Výcvik malých plemen - cvičíte, necvičíte, proč?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
27.8.2015 12:11
kniga

XXX.XXX.128.66

Tak zrusili mistrovsvi malych plemen, nenaslo se dost tech co by se nominovali...
Mno podminky byli krute, docela klackoidni pod nohy, bych rekla.
Ale co se da delat, popravdeja bych nezvladla ani lehci, zatim :D, doufam, ze do jara to doladim... Hlavne stopy :D

Ale tak me zajima proc je tolik malych aktivnich treba v agility, dogdancingu atd... Ale proc lidi necvici s malymi "sportovku"

Takze pokud mate psa ci fenu pod 45 cm, muzete mi napsat proc vas zkousky ZMMP, ZMP1-3 nelakaji a nechcete se na ne pripravovat: diky. A pokud cvicite tak co cvicite :).

27.8.2015 12:51
anonymx

XXX.XXX.140.201

Protoze je to drina.

Uživatel s deaktivovaným účtem

27.8.2015 13:24

Kdysi se hodně cvičilo s malými knírači, zkoušku potřebovali k uchovnění... Dnes už nepotřebují?

27.8.2015 13:34
mishule

XXX.XXX.99.26

Z okolí vidím, že ti, kteří mají malá plemena je mají převážně jako společníky, aby nebyli doma sami. Tudíž nemají potřebuju jezdit na soutěže a jiné psí aktivity.

Doma máme dvě maltézačky a nikdo je necvičí - mamka i ségra je mají jako parťáky domů a na výlety.

27.8.2015 13:35
kniga

XXX.XXX.233.8

anonymx napsal(a):
Protoze je to drina.

No to je treba agility taky, o takove obedienci ani nemluvit, jako me ted asi nejvic brzdi stopy, pac na ty jsem asi fakt lina... nicmene mantrailing se tesi rostouci popularite...

27.8.2015 13:38
kniga

XXX.XXX.233.8

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Kdysi se hodně cvičilo s malými knírači, zkoušku potřebovali k uchovnění... Dnes už nepotřebují?

Davno ne, ani stredaci... a velci myslim musi akorat na bonitacce projit zakusem, coz je zase problem pry s velkyma peprama, ze nechtej kousat... moje stredqcka peprovq by taky na obrqny kasle, ale zavrci v pravou chvili smajlík

27.8.2015 13:47
kniga

XXX.XXX.233.8

mishule napsal(a):
Z okolí vidím, že ti, kteří mají malá plemena je mají převážně jako společníky, aby nebyli doma sami. Tudíž nemají potřebuju jezdit na soutěže a jiné psí aktivity.

Doma máme dvě maltézačky a nikdo je necvičí - mamka i ségra je mají jako parťáky domů a na výlety.

Nicmene kategorie S a M.v agility prazdnotou nezeji...

27.8.2015 13:53
anonymx

XXX.XXX.140.201

To fakt nemyslie vazne srovnavat narocnost agility se sportovkou... na MR se agilitacky pozastavovaly nad cenami pro viteze.

27.8.2015 15:55
kniga

XXX.XXX.233.8

No myslim, me teda prijde agility narocnejsi, ale to muze posoudit jen ten co ma A3 i ZVV/ZMP3 smajlíksmajlíksmajlík
pozastovani nad cenama? nechapu.

27.8.2015 16:00

Mám pocit, že dnes už nepotřebují zkoušku k uchovnění ani "služebnější" plemena. Např. knírač střední. Ale můžu se mýlit - opravte mě.

27.8.2015 16:06
anonymx

XXX.XXX.140.201

Divily se, jake ceny a mnozstvi dostavaji vitezove a docela koukaly, ze je 1 vitez za 2 dny a u nich de facto teoreticky muze byt 1clovek vitezem za 1 den vickrat.
a jinak samozrejme agi na vrcholove urovni uz je taky drina, ale kdyz si srovnate stopy, poslusnosti, pachove prace a "par prekazek".

27.8.2015 17:19
shavoid

XXX.XXX.152.1

Třeba naše špička v agility - Radovan Liška, ten sám v jednom rozhovoru řekl, že IPO je nesrovnatelně náročnější než agility na běžné úrovni, sám dělal obojí. Já taky dělám agility a souhlasím s ním. Třeba ty pověstné trojky si zvládne vyběhat opravdu kdokoliv. U agility je problém v tom, že i když má někdo kolikrát vážně mizerné vedení, tak pokud objede dostatečné množství závodů a jeho protivníci budou mít dost smůly na to, aby se diskvalifikovali, tak si to místo na bedně nějak vyběhá a může se vesele pyšnit titulem "trojkaře", byť kdejaký "jedničkář" je mnohem technicky zdatnější než on (tohle se ale snad bude progresivním postupem a kratšími postupovkami eliminovat) A taky je sakra rozdíl běhat s malým psem, kterého zvládnu uběhnout a s velkým rychlým psem, který vyžaduje úplně jiné, náročnější vedení. To jsem takhle viděla v jednom klubu trénovat babu, která si kdysi před lety vyběhala trojky s pomalým voříškem a teď se pyšní titulem trenérky, i přesto že neumí absolutně nic. Srovnatelnější je tedy podle mě ta vrcholová úroveň.

27.8.2015 18:25
kniga

XXX.XXX.133.205

anonymx napsal(a):
Divily se, jake ceny a mnozstvi dostavaji vitezove a docela koukaly, ze je 1 vitez za 2 dny a u nich de facto teoreticky muze byt 1clovek vitezem za 1 den vickrat.
a jinak samozrejme agi na vrcholove urovni uz je taky drina, ale kdyz si srovnate stopy, poslusnosti, pachove prace a "par prekazek".

Jo takhle, no a nevzhlasuje se sem tam nejlepsi stopar ci nejlepsi obranar? to ie totiz asi tak jak jumping a agility a zkouska... takze teoreticky, jeden clovek muze v jeden den vyhrat cca 4... ale toby teoreticky mohl i na sportovce...
asi jak kde smajlík s cenama jako smajlík ale tz jsou to posledni, i kdzy potesi.

