Ahoj všichni, mám dotaz. Mám 2,5 letou fenu bulmastifa. Před 2 měsíci mi začala hrabat na zahradě díry. Zásadně je hrabe v noci nebo ve dne, když má jistotu, že jsme všichni pryč a nemůžeme ji chytnout při činu. Vyhrabe zhruba 2 díry za týden a vždy na jiném místě. Neporadil by mi někdo jak jí to odnaučit nebo proč to dělá? Nepomáhá výprask, zavření do kotce nebo naopak pochvala a odměna když nic neudělá, zkoušela jsem to i ignorovat jestli na sebe nechce jen upozornit, ale i to je k ničemu. Zkoušela jsem ji i přes den zaměstnat a utahat a také je to bez výsledku. Nemáte někdo podobné zkušenosti?
Děkuji Bára.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Bára J
napsal(a):
Ahoj všichni, mám dotaz. Mám 2,5 letou fenu bulmastifa. Před 2 měsíci mi začala hrabat na zahradě díry. Zásadně je hrabe v noci nebo ve dne, když má jistotu, že jsme všichni pryč a nemůžeme ji chytnout při činu. Vyhrabe zhruba 2 díry za týden a vždy na jiném místě. Neporadil by mi někdo jak jí to odnaučit nebo proč to dělá? Nepomáhá výprask, zavření do kotce nebo naopak pochvala a odměna když nic neudělá, zkoušela jsem to i ignorovat jestli na sebe nechce jen upozornit, ale i to je k ničemu. Zkoušela jsem ji i přes den zaměstnat a utahat a také je to bez výsledku. Nemáte někdo podobné zkušenosti?
Děkuji Bára.
A není březí?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2
No, mý psiska také občas vyhrabou kráter ze srandy jim říkám, že je prodám Metrostavu
Ale co mi pomohlo, ze zahrady sesbírat jejich bobky a hodit je do toho kráteru - klidně se spadanýma jablkama, nebo prostě zahradním zbytkem a zahrnout hlínou.
A zas je na čas klid...
My krtky na zahradě máme, takže možná loví je, nevím, každopádně, vždy díru takhle zahážu a je klid
No a zkoušela jste jí tam tu díru nechat? Jde a hrabe zase jinou? Mí psi to nedělají(tedy pokud opravdu neloví někde hraboše, ale znám psy, co si takto pod nějakou chvojkou vyhrabou, brloh" a tam vegetí. A ještě jinak: hrabe třeba i v polích? Tak ji necvhte vyřádit tam. Nebo jí zkuste vyhradit místo na tom druhém konci zahrady, kde říkáte, že máte myši a třeba ji podpořte a naučte tam hrabat tím, že jí tam něco dobrého zakopete. Prostě ať ví, že se hrabe jen, řízeně"
Bára J
napsal(a):
Děkuji Bára.
Ona hrabe, když nejste u toho a nepomáhá výprask? Zblátnili jste se?
Zkoušela, má u baráku 2 díry, které ji nechávám. Občas v nich spí, ale to jí nebrání aby hrabala nové. Je jedno jestli ty nové zahrabu nebo ne, hned vedle si vyhrabe novou. Na poli jí to moc nebere. Chodím s ní hodně ven a i jsem zkoušela aby se vyblbla na poli a třeba i hrabala, ale to jí moc nebaví. Nebaví jí lovit myši, aspoň ne na procházkách. To spíš kdyby mohla, tak raději zajíce nebo něco většího.
Bára J
napsal(a):
Děkuji Bára.
Místo výprasků - která navíc, jak sama vidíte, tak nějak nic neřeší, jen si s nimi kazíte vztah - vyhraďte psu část zahrady, kde řádit může a nasměrujte ji, že tam hrabat může. Každý z našich psů to pochopil. Na zahradě ne, na naší louce lze. I když těmi výprasky jste si to sama sobě dost ztížila, protože jak píšete fena si dává pozor.
