceny rozdílné a ne stejné. Takže s vaším příspěvkem nemohu souhlasit.

4.12.2015 21:03
bilusik

XXX.XXX.168.4

aj napsal(a):

Na to kluby nemají žádné zákonné páky, takže je to nesmysl. To je věc KVS a OVS.

4.12.2015 21:06

bilusik napsal(a):
Píšete bláboly, protože když kryjí fenu co sotva prolezla bonitací nejbližším obdobným psem, tak nikdy nedostanou to, jako když jiný chovatel kryje nadprůměrnou fenu importem - ceny za štěňata jsou potom také docela nesrovnatelné. U moloss plemen s průměrnou fenou krytou domácím nejbližším psem ceny v průměru 15 možná až 20 tisíc Kč ( ale za 20 tisíc prodají jen nejkvalitnější štěňata z vrhu, ostatní doprodávají za méně, protože žádný chovatel si z toho nic nekoupí, pouze laik díky nízké ceně - laik často nechce platit vyšší cenu za zahraniční krytí, protože mu kvalita nic neříká a zajímá ho jen cena). U kvalitní feny kryté kvalitním zahraničním psem s přílivem nové krve - pak jsou ceny u toho samého plemene běžně 25 - 30 tisíc Kč někdy i 35 tisíc. Tak nám tady nepište blbosti, jak je to všude u všech plemen stejné, a že nezáleží na kvalitě odchovů. A je jen na novém kupujícím, z jaké stanice a z jakého krytí a v jaké cenové relaci zvolí. Dále už o ceně u moloss plemen rozhoduje i výše DKK rodičů, dnes už na to zájemci o štěně také koukají, jak vysoké mají rodiče DKK a případně i DLK a dost chovatelů hlavně u krycích psů už u moloss plemen dělají i vyšetření srdce - a je zase na každém zájemci z jaké chovky s jakými výsledky zdravotních testů si štěně pořídí a i zde jsou ceny rozdílné a ne stejné. Takže s vaším příspěvkem nemohu souhlasit.

Vy vycházíte z moloss plemen, to je docela specifikum. Podívejte se co se děje u BOC, AUO, malých společenských plemen. Před tím GR, labradorů. Opravdu nemusí chovat každý, kdo má fenu s PP. Protože z těch méně kvalitních chovů s PP se pak rekrutují bezpapíráci.
A množství psů narůstá geometrickou řadou.

4.12.2015 21:17
bilusik

XXX.XXX.168.4

Vy vycházíte z moloss plemen, to je docela specifikum. Podívejte se co se děje u BOC, AUO, malých společenských plemen. Před tím GR, labradorů. Opravdu nemusí chovat každý, kdo má fenu s PP. Protože z těch méně kvalitních chovů s PP se pak rekrutují bezpapíráci.
A množství psů narůstá geometrickou řadou.

BOC, AUO, GR, labradory a drtinou většinu malách plemen neznám nikdy jsem je nechoval, ale u moloss plemen to funguje takto a opravdu ceny tam mohou být podle kvality a výšky DKK rodičů a podle toho jestli je to tuzemské nebo zahraniční krytí opravdu dost rozdílné. I u některých malých společenských plemen to tak funguje, že průměrná štěňata se prodávají kolem 10 až 12 tisíc Kč, zajímavá krevní spojení po kvalitních rodičích 15 - 18 tisíc Kč, ze zahraničního krytí klidně 20 tisíc Kč za štěně. Není tam takový rozdíl v ceně jako u moloss plemen, ale jak vidíte rozdíl je tam také. Po podprůměrných a průměrných rodičích se prodává za nižší ceny - ale zase to takoví chovatelé dosekají kolikrát kvantitou, jedou v nejlevnějším velkochovu, kryjí jedním nebo 2 vlastními psy ze dvora stále dokola. A kdo nutí lidi kupovat tento levnější podprůměr ? No zřejmě ta nižší cena, protože spousta zájemců (z vlastní zkušenosti) a je jich většina, když volá nebo píše, tak je jejich prvořadým kritériem jen cena - koupí to levnější a co mají nejblíž, kvalita je nezajímá - a potom tu brečí, jak špatně koupili nebo jak nalítli...