27.8.2015 18:28
kniga

XXX.XXX.133.205

shavoid napsal(a):
Třeba naše špička v agility - Radovan Liška, ten sám v jednom rozhovoru řekl, že IPO je nesrovnatelně náročnější než agility na běžné úrovni, sám dělal obojí. Já taky dělám agility a souhlasím s ním. Třeba ty pověstné trojky si zvládne vyběhat opravdu kdokoliv. U agility je problém v tom, že i když má někdo kolikrát vážně mizerné vedení, tak pokud objede dostatečné množství závodů a jeho protivníci budou mít dost smůly na to, aby se diskvalifikovali, tak si to místo na bedně nějak vyběhá a může se vesele pyšnit titulem "trojkaře", byť kdejaký "jedničkář" je mnohem technicky zdatnější než on (tohle se ale snad bude progresivním postupem a kratšími postupovkami eliminovat) A taky je sakra rozdíl běhat s malým psem, kterého zvládnu uběhnout a s velkým rychlým psem, který vyžaduje úplně jiné, náročnější vedení. To jsem takhle viděla v jednom klubu trénovat babu, která si kdysi před lety vyběhala trojky s pomalým voříškem a teď se pyšní titulem trenérky, i přesto že neumí absolutně nic. Srovnatelnější je tedy podle mě ta vrcholová úroveň.

Heje presne, mit borderu tak muzu na agi zapomenout, malou fousatku snad ubeham...

no prave sem myslela, ze jen ten kdo je na spicce v.obou to muze porovnqt. A ok RL jiste vi o cem mluvi, tak to beru.

ANONYMX jeneze ono to neni par prekazek, to je jak kdzbzch rekla ze poslusnost je jen par povelu a obrana jen par povelu a pretahovani...

27.8.2015 18:37
anonymx

XXX.XXX.140.201

kniga napsal(a):
Heje presne, mit borderu tak muzu na agi zapomenout, malou fousatku snad ubeham...

no prave sem myslela, ze jen ten kdo je na spicce v.obou to muze porovnqt. A ok RL jiste vi o cem mluvi, tak to beru.

ANONYMX jeneze ono to neni par prekazek, to je jak kdzbzch rekla ze poslusnost je jen par povelu a obrana jen par povelu a pretahovani...

Srovnejte si ZMMP 1, to je v podstate minimum a agi. Jak dlouho trva nez i zkuseny psa na zkousku pripravi a co vsechno musi zvladnout. Jen stopu budete delat hooodne dlouho. O ostatnim ani nemluvim.

27.8.2015 18:53
conie

XXX.XXX.206.202

Dnes je taky docela problém najít výcvikáře, který by uměl pracovat na sportovku s malými plemeny. Vidím to kolem - sice už na cvičák většinou můžou i netradiční plemena, ale co není NO, BO, snad ještě briard, tak posílají na agility, tanec atd. A jen málokdo zvládne poradit specifika výcviku malých plemen, právě tak jako jen těžko potkáte výcvikáře, který je schopen odborně poradit s výchovou a výcvikem "tvrdších" pastevců. Prostě mnozí výcvikáři se na sportovku věnují převážně (někdy i výhradně) služebním plemenům. A to je škoda. Pro příznivce výcviku malých plemen: černobílá čivava ZOP 100 b. + SA2, černá trpasličí pinčová ZOP 98 b. + SA3, krémová čivava ZOP 90 b. + canisterapeutické zkoušky + SA2. Jde to!

27.8.2015 19:00

conie napsal(a):
Dnes je taky docela problém najít výcvikáře, který by uměl pracovat na sportovku s malými plemeny. Vidím to kolem - sice už na cvičák většinou můžou i netradiční plemena, ale co není NO, BO, snad ještě briard, tak posílají na agility, tanec atd. A jen málokdo zvládne poradit specifika výcviku malých plemen, právě tak jako jen těžko potkáte výcvikáře, který je schopen odborně poradit s výchovou a výcvikem "tvrdších" pastevců. Prostě mnozí výcvikáři se na sportovku věnují převážně (někdy i výhradně) služebním plemenům. A to je škoda. Pro příznivce výcviku malých plemen: černobílá čivava ZOP 100 b. + SA2, černá trpasličí pinčová ZOP 98 b. + SA3, krémová čivava ZOP 90 b. + canisterapeutické zkoušky + SA2. Jde to!

S malými knírači se cvičilo už za Svazarmu a umělo se to. Dělali klasický výcvik i záchranařinu.

27.8.2015 19:08
anonymx

XXX.XXX.140.201

Ale ona zadna specifika nejsou, snad jen pachove prace, ktere umi malokdo.
Samozrejme ze to jde i kdyz zrovna ZOP... ale i to je "zkouska".

27.8.2015 19:47
conie

XXX.XXX.206.202

anonymx napsal(a):
Ale ona zadna specifika nejsou, snad jen pachove prace, ktere umi malokdo.
Samozrejme ze to jde i kdyz zrovna ZOP... ale i to je "zkouska".

Výcvik malých plemen je jiný než velkých, služebních. Ten, kdo by přistupoval stejně k NO a malému psovi, by ve většině případů pohořel. A ano, malí knírači byli snad jediní, kteří mohli cvičit i za Svazarmu. Ale dnes by bylo prima, kdyby většina malých psů měla trochu zvládnutou poslušnost, byť na úrovni té vámi trochu opovrhované ZOP. I ti uňafaní malí "hajzlíci" by byli ovladatelní a snesitelní. Píšu z vlastní bohaté zkušenosti výcvikářky pro malá a střední plemena, kdy min 5 let vedu školičky pro štěňata a mladé psy. Vítám každého, kdo chce se svým psem něco dělat. Bohužel často slyším, že je na několika cvičácích odmítli, protože "takoví" psi u nich necvičí. A někdy je ještě horší napravovat chyby, ke kterým došlo pod "odborným" vedením klasických výcvikářů sportovkářů. Znám dost lidí s malými pejsky, kteří nějaký další výcvik vzdali, protože nenašli nikde dobré vedení a třeba agility dělat nechtěli. Co takovým zájemcům nabídne většina cvičáků? Nic.

