Dobrý den všem,
narazila jsem na další článek stran množíren v Lidovkách. Dávám link (níže) a rady veterinářky, kdy nekupovat štěně.
Nekupujte štěně když:
1. Jsou štěňata inzerována po celý rok od stejného „chovatele“
2. Vás prodávají pod různými záminkami nepustí do domu na nezávaznou prohlídku, navrhuje pouze předání mimo domov
3. Štěně je příliš malé (hmotnost každého plemene při odstavu lze najít na internetu), nemá prořezané zuby
4. Prodávající nabízí mnoho psů, nikde není matka štěňat, všude je zápach a špína
5. Štěně má blechy (černé tečky v kožichu), rýmu, špinavé uši, teče mu z očí, má kašel či průjem a nebo má defekt – fontanelu (neuzavřená lebka), kýlu (boulička na břiše) nebo nesestoupené varlata
6. Štěně má ještě sací reflex (přisaje se na prst)
7. Prodávající nedokáže odpovědět na vaše dotazy ohledně zdraví štěněte, jeho rodičů a péče o něj, neví čím je krmeno a podobně
8. Cena za štěně je nápadně nižší než cena obvyklá
9. Není k dispozici platná kupní smlouva a očkovací průkaz se záznamy o věku štěněte, odčervování a očkování včetně razítka veterináře. Štěňata ze zahraničí musí mít vystavený pas a být čipovaná
10. Jste se impulzivně rozhodli pro koupi štěňátka – jste snadný cíl pro překupníky a množitele
Autor: MVDr. Martina Načeradská
Zdroj: http://www.lidovky.cz/poptavka-dela-ze-zubozenych-psu-zbozi-mnozirenska-mafie-se-nestiti-niceho-1t5-/zpravy-domov.aspx?c=A150908_091041_ln_domov_mct.
fikovnice
napsal(a):
Dobrý den všem,
narazila jsem na další článek stran množíren v Lidovkách. Dávám link (níže) a rady veterinářky, kdy nekupovat štěně.
Nekupujte štěně když:
2. Vás prodávají pod různými záminkami nepustí do domu na nezávaznou prohlídku, navrhuje pouze předání mimo domov
3. Štěně je příliš malé (hmotnost každého plemene při odstavu lze najít na internetu), nemá prořezané zuby
4. Prodávající nabízí mnoho psů, nikde není matka štěňat, všude je zápach a špína
5. Štěně má blechy (černé tečky v kožichu), rýmu, špinavé uši, teče mu z očí, má kašel či průjem a nebo má defekt – fontanelu (neuzavřená lebka), kýlu (boulička na břiše) nebo nesestoupené varlata
7. Prodávající nedokáže odpovědět na vaše dotazy ohledně zdraví štěněte, jeho rodičů a péče o něj, neví čím je krmeno a podobně
9. Není k dispozici platná kupní smlouva a očkovací průkaz se záznamy o věku štěněte, odčervování a očkování včetně razítka veterináře. Štěňata ze zahraničí musí mít vystavený pas a být čipovaná
10. Jste se impulzivně rozhodli pro koupi štěňátka – jste snadný cíl pro překupníky a množitele
Zdroj: http://www.lidovky.cz/poptavka-dela-ze-zubozenych-psu-zbozi-mnozirenska-mafie-se-nestiti-niceho-1t5-/zpravy-domov.aspx?c=A150908_091041_ln_domov_mct.
To zní poměrně inteligentně byl článek i v tištěné podobě nebo jen na netu?
Třeba to někomu pomůže se správně rozhodnout.
fikovnice
napsal(a):
"Saty", nevím - noviny už dlouho nekupuji, jen čtu na netu. Jen varování - v článku jsou i obrázky klecového chovu - otřes!
Článek otevřu až doma, obrázky jsou v pohodě já jsem bohužel dost otrlá
já taky tak nějěka nevím jak vypadají tištěné noviny když se mi náhodou dostanou do ruky nemám si je kdy přečíst...
