Krásný pátek všem! Budeme si v říjnu brát fenečku stafbulla. Vzpoměla jsem si, že jsem kdysi slyšela, že psi s celo bílou barvou srsti (zvláště typu bull) jsou agresivnější a hloupější, také mají zdravotní problémy jako hluchotu a slepotu. Prosím, co je na tom pravdy? Pokavaď máte i nějaký odkaz kde je to jasně napsáno, sem s ním. Máme malé dítě a naradi bychom kdyby byl pejsek zlý a ani aby byl nemocný. Děkuji za odpověď.
Uživatel s deaktivovaným účtem

anooonym
napsal(a):
Krásný pátek všem! Budeme si v říjnu brát fenečku stafbulla. Vzpoměla jsem si, že jsem kdysi slyšela, že psi s celo bílou barvou srsti (zvláště typu bull) jsou agresivnější a hloupější, také mají zdravotní problémy jako hluchotu a slepotu. Prosím, co je na tom pravdy? Pokavaď máte i nějaký odkaz kde je to jasně napsáno, sem s ním. Máme malé dítě a naradi bychom kdyby byl pejsek zlý a ani aby byl nemocný. Děkuji za odpověď.
Povaha psa je dána geneticky a ovlivnitelná výchovou a výcvikem u každého jedince.Ohledně zdraví se u bílých jedinců-(např.boxer, ale i dalmatin) provádí test na hluchotu Baer test, štěně obdrží certifikát, je např. obooustranně slyšící.Ohledně slepoty poradí někdo fundovanější.
anooonym
napsal(a):
Bílá barva a hloupost? To asi nemyslíte vážně, že ne?

fikovnice
napsal(a):
Bílá barva a hloupost? To asi nemyslíte vážně, že ne?
Opět je na místě osvěta...
anooonym
napsal(a):
Máte malé dítě...budete mít na výchovu psa čas? A počítáte s tím, že stafbul je docela torpédo, které potřebuje pohyb, zábavu a zaměstnání?
Na základě Vašeho dotazu bych předpokládala, že dáte spíše na informace "jedna paní povídala" spíše než na fundované informace o plemeni a výchově psa. Doporučuji načíst a už nyní domluvit kvalitní cvičák.
Se štěnětem se běhá na čurání než se naučí čistotě, pak se z něj stane puberťák, který je schopen, v případě nevybití energie rozkousat vše, nač narazí.
Pes bude takový, jakého ho vychováte...a může z něj být taky pěkný psí "fracek", pokud nezvládnete socializaci...nebo miláček, nad kterým se budou všichni rozplývat.
Zvažte, jestli si na to troufáte, protože psů, nad kterými se jejich majitelé rozplývali ve štěněcím věku a zbytek života tráví v tom lepším případě na zahradě, v horším v útulku, je všude kolem spousta.
Předem bych Vás chtěl uklidnit, že barva srsti u SBT absolutně nemá žádný vliv na agresivitu a hloupost psa. Vliv na agresivitu psa může mít právě hluchota, ale k tomu se ještě dostanu. K bílému zbarvení psa se již tradičně váže dědičná hluchota, která je zapříčiněna nedostatkem melanocytů, kterýxh je během vývoje psa třeba ke zdravému rozvoji vnitřního ucha. Všichni chovatelé psů s PP, u nichž se vyskytuje bílá barva srsti, jsou s touto skutečností velice dobře obeznámeni. A právě díky selekci v chovu se podařilo riziko dědičné hluchoty úspěšně snížit. Bílá štěňata podstupují před odběrem test sluchu (BAER test) a do chovu jsou tak připouštěni jen oboustranně slyšící psi. Hluší psi se mohou projevovat díky svému handicapu často agresivně. Odtud zřejmě ta dezinformace o agresivitě bílých psů. Pořizujete-li si štěně s rodokmenem od svědomitého chovatele, nemusíte se bát. Mám argentinskou dogu. Vycházím ze skutečností, co znám o svém plemeni. Od bratrance, který vlastnil (a vlastní) několik SBT, jsem naopak pochytil, že SBT občas trpí na vrozený šedý zákal. Blíže Vám o tom řekne spíše nějaký opravdu zapálený chovatel staffbullů.
kmichaal
napsal(a):
Předem bych Vás chtěl uklidnit, že barva srsti u SBT absolutně nemá žádný vliv na agresivitu a hloupost psa. Vliv na agresivitu psa může mít právě hluchota, ale k tomu se ještě dostanu. K bílému zbarvení psa se již tradičně váže dědičná hluchota, která je zapříčiněna nedostatkem melanocytů, kterýxh je během vývoje psa třeba ke zdravému rozvoji vnitřního ucha. Všichni chovatelé psů s PP, u nichž se vyskytuje bílá barva srsti, jsou s touto skutečností velice dobře obeznámeni. A právě díky selekci v chovu se podařilo riziko dědičné hluchoty úspěšně snížit. Bílá štěňata podstupují před odběrem test sluchu (BAER test) a do chovu jsou tak připouštěni jen oboustranně slyšící psi. Hluší psi se mohou projevovat díky svému handicapu často agresivně. Odtud zřejmě ta dezinformace o agresivitě bílých psů. Pořizujete-li si štěně s rodokmenem od svědomitého chovatele, nemusíte se bát. Mám argentinskou dogu. Vycházím ze skutečností, co znám o svém plemeni. Od bratrance, který vlastnil (a vlastní) několik SBT, jsem naopak pochytil, že SBT občas trpí na vrozený šedý zákal. Blíže Vám o tom řekne spíše nějaký opravdu zapálený chovatel staffbullů.