4.12.2015 21:25

bilusik napsal(a):
BOC, AUO, GR, labradory a drtinou většinu malách plemen neznám nikdy jsem je nechoval, ale u moloss plemen to funguje takto a opravdu ceny tam mohou být podle kvality a výšky DKK rodičů a podle toho jestli je to tuzemské nebo zahraniční krytí opravdu dost rozdílné. I u některých malých společenských plemen to tak funguje, že průměrná štěňata se prodávají kolem 10 až 12 tisíc Kč, zajímavá krevní spojení po kvalitních rodičích 15 - 18 tisíc Kč, ze zahraničního krytí klidně 20 tisíc Kč za štěně. Není tam takový rozdíl v ceně jako u moloss plemen, ale jak vidíte rozdíl je tam také. Po podprůměrných a průměrných rodičích se prodává za nižší ceny - ale zase to takoví chovatelé dosekají kolikrát kvantitou, jedou v nejlevnějším velkochovu, kryjí jedním nebo 2 vlastními psy ze dvora stále dokola. A kdo nutí lidi kupovat tento levnější podprůměr ? No zřejmě ta nižší cena, protože spousta zájemců (z vlastní zkušenosti) a je jich většina, když volá nebo píše, tak je jejich prvořadým kritériem jen cena - koupí to levnější a co mají nejblíž, kvalita je nezajímá - a potom tu brečí, jak špatně koupili nebo jak nalítli...

Moje fena byla původně za 20. Ač se štěňata pohybují v cenách od 7 - do těch 20. Dalo by se říct z velmi kvalitní chov.st.- podle webovek určitě a výstavních úspěchů taky. Dokonce import. Teprve posléze se rozkrylo o co go. I očkovák měla zfalšovaný.
Takže ono laikovi opravdu těžko pohledat.

4.12.2015 21:32
bilusik

XXX.XXX.168.4

Moje fena byla původně za 20. Ač se štěňata pohybují v cenách od 7 - do těch 20. Dalo by se říct z velmi kvalitní chov.st.- podle webovek určitě a výstavních úspěchů taky. Dokonce import. Teprve posléze se rozkrylo o co go. I očkovák měla zfalšovaný.
Takže ono laikovi opravdu těžko pohledat.

To klidně může být, že jste tam měli něco v nepořádku v očkováku, ale to nevyvrací to co píšu já. A já jsem reagoval na příspěvek uživatele žasnu - že ceny podle kvality uchovněných jedinců a zdravotních vyšetření či jestli je to zahraniční krytí nebo krytí psem co už na dvoře nakryl 10 fen a novu krev do chovu nepřináší, že ceny z takových to spojení po různě kvalitních rodičích rozhodně nejsou stejné, jak psal - s tím jsem nesouhlasil.

4.12.2015 21:35
aj

XXX.XXX.50.88

bilusik napsal(a):
Na to kluby nemají žádné zákonné páky, takže je to nesmysl. To je věc KVS a OVS.

Nikde jsem nepsala, že by kluby měli nějaké zákonné páky. KVS, přes své okresní nspektoráty
(OVS už delší dobu neexistují) řeší obecně problematiku týrání a je jim srdečně jedno, zda se jedná o chov s PP nebo bez.
Myslím, že kluby by se měli zajímat v jakých podmínkách CHS funguje, PP by se tak stal nejen zárukou původu ale i dobrých welfare podmínek, z kterých štěně pochází.

o Conie- nemyslela jsem o tak, že by klub měl nějak zasahovat při určování ceny.

4.12.2015 21:43
bilusik

XXX.XXX.168.4

aj napsal(a):
Nikde jsem nepsala, že by kluby měli nějaké zákonné páky. KVS, přes své okresní nspektoráty
(OVS už delší dobu neexistují) řeší obecně problematiku týrání a je jim srdečně jedno, zda se jedná o chov s PP nebo bez.
Myslím, že kluby by se měli zajímat v jakých podmínkách CHS funguje, PP by se tak stal nejen zárukou původu ale i dobrých welfare podmínek, z kterých štěně pochází.

o Conie- nemyslela jsem o tak, že by klub měl nějak zasahovat při určování ceny.

A jak by to ty kluby měly udělat, když chov je zájmová činnost ? A domů si v podstatě jen tak nikoho bez ohlášení nemusíte pustit. To je prostě dost nereálné a kluby toto na starosti asi mít nemohou, není to reálné. Na udání kontroluje takové chovatele KVS nebo OVS. Klub takové pravomoce nemá. A v některých klubech by potřebovali kontrolu spíše činovníci klubu (ti co by podle vás měli kontrolu provádět) než řadoví členové, jak známo ryba smrdí nejvíce od hlavy a tak to někdy bývá i v klubech...

