Dobrý den, mám dotaz ke krytí... kryl jste někdo před 10. dnem hárání? šla jsem na krevní testy 12. den a podle krevních testů už je pozdě...11. den jsme byli u psa a uplně bez zájmu... Chovatelka říká, že je brzy, že nikdy nekryla dřív jak 14.den. Zajímalo by mě jaké máte zkušenosti vy.
Na tohle je těžký odpovědět, ale fena může mít rozdělené hárání... První tzv.bezovulační, progesteron vyletí a po nějaké době začne rychle klesat. Během pár dní či týdnů začne druhé, normální hárání. Záleží taky, jak je fena stará, jestli je to poprvé, kdy byla případně krytá v minulosti...
samianika
napsal(a):
Dobrý den, mám dotaz ke krytí... kryl jste někdo před 10. dnem hárání? šla jsem na krevní testy 12. den a podle krevních testů už je pozdě...11. den jsme byli u psa a uplně bez zájmu... Chovatelka říká, že je brzy, že nikdy nekryla dřív jak 14.den. Zajímalo by mě jaké máte zkušenosti vy.
Zkuste jineho veterinaře ne každy um i spravně vyhodnotit progesteron a mnohokrat se mi stalo že progesteron byl dle veterinaře vysoko a fena ani pes něměli i kryti zájem a zajem měli až o 5-7 dní později kdy kryti proběhlo a byla i pěkna hromadka štěnat.
Čím víc mám dojem, že veškeré testy (stěry i z krve) jsou opravdu velmi orientační anebo nevím.
U nás (viz. u nás dle krve v pátek ideální den, fena neotevřená, nezájem, krytí v pohodě neděle, pondělí), ale i spousty známých. Je to docela blbý, když jedete daleko nebo do zahraničí. Minule jsme jeli podle testu do zahraničí a nezabřezla.
Jak už tu někdo píše, spousta vetů vůbec neví, kdy je fena ke krytí a nebere v potaz dvojí jednotky. Laboratoř to většinou dává v jedné a vet to musí znát. Bohužel nevždy to zná.
Jinak poslední dva roky jsou divné a hárání také. Feny jsou ke krytí úplně jindy, než normálně. Ale progesteron to vždy ukázal dobře.
Prosím o radu zkušené chovatele. Dnes ráno v osm byl progesteron 3,21 ng/ml (10,1nmol/l). Je to 13 den. Plemeno střední velikosti. Vet radí jet krýt v sobotu a překrýt v pondělí nebo jedno krytí v neděli. Souhlasíte? Radši se ptám ještě tady, protože na jaře jsme měli 13. den hodnoty ty samé (něco málo přes 3) a 18. den už bylo pozdě. Tabulky znám, jen mi jde o zkušenosti. Děkuji.
Po zkušenostech bych zítra udělala další test, nebo pokud je to možné, tak v sobotu, letos nic nefunguje normálně. Fena by měla být ke krytí ideálně od neděle. Ale otazník je nad tím měla ? Progestreron byl měl stoupat po 2 ng/l /den. Také jsem měla 15. den 1.31 apod... Nebo zkušeného krycího psa, který kryje jen v plodných dnech...a podle jeho chování se zařídit.
Jsem na prášky, už mi je jasné, že asi nenakryjeme. Včera měla proběhnout údajně ovulace. Dnes pes vlažný, čichnul, hrál si, ale jinak nezájem, odcházel od ní i když ona si chtěla hrát, i by držela. Na jaře byl 17. den tak hrr, že když ucukla, tak se vysemenil na zádech a bylo po krytí a 18. den už bylo pozdě. Dnes je 15. den, pes neměl zájem, pak pustili psa, kterého na krytí nechci a pes za pět minut jí byl na zádech, ona i držela, že jsem ho shazovala, aby jí nenakryl. Prý je takový od malička, že prý by nakryl každou kdykoliv... ale toho nechceme. Teď nevím co mám dělat, jestli nejet narychlo za jiným. Zítra máme jet zase, máme to kousek. Krycí vybraný pes už několikrát kryl. Je možná mezi psy taková situace, že by se mu fena nelíbila i přes to, že má plodné dny?
Měla jsem fenu šarplaninku a s krytím byly velké problémy. Fena hárala každých 9 měsíců, pode veta nejvhodnější doba k nakrytí 14. a 16. den. Bohužel - v této době by fena psa "sežrala". Časem jsem si koupila ještě psa a vida - 21. den proběhlo krytí v naprostém klidu a i bez překrývání se narodilo krásných 8 štěňat
Co zkusit nechat fenu třeba týden u psa?
To nemůžu, bylo nám to navrhnuto, ale fena je závislačka a pláče když mě chvíli nevidí Dnes se psem dováděla, dala by si i říct, ale pořád koukala, jestli jsem tam i já...když jsem se šla schovat, tak o psa neměla zájem a hledala mě. Úděl všech rozmazlených psů Máme to kousek, tak holt to asi budeme zkoušet pár dní.
A proč kryjete takovým způsobem ? Máte stát u feny, mít jí na vodítku a ne nechat je někde lítat a vysemenit psa vedle. Většina fen při prvním kontaktu ucukne, proto tam jste, abyste jí ev. podržela. Pokud to majitel krycího psa bere takto a klidně pustí jiného a nechá ho skákat po vaší feně - tak fakt nechci být sprostá ! To se prostě nedělá. Taky se vám mohlo stát, že nechtěný pes byl rychlý a co pak ? Nebo že fena bude mít vrh po ¨dvou otcích, ono stačí krátké napíchnutí. Vezměte si ke krytí někoho zkušeného, nebo jeďtě jinam, kde to umějí.
