Otázka je, jak moc to budou policisti řešit. Už takhle si psa může člověk navolno venčit jen u sebe na zahradě, kvůli suprové vyhlášce o honitbě a vyhláškách o zeleni a zákazu vstupu na dětská hřiště, sportoviště,...
Svým klasickým čecháčkovským způsobem si určitě najdeme způsob, jak to obejít, schovat či nedodržovat = 20 metrová stopovačka, elektronický obojek (třeba vypnutý), flexina, či 15cm šňůra přivázaná psovi na obojku,...vyhláška totiž nespecifikuje pojem vodítko.
Plus už vidím, jak všichni s hyperaktivními plemeny, jako jsou JRT, BOC, AUO, a další chodí jen na vodítku...:) dovedete si představit svět, ve kterém všichni psi jsou jen na vodítku, vyjma vlastní zahrady? Jak by vzrostla agrese, případy pokousání lidí, psů,...?
Ono kdyby idi nebyli telata a svý psy si vychovali tak si myslím že by se takový zákony nevymejšleli.Kdyby aspoň ty lidi naučily psa přivolání... To kolikrát vydím tady, jde ženská psa navolno pes nás vydí a letí k nám a ženská ječí jak kdyby ji na nože brali ke mně! ke mně! no tak slyšíš já řekla ke mně!
V Německu a dalších to tak myslím mají že pes na veřejných prostorách musí být na vodítku a mít košík a na vymezených prostorách může být navolno.
Kobylatko: to same by melo platit o rodicich, tuhle jsem malem zesedivela, kdyz nejaky 6ti lety klucina bezpecne obesel meho pritele se psem, a jen co jim byl za zady psa si pohladil, a rodice na to koukali a culili se...
a to ja mam velmi hodneho psa, ktery to ani nezaregistroval, ale predstava, ze to dite saha na cizi psy ve me vzbudila doslova hruzu!
Vážení, jste úplně vedle.
Rozjel se obrovsky dotovaný byznys- výstavba psích hřišt. Příšernost, kam se nedá jít, protože na rozdíl od američanů (kde je to nádherně vybavený obrovský udržovaný prostor), u nás je to mini plácek, kde je problematické pustit psa, ale zase jsou tam "překážky".
Stávající vyhláška je v podstatě to samé, vymezuje kde se nesmí psi pouštět na volno (všude), ale ukládá povinnost vymezit prostor pro volný pohyb psů.
Zase si někdo potřebuje vydělat.
Chtělo by to.Nejvíc jsou "úžasní" lidi co se sice na pohlazení zeptaj ale při majitelovu zákazu se urazí a začnou majiteli psa nadávat a urážet ho.A další "úžasní" lidé a děcka jsou co strkaj ruce za plot a přes něj si cizího psa hladí.
No k tomu znečišťování, po lidech jsou parky a ulice znečištěné mnohem víc než po kdejakém psovi, v každém keři lidské h... a né jedno, spousta papírků odpadků... od opilců i normálně střízlivých mužů obtento zdi, rohy, podchody... kolem popelnic neskutečný binec, místo aby byl v popelnici tak se válí okolo... no dalo by se pokračovat je toho háááfo
U nás ve městě, kde jsem dřív bydlela byla také taková vyhláška, byli tam snad jen 2 místa, kde mohl mít člověk psa navolno, šílenost. Přitom jsme bydleli v Beskydech všude kolem plno lesů, ale stejně jsem mohla nechat vylítat psa jen na dvou místech, pro mě nevyhovujících jak vzdáleností tak prostorem. Naštěstí teď bydlím v Německu a psy tu mají na volno v lese skoro všichni. Je to fakt jen o lidech, pokud se nebudou umět chovat, budou se vymýšlet "špatné" zákony.
beastije
napsal(a):
Otázka je, jak moc to budou policisti řešit. Už takhle si psa může člověk navolno venčit jen u sebe na zahradě, kvůli suprové vyhlášce o honitbě a vyhláškách o zeleni a zákazu vstupu na dětská hřiště, sportoviště,...
Svým klasickým čecháčkovským způsobem si určitě najdeme způsob, jak to obejít, schovat či nedodržovat = 20 metrová stopovačka, elektronický obojek (třeba vypnutý), flexina, či 15cm šňůra přivázaná psovi na obojku,...vyhláška totiž nespecifikuje pojem vodítko.
Plus už vidím, jak všichni s hyperaktivními plemeny, jako jsou JRT, BOC, AUO, a další chodí jen na vodítku...:) dovedete si představit svět, ve kterém všichni psi jsou jen na vodítku, vyjma vlastní zahrady? Jak by vzrostla agrese, případy pokousání lidí, psů,...?
..."vyhláška totiž nespecifikuje pojem vodítko..." - to myslíte vážně? To už opravdu máme být jako ti bl.bí Američani, kterým např. na krabičku s nožem musí výrobce napsat, že se jedná o ostrý nástroj, kterým se mohou (světe div se!) pořezat? Snad každý ví, co si pod pojmem vodítko představit - i kdyby to byl jen kus prádelní šňůry.
V jedné vesnici se "vodítko" v obecní vyhlášce skutečně pokusili specifikovat, ale potom to bylo někde na stránce ministerstva jako příklad, jak to nemá vypadat.
S vyhláškami mám také své zkušenosti - z obou stran. Jako pejskař i jako ten, kdo je nucen je občas vytvářet, nebo upravovat. A je to přesně o tom, že nové vyhlášky si vyžaduje praxe, tedy neustále se zvyšující počet neukázněných pejskařů, na které potom doplatí i ti ukáznění. Tu nekázeň je prostě nutno nějak regulovat, jinak se budeme brzy brodit po kolena ve výkalech, rvačky psů budou na denním pořádku (když ti rvaví psi nebudou na vodítkách) apod. Je to jasně vidět i na tzv. "bojových plemenech" (sama tento termín neuznávám), ale dokud zde tato plemena nebyla, dokud si je nekupovali lidé, kteří nebyli schopni je zvládnout, tak se nevymýšlel zákon proti těmto plemenům. V jedné obecní vyhlášce jsem dokonce viděla tato plemena vyjmenovaná, že se v té obci mohou pohybovat jen na vodítku a s náhubkem. Je jen otázkou času, kdy se tak budou moci pohybovat všechna plemena všude.
Souhlas, nějak se to řešit musí i když na to bohužel dojedou i ti slušní, prostě musí být pravidla pro všechny stejný jinak to nikdy fungovat nebude a zachvíli se tady z toho po... a nebude to zákaz jen pár plemen.
Ale tohle " Je to jasně vidět i na tzv. "bojových plemenech" (sama tento termín neuznávám), ale dokud zde tato plemena nebyla, dokud si je nekupovali lidé, kteří nebyli schopni je zvládnout, tak se nevymýšlel zákon proti těmto plemenům." bych trošku poupravila
Dokud si psy nekupovali lidé, kteří je nebyli schopni je zvládnout a kdejaký trouba a kdejaký člověk jako doplněk módy nebyli takové problémy.A to se netýká jen těch "bojových".
Já jsem z plánované vyhlášky doslova nešťastná. Moji fenku z útulku mám již skoro půl roku a celou dobu pilně pracuji na tom, aby dokázala chodit jak na vodítku/u nohy s nebo bez vodítka/ na volno s přivoláním. A když se z vyjukaného (pravděpodobně téměř nesocializovaného) psa, který by byl schopný běžet přes půl sídliště jenom proto, že zahlédl jiného psa, stalo celkem rozumné stvoření, které dokáže projít u nohy bez vodítka na metr úzkém chodníku vedle vřískajícího hafana...tak je mi logicky líto, že bych jí musela uvázat "nastálo"... Líbí se mi vycházky takovým tím uvolněným stylem: jdeme, pokukujeme po sobě a vlastně tak nonstop trénujeme pozornost, zastavování na přechodech a mne přijde že i vzájemný vztah. Nelíbí se mi prostě, že kvůli pitomcům, kteří nechápou jak se k psovi chovat (a vychovat) budeme trpět my, kteří chceme mít svého společníka ovladatelného, ale přitom svobodného v pohybu...
Takovou vyhlášku máme ve Zlíně něco přes deset let. Psi se smí po městě pohybovat s náhubkem a do parků v centru města je jim vstup zakázán. Na našem sídlišti chodí několikrát denně hlídka městských strážníků a hlídají, zda jsou pejskaři dostatečně ukáznění, často i jen tak kontrolují známky. Nejbližší prostor pro psy je psí louka, kousek od sídliště (rozuměj plácek ohraničený silnicí), za loukou se nachází les, kam psy beru také. V poslední době se ale hromadí stížnost obzvlášť hysterických matek, kterým vadí, že psi běhají na volno po psí louce, je to fakt síla.. Opět na to doplácíme my, kteří se psy makáme, věnujeme se jim co to jde a uklízíme po nich. Naštěstí už tu dlouho bydlet nebudu, za ty nervy a nekonečné omezování to opravdu nestojí.
shavoid
napsal(a):
Takovou vyhlášku máme ve Zlíně něco přes deset let. Psi se smí po městě pohybovat s náhubkem a do parků v centru města je jim vstup zakázán. Na našem sídlišti chodí několikrát denně hlídka městských strážníků a hlídají, zda jsou pejskaři dostatečně ukáznění, často i jen tak kontrolují známky. Nejbližší prostor pro psy je psí louka, kousek od sídliště (rozuměj plácek ohraničený silnicí), za loukou se nachází les, kam psy beru také. V poslední době se ale hromadí stížnost obzvlášť hysterických matek, kterým vadí, že psi běhají na volno po psí louce, je to fakt síla.. Opět na to doplácíme my, kteří se psy makáme, věnujeme se jim co to jde a uklízíme po nich. Naštěstí už tu dlouho bydlet nebudu, za ty nervy a nekonečné omezování to opravdu nestojí.
Tak toto už je fakt síla, to už hraničí s omezováním osobní svobody. Jako co mají ti lidi, kteří mají lovecká plemena dělat? Vždyť jim ten pes zblbe, když nebude mít dostatek volného pohybu. Toto je fakt kontraproduktivní. Mě jednou seřval důchodce, kterému vadilo, že mi pes jde u nohy bez vodítka v lese. Jsem myslela, že mě trefí z něho. A ještě byl sprostý a tykal mi. Někteří lidi jsou fakt na hlavu.
Opět na to doplácíme my, kteří se psy makáme, věnujeme se jim co to jde a uklízíme po nich Moje řeč. Ono by stačilo, kdyby lidé trošku přemýšleli hlavou, trochu selského rozumu. U nás máme nejblíž na venčení maličký park: psi se tam mohou pohybovat volně. Přesto, když tam jdeme večer a všude posedávají lidé na dekách, fenku připnu na vodítko, protože je zvědavka a chce se podívat, proč ti podivíni sedí na zemi. Neobtěžuje, jen zírá a přijde k lidem blíž, než by třeba některým mohlo být příjemné. Ale když jsme tam v šest ráno samy, lítáme po celém parku a proháníme hrdličky. Teď tam ráno budeme chodit jak dvě zombie, hned vedle parku je policejní stanice, takže se ráno před prací/školou už svobodně neproběhnem
JanulaM
napsal(a):
Tak toto už je fakt síla, to už hraničí s omezováním osobní svobody. Jako co mají ti lidi, kteří mají lovecká plemena dělat? Vždyť jim ten pes zblbe, když nebude mít dostatek volného pohybu. Toto je fakt kontraproduktivní. Mě jednou seřval důchodce, kterému vadilo, že mi pes jde u nohy bez vodítka v lese. Jsem myslela, že mě trefí z něho. A ještě byl sprostý a tykal mi. Někteří lidi jsou fakt na hlavu.
Kdyby tu alespoň byla nějaká psí hřiště, nebo více vyhrazených prostor (jsou ty dvě psí louky, kam chodí venčit celé sídliště), ale představte si, že my tu nemáme dokonce ani ty pytlíky na h*vna.
Jinak ano, soucítím s Vámi, kolikrát se mi taky stalo, že na mě začal kdosi křičet, jakto že mám psa v lese na volno (borderu která neloví a je vibračním obojku..), zase když vyjedu dál za město tak tam ani moc lidí nepotkám, psi se vesele proběhnou a já si odpočinu od hlídkování policie, křiváckých pohledů nepejskařů a otravování nevychovaných psů.. Pro mě by bylo nejlepší bydlení na samotě .
JanulaM
napsal(a):
A přesně kvůli těmto lidem ta vyhláška projde! Nesnášenliví pitomci. A pak (promiňte ten výraz) debilní majitelé psů, kteří nechají svého naprosto neovladatelného psa přiběhnout k nám, fenka sedí (já jí ještě přidržuju za obojek, aby se nenechala rozdovádět bez povelu), paní na svého bígla nebo co to bylo hystericky ječí jméno, pes hluchej. Tak se jí snažím přeřvat a říkám:" Nenecháme je spolu proběhnout? Já mám fenku!". A ženská: "Cožéé?! No tak jí pusťte, néé?" bez náznaku pochopení, že existuje něco jako povel. Nedivím se pak možná, že se nepejskaři chtějí pojistit a radši všechny psy uvázat, protože moje utopická myšlenka, že existuje způsob jak "rozřadit" psy, kteří na volno můžou chodit a kteří ne, prostě není realizovatelná...
Danczéz
napsal(a):
Opět na to doplácíme my, kteří se psy makáme, věnujeme se jim co to jde a uklízíme po nich Moje řeč. Ono by stačilo, kdyby lidé trošku přemýšleli hlavou, trochu selského rozumu. U nás máme nejblíž na venčení maličký park: psi se tam mohou pohybovat volně. Přesto, když tam jdeme večer a všude posedávají lidé na dekách, fenku připnu na vodítko, protože je zvědavka a chce se podívat, proč ti podivíni sedí na zemi. Neobtěžuje, jen zírá a přijde k lidem blíž, než by třeba některým mohlo být příjemné. Ale když jsme tam v šest ráno samy, lítáme po celém parku a proháníme hrdličky. Teď tam ráno budeme chodit jak dvě zombie, hned vedle parku je policejní stanice, takže se ráno před prací/školou už svobodně neproběhnem
Já na jednu stranu tu nenávist ke psům chápu, spousta lidí má špatné zkušenosti právě s těmi nevychovanými buřiči, kterým jejich páníčci neumí věnovat pár minut denně (nebo je alespoň připnout na vodítko, když ví, že jejich pes má nějaký problém). Ale tím, že se budou psům neustále zmenšovat prostory určené k jejich pohybu se nic nevyřeší.
Cituji příspěvek výše "Spíš by měl povinně každý majitel psa složit zkoušku základního výcviku aby bylo vidět že svího psa dokáže zvládnout v každe situaci." a plně s ním souhlasím. Ale je mi z toho všeho tak nějak smutno..
Uživatel s deaktivovaným účtem

