Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
8.9.2015 23:13
angí

XXX.XXX.243.79

Dobrý den.
Zajímalo by mě, od kdy jste nechali dítě vést psa při cvičení např. při agility.
A také, jak to funguje? Např. pořídila bych si štěně, s tím bych chodila neprve na základní výcvik a pak bych se přihlásila na Agility. Toho psa bych mohla cvičit střídavě s dítětem, nebo by to cvičení bylo, pro psa matoucí?

9.9.2015 06:02
rapotacka11

XXX.XXX.32.236

Nebylo by matoucí.
Je to ideální.

9.9.2015 06:55
anonymx

XXX.XXX.224.72

Je to matouci. Pes respektuje vas. S ditetem je to problem, zvlast mladsi 10-12 let. Pes je bere jako partaka, ale je to individualni. Maloktere dite se nauci opravdu se psem pracovat, dela jim problem duslednost, trpelivost, atd. Ale je to opravdu individualnim. Pokud ma vase dite "talent" pro praci se psem, je lepsi aby samo absolvovalo zakladni vycvik. Samozrejme za vaseho dohledu a uvidite jak jim to pujde.

9.9.2015 07:35
conie

XXX.XXX.206.202

Oba moji synové, kteří se psy vyrůstali od malička, dostali svého vlastního psa ve věku 10 - 11 let. Na výchovu i výcvik jsem samozřejmě dohlížela, ale sama psa necvičila. Kluci jezdili na tábory a soustředění, oba psi byli výborní a v to, čemu se s nimi kluci věnovali, úspěšní. Platilo ale, že se o svého pejska i starali - venčení ráno a odpoledne, krmení, případné koupání, doprovod k vetovi atd. Fungovalo to.

Uživatel s deaktivovaným účtem

9.9.2015 07:53

Záleží na věku dítěte a na plemeni psa. A také na přirozené autoriě dítěte a na tom, kolik mu budete do výchovy psa zasahovat ( když budete vědět všechno líp, pes dítě respektovat nebude ). Jak píše conie, podobně to bylo u nás, jen synovi bylo 14 - jestli se ve 14. dá ještě považovat za dítě.

9.9.2015 08:14

Ve čtrnácti jsem si sama psa opatřila, samozřejmě se souhlasem rodičů. Měla jsem nabyté zkušenosti, protože jsem od dvanácti let cvičila NO spolužákovi. Sama jen podle knihy Výchova a výcvik psa od Karla Hartla. Podařilo se mi to tak dobře, že pes poslouchal víc mě než jejich rodinu, a tak jsem musela skončit. Měla jsem taky načtenou fůru literatury. Péče o psa, výcvik, výchova, veterina, vše bylo jen na mně, rodiče to ale pochopitelně financovali. Znamenalo to vzdát se jiné zábavy, což mi nedělalo problém, protože pes to byl prostě můj život.

9.9.2015 08:34
blackmyday

XXX.XXX.236.67

U nás jsem se o výcvik naší čoklindy měla postarat já, aby moje tehdy sedmiletá sestra měla už vycvičeného pejska.No zkončila jsem po první lekci obedience, pak se toho na zbytek výcviku chytila sestra. Musím říct, že byla z těch všech páníčků jedna z nejdůslednějších a nejdisciplinovanějších, a protože byla dítě, tak pro fenku byla nejen autorita, ale i nejlepší kamarád. Teď má čoklinda 5 let a problém s autoritou má velký, naše maminka dělá všechno co nesmí ( dává jí od stolu, pouští do kuchyně, nehlídá ji při venčení), pak příjde zbytek rodiny "srovná" pejska i mamku a pak je v tom guláš - sestra ultraautorita pro psa musí poslouchat mamku, ale mamka není autorita pro psa a tím je celá hierarchie někde...

9.9.2015 09:14
shavoid

XXX.XXX.152.1

Matoucí to možná být nemusí, to by ale dítě i dospělý museli přesně vědět co dělají. Velkou výhodu mají dětí letitých kynologů, velkou nevýhodu mají naopak děti skalních nekynologů. Znám několik dětí, které po dráze kynologie úspěšně vedou jejich zkušení rodiče a klape jim to. Znám ale i děti nezkušených rodičů, kteří chodí k DOBRÉMU trenérovi a taky to funguje. A taky znám děti, které chodí ke špatným trenérům a mají zažitý i chybný přístup od rodičů..