Děkuji, že se držíte tématu a hlavně dík za odpověď...
Mám několik kamarádů, co mají STB od chovatelů s pp (to že stáli neskutečný peníze, snad ani říkat nemusím).. Vybírali vážně pečlivě, ale chovné stanice co navštívili byly jen kotce na zahradě a v tom zavřený psi.. Prostě jen byznys.. A ty pejskové měli takové zdravotní problémy...
Toho pro kterého si mám jet já, je bez pp... Těším se na něj, ale docela se bojím, aby neměl zdravotní problémy... Právě proto, ta otázka...
Tak a teď do mě, jak je to nezodpovědné...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.209.51
anooonym
napsal(a):
Mám několik kamarádů, co mají STB od chovatelů s pp (to že stáli neskutečný peníze, snad ani říkat nemusím).. Vybírali vážně pečlivě, ale chovné stanice co navštívili byly jen kotce na zahradě a v tom zavřený psi.. Prostě jen byznys.. A ty pejskové měli takové zdravotní problémy...
Toho pro kterého si mám jet já, je bez pp... Těším se na něj, ale docela se bojím, aby neměl zdravotní problémy... Právě proto, ta otázka...
Určitě existují chs, které nejsou "jen byznys"...když kupujete psa bez pp, je pravděpodobnost zdravotních problémů vyšší, protože nějaký důvod, že předci nemají průkaz původu, objektivně existuje, např. vada vyřazující z chovu...
Samozřejmě je to Vaše věc, jen mě udivuje, že chcete určitou rasu, a přitom si jedete pro " voříška ala tato rasa"...bez pp nemáte garantovaný ani standard povahy, a to uvažte, že pořizujete psa na 10-15let.

anooonym
napsal(a):
Bez PP... no tak to hodně štěstí. Stafbulové trpí na srdce a na kožní onemocnění. Bez PP nemáte jistotu ničeho.

anooonym
napsal(a):
A s PP ano? Známí má již druhého pp.. První umřel asi v 6 letech, ten co ho má aktuálně, má třetí víčko a problémy s nohama... fakt záruka
Rodokmen ale není záruka, už to pochopte, je to ZDROJ informací.Kdyby Vaši známí uměli číst v rodokmenech, tak mohli mít zdravého psa.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.209.51
anooonym
napsal(a):
A s PP ano? Známí má již druhého pp.. První umřel asi v 6 letech, ten co ho má aktuálně, má třetí víčko a problémy s nohama... fakt záruka
A jaké jsou podle Vás záruky koupit psa bez PP?
anooonym
napsal(a):
Jedete si pro křížence. Tak nechápu, proč řešíte barvu. Ano křížnce. Pes bez prokázaného původu (tedy bez PP, průkazu původu) nemůže být plemeno. Příslušnost k plemeni se totiž neurčuje ani vzhledem psa a ani domělou matkou či otcem štěněte. Ale jen a pouze průkazem původu.
Jedete si tedy pro psa neurčitého původu, nemůžete ani tušit, jakou bude mít povahu, protože nikde nemáte jistotu, kdo jsou jeho rodiče. O zdravotních rizicích nechápu proč se zmiňujete, když nemáte v ruce žádné podklady pro určení původu, vyloučení například úzké příbuzenské plemenitby (jak asi bez PP množitel pozná, že nekryje sestru bratrem?), zdravotní vyšetření rodičů (protože, trochu se opakuji, nemáte v ruce ni, c co by dokazovalo, kdo jsou rodiče... fena s vytahanými cecíky a pes s kulkami ještě z nikoho nedělají rodiče vrhu). Věřte mi, barva je poslední problém toho, co děláte.
Jen tak mimochodem, pokud byste si bral/a štěně od opravdového chovatele, nemusíte se na tohle ptát na ifauně. Protože by vám v rámci chovatelského servisu a svých znalostí (které množitel kříženců nemá, jinak by nemnožil křížence) poskytl každý slušný chovatel uspokojivou a fatky podloženou odpověď

anooonym
napsal(a):
Podle čeho jste usoudila, že je to stafbull ?
