Dobrý den,
prosím o radu, chtěli bychom si pořídit jezevčíka, nejlépe trpasličího krátkosrstého.
Již jsme měli fenku, ale ta bohužel odešla v 10 letech.
Jen uvažujeme jestli by nebylo lepší si pořídit dva jezevčíky, psa i fenku.
Jestli by to pro ně nebylo lepší když budeme v práci, než mít jen jednoho.
Je to do rodinného domku, takže výběh není problém.
Jestli nebude také problém aby se nervali atd...
Děkuji.
Uživatel s deaktivovaným účtem

neoOL
napsal(a):
Žárlivost?
Tak snad je vychováte a určíte jim hranice, ne?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7
neoOL
napsal(a):
Dobrý den,
prosím o radu, chtěli bychom si pořídit jezevčíka, nejlépe trpasličího krátkosrstého.
Již jsme měli fenku, ale ta bohužel odešla v 10 letech.
Jen uvažujeme jestli by nebylo lepší si pořídit dva jezevčíky, psa i fenku.
Jestli by to pro ně nebylo lepší když budeme v práci, než mít jen jednoho.
Je to do rodinného domku, takže výběh není problém.
Jestli nebude také problém aby se nervali atd...
Děkuji.
Rvát se nebudou, ale nafixují se na sebe, a vytvoří si smečku a svůj svět, do kterého bude patřit jenom jako jejich šašci na krmení, takže budete mít doma dva nevychovaný ignoranty
Jedině, že byste se jim ten první rok věnovali každému odděleně, a to asi v plánu nemáte.
napsal(a):
Tak snad je vychováte a určíte jim hranice, ne?
Ano to určitě, ale máme zkušenosti s výchovou jen jednoho pejska, proto se ptám na zkušenosti.
Jen potřebuji poradit jestli je lepší, pro ty pejsky, si pořídit radši dva nebo jen jednu.
Jezevčíky vidím často po dvou tak proto se ptám.
Děkuji.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Rvát se nebudou, ale nafixují se na sebe, a vytvoří si smečku a svůj svět, do kterého bude patřit jenom jako jejich šašci na krmení, takže budete mít doma dva nevychovaný ignoranty
Jedině, že byste se jim ten první rok věnovali každému odděleně, a to asi v plánu nemáte.
Ano to bych nechtěl, ale předchozí fenka na nás byla strašně moc fixovaná a hodně vidím právě jezevčíky po dvou, tak mi to připadlo že by to bylo lepší.
Ale pokud je to jak píšete tak to bych nechtěl.
Děkuji.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7
neoOL
napsal(a):
Ano to bych nechtěl, ale předchozí fenka na nás byla strašně moc fixovaná a hodně vidím právě jezevčíky po dvou, tak mi to připadlo že by to bylo lepší.
Ale pokud je to jak píšete tak to bych nechtěl.
Děkuji.
Pokud si pořídíte dvě štěňata naráz, tak se nenafixují na člověka, který je pro ně moc složitý, divně se chovající a nepochopitelný, ale na sebe navzájem, protože si rozumí od začátku v chování, vyjadřování, i ve hře, a už nebudou mít důvod zabývat se porozumění s člověkem, který je pro ně zbytečně složitý, a vlastně ho kromě žrádla zas tak moc nepotřebují.
Pokud chcete dva, tak si je pořiďte postupně - nejdřív jednoho, nafixujte si jej na sebe, vychovejte ho, a k němu pak druhého, kterému se zase první prok budete muset věnovat individuálně.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
To opravdu myslíte vážně?
nebo spíš... pořídit jednoho, a po roce mu druhého... první bude vychovaný, fixovaný na pána... druhý se bude učit od staršího, včetně toho, kdo je pán, vytvoří se hierarchie..
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7
Hodonak
napsal(a):
To opravdu myslíte vážně?
nebo spíš... pořídit jednoho, a po roce mu druhého... první bude vychovaný, fixovaný na pána... druhý se bude učit od staršího, včetně toho, kdo je pán, vytvoří se hierarchie..