4.12.2015 21:57
aj

XXX.XXX.50.88

bilusik napsal(a):
A jak by to ty kluby měly udělat, když chov je zájmová činnost ? A domů si v podstatě jen tak nikoho bez ohlášení nemusíte pustit. To je prostě dost nereálné a kluby toto na starosti asi mít nemohou, není to reálné. Na udání kontroluje takové chovatele KVS nebo OVS. Klub takové pravomoce nemá. A v některých klubech by potřebovali kontrolu spíše činovníci klubu (ti co by podle vás měli kontrolu provádět) než řadoví členové, jak známo ryba smrdí nejvíce od hlavy a tak to někdy bývá i v klubech...

Tak klub má jistě přehled, kolik aktivních fen v jaké CHS je. Sorry, ale vím o CHS kde jich je kolem 13 ( v panelákovém bytě), což se mi zdá být hodně. Klub přeci má nějaké stanovy a ty se dají doplnit o nějaký bod, co by tohle řešil.
Ovšem máte pravdu v tom, že k tomu asi veliká vůle nebude, jelikož činovníci klubu jsou často velkochovatelé.
Nicméně si si myslím, že kdyby nějaké podobné opatření bylo přijaté, pozvedlo by o prestiž PP.

4.12.2015 21:59

bilusik napsal(a):
To klidně může být, že jste tam měli něco v nepořádku v očkováku, ale to nevyvrací to co píšu já. A já jsem reagoval na příspěvek uživatele žasnu - že ceny podle kvality uchovněných jedinců a zdravotních vyšetření či jestli je to zahraniční krytí nebo krytí psem co už na dvoře nakryl 10 fen a novu krev do chovu nepřináší, že ceny z takových to spojení po různě kvalitních rodičích rozhodně nejsou stejné, jak psal - s tím jsem nesouhlasil.

Já jsem to trochu zamotala. Celým tím svým projevem jsem chtěla sdělit, že cena vždycky nekorespenduje s kvalitou. A že laik nemá šanci.

4.12.2015 22:01
anonymx

XXX.XXX.132.254

To jste vážně tak naivní? Ano,13 fen je hodně, ale chovatel má právo jich mít třeba 100 a pokud jsou v pořádku tak mu nikdo nemůže zakázat vůbec nic.

4.12.2015 22:01

..."A v některých klubech by potřebovali kontrolu spíše činovníci klubu (ti co by podle vás měli kontrolu provádět) než řadoví členové, jak známo ryba smrdí nejvíce od hlavy a tak to někdy bývá i v klubech"...
Asi jsem při svém stáří ještě pořád naivní. Ale nejsou funkcionáři klubu volení členskou základnou ?
Jestli ta hlava smrdí, tak zvolit jinou ? ( Snad by to mělo být v zájmovém klubu jednodušší než ve státě ).

4.12.2015 22:12
aj

XXX.XXX.50.88

anonymx napsal(a):
To jste vážně tak naivní? Ano,13 fen je hodně, ale chovatel má právo jich mít třeba 100 a pokud jsou v pořádku tak mu nikdo nemůže zakázat vůbec nic.

Myslíte si, že je jedno, zda se staráte o 5 psů nebo 20 ? Bez dalších informací, co by jste předpokládal? Kde mají na psa víc času ? Já se tedy naivně domnívám, že v případě 5 psů.
A zároveň netvrdím, že chov s 20 psi musí být zákonitě špatný. Jen bych v takovém případě např. vyžadovala umožnění kontroly poradci chovu, který by potvrdil, že vše je OK.

4.12.2015 22:26
Šarina

XXX.XXX.231.146

aj napsal(a):
Myslíte si, že je jedno, zda se staráte o 5 psů nebo 20 ? Bez dalších informací, co by jste předpokládal? Kde mají na psa víc času ? Já se tedy naivně domnívám, že v případě 5 psů.
A zároveň netvrdím, že chov s 20 psi musí být zákonitě špatný. Jen bych v takovém případě např. vyžadovala umožnění kontroly poradci chovu, který by potvrdil, že vše je OK.