Proč si proboha všichni myslí, že výprask je nějaké řešení? Zvlášť u činností, které jsou pro psa naprosto přirozené, je to stejné, jako kdybyste jí seřezala, že žere trávu. Ten pes nechápe co se děje.
Ona není žádný pitomec.Je chytrá, aspoň tedy pro sebe. Je to možné, že z nudy, to je asi jediné logické řešení které mě napadá. Ale já spíš potřebuji vymyslet jak jí to odnaučit. Přes den se jí věnuji jak jen to jde. Chodíme na dlouhé procházky, hraji si s ní, trénujeme poslušnost, snažím se jí zaměstnat. Učíme se třeba stopovat, prý se tím psy hodně unaví, ale zatím je vše bez výsledků.
Zrzavci
napsal(a):
Místo výprasků - která navíc, jak sama vidíte, tak nějak nic neřeší, jen si s nimi kazíte vztah - vyhraďte psu část zahrady, kde řádit může a nasměrujte ji, že tam hrabat může. Každý z našich psů to pochopil. Na zahradě ne, na naší louce lze. I když těmi výprasky jste si to sama sobě dost ztížila, protože jak píšete fena si dává pozor.
Proč si proboha všichni myslí, že výprask je nějaké řešení? Zvlášť u činností, které jsou pro psa naprosto přirozené, je to stejné, jako kdybyste jí seřezala, že žere trávu. Ten pes nechápe co se děje.
Ale já nechci aby mi hrabala v zahradě. Mám už čtvrtého velkého psa a nikdy mi žádný pes nehrabal, tak nevidím důvod, proč by mi měla ničit zahradu ona. Chodím s ní do polí, na louku, kde může hrabat jak chce, dokonce jsem i k tomu i směřovala, ale jí to nebaví. Venku má jiné zájmy, než hrabat nebo chytat myši. Psovi se věnuji maximálně jak jen to jde a máme spolu dobrý vztah.
Určitě je nějaký způsob jak jí to odnaučit. Navíc to není norník nebo lovecké plemeno aby měla hrabání v genech. Bulmastif byl vyšlechtěn k něčemu jinému.
Naprosto chápe co se děje a nikdo mi to nevymluví. Stačí se na ní ráno podívat a už vím, že něco přes noc vyvedla nebo naopak byla hodná.
Co máte za psa?
To víte, že si to uvědomuje, ale je to silnější, než vaše zákazy i výprasky. Těmi si to s ní jen pořádně pokazíte (jak už někdo psal). Podle mých zkušeností jsou psi "hrabaví" a "nehrabaví". Myslím, že hrabou více přírodní, primitivní plemena, ale jistě je i řada vyjímek (jako vaše bullmastifka). S norováním to nemá nic společného. Feny k tomu mají větší sklony než psi.
Sám mám hrabací plemeno a už jsem se na to připravoval a i s tím nějak smířil, ale nic moc se neděje, pár děr, ty jsem zaházel a je klid. Pravdou je, že díry se hrabou ponejvíce o samotě, v noci, v klidu, prostě když je nuda. Určitě by pomohlo, kdyby jste měla fenku na noc u sebe doma, venku s ní být i po jídle atd. Ale pokud se už rozhodla hrabat, těžko v tom zabráníte, není jak... leda zámkovka místo trávníku .
rapotacka11
napsal(a):
Fakt si dává bacha ? Hm, fikaná fena....
Nebude ona hrabat spíš z nudy - tedy, když je tam sama ?
Rapotacko, musím s Vámi 100% souhlasit, mám bych řekla nehrabaci plemeno - bisonek a ta moje fenka, puberťačka, mi na zahradě vyhrabala několik der, ona jedina, chodíme na louky, do lesů a na loukách ji nechávám hrabat myši, když ji to tak baví.. Zahrabe si, vylita se a už doma vlastně díry nehrabe, ale je fakt, že me ještě napadlo, aby se nenudila, ji dát doma syrove kosti na hlodáni a zabavení.. Musím zaklepat, zabiju dvě mouchy jednou ranou, krasne si cisti zuby a 2,3 hodiny má o zábavu postaráno a nehrabe a ja muzu v klidu uvařit, uklidit, jít na dlouhe prochajdy, nebo louky bez toho, abych v duchu nadávala, že mám opet nove díry na zahradě... takže souhlas, bude to hrabání asi hodně z nudy....