Druhého je taky potřeba individuálně vychovat, nebo se nafixuje na staršího, a člověka bude mít v paži stejně.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Pokud si pořídíte dvě štěňata naráz, tak se nenafixují na člověka, který je pro ně moc složitý, divně se chovající a nepochopitelný, ale na sebe navzájem, protože si rozumí od začátku v chování, vyjadřování, i ve hře, a už nebudou mít důvod zabývat se porozumění s člověkem, který je pro ně zbytečně složitý, a vlastně ho kromě žrádla zas tak moc nepotřebují.
Pokud chcete dva, tak si je pořiďte postupně - nejdřív jednoho, nafixujte si jej na sebe, vychovejte ho, a k němu pak druhého, kterému se zase první prok budete muset věnovat individuálně.
Děkuji za radu,
jenom chci nastínit proč jsem tento dotaz vznesl.
Předchozí fenka na nás byla strašně moc fixovaná, kdykoli jsme jeli pryč tak se ani nedotkla jídla a čekala u vrat kdy se vrátíme. Pokud jsme byli doma tak se od nás nehnula na krok, ale to asi znáte.
Napadlo mě to jen dobré řešení, že dva naráz by byli šťastnější.
Ještě jednou děkuji za rady.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Druhého je taky potřeba individuálně vychovat, nebo se nafixuje na staršího, a člověka bude mít v paži stejně.
Tohle není pravda, záleží strašně na povaze.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Jasně že je to třeba, ale ta výchova už je jednodušší jak vychovávat dva zaráz.. Mám tři, taky postupně pořizované. Jsou smečka, uznávají velitele, a je zajímavé je sledovat, jak i mezi sebou mají hierarchii..

neoOL
napsal(a):
Děkuji za radu,
Předchozí fenka na nás byla strašně moc fixovaná, kdykoli jsme jeli pryč tak se ani nedotkla jídla a čekala u vrat kdy se vrátíme. Pokud jsme byli doma tak se od nás nehnula na krok, ale to asi znáte.
Tak si poriďte jezevčíka- kluka, ti bývají samostatnější.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Rovněž nesouhlasím s paušalizací - mám dva, oba fixovaní na mě, starší velice pomohl s výchovou.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7
neoOL
napsal(a):
Děkuji za radu,
Takhle - dva naráz možná budou šťastnější, ale Vy do jejich světa budete patřit jenom okrajově, a bude problém je vychovat.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7
napsal(a):
Tohle není pravda, záleží strašně na povaze.
Jezevčíci jsou poměrně samostatní.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Takhle - dva naráz možná budou šťastnější, ale Vy do jejich světa budete patřit jenom okrajově, a bude problém je vychovat.
Tohle je blbost na entou.
Předchozí fenka na nás byla strašně moc fixovaná,
kdykoli jsme jeli pryč tak se ani nedotkla jídla a čekala u vrat kdy se vrátíme.
Pokud jsme byli doma tak se od nás nehnula na krok, ale to asi znáte.
- že dva naráz by byli šťastnější.
- bylo by to trochu náročnější - venčit a učit "na střídačku"....

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Jezevčíci jsou poměrně samostatní.
Záleží na jedinci.

Ebi
napsal(a):
Máme tři jezevčíky, ale pořizovali jsme si je postupně, až když byl vždy ten předchozí vycvičený, měl složené zkoušky atd.
Pokud to uděláte takto, a následně budou dva, určitě jim bude veseleji.
Ale určitě s PP!jezevčíci i trpasličí nejsou drazí, cena se pohybuje kolem 8000, -.
I levněji, kolem 5,6tis.