Druhý důvod proč je nekupuji je že od dob co noviny nezaměstnávají korektory tak by moje profesionální deformace vyskočila z kuže když vidí to přišerné dělení slov a jiné hrubky.
saty
napsal(a):
Článek otevřu až doma, obrázky jsou v pohodě já jsem bohužel dost otrlá
já taky tak nějěka nevím jak vypadají tištěné noviny když se mi náhodou dostanou do ruky nemám si je kdy přečíst...
Druhý důvod proč je nekupuji je že od dob co noviny nezaměstnávají korektory tak by moje profesionální deformace vyskočila z kuže když vidí to přišerné dělení slov a jiné hrubky.
Já dříve kupovala denně nejméně dvoje noviny, někdy i vícery. Ale teď nemám absolutně čas, navíc v dnešní době je vážně vše na netu... A Lidovky považuji za seriózní, i proto jsem sem dala ten odkaz.
fikovnice
napsal(a):
Dobrý den všem,
Nekupujte štěně když:
Tak já tohle dala aktivně sdílet na Facebook. třeba to někomu pomůže, v přátelích mám jen milovníky zvířat takže to jistě přepošlou dál.
Asi mne za můj názor ukamenujete, ale myslím si, že množírnám nahrávají přemrštěné ceny štěňat s PP. Pro spoustu lidí (včetně mě) jsou desetitisícové částky prostě nemožné.
Něco o uchovnění psů vím, chápu, že kvalitní chov stojí spoustu peněz, ale...
No nic, osobně bych všechny, kteří provozují množírny pověsila za palce. Anebo bych je zavřela do těch jejich klecových chovů. A vůbec, proč to není jako týrání zvířat trestné?
Ostatně i pejsek s PP z chovatelské stanice může mít problémy. Loni v listopadu, když veterinář vyřkl ortel nad naší schovankou (osteosarkom) a zhoršila se degenerativní změna na míše u choďandy, pořídili jsme si koliího kluka. Hodně dlouho trvalo, než se srovnal, ustrašený, bojácný, nedůvěřivý, neuměl si hrát, střeva plná parazitů. Dodneška bojujeme se střevními problémy a bojácností. Sice má úžasný rodokmen, ale říkám si, je to skutečně pravé? Proč se chovatelé o pejska vůbec nezajímali? Ani jednou se neozvali?
VaclavkaS
napsal(a):
Asi mne za můj názor ukamenujete, ale myslím si, že množírnám nahrávají přemrštěné ceny štěňat s PP. Pro spoustu lidí (včetně mě) jsou desetitisícové částky prostě nemožné.
No nic, osobně bych všechny, kteří provozují množírny pověsila za palce. Anebo bych je zavřela do těch jejich klecových chovů. A vůbec, proč to není jako týrání zvířat trestné?
Ostatně i pejsek s PP z chovatelské stanice může mít problémy. Loni v listopadu, když veterinář vyřkl ortel nad naší schovankou (osteosarkom) a zhoršila se degenerativní změna na míše u choďandy, pořídili jsme si koliího kluka. Hodně dlouho trvalo, než se srovnal, ustrašený, bojácný, nedůvěřivý, neuměl si hrát, střeva plná parazitů. Dodneška bojujeme se střevními problémy a bojácností. Sice má úžasný rodokmen, ale říkám si, je to skutečně pravé? Proč se chovatelé o pejska vůbec nezajímali? Ani jednou se neozvali?
Protože máme v ČR dobré chovky ale bohužel i špatné chovky... já jsem zastánce tohoto názoru, když psa bez pp tak zadarmo, nebo z útulku, pokud psa s chs tak s ověřené, známé a nejlépe někým doporučené. my máme doma tři fenky, všechny už jsou kastrované, jedna je s pp je to boxer a chs je super klidně mrkněte na metabox, další dvě feny mám asi pitbully jsou bez pp jednu mám od štěněte, zadarmo, nikdo ji totiž nechtěl a další mám taky zadarmo odebranou ze špatných podmínek.