" Jen bych v takovém případě např. vyžadovala umožnění kontroly poradci chovu, který by potvrdil, že vše je OK"
To je zcela naivní představa, která naprosto nekoresponduje s naším právním řádem.

Ve většině klubů poradce chovu kontroluje vrhy, resp. štěňata vč. podmínek, ve kterých vyrůstají. Z jeho kontroly se dělá zápis. Ale to je všechno, ze zákona nemůže udělat víc. maximálně by snad mohl na chovatele poštvat vet. kontrolu, ale pokud bude chovatel mít psy v nevhodných podmínkách, co mu brání je na tu chvilku kontroly neumýt a nepřenést do obýváku, třeba? Kluby nemají možnost do podmínek chovu zasahovat a je to tak správně, protože činovníci klubu jsou normální lidi, chovatelé, fandové plemene a nemají (a ani by neměli mít) nějaké extra pravomoci.Tyto pravomoci nemá ostatně ani zastřešující ČMKU s bohatým profiaparátem pracovníků.
Pokud jsou někde zvířata v nevhodných podmínkách (ať s PP či bez), je to věcí příslušných státních orgánů.

4.12.2015 22:27
bilusik

XXX.XXX.168.4

Já jsem to trochu zamotala. Celým tím svým projevem jsem chtěla sdělit, že cena vždycky nekorespenduje s kvalitou. A že laik nemá šanci.

I laik má šanci, když se zajímá o plemeno co ho zajímá nějaký čas před koupí. Hlavně nesmí čerpat jen z hezky udělaných webových stránek ( to stejné platí třeba i pro autobazary - princip je stejný ). A že ceny nekorespondují vždy s kvalitou, to souhlasím, když se průměrná štěňata snaží prodat za cenu kvalitních - a o tom chov s PP je a kdo tomu rozumí, tak je schopen rozklíčovat podle rodičů a jejich rodokmenů, výstav, zkoušek, zdravotních vyšetření apod, kde je kvalita a kde je jen vysoká cena s nízkou kvalitou, ale musí o psech a plemeni n ěco vědět - nastudovat a zjistit si před koupí. Je to strejné jako s koupí čehokoli jiného, když jdu koupit třeba starší auto, tak si musím nastudovat na co si dát pozor a začít se v problematice dané značky orientovat před koupí nebo si vemu někoho, kdo mi poradí, a tak to funfguje i ve psech. Štěně s PP také nejde kupovat ve středu se pro nějaké plemono rozhodnu, nic o tom pořadně nevím vybral jsem první nebo druhou chovku podle pěkných stránek a v pátek jedu štěně koupit. Takže souhalsím, že laik nemá šanci, když si dopředu nic pořadně nezjistí nebo nemá někoho zkušeného, kdo mu s výběrem pomůže a poradí, nesmí se kupovat ukvapeně a impulsivně, je dobré navštívit před koupí i třeba nějakou výstavu nebo bonitaci a fakt si chovku prověřit podlke telefonu nebo e-amilu na internetu - vidíte, že třeba v případě Flip telefon a e-mail projetý googlem toho hodně napověděl... Myslím si, že v dnešní době i neukvapený laik má dost šancí odhalit ty nejhorší a nejprofláklejší chovky, jsou na ně diskuze na FB nebo i tady na ifauně, jak říkám projet to googlem napoví víc než hezké www stránky, kam si chovatel pravdu o sobě nenapíše. A jistě se mnou budete souhlasit, že i laik když si hodí do googlu telefon a e-mail inženýrky Flip, tak mu to hned i laikovi napoví, že má hledat asistenčního psa úplně od někoho jiného - a tak to funguje s těmi špatnými již profláklými chovateli, i laik může dost eliminovat rizika před výběrem špatné chovky a koupí štěněte ze špatné chovky už jen tímto.

4.12.2015 22:47
aj

XXX.XXX.50.88

To Šarina...Ve většině klubů poradce chovu kontroluje vrhy, resp. štěňata vč. podmínek, ve kterých vyrůstají. Z jeho kontroly se dělá zápis. Ale to je všechno, ze zákona nemůže udělat víc. maximálně by snad mohl na chovatele poštvat vet. kontrolu, ale pokud bude chovatel mít psy v nevhodných podmínkách...Kluby nemají možnost do podmínek chovu zasahovat a je to tak správně, protože činovníci klubu jsou normální lidi, chovatelé, fandové plemene a nemají (a ani by neměli mít) nějaké extra pravomoci...Pokud jsou někde zvířata v nevhodných podmínkách (ať s PP či bez), je to věcí příslušných státních orgánů...