My máme jezevčíka za 4 A posléze i za 3 (kryptorchid). No a snad trochu k zadavatelčině dotazu:Pořídili jsme si ho jako našeho prvního psa, rok byl s námi v domě, miláček rodiny. Pak jsme k němu pořídili druhého psa (ne jezevčík, lovecké plemeno, barváře) a šoupli jsme je oba na zahradu. Byl to rozhodně dobrý krok, pes nebyl celý den sám, myslím, že mu to vyhovovalo mít parťáka - hlavně když jsme o toho mladšího po dvou letech bohužel přišli (srazilo ho auto), tak jezevčík hodně truchlil, vypadal na umření...takže snad ani ne do týdne jsme měli zase nového a jezevčík ožil, snad s tím štěnětem ještě omládl. Takže co se týče štěněte k dospělému jezevčíkovi tak podle mě není problém, i kdyby ten druhý byl jezevčík. On ten náš je takový samorost, poslouchá jen když musí, vychytralý, typický jezevčík..Druhý pes na něm nezměnil vůbec nic, i když je vidět, že mají svou hierarchii (která se časem otočila) tak nás berou jako šéfy, nikdy žádný problém, já je cvičila (základní poslušnostú.
Nevidím problém v tom mít 2 jezevčíky. Z důvodu výchovy je skutečně lepší pořídit jednoho a třeba za rok druhého. Bohužel se to několikrát v mém životě tak sešlo, že jsem si nechala 2 sestry a vždycky to bylo hodně náročné na výchovu, hlavně v prvním roce. Pořád byly jako siamská dvojčata - neposlechla jedna, tak ani druhá... musela jsem s nimi opravdu chodit samostatně ven, aby se více navázaly na mne a ne jedna na druhou.
Pokud pořídíte psa a fenu, jejich soužití bude bezproblémové, ale problémem bude hárání feny - co s nimi v tom období?
V soužití dvou fen mohou nastat problémy v tom, že se mohou rvát. I když u hladkosrstých trpaslíků je ta pravděpodobnost malá, to spíš drsnosrstí standardi se rvou na život a na smrt - pokud si ty feny "nesednou". Někdy je řešení pořídit si matku s dcerou (tuhle možnost také sám připouštíte), ale chci upozornit, že u psů neplatí, že "krev není voda", tedy neznamená to, že spolu budou v míru celý život. Po nějakém čase se k sobě chovají jako jakékoliv jiné cizí feny, takže zase záleží na jejich vzájemné snášenlivosti. U fen je zapotřebí věnovat pozornost výchově, především v tom směru, abyste nezavdávali příčinu k žárlivosti, neboť to je nejčastějším důvodem konfliktů mezi fenami.
Soužití dvou psů je trošku jednodušší, ale chápu vasi slabost pro fenky, já bych také psa nechtěla (zkusila jsem to 2x a stačilo).
Doporučila bych tedy: pořídit si jednu fenku, věnovat se její výchově, hlavně pak učit ji samostatnosti, což vidím, že vaše první fenka asi moc zvládnuté neměla. Za rok uvidíte, jak na tom fenka bude, potom možná pořídit druhou, případně od té první štěně.
Pokud si chcete pořídit dvě štěńata najednou a různého pohlaví, která zřejmě budou pobývat většinu času venku, tak ještě předem začněte uvažovat o tom, jak a kam je oddělíte v době hárání. Zkušenosti máte asi s fenkou, ovšem ne se psem, který byť třeba bude bratrem, může fenu nakrýt při prvním hárání ( kolem půl roku). Ono vše má svá pro a proti. Když už uděláte tu blbost, že si pořídíte dvě stejně stará zvířata, tak raději stejného pohlaví. V obou případech stejně riskujete problémy a následné rvačky. Takže rozumnější varinata je pořídít si jednoho psa (jakéhokoliv plemene) a toho dobře vychovat a pak si pořídit dalšího. Kromě toho jezevčík je lovecké plemeno s velmi samostatnou povahou a ne každý ho umí dobře vychovat a dát mu to, co potřebuje. Rozhodně byste si měli pořídit štěně s pp, z dobrého chovu, dobře socializované a po zdravých rodičích ( kde se např. nevyskytovaly prolémy s páteří). Dobře odchované štěně rozhodně nebude stát čtyři tisíce (možná s vadou), a to ani když některé rázy jezevčíka jsou značně pod cenou ( proč asi ?). Co do takového chovu asi chovatel investoval ? I takové otázky je bohužel třeba si položit.
Možná jsem to špatně napsal, můj záměr není mít 2 pejsky, stačí mi jedna fenka.