VaclavkaS
napsal(a):
Já s vámi nesouhlasím.Je spousta psů za babku, ať už kříženců v inzerci nako štěňata, nebo z útulku. Ovšem, pokud chcete psa s PP, musíte si připlatit. Podle mně nemáte ani páru, jaká je skutečná režije v kvalitním chovu s PP.
Jestli to chcete poznat, pořiďte si chovku, projděte uchovnění, zkuste se tomu věnovat, stavět linii a pak teprva zjistíte, že příjem ze štěňat v takovém chovu nepokryje ani náklady.
A co se vaší zkušenosti týče - nedostala jste ke štěněti pet pass kde bylo vyznačeno jak a kolikrát bylo odčerveno?
Nebo dostala, odčerení tam bylo a štěně bylo přesto akutně začervené? Pak, možná to nevíte, ale do šesti týdnů máte ze zákona nárok reklamovat skryté vady - což podle mně masivní začervení je. Pokud se chovatel neozývá a nereaguje, můžete na něj z tohoto důvodu klidně podat TO. JAko PP chovatel není anonymní, máte jeho plnou adresu a jméno v PP.
Taktéž článek aktivně sdílím na FB. Snad to alespoň někomu otevře oči a něčemu pomůže.
Jen jsem při nedávné diskuzi zjistila, že lidi pořád zastávájí názor, že vořeši jsou zdravější a chytřejší. A že člověk, který je proti množení bezpapíráků je vlastě něco jako Hitler, protože upředostňuje pouze čistou rasu. Nějak mě opouští naděje, že to lidé jednou pochopí.
stacey
napsal(a):
Taktéž článek aktivně sdílím na FB. Snad to alespoň někomu otevře oči a něčemu pomůže.
Jen jsem při nedávné diskuzi zjistila, že lidi pořád zastávájí názor, že vořeši jsou zdravější a chytřejší. A že člověk, který je proti množení bezpapíráků je vlastě něco jako Hitler, protože upředostňuje pouze čistou rasu. Nějak mě opouští naděje, že to lidé jednou pochopí.
I Vám moc díky!
alda082
napsal(a):
Protože máme v ČR dobré chovky ale bohužel i špatné chovky... já jsem zastánce tohoto názoru, když psa bez pp tak zadarmo, nebo z útulku, pokud psa s chs tak s ověřené, známé a nejlépe někým doporučené. my máme doma tři fenky, všechny už jsou kastrované, jedna je s pp je to boxer a chs je super klidně mrkněte na metabox, další dvě feny mám asi pitbully jsou bez pp jednu mám od štěněte, zadarmo, nikdo ji totiž nechtěl a další mám taky zadarmo odebranou ze špatných podmínek.
Přesně tak.. Nechápu proč by se psi bez PP měli prodávat. Když chci štěně s PP tak si samozřejmě připlatím. Já nechtěla mám křížence zadarmo. Přesně proto vznikají ty množírny, protože lidé jsou ochotní zaplatit 2000, - za štěně bez PP.
Uživatel s deaktivovaným účtem

rapotacka11
napsal(a):
Https://khadrabova.wordpress.com/2015/11/26/jihoceska-mnozitelka/.
Je to síla. Ale zase prezentace ( s fotkami ) má pěkné, skoro jako ch.st., možná hezčí. Není divu, že spousta neznalých naletí !
Bohužel, na Faunu přijdou, až když mají se zakoupeným štěnětem problémy. Dík za zveřejnění s plnou identifikací.
stacey
napsal(a):
Váš názor mi zas přijde jako, že každý musí mít papíráka. Já nevím proč. O co je ten pes lepší než kříženec? Samozřejmě se nechci ani náhodou zastávat množíren, ale jsem taky toho názoru, že štěně bez PP zadarmo. Od někoho kdo je nemnoží, ale prostě jen chce mít štěňata. Já mám třeba fenku australského honáckého psa bez PP a štěňata bych chtěla a budu je dávat zadarmo nebo max. za cenu očkování.. Pak by neměly množírny šanci, protože by psy nikdo nekoupil.