27.8.2015 19:51
anonymx

XXX.XXX.140.201

A v cem je to jine?

27.8.2015 20:44
conie

XXX.XXX.206.202

anonymx napsal(a):
A v cem je to jine?

Když "zkazíte" NO, dá se přecvičit. Když ztratíte důvěru jorka, čivavy, krysaříka, trpasličího pinče, budete ji jen těžko získávat. Všechna plemena jdou vycvičit, ale musí se přístup přizpůsobit jejich specifikům. Nebo si myslíte, že můžete stejným způsobem a se stejným přístupem cvičit NO, čivavu, jorka nebo kavkazáka, šarplanince?

27.8.2015 21:24
anonymx

XXX.XXX.132.75

Stejným způsobem můžete cvičit psy, kteří mají chuť pracovat. Když zkazíte NO je to stejný malér jako s jakýmkoliv jiným psem.
Malá plemena jsou vesměs "opičky" a milují činnost. Něco jiného jsou plemena šlechtěná pro samostatnou práci a ne spolupracovat s člověkem. Tam je to samozřejmě o něčem jiném.

27.8.2015 21:52
conie

XXX.XXX.206.202

anonymx napsal(a):
Stejným způsobem můžete cvičit psy, kteří mají chuť pracovat. Když zkazíte NO je to stejný malér jako s jakýmkoliv jiným psem.
Malá plemena jsou vesměs "opičky" a milují činnost. Něco jiného jsou plemena šlechtěná pro samostatnou práci a ne spolupracovat s člověkem. Tam je to samozřejmě o něčem jiném.

Prosím, neironický dotaz: kolik psů malých plemen máte vycvičeno nebo u kolika jste vedla výcvik? Věnuji se kynologii přes 30 let, jsem zkušená chovatelka, majitelka i výcvikářka, trvám si na tom, co jsem uvedla - k výcviku malých plemen je třeba přistupovat odlišně a právě tak k jejich páníkům. Ty "opičky" budou makat stejně jako NO, ale ne při stejném přístupu. A standardního NO lze přecvičit docela lehce - vycházím ze zkušenosti, ne z teorií. Ale zkuste přecvičit čivavu zkaženou "tvrdým klasickým" přístupem. Kolik takových malých psů jste pomohla přecvičit, napravit?

27.8.2015 21:57
kniga

XXX.XXX.133.205

AnonymX aha takze neni pravda, ze by NO snadno zapominala? Ze, kdyz s nima nejakou vec pul roku vubec nedelate, ze ji zapomene?

Osobne treba vidim dost velkej rozdil trebq v chuzi u nohy, maleho je tezsi presvedcit o tom kde je spravna pozice, clovek jednou dvakrat na psa omylem a nechtene slapne a prcek uz se hlida a drzi si odstup... vi ze je mala... opicka neopicka, maji rychlejsi reakce, kratsi ten reakcni oblouk atd. rychleji prosvihnu spravnou reakci...

27.8.2015 22:14
anonymx

XXX.XXX.140.201

conie napsal(a):
Prosím, neironický dotaz: kolik psů malých plemen máte vycvičeno nebo u kolika jste vedla výcvik? Věnuji se kynologii přes 30 let, jsem zkušená chovatelka, majitelka i výcvikářka, trvám si na tom, co jsem uvedla - k výcviku malých plemen je třeba přistupovat odlišně a právě tak k jejich páníkům. Ty "opičky" budou makat stejně jako NO, ale ne při stejném přístupu. A standardního NO lze přecvičit docela lehce - vycházím ze zkušenosti, ne z teorií. Ale zkuste přecvičit čivavu zkaženou "tvrdým klasickým" přístupem. Kolik takových malých psů jste pomohla přecvičit, napravit?

Jestli to nebude tim, ze "tvrdym klasickym" pristupem jsem necvicila nikdy a poslednich 30 let uz vubec. A vzhledem k tomu co delam, tak mozna mate pravdu v jednom, jiny pristup k majitelum. Tam je obcas trochu problem jim vysvetlit ze maji psa a ne plysaka jen na mazleni a ze jejich pes je schopen takovych vykonu, ze ziraji i oni.
no, prala bych vam precvicovat NO. Mozna na uroven ZVV1, ale vic uz z takoveho psa nikdy nedostanete.

28.8.2015 10:59
kniga

XXX.XXX.238.151

Mate na mysli ZMP1 nebo ZMMP ? uvidime, co bude driv, jestli ZMMP (eventuepne ZMP1) ci zkouska agility A1 slozena na vyborne, i kdyz na to abuch mohla jit ve sportovce na vyssi zkousku ke staci ji splnit jednou, v agility musim minimalne 3*...

Jinak co se tyce tech cen, taky je nutno srovnat pocet zqvodniku... asi jine to je kdyz se zavodu zucastni 20 a nebo 100 tymu...

A co ty NO, fakt me to zajima, zapominaji tak moc a rychle opravdu?

28.8.2015 11:28
anonymx

XXX.XXX.27.66

Mezi ZMMP a ZMP 1 už je obrovský rozdíl. Dá se někde najít jak vypadá parkur na A1?
Obvykle na větších akcí je to 54 účastníků a hlavně vítěz je jen jeden.
NO - to je šílená pověra. Nezapomínají, bohužel i bohudík. Je to naprosto stejné jako u všech ostatních plemen.

28.8.2015 11:56
kniga

XXX.XXX.128.66

Proto se ptam kterou zkousku myslite :) at vim co mam hlasit :) az dame...

No hlavni vitez je takay jen jeden, ten kdo je nejlepsi v souctu :) zkousky to jsou ruzne obtiznosti. ze se vyhlasi i jine kategorie to neni na skodu :)

Jiste ze daji, treba tady http://www.agility-hodonin.cz/parkury.php akorat u nich neni uvedena psotupova rychlost, kdyz nedodrizite cas penalizace, taky myslim vic jak dve chyby rovna se diskvalifikace a aby byla zkouska uznana do toho, aby clovek mohl jit o uroven vys, musi byt slozena na výborne tedy max 1 až 5,99 trestných bodu atd...

