Rozdíl mezi barevnými variantami n.dog

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
2.9.2015 08:31
milhaus

XXX.XXX.189.10

Dobrý den, máte prosím někdo zkušenosti s něm.dogami ohledně rozdílnosti jejich barevných variant? Je některá z nich temperamentnější, lehčí, zdravější nebo "více loví"? Které varianty se posuzují společně?
Díky za info.

2.9.2015 09:19
koňadra

XXX.XXX.138.226

- rozdíl v povahách podle mne není žádný.
- lovecký pud je kus od kusu, bez ohledu na barvu. Někteří píší, že něm. doga nemá lovecké pudy, není to pravda. Měla jsem 3 (různé barvy), všechny lovily jak o život.
- nejtěžší jsou asi harlekýn, příp. černá.
- posuzují se černá + harlekýn, žlutá+žíhaná, modrá.
- zdraví je také individuální bez ohledu na barvu.

2.9.2015 11:21
Šarina

XXX.XXX.168.239

koňadra napsal(a):
- rozdíl v povahách podle mne není žádný.
- lovecký pud je kus od kusu, bez ohledu na barvu. Někteří píší, že něm. doga nemá lovecké pudy, není to pravda. Měla jsem 3 (různé barvy), všechny lovily jak o život.
- nejtěžší jsou asi harlekýn, příp. černá.
- posuzují se černá + harlekýn, žlutá+žíhaná, modrá.
- zdraví je také individuální bez ohledu na barvu.

Nevím, jak u dog, ale modrá barva (dilute) může nést zdravotní komplikace.

2.9.2015 11:28
koňadra

XXX.XXX.138.226

Šarina napsal(a):
Nevím, jak u dog, ale modrá barva (dilute) může nést zdravotní komplikace.

Nestrašte. To asi znáte od stafbullů, ne? Někteří chovatelé právě stafbullů nemají rádi modrou barvu, údajně opravdu nese s sebou určitá zdravotní rizika, prý ji snad ani v Anglii (zemi původu) neuznávají. Ale dogy, to je něco jiného.

Další informace o dogách lze nalézt na stránkách klubu http://www.nemecka-doga.cz/.

2.9.2015 13:03
Šarina

XXX.XXX.231.146

koňadra napsal(a):
Nestrašte. To asi znáte od stafbullů, ne? Někteří chovatelé právě stafbullů nemají rádi modrou barvu, údajně opravdu nese s sebou určitá zdravotní rizika, prý ji snad ani v Anglii (zemi původu) neuznávají. Ale dogy, to je něco jiného.

Další informace o dogách lze nalézt na stránkách klubu http://www.nemecka-doga.cz/.

Vůbec ne. Pokud "modrou" barvu nese gen d (dilute), tak fakt může být problém. Asi napříč plemeny, páč genetika je zřejmě jen jedna. Nějakej odborník by mě asi doplnil.

2.9.2015 13:36
assil

XXX.XXX.216.60

Problém není s genem d, ale s nemocemi vázanými na tento gen. Pokud v plemeni taková nemoc je, tak se samozřejmě projeví u modré barvy. Pokud v plemeni nemoc není, tak je i modrá barva bez problémů.

2.9.2015 16:07
brebera

XXX.XXX.31.114

Šarina napsal(a):
Vůbec ne. Pokud "modrou" barvu nese gen d (dilute), tak fakt může být problém. Asi napříč plemeny, páč genetika je zřejmě jen jedna. Nějakej odborník by mě asi doplnil.

Nepaušalizujte prosím, taky mám plemeno, kde je mimo jiné i modrá barva a není tam žádný problém. Ono si to pak někdo přečte a bude třeba řvát, že modrá borderka je na smrt nemocná.

2.9.2015 16:15
loolucy

XXX.XXX.60.30

brebera napsal(a):
Nepaušalizujte prosím, taky mám plemeno, kde je mimo jiné i modrá barva a není tam žádný problém. Ono si to pak někdo přečte a bude třeba řvát, že modrá borderka je na smrt nemocná.

Doteď jsem netušila, že existuje modrá borderka

2.9.2015 16:28
mishule

XXX.XXX.99.26

loolucy napsal(a):
Doteď jsem netušila, že existuje modrá borderka

Existuje blue merle, předpokládám, že brebera myslí tohle zbarvení.
Občas tohle označení "modrá bordera" slýchám.

2.9.2015 16:31
koňadra

XXX.XXX.128.31

Přesně jak psaly dámy přede mnou - u některého plemene je modrá barva problém, u některého není. Modrá doga je ten druhý případ.

2.9.2015 16:51
Vanee

XXX.XXX.157.127

mishule napsal(a):
Existuje blue merle, předpokládám, že brebera myslí tohle zbarvení.
Občas tohle označení "modrá bordera" slýchám.

Modrá bordera skutočne existuje (fotka náhodne stiahnutá z netu). Nielen modrá, ale vďaka dilute génu aj zosvetlená červená, ktorá sa tam tuší nazýva lila, dokonca diluted merle. Blue a red merle je v podstate nesprávne pomenovanie, keďže so skutočnou modrou ani červenou to nemá nič spoločné :) To len tak pre zaujímavosť...

http://www.bordercollie.eu.sk/bordercollie_color.html.

2.9.2015 21:15
brebera

XXX.XXX.31.114

Vanee napsal(a):
Modrá bordera skutočne existuje (fotka náhodne stiahnutá z netu). Nielen modrá, ale vďaka dilute génu aj zosvetlená červená, ktorá sa tam tuší nazýva lila, dokonca diluted merle. Blue a red merle je v podstate nesprávne pomenovanie, keďže so skutočnou modrou ani červenou to nemá nič spoločné :) To len tak pre zaujímavosť...

http://www.bordercollie.eu.sk/bordercollie_color.html.

Ano, přesně takovouhle barvu jsem myslela. Chovám trochu jiné plemeno, kde se merle nevyskytuje. Ale modrou máme, dokonce i zředěnou hnědou. A žádná barva u mého plemene nepředstavuje zdravotní riziko. Ale jsou plemena a plemena, rozdíl je kolie X dobrman.

Ale už jsem slyšela, vy máte modrého psa (modrá štěňata), ti budou nemocní! Proto na to upozorňuji.

3.9.2015 19:05
Clayton

XXX.XXX.104.9

Blue merle a red merle zbarvení hodně lidí nazývá ''plesnivá''...

9.9.2015 14:53
kmichaal

XXX.XXX.213.198

Nemyslím si, že by byly nějaké propastné rozdíly v temperamentu mezi barevnými varietami ND. Jen snad můj postřeh ohledně velikosti. Všiml jsem si, že německá doga - harlekýn často bývá podle mého soudu vůbec největším psem na řadě výstav a je zároveň jediným psem s kohoutkovou výškou přesahující jeden metr, kterého jsem kdy viděl. Berte to však jako postřeh jednoho nezainteresovaného člověka.

Přidejte reakci

Přidat smajlík