9.9.2015 09:45
anonymx

XXX.XXX.27.66

Je to hodně individuální. Děti pejskařů v tom prostě vyrůstají a přijde jim to chování ke psům jaksi samozřejmé. Ale všeobecně je s dětmi problém, trpělivost, důslednost a cit pro jednání se psem je většině jaksi cizí. Chce to dobrého trenéra, protože toho většinou berou víc než rodiče.

9.9.2015 10:27
awake

XXX.XXX.115.136

angí napsal(a):
Dobrý den.
Zajímalo by mě, od kdy jste nechali dítě vést psa při cvičení např. při agility.
A také, jak to funguje? Např. pořídila bych si štěně, s tím bych chodila neprve na základní výcvik a pak bych se přihlásila na Agility. Toho psa bych mohla cvičit střídavě s dítětem, nebo by to cvičení bylo, pro psa matoucí?

Měla jsem dříve psy, takže děti s nimi vyrůstaly od malička. Koupila jsem postupně jiné a staří zemřeli, ale vždy doma nějaký pes byl. Děti je od mala občas vodily na procházce, nebo i na zahradě na vodítku a za mé pomoci "cvičily". Děti měly psa na vodítku, daly povel a já ho řekla taky. Pes poslechl mě, ale děti ho odměnily. Psi brzy pochopili že děti pro ně něco mají a držely se u nich.
Každé dítě je jiné, každé přistupuje ke psům jinak. Od cca 3 - 3,5 let začaly děti "soutěžit" se psy na výstavách jako dítě a pes a účastnit se "voříškiád".
Pořídila jsem si malého špice a s fenečkou dělám občas agility (druhý rok, a z toho měla asi půl roku mateřskou dovolenou). Nejstarší dítko začalo občas "cvičit" na zahradě taky (tunel, skočky si udělalo z přepravek na maso , slalom z pet lahví atd.). Čubina je žravá a nebo běhá za míček, takže cvičit s dítětem pro ní není problém. Dítěti jsem vysvětlila co a jak a dohlížela jsem na ně ze začátku. Letos spolu poprvé soutěžili a skončily dokonce na bedně. Feně jsou 3 a prckovi 8 let.

9.9.2015 10:30
awake

XXX.XXX.115.136

Od letošního roku dcera i "normálně" vystavuje

9.9.2015 10:48
shavoid

XXX.XXX.152.1

awake napsal(a):
Měla jsem dříve psy, takže děti s nimi vyrůstaly od malička. Koupila jsem postupně jiné a staří zemřeli, ale vždy doma nějaký pes byl. Děti je od mala občas vodily na procházce, nebo i na zahradě na vodítku a za mé pomoci "cvičily". Děti měly psa na vodítku, daly povel a já ho řekla taky. Pes poslechl mě, ale děti ho odměnily. Psi brzy pochopili že děti pro ně něco mají a držely se u nich.
Každé dítě je jiné, každé přistupuje ke psům jinak. Od cca 3 - 3,5 let začaly děti "soutěžit" se psy na výstavách jako dítě a pes a účastnit se "voříškiád".
Pořídila jsem si malého špice a s fenečkou dělám občas agility (druhý rok, a z toho měla asi půl roku mateřskou dovolenou). Nejstarší dítko začalo občas "cvičit" na zahradě taky (tunel, skočky si udělalo z přepravek na maso , slalom z pet lahví atd.). Čubina je žravá a nebo běhá za míček, takže cvičit s dítětem pro ní není problém. Dítěti jsem vysvětlila co a jak a dohlížela jsem na ně ze začátku. Letos spolu poprvé soutěžili a skončily dokonce na bedně. Feně jsou 3 a prckovi 8 let.

Super, já si taky myslím, že to jde, ale je fakt, že to primárně záleží na přístupu rodičů. Taky je dobré, pokud je pes snadno motivovatelný na jídlo, či hračku (mého psa například natolik baví překážky, že ho nechávám na seminářích běhat i s dětmi) je to taky super výhoda :).
Já jsem v devíti letech dostala svého prvního psa a moji rodiče byli výcvikem nepolíbení. Na cvičáku mi věčně vytýkali co dělám špatně, ale nikdo mi neřekl jak to mám dělat dobře.