28.8.2015 12:01
rapotacka11

XXX.XXX.32.138

NO skutečně, ale skutečně nezapomínají.
Nějakej de- - nt to kdysi vypustil a ten přihlouplý názor na NO přetrvává.
Jsou dokonalí, fakt nejlepší, krásní a zas dokonalí, zbožňuji je.
NO - to je půlčlověk, snad tím srovnáním NO neuškodím...

28.8.2015 13:40

rapotacka11 napsal(a):
NO skutečně, ale skutečně nezapomínají.
Nějakej de- - nt to kdysi vypustil a ten přihlouplý názor na NO přetrvává.
Jsou dokonalí, fakt nejlepší, krásní a zas dokonalí, zbožňuji je.
NO - to je půlčlověk, snad tím srovnáním NO neuškodím...

Souhlas!

Neregistrovaný uživatel

28.8.2015 14:47
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2

Bohužel malá plemena není v módě cvičit, protože on je přeci maličký a tak nepotřebuje cvičit...
Navíc malá plemena se spíš berou jako módní doplněk, nebo společník s důchodcům (a důchodci fakt s nima makat nebudou).

Nicméně na cvičáku mám 2 holčiny jedna maká s čivavama (má je opravdu, jako psy, né jako něco do tašky) a má s nima snad už ZM, ZOP... Dělá s nima agility a dogdancing.
A druhá má krysaříka a rovněž se s ním věnuje sportovce (by člověk nevěřil, jak malej krysařík loví fuguranta) A jak vzorně aportuje...

No, a moje babička, má Yorkšírku a s tou se rovněž věnují sportovce a okrajově loveckému výcviku. Má s ní složenou ZOP a teď pilně trénují aport a lov peška

Malý psiska jsou mrštná a dřímá jsou to hafani netyšených možností, škoda jen, že toho využije málokdo...

28.8.2015 18:04
kniga

XXX.XXX.238.151

A s velkejma to v mode je? Ze mi ani neprijde... vzdycky kdyz slysim tohle vypomenu si na vsechny ty psiska zavrene na dvorech a zahradach, ktere majitele radsi ani nevenci... Na pani s rtw co omotavala voditko kolem lampy, na desitky vetsich a velkych psu, kteri mi us vzivote zneprijemnili zivot. Naposledy po ke vyjel RR...Behem toho sameho vecera jsem probihala kolem 3 malejch psu, ani jeden si me nevsiml...

A znova kategorie S a M na agility prazdnotou nezeji... Takze to bide bud tou drinou, respektive narocnosti, neznalymi vycvikari, obecne neznalosti to, ze neco takoveho existuje, malou propagaci...

Neregistrovaný uživatel

28.8.2015 18:12
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2

kniga napsal(a):
A s velkejma to v mode je? Ze mi ani neprijde... vzdycky kdyz slysim tohle vypomenu si na vsechny ty psiska zavrene na dvorech a zahradach, ktere majitele radsi ani nevenci... Na pani s rtw co omotavala voditko kolem lampy, na desitky vetsich a velkych psu, kteri mi us vzivote zneprijemnili zivot. Naposledy po ke vyjel RR...Behem toho sameho vecera jsem probihala kolem 3 malejch psu, ani jeden si me nevsiml...

A znova kategorie S a M na agility prazdnotou nezeji... Takze to bide bud tou drinou, respektive narocnosti, neznalymi vycvikari, obecne neznalosti to, ze neco takoveho existuje, malou propagaci...

Samozřejmě, že ani u velkých psů to není v pořádku... Vždy se najdou pejskaři, co jim je úplně u zadele, že pes neumí nic... proto to vyřeší.. tím kotcem nebo zahradou...

29.8.2015 09:50
kniga

XXX.XXX.128.66

Mno prave :) proto jsem hakliva, kdyz nekdo napise, ze se s malym nevici, ez to neni v mode.. Protoze to proste nen v mode vubec.

Ja si rikam ze ted by hodne mohlo pocmost to ZZO1-3, ZZO si lidi hodne delaji, i kdyz ZOP casteji, bo tam nemusite byt v zadnym klubu, coz je stigro... A ted budou moct "pokracovat" a treba si rict, no poslusnost mame, tak jeste stopu a specialky a mame ZMP :) Bylo by to fajn...
Ale su zvedava kams e za rok posunu s malou :).

7.12.2018 10:21
Ruzena_Ruzova

XXX.XXX.13.98

Tak já tady to vlákno zase trochu oživím.

Protože se věnuji výcviku psů (baví mne to) a vedení kurzů (baví mne to - zatím) .... a protože můj čivavák v 8 letech už odchází do důchodu (srdíčko, ledviny) rozhodla jsem si pořídit psa, který by byl vhodný pro absolvování zkoušek pro malá plemena. Ať už všestranných, tak případně typu ZZOx nebo speciálek.

U kurzistů mi přišlo, právě že když viděli, co se dá s malým psem všechno dělat (a to toho umí minimum) a jak se dá cvičit .... měli o výcvik větší zájem. Zájem vzrostl i v okolí sídliště, kdy jsem chodívala cvičit na místa, kde se sdružují pejskaři nebo se pohybuje víc dětí s jorkmuty. Hlavně děti měli zájem. Učili jsem triky, překonávání překážek atd. Pár jich se začalo i věnovat agility. Stejně tak není vidět výcvik malých plemen na propagačních akcích ZKO nebo Policie ČR/Městké policie.

Proto bych do toho šla znovu a lépe.

Ohledně výběru psa mám tyto požadavky:

- zvíře s PP

- kohoutková výška do 45 cm (jednak kvůli ZMMP a pak to je kvůli výškám překážek v ZZO .... jako není prča pro 47 cm psa skákat metrovku)

- srst typu "ani chlup navíc!" .... materiálu na svetr mi obstará ultravořech ažaž ... nebojím se trimování či stříhání .... krátkosrsté nechci

- dobrý vztah k dětem (čivavák má trpělivou až vztřícnou povahu - ale to je v plemeni za exota )

- předpoklad ochoty cvičit .... nemusí to být plemeno úplně pro začátečníky .... ale tředa shiba-inu by to pravé ořechové nebylo, že?