Chov s PP - http://www.staffbullclub.cz/
2. Rodičovské páry se tvoří tak, aby alespoň jeden z partnerů a) byl po rodičích geneticky CLEAR, nebo b) měl provedeny testy 1. na nemoc L-2-HGA (L-2-Hydroxyglutaric Aciduria) s výsledkem CLEAR a
2. DNA na HC (Hereditary Cataract) s výsledkem CLEAR.
-
Chov bez PP
Jaká vyšetření mají rodiče Vaší budoucí feny?
anooonym
napsal(a):
Mám několik kamarádů, co mají STB od chovatelů s pp (to že stáli neskutečný peníze, snad ani říkat nemusím).. Vybírali vážně pečlivě, ale chovné stanice co navštívili byly jen kotce na zahradě a v tom zavřený psi.. - tak proč si je brali? Pokud se mi očividně nelíbí chovná stanice, či jak se se psy zachází...psa si od nich nevezmu, raděj budu vybírat dál. Koupi bezpapírového bullplemena - vždyť absolutně nevíte, co s čím pokřížili a co za jedinec z toho nakonec vyleze?! Napíšete, že máte malé dítě a tohle riskujete? Jen proto, že patříte ke skupině, která tahle plemena preferuje? Sama jsem si vybírala psy z ohledem na to, že bych k nim možná měla časem i dítě. Proto jsem pečlivě vybírala psy, které mají ve standartu vstřícnost k dětem, i když mi bylo jasné, že to musím hlavně podpořit výchovou. Všichni se divili, že nemám, hlídače", když mám dům a jsem tam většinou sama ženská. Ale tohle, a abych se nemusela bát, že můj pes, napadne nějaké dítě..byla pro mne priorita. A mimochodem: děti si často vodí domů také kamarády...takže uvažujte. Zbytek o psech bez pp, vám hezky vypsala např. domcaast
Milujme se a množme se...
http://zvirata.bazos.cz/inzerat/50319243/Americky-Stafordsirsky-terier.php.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7
anooonym
napsal(a):
Je to Vaše věc, ale asi by nebylo od věci si uvědomit, že ti psi bez PP vznikají z těch psů s PP, kteří neprošli do chovu, a nejčastější důvod vyřazení je právě zdraví. Myslíte si, že když někdo koupí fenu s PP od které chce štěňata za "nekřesťanské peníze" tak ji schválně neuchovní, a nemá na ní štěňata s PP, za který by dostal několikanásobně víc peněz než za bez PP? To by musel být úplně na hlavu, ale pokud zvířeti nevýjdou zdravotní testy, a do chovu není puštěné, tak na něm chovají aspoň bezpapíráky - a logicky na nemocných psech s PP nejde odchovat zdravá štěňata bez PP (je to plemeno, co se tady chová krátkou dobu, a všichni ti bezpapíráci jsou postavení na psech s PP). Oni ty nemoci v populaci nezmizí zahozením PP, jak se mnozí domnívají - viz. hlášky typu: psi s PP jsou nemocní, ale bez PP jsou zdraví (po kom by asi byli, když jejich předci jsou ti nemocní papíráci...?).
domcaast
napsal(a):
Jedete si pro křížence. Tak nechápu, proč řešíte barvu. Ano křížnce. Pes bez prokázaného původu (tedy bez PP, průkazu původu) nemůže být plemeno. Příslušnost k plemeni se totiž neurčuje ani vzhledem psa a ani domělou matkou či otcem štěněte. Ale jen a pouze průkazem původu.
Jedete si tedy pro psa neurčitého původu, nemůžete ani tušit, jakou bude mít povahu, protože nikde nemáte jistotu, kdo jsou jeho rodiče. O zdravotních rizicích nechápu proč se zmiňujete, když nemáte v ruce žádné podklady pro určení původu, vyloučení například úzké příbuzenské plemenitby (jak asi bez PP množitel pozná, že nekryje sestru bratrem?), zdravotní vyšetření rodičů (protože, trochu se opakuji, nemáte v ruce ni, c co by dokazovalo, kdo jsou rodiče... fena s vytahanými cecíky a pes s kulkami ještě z nikoho nedělají rodiče vrhu). Věřte mi, barva je poslední problém toho, co děláte.
Jen tak mimochodem, pokud byste si bral/a štěně od opravdového chovatele, nemusíte se na tohle ptát na ifauně. Protože by vám v rámci chovatelského servisu a svých znalostí (které množitel kříženců nemá, jinak by nemnožil křížence) poskytl každý slušný chovatel uspokojivou a fatky podloženou odpověď
Samozřejmě, že si nejedou pro křížence. Jedou si pro stafbulla bez PP. Příslušnost k plemeni se totiž URČUJE vzhledem, povahou a hlavně matkou a otcem. PP je k tomuto doklad. O tom, že pes bez dokladů to může mít jakkoli, není třeba diskutovat. Jistě nemusím vypisovat, kolik plemen existuje bez PP v klasickém pojetí. Jistě, většinou neregistrovaných FCI, ovšem FCI nemá žádnou vypovídací hodnotu.
"Myslíte, že někdo bude dělat u psů bez PP testy?"
A myslíte, že všichni u psů s PP dělají testy? Ne, nejen, že je zdaleka všichni nedělají, ale nedbají ani na jiné, prokázané zdravotní problémy, štěně vesele prodají, protože business. O povaze raději ani nepíšu.
Pro upřesnění - nezastávám se chovu psů bez PP. Problém je ale jinde, a to v tom, že i s PP chová spousta šmej.dů (doslova), kteří velmi kazí status tohoto dokladu.