9.9.2015 11:15
awake

XXX.XXX.115.136

Tady jsou psovi 2 a dceři 4 roky. Do ničeho jsem jí nikdy nenutila, chtěla sama. Druhé dítko sice také "soutěží" jako dítě a pes od mala, ale to je takové držím vodítko a pes jde se mnou na chvíli na procházku a stačí, a psa "odevzdá" mě.
Hodně záleží na dítěti. Některé má pro cvičení a psa cit a jde mu to "samo", jiné se to musí naučit a některé to při prvním nezdaru vzdá a už nechce.
Psy jsem měla vždy buď žravé a nebo hračičky. S těmi se potom dobře pracuje.
S dětma se naši psi vždycky nejvíc "vyřádili" a proto za nimi pořád dolejzají smajlík a na vodítku je respektují.

9.9.2015 18:42
chomda

XXX.XXX.3.106

Mám čsp a po roce chození na cvičák na agility s ní zvládala zaběhnout parkur 6ti letá dcera bez chyby,3letý syn občas s nějakým zamotáním se:o) samozřejmě za piškotku...fenka je velký závislák na mě, ale děti jako vodiče s mlskem uznává, stejně tak malého vystavovatele na výstavách s nimi zvládá, nevidím v tom problém aby si to pejsek "pobral" :oD.

9.9.2015 19:05
anonymx

XXX.XXX.224.72

chomda napsal(a):
Mám čsp a po roce chození na cvičák na agility s ní zvládala zaběhnout parkur 6ti letá dcera bez chyby,3letý syn občas s nějakým zamotáním se:o) samozřejmě za piškotku...fenka je velký závislák na mě, ale děti jako vodiče s mlskem uznává, stejně tak malého vystavovatele na výstavách s nimi zvládá, nevidím v tom problém aby si to pejsek "pobral" :oD.

To ze pes jde za ditetem, ktere ma piskot neni o cviceni, ani to ze obehne parkur. Ale jak by byla treba ta 6ti leta schopna vyresit problem a co sama psa nauci? Ja osobne nemam rada kdyz se dite a pes jen predvadi jak cvicene opicky. To kdyz s nim samo pracuje (treba i spatne). A z "malych vystavovatelu" je mi obcas spatne.

9.9.2015 21:17
angí

XXX.XXX.243.79

anonymx napsal(a):
To ze pes jde za ditetem, ktere ma piskot neni o cviceni, ani to ze obehne parkur. Ale jak by byla treba ta 6ti leta schopna vyresit problem a co sama psa nauci? Ja osobne nemam rada kdyz se dite a pes jen predvadi jak cvicene opicky. To kdyz s nim samo pracuje (treba i spatne). A z "malych vystavovatelu" je mi obcas spatne.

Proč špatně? Děti se často učí tím, že napodobují dospělý. Pokud to dítě baví a psa zvládá, tak proč ne (samozřejmě pod dohledem rodiče).
A to, že 6 leté dítě se psem, občas oběhne parkůr, asi určitě nebude o výcviku psa, ale hlavní je, že si to všichni zúčastněný užijou, né?

9.9.2015 21:28
psina

XXX.XXX.168.7

U nas to tak funguje, nase psina beha agility stridave se mnou i se synem a neni to pro ni matouci. Opravdu si to uziva.
Je pravda, ze u nas psi v rodine vzdy byli a tak s ruznymi psy byl ve styku od narozeni, a tak prvni
pokusy s trenovanim odnasela trpeliva jezevcice uz v predskolnim veku.
Navic deti v urcitem veku travi stale vice casu mimo domov a je treba pocitat s tim, ze odejdou
na skoly a pes zustane jen s Vami, pak je pro psa i lepsi...Jinak ale souhlasim s tim, ze pokud jsou deti doma a psa chteli, je dulezite trvat na tom, ze pokud nekoho k sobe pripoutali maji za neho odpovednost, jako ma maly princ odpovenost za svou ruzi a moc jim to neulehcovat

9.9.2015 22:21
chomda

XXX.XXX.3.106

anonymx napsal(a):

No tak s psicí jsem chodila rok já a pak to začala zkoušet dcerka se synem, oba jsou schopni si vymyslet i vlastní pořadí překážek, psa opravit a samozřejmě asistuji já;o) není přeci nezbytně nutné aby si psa naučily děti všechno sami, jde o rodinnou zábavu, ne? a za nějaký rok už právě třeba samy schopny budou pokud budou mít stále zájem:oD ale samozřejmě stále pod mým a cvičitelovým vedením...přijde mi to v pořádku...

9.9.2015 22:23
chomda

XXX.XXX.3.106

Navíc paní se ani neptala kdy to dítě zvládne samo, ale jestli to mohou dělat spolu, což podle mě bez problémů mohou:oD.