OK- v tom případě je všechno v nejlepším pořádku. Takže vlastně všechny CHS fungují ve vyhovujících podmínkách. Protože kdyby to tak nebylo, tak poradce chovu by upozornil příslušné státní orgány a ty by konali.

4.12.2015 23:02
bilusik

XXX.XXX.168.4

aj napsal(a):
To Šarina...Ve většině klubů poradce chovu kontroluje vrhy, resp. štěňata vč. podmínek, ve kterých vyrůstají. Z jeho kontroly se dělá zápis. Ale to je všechno, ze zákona nemůže udělat víc. maximálně by snad mohl na chovatele poštvat vet. kontrolu, ale pokud bude chovatel mít psy v nevhodných podmínkách...Kluby nemají možnost do podmínek chovu zasahovat a je to tak správně, protože činovníci klubu jsou normální lidi, chovatelé, fandové plemene a nemají (a ani by neměli mít) nějaké extra pravomoci...Pokud jsou někde zvířata v nevhodných podmínkách (ať s PP či bez), je to věcí příslušných státních orgánů...

OK- v tom případě je všechno v nejlepším pořádku. Takže vlastně všechny CHS fungují ve vyhovujících podmínkách. Protože kdyby to tak nebylo, tak poradce chovu by upozornil příslušné státní orgány a ty by konali.

... Takže vlastně všechny CHS fungují ve vyhovujících podmínkách... Ale já třeba netvrdím, že všechny velké chovky fungují v dobrých podmínkách, o tom opravdu iluze nemám a vím, že to tak není. Jen vím, že klub má ke kontrole daleko menší pravomoce než KVS. A v některých klubech třeba poradci chovů mají sami máslo na hlavě, protože mají velkochovy a chov jako svojí hlavně činnost obživy a jsou doma na ŽL - takže kolikrát by spíše měli být kontrolováni činovníci klubu (takže těžko někdo s máslem na hlavě pojede kontrolovat jiného člena ). Když mají v některých klubech možnost udělat kontrolu vrhu veterinářem, tak proč by si někdo pouštěl domů někoho z klubu, když činovník klubu si tam v obráceném gardu mě jako člena na kontrolu svojich štěňat a svého zařízení také nepustí a také si udělá kontrolu vrhu u svého veta. Kluby mají ve svých stanovách jen to, co si schválí členové - členská schůze. Takže stále na to tvrdím, že kluby na to nemají žádné zákonné páky, více pravomocí ke kontrole mají veterinární správy a i ty jsou kolikrát podle současných zákonů málo účinné.

4.12.2015 23:14
aj

XXX.XXX.50.88

To bilusik- Jo, KVS má možnost kontroly, jenže se musí pohybovat v mantinelech zákona. Nic víc nemůže požadovat. A zákon samozřejmě stanovuje úplné minimum ( např. nestanoví, že pes se musí venčit, nestanoví dobu po kterou by pes měl být v kontaktu s člověkem a pod.) Myslím, že dobrá chovka, dobrý majitel dělá o hodně víc než tohle minimum.

4.12.2015 23:18
bilusik

XXX.XXX.168.4

aj napsal(a):
To bilusik- Jo, KVS má možnost kontroly, jenže se musí pohybovat v mantinelech zákona. Nic víc nemůže požadovat. A zákon samozřejmě stanovuje úplné minimum ( např. nestanoví, že pes se musí venčit, nestanoví dobu po kterou by pes měl být v kontaktu s člověkem a pod.) Myslím, že dobrá chovka, dobrý majitel dělá o hodně víc než tohle minimum.

A to jsme stále u toho co píšu, klub má ještě méně pravomocí než veternární správa a také musí dodržovat zákon. Tak proto píšu, v příspěvku výše v reakci na váš příspěvek, že je to nereálné.

4.12.2015 23:24
aj

XXX.XXX.50.88

bilusik napsal(a):
A to jsme stále u toho co píšu, klub má ještě méně pravomocí než veternární správa a také musí dodržovat zákon. Tak proto píšu, v příspěvku výše v reakci na váš příspěvek, že je to nereálné.