Zadavatelce bych tedy doporučil: Velmi dobře zvažte, kde si pejska koupíte. Kupte ho rozhodně s PP a to ne proto, abyste měla nějaké záruky (protože ty nebudete mít stejně žádné), ale proto, abyste se co nejvíce přiblížila opravdovému stafbullovi. Nejlépe vybírejte z pracovních linií, kde by právě pracovní nebo sportovní výsledky předků mohly vypovídat o jejich zdravotní a snad i povahové bezproblémovosti.
Ještě perlička k tomu, že by příslušnost k plemeni měl určovat JEN A POUZE průkaz původu...
Jel jsem krýt svou fenu k majitelům "šampiona". Bohužel jsem tenkát ještě věřil na kluby, doporučení a celý FCI show cirkus. Vykutálel se (z kotce!) FCI CH. Váleček, který se snažil nakrýt moji fenu, nešlo to, ale to by nevadilo. Jen když jsem potom viděl, že tento Váleček nebyl schopen vyskočit na lavičku cca 60cm vysokou a moje 8mi letá fena doslova uhnala tohoto 3 letého psa, byl jsem rád, že to nevyšlo. A když mi potom paní řekla, ať si ji přivážu, že pes je unavený a mohl by mít srdeční problém, nechtělo se mi věřit vlastním uším. Tohle měl být stafbull? Pro mě tedy rozhodně ne, byť by měl PP vytištěný zlatem. Stafbulla dělá stafbullem něco úplně jiného.
A takových příkladů bude u každého plemene řada. Není právě tohle bod k zamyšlení?
milannn
napsal(a):
Samozřejmě, že si nejedou pro křížence. Jedou si pro stafbulla bez PP. Příslušnost k plemeni se totiž URČUJE vzhledem, povahou a hlavně matkou a otcem. PP je k tomuto doklad. O tom, že pes bez dokladů to může mít jakkoli, není třeba diskutovat. Jistě nemusím vypisovat, kolik plemen existuje bez PP v klasickém pojetí. Jistě, většinou neregistrovaných FCI, ovšem FCI nemá žádnou vypovídací hodnotu.
"Myslíte, že někdo bude dělat u psů bez PP testy?"
A myslíte, že všichni u psů s PP dělají testy? Ne, nejen, že je zdaleka všichni nedělají, ale nedbají ani na jiné, prokázané zdravotní problémy, štěně vesele prodají, protože business. O povaze raději ani nepíšu.
Pro upřesnění - nezastávám se chovu psů bez PP. Problém je ale jinde, a to v tom, že i s PP chová spousta šmej.dů (doslova), kteří velmi kazí status tohoto dokladu.
Zadavatelce bych tedy doporučil: Velmi dobře zvažte, kde si pejska koupíte. Kupte ho rozhodně s PP a to ne proto, abyste měla nějaké záruky (protože ty nebudete mít stejně žádné), ale proto, abyste se co nejvíce přiblížila opravdovému stafbullovi. Nejlépe vybírejte z pracovních linií, kde by právě pracovní nebo sportovní výsledky předků mohly vypovídat o jejich zdravotní a snad i povahové bezproblémovosti.
Pletete se, plemeno určuje JEDINĚ průkaz původu. Nic jiného. Nebo snad máte pocit, že když zkřížíte jezevčíka s boxerem a jejich potomek náhodou bude vypadat a chovat se jako SBT a k němu vám někdo ukáže fenu podobnou SBT s vytahanýma cecíkama a psa podobného SBT a označí je za rodiče, dělá to ze štěněte SBT? Máte snad pocit, že takové lidi pak při pochybnostech doženete a donutíte je udělat testy paternity pro ověření rodičovství? Ne. Plemeno je o původu. O tom, kdo jsou jeho rodiče, jejich rodiče, rodiče jejich rodičů,... a to vše se dá ověřit jen podloženým rodokmenem. Nikoliv nějakým ukázáním prstem a označení Azora a Barunky jako rodičů vrhu.
Takže naprosto logicky a fakticky. Plemeno mám jen v případě, že má můj pes průkaz původu. Jinak jsou to jen doměnky, kříženci podobní plemeni a podobně.
domcaast
napsal(a):
Pletete se, plemeno určuje JEDINĚ průkaz původu. Nic jiného. Nebo snad máte pocit, že když zkřížíte jezevčíka s boxerem a jejich potomek náhodou bude vypadat a chovat se jako SBT a k němu vám někdo ukáže fenu podobnou SBT s vytahanýma cecíkama a psa podobného SBT a označí je za rodiče, dělá to ze štěněte SBT? Máte snad pocit, že takové lidi pak při pochybnostech doženete a donutíte je udělat testy paternity pro ověření rodičovství? Ne. Plemeno je o původu. O tom, kdo jsou jeho rodiče, jejich rodiče, rodiče jejich rodičů,... a to vše se dá ověřit jen podloženým rodokmenem. Nikoliv nějakým ukázáním prstem a označení Azora a Barunky jako rodičů vrhu.