Já si teda myslím, že si za to můžeme sami. Sama začínám mít na ostatní pejskaře alergii. Nedivím se, že si na ně ostatní lidé-nepejskaři začínají stěžovat.
Psa pouštím jen na místě, kde nikdo není. Pokud někoho potkáme (a to i člověka bez psa), psa si vždy beru k noze a na vodítko (i když by nic neudělal). Chápu, že ne každému je příjemné, když kolem něj pobíhá navolno cizí pes. Nikdy se mi nestalo, že by na mě někdo kvůli mému psovi ječel..
Divíme se, že k nám jsou nepejskaři neohleduplní a chtějí našim psům zakázat volný pohyb. Ono to chce ale ohleduplnost na obou stranách. Viz. příspěvek od Danczéz: , Ale když jsme tam v šest ráno samy, lítáme po celém parku a proháníme hrdličky"
To z Vás teda musí být ty hrdličky nadšené.. Jaký obrázek si o Vás udělá cizí člověk, který vás a vašeho psa uvidí? Že máte nevychovaného psa, který pro nic za nic nahání jiné živé zvíře..
napsal(a):
Já si teda myslím, že si za to můžeme sami. Sama začínám mít na ostatní pejskaře alergii. Nedivím se, že si na ně ostatní lidé-nepejskaři začínají stěžovat.
Psa pouštím jen na místě, kde nikdo není. Pokud někoho potkáme (a to i člověka bez psa), psa si vždy beru k noze a na vodítko (i když by nic neudělal). Chápu, že ne každému je příjemné, když kolem něj pobíhá navolno cizí pes. Nikdy se mi nestalo, že by na mě někdo kvůli mému psovi ječel..
Divíme se, že k nám jsou nepejskaři neohleduplní a chtějí našim psům zakázat volný pohyb. Ono to chce ale ohleduplnost na obou stranách. Viz. příspěvek od Danczéz: , Ale když jsme tam v šest ráno samy, lítáme po celém parku a proháníme hrdličky"
To z Vás teda musí být ty hrdličky nadšené.. Jaký obrázek si o Vás udělá cizí člověk, který vás a vašeho psa uvidí? Že máte nevychovaného psa, který pro nic za nic nahání jiné živé zvíře..
Já to beru tak, že pokud chci vlastnit psa, tak ať jakýmkoliv způsobem neobtěžuje ostatní. Taky by mi vadilo, kdybych šla do práce a vyskočilo na mě rozjařené štěně, stejně tak si myslím, že by pes neměl prohánět zvěř po lese jen tak z plezíru. Mám psa se silným loveckým instinktem a v lese je na stopovačce a trénujeme přivolání. Stejně tak svým psům nedovoluji chodit za ostatními lidmi, popř. psy. Když vidím jiného psa, dám si je k noze, ale upřímně si nemyslím, že je fér aby někomu vadilo, že své psy venčím navolno na psí louce, nebo mě jednou někdo zjebal, že jsem si rozložila překážky na veřejnou louku..
Nebo co je tady u nás běžné - pes se mi vyprázdní někde na sídlišti a důchodce, co jde zrovna kolem se zastaví a ostentativně čeká, dokud ten exkrement neseberu, opravdu příjemné.
napsal(a):
Když jsem začala číst váš příspěvek, souhlasila jsem s každým slovem. Ano, na chodníku, když nás kdokoliv míjí (pejskař/nepejskař) se také nepleteme, chodí u nohy, nikoho neobtěžujeme, držíme si odstup, pokud je druhý pes na vodítku ve většině případů jí uvazuju ze slušnosti také. Ale tedy, že z mého příspěvku vypíchnete jedinou větu psanou s nadsázkou, to mne mrzí...Očividně na věc jako takovou máme stejný názor, tak proč se do mne navážíte kvůli tomu, že jsem chtěla zdůraznit, že když máme celý park pro sebe, chováme se jinak a dáme průchod energii, než když tam kdokoliv (!) je s námi. Ve chvíli, kdy do parku někdo stoupí (a zdůrazňuji, že to je malý park, takže ho prostě uvidím), psa okamžitě zavolám k sobě a dál se chováme tak, aby jsme nedejbože nepohoršily někoho tím, že kvůli nám vzlétne jeden hloupej, přežranej pták. A upozorňuji vás, že prohnání holuba probíhá NA POVEL a můj pes rozhodně nestartuje po každém zvířeti co spatří. Vy si se vým psem občas nezablbnete jako se štěnětem?...

shavoid
napsal(a):
Já to beru tak, že pokud chci vlastnit psa, tak ať jakýmkoliv způsobem neobtěžuje ostatní. Taky by mi vadilo, kdybych šla do práce a vyskočilo na mě rozjařené štěně, stejně tak si myslím, že by pes neměl prohánět zvěř po lese jen tak z plezíru. Mám psa se silným loveckým instinktem a v lese je na stopovačce a trénujeme přivolání. Stejně tak svým psům nedovoluji chodit za ostatními lidmi, popř. psy. Když vidím jiného psa, dám si je k noze, ale upřímně si nemyslím, že je fér aby někomu vadilo, že své psy venčím navolno na psí louce, nebo mě jednou někdo zjebal, že jsem si rozložila překážky na veřejnou louku..
Nebo co je tady u nás běžné - pes se mi vyprázdní někde na sídlišti a důchodce, co jde zrovna kolem se zastaví a ostentativně čeká, dokud ten exkrement neseberu, opravdu příjemné.
S tím plně souhlasím. Věřím, že se chováte slušně a váš pes nikoho neobtěžuje. Ale taky věřím tomu, že většina té nesnášinlivosti nepejskařů má nějaký důvod. Třeba to, že mají okolo baráku nasr.. od psů, jejichž majitelé jsou líní po nich uklidit nebo že je pravidelně obtěžují psi, co běhají na volno. Pak si tu blbou náladu vylejí třeba právě na vás, i když jste si to ničím nezasloužila.
Kdyby se všichni pejskaři chovali slušně, tak by situace takhle vyhrocená nebyla..
napsal(a):
S tím plně souhlasím. Věřím, že se chováte slušně a váš pes nikoho neobtěžuje. Ale taky věřím tomu, že většina té nesnášinlivosti nepejskařů má nějaký důvod. Třeba to, že mají okolo baráku nasr.. od psů, jejichž majitelé jsou líní po nich uklidit nebo že je pravidelně obtěžují psi, co běhají na volno. Pak si tu blbou náladu vylejí třeba právě na vás, i když jste si to ničím nezasloužila.
Kdyby se všichni pejskaři chovali slušně, tak by situace takhle vyhrocená nebyla..
Jo, to zase jo Ono není kouře bez ohně. Taky mi vadí neustále podělané okolí jinak vcelku pěkného sídliště. A tomu, že nesnáší psy u nás v paneláku se už nedivím vůbec. Věčně pomočené zdi, malí psi zavření v bytech štěkají od rána do večera a exkrementy po chodbách a výtazích také nejsou vyjímkou. Já už mám alergii i na slovo "pejskař".

shavoid
napsal(a):
Jo, to zase jo Ono není kouře bez ohně. Taky mi vadí neustále podělané okolí jinak vcelku pěkného sídliště. A tomu, že nesnáší psy u nás v paneláku se už nedivím vůbec. Věčně pomočené zdi, malí psi zavření v bytech štěkají od rána do večera a exkrementy po chodbách a výtazích také nejsou vyjímkou. Já už mám alergii i na slovo "pejskař".
Přesně tak
JanulaM
napsal(a):
Dělat myslivost ?
Já jsem snad dokonce pro Ono se to chování pejskařů třeba trochu zlepší. Opravdu mi vadí, jak je všude naděláno, všechno je pomočené a smradlavé (nejenom od psů..), jak se za náma často řítí cizí rozzuřený pes, jeho majitel kdesi v dáli marně volající. Vadí mi, že někteří, co venčí psa na volno, se courají a nechají svého psa u mého plotu štěkat na mé psy 5 minut, než dojdou k plotu a dalších 5 minut, než jsou tak daleko, že se za nima jejich pes hodlá vydat.
Naposledy se za náma vyřítil z baráku JRT, na volání nereagoval. Moji psi ho jenom očichali, ale paní majitelka se ani neomluvila a ještě se tvářila, že mám krvelačné bestie a že mám jediný štěstí, že jejímu pejskovi neublížili.
Moji psi si nevšímají nikoho a mohla bych je nechat na volno. Ovšem jsou hodně velcí a ze slušnosti je vždy připnu na vodítko, když někoho v lese míjím. U nás v ulici venčím vždy na vodítku. Stejně si myslím, že při venčení psa nejvíc zajímají značky jiných psů a na to očuchání nemusí být pes na volno. Když si např. někdo pořídí loveckého psa do bytu a pak neví, co s ním má dělat, tak to je už jiný problém.
JanulaM
napsal(a):
Upřímně? Kdyby si lovecké plemeno nepořizoval každý a nedržel ho ve městech jako společenského psa, tak by ty problémy neměl. Každý myslivec je totiž v nějaké honitbě a tam se jeho lovecký pes může realizovat. Takového psa potom městský myslivec může mít klidně ve městě na vodítku. Tím nechci říct, že souhlasím s tím, aby jakýkoliv pes byl stále jen na vodítku, ale co jsme čekali? Za mého mládí byl v každém paneláku 1 - 3 psi, dnes je to v každém vchodě. A úměrně tomu roste počet těch nevychovaných - a kvůli nim to všechno je. Četla jsem, že v nějakém státě (ale už nevím v jakém) prostě nevylezete se psem ven, když není na vodítku. A tohle nás brzy čeká také.
Neznám zákony všech spolkových zemí, ale v Bavorsku i Sasku platí jen, že pes musí být na vodítku v zastavěných oblastech, tj město včetně parků. Košík není povinný, možná pro "bojové psy", protože Němci s tím operují a mají seznamy, ale tím si nejsem jistý na 100%.
Pohyb psa v lese je omezený podobně jako u nás. Na cestách není žádný problém a pes musí být "ovladatelný", něco jako naše "pod vlivem vůdce". Mírně se to liší v lesích státních a soukromých.

hunter
napsal(a):
Dělat myslivost ?
Asi tak, nepořizovat si do města na sídliště výmara, maďara...je tolik vhodnějších plemen, jen nejsou tak in.

hunter
napsal(a):
Neznám zákony všech spolkových zemí, ale v Bavorsku i Sasku platí jen, že pes musí být na vodítku v zastavěných oblastech, tj město včetně parků. Košík není povinný, možná pro "bojové psy", protože Němci s tím operují a mají seznamy, ale tím si nejsem jistý na 100%.
Pohyb psa v lese je omezený podobně jako u nás. Na cestách není žádný problém a pes musí být "ovladatelný", něco jako naše "pod vlivem vůdce". Mírně se to liší v lesích státních a soukromých.
Neznám zákony v Německu. Možná jsou benevolentnější než u nás. O to větší tam ale musí být postihy. Jen vám napíšu otřepanou historku : Našeho kolegu kousl v hale hotelu pes německých turistů. Pes byl na vodítku, kolega přistoupil moc blízko, a měl dva zuby v noze.
( Mohl si za to evidentně sám, blížil se ke psu s myšlenkou "ten pes mě kousne" a pes mu "vyhověl" ). Zatím co český pejskař by ho seřval, co leze ke psu tak blízko, německý turista se omluvil. A do 20 minut opustil hotel a do hodiny Českou republiku. Tak moc se obával postihu za malér, který jeho pes způsobil.
shavoid
napsal(a):
Kdyby tu alespoň byla nějaká psí hřiště, nebo více vyhrazených prostor (jsou ty dvě psí louky, kam chodí venčit celé sídliště), ale představte si, že my tu nemáme dokonce ani ty pytlíky na h*vna.
Jinak ano, soucítím s Vámi, kolikrát se mi taky stalo, že na mě začal kdosi křičet, jakto že mám psa v lese na volno (borderu která neloví a je vibračním obojku..), zase když vyjedu dál za město tak tam ani moc lidí nepotkám, psi se vesele proběhnou a já si odpočinu od hlídkování policie, křiváckých pohledů nepejskařů a otravování nevychovaných psů.. Pro mě by bylo nejlepší bydlení na samotě .
"... ale představte si, že my tu nemáme dokonce ani ty pytlíky na h*vna... "
no a není lepší si vzít do kapsy pár mikrotenovejch sáčků, když jdete se psem ven?
To fakt potřebujete od městské části ty specializované pytlíky, bez nich to nejde?
Je nutné živit ty extra firmy, co vyráběj pytlíky na hovna s natištěným návodem, co jako s tím pytlíkem dělat? Není spíš důležité po sobě automaticky uklízet? Mikrotenových sáčků má doma každý spoustu...

Šarina
koňadra
napsal(a):
Upřímně? Kdyby si lovecké plemeno nepořizoval každý a nedržel ho ve městech jako společenského psa, tak by ty problémy neměl. Každý myslivec je totiž v nějaké honitbě a tam se jeho lovecký pes může realizovat. Takového psa potom městský myslivec může mít klidně ve městě na vodítku. Tím nechci říct, že souhlasím s tím, aby jakýkoliv pes byl stále jen na vodítku, ale co jsme čekali? Za mého mládí byl v každém paneláku 1 - 3 psi, dnes je to v každém vchodě. A úměrně tomu roste počet těch nevychovaných - a kvůli nim to všechno je. Četla jsem, že v nějakém státě (ale už nevím v jakém) prostě nevylezete se psem ven, když není na vodítku. A tohle nás brzy čeká také.
Každý pes potřebuje pohyb denně, ne pouze, když je nějaká myslivecká akce. Nevím u myslívců nejsem ani nehodlám být, ale každý den asi neloví ne?

JanulaM
napsal(a):
Každý pes potřebuje pohyb denně, ne pouze, když je nějaká myslivecká akce. Nevím u myslívců nejsem ani nehodlám být, ale každý den asi neloví ne?
Každý den neloví, ale může se se psem na volno pohybovat v honitbě.

..."Za mého mládí byl v každém paneláku 1 - 3 psi"...
Dětství jsem prožila ve větším městě. Nebudete tomu věřit, ale tenkrát byl jeden pes v celé ulici. Byl to smetanový kokr Lesan a celá ulice ho milovala.

JanulaM
napsal(a):
Aha tak to jsem netušila.
Když máte psa loveckého plemene, možná byste si měla přečíst Zákon o myslivosti, i když se myslivosti nevěnujete.
JanulaM
napsal(a):
Né každého to třeba baví a má na to dost času a svého GR jsem si na myslivost fakt nepořizovala. Ale jo pro někoho to možnost je.
To je ovšem potom váš problém. Třeba si od teď lidé nejdřív rozmyslí, jestli opravdu unaví pracovní plemena jinak, než tím, že je pustí z vodítka a počkají než se pes "vyblbne". Dobrá zpráva pro vás je, že bydlíte v SRN, tudíž vás to tolik "pálit" nemusí.
Neloví se každý den, nicméně ve "vlastní" honitbě vykonáváte právo myslivosti, tzn vztahují se na vás jiné zákony a psa můžete trénovat téměř ad libitum.
hunter
napsal(a):
To je ovšem potom váš problém. Třeba si od teď lidé nejdřív rozmyslí, jestli opravdu unaví pracovní plemena jinak, než tím, že je pustí z vodítka a počkají než se pes "vyblbne". Dobrá zpráva pro vás je, že bydlíte v SRN, tudíž vás to tolik "pálit" nemusí.
Neloví se každý den, nicméně ve "vlastní" honitbě vykonáváte právo myslivosti, tzn vztahují se na vás jiné zákony a psa můžete trénovat téměř ad libitum.
Mě to nepálí vůbec tady jsem v klidu a když jsem ještě před třemi lety bydlela v ČR tak jsem se psem dělala lovecký výcvik a psovi se denně věnovala a opravdu nejen tak, že jsem ho pustila ze šňůry, nevím jakou dedukcí jste na to přišel/la. Ale k myslivcům mě to prostě netáhlo. Teď už tolik času nemám neb mám dvě malé děti. Ale to co popisujete není můj případ. Spíš je mi líto těch ostatních. Je legrační jak lidé dokáží dělat z pár napsaných vět závěry, které se jim hodí do diskuze.
A lidé si opravdu nemohou pořídit lovecké plemeno jen jako společníka? Třeba GR nebo labradora? Přece když si pořídím retrívra tak sním nemusím hned běhat k myslivcům, mohu se věnovat canisterapii nebo ho prostě jen mít jako kámoše. Přece každý má právo na to aby se mohl se psem volně pohybovat v místech pro psy určených. Ale pokud jsou to místa, která jsou nevyhovující a navíc se i tam lidé rozčilují, že tam psi běhají na volno, tak je mi těch lidí i psů prostě líto.