Ale z předchozí zkušenosti s fenkou, která byla moc fixovaná na nás bych chtěl tomu předejít a jen kvůli tomu samému problému pořídit dva pejsky.
Takže to udělám tak jak mi radíte a pořídím napřed fenku a pokud se zadaří tak si od ní necháme potom jedno štěňátko.
Kdyby jste někdo věděl o nějaké fence (nejlépe olomoucký kraj), napište mi prosím.
Inzerci samozřejmě čtu.
Ještě jednou děkuji.
Http://minihladak.webnode.cz/, tady máte přehled narozených štěńat minihlaďáků, samozřejmě pouze s PP.
Taky už máme dva jezevčíky. Druhého jsme pořizovali, když bylo staršímu rok. Oba jsou pejsci. Menšímu budou za týden 4 měsíce. Myslím, že pro pejsky je to super. Ale doma nebo na zahradě jsou to boje. Navzájem si koušou uši, nohy. Starší má půlku srsti. Kdyby bylo 20 kostí, tak se přetahujou o jednu Ale je to jenom hra, na vážno se ještě neporvali.
Oba se chodí pomazlit, menší chytá zvyky od staršího, takže je ta výchova taková rychlejší. Staršímu to hodně prospělo, špatně zvládal být sám doma. Teď vydrží spolu dopoledne sami a většinou ten čas spolu prospí.
Akorát už starší nejí v klidu. Začal děsně hltat, aby mu to malej nesžral.

"Taky už máme dva jezevčíky. Druhého jsme pořizovali, když bylo staršímu rok. Oba jsou pejsci. Menšímu budou za týden 4 měsíce. Myslím, že pro pejsky je to super. Ale doma nebo na zahradě jsou to boje. Navzájem si koušou uši, nohy. Starší má půlku srsti. Kdyby bylo 20 kostí, tak se přetahujou o jednu smajlík Ale je to jenom hra, na vážno se ještě neporvali."
napište jak jste na tom tak za rok, za dva...
Když bude trpasličí, tak k uchovnění /aby měla štěňátka PP/ stačí jedna výstava, kde dostane bonitaci a potom jedny zkoušky - stačí když uděláte třeba norování. To není těžké, pokud bude pejsek jen trochu aktivní, určitě to svedete.
Existují i víkendy, kde vám poradí jak na to prakticky, to bych vám našla i odkazy.
Na cvičák samozřejmě chodit můžete, ale nemusíte.
Také jsem si zpočátku myslela, že na výstavy chodit nebudu a zkoušky udělám ty nejlehčí... atd. Ale když jsme šli poprvé cvičit na zkoušky, bavilo to nejen psa, ale chytlo to úžasně i mně, takže na stará kolena jsme si pořídili další dva...a je to.
neoOL
napsal(a):
Děkuji za odpovědi,
ještě se chci zeptat, když fenku budu mít jen doma a bude s PP a budu chtít potom štěňata, tak stejně budou bez PP že?
K tomu musím chodit na cvičák a jsou potřeba zkoušky a výstavy a vyšetření od veterináře, že ?
Děkuji.
Jak psala Ebi. Pokud fenku neuchovníte, její štěňata budou bez PP. Aby byly s PP, je potřeba fenku uchovnit, tedy splnit podmínky chovnosti - absolvovat výstavu (nejlépe klubovou, mezinárodní se na chovnost nepočítá), nějaké zkoušky - pro laika nejjednodušší asi norování - jestli k tomu fenka bude mít vlohy. Kde jsou nácviky zjistíte na okresním mysliveckém spolku. Fenka musí být starší 12 měsíců. Dále je potřeba být členem Klubu chovatelů jezevčíků (teď někteří napíší, že nemusí, ale potom byste platil poplatky za chovatelský servis, který vám klub stejně musí udělat, které převyšují členský poplatek, takže se to nevyplatí). Pak byste měl mít chovatelskou stanici, ale kvůli jednomu vrhu se to nevyplatí, pak je možné se domluvit s chovatelem, od kterého fenku budete mít, aby vrh vaší feny zapsal na svoji chovatelskou stanici. Jinak vše o chovu je zde: http://www.kchj.cz/
Včetně inzerátů na štěňata. Tipuji, že jste to vy, kdo si dal sem na ifaunu inzerát, že koupíte fenku. Možná je lepší si ji najít na stránce klubu a hlavně s koupí nespěchat. Ty dobré chovatelské stanice většinou ani moc neinzerují, mají štěňata zadaná dopředu, takže se trošku bojím, že se vám ozvou akorát ti, co nemohou prodat, nebo vám vnutí někdo něco bez PP. Pozvou vás na návštěvu a až uvidíte štěňata, budete ztraceni. A v tu chvíli nebudete řešit ani původ. Jenže pes je závazek na více jak 10 let a když už to má k něčemu být, tak bych ten původ řešila ze všeho nejdřív.
