Převýchova psa - jak často, jak dlouho,...

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
25.8.2015 18:51
skaia

XXX.XXX.104.146

Převychovávám mamce jejího křížence (NO × Labrador), takže se hafan včera přestěhoval ke mě. Nebyl to čistě venkovní pes ani hlídací, ale socializace je zanedbaná, výcvik také, mimo pozemek nechodil a poslouchat nemusel.

V případě převýchovy si nevím rady jen s:
Kolikrát za den cvičit a jak dlouhé to cvičení dělat (momentálně jsem cvičila včera i dneska cca 3× za den asi 5-10 minut) v případě tolika nutných změn?
V jednom cvičení kombinovat více cviků, nebo se soustředit na jeden a v dalším cvičení zase jiný?
Četla jsem, že lze použít náhubek jako haltina, je to bezpečné? (konkrétně ten ze zoohitu; je tam jediný) Obvykle jsem proti haltině, ale psa nějak udržet musím, navíc potřebuji aby měl pro můj dobrý pocit i ten náhubek, a obě najednou nandat nelze.

Uživatel s deaktivovaným účtem

25.8.2015 22:24

skaia napsal(a):
Převychovávám mamce jejího křížence (NO × Labrador), takže se hafan včera přestěhoval ke mě. Nebyl to čistě venkovní pes ani hlídací, ale socializace je zanedbaná, výcvik také, mimo pozemek nechodil a poslouchat nemusel.

Kolikrát za den cvičit a jak dlouhé to cvičení dělat (momentálně jsem cvičila včera i dneska cca 3× za den asi 5-10 minut) v případě tolika nutných změn?
V jednom cvičení kombinovat více cviků, nebo se soustředit na jeden a v dalším cvičení zase jiný?
Četla jsem, že lze použít náhubek jako haltina, je to bezpečné? (konkrétně ten ze zoohitu; je tam jediný) Obvykle jsem proti haltině, ale psa nějak udržet musím, navíc potřebuji aby měl pro můj dobrý pocit i ten náhubek, a obě najednou nandat nelze.

Cvičit klidně i několikrát za den ale pouze dokud to psa baví.Soustředit se nejdříve na jeden cvik, postupně.Urçitě nàhubek-kovový. Vy neudržíte + - 30kg?

25.8.2015 22:34
skaia

XXX.XXX.104.146

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Cvičit klidně i několikrát za den ale pouze dokud to psa baví.Soustředit se nejdříve na jeden cvik, postupně.Urçitě nàhubek-kovový. Vy neudržíte + - 30kg?

Nikdy jsem nezkoušela, zda bych takového hromotluka udržela. Já si myslím, že ano, ale nechci nic ponechat náhodě, lepší než vlát za psem.

25.8.2015 22:44
anonymx

XXX.XXX.232.141

A jak s nim chcete pracovat kdyz ho fyzicky nezvladnete? Obavam se; ze to navic jeste bez zkusenosti asi nepujde.

25.8.2015 23:19
Clayton

XXX.XXX.104.9

Halti NEZABRÁNÍ pokousání!
Pevný široký obojek a prostorný kovový koš, kterým se dají dobře prostrkávat pamlsky.Pokud nemáte anorexii a vodítko budete držet oběma rukama, udržíte ho. Popřípadě s košem nepokouše...

25.8.2015 23:26
kobylkalucni

XXX.XXX.201.210

I s košem lze v nouzi pracovat jako s haltinou - vodítko se karabinou připne za mřížku u čumáku. Je samozřejmě fajn ještě mít další vodítko na obojku, kdyby se náhodou náhubek stáhl /roztrh, ale to i s haltinou...

25.8.2015 23:28
skaia

XXX.XXX.104.146

anonymx napsal(a):
A jak s nim chcete pracovat kdyz ho fyzicky nezvladnete? Obavam se; ze to navic jeste bez zkusenosti asi nepujde.

Jak jsem psala, myslím, že ho udržím. Ale jak to můžu vědět na 100%, když jsem nikdy udržet nepříčetného psa nepotřebovala. Já vím, že jste proti haltině, já koneckonců také, ale ne tak, abych jí odsuzovala za každé situace, ten pes jí nebude mít do konce života, jako někteří jiní psi.
Z rodiny jsem jediný "opravdový" pejskař a když se o převýchovu nepostarám já, tak nikdo.