JanulaM
napsal(a):
Jinak já bydlím v Německu a psi tu lítají v lese na volno, ještě se na mě lidi blbě dívaj, proč ho jako nepustím ze šňůry. Ale mám strach, jelikož můj pes se ne s každým psem snese. Zákony tady neznám, ale není to asi tak přísné jako u nás, protože tady se lidé asi umí lépe chovat.
Ještě k tomu Německu : Kdybych žila v Německu, určitě bych se seznámila s tamními zákony. Oni se tam lidé umí lépe chovat, protože pokud se lépe nechovají, zákon je tvrdě postihne.
On zákon je jedna věc a jeho vymáhání druhá. Kdyby u nás fungovalo vymáhání dodržování zákonů, nemohly by být plné hospody nezletilců.
K té nové vyhlášce - v některých městech takové vyhlášky platí dávno ( skoro ve všech asi i v Praze, tam snad přibydou jenom místa, kam budou mít psi úplný zákaz vstupu ), jen na ně každý kašle.
Ale třeba v Brně v Lužánkách si nikdo nedovolí ani toho nejmenšího psa pustit bez náhubku z vodítka. Platí: i malý pes buď náhubek nebo vodítko.
napsal(a):
Ještě k tomu Německu : Kdybych žila v Německu, určitě bych se seznámila s tamními zákony. Oni se tam lidé umí lépe chovat, protože pokud se lépe nechovají, zákon je tvrdě postihne.
On zákon je jedna věc a jeho vymáhání druhá. Kdyby u nás fungovalo vymáhání dodržování zákonů, nemohly by být plné hospody nezletilců.
K té nové vyhlášce - v některých městech takové vyhlášky platí dávno ( skoro ve všech asi i v Praze, tam snad přibydou jenom místa, kam budou mít psi úplný zákaz vstupu ), jen na ně každý kašle.
Ale třeba v Brně v Lužánkách si nikdo nedovolí ani toho nejmenšího psa pustit bez náhubku z vodítka. Platí: i malý pes buď náhubek nebo vodítko.
Děkuji za poučení, bydlím tady už tři roky a nic se nestalo, psa mám vychovaného. Spíš jsme měli problém s ostatními pejskaři, kteří měli psa na volno a došlo k rvačce, ale naše chyba to nebyla, já mám psa na šnůře a pouštím opravdu jen když jsme sami. Ano může se stát všechno, ale mám psa ne zbraň. Bych řekla, že tady lidi neřeší nějaké zákony vůbec. Lidi mají bez vodítka i nevychovance a rváče, to bych fakt vraždila.
kobylatko
napsal(a):
Mám to http://www.pesweb.cz/cz/345.jak-se-zije-psum-a-kockam-v-nemecku.
No vida, aspoň v tom lese můžem mít psy na volno

JanulaM
napsal(a):
Děkuji za poučení, bydlím tady už tři roky a nic se nestalo, psa mám vychovaného. Spíš jsme měli problém s ostatními pejskaři, kteří měli psa na volno a došlo k rvačce, ale naše chyba to nebyla, já mám psa na šnůře a pouštím opravdu jen když jsme sami. Ano může se stát všechno, ale mám psa ne zbraň. Bych řekla, že tady lidi neřeší nějaké zákony vůbec. Lidi mají bez vodítka i nevychovance a rváče, to bych fakt vraždila.
To je právě to : U nás lidi zákony řeší, v Německu dodržují
JanulaM
napsal(a):
A lidé si opravdu nemohou pořídit lovecké plemeno jen jako společníka? Třeba GR nebo labradora? Přece když si pořídím retrívra tak sním nemusím hned běhat k myslivcům, mohu se věnovat canisterapii nebo ho prostě jen mít jako kámoše. Přece každý má právo na to aby se mohl se psem volně pohybovat v místech pro psy určených. Ale pokud jsou to místa, která jsou nevyhovující a navíc se i tam lidé rozčilují, že tam psi běhají na volno, tak je mi těch lidí i psů prostě líto.
Já bych nejradši viděl psy jak se věnují svému původnímu účelu, tzn lovečtí budou využíváni v myslivosti.
Samozřejmě člověk si může pořídit cokoliv, jen musí vědět jaké jiné zaměstnání psovi nabídne, kromě vypuštění z vodítka. A to svým způsobem řeší tato vyhláška. Což se týká majitelů psů obecně, aby opět nedošlo k mýlce, že to platí pouze na vás.
hunter
napsal(a):
Já bych nejradši viděl psy jak se věnují svému původnímu účelu, tzn lovečtí budou využíváni v myslivosti.
Samozřejmě člověk si může pořídit cokoliv, jen musí vědět jaké jiné zaměstnání psovi nabídne, kromě vypuštění z vodítka. A to svým způsobem řeší tato vyhláška. Což se týká majitelů psů obecně, aby opět nedošlo k mýlce, že to platí pouze na vás.
V ideálním světě ano, ale v reálu prostě je loveckých psů u myslivců minimum, většina lidí je má, protože se jim líbí jejich vzhled nebo povaha, nebo obojí. Já jsem si psa vybírala podle těchto kritérií k loveckému výcviku jsem došla tak nějak postupně, věděla jsem hned, že k myslivcům nepůjdu (asi moje osobní antipatie nebo co). Pes je retrívr - přinašeč, tak se ho snažím takto vést a myslím, že se má u nás fajn.
JanulaM
napsal(a):
V ideálním světě ano, ale v reálu prostě je loveckých psů u myslivců minimum, většina lidí je má, protože se jim líbí jejich vzhled nebo povaha, nebo obojí. Já jsem si psa vybírala podle těchto kritérií k loveckému výcviku jsem došla tak nějak postupně, věděla jsem hned, že k myslivcům nepůjdu (asi moje osobní antipatie nebo co). Pes je retrívr - přinašeč, tak se ho snažím takto vést a myslím, že se má u nás fajn.
To bych asi nesouhlasila, že loveckých psů je u myslivců minimum - jak jste na to přišla? Sice každý myslivec nemá psa, ale mnozí z těch, co je mají, tak jich zase mají několik. Jenže ty většinou nepotkáváte producírovat se ve městech.
Šarina
napsal(a):
"... ale představte si, že my tu nemáme dokonce ani ty pytlíky na h*vna... "
no a není lepší si vzít do kapsy pár mikrotenovejch sáčků, když jdete se psem ven?
To fakt potřebujete od městské části ty specializované pytlíky, bez nich to nejde?
Je nutné živit ty extra firmy, co vyráběj pytlíky na hovna s natištěným návodem, co jako s tím pytlíkem dělat? Není spíš důležité po sobě automaticky uklízet? Mikrotenových sáčků má doma každý spoustu...
Teď tomu vašemu komentáři moc nerozumím, já sáčky beru automaticky všude a nepotřebuji tam mít ty specializované pytlíky s natištěným návodem a super lopatičkou. Pocházím ale z jiného města a tam byly na každém rohu normální mikrotenové sáčky, toto město bylo taktéž vybaveno rozlehlými pozemky, které byly určené právě pro volný pohyb psů a poplatek za psa byl jedenkrát menší než ve Zlíně. Ty sáčky mi tam přišli jako takové hezké gesto, nic víc. To bylo jen takové povzdechnutí, nemusíte za tím hned hledat mojí pohodlnost, jak si po psovi neuklízím atd.. nebo vy si snad nikdy takhle nepovzdechnete?

kobroor
napsal(a):
U nás máme koše i sáčky, ale ho.vna najdete i pod tím košem
Podle mě jsou sáčky na psí výkaly neekologické a neekonomické. Každý má mikrotenových sáčků od pečiva, zeleniny a pod. milion, doma je hází do koše a pak venku chce mít jiné, zbytečně vyrobené a zapalcené. A ten, komu je zatěžko vzít si sáček z domu, ten stejně výkaly nesbírá a neexistence městských sáčků je jen výmluva.
Koše - to je jiná, těch by mělo být víc všude.

Tak ty sáčky na exkrementy jsou většinou z pevnějšího materiálu než ty běžné v obchodech u pečiva a podobně.
koňadra
napsal(a):
To bych asi nesouhlasila, že loveckých psů je u myslivců minimum - jak jste na to přišla? Sice každý myslivec nemá psa, ale mnozí z těch, co je mají, tak jich zase mají několik. Jenže ty většinou nepotkáváte producírovat se ve městech.
Tak, že je fakt strašně moc psů loveckých plemen a u myslivců je jich pouhy zlomek. Většina plemen je loveckých nebo z loveckých pochází. I ten jezevčík je lovecké plemeno a takových je ve městech i na vesnicích plno. Ale statistiku nemám, abych to mohla dokázat, jen jsem tak střelila od pasu. U myslivců je nepohybuji. Kdyby měli být všichni psi loveckých plemen u myslivců, tak je Česko plné myslivců

JanulaM
napsal(a):
Tak, že je fakt strašně moc psů loveckých plemen a u myslivců je jich pouhy zlomek. Většina plemen je loveckých nebo z loveckých pochází. I ten jezevčík je lovecké plemeno a takových je ve městech i na vesnicích plno. Ale statistiku nemám, abych to mohla dokázat, jen jsem tak střelila od pasu. U myslivců je nepohybuji. Kdyby měli být všichni psi loveckých plemen u myslivců, tak je Česko plné myslivců
Vy jste vůbec zajímavá osoba. Neznáte německé zákony, ale víte, že je němečtí pejkaři nedodržují. Nepohybujete se mezi myslivci, ale víte, že je v jejich "komunitě" jen minimum loveckých psů. Máte věštěckou kouli ?
A jen mimochodem : Když jedu se psem na týden do zahraničí, seznámím se s podmínkami držení psů, totéž i když se jenom přestěhuji u nás v republice. Vy žijete v Německu 3 roky a pokládáte za zbytečné znát podmínky držení psů v Německu? Vždyť to píšu - zvláštní osoba.
JanulaM
napsal(a):
Možná si pletete pojmy a dojmy. Psů loveckých plemen je u myslivců hodně. Skutečně loveckých - myslivec se nezabývá psem, který nemá PP a z 90 % tito psi mají i zkoušky, aby mohli být lovecky upotřebitelní, což vyžaduje zákon. Ty jezevčíky, které často vidíte na vesnicích a ve městech, jsou většinou bez PP. Nicméně pro mne to není lovecké plemeno, pro mne je to "vořech" s nedoloženým původem - byť jako nějaké plemeno vypadá. Pokud budeme porovnávat tyto dvě skupiny, může se těch druhých jevit skutečně víc, protože jsou víc vidět. Ale není to pravda, že by u myslivců byl jen zlomek populace loveckých plemen jako celku.
Jak psala orionka - tvrdíte něco a přitom o dané problematice nic nevíte - viz. německé zákony.
napsal(a):
Vy jste vůbec zajímavá osoba. Neznáte německé zákony, ale víte, že je němečtí pejkaři nedodržují. Nepohybujete se mezi myslivci, ale víte, že je v jejich "komunitě" jen minimum loveckých psů. Máte věštěckou kouli ?
A jen mimochodem : Když jedu se psem na týden do zahraničí, seznámím se s podmínkami držení psů, totéž i když se jenom přestěhuji u nás v republice. Vy žijete v Německu 3 roky a pokládáte za zbytečné znát podmínky držení psů v Německu? Vždyť to píšu - zvláštní osoba.
Děkuji však jsem psala, že asi nedodržují, když jim pes lítá na volno, předpokládám, že tam běhat na volno nesmí.
To s těmi myslivci jsem myslela v globálu, jako že z celového počtu loveckých psů žijících kdekoliv je jen zlomek těch, co drží myslivci, asi jste mě špatně pochopila.
To, že neřeším zákon týkající se psů je čistě moje věc. Představte si, že neřeším ani zákony týkající se držení dětí a to mám dvě
koňadra
napsal(a):
Možná si pletete pojmy a dojmy. Psů loveckých plemen je u myslivců hodně. Skutečně loveckých - myslivec se nezabývá psem, který nemá PP a z 90 % tito psi mají i zkoušky, aby mohli být lovecky upotřebitelní, což vyžaduje zákon. Ty jezevčíky, které často vidíte na vesnicích a ve městech, jsou většinou bez PP. Nicméně pro mne to není lovecké plemeno, pro mne je to "vořech" s nedoloženým původem - byť jako nějaké plemeno vypadá. Pokud budeme porovnávat tyto dvě skupiny, může se těch druhých jevit skutečně víc, protože jsou víc vidět. Ale není to pravda, že by u myslivců byl jen zlomek populace loveckých plemen jako celku.
Jak psala orionka - tvrdíte něco a přitom o dané problematice nic nevíte - viz. německé zákony.
Tak já myslela všechny psy i ty bez PP, ono je to asi jedno, jestli je pes s PP nebo bez, někteří lidi prostě budou tvrdit stále, že lovecký pes do města nepatří a má běhat v jen v honitbě. Neznám německé zákony týkající se psů už jstem to tady stokrát přiznala, ale zato mám zkušenosti s německými pejskaři, jak jsem již psala. Můžu mít přece nějaký názor.
napsal(a):
Nebo Vám připadá, že mít psa na volno, který je agresivní a neumí poslouchat je v souladu se zákonem, já nikoliv. Proto jsem psala, že je asi nedodržují, vy jste také napsala, že dodržují a svou informaci nemáte podloženou ani znalostí něm. zákona ani znalostmi chování zdejších pejskařů. Nevytrhávejte prosím mé výroky z kontextu.
napsal(a):
Pokládám to za zbytečné, nikdy jsem neměla problém se psem ani v Česku, můj pes se umí chovat, mám ho na vodítku, tak co se jako proboha může stát? Navíc bydlíme na samotě u lesa, pes chodí jen do lesa. Ale to už zabíhám do úplných detailů, to je prostě moje věc a Vám se ospravedlňovat nebudu. Studujte si třeba celou sbírků zákonu, ale mě nechte žít s mou legislativní neznalostí

JanulaM
napsal(a):
Děkuji však jsem psala, že asi nedodržují, když jim pes lítá na volno, předpokládám, že tam běhat na volno nesmí.
To s těmi myslivci jsem myslela v globálu, jako že z celového počtu loveckých psů žijících kdekoliv je jen zlomek těch, co drží myslivci, asi jste mě špatně pochopila.
To, že neřeším zákon týkající se psů je čistě moje věc. Představte si, že neřeším ani zákony týkající se držení dětí a to mám dvě
Pak s nimi radši nejezděte do Norska ( s těmi dětmi ).
Jinak vás samozřejmě k ničemu nenutím. Jen jsem se nad tím pozastavila, zdálo se mi to divné. Ale každý jsme nějaký, že.
napsal(a):
Pak s nimi radši nejezděte do Norska ( s těmi dětmi ).
Jinak vás samozřejmě k ničemu nenutím. Jen jsem se nad tím pozastavila, zdálo se mi to divné. Ale každý jsme nějaký, že.
Tu první větu doufám myslíte ze srandy, že? Pokud ne, tak to už je vážně příliš. Nesuďte lidi z pár příspěvků v diskuzi, když o nich nic nevíte. Pro mě je zase zvláštní, když někdo píše takové věci, viz vaše první věta citovaného příspěvku.