Monika28
napsal(a):
Přesně tak.. Nechápu proč by se psi bez PP měli prodávat. Když chci štěně s PP tak si samozřejmě připlatím. Já nechtěla mám křížence zadarmo. Přesně proto vznikají ty množírny, protože lidé jsou ochotní zaplatit 2000, - za štěně bez PP.
Pochopitelně s vámi souhlasím. Jenže ti kupující bez PP jsou toho názoru, že až bude jorkovi ( čivavičce ) koukat hlavička z kabeličky, tak přece nikdo nepozná, že je bez PP !
Tak co by "vyhazovali" peníze, když jsou ti hodní množáci ( však oni už jim něco nakecají ).
Často přece děcku na hraní, tak jakýpak PP a takových peněz ! Přece slečna nebude chodit po městě s vořechem, když ona chce, chce, chce toho jorka.
Množárny skončí tehdy, až skončí poptávka. Dík za každou osvětu.

Monika28
napsal(a):
Tak dokonce 4000, - kdo dá 4000, - za psa bez PP!
No zase lepší 4 než 8.
napsal(a):
Pochopitelně s vámi souhlasím. Jenže ti kupující bez PP jsou toho názoru, že až bude jorkovi ( čivavičce ) koukat hlavička z kabeličky, tak přece nikdo nepozná, že je bez PP !
Tak co by "vyhazovali" peníze, když jsou ti hodní množáci ( však oni už jim něco nakecají ).
Často přece děcku na hraní, tak jakýpak PP a takových peněz ! Přece slečna nebude chodit po městě s vořechem, když ona chce, chce, chce toho jorka.
Množárny skončí tehdy, až skončí poptávka. Dík za každou osvětu.
To je samozřejmě pravda. Já mám psa proto, že ho mám ráda a přála jsem si ho od dětství a máme je oba (mimochodem máme dva) jako členy rodiny. Ne na to abych se sním někde chlubila a upřímně bych taky nedala desetitisíce za psa s PP, ale taky bych nedala nic množiteli. Prostě zadarmo! Tohle nepochopim.. Chápu, že někdo chce psa s PP a je to naprosto v pořádku a čím víc takových lidí bude tak tím líp. Ale taky by mohlo být víc takových lidí, kteří mají na zahradě pár štěňátek od své milované fenky a rozdají je.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.148.1
VaclavkaS
napsal(a):
Jaký tisíce, jaké přemrštěné ceny?
Jestliže něco o uchovňování psů víš, tak asi málo, když tvrdíš blbosti...
Víš, kolik stojí odchov podle pravidel? Jaká je režije chovu psů s PP?
Evidentně ne...
Dál v téměř každém vrhu se najde jedinec, který pro výstavy a ani další chov nebude vhodný (podkus, předkus, nedostatečná pigmentace...) - takové štěně s PP pořídíš u chovatele za srovnatelný peníz pofidérního bezpapíráka, navíc máš plemeno, které chceš (u bezpapíráka nemáš NIKDE jistotu, že jde skutečně o to plemeno, které chceš - dost často jsou bezpapíráci kříženci čehosi...).
Dál PRŮKAZ PŮVODU NIJAK nesouvisí se zdravím psa!
Pes je živá bytost a průkaz původu dokládá pouze to, že daný pes náleží dané rase! Nikde a nijak nedokazuje zdraví jedince!
Chov s PP (tedy podle pravidel) se pouze snaží o eliminaci možných nemocí, narozdíl od množičí bez PP, kterým je u řiti, že Maxíček má Dkk 4/4 a Alička Dkk 3/4 a že jejich štěnda budou zatížení tímto onemocněním...
Chovatelé (co chovaj podle pravidel) nejsou anonymní, pokud se vyskytne takový problém, tak napsat na klub, na ČMKU...

Monika28
napsal(a):
To snad ne..
Pochopitelně z jejich hlediska, né z mého.