Na cvičáku vás mohou naučit pracovat se psem, co se týče jeho poslušnosti. Pokud ale zvládnete ho naučit přivolání a pár povelů - jako chodit u nohy na vodítku, tak je cvičák pro trp. jezevčíka v podstatě zbytečný. Takového psa vždycky vezmete do kapsy a jdete kam chcete .
lev
napsal(a):
Proč tu píšete takové blbosti, jako, že se jezevčíkovi mezinároka nepočítá na chovnost, Koňadro ?
Než napíšete, že je to blbost, možná by bylo dobré si prostudovat chovné podmínky.
Jezevčík může získat chovnost na speciálních, klubových, oblastních a národních výstavách, nikoliv na mezinárodních.
Proč? Na mezinárodních výstavách se posuzuje podle standardu, který je benevolentnější k chybějícím zubům, navíc často posuzují i zahraniční rozhodčí, kteří postupují podle toho standardu a není v jejich povinnostech kontrolovat počet zubů - pouze skus. A protože jezevčík u nás musí být plnochrupý, klub chovatelů jezevčíků nebere hodnocení z mezinárodních výstav jako směrodatné. Jinými slovy řečeno, pes bez P1 může být třeba CACIB, může být dokonce i šampion krásy, ale u nás ani tak nemůže být chovným. Ano, možná to je nepochopitelné, ale vcelku logické.
Jinak, kromě výstavy, musí jezevčíka absolvovat "výběr do chovu" (něco jako bonitace), který se ale koná v rámci některých výstav, jejichž seznam se zájemce dozví na klubových stránkách. Takže jinými slovy: Pokud chce majitel jezevčíka splnit podmínku chovnosti a navštívit nějakou jednu výstavu (jak už víme nižšího typu), je zapotřebí ještě z těchto výstav vybírat tu, kde je přítomna i komise KCHJ, která dělá "výběr do chovu". Jinak bude muset na další výstavu, kde ten výběr bude. A pes musí mít nejméně 12 měsíců.
Toto je i jeden z důvodů, proč na mezinárodních výstavách potkáme mnohem méně jezevčíků než na "obyčejné" oblastní výstavě. Na mezinárodku si už obvykle jezdí jen ti, co mají hezké psy, pro tituly.
- jak si to člověk udělá, takové to má. Pokud člověk věnuje dostatek času výchově i výcviku a je při tom důsledný, rozhodně nebude mít nevychované ignoranty. Člověk se především musí dostatečně obrnit trpělivostí při výcviku sourozenců, resp. dvou přibližně stejně starých jedinců. Je to složitější i na čas, o tom také není pochyb, ale rozhodně to není věc nemožná.
Stejně tak platí, že pokud nezvládnete výcvik u prvního, tak ten druhý "odkouká" hlavně chyby. Výcvik pak bude obdobně složitý, jako u dvou stejně starých, možná i horší, vzhledem ke korekcím staršího jedince.
I na mezinárodce může získat chovnost. Jen se málokdy jsou delegováni rozhodčí, letos se snad dá získat bonitace v Českých Budějovicích.