JanulaM
napsal(a):
Tu první větu doufám myslíte ze srandy, že? Pokud ne, tak to už je vážně příliš. Nesuďte lidi z pár příspěvků v diskuzi, když o nich nic nevíte. Pro mě je zase zvláštní, když někdo píše takové věci, viz vaše první věta citovaného příspěvku.
Ale já vás přece nesoudím. Já se jen podivuju nad tím, že nemáte potřebu seznámit se se zvyklostmi jiných ( budeme říkat třeba ) lokalit, které navštěvujete, resp. v nich žijete.
To že nestuduji zákon o psech tak nemám zájem se seznamovat se zvyklostmi jiných? Ale jdete. Já ty zvyklosti dodržuji, chovám se tak, abych nikoho neobtěžovala a co nejvíce zapadla, chovám se jak většina pejskařů tudíž slušně, na to nepotřebuji zákon přece. Nebo se za ty 3 roky v CZ něco změnilo? Potřebujete zákon, abyste se chovali slušně? Asi jo, no pak se nedivte, že Vám tam vytváří tak "skvělé" vyhlášky. Ale to už se opakuji, už to tady nebudu více plevelit asi na to není ani nikdo zvědavý.
Tak mi to fakt nedalo a našla jsem si vyhlášku našeho města, kde se řeší pohybu psů. Takže jen tak kdyby to někoho zajímalo, jak to tu máme.
Pes na veřejných zelených prostranstvích a prostranstvích určených k odpočinku může být pouze na vodítku. Na jiných než těchto prostranstvích může být bez, ale musí umět poslechnout na zavolání.
Je to asi jen pět vět ve vyhlášce týkající se veřejného pořádku.
koňadra
napsal(a):
Tak to s Vámi nesouhlasím, máme hladkosrstého jezevčíka a oba jeho rodiče jsou z chovatelské stanice, po úspěšných předcích, tak jak by mohl být vořech? Ano samozřejmě je spousta jezevčíků kteří si žijou na "vysoké noze" ale všichni jezevčíci opravdu vořeši nejsou.A co se týká chození na vodítku, tak já tomu jen fandím, protože někteří psi běhají bez vodítka a člověka to někdy hrozně obtěžuje když pes neposlechne svého pána a skáče a otravuje Vás.U nás je rodina-v paneláku a mají ohaře, nemyslím si že je to plemeno hodící se dobytu, třičtvrtě dne proknučí a provyje a pak venku lítá jako šílenej a absolutně svého pána neposlechne, pak ho honí celá rodina po sídlišti.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2
Ve většině městech je vyhláška prakticky stejného znění... Buď náhubek s vodítkem nebo jen vodítko nebo pes na volno, ale jen s košem... Holt Praha toho nebude ušetřena...
Tahle vyhláška je jen důkaz toho, že holt mezi pejskaři jsou čuňata, na které slušný pejskař dojíždí... Nedivím se této vyhlášce.
Rovněž razím heslo: Mí psi nikoho neobtěžují a totéž čekám od okolí... bohužel leckdy je to jen zbožné přání...
Zrovna nedávno jsem s kámoškou měla sraz v Praze, šly jsme na Václavák a sedly jsme si doprostřed Václaváku, bylo pěkně, pijem kafe, z ničeho nic přilítne se, očůrá jednu lavičku, očůrá druhou lavičku, kousek od nás hodí bobek a páníček nikde... Pes kamarádce skočil předníma tlapama na klín a snažil se jí olízat obličej. Od psa, co má člověk doma a je jeho, mu to neva, ale od cizího? Nic moc... Navíc kamarádka psům úplně nakloněna nebyla a za další její oblečení, už čisté úplně nebylo... A tohle vidíte téměř denně - psi obtěžují lidi, protože jejich páníčkové je nejsou schopni vychovat. A pak se člověk diví, kolik je lidí proti psům a že se uskuteční vyhláška...
Takže pokud chci mít psa na volno, holt ho naložim do auta, busu, tramvaje a odjedu s ním za prahu do lesa, a je klid...
lena1977
napsal(a):
Tak to s Vámi nesouhlasím, máme hladkosrstého jezevčíka a oba jeho rodiče jsou z chovatelské stanice, po úspěšných předcích, tak jak by mohl být vořech? Ano samozřejmě je spousta jezevčíků kteří si žijou na "vysoké noze" ale všichni jezevčíci opravdu vořeši nejsou.A co se týká chození na vodítku, tak já tomu jen fandím, protože někteří psi běhají bez vodítka a člověka to někdy hrozně obtěžuje když pes neposlechne svého pána a skáče a otravuje Vás.U nás je rodina-v paneláku a mají ohaře, nemyslím si že je to plemeno hodící se dobytu, třičtvrtě dne proknučí a provyje a pak venku lítá jako šílenej a absolutně svého pána neposlechne, pak ho honí celá rodina po sídlišti.
Pokud váš pes nemá PP, tak je prostě "vořech". I kdyby oba jeho rodiče byli "z chovatelské stanice, po úspěšných rodičích" a s PP. Tak to prostě je.
A ten ohař - klasická ukázka toho, že ohař prostě do bytu nepatří a do nemysliveckých rukou už vůbec ne. Můj bratr si před pár týdny ohaře koupil. Je myslivec. Když vidím toho psa, jakou má radost, když lítá po venku (v polích a lesích, kde většinou nikoho nepotkáme), jak ho zajímají všechny pachy zvěře, jak radostně nosí vše, co najde (třeba i klas kukuřice), je to prostě nevybouřené a nadějné štěně, tak si říkám, že jsou chudáci všichni ti ohaři ve městech, zavření v bytech, kterým ani není dopřáno zcela rozvinout všechny jejich vlohy, pro které byli po generace šlechtěni. Bratrův ohař má takové probíhačky téměř denně, jinak je na zahradě, nebo i v kotci (na noc) a neštěká ani nevyje, prostě si tam lehne a čeká. A do kotce jde sám a dobrovolně - stačí otevřít dveře.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ve většině městech je vyhláška prakticky stejného znění... Buď náhubek s vodítkem nebo jen vodítko nebo pes na volno, ale jen s košem... Holt Praha toho nebude ušetřena...
Tahle vyhláška je jen důkaz toho, že holt mezi pejskaři jsou čuňata, na které slušný pejskař dojíždí... Nedivím se této vyhlášce.
Rovněž razím heslo: Mí psi nikoho neobtěžují a totéž čekám od okolí... bohužel leckdy je to jen zbožné přání...
Zrovna nedávno jsem s kámoškou měla sraz v Praze, šly jsme na Václavák a sedly jsme si doprostřed Václaváku, bylo pěkně, pijem kafe, z ničeho nic přilítne se, očůrá jednu lavičku, očůrá druhou lavičku, kousek od nás hodí bobek a páníček nikde... Pes kamarádce skočil předníma tlapama na klín a snažil se jí olízat obličej. Od psa, co má člověk doma a je jeho, mu to neva, ale od cizího? Nic moc... Navíc kamarádka psům úplně nakloněna nebyla a za další její oblečení, už čisté úplně nebylo... A tohle vidíte téměř denně - psi obtěžují lidi, protože jejich páníčkové je nejsou schopni vychovat. A pak se člověk diví, kolik je lidí proti psům a že se uskuteční vyhláška...
Takže pokud chci mít psa na volno, holt ho naložim do auta, busu, tramvaje a odjedu s ním za prahu do lesa, a je klid...
Tak já úplně hledím, asi žiju v jiném vesmíru, já nikdy něco takového nezažila, že bych byla obtěžována psem, chudáci lidi ve velkých městech, už se těm vyhláškám fakt nedivím. Nejvíc mi vadí hovna na chodníku, ale toho se asi jen tak nezbavíme ať máme třeba milion vyhlášek a pokutu 50K.
koňadra
napsal(a):
Pokud váš pes nemá PP, tak je prostě "vořech". I kdyby oba jeho rodiče byli "z chovatelské stanice, po úspěšných rodičích" a s PP. Tak to prostě je.
A ten ohař - klasická ukázka toho, že ohař prostě do bytu nepatří a do nemysliveckých rukou už vůbec ne. Můj bratr si před pár týdny ohaře koupil. Je myslivec. Když vidím toho psa, jakou má radost, když lítá po venku (v polích a lesích, kde většinou nikoho nepotkáme), jak ho zajímají všechny pachy zvěře, jak radostně nosí vše, co najde (třeba i klas kukuřice), je to prostě nevybouřené a nadějné štěně, tak si říkám, že jsou chudáci všichni ti ohaři ve městech, zavření v bytech, kterým ani není dopřáno zcela rozvinout všechny jejich vlohy, pro které byli po generace šlechtěni. Bratrův ohař má takové probíhačky téměř denně, jinak je na zahradě, nebo i v kotci (na noc) a neštěká ani nevyje, prostě si tam lehne a čeká. A do kotce jde sám a dobrovolně - stačí otevřít dveře.
Tak já si tedy představuji vořecha jako křížence, ale pokud je po rodičích s PP, tak kříženec není dle mého.
koňadra
napsal(a):
Neurážejte neznáte ani mne ani mého psa.
lena1977
napsal(a):
A má váš pes PP? To jste dosud nikde neuvedla. Takže nemá. Takže je vořech. Kde máte jistotu, že otec je jezevčík? Že vám ho (možná) ukázali? Co když sice jezevčíka mají, ale fenu nakryl úplně jiný pes? Někde dokonce ani nemáte jistotu, která fena je matka, ale předpokládám, že z množírny ho nemáte. Takže alespoň matka je jistá. To, že pes vypadá jako jezevčík a má ÚDAJNĚ oba rodiče jezevčíky s PP ještě neznamená, že pes není vořech. Plemeno je jedinec s prokázaným původem, tedy s PP. To platí u jakýchkoliv zvířat, nejen u psů. Tečka.
Nicméně tady nejde o to, jestli je váš pes vořech, nebo plemeno. Jde tady o to, že ho máte rádi, že má hezký život a že vám přináší radost.

lena1977
napsal(a):
Kdo Vás uráží? Vořech není žádná urážka přeci. Je to prostě výraz pro psa bez doložitelného původu, což prostě jakýkoli pes bez PP bezesporu je, ať se Vám to líbí nebo ne.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.133.102
JanulaM
napsal(a):
Tak já úplně hledím, asi žiju v jiném vesmíru, já nikdy něco takového nezažila, že bych byla obtěžována psem, chudáci lidi ve velkých městech, už se těm vyhláškám fakt nedivím. Nejvíc mi vadí hovna na chodníku, ale toho se asi jen tak nezbavíme ať máme třeba milion vyhlášek a pokutu 50K.
Njn, těhle zážitků mám vícero...
A čím víc těhle příhod mám, tím méně se těmhle vyhlaškám divím...
Ono stačí samotný pes v obchodě... Najde se pár pejskařů, co hledí jen na sebe a okolí ho nezajímá a pak se najdou pejskaři, co mají rozum a koukají kolem sebe... Těch je jak jsme se několikrát přesvědčili taky málo...
koňadra
napsal(a):
A má váš pes PP? To jste dosud nikde neuvedla. Takže nemá. Takže je vořech. Kde máte jistotu, že otec je jezevčík? Že vám ho (možná) ukázali? Co když sice jezevčíka mají, ale fenu nakryl úplně jiný pes? Někde dokonce ani nemáte jistotu, která fena je matka, ale předpokládám, že z množírny ho nemáte. Takže alespoň matka je jistá. To, že pes vypadá jako jezevčík a má ÚDAJNĚ oba rodiče jezevčíky s PP ještě neznamená, že pes není vořech. Plemeno je jedinec s prokázaným původem, tedy s PP. To platí u jakýchkoliv zvířat, nejen u psů. Tečka.
Nicméně tady nejde o to, jestli je váš pes vořech, nebo plemeno. Jde tady o to, že ho máte rádi, že má hezký život a že vám přináší radost.
Takže chcete říct, že pokud jsou oba rodiče z chovatelské stanice a podotýkám oba dva z velmi známých stanic, tak jsou to vořeši a mají štěnata vořechy? Nebudte trapná vážená paní zjistila jsem si že tady hlavně Vy velmi ráda útočíte na každého kdo sem vloží byť jediný příspěvek, tak jjá ráda vyřídím váš vzkaz paní chovatelce a i druhé, že jsou štěnata od nich jak píšete "vořeši" jenže to by jste se nesměla schovávat za tuhle trapnou přezdívku.Jak jsem si všimla Vy paní všechno víte, zajímalo by mne jaké plemeno chováte Vy? Pochlubte se a ukažte nám svůj odchov, zníte tak jako by každému z Vás měla spadnout brada.zajímalo by mne jaké chováte plemeno.A potom si dovoluji napsat, že Vy jste vlastně veřejně napsala že pes který je po čistokrevných rodičích s rodokmenem je vořech, tak na co pak jsou chovatelské stanice?Už mne prosím necitujte a nepište nesrozumitelné příspěvky k mým.
Takže chcete říct, že pokud jsou oba rodiče z chovatelské stanice a podotýkám oba dva z velmi známých stanic, tak jsou to vořeši a mají štěnata vořechy?
Pokud nebyly rodiče štěněte uchovněni, pak produkují štěňata bez PP. Vořechy bez pp, podobné plemeni s PP. :) Co je na tom složitého?
A potom si dovoluji napsat, že Vy jste vlastně veřejně napsala že pes který je po čistokrevných rodičích s rodokmenem je vořech, tak na co pak jsou chovatelské stanice?
Ano, to asi přesně paní napsala a měla pravdu. Pokud pes s PP není uchovněn, pak jeho potomci jsou jen vořechové, kříženci, neověřitelná štěňata, co se původu týče. Co s tím máte za tak velký problém?
ag
napsal(a):
Takže chcete říct, že pokud jsou oba rodiče z chovatelské stanice a podotýkám oba dva z velmi známých stanic, tak jsou to vořeši a mají štěnata vořechy?
Pokud nebyly rodiče štěněte uchovněni, pak produkují štěňata bez PP. Vořechy bez pp, podobné plemeni s PP. :) Co je na tom složitého?
A potom si dovoluji napsat, že Vy jste vlastně veřejně napsala že pes který je po čistokrevných rodičích s rodokmenem je vořech, tak na co pak jsou chovatelské stanice?
Ano, to asi přesně paní napsala a měla pravdu. Pokud pes s PP není uchovněn, pak jeho potomci jsou jen vořechové, kříženci, neověřitelná štěňata, co se původu týče. Co s tím máte za tak velký problém?
V tom případě se v chovatelských stanicích prodává pěkný odpad...
lena1977
napsal(a):
V tom případě se v chovatelských stanicích prodává pěkný odpad...
Záleží na tom, o kterých CHS hovoříte. Protože v těch dle FCI s jasnými pravidly, i štěně nestardandní dostane PP, jen s poznámkou nestandard. Tudíž ho nelze využít dále v chovu pro PP. I tato štěňata jsou ovšem očipována či otetována, takže lze dohledat jejich původ.
Pokud nějaká "chovatelská stanice" prodává štěňata bez čipu, tetování, PP, není to chovatelská stanice.
Odpad prodává někdo jiný. Asi ty vaše známé, které si nakoupí něco s PP a pak to dál množí bez PP. A klidně použiju výraz, že množí vořechy.
ag
napsal(a):
Záleží na tom, o kterých CHS hovoříte. Protože v těch dle FCI s jasnými pravidly, i štěně nestardandní dostane PP, jen s poznámkou nestandard. Tudíž ho nelze využít dále v chovu pro PP. I tato štěňata jsou ovšem očipována či otetována, takže lze dohledat jejich původ.
Pokud nějaká "chovatelská stanice" prodává štěňata bez čipu, tetování, PP, není to chovatelská stanice.
Odpad prodává někdo jiný. Asi ty vaše známé, které si nakoupí něco s PP a pak to dál množí bez PP. A klidně použiju výraz, že množí vořechy.
Inteligence houpacího koně, myslíš že tady jsi anonymní, tak to se hodně pleteš
Na to, že původní námět k diskuzi bylo, venčení výhradně na vodítku, už jste ženy docela dost daleko
Jak je kdo z přispěvatelů inteligentní si může posoudit každý sám, co člověk, to názor.A proto se také tato rubrika, nazývá diskuzí.Aby si každý mohl napsat to své.
Já bydlela dlouho ve velkém městě.Pes po ulici chodil u nohy, případně na vodítku.Košík jsem dávala jen do dopravních prostředků.Tenkrát existovala taková neoficiální místa, třeba louka u řeky.Tam se chodilo pravidelně venčit a společensky vyžít spousta pejsků a pejskařů.Byla tam taková, nikde nepsaná, pravidla, která se předávala ústně a návštěvníci je, tak nějak samozřejmě, dodržovali.Nebylo to nic světoborného, jen normální lidská slušnost, ohleduplnost a vzájemná tolerance.
Posledních 13let naštěstí bydlíme nejdřív na polosamotě, nyní ve vsi, kde je cca 20obyvatel a nikde nic.Takže kam si vylezu se psem je naprosto jedno.A stejně dbám, aby neosír... náves, neskákal po případných kolemjdoucích, nebo nestrhával zbloudivší cyklisty.Nemám problém ji vzít na vodítko, už jen z toho důvodu, že se musí naučit na tom chodit.V lese jí nenechávám lítat za zvěří.I když by jí pravděpodobně nikdo nestřelil.
Myslím, že většinu sankcí si způsobí lidé sami, nevhodným jednáním.Ať jsou to majitelé psů, koní, nevhodně parkující motoristé...Prostě znepříjemnit život novou vyhláškou můžete všem zájmovým kategoriím
Podle mě je ta vyhláška absolutní nesmysl. O co tu jde? O zvýšení bezpečnosti? Měla by se udělat statistika, kolik procent (či spíše promile) z lidí ošetřených na chirurgii tvořilo zranění způsobené psem. Bude to naprosté minimum. A jen zlomek z nich bude způsobený psem, kterého zrovna někdo venčil. Zadala jsem do googlu slova - pes zranil - a - pes pokousla - abych vyhledala články o útokách psů. A prakticky všechny incidenty byly o tom, že člověka zranil jeho vlastní pes nebo pes příbuzných. Případně psi, kteří pobíhali zcela navolno- např. utekli.
Taktéž co se mě samotné týká tak mě kousl jen vlastní pes (byl to jen škrábanec, ze strachu a myslím, že dokonce i byla na vodítku), pes kamarádky u ní doma a moji fenu kousl pes, který utekl dírou v plotě.
Představa, že bych svého vychovaného psa, který by mohl z fleku dělat canisterapii, nesměla venčit navolno, je pro mě hodně skličující. Akceptovala bych třeba to, že by šlo absolvovat zkoušku poslušnosti + základní snášenlivosti (jako je na svodu, že psovi někdo koukne na zuby, prohlédne ho atd.. Ale tohle je fakt nespravedlivé, presumpce viny. Mám pocit totální bezmoci.