Monika28
napsal(a):
Váš názor mi zas přijde jako, že každý musí mít papíráka. Já nevím proč. O co je ten pes lepší než kříženec? Samozřejmě se nechci ani náhodou zastávat množíren, ale jsem taky toho názoru, že štěně bez PP zadarmo. Od někoho kdo je nemnoží, ale prostě jen chce mít štěňata. Já mám třeba fenku australského honáckého psa bez PP a štěňata bych chtěla a budu je dávat zadarmo nebo max. za cenu očkování.. Pak by neměly množírny šanci, protože by psy nikdo nekoupil.
To, že Vaše voříšky budete dávat zadarmo je snad normální, ale co nechápu, je to, že je vůbec chcete úmyslně namnožit... takový domácí množitelé jsou taky zlo

Monika28
napsal(a):
To je samozřejmě pravda. Já mám psa proto, že ho mám ráda a přála jsem si ho od dětství a máme je oba (mimochodem máme dva) jako členy rodiny. Ne na to abych se sním někde chlubila a upřímně bych taky nedala desetitisíce za psa s PP, ale taky bych nedala nic množiteli. Prostě zadarmo! Tohle nepochopim.. Chápu, že někdo chce psa s PP a je to naprosto v pořádku a čím víc takových lidí bude tak tím líp. Ale taky by mohlo být víc takových lidí, kteří mají na zahradě pár štěňátek od své milované fenky a rozdají je.
Jejda, tak teď zase nesouslasím já s vámi. Ta poslední věta...To snad ne ? Zdá se vám, že je málo štěňátek zadarmo ? Projděte všechny možné servry, které je nabízí. A to nepočítám ta. která lidi utopí, utratí !
VaclavkaS
napsal(a):
Dost hloupý a zcestný názor. Co to je přemrštěná cena ? Že si chovatel s PP řekne za svou práci normální tržní cenu, za kterou je schopen je prodat ? Podívejte se na ceny kvalitních štěňat s PP v Německu, Francii nebo Švédsku, ta je dvojnásobná nebo trojnásobná než u nás, a když chovky inzerujíi do zahraničí, tak proč by to u nás měli prodávat pod cenou. To je každého věc za kolik nabízí a prodává svá štěňata. Jen se potom musím smát, jak bylo pro někoho štěně s PP drahé, a pak tu brečí jak naletěl, když si koupil nemocného nečipovaného a mnohdy i neočkovaného bezpapíráka bez kupní smlouvy a teď tu naříká, kolik už dal za veterináře nebo že mu štěně za týden uhynulo a nemá nikde odvolání neb štěně nebylo nijak nezaměnitelně označeno ( nemělo ani čip ani tetování) a nebyla k němu žádná písemná smlouva. Ceny bezpapíráků jsou u běžných plemen poloviční až dvotřetinové k ceně s PP, takže ceny mnohých plemen s PP nejsou vůbec přemrštěné, ba právě naopak jsou přemrštěné ceny bezpapíráků. A když chce někdo módní lukrativní nebo nové málopočetné plemeno, tak se nemůže divit, že je cena vyšší než u běžných hodněpočetných plemen. Takže s vaším velmi jednoduchým a dost omezeným názorem nemohu souhlasit, to může napsat jen laik co se chovem sám nezabývá.

..."Podívejte se na ceny kvalitních štěňat s PP v Německu, Francii nebo Švédsku, "...
Tak tenhle váš názor je taky zcestný. Podívejte se na platy ve zmíněných zemích. Když chce někdo německou cenu, ať prodává v Německu. Ale zas Němci nejsou padlí, oni si pro pejska z Čech, přijedou za českou cenu.
A že jsou často ceny psů s PP přemrštěné, to je fakt. Ale stejně tak je pravda, že je to otázka poptávky ( stejně jako psi z množ.) A kdo hledá, opravdu najde. I v jednom plemeni je rozptyl ceny od např. sedmi do 20. tis.
A když nechci dát tolik peněz, vyberu si plemeno levnější ( často vhodnější, zdravější i když né tak módní, nebo spíš hlavně ne tak módní, copak jsme stádo, že všichni musí mít jorky, čivky a rasly ? ).
napsal(a):
..."Podívejte se na ceny kvalitních štěňat s PP v Německu, Francii nebo Švédsku, "...