- a hlavně to zdravíčko (já vím, že záruka není - ale nechci plemeno, které je vyloženě zamořené)

Zatím jsem zařadila do výběru malého knírače, středního pudla .... a teď nedávno jsem si vzpomněla na českého teriéra.

Vím, že z výše uvedených by byl nejlepší volba malý knírač .... ve zbarvení pepř a sůl. Akorát se mi prostě moc nelíbí. Barevně mi osobně líbivější příjdou černostříbřití .... ale taky to není žádná hitparáda.

Český teriér se mi paradoxně líbil vždy .... asi ho mám víc nakoukaného z výstav národních plemen (měla jsem české horské psy). Ale teď je otázka jak jsou pro výše uvedený výcvik vhodní. Znám pár jedinců, kteří výše uvedené zkoušky mají, ale beru to zase jako exotiku. Zvlášť třeba představa skoku přes 40 cm překážky a lezení přes vysokou kladinu u ZZO 2. Ale zase si říkám, že když to dají JRT, tak by ten delší hřbet a nižší nohy nebyl být takový problém.

Pudlové jsou mi rozmlouváni kvůli povahám (prý se honí figura a chlupy a na povahy se kašle). Ale zase pro mne maji výhodu v tom, že se na nich může dobře ukázat, že i s takovýmhle psem se dá cvičit (když si dobře vyberu povahu). Tedy že mají blíže ke psu společenskému.

Jjorkšíři a ostatní toy malá společenská plemena s kudrnatou srstí mi nepříjdou moc vhodní .... prostě už jsou na překážky moc maličkatí.

Případně zkuste nahodit ještě nějaká plemena, která by se dala pro výše uvedené použít a máte s nimi i nějaké zkušenosti (i že s vámi někde cvičí).

Teď jsem v situaci, kdy prostě žádné z mnou uvedených plemen není úplně top. Bohužel knírači, kteří by asi právem top byli, mne za srdíčko nechytli. Věnovala jsem jim dost času - internetového i reálného (výstavy, návštěva u lidí, co knírače s PP mají) a prostě kdybych vybrala je, tak by to bylo asi čistě pragmatické - ale třeba mi nakonec nic jiného nezbude, ale zase žádná tragédie.

7.12.2018 10:45
rapotacka11

XXX.XXX.79.213

Malý pinč.
Osobnost, zdravý a bezúdržbový.
(vzpřímené uši)

7.12.2018 11:26
eli22

XXX.XXX.181.33

Ruzena_Ruzova napsal(a):
Tak já tady to vlákno zase trochu oživím.

Protože se věnuji výcviku psů (baví mne to) a vedení kurzů (baví mne to - zatím) .... a protože můj čivavák v 8 letech už odchází do důchodu (srdíčko, ledviny) rozhodla jsem si pořídit psa, který by byl vhodný pro absolvování zkoušek pro malá plemena. Ať už všestranných, tak případně typu ZZOx nebo speciálek.

U kurzistů mi přišlo, právě že když viděli, co se dá s malým psem všechno dělat (a to toho umí minimum) a jak se dá cvičit .... měli o výcvik větší zájem. Zájem vzrostl i v okolí sídliště, kdy jsem chodívala cvičit na místa, kde se sdružují pejskaři nebo se pohybuje víc dětí s jorkmuty. Hlavně děti měli zájem. Učili jsem triky, překonávání překážek atd. Pár jich se začalo i věnovat agility. Stejně tak není vidět výcvik malých plemen na propagačních akcích ZKO nebo Policie ČR/Městké policie.

Proto bych do toho šla znovu a lépe.

Ohledně výběru psa mám tyto požadavky:

- zvíře s PP

- kohoutková výška do 45 cm (jednak kvůli ZMMP a pak to je kvůli výškám překážek v ZZO .... jako není prča pro 47 cm psa skákat metrovku)

- srst typu "ani chlup navíc!" .... materiálu na svetr mi obstará ultravořech ažaž ... nebojím se trimování či stříhání .... krátkosrsté nechci

- dobrý vztah k dětem (čivavák má trpělivou až vztřícnou povahu - ale to je v plemeni za exota )

- předpoklad ochoty cvičit .... nemusí to být plemeno úplně pro začátečníky .... ale tředa shiba-inu by to pravé ořechové nebylo, že?

- a hlavně to zdravíčko (já vím, že záruka není - ale nechci plemeno, které je vyloženě zamořené)

Zatím jsem zařadila do výběru malého knírače, středního pudla .... a teď nedávno jsem si vzpomněla na českého teriéra.

Vím, že z výše uvedených by byl nejlepší volba malý knírač .... ve zbarvení pepř a sůl. Akorát se mi prostě moc nelíbí. Barevně mi osobně líbivější příjdou černostříbřití .... ale taky to není žádná hitparáda.

Český teriér se mi paradoxně líbil vždy .... asi ho mám víc nakoukaného z výstav národních plemen (měla jsem české horské psy). Ale teď je otázka jak jsou pro výše uvedený výcvik vhodní. Znám pár jedinců, kteří výše uvedené zkoušky mají, ale beru to zase jako exotiku. Zvlášť třeba představa skoku přes 40 cm překážky a lezení přes vysokou kladinu u ZZO 2. Ale zase si říkám, že když to dají JRT, tak by ten delší hřbet a nižší nohy nebyl být takový problém.

Pudlové jsou mi rozmlouváni kvůli povahám (prý se honí figura a chlupy a na povahy se kašle). Ale zase pro mne maji výhodu v tom, že se na nich může dobře ukázat, že i s takovýmhle psem se dá cvičit (když si dobře vyberu povahu). Tedy že mají blíže ke psu společenskému.

Jjorkšíři a ostatní toy malá společenská plemena s kudrnatou srstí mi nepříjdou moc vhodní .... prostě už jsou na překážky moc maličkatí.

Případně zkuste nahodit ještě nějaká plemena, která by se dala pro výše uvedené použít a máte s nimi i nějaké zkušenosti (i že s vámi někde cvičí).

