Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat. Domů jsem si pořídila štěňátko čivavy dlouhosrsté. Od chovatelky jsem si štěně vzala ve 4 měsících. Po tom co jsme fenku přivezli domů, tak první dny nekomunikovala, skoro nejedla, jen ležela na místě. Tento problém už jsme vyřešili, už se tak nebojí, běhá po bytě. Ale nastal problém s čůráním. Po měsíci a půl se stále neodnaučila čůrat doma, i když příjdeme z venku tak se vyčůrá na podlahu. Odměny za čůrání venku dostává, ale bohužel to dělá furt. Snažíme se chodit v pravidelných intervalech, aby neměla důvod. Ale dělá to stále dál. Prosím o radu jak odnaučit.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Není to problémové štěně, je to jen štěně které se dosud nenaučilo čistotnosti. Venčete co nejčastěji, vytírejte, uklízejte a čekejte až pochopí že se má venčit venku a ne doma.
lev
napsal(a):
S největší pravděpodobností špatně socializované štěně, protože normální štěně je zvídavé a max. druhý den už šmejdí, prohlíží a komunikuje. Bude jí déle trvat, než pochopí, co je správné.
Nemusí být nutně. Též jsem si domů přivezla psíka malého plemene na 4 měsících. Viděla jsem jak se choval ve známém prostředí - doma, na zahradě, na procházce s chovateli a jeho rodiči. Zvídavé akční štěně. Jak jsme ho dovezli domů, bez zájmu o cokoliv, bál se všeho, první týden se jen najedl a zas ležel a koukal. Nebyl špatně socializovaný, jen neuměl žít bez ostatních pejsků kolem sebe. Od mala se kolem něj motali další psíci, sám bez nich vlastně nikdy nebyl. Po týdnu jsem vzala na hlídání psíka od kamarádky, malý byl najednou úplně jiný a po týdnu stráveném s "půjčeným" psíkem už bylo po zbytek jeho života vše zcela ok. Jen potřeboval do začátku "psí" podporu, na kterou byl zvyklý odmala a ona najednou nebyla. U větších plemen se většinou štěňata i ven berou po jednom. U malých neznám nikoho kdo by to tak dělal, prostě se chodí venčit celá "smečka" naráz a v tom může být ten počáteční kámen úrazu. Štěně není problémové, jen ještě nechápe co po něm chcete. Venku chvalte jen přiměřeně a rozhodně až po "vykonání", ne během něho. Pokud možno naučit štěně aby si po potřebě venku hned pro odměnu přišlo samo, ne mu ji nutit. A pak už to půjde rychle. Jen prostě chodit častěji, klidně po vyvenčení jít zase hned za hodinu ven znova, aby ani nebyl čas to spáchat doma. Držím palce.

Asi bych se také chovatelky optala, kde se venčilo poslední dva měsíce u ní. Je to malinké plemeno, třeba vůbec nechodilo ven.
napsal(a):
Asi bych se také chovatelky optala, kde se venčilo poslední dva měsíce u ní. Je to malinké plemeno, třeba vůbec nechodilo ven.
Přesně tak! Také mě zaujalo jak to tedy vypadalo do doby než si štěně zadavatelka vzala.4 měsíce už je celkem dost, ale opravdu záleží jaké podmínky mělo u chovatelky.
lev
napsal(a):
S největší pravděpodobností špatně socializované štěně, protože normální štěně je zvídavé a max. druhý den už šmejdí, prohlíží a komunikuje. Bude jí déle trvat, než pochopí, co je správné.
Nemusí nutně znamenat. Také jsem měl štěně, které se u chovatele projevovalo nejvíc sebevědomě z celého vrhu, po příjezdu domů to však vypadalo, že ho někdo vyměnil. Měla vyloženě "depku" a také se ji pár dní nic nechtělo. Poté si zvykla a projevovala se opět sebevědomě.
Někteří psíci jsou prostě jen "prasata" a nevidí problém ve vykonávání potřeby, tam kde zrovna stojí.
Martinkaa
napsal(a):
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat. Domů jsem si pořídila štěňátko čivavy dlouhosrsté. Od chovatelky jsem si štěně vzala ve 4 měsících. Po tom co jsme fenku přivezli domů, tak první dny nekomunikovala, skoro nejedla, jen ležela na místě. Tento problém už jsme vyřešili, už se tak nebojí, běhá po bytě. Ale nastal problém s čůráním. Po měsíci a půl se stále neodnaučila čůrat doma, i když příjdeme z venku tak se vyčůrá na podlahu. Odměny za čůrání venku dostává, ale bohužel to dělá furt. Snažíme se chodit v pravidelných intervalech, aby neměla důvod. Ale dělá to stále dál. Prosím o radu jak odnaučit.