No nevím...- čistě teoreticky: klub přeci může vyloučit svého člena, když nedodržuje stanovy klubu. Nebo se mýlím ? Pokud může, tak změna v stanovách by umožňovala postihovat chovatele, na kterého zákon nedosáhne. Samozřejmě by nemohl zakázat jeho fungování mimo klubu, jenže to je nákladnější.

4.12.2015 23:29

Pes je v ideálním případě společník aspoň na 15 let, tj. každý rozumný člověk, který se v chovu neorientuje, si nejdřív něco přečte, pak párkrát oběhne nějaké výstavy, sportovní, klubové aj. akce vybraného plemene, pokecá s chovateli, vytáhne z nich první poslední, prolustruje chovky, které by připadaly v úvahu, plánovaná spojení, tj. rodiče, začne se kamarádit s chovatelem a až pak si zadá štěně. Dobrý chovatel bude za takového zájemce-detailistu rád (pokud se udrží v mezích a nebude vypadat jako blázen a chorobný hnidopich :). Tohle byl můj přístup a ze svého pohledu mám dokonalého kamaráda od úžasné chovatelky. A to jsem původně chtěla psa pouze na mazlíka.
I v PP chovu musí být člověk obezřetný, pořád je to jen zájmová činnost relativně bez striktních omezení.

K tomu množství chovaných psů - čím víc psů, tím víc času na ně člověk potřebuje - tady neplatí přímá úměra. Ať jich máte 5 nebo 20, není v tom až takový rozdíl. Nejvíc času spolkne jedináček. Když hlídám ségru mého psa, tak si konečně něco přečtu, podívám se na zprávy...

4.12.2015 23:30
bilusik

XXX.XXX.168.4

aj napsal(a):
No nevím...- čistě teoreticky: klub přeci může vyloučit svého člena, když nedodržuje stanovy klubu. Nebo se mýlím ? Pokud může, tak změna v stanovách by umožňovala postihovat chovatele, na kterého zákon nedosáhne. Samozřejmě by nemohl zakázat jeho fungování mimo klubu, jenže to je nákladnější.

A čím nedodržuje stanovy ? Četla jste někdy nějaké stanovi nějakého klubu ? Kde je napsáno kolik můžete mít doma psů nikde, to vám nemůže podle zákona nikdo nařídit, jestli můžete mít doma jako chovatel 5 psů nebo 20 psů nebo více, nemůže vám to naříádit ani veterinární správa ani klub. Na základě čeho klub svého člena vyloučí, když mu tam pošlou kontrolu z KVS, ta shledá, že je vše v pořádku nebo skoro vše - malé nedostatky chovatel napraví. tak na základě čeho by ho klub vylučoval. Klub nemůlže jít nad rámec zákona stejně jako KVS. A ve stanovách klubu může být jen to, co odsouhlasí členská schůze - tudíž sami členové klubu a nesmí to odporovat platným zákonům. Znovu - klub nemá větší pravomoc než veterinární správa. Je vidět, že tvoříte jen teorie.

4.12.2015 23:36
Šarina

XXX.XXX.231.146

aj napsal(a):

"OK- v tom případě je všechno v nejlepším pořádku. Takže vlastně všechny CHS fungují ve vyhovujících podmínkách. Protože kdyby to tak nebylo, tak poradce chovu by upozornil příslušné státní orgány a ty by konal"

Ale tohle jsem přece vůbec nenapsala!

4.12.2015 23:47
anonymx

XXX.XXX.233.209

Ano, upozornil, kdyby psi byli evidentne tyrani, tj. Podvyziveni, chovani v naprosto nevyhovujicich podminkach atd. To, ze jich je hodne a evidentne se jim nemuze nekdo individualne venovat neni duvod.l.

Neregistrovaný uživatel

5.12.2015 09:49
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.227.248

...že u některých CHS, kde když pravidla dovolují 3 vrhy za 2 roky,...

A je to na fenu či ChS ?
V tom je docela rozdíl... Pokud v Chs mám 4 feny, tak tz 3 feny maj povoleno být 1x březí, což je v pořádku...
A pokud je to na fenu, u který víš, že první vrh, bylo jedno štěně, tak jedno hárání necháš ladem a druhé hárání opětovně nakreješ...