Takže naprosto logicky a fakticky. Plemeno mám jen v případě, že má můj pes průkaz původu. Jinak jsou to jen doměnky, kříženci podobní plemeni a podobně.
Ne, nepochopila jste to, co jsem psal. Plemeno určuje průkaz původu pouze legislativně. Pokud se budeme bavit o skutečné příslušnosti k plemeni, rozhodují jiné aspekty. PP by měl být důkaz této příslušnosti k určitému plemeni.
Jen na okraj - pokud narazíte na neseriózního chovatele, nedoženete a nedonutíte ho udělat jakékoli testy.
Ukazování prstem na Azora a křížení jezevčíka s boxerem beru jako vtip
milannn
napsal(a):
Ne, nepochopila jste to, co jsem psal. Plemeno určuje průkaz původu pouze legislativně. Pokud se budeme bavit o skutečné příslušnosti k plemeni, rozhodují jiné aspekty. PP by měl být důkaz této příslušnosti k určitému plemeni.
Jen na okraj - pokud narazíte na neseriózního chovatele, nedoženete a nedonutíte ho udělat jakékoli testy.
Ukazování prstem na Azora a křížení jezevčíka s boxerem beru jako vtip
Nedá mi to, i když moje vlastní zkušenost nepramení přímo z oblasti kynologie.
Tvrdíte, že PP určuje legislativně plemeno zvířete. Nemohu souhlasit. Jediné, co s naprostou jistotou určí příslušnost psa k danému plemeni je DNA test pro paternitu strany otce a matky spolu s PP...
Cca před měsícem jsem řešila koně (čili ne kynologie, ale princip je totožný), který měl parádní původ, vhodný do plemenitby, a pocházel z renomované stanice zabývající se chovem daného plemene už dlouhá léta. Světe div se, po provedení dna testů se zjistilo, že otec hřebce uvedený v papírech jaksi jeho otcem není a tím pádem byl kůň čistočistý kříženec s otcem neznámého původu, i když papíry svědčily o opaku.
Takže i u uvádění PP jako jediného možného dokladu potvrzujícího původ psa bych byla hodně opatrná.

Tuším předevčírem bylo v TV zprávách o berňácích s PP, kde si nechali majitelé dělat DNA testy - a tuším 16 štěňat pocházejících z nejmenované CHS mělo jiné rodiče (opět tuším že oba)...
alfi pav
napsal(a):
Nedá mi to, i když moje vlastní zkušenost nepramení přímo z oblasti kynologie.
Tvrdíte, že PP určuje legislativně plemeno zvířete. Nemohu souhlasit. Jediné, co s naprostou jistotou určí příslušnost psa k danému plemeni je DNA test pro paternitu strany otce a matky spolu s PP...
Cca před měsícem jsem řešila koně (čili ne kynologie, ale princip je totožný), který měl parádní původ, vhodný do plemenitby, a pocházel z renomované stanice zabývající se chovem daného plemene už dlouhá léta. Světe div se, po provedení dna testů se zjistilo, že otec hřebce uvedený v papírech jaksi jeho otcem není a tím pádem byl kůň čistočistý kříženec s otcem neznámého původu, i když papíry svědčily o opaku.
Takže i u uvádění PP jako jediného možného dokladu potvrzujícího původ psa bych byla hodně opatrná.
Ano, tak jsem to myslel. PP je doklad, legislativní záležitost, která by měla prokazovat původ. Že vždy nemusí odpovídat skutečnosti, je bohužel zřejmé z více případů a děje se to tedy, jak píšete, i u jiných zvířat, než u psů. A to je ten problém.
Tzn., není všechno zlato, co se třpytí. A třpyt onoho průkazu původu už trochu ztrácí lesk.
To vše bihužel a k velké škodě všech seriózních chovatelů, kteří svému chovu věnují maximum.
PP jako úřední záznam předků je základním dokladem příslušnosti k plemeni.
Dnes se však stále častěji objevuje požadavek na provedení genetických testů, a to nejen v případě pochybností, ale prostě jako doplnění identifikace psa (např. ve Francii od 1.1.2016 se bude u min. některých plemen- možná u všech, to nevím- ID genetic vyžadovat pro chovatelskou databázi. Bez tohoto testu nebude pes moci získat některé tituly a například selekci, tedy výběrovou chovnost).
U nás to bude ještě chvilku trvat, určitě mimo jiné i pro finanční náročnost. Ale že ta cesta povede v budoucnu tudy, to je více než jisté.
V chovu bez PP se nemůžete orientovat ničím, protože nemáte v ruce nic. Sice můžete psovi bez PP tento test taky udělat, ale vždy to bude ojedinělý výsledek bez valného významu pro plemeno.
anooonym
napsal(a):
Pes bude zlý pokud si ho tak vychováte, záruku na nemoci vám nikdo nedá.Pokud je to pes s PP, vyžadovala bych u štěněte jako rizikového Bayer testy na hluchotu s tím, že obdržíte test oboustranně slyšící štěně.Slušný chovatel v tomto případě testy udělá a nebude navyšovat cenu.
gitule vrtule
napsal(a):
Pes bude zlý pokud si ho tak vychováte, záruku na nemoci vám nikdo nedá.Pokud je to pes s PP, vyžadovala bych u štěněte jako rizikového Bayer testy na hluchotu s tím, že obdržíte test oboustranně slyšící štěně.Slušný chovatel v tomto případě testy udělá a nebude navyšovat cenu.