Teď jsem si uvědomila, co napsal milann, že víc asi hrabou feny...2,5roku...nehrabe ona, když má falešku?
I s těma primitivníma plemenama to bude asi trochu pravda: náš berňák nehrabe vůbec, respektive hrabe jen tehdy, když ho na to nahušká samojed, že je někde myš a hodili by se mu jeho velké tlapy Samojed někdy hrabe myši, ne nějak divoce, ale občas ho to zaujme i na poli. Ale třeba kdykoliv si lehá, hrabe si automaticky pelech a točí se dokola, než si lehne, ať je to v hlíně, nebo na kamenné drti, v keřích. Nedělá to jen na posekaném trávníku.

Když je vykastrovaná?
lesnížínka
napsal(a):
Teď jsem si uvědomila, co napsal milann, že víc asi hrabou feny...2,5roku...nehrabe ona, když má falešku?
I s těma primitivníma plemenama to bude asi trochu pravda: náš berňák nehrabe vůbec, respektive hrabe jen tehdy, když ho na to nahušká samojed, že je někde myš a hodili by se mu jeho velké tlapy Samojed někdy hrabe myši, ne nějak divoce, ale občas ho to zaujme i na poli. Ale třeba kdykoliv si lehá, hrabe si automaticky pelech a točí se dokola, než si lehne, ať je to v hlíně, nebo na kamenné drti, v keřích. Nedělá to jen na posekaném trávníku.
Přesné...
Jen bych nezaměňoval vyhrabávání myší s hrabáním toho typu, co popisuje zadavatelka. Tohle nesouvisí s myškou v zemi. Je to genetická predispozice k tomu, aby si pes vyhrabal pelech, ať už je to důlek v prachu, nebo až jáma či nora v tvrdé hlíně. A tato predispozice se projeví v menší, nebo větší míře. Většina psů si jen tak zahrabe, ani tam neleží a je klid, ale může se taky stát, že bude na (dříve) upravené zahrádce kráter
https://www.youtube.com/watch?v=DpqXMtVneUo
Ne, nezaměňuju, to jen pro příklad toho, že právě některá plemena baví hrabat víc, i třeba myši, někteří asi hrabou opravdu jen z nudy, pro zábavu, fenky mají tendence hrabat si nory, což potvrzuje známý, co má berňačku holku, promitivní plemena si upravujou místo k ležení...Ano, zadavatelka v první řadě musí přijít na to, co je u její feny příčina hrabání. Takže falešku jsme zamítnuli myši to asi taky nejsou, na místo k ležení to nevypadá a nevypadá to asi ani na ten pelech...když s tím začala až v 2,5letech? Nebo..nezměnili jste jí třeba místo k ležení? Či nezměnilo se něco na zahradě? Třeba přebudovaná terasa...? Nezměnilo se něco v rodině?
Ebi
napsal(a):
No a ona vám rozhrabává záhony? nebo ničí něco zasázené?
Pokud ne, mně osobně díry nevadí, když to psovi dělá radost...
Mám tři norníky, ale ti hrabou jen malé díry, zato jich je hodně .
Takže jsme zahradu rozdělili kvůli nim plotem na dvě části a v té jedné si prostě hrabou.
Záhony naštěstí ne. Nemá ráda moc novinky v zahradě. Jak mám rozmístěné kytky a záhony jak je na ně zvyklá od mala, tak toho si ani nevšimne a můžu tam pěstovat co chci. Jen nesmím zasadit nic nového mimo záhony a skalku, to vždy vysadí. Na jaře jsem si koupila růže a dala jsem je na místo, kde nikdy nic nebylo a i je se naučila vytrhat a roztrhat. A to se o trny ani nepíchla. Toto jsem vzdala a smířila jsem se s tím, že nic nového do zahrady nezasadím. To beru jako fakt a daň za to, že mám hafana.