Teď jsem v situaci, kdy prostě žádné z mnou uvedených plemen není úplně top. Bohužel knírači, kteří by asi právem top byli, mne za srdíčko nechytli. Věnovala jsem jim dost času - internetového i reálného (výstavy, návštěva u lidí, co knírače s PP mají) a prostě kdybych vybrala je, tak by to bylo asi čistě pragmatické - ale třeba mi nakonec nic jiného nezbude, ale zase žádná tragédie.

Vše, co píšete, splňoval můj první Bedlington - fenka. . Teď mám dalšího - štěně, tak uvidíme. Bude ale v nějakých směrech určitě jiný, není dobře socializovaný. Ale jinak mohu doporučit.

7.12.2018 11:30
Ruzena_Ruzova

XXX.XXX.13.98

rapotacka11 napsal(a):
Malý pinč.
Osobnost, zdravý a bezúdržbový.
(vzpřímené uši)

A jak je to s těma krátkejma chlupama? Já právě krátkosrstého nechci neboť jsem odchovaná na boxérech a po nich nacházíme chlupy ještě 10 let od posledního. Ale je pravda, že když si dneska sáhnu na výstavě na boxéra (nemůžu samozřejmě odolat), tak mi příjdou, že mají tu srst jemnější .... ti naši 10-30 let zpátky měli hřbetní chlupy skoro až dikobrazí. Ale co pelichání? Třeba dlouhosrstá čivava by svetr pro barbíny zvládla taky.

7.12.2018 11:35
Ruzena_Ruzova

XXX.XXX.13.98

eli22 napsal(a):
Vše, co píšete, splňoval můj první Bedlington - fenka. . Teď mám dalšího - štěně, tak uvidíme. Bude ale v nějakých směrech určitě jiný, není dobře socializovaný. Ale jinak mohu doporučit.

Bedlington mi příjde už moc exotický a asi nebude moc na výběr, co se týče nabídky CHS. Ale děkuji za nápad. Podívám se a zjistím si informace.

7.12.2018 12:11

Kamarádka má na agility a sportovku manchester teriéra. Nevím, jak v té poslušnosti, to spíš dělají jen rekreačně (i "obrany" a stopy), na agi je naprosto výborný, kromě toho i vystavují, běhají coursing a paráda. Jako občas řeší háravky, ale jinak pracuje super.

7.12.2018 12:19
Ruzena_Ruzova

XXX.XXX.13.98

No tak je to tak, že jsem všechny kraťáky z výběru vynechala, protože stále žiju v přesvědčení, že krátkej chlup je horší než dlouhej, co se týče úklidu.

7.12.2018 12:19

Ruzena_Ruzova napsal(a):
Bedlington mi příjde už moc exotický a asi nebude moc na výběr, co se týče nabídky CHS. Ale děkuji za nápad. Podívám se a zjistím si informace.

...papillon?......velká chuť do jakékoli práce, rychle chápe, fyzická výdrž, do aportů jako divý.......žravý........

7.12.2018 12:20

a to musí být hodný na lidi i na psy, tak to hodně štěstí a až najdete, za 125 let, tak to sem hlavně přijďte napsat !
:-)
tu jsou pudlíci nebo byli
https://www.bohemiawillow.cz/o-nas/
a já myslela, že velký pudl je normální "pracovní" pes.. koukala jste okolní státy ?

šiperka nelíbí ?

7.12.2018 12:29
Ruzena_Ruzova

XXX.XXX.13.98

...papillon?......velká chuť do jakékoli práce, rychle chápe, fyzická výdrž, do aportů jako divý.......žravý........

.... když já ty papillony právě vůbec nemám nakoukané při práci .... stále se mi jeví jako dost drobní .... i když budou v té vyšší váhové kategorii
.... navíc mne možná neoprávněně odrazuje srst, vím že nepelichají jako čivavy, ale udržet jí v dobré kondici (srst) v případě psa, který se mnou bude vedle výcviku i dost běhat po lese. U těch kníračů s drsnou srstí to bude asi lepší údržba a u pudlu jsem už proškolená ohledně střihů a rozčesávadel atd. Jsem dokonce objevila kamaráda jehož tatínek ještě nedávno používal velkého pudla k loveckým účelům - takže zkušeností se srstí v lese nespočet

7.12.2018 12:33
Ruzena_Ruzova

XXX.XXX.13.98

a to musí být hodný na lidi i na psy, tak to hodně štěstí a až najdete, za 125 let, tak to sem hlavně přijďte napsat !
:-)
tu jsou pudlíci nebo byli
https://www.bohemiawillow.cz/o-nas/
a já myslela, že velký pudl je normální "pracovní" pes.. koukala jste okolní státy ?

šiperka nelíbí ?

.... na dovoz z ciziny jaksi nemám "koule"

.... šiperky jsem nedávno vyřadila ..... musela bych velmi ostražitě vybírat povahu .... nejde ani o štěkání, ale příjdou mi prostě trochu nervóznější .... koukala jsem se na ně i na výstavě a přišlo mi, že sebemenší vzruch a vyskakovali (tedy bez agrese) jako čertíci z krabičky.

7.12.2018 12:38
Terven

XXX.XXX.110.147

Ruzena ruzova - ´všechny vaše požadavky splňuje moje fena...krom toho úplně prvního - není s PP, je to vořech
Chlup nepustí, výška vyhovuje, děti miluje, ochotu cvičit má, zdraví vynikající.
Sportovku neděláme, děláme nosework

7.12.2018 12:53
Ruzena_Ruzova

XXX.XXX.13.98

Terven napsal(a):
Ruzena ruzova - ´všechny vaše požadavky splňuje moje fena...krom toho úplně prvního - není s PP, je to vořech
Chlup nepustí, výška vyhovuje, děti miluje, ochotu cvičit má, zdraví vynikající.

No já právě taky si nejdřív říkala "nemůžeš si holka vybrat z normálu, běž zase do vořecha - s maxiultramixem jsi za dva roky dál, než kdekdo s němovčákem z pracovní linie .... navíc uděláš dobrej skutek s útulkářem" .... no, ale tuhle jednodušší představu mi rozbili, že se taky za pár let může stát, že pro bez PP bude většina zkoušek nedosažitelných - teda takových, které přeci jenom kladou nějaké nároky na psovoda i psa.