Kupte domů na zem pleny nepromokavé, do kterých si uleví, když bude třeba, jsou to tuším 60x60cm rozměr, známá má také čivavu a tímto vyřešila problém.On velkej pes spíš vydrží nečůrat, než takové mimi, navíc je to štěndo, nemůžete chtít zázraky proboha.Až se doma vyčůrá, nasajte do plenky a pak jí na ní dejte, očuchat si to, naučí se rychle, stojí pár kaček a budete mít obě klid, známá má jednu, dvě plenky na den maximálně pro tři fenečky, prostě když potřebují, jdou si ulevit tam
To Gitule Vrtule: Pět a půl měsíční štěně už běžně umí dodržovat domácí hygienu! A malý pes vydrží úplně stejně jako velký. Není nejmenší důvod, aby močil v bytě - kromě pohodlnosti majitelů! Samozřejmě je jednodušší nechat psa čůrat na plenku než obíhat v šest ráno nebo deset večer barák. Mám doma psa malého společenského plemene a div se světe, svojí potřebu vykonává výlučně venku.
balisek
napsal(a):
To Gitule Vrtule: Pět a půl měsíční štěně už běžně umí dodržovat domácí hygienu! A malý pes vydrží úplně stejně jako velký. Není nejmenší důvod, aby močil v bytě - kromě pohodlnosti majitelů! Samozřejmě je jednodušší nechat psa čůrat na plenku než obíhat v šest ráno nebo deset večer barák. Mám doma psa malého společenského plemene a div se světe, svojí potřebu vykonává výlučně venku.
Malý pes má rychlejší metabolismus a potřebuje se venčit velmi často.
Malé plemeno mám doma a venčím ho úplně stejně jako jeho větší předchůdce. Jenže pro mě to znamená bez ohledu na velikost psa 5-6x denně (včetně dvou dlouhých min. hodinových procházek), v štěněcím období ještě častěji. Pořádně vyvenčený a vylítaný pes mi pak bez problémů vydrží bez nehody celou noc nebo celou pracovní dobu.
Znám mnoho čistotných malých pejsků a taky pár "prasátek". Vesměs je spojuje jedno - byly nebo jsou naučení na plenku.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2
Je zajímavé, jak se s érou plínek změnil pohled na malé psy. Měli jsme a máme v rodině malá psiska (nejmenší je babičky Jorkšírka - ta má 1,5kg), měli jsme malou kníračku, špicku,.. a světe div se, nikdy jsme nepotřebovali plenky, vždy se psiska venčila venku a normálně vydrželi celou pracovní směnu bez nehody (směna měla 8-12 hodin).
V poslední době, právě kdy přišli plenky, se ze psů dělaj chudinky, co nevydrží chvíli bez venčení a bez pleny ani ránu. A co se týče metabolismu... To je čistě otázkou samotného jedince...
Nyní je éra plínek, teď se blíží éra psích záchodů... co z těch malých psů ještě uděláme?
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Je zajímavé, jak se s érou plínek změnil pohled na malé psy. Měli jsme a máme v rodině malá psiska (nejmenší je babičky Jorkšírka - ta má 1,5kg), měli jsme malou kníračku, špicku,.. a světe div se, nikdy jsme nepotřebovali plenky, vždy se psiska venčila venku a normálně vydrželi celou pracovní směnu bez nehody (směna měla 8-12 hodin).
V poslední době, právě kdy přišli plenky, se ze psů dělaj chudinky, co nevydrží chvíli bez venčení a bez pleny ani ránu. A co se týče metabolismu... To je čistě otázkou samotného jedince...
Nyní je éra plínek, teď se blíží éra psích záchodů... co z těch malých psů ještě uděláme?
Znám hned několik lidí, co mají malé psy a ti jim i v deseti měsících chodí na plenku, psí záchod už je taková třešnička na dortu. Kam to spěje, o tom ani raději nechci polemizovat.. vždyť jejich majitelé je odnaučili jíst i normální granule, jakmile to nemá milimetrový průměr, už je to příliš velké.. ale to už je na jinou diskuzi.
scylla
napsal(a):
Malý pes má rychlejší metabolismus a potřebuje se venčit velmi často.