Já naštěstí v Praze nebydlím, ale tohle šikanování majitelů psů se brzy rozšíří do dalších měst. A jestli si někdo myslí, že tím, že budou psi pobíhat na flexinách, tak jejich páníci, co dosud po nich neuklízeli, začnou jak mávnutím kouzelného proutku, tak je naivní jak motýl (jak se hezky praví v jedné reklamě). Rovněž tato vyhláška nepřispěje k větší poslušnosti - mnozí lidé přestanou učit psa přivolání, když ho budou muset tahat pořád na vodítku. No a pes neustále vláčený na vodítku bude nevybitý, a všichni víme, co to obnáší.
napsal(a):
Já naštěstí v Praze nebydlím, ale tohle šikanování majitelů psů se brzy rozšíří do dalších měst. A jestli si někdo myslí, že tím, že budou psi pobíhat na flexinách, tak jejich páníci, co dosud po nich neuklízeli, začnou jak mávnutím kouzelného proutku, tak je naivní jak motýl (jak se hezky praví v jedné reklamě). Rovněž tato vyhláška nepřispěje k větší poslušnosti - mnozí lidé přestanou učit psa přivolání, když ho budou muset tahat pořád na vodítku. No a pes neustále vláčený na vodítku bude nevybitý, a všichni víme, co to obnáší.
A možná, že to nějaké pozitivum přece jen bude mít. Že si lidi přestanou do paneláků ve městech kupovat stafordy, ohaře, retrívry, vlčáky... apod. plemena, kterým pohyb na flexině rozhodně stačit nebude. K výchově k čistotnosti to sice páníčky nepřivede, ale na druhé straně takový bobek od yorkšíra se přece jen spíše přehlédne než od retrívra.
napsal(a):
Přesně tohoto se bojím. Tak se alespoň přesvědčuji, že ubude nebezpečí z volně pobíhajících neovladatelých psů. Ho*na na chodníku to nijak neovlivní, naopak.
Asi s tím nic nenaděláme: řekla jsem si, že už budeme trénovat chůzi na vodítku: ne u nohy, ale prostě abychom si na to obě zvykly- zjistila jsem, že mám tendence za vodítko někdy tahat místo abych použila pouze povel.
A jak psal někdo nade mnou, holt si jednou denně vyjedeme někam na okraj Prahy, na vylítání.
koňadra
napsal(a):
A možná, že to nějaké pozitivum přece jen bude mít. Že si lidi přestanou do paneláků ve městech kupovat stafordy, ohaře, retrívry, vlčáky... apod. plemena, kterým pohyb na flexině rozhodně stačit nebude. K výchově k čistotnosti to sice páníčky nepřivede, ale na druhé straně takový bobek od yorkšíra se přece jen spíše přehlédne než od retrívra.
Lidé jsou nerozumní: když si tato plemena pořizovali doteď, vyhláška je nezastaví. A deset jorků udělá víc bordelu než jeden ohař... Na druhou stranu, nechápu co lidi obtěžuje ten bobek sebrat: hnusí se jim to? Dělají to z nějakého přesvědčení? To by byla také zajímavá diskuze!
Kromě otravnosti pro majitele a psy vidím i docela reálné riziko v tom, že pokud se stanoví několik málo míst, kde se smí psi volně pouštět, tak tam koncentrace psů stoupne a řada psů pak bude podrážděnější a agresivnější.
Pokud se smí chodit navolno se psy téměř všude, koncentrace psů jsou nízké a psi jsou tak klidnější.

Tak jsem si tu vyhlášku přečetla, taková ( nebo velmi podobná) platí ve všech větších městech. (Že ji málokdo dodržuje, je věc jiná.) Asi i v Praze platila i doteď. Vadí mě v ní to, že pes musí být veden tak, aby nikoho neomezil - chudák pán tvorstva, kdyby musel psu uhnout ! A pak to, že nikde nejsou zveřejněny přílohy, ani kam bude úplný zákaz, ani kde bude volné pobíhání povoleno.
Jinak podle bodů, které vypadly, se jedná o značné zjednodušení.
napsal(a):
Tak jsem si tu vyhlášku přečetla, taková ( nebo velmi podobná) platí ve všech větších městech. (Že ji málokdo dodržuje, je věc jiná.) Asi i v Praze platila i doteď. Vadí mě v ní to, že pes musí být veden tak, aby nikoho neomezil - chudák pán tvorstva, kdyby musel psu uhnout ! A pak to, že nikde nejsou zveřejněny přílohy, ani kam bude úplný zákaz, ani kde bude volné pobíhání povoleno.
Jinak podle bodů, které vypadly, se jedná o značné zjednodušení.
"Nikoho neomezil"- přijde mi, že víc omezím, když se na úzkém chodníku budu motat s vodítkem.
Jinak s těmi určenými místy: myslím, že prostě nikam pes na volno smět nebude, vůbec. A když bude vstřícný magistrát, umístí povolující cedulku na jeden prťavoučký parčík.
Píšete o úplném zákazu : to se také plánuje? Nějaké chodníky nebo čtvrtě, kam pes nebude smět ani s vodítkem?
Já nevím uznávám že žiju v Praze ne nikde v centru ale na okraji.
Máme velký pozemek takže nevenčím denně ale zástavbou vedu vždy psa na vodítku u nohy. V polích a tam kde vím že nikoho neotravuje běhá na volno.
Setkávám se hodně se psi na volno... často hysterický malý smeták neurčitého křížení nebo vzdáleně připomínající křížení s yorkem. Podotknu že na volno na sídlišti už po mě vyjel pes vícekrát.
Na druhou stranu když jdete večer domů je po dešti a z křoví vyběhne mokrý retriver a paníček se vůbec nesnaží zabránit mu ve snaze vás umáčet a zapatlat bahnem a vše co k tomu řekne je že pejsek je trošku mazlivý tak to je k vzteku obojí.
Tahle vyhláška mi nevadí naopak když nebude volné pobíhání psů po parcích určených k odpočinku třeba nebudou místa kam si složit deku v parku tak zaminovaná.
saty
napsal(a):
Já nevím uznávám že žiju v Praze ne nikde v centru ale na okraji.
Máme velký pozemek takže nevenčím denně ale zástavbou vedu vždy psa na vodítku u nohy. V polích a tam kde vím že nikoho neotravuje běhá na volno.
Setkávám se hodně se psi na volno... často hysterický malý smeták neurčitého křížení nebo vzdáleně připomínající křížení s yorkem. Podotknu že na volno na sídlišti už po mě vyjel pes vícekrát.
Na druhou stranu když jdete večer domů je po dešti a z křoví vyběhne mokrý retriver a paníček se vůbec nesnaží zabránit mu ve snaze vás umáčet a zapatlat bahnem a vše co k tomu řekne je že pejsek je trošku mazlivý tak to je k vzteku obojí.
Tahle vyhláška mi nevadí naopak když nebude volné pobíhání psů po parcích určených k odpočinku třeba nebudou místa kam si složit deku v parku tak zaminovaná.
Souhlasím. Kdybych žila pořád na okraji, také bych to asi neřešila. Když má člověk 5 min. od baráku pole je to jiná, to znám Nebo, kdybych alespoň měla jistotu, že nám zůstanou ty parky, na vylítání.
Hysteričtí skoro-jorci budou na vodítku ještě hysteričtější, mokrý až příliš přátelský pes skočí na flexině taky, je-li páníček blbec.
A zaminování? Bude pořád. A horší, protože takhle alespoň někteří psi běhají bobkovat do křoví, pak budou miny pěkně všude na dosah vodítka...
(OT: zatímco já hlupák sbírám bobky poctivě, po těch "na dece" zůstává v parčíku mnohem horší spoušť- tím chci říct, že nezáleží na skupině zájmu, ale na jedinci jako takovém).
Přemýšlím, kdy mě naposledy obtěžoval navolno venčený pes a prakticky si na nic nevzpomínám, ani mi žádný neušpinil oblečení, nic. Před týdnem se třeba stalo, že jsem v parku zašla za roh a tam stála veliká brazilská fila a upřeně na mě koukala. Lekla jsem se, překvapilo mě, že jsem se i na chviličku bála, ale rozhlédla jsem se, viděla, že panička od psa stojí 10m a věřila jsem, že ví, co dělá. Takže jsem si psa nevšímala a šla dál, pes si mě také nevšímal. A nevidím jediný důvod, proč by kvůli mému leknutí musel být na vodítku.
Obecně, když se podíváte na statistiky - lidé jsou mnohem nebezpečnější než psi.
keira
napsal(a):
Přemýšlím, kdy mě naposledy obtěžoval navolno venčený pes a prakticky si na nic nevzpomínám, ani mi žádný neušpinil oblečení, nic. Před týdnem se třeba stalo, že jsem v parku zašla za roh a tam stála veliká brazilská fila a upřeně na mě koukala. Lekla jsem se, překvapilo mě, že jsem se i na chviličku bála, ale rozhlédla jsem se, viděla, že panička od psa stojí 10m a věřila jsem, že ví, co dělá. Takže jsem si psa nevšímala a šla dál, pes si mě také nevšímal. A nevidím jediný důvod, proč by kvůli mému leknutí musel být na vodítku.
Obecně, když se podíváte na statistiky - lidé jsou mnohem nebezpečnější než psi.
Jste rozumná a jistě kdyby jste potkala nás, nekoukala by jste zhnuseně/přešla na druhý chodník/schválně fence šlápla v metru na ocas. Jako vy jste racionální a střízlivě uvažující člověk a paní s filou dobrý majitel psa, jsou lidé, kteří jsou pravý opak vás. Buď chovají k psům neopodstatněnou nenávist a nechtějí aby na ně "ten zabiják" byť jen koukal, pak jsou pejskaři kteří mají psy, kteří zašpiní oblečení- nebo prostě jen otravují a neumí přijít na majitelovo zavolání. Kdyby každý přemýšlel hlavou, žádnou vyhlášku by jsme tu neřešili- a to je to, co mne tak hrozně štve- že to vlastně nemá řešení a jasného "vítěze"...
Danczéz
napsal(a):
Jste rozumná a jistě kdyby jste potkala nás, nekoukala by jste zhnuseně/přešla na druhý chodník/schválně fence šlápla v metru na ocas. Jako vy jste racionální a střízlivě uvažující člověk a paní s filou dobrý majitel psa, jsou lidé, kteří jsou pravý opak vás. Buď chovají k psům neopodstatněnou nenávist a nechtějí aby na ně "ten zabiják" byť jen koukal, pak jsou pejskaři kteří mají psy, kteří zašpiní oblečení- nebo prostě jen otravují a neumí přijít na majitelovo zavolání. Kdyby každý přemýšlel hlavou, žádnou vyhlášku by jsme tu neřešili- a to je to, co mne tak hrozně štve- že to vlastně nemá řešení a jasného "vítěze"...
Ještě když jsme u toho otravování - jasně, že se občas stane třeba to, že se na mojí fenu někdy na procházce zavěsí cizí pes, kterého se jeho majiteli nedaří přivolat, takže musím jít zpět a psa mu "vrátit", jinak by s námi odešel. A další podobné drobnosti.
Ale bych pravdu řekla, mnohem víc mě třeba obtěžuje křik dětí v restauracích, řvaní miminek v mhd, či dětské výskání a pokřikování na zahradě mateřské školky, kterou mám v práci hned pod oknem. Je toto důvod pro to, abychom děti až do věku 10 let drželi doma za zvukotěsnou zdí?
Samozřejmě že ne, prostě určitá míra diskomfortu v životě je normální a musíme ji akceptovat. Stejně tak určitá míra rizika.
A co se psího otravování týká - tak ano, jedna věc mi skutečně vadí. Bohužel vodítkem neřešitelná - a to jsou uštěkaní rádobyhlídači. Tady v Praze s tím naštěstí není takový problém, ale stačí jít na jakoukoli vesnici a z toho celodenního řevu rostu.