Maxiultramix ..... to je dobrý, to budu asi používat - je to jak z Asterixe a Obelixe.

7.12.2018 13:08

Doby, kdy soutěžím a zkouškám malých plemen kralovali malí knírači, je pryč. Přesto mi přijdou jako nejvhodnější. Jako druhá volba pudl a jako třetí papilon.

7.12.2018 13:37
eli22

XXX.XXX.181.33

Ruzena_Ruzova napsal(a):

Exotický je jeho střih, ale stříhat se může úplně jinak a pak je z něho zcela jiný pes, ale povahově super.

7.12.2018 13:41

Ruzena_Ruzova napsal(a):
No tak je to tak, že jsem všechny kraťáky z výběru vynechala, protože stále žiju v přesvědčení, že krátkej chlup je horší než dlouhej, co se týče úklidu.

Krátkej chlup fakt horší je, ale existujou i plešatý psi :))
http://www.toptemperamente.cz/clanky/agility-americky-bezsrsty-terier.html

7.12.2018 13:47
Terven

XXX.XXX.110.147

Ruzena_Ruzova napsal(a):
No já právě taky si nejdřív říkala "nemůžeš si holka vybrat z normálu, běž zase do vořecha - s maxiultramixem jsi za dva roky dál, než kdekdo s němovčákem z pracovní linie .... navíc uděláš dobrej skutek s útulkářem" .... no, ale tuhle jednodušší představu mi rozbili, že se taky za pár let může stát, že pro bez PP bude většina zkoušek nedosažitelných - teda takových, které přeci jenom kladou nějaké nároky na psovoda i psa.

Maxiultramix ..... to je dobrý, to budu asi používat - je to jak z Asterixe a Obelixe.

Tohle právěže není úplně maxiultra, nýbrž kříženec f1 generace , je pravda, že jsem ho nevybírala tak úplně hlavou a teď se snažím pracovat s tím, co mám
Nejedeme na výkon, ale na pohodu, nosework mi vzhledem k jejímu naturelu přijde jako bezva sport ...i když, pokud zvládneme nějakou tu zkoušku, potěší mě to, ne že ne

7.12.2018 15:30
rapotacka11

XXX.XXX.79.213

O tom, že jsou kraťásci horší, čtu.
U nás s tím problém nebyl.
U babičky měla svoje křeslo,
u sestry a u mně svoji deku na sedačce.
Návštěvy VŽDY dostaly čistý přehoz.(kvůli kočkám)
Pinčátko - sprcha a vše zbytečné je pryč.

7.12.2018 16:00
Ruzena_Ruzova

XXX.XXX.13.98

Krátkej chlup fakt horší je, ale existujou i plešatý psi :))
http://www.toptemperamente.cz/clanky/agility-americky-bezsrsty-terier.html

U plešatých je problém s cviky na odložení a pak stopy. Na stopách "mrznul" už při +5 stupních osrstěný čivavák. A mám známého co má čínskou naháčku nahatou a i oblečená prostě na stopy podzim-zima nemůže. U agility je to lepší, tam je pes stále v pohybu - rychlém pohybu .... ale třeba u zkoušek ze sportovky hodně pes prosedí u nohy a většina cviků je v normálním tempu. Proto stále váhám i tu těch krátkosrstých, není to jenom o zapichujících se jehličkách.

7.12.2018 16:12
rapotacka11

XXX.XXX.79.213

Pinčík je taky zimomřivý .

7.12.2018 17:20

Ruzena_Ruzova napsal(a):
.... když já ty papillony právě vůbec nemám nakoukané při práci .... stále se mi jeví jako dost drobní .... i když budou v té vyšší váhové kategorii
.... navíc mne možná neoprávněně odrazuje srst, vím že nepelichají jako čivavy, ale udržet jí v dobré kondici (srst) v případě psa, který se mnou bude vedle výcviku i dost běhat po lese. U těch kníračů s drsnou srstí to bude asi lepší údržba a u pudlu jsem už proškolená ohledně střihů a rozčesávadel atd. Jsem dokonce objevila kamaráda jehož tatínek ještě nedávno používal velkého pudla k loveckým účelům - takže zkušeností se srstí v lese nespočet

....není to vůbec problematické, srst se necuchá, projedu jednou denně uši a ocas - spíš aby to hezky vypadalo a rozčesávám pořádně 1 x týdně - během chvilky je to hotové, koupu dle potřeby, i když je od bláta stačí nechat uschnout a vyčesat........a na chalupě lítá po lese a také nic tragického........

7.12.2018 17:24

Terven napsal(a):

..kam Vy na ty kouzelné psy chodíte......je kouzelná......nosework s motýlem také praktikujeme...

7.12.2018 17:37
Čajda

XXX.XXX.44.117

Je jich u nás málo, jsou to přece jen pastevci, ale přesto... co Corgi? :)

https://www.youtube.com/watch?v=HVVVcuH6bWU
https://www.youtube.com/watch?v=cj3wwvo5J5U

7.12.2018 18:04
Ruzena_Ruzova

XXX.XXX.13.98

.... corgi v okolí mám asi tři a právě protože je mám nakoukané, tak tam už ta délka zad pro sportovku malých plemen nebude vhodná. A pak by je "vylučoval" i požadavek na srst ..... fakt už víc chlupů nezvládnu.

7.12.2018 22:27

Ruzena_Ruzova napsal(a):
.... corgi v okolí mám asi tři a právě protože je mám nakoukané, tak tam už ta délka zad pro sportovku malých plemen nebude vhodná. A pak by je "vylučoval" i požadavek na srst ..... fakt už víc chlupů nezvládnu.

..kdysi jsem se byla podívat na jejich svod a všichni se shodli, že sice po všech stránkách úžasní psi, ale línají a línají a línají.......