Souhlasím s názorama výšše. První mít jednoho psa, kterého vychovat do poslušnosti a pak pořídit druhého. A v případě že nechcete těch jezevčíků mít plno, doporučuji i kastraci :D My máme taky dva kluky - JRT a kříženec AST + PTB (bez kastrace). Druhého pejska jsme pořizovali až skoro po 3 letech, kdy nás poslechl na slovo a byl po období puberty. a jsem ráda, protože kříženec je pěknej ďábel :D Ze začátku na sebe žalovali a JRT nehorázně žárlil. Po týdnu se uklidnily a teď je to nerozlučná dvojka. Sice furt se sebou soutěží, ale už bych neměnila.

martinaatru
napsal(a):
Souhlasím s názorama výšše. První mít jednoho psa, kterého vychovat do poslušnosti a pak pořídit druhého. A v případě že nechcete těch jezevčíků mít plno, doporučuji i kastraci :D My máme taky dva kluky - JRT a kříženec AST + PTB (bez kastrace). Druhého pejska jsme pořizovali až skoro po 3 letech, kdy nás poslechl na slovo a byl po období puberty. a jsem ráda, protože kříženec je pěknej ďábel :D Ze začátku na sebe žalovali a JRT nehorázně žárlil. Po týdnu se uklidnily a teď je to nerozlučná dvojka. Sice furt se sebou soutěží, ale už bych neměnila.
PTB má byt zkratka pro pitbulla?
lev
napsal(a):
Kolik máte odchováno vrhů jezevčíků ? Zajímavé je, že i na MVP může být výběr do chovu ! Prostě nemáte pravdu. A pes nemusí být nutně vystavován na té výstavě, kde je výběr do chovu, ale může mít splněno dávno před tím.
Pletete si hrušky s jablkama.
V podmínkách pro uznání chovnosti je výslovně napsáno, že pes musí získat:
VÝSTAVNÍ OCENĚNÍ
Výborná nebo velmi dobrá na výstavě v ČR se zadáváním čekatelství CAC nebo na oblastní výstavě ve věku minimálně 12 měsíců zapsaná v průkazu původu. (O mezinárodní výstavě zde není psáno nic, takže se do chovnosti nezapočítává, zrovna tak, jako např.10 CACIBů získaných třeba v Polsku).
Jednou z dalších podmínek je:
Úspěšné absolvování výběru do chovu pořádaného KCHJ ČR ve věku minimálně 12 měsíců.
Takže prakticky stačí, když se pes/fena zúčastní výstavy nižšího typu, kde je zrovna i bonitace (výběr do chovu) a podmínky má splněny.
To, že letos na jediné mezinár. výstavě (10.10. Č. Budějovice) je náhodou i bonitace, na věci nic nemění. Pes může mít ocenění z této mezinár. výstavy i bonitaci, ale stejně musí mít i ocenění z výstavy nižšího typu - buď předtím, nebo potom.
Pes skutečně nemusí být vystavován na výstavě, kde je i bonitace (to jsem přece ani netvrdila), ale myslela jsem, že pokud někdo potřebuje splnit podmínky chovnosti a není jeho snem lítat od výstavy k výstavě, tak tohle je nejjednodušší cesta - např. oblastní výstava + bonitace.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7
koňadra
napsal(a):
Pletete si hrušky s jablkama.
V podmínkách pro uznání chovnosti je výslovně napsáno, že pes musí získat:
VÝSTAVNÍ OCENĚNÍ
Výborná nebo velmi dobrá na výstavě v ČR se zadáváním čekatelství CAC nebo na oblastní výstavě ve věku minimálně 12 měsíců zapsaná v průkazu původu. (O mezinárodní výstavě zde není psáno nic, takže se do chovnosti nezapočítává, zrovna tak, jako např.10 CACIBů získaných třeba v Polsku).
Jednou z dalších podmínek je:
Úspěšné absolvování výběru do chovu pořádaného KCHJ ČR ve věku minimálně 12 měsíců.
Takže prakticky stačí, když se pes/fena zúčastní výstavy nižšího typu, kde je zrovna i bonitace (výběr do chovu) a podmínky má splněny.