Tak to není. Kdyby měl malý pes rychlejší metabolismus, musel by i častěji žrát a umřel by dříve.
Ono je o tom na co si je naučíme. Když na plenku kam může třeba 20x za den, nenaučí vydržet delší dobu bez močení.
anonymx
napsal(a):
A to vam nakukal kdo? To jako kazdy clovek 1,5m ma rychlejsi metabolismus nez 2 m? Z vas fakt vzdy vypadne perla.
Víme-li, že P ~ M3/4, rychlost metabolizmu na jednotku hmotnosti B bude s hmotností klesat podle vztahu B ~ M–1/4, poněvadž B = P/M, a tedy B ~ M3/4.M–1 = M–1/4. Totéž se pak bude týkat frekvence biologických dějů, neboť ty jsou přímo úměrné rychlosti metabolizmu. Naopak jejich trvání (třeba doba obměny metabolických substrátů, a vposledku i doba života) bude růst s hmotností tak, že t ~ M1/4, protože jde o převrácenou hodnotu frekvence- Myslím si, že toto samo hovoří za vše a vaše otázka je fakt hloupá.
balisek
napsal(a):
Naši dva pitové jsou čistotě naučení od malička.Jen je třeba důležitá věc, jak měli rodiče utažený metabolismus, protože štěňata ho můžou mít utažený více, či méně a pak můžou mít různé problémy s orgány, močením, stolicí.Je třeba o tom něco vědět, navíc už jen info, že srdce malého ptáčka tluče rychleji, než srdce lidské, nebo např. sloní srdce.To je přeci už otázkou o metabolismu, oběhu krve a dodávání kyslíku do ní.Plenka by se časem mohla dát pryč, ale když se svět má divit, že váš pes svojí potřebu vykonává výlučně venku, tak ho tak máte naučeného, ale v přírodě jsou zvířata zvyklá močit kdykoli kdekoli apod.Takže pokud naši psy jsou na zahradě a močí kdykoli, nebudou mít předpoklad toho, že budou mít problémy pak na stará kolena s udržením moči, protože toto vlastně vy děláte, co psy venčíte.Ale toto je na dlouhé téma a diskusi a nehodlám tím ztrácet zde čas.Každý máme na věc jiný názor a pokud je vám zatěžko ten můj, je to jen váš problém.
Ačkoliv mám psa trvale v bytě, déle jak 4-5 hodin vyjma noci bez vyvenčení není.Nikdy by mě nenapadlo i kdyby to byl krysařík, učit ho na plínku.Je to pes a pes značkuje, přečůrává...Močit doma je pro něho nepřirozené.Venčí se na trávě, ne na vatě nebo co to je.Jenže lenost pejskařů je čím dál větší, takže se pes dostane ven maximálně párkrát do týdne...Kdo není schopen dostatečně venčit psa, nemá si ho pořizovat.Ke psu patří i starost.
gitule vrtule
napsal(a):
Naši dva pitové jsou čistotě naučení od malička.Jen je třeba důležitá věc, jak měli rodiče utažený metabolismus, protože štěňata ho můžou mít utažený více, či méně a pak můžou mít různé problémy s orgány, močením, stolicí.Je třeba o tom něco vědět, navíc už jen info, že srdce malého ptáčka tluče rychleji, než srdce lidské, nebo např. sloní srdce.To je přeci už otázkou o metabolismu, oběhu krve a dodávání kyslíku do ní.Plenka by se časem mohla dát pryč, ale když se svět má divit, že váš pes svojí potřebu vykonává výlučně venku, tak ho tak máte naučeného, ale v přírodě jsou zvířata zvyklá močit kdykoli kdekoli apod.Takže pokud naši psy jsou na zahradě a močí kdykoli, nebudou mít předpoklad toho, že budou mít problémy pak na stará kolena s udržením moči, protože toto vlastně vy děláte, co psy venčíte.Ale toto je na dlouhé téma a diskusi a nehodlám tím ztrácet zde čas.Každý máme na věc jiný názor a pokud je vám zatěžko ten můj, je to jen váš problém.
Ano srdce ptáčka tluče rychleji, dříve se opotřebuje a ptáček proto žije kratší dobu než člověk. Naopak slon s pomalejším srdcem žije mnohem déle. Proč tedy u psů platí že malé rasy se dožívají vyššího věku než velké?