9.9.2015 23:26
anonymx

XXX.XXX.224.72

Podle mne nemohou. Pes neni hracka a uz vubec ne pro "rodinou zabavu". Moje dcera vyrustala se psy na cvicaku, ale psa jsem ji nikdy nepujcovala. Samozrejme si s nimi hrala, ale predevsim se o ne starala. V 10ti dostala sveho psa a ten byl jen jeji. Delame sportovku a tam ooravdu nejde si psa "pujcovat".
Chomda- netvrdte mi, ze 6ti lete dite vi, kdy psa pochvalit, kdy povzbudit, kdy opravit apod. To je nesmysl a ze psa delate opravdu jen hracku.

10.9.2015 05:37
rapotacka11

XXX.XXX.32.236

angí napsal(a):
Proč špatně? Děti se často učí tím, že napodobují dospělý. Pokud to dítě baví a psa zvládá, tak proč ne (samozřejmě pod dohledem rodiče).
A to, že 6 leté dítě se psem, občas oběhne parkůr, asi určitě nebude o výcviku psa, ale hlavní je, že si to všichni zúčastněný užijou, né?

Mám stejný názor.
Netřeba to rozebírat a vysvětlovat.

10.9.2015 08:45
chomda

XXX.XXX.3.106

No asi je agility prostě jednodušší, čubinu jsem jí za ten první rok naběhala tak, že opravovat téměř netřeba a pokud ano, tak ano, dokáže jí zastavit a vrátit a překonat překážku správně. no a na konci parkuru jí dá piškot a pomazlí jí a čuba je spokojená:oD proč si život komplikovat, jednoduché věci jsou nejlepší a pokud vám přijde, že máme psa jako hračku tak asi máme no:oDD psice jsou ale spokojený když se kolem nich něco děje:oDD.

10.9.2015 09:02
angí

XXX.XXX.243.79

anonymx napsal(a):
Podle mne nemohou. Pes neni hracka a uz vubec ne pro "rodinou zabavu". Moje dcera vyrustala se psy na cvicaku, ale psa jsem ji nikdy nepujcovala. Samozrejme si s nimi hrala, ale predevsim se o ne starala. V 10ti dostala sveho psa a ten byl jen jeji. Delame sportovku a tam ooravdu nejde si psa "pujcovat".
Chomda- netvrdte mi, ze 6ti lete dite vi, kdy psa pochvalit, kdy povzbudit, kdy opravit apod. To je nesmysl a ze psa delate opravdu jen hracku.

To je sice hezký, ale né každý má možnosti na to, aby každý člen rodiny měl svého psa a myslím, že taky záleží, co to je za rasu.

10.9.2015 09:44

anonymx napsal(a):

No jo, ale nemůžete srovnávat agility a sportovku.

10.9.2015 11:23

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
No jo, ale nemůžete srovnávat agility a sportovku.

A taky nemůžete brát ty psy tak smrtelně vážně. Za mě je snad důležitější, že se zabaví dítě, že ho pes ve spolupráci s rodiči k něčemu vede. A že dítě sem tam něco pokazí ?...
( Samozřejmě nesmí psa považovat za hračku, ubližovat mu, zanedbávat ho atd. ).

10.9.2015 11:55
awake

XXX.XXX.115.136

anonymx napsal(a):

Chodila jsem dřív se psy na cvičák ale spíš jen kvůli přípravě na bonitaci než že bych skládala zkoušky a jezdila po závodech. Nyní mě "baví" víc výstavy a začala jsem občas pro zábavu dělat Agility. Mé psy bavilo vždy to, co jsem jim vymyslela. Ať už coursing, pasení, obrany, stopy, poslušnost, agility, ale i ty výstavy.
Vy děláte sportovku, já dělám něco jiného. Já mám psy učené na pamlsky, Vy určitě cvičíte jinak. Nevím proč by to co dělám já mělo být špatné. Psa to baví, dítě to baví.
Třeba jednou začne mé dítě dělat i tu sportovku. Třeba ho to "chytne" až si pořídím dalšího psa a začnu s ním cvičit. To už mu bude přes deset a třeba mu nebude "cvičení" se Špicem stačit. Třeba bude chtít dělat víc stejně jako já. Třeba. Nyní se ale učí jak se psem "zacházet", jak mu dávat povely, jak je má pes plnit, kdy ho má pochválit a kdy psa "opravit", kdy a jak psa vyhecovat a kdy naopak zklidnit. Vám to možná přijde špatně, mě to přijde v pořádku. Nás to tak baví a děti i psi jsou spokojení. Rozhodně z nich nedělám žádné cvičené opičky