Danczéz
napsal(a):
"Nikoho neomezil"- přijde mi, že víc omezím, když se na úzkém chodníku budu motat s vodítkem.
Jinak s těmi určenými místy: myslím, že prostě nikam pes na volno smět nebude, vůbec. A když bude vstřícný magistrát, umístí povolující cedulku na jeden prťavoučký parčík.
Píšete o úplném zákazu : to se také plánuje? Nějaké chodníky nebo čtvrtě, kam pes nebude smět ani s vodítkem?
Http://www.praha.eu/jnp/cz/o_meste/vyhlasky_a_narizeni/pripominkovani_navrhu/navrh_vyhlasky_o_stanoveni_pravidel_pro.html?suggestion=5703#opened-suggestion.
Stačí si tu vyhlášku přečíst.
keira
napsal(a):
Ještě když jsme u toho otravování - jasně, že se občas stane třeba to, že se na mojí fenu někdy na procházce zavěsí cizí pes, kterého se jeho majiteli nedaří přivolat, takže musím jít zpět a psa mu "vrátit", jinak by s námi odešel. A další podobné drobnosti.
Ale bych pravdu řekla, mnohem víc mě třeba obtěžuje křik dětí v restauracích, řvaní miminek v mhd, či dětské výskání a pokřikování na zahradě mateřské školky, kterou mám v práci hned pod oknem. Je toto důvod pro to, abychom děti až do věku 10 let drželi doma za zvukotěsnou zdí?
Samozřejmě že ne, prostě určitá míra diskomfortu v životě je normální a musíme ji akceptovat. Stejně tak určitá míra rizika.
A co se psího otravování týká - tak ano, jedna věc mi skutečně vadí. Bohužel vodítkem neřešitelná - a to jsou uštěkaní rádobyhlídači. Tady v Praze s tím naštěstí není takový problém, ale stačí jít na jakoukoli vesnici a z toho celodenního řevu rostu.
Řvoucí děti jsou děs. A kolikrát mne zapatlá a obtěžuje dítě víc než kterýkoliv sebenevychovanější pes. Spíš jsem brala jako ukázkový případ to, co psala "saty": přátelský pes, kterého ovšem majitel neřeší a nepřivolá zpět. Je to všechno jen o lidech. (i rodičích u dětí ) Jinak takové to běžné "obtěžování" při vzájemném očuchávání, když se psí gentelman trošku zapomene, to neřeším
napsal(a):
Http://www.praha.eu/jnp/cz/o_meste/vyhlasky_a_narizeni/pripominkovani_navrhu/navrh_vyhlasky_o_stanoveni_pravidel_pro.html?suggestion=5703#opened-suggestion.
Stačí si tu vyhlášku přečíst.
Ano to vím jen mám omezený přístup na internet a bohužel mne to tam nepustí... Tak já si to přečtu večer, až budu doma.
Mě se párkrát stane že přiběhne cizí pes menšího vzrustu a začne na mě skákat, když mám něco v ruce a majitelka je daleko a jen křičí než aby si pro něj došla.
Nebo nedávno jsem seděl na lavičce s jídlem na klíně a najednou přiběhl nějaký vořech a tak jsem ho rukou odstrkával, ale ten pes mi normálně dal přední tlapky na kolena a začal se po tom jídle sápat, že jsem ho musel nohama odkopnout a majitel si z dálky řve, kluci pozor na to jídlo nebo Vám ho sní a směje se hlupák.
Ale zas je pravda, že vyhláška kdy by pes měl být jen na vodítku mi příjde na palici.
saty
napsal(a):
Pravda! no jo nejsou lidi tak při odkalování akvárek mám zase trochu času na net
Také odkaluji. A fenka je tu se mnou. Hlídá kasu. Já nevím, musím se k této diskuzi pořád vracet, protože sama nevím, na kterou stranu se vlastně postavit. Chci dopřát svému psovi volný pohyb ale zas do určité míry chápu argumenty lidí, kteří se psy nemají dobrou zkušenost nebo byl napaden třeba jejich pes...Ale strašně mne, v každé životní situaci, štve škatulkování. Všichni psi- na vodítko! Kuřáci- v žádné restauraci! Prostě chci mít na výběr...
Danczéz
napsal(a):
Také odkaluji. A fenka je tu se mnou. Hlídá kasu. Já nevím, musím se k této diskuzi pořád vracet, protože sama nevím, na kterou stranu se vlastně postavit. Chci dopřát svému psovi volný pohyb ale zas do určité míry chápu argumenty lidí, kteří se psy nemají dobrou zkušenost nebo byl napaden třeba jejich pes...Ale strašně mne, v každé životní situaci, štve škatulkování. Všichni psi- na vodítko! Kuřáci- v žádné restauraci! Prostě chci mít na výběr...
Jo jo dneska tu sice psi nemáme ale jinak tu taky 2-3 máme. Konflikt s zákazníkem jako jaktože máme na prodejně volně psa.. no sakra to už někomu vadí pes i ve zverimexu?
Danczéz
napsal(a):
Jinak take nevím osobně mi nevadí že je pes bez vodítka ale páníčka by poslechnou měl. Nejvíc mě štvou lidi co se o přivolání ani nesnaží.
Mám mimo jiné NO která má špatné zkušenosti s lidmi i psi(minulí majitel jí týral). V městě chodí u nohy a když se ke mě blíží pes na volno volám na majitele at si ho zavolá. Oseknutí "proč vždyť je hodnej" "vždyt máte fenu a já psa tak žádný problém" vážně nesnáším.
Danczéz
napsal(a):
Ím.
koňadra
napsal(a):
Mám retrívra v bytě a ani tato vyhláška by mě neodradila k pořízení psa znova do bytu. Nepaušalizujte, můj retrívr v bytě netrpí. Asi mám ale nějakého divného retrívra, je klidnější než kdejaký jorkšír a podobná "společenská" plemena. A i když bude muset pes být stále na vodítku, tak město musí dát nějakou alternativu - místo, kde budou moci psi pobíhat na volno i teď to ve vyhlášce je nebo ne? Tak si lidé vylítají psy tam.
koňadra
napsal(a):
Většina majitelů větších plemen v bytech se jim věnuje, oproti těch menších. V čem je lepší JRT, než retrívr, v bytě? Oba potřebují vybití a aktivity, JRT dokonce větší. Není to o velikosti psů, ale o rase a zaměření. Nehledě na to, že malé ho.no smrdí úplně stejně na botě, jako to velké..
Za mě to plus bude mít - nebudou nás konečně napadat a otravovat nevychovanci od nezodpovědných majitelů, co si myslí, že na jejich Fifinku je každý zvědavý. Nehledě na to, že pokud chci psovi dopřát pohyb, určitě to není mezi panelákama, takže nromální člověk to vodítko klidně použije.
keira
napsal(a):
To máte štěstí... Má zkušenost ze sídliště je opravdu jiná. Téměř denně odháním psy, co, si chtějí hrát", případně, mají koš, tak co", od svého psa a už mě to jaksi nebaví. Naposledy to byli dva rotwíci, ano s košema, ale to napadení nebylo příjemné - majitelka? Na vodítka nejsou zvyklí, tak chodí na volno, však mají koše... Takže se nedivím, že spoustě lidem už došla trpělivost a vznikla taková vyhláška. Jen by bylo dobré, aby na druhou stranu přibyla místa, kde se psi můžou pustit a vyběhat, místa, kde s tím člověk počítá a jde tam s tím, že psy na volno potká a nebude tam brát děti, nebo starouše, co už na lítající puboše nemá náladu, atd..

Kincl
napsal(a):
Mě se párkrát stane že přiběhne cizí pes menšího vzrustu a začne na mě skákat, když mám něco v ruce a majitelka je daleko a jen křičí než aby si pro něj došla.
Nebo nedávno jsem seděl na lavičce s jídlem na klíně a najednou přiběhl nějaký vořech a tak jsem ho rukou odstrkával, ale ten pes mi normálně dal přední tlapky na kolena a začal se po tom jídle sápat, že jsem ho musel nohama odkopnout a majitel si z dálky řve, kluci pozor na to jídlo nebo Vám ho sní a směje se hlupák.
Ale zas je pravda, že vyhláška kdy by pes měl být jen na vodítku mi příjde na palici.
To je zajímavé, ačkoliv bydlím na sídlišti, a psi tu jsou, tak aby na mne nějaký skákal, obtěžoval mě, nebo na mě vyběhl ze křoví umazlený mokrý pes se mi nikdy nestalo. myslím, že takové příhody lze zažít velmi sporadicky.

Všem, kdo schvalují vodění psů pouze na vodítku - uvědomujete si, že to je zase další okleštění svobody? Že by se měl problém se znečišťováním veřejných prostranství psími exkrementy i obtěžování neposlušnými psy řešit jinak, než sebráním části svobody všem?
napsal(a):
Všem, kdo schvalují vodění psů pouze na vodítku - uvědomujete si, že to je zase další okleštění svobody? Že by se měl problém se znečišťováním veřejných prostranství psími exkrementy i obtěžování neposlušnými psy řešit jinak, než sebráním části svobody všem?
Jsou věci, které řešit různě prostě nelze. Ve vyhlášce by mohlo být - ukáznění psi mohou na volno všude, neukáznění na vodítku všude. Ale kdo a jak rozliší ty ukázněné od neukázněných? To prostě nemá řešení, tak se dají na řemen všichni a problém je relativně odstraněn. Tím neříkám, že to schvaluji, ale tak to prostě je.

Tak nevím pražáci, co vás bere. Např. v Liberci je podobná vyhláška v platnosti už od r.2009
http://www.liberec.cz/cz/mesto-samosprava/vyhlasky-narizeni/vyhlasky/cislo-2009-04-obecne-zavazna-vyhlaska-statutarniho-mesta-liberec-kterou-se-upravuji-pravidla-pro-pohyb-psu-verejnem-prost.html,
totéž v Brně.
Určitě taková platí v Praze taky, asi přibydou jen místa s úplným zákazem vstupu psů ( i na vodítku ), na ty bych byla zvědavá i jako případný návštěvník hl. města.
shavoid
napsal(a):
Teď tomu vašemu komentáři moc nerozumím, já sáčky beru automaticky všude a nepotřebuji tam mít ty specializované pytlíky s natištěným návodem a super lopatičkou. Pocházím ale z jiného města a tam byly na každém rohu normální mikrotenové sáčky, toto město bylo taktéž vybaveno rozlehlými pozemky, které byly určené právě pro volný pohyb psů a poplatek za psa byl jedenkrát menší než ve Zlíně. Ty sáčky mi tam přišli jako takové hezké gesto, nic víc. To bylo jen takové povzdechnutí, nemusíte za tím hned hledat mojí pohodlnost, jak si po psovi neuklízím atd.. nebo vy si snad nikdy takhle nepovzdechnete?
Já tyhle specializované sáčky, zavěšené na koších, považuju za naprostý nesmysl. Co to stojí peněz "to hezké gesto" a přitom- kdo chce po sobě uklidit, tak se bez nich zcela obejde, a kdo nechce, neuklidí, ani kdyby mu je někdo strčil do ruky. Když jdu se psem ven, tak vím, že jdu se psem ven a do kapsy vezmu automaticky několik mikrotenových pytlíků, protože jaksi nečekám, že se mi pes vyvenčí právě v blízkosti těch košů, specializovanými sáčky opatřených. No a když se vyvenčí jinde, jako že asi ano, tak se mi nechce pro ten specializovaný pytlík někam extra chodit... a, naopak, pokud si utrhnu ten papírový sáček "do foroty", často ho později najdu v kapse zcela rozšmudlaný a už k nepotřebě...
Co se týká pevnosti, tak pokud nepoužijeme takový ten superslabý mikroten, co si do něj dáváme v krámě pečivo, ale koupíme si za pár korun (doslova) celou roličku přiměřené velikosti a pevnosti, pak jsme na prochajdě zcela svými vlastními pány.
Já mám psy velice ráda, ale s touhle vyhláškou souhlasím. Ono je kolikrát víc neukázněných psů a jejich majitelů, než těch ukázněných.
Už se mi stalo, že jsem vyšla s baráku. Ja se svým, malým psem na vodítku a hned u vchodu nás napadl pes sousedky, která své psy (má jich cca 6 a různé směsi) venčí zásadně na volno, plus jí to bylo úplně putná, kdyby se k tý rvačce nepřidal zbytek její smečky. A tohle se u nich stávalo často, nejen v mém případě a naštěstí už se přestěhovali.
Nebo se mi stalo, že jsem šla s dcerou do krámu a před vchodem bezdůvodně dceru napadl Bišon, nějaké staré pani, co ho tam nechala čekat na volno. A podobné situace se stávají docela často.
Já sama jsem si chtěla pořídit psa větší rasy, ale pokud nebudu mít rodinný dům se zahradou, plus možnost procházky, kde se pes bude moc dostatečně vyblbnout, tak do toho nejdu.
Praha je přelidněná, hlavně sídliště a stále se přistavují další a další činžáky a většina zatravněných prostor kolem baráků je ohrazená, jako soukromý prostor. Kolikrát si o to
zábradlí větší psi, při přeskakování zlomily nohu.
Myslím, že by si každý měl rozmyslet, pro jakou rasu má podmínky a jestli má každý den čas a možnost, se psem chodit např. na cvičák.
angí
napsal(a):
Já mám psy velice ráda, ale s touhle vyhláškou souhlasím. Ono je kolikrát víc neukázněných psů a jejich majitelů, než těch ukázněných.
Už se mi stalo, že jsem vyšla s baráku. Ja se svým, malým psem na vodítku a hned u vchodu nás napadl pes sousedky, která své psy (má jich cca 6 a různé směsi) venčí zásadně na volno, plus jí to bylo úplně putná, kdyby se k tý rvačce nepřidal zbytek její smečky. A tohle se u nich stávalo často, nejen v mém případě a naštěstí už se přestěhovali.
Nebo se mi stalo, že jsem šla s dcerou do krámu a před vchodem bezdůvodně dceru napadl Bišon, nějaké staré pani, co ho tam nechala čekat na volno. A podobné situace se stávají docela často.
Já sama jsem si chtěla pořídit psa větší rasy, ale pokud nebudu mít rodinný dům se zahradou, plus možnost procházky, kde se pes bude moc dostatečně vyblbnout, tak do toho nejdu.
Praha je přelidněná, hlavně sídliště a stále se přistavují další a další činžáky a většina zatravněných prostor kolem baráků je ohrazená, jako soukromý prostor. Kolikrát si o to
zábradlí větší psi, při přeskakování zlomily nohu.
Myslím, že by si každý měl rozmyslet, pro jakou rasu má podmínky a jestli má každý den čas a možnost, se psem chodit např. na cvičák.
"Kolikrát si o to zábradlí větší psi, při přeskakování zlomily nohu."
To jako fakt? Upřímně - moc se mi to nezdá... To si spíš takto zlomí nohu děti.

koňadra
napsal(a):
Jsou věci, které řešit různě prostě nelze. Ve vyhlášce by mohlo být - ukáznění psi mohou na volno všude, neukáznění na vodítku všude. Ale kdo a jak rozliší ty ukázněné od neukázněných? To prostě nemá řešení, tak se dají na řemen všichni a problém je relativně odstraněn. Tím neříkám, že to schvaluji, ale tak to prostě je.
Ale jde to řešit jinak. Ať jsou citelné pokuty za ponechání exkrementů, za obtěžování psem, tedy, ať jsou postihováni ti, co se něčím provinili, ale ne všichni plošně.