5.12.2015 10:14

...že u některých CHS, kde když pravidla dovolují 3 vrhy za 2 roky,...

A je to na fenu či ChS ?
V tom je docela rozdíl... Pokud v Chs mám 4 feny, tak tz 3 feny maj povoleno být 1x březí, což je v pořádku...
A pokud je to na fenu, u který víš, že první vrh, bylo jedno štěně, tak jedno hárání necháš ladem a druhé hárání opětovně nakreješ...

Vždycky to musí být na fenu! Kdyby to bylo na CHS, tak tahle ochrana feny před "vyždímáním", tedy rozením po každém hárání, naprosto ztrácí smysl.

5.12.2015 12:30
bilusik

XXX.XXX.168.4

Vždycky to musí být na fenu! Kdyby to bylo na CHS, tak tahle ochrana feny před "vyždímáním", tedy rozením po každém hárání, naprosto ztrácí smysl.

Je to dáno chovatelským řádem ČMKU - u velkých a obřích plemen jsou to 3 vrhy za 2 roky a u menších a malých plemen je to jeden vrh za kaledářní rok. Tyto podmínky si potom dále mohou sami kluby svým chovatelským řádem zpřísnit na jeden vrh do roka (to je 2 vrhy za dva roky). Ale kluby, které jedou podle řádů ČMKU, tak některá velká plemena mají povoleno 3 vrhy za 2 roky a chovatel tím žádný chovatelský řád neporušuje.

5.12.2015 13:08

bilusik napsal(a):
Je to dáno chovatelským řádem ČMKU - u velkých a obřích plemen jsou to 3 vrhy za 2 roky a u menších a malých plemen je to jeden vrh za kaledářní rok. Tyto podmínky si potom dále mohou sami kluby svým chovatelským řádem zpřísnit na jeden vrh do roka (to je 2 vrhy za dva roky). Ale kluby, které jedou podle řádů ČMKU, tak některá velká plemena mají povoleno 3 vrhy za 2 roky a chovatel tím žádný chovatelský řád neporušuje.

A proč mi to píšete?

5.12.2015 13:11
bilusik

XXX.XXX.168.4

A proč mi to píšete?

Píšu to do diskuzního fóra i třeba v reakci na váš i ostatní příspěvky, není to určeno jen vám...

5.12.2015 13:26

bilusik napsal(a):
Píšu to do diskuzního fóra i třeba v reakci na váš i ostatní příspěvky, není to určeno jen vám...

Já myslela že ano, když mne citujete...

5.12.2015 13:38
bilusik

XXX.XXX.168.4

Já myslela že ano, když mne citujete...

Bylo to myšleno obecně, jen jsem chtěl říct, že v některých klubech u větších plemen je krytí feny 3 krát za 2 roky povoleno a je v souladu s chovatelským řádem ČMKU a nic tím chovatel neporušuje ( je to u plemen nad 45 cm kohoutkové výšky, tedy u větších plemen, u plemen pod 45 cm to mají vždy štěňata 1 krát za rok ). V některých klubech si to i u větších plemen upravili klubovým chovatelským řádem na jeden vrh za rok (tedy 2 vrhy za 2 roky). Takže záleží na klubu co mají povolené a co mají v klubovém chovatelském řádu schváleno.

Neregistrovaný uživatel

5.12.2015 16:19
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.227.248

Aha...
Tak pak ještě je tu klub, který si podmínky může poupravit...
Vim, že třeba u šarplaninců je to jeden vrh za rok na jedné feně... Víc ani ťuk (pouze, pokud má fena jeden vrh třeba 1 nebo 2 štěňata, tak poradce chovu může dát výjimku a další hárání se smí nakrýt)...

5.12.2015 18:00
bilusik

XXX.XXX.168.4

Aha...
Tak pak ještě je tu klub, který si podmínky může poupravit...
Vim, že třeba u šarplaninců je to jeden vrh za rok na jedné feně... Víc ani ťuk (pouze, pokud má fena jeden vrh třeba 1 nebo 2 štěňata, tak poradce chovu může dát výjimku a další hárání se smí nakrýt)...