10.9.2015 21:26
psina

XXX.XXX.168.7

Fajn, ale ne kazdy ma moznost mit v rodine vice psu, aby mel kazdy sveho. Navic
u nas nikdy nic ani deti ani psi nebudou delat vrcholove. U nas se sport proste dela
pro radost, nic se neflaka, jen nas nebavi hecovat vsechny k super vykonum a
travit vsechny vikendy po zavodech, to radeji jedeme na vylet. Proste smecka .
Tak proc tak razantne, ze pes se nepujcuje. Nas pes miluje agility a zabehne s rodiny
s kazdym. Chodime na treninky poctive, ale zavody nemusime.
deti vyrustaji se zviraty od mala maji sve povinnosti vuci nim, ale pro mne je fakt
dulezite, aby ve vsem byla radost a ne dril. Neodsuzuji vsak lidi, co prave tu soutezivost
k zivotu potrebuji... proste za mne klidne jde, ze psem budou behat dva..

10.9.2015 22:03
anonymx

XXX.XXX.140.167

Vite mozna vam to vyhovuje a treba to delate dobre s detmi i psem. Ale ja si fakt nedovedu predstavit 6ti lete dite, ktere by dokazalo vest psa jasne, vybehaji se vsichni a jsou pod dohledem, takze se nemuze nic vaznejsiho stat a o vysledek nejde, jde jen o zabavu. V poradku.
ja jsem svoje dite vedla trosku jinak a dneska uz je dospela a skvela. K super vykonum nikdo nikoho nenutil, ale k zodpovednosti a proste "pes neni hracka". Ale je to vsechno slozitejsi.
Bohuzel vidim dost pripadu deti se psy, kdy je rodice poslou do skolicky a deti maji psa jako hracku. Omlouvam se, ale nekdy bych ty rodice...

10.9.2015 22:27
angí

XXX.XXX.243.79

anonymx napsal(a):
Vite mozna vam to vyhovuje a treba to delate dobre s detmi i psem. Ale ja si fakt nedovedu predstavit 6ti lete dite, ktere by dokazalo vest psa jasne, vybehaji se vsichni a jsou pod dohledem, takze se nemuze nic vaznejsiho stat a o vysledek nejde, jde jen o zabavu. V poradku.
ja jsem svoje dite vedla trosku jinak a dneska uz je dospela a skvela. K super vykonum nikdo nikoho nenutil, ale k zodpovednosti a proste "pes neni hracka". Ale je to vsechno slozitejsi.
Bohuzel vidim dost pripadu deti se psy, kdy je rodice poslou do skolicky a deti maji psa jako hracku. Omlouvam se, ale nekdy bych ty rodice...

Tak já to právě nemyslím. Dalšího psa bych chtěla hlavně pro sebe. Jednoho máme, ale na nějaký blbnutí, už není a ani nikdy moc nebyl. A už je to starší pán...
A ráda bych si pořídila ještě jednoho, ale byla bych ráda, kdyby z toho měli něco i děti, tak mě napadlo, že u agility, i když né závodního, by se vyběhali všichni smajlík
Tak mě zajímalo, jak to dělaj ostatní.

11.9.2015 08:58
chomda

XXX.XXX.3.106

Tak agility si užijete, to si myslíte správně:oD když dáte pejskovi s dobrým cvičitelem dobrý základ, tak budě běhat rád i s dětičkama, ale pozor! agility je hodně návykové:o) my už koukáme po pejskovi v jiné velikostní kategorii abychom se "lépe prostřídali" :oDDD.

12.9.2015 12:30
psina

XXX.XXX.110.44

Přesně, je to složitější a ne každý umí napsat přesně to co myslí - takže si myslím, ze
to máme obě dost podobně nastavené - ano, i já vštěpuji dětem, že pes není hračka
a musíme ho vnímat, že pořízení psa je obrovský závazek na dlouhý kus život, a že když
je pejsek starý musíme se jeho potřebám přizbůsobit. Já vyrostla na velkém hospodářství,
úžasné dětství, nyní jsem ve bohužel ve městě, ale domek se zahrádkou a zvířata
jsou součást mně a i celé široké rodiny. Asi vím, co myslíte těmi rodiči, školičkami a podobně
- i mně je z toho smutno.

Přidejte reakci

Přidat smajlík