K tomu se samozřejmě štěně musí načipovat. Protože na bílého Alíka od Fandy nikdo platný certifikát nedá.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7
Šarina
napsal(a):
PP jako úřední záznam předků je základním dokladem příslušnosti k plemeni.
Dnes se však stále častěji objevuje požadavek na provedení genetických testů, a to nejen v případě pochybností, ale prostě jako doplnění identifikace psa (např. ve Francii od 1.1.2016 se bude u min. některých plemen- možná u všech, to nevím- ID genetic vyžadovat pro chovatelskou databázi. Bez tohoto testu nebude pes moci získat některé tituly a například selekci, tedy výběrovou chovnost).
U nás to bude ještě chvilku trvat, určitě mimo jiné i pro finanční náročnost. Ale že ta cesta povede v budoucnu tudy, to je více než jisté.
V chovu bez PP se nemůžete orientovat ničím, protože nemáte v ruce nic. Sice můžete psovi bez PP tento test taky udělat, ale vždy to bude ojedinělý výsledek bez valného významu pro plemeno.
U nás to bude ještě chvilku trvat, určitě mimo jiné i pro finanční náročnost.
u nás už je u některých plemen povinná paternita do chovu dávno (např. NO, BO), a zas tak finančně náročný to není.
umpa.lumpa
napsal(a):
K tomu se samozřejmě štěně musí načipovat. Protože na bílého Alíka od Fandy nikdo platný certifikát nedá.
Nečetla jsem celou diskusi, proto nevím, zda je pes s PP, nebo bez PP, jen jsem psala svůj názor na věc.Je mi jedno, jestli je to Alík, nebo Herodes s rodokmenem do 6 kolena.
gitule vrtule
napsal(a):
Nečetla jsem celou diskusi, proto nevím, zda je pes s PP, nebo bez PP, jen jsem psala svůj názor na věc.Je mi jedno, jestli je to Alík, nebo Herodes s rodokmenem do 6 kolena.
Tak... ono je obecně dobré si přečíst diskuzi, ke které se přispívá... on se pak ten názor na věc lépe formuje
Šarina
napsal(a):
Tak... ono je obecně dobré si přečíst diskuzi, ke které se přispívá... on se pak ten názor na věc lépe formuje
Napsala jsem všeobecně asi dvě věty, nebudu číst sto příspěvků přede mnou.Pokud máš problém s mým komentářem, je to jen tvůj problém tím končím debatu na téma o ničem.
gitule vrtule
napsal(a):
Napsala jsem všeobecně asi dvě věty, nebudu číst sto příspěvků přede mnou.Pokud máš problém s mým komentářem, je to jen tvůj problém tím končím debatu na téma o ničem.
Ale já přece nemám problém s tvým komentářem. Problémy si v interentové diskuzi fakt nehledám a ani nenacházím.
Všeobecně máš jistě pravdu, ale protože paní píše, že pes je bez PP (tudíž není velmi pravděpodobně očipován či jinak označen), tak mu žádná laborka testy neudělá a tvoje všeobecná rada je v tomto konkrétním případě k ničemu. Proto je tam ta reakce umpy.lumpy.

"tak mu žádná laborka testy neudělá "
obecně - proč by neudělala? Dáš vzorky A, B a C se zadáním určení příbuznosti, na to PP nepotřebuješ. A nedá se z DNA určit i faktická čistokrevnost (nebo naopak vyloučit), alespoň u některých ras?
napsal(a):
obecně - proč by neudělala? Dáš vzorky A, B a C se zadáním určení příbuznosti, na to PP nepotřebuješ. A nedá se z DNA určit i faktická čistokrevnost (nebo naopak vyloučit), alespoň u některých ras?
Většinou nedá, protože psí plemena jsou neskutečně příbuzná a mezi sebou provázaná a není možné odlišit podle běžných metod konkrétní plemeno. Někdy se dá určit skupina plemen, někdy se nedá prakticky ani ten konkrétní jedinec odlišit od vlka.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7
napsal(a):
A jak chcete prokázat, že ty vzorky na DNA testy, popř. pes přivedený na baer test je ten, co to má být, když nemá čip, a tudíž NELZE provést kontrola identity...? Žádná laboratoř, ani veterinární pracoviště nedá oficiální certifikát k výsledkům anonymního zvířete.