V Brně platí, že pes musí být buď na vodítku a to může být bez náhubku, nebo bez vodítka, ale jedině s náhubkem. To mi přijde rozumné. Nedovedu si představit vláčet psa velkého plemene pořád na vodítku.

napsal(a):
Ale jde to řešit jinak. Ať jsou citelné pokuty za ponechání exkrementů, za obtěžování psem, tedy, ať jsou postihováni ti, co se něčím provinili, ale ne všichni plošně.
Jenže ono je to většinou tak, že v blízkosti není nikdo, kdo by provinilce postihnul.
A pak taky za co? Pravidelně procházím s fenou městským lesíkem ( opravdu uprostřed města ) na veřejnou dopravu, poměrně spěchám. Když se k nám přidá pes, který kolem nás krouží, ať už s úmyslem si hrát, očuchávat se, případně napadnout, rozhodně na to nejsem zvědavá, další spoj za dvě hodiny, nebo taky vůbec.
Vrcholem byl pán, který vodí psa na flexině, protože by mu zdrhnul. Když zjistil, že fena hárá, psa odepnul se slovy, tak to on se od ní nehne - myšleno nezdrhne.
A jak chcete takové dovedy postihovat ?

napsal(a):
Jenže ono je to většinou tak, že v blízkosti není nikdo, kdo by provinilce postihnul.
A pak taky za co? Pravidelně procházím s fenou městským lesíkem ( opravdu uprostřed města ) na veřejnou dopravu, poměrně spěchám. Když se k nám přidá pes, který kolem nás krouží, ať už s úmyslem si hrát, očuchávat se, případně napadnout, rozhodně na to nejsem zvědavá, další spoj za dvě hodiny, nebo taky vůbec.
Vrcholem byl pán, který vodí psa na flexině, protože by mu zdrhnul. Když zjistil, že fena hárá, psa odepnul se slovy, tak to on se od ní nehne - myšleno nezdrhne.
A jak chcete takové dovedy postihovat ?
Když vám chování nějakého psa, potažmo jeho majitele vadí, máte pocit, že vás obtěžuje, volejte městskou policii.
Povinnost vodit psa neustále na vodítku bude kontraproduktivní - i psy, které by jinak jejich majitelé učili přivolání, to nikdo učit nebude, protože nebude proč, nebude kde tento povel využít. Vždycky bude možné psa přitáhnout vodítkem...
napsal(a):
Balu, obávám se, že v tomto státě to prostě řešit nelze. Jen si vezměte jak dlouho trvá a co všechno je zapotřebí, aby byl někdo odsouzen za trestný čin? Ještě se zkoumá je-li příčetný, jestli to neudělal pod nátlakem apod. Jak chcete prokazovat obtěžování psem? Já, jako majitel jednoho psa, mohu tvrdit, že druhý pes na mne skočil, ale když náhodu nebude bláto a nebudu mít znečistěný oděv, jak to dokáži, když majitelka druhého psa bude tvrdit, že kolem mne jen prošel a jen ke mně čuchnul? A i když budu mít ten oděv znečistěný, majitelka druhého psa klidně může tvrdit, že na mne skočil můj vlastní pes... Prostě to nejde, protože to je tvrzení proti tvrzení... prostě opravdu nelze vymyslet způsob, jak rozlišovat ukázněné a neukázněné psy a lidi. Jediný způsob, jak zamezit obtěžování psem, je všechny na řemen a ještě s košíkem! Exkremety to sice nevyřeší, ale jednu oblast soužití lidí se psy určitě ano. Ano, svět je nespravedlivý a bezmocnost je nejhorší pocit, co člověk může zažít. Ovšem vždycky jsou nějaká řešení - nemít psa, odstěhovat se na samotu... že to nejde? Že máte ve městě práci, děti školu? Pak si musíte vybrat. Jako vždycky a se vším v životě. Také jsem bydlela ve městě se psy, ale co to šlo, tak jsem šla na vesnici. Ovšem kdybych musela být např. v Praze, prostě bych psa neměla. Člověk v životě nemůže mít všechno.

napsal(a):
Když vám chování nějakého psa, potažmo jeho majitele vadí, máte pocit, že vás obtěžuje, volejte městskou policii.
Povinnost vodit psa neustále na vodítku bude kontraproduktivní - i psy, které by jinak jejich majitelé učili přivolání, to nikdo učit nebude, protože nebude proč, nebude kde tento povel využít. Vždycky bude možné psa přitáhnout vodítkem...
Už slyším ten hurónský řev na druhém konci telefonu, až zavolám na MP, že mi tu pes obtěžuje fenu
fikovnice
napsal(a):
"Kolikrát si o to zábradlí větší psi, při přeskakování zlomily nohu."
To jako fakt? Upřímně - moc se mi to nezdá... To si spíš takto zlomí nohu děti.
Minimalne takhle vysoke zábradlí je skoro všude.

angí
napsal(a):
Minimalne takhle vysoke zábradlí je skoro všude.
To se dá snad normálně překročit, ne?

napsal(a):
Už slyším ten hurónský řev na druhém konci telefonu, až zavolám na MP, že mi tu pes obtěžuje fenu
Já taky. Je to absurdní. Ale to neustálé vláčení psů jen na vodítkách taky.
Psy mám přes třicet let. Vždycky jsem se s majitelem cizího psa dokázala dohodnout, když jednomu z nás chování toho cizího psa nevyhovovalo. Ať už to byla nějaká malá rukavice obtěžující svým ňafáním mé psy, nebo naopak strach majitele malého psa z mých velkých psů. Je to o toleranci a ohleduplnosti. Ale to bude podobně i na těch vodítkách, protože pes na flexině je kolikrát horší než na volno, ve vteřině namotá vodítko kolem jiného psa, chodce,...
Dobrý den,
od začátku čtu tady povídaní o vyhlášce pes na vodítku v Praze a zároveň různé reakce na to.
Tyhle vyhlášky existují už dávno jen si je lidičky přetvořily k obrazu svému tak jak jim to vyhovuje, toť český človíček. Nevím na co a proč další vyhlášky prostě pes ve městě a hlavně kde je hodně koncentrace lidí musí být na vodítku o tom nemusí být přece žádná vyhláška. Když zajdu tam kam už vidím a vím, že pejsky můžu pustit tak je prostě pustím a pejsci se vylítají. Na tohle přece nemusí být žádná vyhláška stačí jen čistý selský rozum. Tady u nás je hodně pejsků jak já říkám naše město je přepejskováno, tady okolí se hodně a dobře známe tak, že pokud ke mně některý přiběhne a začne prostě i otravovat nevadí prostě je to od někoho známého a pokud jdu někam kam já to neznám tak se já snažím chovat uctivě a rozumně a zase nepotřebují vyhlášku.
Souhlasím se vším co píše balu a přikláním se k Vám.
Dája.
ag
napsal(a):
A mohu se jen zeptat proč u nás v ČR je takový pes "vořech" a v mnohla jiných evropských i neevropských zemí je to pes s PP? Tam totiž platí, že potomek po rodičích s PP má automaticky nárok na PP. Nejsou tam žádné povinné bonitace. K tomu tam existují i kluby jako u nás, ale není povinností chovatele být členem klubu. Naopak. Členem klubu se nemůže stát jen tak někdo, být tam členem klubu se považuje za čest a v pohledu na věc se pak jedná v podstatě o "výběrový" chov, prostě štěně z tohoto druhu chovu je více ceněno. Pokud by to u nás fungovalo jako ve světě, nebyli by tu bezpapíráci, nebo alespoň v podstatně menší míře. Za svůj odchov odpovídá chovatel a ten, kdo odchovává "příšerky" a nemocné psy se tam zlikviduje sám, protože si od něj nikdo nic nekoupí. Díky tomu tam chovatelé nejsou anonymní, psi jsou označení a dohledatelní. Proč to může fungovat v tolika zemích a zrovna náš národ nad sebou potřebuje bič? Navíc dost kontraproduktivní, protože "chovy" bez PP pak nejsou prakticky nijak dohledatelné a postižitelné. Přitom by to bylo tak jednoduché. Řády FCI to považují za normální, to jen naše ČMKU musí mít své "chovatelské stádo" pod neustálou kontrolou. Ale chápu, všichni ti předsedové klubů, poradci chovu atd. musí z něčeho profitovat, že? No a od koho si laik koupí štěně, když problematice nerozumí a chce štěně s PP? Přece kotnaktuje předsedu klubu nebo poradce chovu a ten mu doporučí to zaručeně nej nej štěně, že. Samozřejmě ve většině případů z chovu svého nebo svých blízkých známých... Jo jo,40 let nám říkali co a jak dělat a ještě na dlouhé lokte bude to, než to tomuhle národu z těch hlaviček někdo vygumuje. Bohužel.
hillary
napsal(a):
To máte štěstí... Má zkušenost ze sídliště je opravdu jiná. Téměř denně odháním psy, co, si chtějí hrát", případně, mají koš, tak co", od svého psa a už mě to jaksi nebaví. Naposledy to byli dva rotwíci, ano s košema, ale to napadení nebylo příjemné - majitelka? Na vodítka nejsou zvyklí, tak chodí na volno, však mají koše... Takže se nedivím, že spoustě lidem už došla trpělivost a vznikla taková vyhláška. Jen by bylo dobré, aby na druhou stranu přibyla místa, kde se psi můžou pustit a vyběhat, místa, kde s tím člověk počítá a jde tam s tím, že psy na volno potká a nebude tam brát děti, nebo starouše, co už na lítající puboše nemá náladu, atd..
Takže starší pes už není pes a na pobyt ve psím výběhu navolno už nemá nárok? Ten už má být na vodítku nonstop a na psí hřiště nesmí? Abyste na stará kolena neskončil/a někde v LDNce, protože na chození po ulici už jste moc pomalá a brzdíte jak auta na přechodech, tak chodce na chodnících. Nedejbože Vás pak potkat v supermarketu plazit se s vozíkem kolem regálů, že... Že psí výbeh není dětské hřiště, to je samozřejmé. Ale že by se tam nemohl navolno jít proběhnout a počuchat i starší pes... Fujtajbl člověče, zapoj prosím mozek.
fawnalee
napsal(a):
A mohu se jen zeptat proč u nás v ČR je takový pes "vořech" a v mnohla jiných evropských i neevropských zemí je to pes s PP? Tam totiž platí, že potomek po rodičích s PP má automaticky nárok na PP. Nejsou tam žádné povinné bonitace. K tomu tam existují i kluby jako u nás, ale není povinností chovatele být členem klubu. Naopak. Členem klubu se nemůže stát jen tak někdo, být tam členem klubu se považuje za čest a v pohledu na věc se pak jedná v podstatě o "výběrový" chov, prostě štěně z tohoto druhu chovu je více ceněno. Pokud by to u nás fungovalo jako ve světě, nebyli by tu bezpapíráci, nebo alespoň v podstatně menší míře. Za svůj odchov odpovídá chovatel a ten, kdo odchovává "příšerky" a nemocné psy se tam zlikviduje sám, protože si od něj nikdo nic nekoupí. Díky tomu tam chovatelé nejsou anonymní, psi jsou označení a dohledatelní. Proč to může fungovat v tolika zemích a zrovna náš národ nad sebou potřebuje bič? Navíc dost kontraproduktivní, protože "chovy" bez PP pak nejsou prakticky nijak dohledatelné a postižitelné. Přitom by to bylo tak jednoduché. Řády FCI to považují za normální, to jen naše ČMKU musí mít své "chovatelské stádo" pod neustálou kontrolou. Ale chápu, všichni ti předsedové klubů, poradci chovu atd. musí z něčeho profitovat, že? No a od koho si laik koupí štěně, když problematice nerozumí a chce štěně s PP? Přece kotnaktuje předsedu klubu nebo poradce chovu a ten mu doporučí to zaručeně nej nej štěně, že. Samozřejmě ve většině případů z chovu svého nebo svých blízkých známých... Jo jo,40 let nám říkali co a jak dělat a ještě na dlouhé lokte bude to, než to tomuhle národu z těch hlaviček někdo vygumuje. Bohužel.
A když budu chtít teda dělat psy takto, jak tvrdíte že by to fungovalo, kdo mě donutí psa očipovat a nechat mu ty doklady vystavit, aby teda byl dohledatelný?
Že by pes nemusel na bonitaci neznamená, že by se všichni tito chovatelé začali chovat zodpovědně.
fawnalee
napsal(a):
Já s vámi v mnoha bodech souhlasím. Sice se to netýká vyhlášky o pohybu psů na vodítku, ale diskuze je od slova diskutovat.
Sama mám známé mimo ČR a vysvětlovat/překládat jim pojem svod mladých, bonitace, povinné výstavy - jen žasnou. Krásná idea, že by to v ČR také fungovalo, ala "volný chov".
Je to asi povahou českou, že pokud by ta možnost byla, ihned by byla zneužita. Takže by se nerozmnožovali psi kvalitní, ale i bez vyšetření DKK/DKL, očních, genetických testů atd. Názor, že těmto prodejcům by se nedařilo, je opravdu idealistický. Jen by se tedy množilo na nečem s PP, co by nemuselo projít nutnými zdravotními vyšetřeními a nakonec to PP mělo a někdo by zcela bez výčitek na tom dělal vrhy. Protože co není povinné, to se nemusí udělat. Idea cti, co se týká členství v klubu je bohužel dle mého také naivní.
Ano, za odchov si odpovídá chovatel, to platí i teď. Jen s tím rozdílem, že zkrátka se musí pes uchovnit, aby ty PP vrh měl. Kolikrát jsou české kluby papežtější než papež, co se týká standardu a země původu - skus, počet zubů, barva, nesení ocasu atd. Líbí se mi představa, že všichni budou natolik uvědomělí a když budou neco chtít nakrýt, nechají tomu udělat zdravotní testy a zúčastní se výstavy. A že ten zbytek podobných psů - co vlastně s nimi? Vykastrovat jak v USA v útlém věku na pet pejsky nebo si dát něco do smlouvy, co nemusí druhá strana dodržet?
Ono 40 let nám něco říkali - ale zrovna z téhle doby pocházely napříč plemeny povahově kvalitní zvířata, která nám i po otevření hranic záviděli. Ať si gumuje každý, co má zapotřebí. V dnešní době není naštěstí problém získat info o plemeni i jinde než od poradce chovu a nechat si tupě poradit.
Jinak všem pejskům zdar a tropům zmar. Už mě ty vedra nebaví.
fawnalee
napsal(a):
Takže starší pes už není pes a na pobyt ve psím výběhu navolno už nemá nárok? Ten už má být na vodítku nonstop a na psí hřiště nesmí? Abyste na stará kolena neskončil/a někde v LDNce, protože na chození po ulici už jste moc pomalá a brzdíte jak auta na přechodech, tak chodce na chodnících. Nedejbože Vás pak potkat v supermarketu plazit se s vozíkem kolem regálů, že... Že psí výbeh není dětské hřiště, to je samozřejmé. Ale že by se tam nemohl navolno jít proběhnout a počuchat i starší pes... Fujtajbl člověče, zapoj prosím mozek.
Ehm, zvláštní, jak si někdo umí přeložit určitý text... Já psala o tom, že starší pes nemá náladu na kdejaký psy na volno, tak když uvidím místo, kde se druží psi, tak tam nepůjdu a půjdu buď tam, kde nikdo není, nebo na procházku. Že každý nemusí být zvědavej na cizý psy na volno, které třeba já téměř denně potkávám a buď mi po psu řvou, nebo vtírají, nebo jdou rovnou na fight... Pokud je pes zvědavý na cizý psy, může s ním jít majitel do výběhu, nebo na místa pro volný pohyb označená a pes, který o společnost cizých nemá zájem, bude mít klid. Proto píšu, že těch míst by mělo být určitě více. Takže LDN je dost mimo mísu.;) Doporučuju prvně přemýšlet - zapojit mozek a řádně číst.
hillary
napsal(a):
Ehm, zvláštní, jak si někdo umí přeložit určitý text... Já psala o tom, že starší pes nemá náladu na kdejaký psy na volno, tak když uvidím místo, kde se druží psi, tak tam nepůjdu a půjdu buď tam, kde nikdo není, nebo na procházku. Že každý nemusí být zvědavej na cizý psy na volno, které třeba já téměř denně potkávám a buď mi po psu řvou, nebo vtírají, nebo jdou rovnou na fight... Pokud je pes zvědavý na cizý psy, může s ním jít majitel do výběhu, nebo na místa pro volný pohyb označená a pes, který o společnost cizých nemá zájem, bude mít klid. Proto píšu, že těch míst by mělo být určitě více. Takže LDN je dost mimo mísu.;) Doporučuju prvně přemýšlet - zapojit mozek a řádně číst.
Uff, to "cizý" je tedy do očí bijící .
Já vím, píšu OT...

fikovnice
napsal(a):
Uff, to "cizý" je tedy do očí bijící .
Já vím, píšu OT...
To je podle vzoru jaký. Jaký psi? No přece cizý!