To, že letos na jediné mezinár. výstavě (10.10. Č. Budějovice) je náhodou i bonitace, na věci nic nemění. Pes může mít ocenění z této mezinár. výstavy i bonitaci, ale stejně musí mít i ocenění z výstavy nižšího typu - buď předtím, nebo potom.
Pes skutečně nemusí být vystavován na výstavě, kde je i bonitace (to jsem přece ani netvrdila), ale myslela jsem, že pokud někdo potřebuje splnit podmínky chovnosti a není jeho snem lítat od výstavy k výstavě, tak tohle je nejjednodušší cesta - např. oblastní výstava + bonitace.
Výborná nebo velmi dobrá na výstavě v ČR se zadáváním čekatelství CAC nebo na oblastní výstavě ve věku minimálně 12 měsíců zapsaná v průkazu původu
a na mezinárodce se snad CAC nezadává...?
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Výborná nebo velmi dobrá na výstavě v ČR se zadáváním čekatelství CAC nebo na oblastní výstavě ve věku minimálně 12 měsíců zapsaná v průkazu původu
a na mezinárodce se snad CAC nezadává...?
Tam se zadává nejvyšší titul CACIB.
Nehledejte v tom logiku. Takový příklad: v loňském roce vyšlo nařízení FCI, že pes, který nemá z mezinárodní výstavy ocenění alespoň velmi dobrá, se nemůže zúčastňovat mezinárodních soutěží ve výkonu, kde se uděluje CACIT. Moje fena má ocenění ze světové výstavy výborná a když jsem ji přihlásila na tu pracovní soutěž, tak mě nepřijali - prý nemá mezinárodní výstavu!
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7
koňadra
napsal(a):
Nehledejte v tom logiku. Takový příklad: v loňském roce vyšlo nařízení FCI, že pes, který nemá z mezinárodní výstavy ocenění alespoň velmi dobrá, se nemůže zúčastňovat mezinárodních soutěží ve výkonu, kde se uděluje CACIT. Moje fena má ocenění ze světové výstavy výborná a když jsem ji přihlásila na tu pracovní soutěž, tak mě nepřijali - prý nemá mezinárodní výstavu!
Zadává se tam nejdřív CAC - ještě jsem neviděla psa co dostal CACIBa, aniž by předtím dostal CACe.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7
koňadra
napsal(a):
A nebude to tím, že na světovce se nedávají posudky?
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
A nebude to tím, že na světovce se nedávají posudky?
Jestliže mám v PP uvedenou světovou výstavu + samozřejmě ocenění a v podmínkách přijetí na soutěž není nic o tom, že bych to měla dokládat posudkem, ale pouze kopií PP, tak posudek nepotřebuji. Ale i kdyby, tak dokonce i ten mám. Světovka totiž byla v Praze. Ale podle některých prostě světová výstava je zřejmě míň než mezinárodní. No prostě některá nařízení v kynologii postrádají logiku, na to už jsem si zvykla.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7
To byla světovka plemene? My jsme na světovce všech plemen nikdy posudek nedostali - to ani nešlo, když bylo ve třídách kolem 25 psů, a je fakt, že ani zuby kromě skusu nikdy nikoho nějak nezajímaly.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
"...vytvoří si smečku a svůj svět, do kterého bude patřit jenom jako jejich šašci na krmení..."
neoOL
napsal(a):
Ještě prosím na co si dát pozor při koupi pejska s PP a jaké doklady by mi měl prodejce předat, popřípadě na čem se domluvit a jestli sepsat smlouvu, stačí rychle ve zkratce.
Děkuji.
Smlouvu stoprocentně!, ostatní Vám zde určitě napíší na co si dát u jezevčíků pozor. Moc Vám nového člena rodiny přeji, pak se pochlubte fotkou, která/který pes je ten šťastný.
fikovnice
napsal(a):
Smlouvu stoprocentně!, ostatní Vám zde určitě napíší na co si dát u jezevčíků pozor. Moc Vám nového člena rodiny přeji, pak se pochlubte fotkou, která/který pes je ten šťastný.
Děkuji, tak snad jsme našli a začátkem příštího týdne se jedeme na dvě fenečky podívat, tak snad si vybereme.