Takze podle vedy by se mel maly pes vencit 20x a velky 5x. Nemam tolik titulu jako Scylla, ale vim ze frekvence venceni je naprosto stejna u mini i obrich plemen. Myslim dospele a zdrave jedince. S fyzickou vydrzi je to individualni, vek zhruba stejne. Ti mali vetsinou ziji dele ve srovnani s velkymi a tezkymi psy.
Clayton
napsal(a):
Ačkoliv mám psa trvale v bytě, déle jak 4-5 hodin vyjma noci bez vyvenčení není.Nikdy by mě nenapadlo i kdyby to byl krysařík, učit ho na plínku.Je to pes a pes značkuje, přečůrává...Močit doma je pro něho nepřirozené.Venčí se na trávě, ne na vatě nebo co to je.Jenže lenost pejskařů je čím dál větší, takže se pes dostane ven maximálně párkrát do týdne...Kdo není schopen dostatečně venčit psa, nemá si ho pořizovat.Ke psu patří i starost.
Starost patří k jakémukoli živému tvorovi, kterého si člověk pořídí.Proč se tedy nenaučily venčit i kočky?Proč ony mají bedýnky a u psů vadí plenky, noviny apod?Hm?
Psík
napsal(a):
Ano srdce ptáčka tluče rychleji, dříve se opotřebuje a ptáček proto žije kratší dobu než člověk. Naopak slon s pomalejším srdcem žije mnohem déle. Proč tedy u psů platí že malé rasy se dožívají vyššího věku než velké?
To je divné, že se například papoušek dožije i 111let, když je to ptáček že?Že se nejvyššího věku 226 let dožil KOikapr Hanako a je to ryba?Odpověď si myslím vysvětlovat nemusím, když vyloučíme, že jejich věk není jen o metabolismu apod.Ale metabolismus a další jiné faktory přeci hrají roli v životě.Je toho mnohem více, co ovlivňuje délku a kvalitu života daného tvora.U psů a koček a dalších zvířat, např. i hospodářských-koní, krav atd.platí, že čím více zasáhnul člověk do jejich života, genů apod. svým rádoby křížením, tím horší následky to má vše.Takže psy, kteří jsou šlechtějí už po staletí žijí méně, nežli vlci, kterým zůstaly jejich geny apod.Proč je nejstarších a nejméně zasáhnutých vlivem člověka na světě jen deset plemen, která jsou také dlouhověká?Myslím si, že vaše otázka je zodpovězena.Pokud teda chápete.
gitule vrtule
napsal(a):
Víme-li, že P ~ M3/4, rychlost metabolizmu na jednotku hmotnosti B bude s hmotností klesat podle vztahu B ~ M–1/4, poněvadž B = P/M, a tedy B ~ M3/4.M–1 = M–1/4. Totéž se pak bude týkat frekvence biologických dějů, neboť ty jsou přímo úměrné rychlosti metabolizmu. Naopak jejich trvání (třeba doba obměny metabolických substrátů, a vposledku i doba života) bude růst s hmotností tak, že t ~ M1/4, protože jde o převrácenou hodnotu frekvence- Myslím si, že toto samo hovoří za vše a vaše otázka je fakt hloupá.
Co-cože?
fikovnice
napsal(a):
Rychlejší metabolizátoři umírají dříve?
Moje sestra měla zvětšenou štítnou žlázu a tím zrychlený metabolismus. Srdce jí tlouklo rychle, byla neklidná a pořád v pohybu, celá byla zrychlená. Také měla pořád hlad a musela se cpát čokoládou, nic jiného ji nezasytilo. Protože se bála jít na operaci, lékaři ji informovali o tom, že takto bude velmi rychle stárnout... Metabolismus a délka života souvisí.
Ale to už jsme zase úplně jinde, měli jsme poradit jak odnaučit štěně čůrat doma.
gitule vrtule
napsal(a):
Starost patří k jakémukoli živému tvorovi, kterého si člověk pořídí.Proč se tedy nenaučily venčit i kočky?Proč ony mají bedýnky a u psů vadí plenky, noviny apod?Hm?
Ten argument snad nemůžete myslet vážně. zkuste vzít kočku, odmala chovanou v bytě, na vodítko a vést ji ven. potkáte prvního psa od souseda, vyvleče se z vodítka, vezme nohy na ramena, peláší a nehledí kam. Sebeklidnější kočka kontakt s tím vším venku snáší podstatně hůř, zvlášť když je na vodítku, to se cítí velmi ohrožená.