25.8.2015 23:30
skaia

XXX.XXX.104.146

Clayton napsal(a):
Halti NEZABRÁNÍ pokousání!
Pevný široký obojek a prostorný kovový koš, kterým se dají dobře prostrkávat pamlsky.Pokud nemáte anorexii a vodítko budete držet oběma rukama, udržíte ho. Popřípadě s košem nepokouše...

Já si také myslím, že 30+, - kg psa udržím

25.8.2015 23:32
skaia

XXX.XXX.104.146

kobylkalucni napsal(a):
I s košem lze v nouzi pracovat jako s haltinou - vodítko se karabinou připne za mřížku u čumáku. Je samozřejmě fajn ještě mít další vodítko na obojku, kdyby se náhodou náhubek stáhl /roztrh, ale to i s haltinou...

Díky za odpověď!

26.8.2015 05:20
scylla

XXX.XXX.109.99

skaia napsal(a):

Převýchova je proces, který se děje 24 hodin denně, který probíhá stále, je to o přístupu ke psovi a o komunikaci s ním. Není vůbec důležité, jak často procvičujete povely. Pokud chcete pracovat s halti, tak na druhém vodítku, jedno za obojek a druhé za halti, ta se používá co nejjemněji jako pojistka a korekční pomůcka. Náhubek nepotřebujete, pokud umíte citlivě pracovat s halti. Pokud dáte košík a připnete na něj zespoda vodítko, je to o hodně horší, než když použijete halti ohlávku. Cvičení povelů kromě přivolání nemá s převýchovou psa celkem mnoho společného. Navíc - naučite psa, že bude fungovat vám a ne tomu, komu patří, takže naučte maminku se psem pracovat.

26.8.2015 05:44
tapina

XXX.XXX.211.34

Ale naopak. Ta halti je pomůcka, pes je veden na vodítku připnutém na obojku a halti je "korekce".
K náhubku já osobně občas připnu taky a to když fenu vedu u kola, aby se nezapomněla, protože to opravdu provozuje tak málo, že nemáme natrénováno. Při nějakém nenedálém výpadu Vás na kolena může dostat i daleko lehčí pes než 30kg.
Spíš je asi dobré být trochu víc obezřetný, než se s psíkem poznáte... Ne být našponovaný co kde může vyvést, z toho byste byli za chvíli otrávení oba. Leckterým nedotčeným psíkůk stačí i to, že konečně mají svého člověka a řád a snaží se...
Držím palce!

26.8.2015 05:47
tapina

XXX.XXX.211.34

tapina napsal(a):
Ale naopak. Ta halti je pomůcka, pes je veden na vodítku připnutém na obojku a halti je "korekce".
K náhubku já osobně občas připnu taky a to když fenu vedu u kola, aby se nezapomněla, protože to opravdu provozuje tak málo, že nemáme natrénováno. Při nějakém nenedálém výpadu Vás na kolena může dostat i daleko lehčí pes než 30kg.
Spíš je asi dobré být trochu víc obezřetný, než se s psíkem poznáte... Ne být našponovaný co kde může vyvést, z toho byste byli za chvíli otrávení oba. Leckterým nedotčeným psíkůk stačí i to, že konečně mají svého člověka a řád a snaží se...
Držím palce!

To měla být citace k tomu, jak se psalo, že k obojku vodítko pro pojistku - k tomu myslím naopak. Než jsem to sesmolila na mobilu, už to taky napsal někdo jiný. Hodně zdaru!

26.8.2015 07:47
rapotacka11

XXX.XXX.32.138

Haltina je dobrá věc.
Eště lepší je uvázat psa za zadní nohu - to je panečku korekce .
(nebo...nebo....kroužek do nosu !)

26.8.2015 07:50

rapotacka11 napsal(a):
Haltina je dobrá věc.
Eště lepší je uvázat psa za zadní nohu - to je panečku korekce .
(nebo...nebo....kroužek do nosu !)

Souhlas!

Přidejte reakci

Přidat smajlík