Jediný, co by zadavatelka mohla vzít psa, a sama s ním na vyšetření zajít - tam jí řeknou jestli slyší nebo ne, takže bude mít klid v duši, ale pokud jí prodávající mává nějakým dokladem o vyšetření u psa, nebo jeho rodičů, kde nejde zkontrolovat identita, tak je to jenom cár papíru, protože nikdo neví, s jakým psem tam doopravdy byl.
napsal(a):
Teoreticky to tak je, ale neumím si představit, že by laboratoř vydala certifikát na neidentifikovatelného psa. Leda, že by zadavatelka přijela někam s tím štěnětem a výsledek by si jenom nechala sdělit jenom ústně... ale jestli to tedy takhle jde- to netuším. Navíc: pokud do toho půjdete už se "svým" štěnětem, tak co budete dělat, když ten test dopadne blbě?
Já osobně bych do bílého štěněte bez PP a bez příslušného testu nešla. Nejlépe to popsal "kmichaal" 11.9, evidentně má s plemenem zkušenosti... Vaše reakce (o tom, že nějací vaši kamarádi navštívili nějaké CHS se psy někde v kotcích atd., takže proto vy jdete do psa bez PP a navíc přímo do rizikové barvy ) svědčí o tom, že si zmíněná rizika nepřipouštíte.
Zvláště, pokud máte malé děti, byste ale měl/a potenciální rizika eliminovat.
Šarina
napsal(a):
Ale já přece nemám problém s tvým komentářem. Problémy si v interentové diskuzi fakt nehledám a ani nenacházím.
Všeobecně máš jistě pravdu, ale protože paní píše, že pes je bez PP (tudíž není velmi pravděpodobně očipován či jinak označen), tak mu žádná laborka testy neudělá a tvoje všeobecná rada je v tomto konkrétním případě k ničemu. Proto je tam ta reakce umpy.lumpy.
A jooooooooooooo tak soráč, já myslela, že si další rýpal :-DDDD pohoda jsem brzdička :-DDD

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
A jak chcete prokázat, že ty vzorky na DNA testy, popř. pes přivedený na baer test je ten, co to má být, když nemá čip, a tudíž NELZE provést kontrola identity...? Žádná laboratoř, ani veterinární pracoviště nedá oficiální certifikát k výsledkům anonymního zvířete.
Jediný, co by zadavatelka mohla vzít psa, a sama s ním na vyšetření zajít - tam jí řeknou jestli slyší nebo ne, takže bude mít klid v duši, ale pokud jí prodávající mává nějakým dokladem o vyšetření u psa, nebo jeho rodičů, kde nejde zkontrolovat identita, tak je to jenom cár papíru, protože nikdo neví, s jakým psem tam doopravdy byl.
No to fakt nevím, já reagovala na testy paternity.
gitule vrtule
napsal(a):
A jooooooooooooo tak soráč, já myslela, že si další rýpal :-DDDD pohoda jsem brzdička :-DDD
To bylo porýpnutí směrem k zadavateli vlákna. Takový dodatek k tomu, co jste napsala. Aby si uvědomil, že štěně bez označení (čip nebo tetování) žádný platný certifikát zaručující oboustrannou slyšitelnost (to je blbý slovo. prostě, že slyší na obě strany ) nedostane.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7
napsal(a):
No to fakt nevím, já reagovala na testy paternity.
Však test paternity se dělá z odebranýh vzorků DNA.
bazz

XXX.XXX.178.61
Dobrý den. Mám čerstvou zkušenost s koupí fenky stafbula bez PP. Fenka je úžasná, krásná, šikovná docela i čistotná a všichni v rodině jsme si jí zamilovali. Jediné co nám kazí radost, že kašle. Už jsem s ní byla 3x u Veta, teplotu nemá, ale na plicích má nějaký nález. Má již druhá ATB a zatím žádné zlepšení. Vyváříme čajíčky na kašel s medem, držíme jí v teple, cpeme ji sirupem, kapičkami, ale stejně se moc nevyspíme, protože kašle hlavně v noci. Přes to všechno krásně roste, přibývá na váze, řádí s naší druhou fenkou, která od ní nic nechytila, takže to asi nebude infekční. Když se stav nezlepší hrozí Jí výplach plic, narkóza, ev sono srdce, rtg plic a odběry. Takže vyhlídka nic moc. Bude to stát plno peněz a fenku to určitě taky zatíží. To mě vadí asi nejvíc, nechci jí nechat dát narkózu, vždyť je to miminko. No Uvidíme. Určitě je to naše blbost, že jsme chtěli ušetřit. Na druhou stranu vydat najednou 20 tisíc, za psa je prostě strašně moc peněz a kdo si to může dovolit. Asi je nakonec vydáme taky, ale to si předem prostě člověk nepřipouští. A s malými dětmi bych do toho prostě nešla. To pak člověk neví o koho se má dřív starat. Nejlepší věk dítěte, na pořízení psa, je tak kolem 9 let. To už je parťák na venčení a starost o psa dobře zvládá.