Ve většině klubů je jedno jestli máte ve v rhu 2 štěňata nebo 7 - prostě, když mají v chovatelském klubu napsáno a v chovatelském řádu schváleno jeden vrh za rok, tak je to prostě jeden vrh za rok bez ohledu na počet štěňat ve vrhu, alespoň tak to funguje ve většině klubů co znám. Když je jeden vrh za rok, tak to funguje jeden vrh za rok, když jsou 3 vrhy za 2 roky, tak jsou 3 vrhy za 2 roky a není obvyklé si to upravovat, jak by se každému hodilo. Možná teda u šarplaninců si mohou dávat vyjímky, podle počtu štěňat ve vrhu, ale ve většině klubů co vím, to běžné není.

Neregistrovaný uživatel

5.12.2015 21:12
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.227.248

bilusik napsal(a):
Ve většině klubů je jedno jestli máte ve v rhu 2 štěňata nebo 7 - prostě, když mají v chovatelském klubu napsáno a v chovatelském řádu schváleno jeden vrh za rok, tak je to prostě jeden vrh za rok bez ohledu na počet štěňat ve vrhu, alespoň tak to funguje ve většině klubů co znám. Když je jeden vrh za rok, tak to funguje jeden vrh za rok, když jsou 3 vrhy za 2 roky, tak jsou 3 vrhy za 2 roky a není obvyklé si to upravovat, jak by se každému hodilo. Možná teda u šarplaninců si mohou dávat vyjímky, podle počtu štěňat ve vrhu, ale ve většině klubů co vím, to běžné není.

Však v pořádku, já netvrdím, že když to tak funguje u šarplaninců, že to tak funguje všude
Jen jsem podotkla, že pak už každej klub si to může nastavit jinak...

6.12.2015 07:17
samain

XXX.XXX.167.253

koňadra napsal(a):
Krmím převážně granulema (+ vařené maso, přílohy) a zkrmit 24 kg granulí u odchovu malého plemene je naprosto normální.

Tak ono když se to vydělí pěti, vyjde 4.08 kg na štěně, na dobu 7 týdnů. Nechápu co se na tom komu zdá přehnaného.

6.12.2015 07:21
samain

XXX.XXX.167.253

aj napsal(a):

Čistě prakticky, když takového člena který nedodržuje stanovy klub vyloučí, může tento začít chovat bez PP, což není nic proti zákonu a nikdo na něj nedosáhne. A že takových jak se zdá, není zrovna málo.

6.12.2015 07:53
awake

XXX.XXX.115.136

bilusik napsal(a):
Bylo to myšleno obecně, jen jsem chtěl říct, že v některých klubech u větších plemen je krytí feny 3 krát za 2 roky povoleno a je v souladu s chovatelským řádem ČMKU a nic tím chovatel neporušuje ( je to u plemen nad 45 cm kohoutkové výšky, tedy u větších plemen, u plemen pod 45 cm to mají vždy štěňata 1 krát za rok ). V některých klubech si to i u větších plemen upravili klubovým chovatelským řádem na jeden vrh za rok (tedy 2 vrhy za 2 roky). Takže záleží na klubu co mají povolené a co mají v klubovém chovatelském řádu schváleno.

" u plemen pod 45 cm to mají vždy štěňata 1 krát za rok"
Nemáte pravdu. Není to vždy. Třeba u špiců je možné odchovat 3 vrhy za 24 měsíců, ale nesmí se krýt 2x po sobě pokud u středních, malých a trpasličích byli ve vrhu odchovány více než 4 štěňata. Klubem je doporučeno krýt 1x za rok.

6.12.2015 08:33
Šarina

XXX.XXX.231.146

aj napsal(a):

Stanovy klubu mají své přesné regule a určitě nemohou jít nad hranici zákonů, protože ze zákonů vycházejí. Resp. ve stanovách se neřeší to, že se členové klubu nesmějí chovat protizákonně- to se totiž rozumí samo sebou a platí to pro všechny občany klub neklub.
Proto veterinární podmínky chovu stanovy nestanovují- v nich jde čistě o principy, na kterých klub jako společenská organizace funguje.

Vy asi myslíte zápisní řád klubu, a ten u nás vychází ze zápisního řádu ČMKU.
...

Ale jak je psáno výše- pokud klub někoho vyloučí, ten může chovat mimo klub, anebo (možná častěji) pak už zcela bez jakékoliv kontroly začne práskat štěňata každé hárání a klidně mezi sourozenci, tak, jak tomu v množkách začasté je...

Přidejte reakci

Přidat smajlík