Kdyby vyhrabala malou díru a jednu nebo dvě, tak to vem čert, taky to nebudu řešit. Ona nehrabe hluboké krátery, ale vyhrabe díru hlubokou cca 15 čísel, ale metr na metr. A když jich máte okolo domu víc, tak máte celý trávník zničený. Jenže když vám každý týden přibudou 2 - 3 díry týdně, to už mě vytáčí.
Rozdělit zahradu na dvě části je sice řešení, ale asi až to krajní. Mám psa jako společníka a jako hlídače. Chci aby měla přístup okolo celého domu a pozemku, pro případ zlodějů atd.
lesnížínka
napsal(a):
Ne, nezaměňuju, to jen pro příklad toho, že právě některá plemena baví hrabat víc, i třeba myši, někteří asi hrabou opravdu jen z nudy, pro zábavu, fenky mají tendence hrabat si nory, což potvrzuje známý, co má berňačku holku, promitivní plemena si upravujou místo k ležení...Ano, zadavatelka v první řadě musí přijít na to, co je u její feny příčina hrabání. Takže falešku jsme zamítnuli myši to asi taky nejsou, na místo k ležení to nevypadá a nevypadá to asi ani na ten pelech...když s tím začala až v 2,5letech? Nebo..nezměnili jste jí třeba místo k ležení? Či nezměnilo se něco na zahradě? Třeba přebudovaná terasa...? Nezměnilo se něco v rodině?
Změnila se jen jedna věc, ale to si myslím, že je pro hafana spíš pozitivní. Už jsem asi měsíc doma a nechodím do práce, tak mám víc času se jí věnovat. Jinak se nezměnilo na zahradě nebo okolo domu nic.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
No, mý psiska také občas vyhrabou kráter ze srandy jim říkám, že je prodám Metrostavu
Ale co mi pomohlo, ze zahrady sesbírat jejich bobky a hodit je do toho kráteru - klidně se spadanýma jablkama, nebo prostě zahradním zbytkem a zahrnout hlínou.
A zas je na čas klid...
My krtky na zahradě máme, takže možná loví je, nevím, každopádně, vždy díru takhle zahážu a je klid
To vyzkouším.Naše fenka momentálně vykutala díru těsně vedle plotu.Ale ne se záměrem podhrabat se(do zahrádky může)Ale prostě to vykutala.Byla tam skoro do půlky těla(kříženec labradora s NO)!
Jinak noruje na kompostu.Tam bych to brala-jsou tam myši.Ale tady neví, co je tak sexy.
Někteří psi prostě rádi hrabou
Nebo zahrabávají (ta malá je v tom nevinně, jen kontroluje, co tam měl velký bráška ).

"Ona nehrabe hluboké krátery, ale vyhrabe díru hlubokou cca 15 čísel, ale metr na metr"
Typický pelech, taky mi pár takových pastevec vytvořil. Teď jsme zdola vyholili jednu koulovitou tůji a hned pod ní začal budovat...
Bára J
napsal(a):
Děkuji Bára.
Proč to dělá ? Podle mně je to špatný dotaz, ten pes k tomu přece nepotřebuje žádný důvod, hrabe dobře, hrabe rád a jsem přesvědčená že je mu tato činnost příjemná. Tam bych viděla jedinou odpověď, zvířata se chovají tak jak je jim to příjemné a to je samo o sobě ten důvod pro tu činnost. Stejně jako běhá, štěká tak i hrabe. To jenom vám jako člověku jsou ty jámy nevhod. Vyčinčanou zahradu bez jediné jámy má kdejaký trouba, vy máte šťastného psa.