8.12.2018 08:54

rapotacka11 napsal(a):
A co tenhle fešák ?
https://search.seznam.cz/?q=kerry+blue+teri%C3%A9r&oq=kerry+blue+teri%C3%A9r&aq=-1&sourceid=top&sId=mqmU8gfwIfIEMqYvyOmn&sgId=D0q1XnC_p-uZnBEPkZfcuFwoknLjzGLvkimoYGZNzw%3D%3D

...opravdu fešák.....

9.12.2018 12:22

...opravdu fešák.....

Krásní jsou, krásnější být nemůžou, ale je to střeďák.
Růžena : nechápu, jak někdo může říct, že se mu nelíbí pepřovatá drátěnka :-).

10.12.2018 09:41
Ruzena_Ruzova

XXX.XXX.13.98

rapotacka11 napsal(a):
A co tenhle fešák ?
https://search.seznam.cz/?q=kerry+blue+teri%C3%A9r&oq=kerry+blue+teri%C3%A9r&aq=-1&sourceid=top&sId=mqmU8gfwIfIEMqYvyOmn&sgId=D0q1XnC_p-uZnBEPkZfcuFwoknLjzGLvkimoYGZNzw%3D%3D

.... taky jsem po nich koukala ... dostala jsem tip, že už v některých liníích po importech už to nejsou takoví "magůrci", ale jsou pro malé plemena nadměreční. Já potřebuju něco do 45 cm.

10.12.2018 09:43
Ruzena_Ruzova

XXX.XXX.13.98

Krásní jsou, krásnější být nemůžou, ale je to střeďák.
Růžena : nechápu, jak někdo může říct, že se mu nelíbí pepřovatá drátěnka :-).

Nelíbí ani ne ... ale prostě mne vyloženě nechytl za srdíčko. Ale stejně asi u nich nakonec skončím.

10.12.2018 10:39
Ruzena_Ruzova

XXX.XXX.13.98

Děkuji všem za tipy. Ale jak to vypadá, stále to bude rozhodování mezi středním černým pudlem a malým kníračem.
S pudly mám asi trošku "peška" vrhů je málo. Zkusím se tedy začít pídit po knírači - buď pepř a sůl nebo černostříbřitý.

U kníračů asi zkusím v první řadě oslovit CHS z Roznetu. Mám na chovatelku dobré reference, co se týče držení "pracovní" linie a líbí se mi jejich zvířata i po stránce exteriérové. Pak asi zkusím CHS Astronaut. U černostříbřitých zatím vybrány dvě CHS, ale tam ten předpoklad "pracovního" psa je menší .... ale uvidíme.

Jestli víte o CHS pepřáků, která podle vás byla taky vhodná (pracovně upotřebitelní psi s dobrými povahami, a ne úplně košťata), klidně napiště .... případně i do soukromých zpráv. Jediné omezení je vzdálenost .... protože budu chtít vidět štěně před odběrem alespoň dvakrát a chtěla bych mít s chovatelem úzší vazbu (úprava srsti, případně podporu při výstavách) není pro mne moc reálná Morava a Jižní Čechy (jsem Ústečák).

Díky moc všem

10.12.2018 10:41
Ruzena_Ruzova

XXX.XXX.13.98

JInak samozřejmě ještě sleduji plánované vrhy na stránkách klubů .... jak kníračů tak u pudlů. Ale tak nejsou všichni "organizovaní".

10.12.2018 11:24
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Ruzena_Ruzova napsal(a):
U plešatých je problém s cviky na odložení a pak stopy. Na stopách "mrznul" už při +5 stupních osrstěný čivavák. A mám známého co má čínskou naháčku nahatou a i oblečená prostě na stopy podzim-zima nemůže. U agility je to lepší, tam je pes stále v pohybu - rychlém pohybu .... ale třeba u zkoušek ze sportovky hodně pes prosedí u nohy a většina cviků je v normálním tempu. Proto stále váhám i tu těch krátkosrstých, není to jenom o zapichujících se jehličkách.

Mě si hladkosrsty pes v zimě, nebo v mokru odmítá lehnout, při odložení sice leží, ale nadzvedava si bříško. A to jinak cvičí rád a cviky mu problém nedělají, jo on si při cvičení i v zime nebo mokru lehne, ale hrozně pomalu, s utrapenym vyrazem a dost často si zkouší lehnout tak, že jakoby položí přední nohy ale břicho má pořád ve vzduchu. A to je to pěkně prosím 30 kg pes 😂 ale hodně teplomilny no.

10.12.2018 13:30

marcelaamax napsal(a):
Mě si hladkosrsty pes v zimě, nebo v mokru odmítá lehnout, při odložení sice leží, ale nadzvedava si bříško. A to jinak cvičí rád a cviky mu problém nedělají, jo on si při cvičení i v zime nebo mokru lehne, ale hrozně pomalu, s utrapenym vyrazem a dost často si zkouší lehnout tak, že jakoby položí přední nohy ale břicho má pořád ve vzduchu. A to je to pěkně prosím 30 kg pes 😂 ale hodně teplomilny no.

Na tohle plati figl, ze do mokra si radeji leha - mokry pes.
Pak mu to tak nevadi.
Když jdu na stopy - a všude je mokro -vyvalím před stopou psa v mokre trave taky a pak lehani nevadi.

ale je fakt , ze mam prasátka, jim bahno ani voda moc nevadi

10.12.2018 14:18
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Na tohle plati figl, ze do mokra si radeji leha - mokry pes.
Pak mu to tak nevadi.
Když jdu na stopy - a všude je mokro -vyvalím před stopou psa v mokre trave taky a pak lehani nevadi.

ale je fakt , ze mam prasátka, jim bahno ani voda moc nevadi

Jo vodu má taky rád. Bahnu se spíš vyhýbá. Ale to on v pohodě dokáže celé odpoledne lítat ve sněhu a skákat do závějí, klidně po hlavu. Ale jak si má lehnout tak je vidět, že se mu to nelíbí.

10.12.2018 14:28
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Myslím, že je to hlavne kvůli holymu bříšku. A nebudu mu před cvičením macet břicho 😁. Zas tak to nepotřebuji. Spíš to v mokru nebo v zimě venku moc necvicime.

Přidejte reakci

Přidat smajlík