bazz
napsal(a):
Dobrý den. Mám čerstvou zkušenost s koupí fenky stafbula bez PP. Fenka je úžasná, krásná, šikovná docela i čistotná a všichni v rodině jsme si jí zamilovali. Jediné co nám kazí radost, že kašle. Už jsem s ní byla 3x u Veta, teplotu nemá, ale na plicích má nějaký nález. Má již druhá ATB a zatím žádné zlepšení. Vyváříme čajíčky na kašel s medem, držíme jí v teple, cpeme ji sirupem, kapičkami, ale stejně se moc nevyspíme, protože kašle hlavně v noci. Přes to všechno krásně roste, přibývá na váze, řádí s naší druhou fenkou, která od ní nic nechytila, takže to asi nebude infekční. Když se stav nezlepší hrozí Jí výplach plic, narkóza, ev sono srdce, rtg plic a odběry. Takže vyhlídka nic moc. Bude to stát plno peněz a fenku to určitě taky zatíží. To mě vadí asi nejvíc, nechci jí nechat dát narkózu, vždyť je to miminko. No Uvidíme. Určitě je to naše blbost, že jsme chtěli ušetřit. Na druhou stranu vydat najednou 20 tisíc, za psa je prostě strašně moc peněz a kdo si to může dovolit. Asi je nakonec vydáme taky, ale to si předem prostě člověk nepřipouští. A s malými dětmi bych do toho prostě nešla. To pak člověk neví o koho se má dřív starat. Nejlepší věk dítěte, na pořízení psa, je tak kolem 9 let. To už je parťák na venčení a starost o psa dobře zvládá.
Ohledně financí, proč najednou? Tak třeba v horizontu jednoho roku, každý měsíc si odložíte 2000, - a na Vánoce máte prcka doma, mmch. ne všichni STB stojí 20tis, lze sehnat i za 15tis.

..." Když se stav nezlepší hrozí Jí výplach plic, narkóza, ev sono srdce, rtg plic a odběry. "...
Doufám, že řazení zákroků je náhodné, protože lepší by bylo začít od konce, t.j. odběry.
"Na druhou stranu vydat najednou 20 tisíc, za psa je prostě strašně moc peněz a kdo si to může dovolit."
Mno když člověk trochu plánuje, tak to není "najednou". My si chceme od kamarádky pořídit staffbulla, své fenky milují, mají je hlavně jako parťáky. Psa si vybírá pečlivě a o štěňata je velký zájem. Takže to vypadá, že ze zimního vrhu (krýt se bude až za měsíc) na nás asi už ani nezbyde (na fenku máme rezervaci až 4. v pořadí), tzn spíš nám to vyjde až na příští štěňata. Člověk holt musí myslet dost dopředu, ale ono se to vyplatí! Jezdit po CHS (nebo i "zájmových chovech" bez pp), že teď hned potřebuju štěně, tak to na vás logicky zbydou jen ty štěňata, o která není zájem.

Pokud se budu držet zadaného tématu, tj problém bílá barva u stafbulů, tak bílá barva problém opravdu je. Většina bílých psů a nebo i strakatých psů kteří na sobě bílou barvu mají trpí na alergie a kožní onemocnění. to je prostě fakt. Jinak stafbulíci nejsou příliš zdravé plemeno a je třeba vybrat jedince z opravdu kvalitního chovu.
napsal(a):
Ohledně financí, proč najednou? Tak třeba v horizontu jednoho roku, každý měsíc si odložíte 2000, - a na Vánoce máte prcka doma, mmch. ne všichni STB stojí 20tis, lze sehnat i za 15tis.
Lze ho sehnat i levněji. V našem kraji prodávala loni nebo předloni jedna chovatelka standartní štěně s PP za 10 tisíc. Byl to její první vrh a bála se, že štěňata neprodá.
bazz
napsal(a):
Jen dotaz. byli jste u kardiologa? Má štěně vyšetřené srdce? Obávám se, podle Vašeho popisu má Vaše štěně nemocné srdce, nikoliv plíce!
bazz

XXX.XXX.178.61
Moc děkuji za reakce. Zítra jdeme s fenečkou na konzultaci k jinému Vetovi, který má lepší vybavení a také provádí kardio vyšetření, tak uvidíme. Doufám, že plaším zbytečně a přece jen to bude něco lehčího. No a na vaši kritiku ohledně plánování, v květnu jsme se museli rozloučit s naším 13 ti letým psem a děti to dost těžce nesli, přece jen s ním vyrůstali a byl jak jejich chlupatý brácha. Bohužel zestárl nějak rychle a teď kdy už mají rozum a měli chuť i čas psa venčit, cvičit, courat se s ním, tak on už nechtěl nejraději byl doma a vegetil na zahrádce, proto bych si k maličkým dětem psa už nepořídila, ale každého věc, (stejně jako rozhodnutí zda bude pes s PP nebo ne). Tak jsme dětem slíbili, že během prázdnin to vyřešíme i kvůli tomu, že mají čas a můžou se pejskům věnovat. Od té doby jsme hledali a rozmýšleli mezi Bulíkem a stafbulíkem, ale ty ceny fakt nejsou o nic lepší. Našla jsem nejlevnějšího stafbula za 15 tisíc a třeba minibul byl za 30 tisíc. Rozumím, že jich je málo, ale stejně je to drahá sranda. Nicméně příště a doufám, že to nebude moc brzy, už na to nebudeme tak pospíchat. Za ty starosti to vážně nestojí. S pozdravem Baza.