Bára J
napsal(a):
Ale já nechci aby mi hrabala v zahradě. Mám už čtvrtého velkého psa a nikdy mi žádný pes nehrabal, tak nevidím důvod, proč by mi měla ničit zahradu ona. Chodím s ní do polí, na louku, kde může hrabat jak chce, dokonce jsem i k tomu i směřovala, ale jí to nebaví. Venku má jiné zájmy, než hrabat nebo chytat myši. Psovi se věnuji maximálně jak jen to jde a máme spolu dobrý vztah.
Určitě je nějaký způsob jak jí to odnaučit. Navíc to není norník nebo lovecké plemeno aby měla hrabání v genech. Bulmastif byl vyšlechtěn k něčemu jinému.
Naprosto chápe co se děje a nikdo mi to nevymluví. Stačí se na ní ráno podívat a už vím, že něco přes noc vyvedla nebo naopak byla hodná.
Co máte za psa?
No nechcete, chápu, ale vypadá to, že moc možností mít nebudete, je to menší zlo.
Já mám ohaře. Fenka - starší roční- je jí 13,5. Loni po hárání se rozhodla, že bude rodit , věděla jsem, od kamarádek, že tahle fáze může příjít (nikdy jsem fenku neměla, nevyznám se v tom, fenka je z útulku, takže tyhle věci objevuju ) Nicméně jsem tedy byla poučena, že tuhle touhu- budovat si porodnici mít asi bude. Když to přišlo, tak pokud to bylo na blbým místě, hezky jsem ji přivoala, pochválila, pomudlala, přesměrovala její pozornost. POkud začla vytvářet porodnici na místě, kde mi to bylo fučik (pravda v záhonu, ale pod obrovským hlohem), nijak jsem to nekomentovala, pokud to bylo na místě vyloženě pro mě vhodným :D, tak jsem projevila "souhlas", porodnici jí vychválila a mlaďase, kterej jí chtěl asistovat a v porodnici s ní pracovat a bydlet, odvolala, aby ona měla klid. Když k nám přišla, taky chtěla hrabošit, vždycky jsem jí normálním hlasem řekla, že tohle ne, ať se na to vybodne a nabídla ji alternativu za tohle chování (neboli v jejím případě žráááááádlooo, neb to je její priorita, takže když odpoutala svou pozornost od díry-ze své vůle, byla veleodměněna. Stejně tak mlaďas, který na jedné společné procházce byl okouzlen výkopovými pracemi svých spoluprocházkujících se kámošů. Úplně v klidu jsem u řekla, že ne-e a nabídla mu místo toho hru.
Vy musíte feňuli nabídnout alternativu, ale jak říkám, tím, že do teď byla perzekuce, jste si situaci dost ztížila.
U nás se taky hrabe , v kurzu jsou krátery a malé díry akorát tak na zvrtnutí nohy.
Ja vim, ze moji hrabou na zahrade z nudy/kvuli potkanum/mysim a hlavne to maj radi. Prochazka po louce? Pch, chod si jak chces, my si budem hrabat. Nijak to neresim, moje chyba, ze ted stiham jednu prochazku denne.
Kdysi, kdyz jsem to jeste resila u predchoziho psa - pac on podhrabaval smerem k plotu :D - jsem do der hodila par jeho bobku, zasypala hlinou a zatizila kamenem. Pomohlo to.
Nemá přerostlé drápy? - náš ridgeback toto dělává, když má delší drápy, normálně vůbec hrabavý není. o tomto důvodu jsem četla v knize pojednávající o tomto plemeni, tak když mi toto zničehonic udělal, tak jsem mu trochu udělala pedikuru a najednou nehrabal. Teď to beru, jako měřítko toho, že bych mu měla přikrátit drápy a fakt to u nás funguje.
V nějakém článku jsem to také četla, že psi, kteří se pohybují hlavně v přírodním terénu, po trávě, tak právě víc hraboší z tohoto důvodu, aby si tím přirozeně obruěovali drápy.