Majitel krycího psa nenechal skákat psa po mé feně, jen jsme vyzkoušeli, jestli jiný pes bude mít zájem a bude mu vonět. Možná jsem to napsala blbě, prostě čichal, olizoval a snažil se naskočit, v čemž jsme mu už samozřejmě zabránili. Určitě bych je nenechala ani pět sekund bez dozoru. Snad se i před odjezdem na krytí zkouší doma třeba jiný pes, tzn. prubíř. Takže problém bude možná že fena mu už není "sympatická" - nevím jak jinak to napsat a nebo nebyl ještě ten správný čas. A že se vysemenil při minulém krytí na feně- nelítali sami, když se napíchl, fena ucukla i přes to, že jsme jí drželi. Nekryji poprvé, ale tohle se nám stalo poprvé.
To mi napadlo včera také, že by pes mohl cítit nějaký problém i přes to, že fena vypadá v pohodě a zdravá... Ale to jsem zavrhla, když jiný o ní zájem má. Ta druhá možnost, na tu jsem se právě ptala, to mi zajímalo. Takže asi možné to je, jak píšete, že se k sobě nehodí. Psu se "nelíbí" a proto nemá zájem. Je to zajímavé. Příroda si asi vybírá. Třetí možnost: možná že bylo včera ještě brzy, že ten progesteron od čtvrtka povylezl jen málo. No nic, zkusíme ještě dneska, kdy by už vhodné dny byly určitě a pokud nebude opět zájem, tak to nebudu lámat přes koleno.
Napíšu moji zkušenost. Nechala jsem fenku u psa a udělala jsem dobře. Hledat vás bude možná tak 2 dny, víc už ne, bude vědět, že jste pryč. Náš vybraný pes byl dost daleko, proto jsem k němu fenku zavezla a nechala u psa 9 dnů (vzala jsem ji krmení, pelech, hračky, prostě vše na co je zvyklá). Vezla jsem ji tam 11 den a pes ji nakryl až 17,18 a dokonce 20 den! A měli jsme 7 štěňátek :) Moje fenka je taky závislačka a bylo mi líto ji tam nechat, nicméně ona psům nastavuje stále, takže poznat optimální den je problém. Pokud je pes zkušený, měl by poznat ideální den! Moje rada je tedy najít zkušeného psa a chovatele a fenku u nich nechat.
samianika
napsal(a):
To je individuální, plemeno od plemene, fena od feny. Měl jsem třeba fenu malého plemene, kterou jsme museli krýt od 6. do 9. dne hárání - 10. až 11. den už také bylo pozdě. Pak třeba fenu velkého moloss plemene jsme kryli běžně nejddříve 17. a 19. až 20. den hárání. Takže ani jedna z těchto fen se nevešla do nejběžnějšího udávaného krytí - 11. až 15 den hárání. Fakt je to těžce individuální a s fenami menších plemen co se musely krýt kolem 7. až 9. dne hárání jsem se setkal několikrát i u našich známých. Takže jak píšete klidně 12. den už může být na krytí u některé feny úplně pozdě ( na jinou zase ještě brzo u další to může být ideální termín pro krytí). Takže zkušenosti máme opravdu různé a ne každá fena se vejde do obvykle udávané šablony pro nejvhodnější krytí.
Dobrý den, nemáte někdo zkušenost s krytím maďarského ohaře. Bude to naše úplně první krytí, proto se raději ptám kdy by bylo vhodné prvně k veterináři na odběry? Vybraný pes není tak daleko, proto by asi nebyl problém, tam zajet vícekrát, ale spíš mě zajímá, jaký den jste kryli Vy?
Děkuji za odpověď.
sarara
napsal(a):
Prosím o radu zkušené chovatele. Dnes ráno v osm byl progesteron 3,21 ng/ml (10,1nmol/l). Je to 13 den. Plemeno střední velikosti. Vet radí jet krýt v sobotu a překrýt v pondělí nebo jedno krytí v neděli. Souhlasíte? Radši se ptám ještě tady, protože na jaře jsme měli 13. den hodnoty ty samé (něco málo přes 3) a 18. den už bylo pozdě. Tabulky znám, jen mi jde o zkušenosti. Děkuji.
Souhlasím, s veterinářem. Ale vy máte možnost udělat ještě progesteron třeba v pátek a podle toho výsledku to můžete určit ještě přesněji. Ale podle toho jednoho co jste dělali dnes souhlasím v sobotu krýt poprvé a v pondělí raděj pro jistotu překrýt.
bilusik
napsal(a):
Souhlasím, s veterinářem. Ale vy máte možnost udělat ještě progesteron třeba v pátek a podle toho výsledku to můžete určit ještě přesněji. Ale podle toho jednoho co jste dělali dnes souhlasím v sobotu krýt poprvé a v pondělí raděj pro jistotu překrýt.
"Sarara" psala o problémech s krytím již v září...
maxik11
napsal(a):
Dobrý den, nemáte někdo zkušenost s krytím maďarského ohaře. Bude to naše úplně první krytí, proto se raději ptám kdy by bylo vhodné prvně k veterináři na odběry? Vybraný pes není tak daleko, proto by asi nebyl problém, tam zajet vícekrát, ale spíš mě zajímá, jaký den jste kryli Vy?
Děkuji za odpověď.
V podstatě tu máte na svůjproblém odpovědi i v této diskusi. Předpokládám, že jde o vrh s PP. První progesteron kolem 10. dne.