Jakékoliv vyhlášky ohledně psů jsou zbytečné, neb na všechno - znečišťování veřejného prostranství, obtěžování, ublížení na zdraví, poškození věci atd. atd...už zákonné předpisy máme.
A co se týká hromadných venčišť - už přímo zářivě vidím, jak se v plné pohodě a přátelském duchu vyběhá na nějakém směšném prostoru za jedním balónkem smečka velkých dospělých samců včetně mého pastevce
napsal(a):
Jakékoliv vyhlášky ohledně psů jsou zbytečné, neb na všechno - znečišťování veřejného prostranství, obtěžování, ublížení na zdraví, poškození věci atd. atd...už zákonné předpisy máme.
A co se týká hromadných venčišť - už přímo zářivě vidím, jak se v plné pohodě a přátelském duchu vyběhá na nějakém směšném prostoru za jedním balónkem smečka velkých dospělých samců včetně mého pastevce
Vzhledem k tomu, že mám smečku psů a pro ně i zahradu, tak vím, že tam max. obden musím sbírat exkrementy. Kdo tohle dělá v těch hromadných výbězích? Že by každý sám za svého psa? Jestli to tam pejskaři sbírají tak, jako na ulicích (tedy spíše nesbírají), tak to tam musí vypadat! Nechci vidět, jaká musí být koncentrace zárodků nemocí v takovém výběhu. Ještě, že nežiji ve městě a moji psi tam chodit nemusí!

koňadra
napsal(a):
Vzhledem k tomu, že mám smečku psů a pro ně i zahradu, tak vím, že tam max. obden musím sbírat exkrementy. Kdo tohle dělá v těch hromadných výbězích? Že by každý sám za svého psa? Jestli to tam pejskaři sbírají tak, jako na ulicích (tedy spíše nesbírají), tak to tam musí vypadat! Nechci vidět, jaká musí být koncentrace zárodků nemocí v takovém výběhu. Ještě, že nežiji ve městě a moji psi tam chodit nemusí!
Teda nevím, kde žijete, já ve velkém městě, a řekla bych, že se situace rok od roku zlepšuje. Lidi víc a víc po svých psech uklízejí, a to nejenom ve vnitřním městě, ale i v okrajových částech. Málokdy natrefím na hromádku na chodníku...

Ve výběhu musí samozřejmě po svém psovi každý uklidit, kdyby ne, tak se tam psi i lidi k večeru brodí v h...ch, Ale výběh pro pohyb psů není samospasitelný. Tam si mohou pohrát, ale za prvé je těch výběhů málo, aspoň u nás, a jsou malé. A i kdyby byli všichni psi mírní a snášenliví, na malém prostoru musí docházet ke třenicím a vyjasňování pozic.
Balu
Dobrý den,
tak a tady s Vámi ohledně výběhu a exkrementu souhlasím tak na půl a to do výběhu pro psy bych já nešla nikdy a to protože já vím, že svoje psy mám ošetřené, očkované a pečuju o ně, ale vím to o státních? Nevím, vím jen o těch co se potkáváme taky okolo a co se známe, do výběhu zajdou i ti co je neznám.
Exkrementy tak je pravda, že dost se to lepší, ale ještě stále je toho dost, já sbírám opravdu poctivě a kouknu vedle no a hned dvě hromady a kousek další. Tak, že jako lepší se to, ale hrozně pomalu.
Dája.

No, jestli to není podle sebe soudím tebe... Já do výběhu chodím sporadicky, a stejně jako kdekoliv jinde bych se tam styděla nechat po svém psovi binec.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.131.138
to byla zas snůška keců...
Pes, kterej je na vodítku nebude socializovanej? Co to je proboha za blbost?
Za to to vodítko fakt nemůže. Dále, paní na jednu stranu říká, jak má psa vychovanýho, jak ho má na volno a pak řekne, že ho nemůže mít na vodítku, protože s ní strašně škube - takže evidentně nevychovanej pes, kterej neumí chodit na vodítku a jako bez vodítka poslouchá na slovo? No, to bych chtěla vidět... chjo...
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
to byla zas snůška keců...
Pes, kterej je na vodítku nebude socializovanej? Co to je proboha za blbost?
Za to to vodítko fakt nemůže. Dále, paní na jednu stranu říká, jak má psa vychovanýho, jak ho má na volno a pak řekne, že ho nemůže mít na vodítku, protože s ní strašně škube - takže evidentně nevychovanej pes, kterej neumí chodit na vodítku a jako bez vodítka poslouchá na slovo? No, to bych chtěla vidět... chjo...
Všimla jsem si přesně těch věcí jako Vy. A ještě ta paní, co měla příšerně vyžranýho stafbula - ani nezvládne nakrmit toho svého psa tak, aby nebyl jako prase (chudák pes - jeho srdce, klouby...) a potom mu hází kroužky v parku a myslí si, že to zachrání! A řekla jsem si, že je jenom dobře, že takoví lidé budou muset mít psa na vodítku! Mám pocit, že těch lidí, co mají psy opravdu zvládnutý, je čím dál míň, bohužel jejich psi budou trpět kvůli té většině neschopných. A nakonec mám ten názor, že hlavně ve středu Prahy by psi neměli být vůbec. On je ale někdy problém i na okrajích měst - lidi chodí venčit svoje psy na okolní pole a vůbec si neuvědomují, že dnes není všechno všech, ale i to pole má svého majitele a tomu majiteli se určitě nelíbí, že má pole "uplouhané" od pejskařů. Tam, kde je třeba za sídlištěm louka, tak balit potom psí exkrementy do senáže dobytku - taky nic moc. Lidi si snad myslí, že když mají psa (nebo i třeba čtyřkolku, se kterou se prohání cesta necesta), že jim to dává nějaké právo ničit majetek druhých. Bohužel jsme národ sobců a ignorantů. Takže nakonec myslím, že dnes je psů tolik, že to dělá problém všude a jen dobře, pokud nějaká vyhláška lidi otráví natolik, že raději nebudou mít psa vůbec.

Nedá mi, abych se nepřipojila...i když se mě probíraná omezení netýkají, bydlím na konci okresního města a za námi jsou pole, která ale nejsou využívána leží ladem nikdo na nich nehospodaří...,
musím ale říct, že dle mého názoru by měl mít pes ve městě možnost proběhnout se na volno a pohrát si s ostatními pesany. Když už se tak má dít na plochách k tomu určených, tak by měly být dostatečně velké a mělo by jich být dostatek.
Jediní pejskaři za své psy platí poplatky (alespoň ti slušní) a nic z toho, zatímco např. pro cyklisty se staví drahé cyklostezky a to za kolo žádný poplatek nehradí...nic proti cyklistům...jen takový...asi blbý...příklad.
napsal(a):
Nedá mi, abych se nepřipojila...i když se mě probíraná omezení netýkají, bydlím na konci okresního města a za námi jsou pole, která ale nejsou využívána leží ladem nikdo na nich nehospodaří...,
musím ale říct, že dle mého názoru by měl mít pes ve městě možnost proběhnout se na volno a pohrát si s ostatními pesany. Když už se tak má dít na plochách k tomu určených, tak by měly být dostatečně velké a mělo by jich být dostatek.
Jediní pejskaři za své psy platí poplatky (alespoň ti slušní) a nic z toho, zatímco např. pro cyklisty se staví drahé cyklostezky a to za kolo žádný poplatek nehradí...nic proti cyklistům...jen takový...asi blbý...příklad.
Tuším, že poplatek za psa, je poplatek za odpad, který pes vyprodukuje a majitel psa/v ideálním případě/ vyhodí do odpadu.

joanne.s
napsal(a):
Tuším, že poplatek za psa, je poplatek za odpad, který pes vyprodukuje a majitel psa/v ideálním případě/ vyhodí do odpadu.
No hádat se rozhodně nebudu...jen mi tedy přijde nepoměr, když např. u nás majitel čivavy v paneláku zaplatí ročně 1500, - a za osobu na rok je roční poplatek 250, - a troufám si říct, že člověk toho vyprodukuje podstatně více. Pokud je to myšleno na úklid exkrementů, tak v tom případě by měly být poplatky i na žvýkačky, protože to stojí taky hromadu peněz vyčistit od nich ve městě dlažbu.
Chtěla jsem jen říct, že je fajn že myslíme na cyklisty, že se staví supr hřiště pro děti (zaplať pánbůh dřív to byla hrůza), ale jsou lidé, kteří nejsou cyklisti ani nemají děti...mají psy...
tak by se i pro ně mohlo něco udělat. Netvrdím, že psi musí mít povolen volný pohyb všude, ale nyní mi to připadá jako kdyby byli pejskaři největší gauneři na světě a volně pobíhající psi největší problém. Sama bych si do města snad ani žádnýho psa nepořídila. Tam kde dřív bývaly "psí loučky" nikdy to nikomu nevadilo tak teď se psy jen na vodítku...
fawnalee
napsal(a):
Vcelku souhlasím. Jen. FCI dává místním organizacím pouze rámec. Povoluje přísnější pravidla než udává ona, ne mírnější. ČMKU se chytla této možnosti.
A dále - termín vořech je asi přehnaný, ale prostě v profesionálním chovatelství není zvíře považováno za čistokrevné, pokud nemá certifikovaný alespoň 4 generační rodokmen (průkaz původu).
Proto psy bez tohoto průkazu za čistokrevné považovat nelze.

Http://m.novinky.cz/articleDetails?aId=388526&sId=&mId=
Mops navolno.
napsal(a):
Http://m.novinky.cz/articleDetails?aId=388526&sId=&mId=
Mops navolno.
Tak ted nadpis mě dostal: Cyklistu srazil k zemi pes - mops
Taky sem četla .A tolik kolik potkávám bezohledých šlapálistů sem za celý život nepotkala bezohledných páníčků se psem.A to bohatě stačí jet jen do města, jsou všude, roztažení přes celou silnici, neuhnou protože neslyší protože maj v uchálech nacpaný sluchátka a hudbu na plný pecky, kolikrát vyletí z ulice a ani nezastaví a nepodívají se jestli nejede auto, jezdí po chodníkách, jezdí po přechodech na kterých se má kolo vést, když jich jede víc tak halekají na celý kolo že je slyšíte až v sousedním městě/obci, lítají na kolech jak prasata a neuhou a neuhnou chodci... a takhle bych mohla na téma šlapálisti pokračovat do aleluja.Bába si měla psa hlídat, mít ho vychovanýho a pod dohledem.Já si psa uklizím a uhnu když jede šlapálista, což o nich se říct nedá, a ještě kolem nás proletí jak ty hovada s velice důležitým ksichtem.
kobylatko
napsal(a):
Taky sem četla .A tolik kolik potkávám bezohledých šlapálistů sem za celý život nepotkala bezohledných páníčků se psem.A to bohatě stačí jet jen do města, jsou všude, roztažení přes celou silnici, neuhnou protože neslyší protože maj v uchálech nacpaný sluchátka a hudbu na plný pecky, kolikrát vyletí z ulice a ani nezastaví a nepodívají se jestli nejede auto, jezdí po chodníkách, jezdí po přechodech na kterých se má kolo vést, když jich jede víc tak halekají na celý kolo že je slyšíte až v sousedním městě/obci, lítají na kolech jak prasata a neuhou a neuhnou chodci... a takhle bych mohla na téma šlapálisti pokračovat do aleluja.Bába si měla psa hlídat, mít ho vychovanýho a pod dohledem.Já si psa uklizím a uhnu když jede šlapálista, což o nich se říct nedá, a ještě kolem nás proletí jak ty hovada s velice důležitým ksichtem.
Jo taky nesnáším když se motají městem - hlavně ty starší, kteří opravdu jedou ze strany nastranu a pomalu neudrží řidítka, to pak je něco. Nebo za vesnicí, když jedou tři vedle sebe a vůbec je nezajímá, že za nima jede auto, prostě neuhnou.
Ti na těch cestách jsou děs, zatroubit na to nemůžeš bo se blbec může leknout, spadne pod kola a ještě tě udá + dostaneš za to že troubíš tam kde to není upraveno značkou, a když už! chudinky musí uhnout a ty je předjedeš tak na tebe ukazují f... a podobně.A o městě a ulicích plných šlapálistů ani nemluvě.
kobylatko
napsal(a):
Ti na těch cestách jsou děs, zatroubit na to nemůžeš bo se blbec může leknout, spadne pod kola a ještě tě udá + dostaneš za to že troubíš tam kde to není upraveno značkou, a když už! chudinky musí uhnout a ty je předjedeš tak na tebe ukazují f... a podobně.A o městě a ulicích plných šlapálistů ani nemluvě.
Jojo přesně tak. Ale na druhou s nevychovanejma psema je to podobně. Stačí v blízkém městě jít do parku, důchodci tam chodí se psy navolno, ale psům jsou uplně ukradený nějaký ke mě vživotě ani neslyšeli, volaj na ně Alíku pojď sem, buď hodný pejsek, no tak si neslyšel, no ty dostaneš, honem a pes naprostej nezájem. A když už si teda dočuchá a uráčí se přijít, tak ještě dostane. Naštěstí jsem z vesnice a tady jsou dobré cesty na venčení, kde moc lidí nechodí, protože většina lidí tu má psa jen na dvoře. Potkávám asi 4 lidi pořád ty samé. Jedno z nich je sousedka s nekonfliktní fenkou, takže tam nechávám očuchat, druhej je pán se vzteklým bullem, ale má přivolání, takže i když už vrčí a zuří, tak se vždycky k pánovi vráti a ten ho dá na vodítku. Další je stará paní, na kterou už začínám bejt alergická. Má nějakýho křížence středního chlupatýho, ale hroznýho vzteklouna, má ho sice na vodítku, ale pes vůbec nereaguje a ona jelikož ho neudrží, tak ho škrtí holí a nebo nás prosí ať je obejdeme jinudy. A ještě k tomu nevím co má za obojky, ale už dvakrát se stalo, že jí obojek rupnul. Pak tady jsou ještě dva psy - od stejného pána, kteří se toulají po vesnici a otravují lidi a psy, jeden je dost agresivní, ale je už starej a tak přestal utíkat, druhej je odrostlejší štěně, které sice není agresivní, ale je dost otravné, jakmile se k vám přidá tak s váma už půjde kamkoli a psa bude neustále otravovat.
To je taky hrůza, též jsem z vesnice, my už dlouho naštěstí nic nepotkali od doby co sem řekla sousedovi pod náma že ještě jednou ze svým psem pokám jeho psa co mu utíkal a bude na nás dotěrný tak svímu sundávám koš a pouštím ho ať si z něj udělá podložku na matračky a od tý doby naštěstí zatím žádný zdrhač, nejsem zvědavá na to aby nás cokoli otravovalo, vrčelo na nás...atd.Možná na náměstíčku kde je dětský hřiště bude pár nevychovanejch yorků atp...ale tama nechodíme. Přímo přes dědinu chodíme občas a když už tak jen přes konec , my když procházíme kolem psů tak můj jde vpohodě na prověšeným vodítku, ale když jde někdo kolem našeho se psem tak jejich pes táhne k našemu plotu a páník jakoby jel na lyžích.Jsou tu možná tak dvě psiska co jdou kolem vpohodě, zbytek psů zde zná jen dvůr.
kobylatko
napsal(a):
To je taky hrůza, též jsem z vesnice, my už dlouho naštěstí nic nepotkali od doby co sem řekla sousedovi pod náma že ještě jednou ze svým psem pokám jeho psa co mu utíkal a bude na nás dotěrný tak svímu sundávám koš a pouštím ho ať si z něj udělá podložku na matračky a od tý doby naštěstí zatím žádný zdrhač, nejsem zvědavá na to aby nás cokoli otravovalo, vrčelo na nás...atd.Možná na náměstíčku kde je dětský hřiště bude pár nevychovanejch yorků atp...ale tama nechodíme. Přímo přes dědinu chodíme občas a když už tak jen přes konec , my když procházíme kolem psů tak můj jde vpohodě na prověšeným vodítku, ale když jde někdo kolem našeho se psem tak jejich pes táhne k našemu plotu a páník jakoby jel na lyžích.Jsou tu možná tak dvě psiska co jdou kolem vpohodě, zbytek psů zde zná jen dvůr.
Jojo tak u nás kolem plotu projistotu skoro nikdo neprochází, protože jsou až na těch pár psů opravdu jen na dvorcích. Pak je sranda vylízt ven, když jednou za rok přijede do vesnice veterinář očkovat