Vím že je toho na internetu hodně, ale nedá někdo rychle jen ve zkratce radu na co si dát pozor?
Děkuji
lev
napsal(a):
Trpasličích hladkosrstých ? Tak těch se zrovna moc nerodí. Nebo jste se rozhodli jinak ? A pozor - jsou zde i chovy, které nemají PP FCI, ten by vám byl skutečně k ničemu.
Jak píšete trpasličí nejsou, vybrali jsme hladkosrstého standart.
Doufám že nevadí že sem dám odkaz:
http://zvirata.bazos.cz/inzerat/51189529/Stene-hladkosrsteho-jezevcika-s-PP.php
Děkuji.
neoOL
napsal(a):
Jak píšete trpasličí nejsou, vybrali jsme hladkosrstého standart.
Doufám že nevadí že sem dám odkaz:
http://zvirata.bazos.cz/inzerat/51189529/Stene-hladkosrsteho-jezevcika-s-PP.php
Děkuji.
Sice ten inzerát nic moc, je vidět, že pán je začínající chovatel, ani neuvedl otce štěňat, pokusila jsem se ho vypátrat. Otcem štěňat je Herold z Tisovského háje, když se podívám na skladbu rodokmenu, tak si myslím, že to budou štěňata dobré kvality, že budete spokojeni. Na co si dát pozor? Na zuby (jezevčík musí mít klešťový skus a musí být plnochrupý), jenže to u štěňátka stejně nepoznáte. Maximálně tak ten skus, ale i to se může po přezubení změnit. Pokud ovšem už malé štěně bude mít velký předkus, pravděpodobně se to nezmění. A nebo také standardní mléčný skus může být po přezubení předkus, takže zuby, to je vždycky sázka do loterie. U jezevčíka je ještě potřeba si dát pozor na zálomek prutu, což se pozná pohmatem. Z tohoto chovu nemusíte mít strach, že by štěňata nedostala průkaz původu registrovaný u FCI.
koňadra
napsal(a):
Sice ten inzerát nic moc, je vidět, že pán je začínající chovatel, ani neuvedl otce štěňat, pokusila jsem se ho vypátrat. Otcem štěňat je Herold z Tisovského háje, když se podívám na skladbu rodokmenu, tak si myslím, že to budou štěňata dobré kvality, že budete spokojeni. Na co si dát pozor? Na zuby (jezevčík musí mít klešťový skus a musí být plnochrupý), jenže to u štěňátka stejně nepoznáte. Maximálně tak ten skus, ale i to se může po přezubení změnit. Pokud ovšem už malé štěně bude mít velký předkus, pravděpodobně se to nezmění. A nebo také standardní mléčný skus může být po přezubení předkus, takže zuby, to je vždycky sázka do loterie. U jezevčíka je ještě potřeba si dát pozor na zálomek prutu, což se pozná pohmatem. Z tohoto chovu nemusíte mít strach, že by štěňata nedostala průkaz původu registrovaný u FCI.
Děkuji za vyčerpávající odpověď, hned jsem klidnější.
neoOL
napsal(a):
Děkuji za vyčerpávající odpověď, hned jsem klidnější.
Jo, já myslím, že to bude v pořádku. Potom napište, jak jste spokojen se štěňátkem. Ten inzerát "nic moc" jsem myslela tak, že v něm chovatel neuvedl úplné informace, aby lidé trošku znalí hned věděli, na čem jsou, ale to jsou chyby začátečníků. Pán má druhý vrh - štěně bude na B - mám pravdu?
Ještě takovou malou připomínku: standardní jezevčík potřebuje do chovu výstavu + bonitaci (ve stáří min.12 měsíců) a 2 zkoušky z výkonu = norování + zkoušku z práce na povrchu, kde se získá známka z hlasitosti na stopě zvěře minimálně za 3. U loveckých psů je nejlepší známka 4, nejhorší 1, nebo 0 = to už pes neobstál. Trpaslíkovi by stačila zkouška jedna. Ale mám za to, že štěně po těchto předcích by to mělo zvládnout.