Tak tenhle váš názor je taky zcestný. Podívejte se na platy ve zmíněných zemích. Když chce někdo německou cenu, ať prodává v Německu. Ale zas Němci nejsou padlí, oni si pro pejska z Čech, přijedou za českou cenu.
A že jsou často ceny psů s PP přemrštěné, to je fakt. Ale stejně tak je pravda, že je to otázka poptávky ( stejně jako psi z množ.) A kdo hledá, opravdu najde. I v jednom plemeni je rozptyl ceny od např. sedmi do 20. tis.
A když nechci dát tolik peněz, vyberu si plemeno levnější ( často vhodnější, zdravější i když né tak módní, nebo spíš hlavně ne tak módní, copak jsme stádo, že všichni musí mít jorky, čivky a rasly ? ).
Ne to není zcestné, to je o tom, že tam dost českých chovatelů prodává, tak pro´č by šli na nižší cenu než je nutná v ČR ? Pokud nechováte, tak opravdu nevíte o čem to je. Proč když mohu v ČR prodat svá štěňata s PP u plemene, kde je oně zájem za 15 - 18 tisíc Kč, tak proč bych je tu v ČR měla prodávat za méně. Inzeruji i do zahraničí a tam právě k ještě o hodně vyšším cenám, které tam za štěňata jsou mohu nabízet a prodávat za ještě vyšší ceny než v ČR a ještrě si pro kvalitní štěně rádi přijedou, protože pořád ho oni pořídí levněji než u nich a já ho prodám za víc než tady. Ceny psů s PP nejsou přemrštěné, máme volnou ekonomiku a ceny si reguluje sám trh a zájem zákazníků, o plemenao která je zájem a nejsou moc počtná, tak je za ně normálně tržní cena. Myslíte, že by chovatelé nasazovali ceny, kdyby za ně nebyli schopni svá štěňata prodat. Takže co je přemrštěné nebo ne je velmi relativní. Dražší a náročné málopočetné moloss plemeno s PP prostě nekoupíte za cenu jako štěně německého ovčáka s PP, kterých je všude více než zájemců o ně, s tím se prostě lidi musí smířit. A když si vyberou lukrativní dražší plemeno, tak je prostě cena vyšší, když nechtějí platit, tak ať si koupí NO s PP za 6 tisíc - i york bez PP stojí pomalu více, tam se pohybují ceny kolem 6 až 7 tisíc za bezpapíráky s PP kolem 12 až 15 tisíc - a to že štěně s PP stojí jednou tolik co bezpapírák mi nijak přemrštěné nepřijde.

napsal(a):
No zase lepší 4 než 8.
Viděla jsem i za 12tis.
napsal(a):
To, že Vaše voříšky budete dávat zadarmo je snad normální, ale co nechápu, je to, že je vůbec chcete úmyslně namnožit... takový domácí množitelé jsou taky zlo
To přece není množitelství. Že chci aby moje fenka měla jednou za život šťeňata
Zas to nepřehánějte. To smí mít úmyslně štěňata jen papírový pes?!
napsal(a):
Jejda, tak teď zase nesouslasím já s vámi. Ta poslední věta...To snad ne ? Zdá se vám, že je málo štěňátek zadarmo ? Projděte všechny možné servry, které je nabízí. A to nepočítám ta. která lidi utopí, utratí !
Tak proč potom lidé kupují vořechy od množitelů? To nechapu
.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.148.1
Monika28
napsal(a):
Je to množitelství...
Je to množení bezprizorních psů, který díky stejnému myšlení (jako je to tvoje) skočí v útulku...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.148.1
Monika28
napsal(a):
Tak proč potom lidé kupují vořechy od množitelů? To nechapu
.
Protože si množitelé v prvopočátku myslí, že čuba musí mít 1x za život štěňata...
aha

XXX.XXX.41.2
Monika28
napsal(a):
Myslím si, že je to mýtus, že každá fenka musím jít jednou za život štěňata... Nepapíráků je všude požehnaně, tak proč nabídku ještě rozšiřovat? Protože se tak prostě dělá? Protože prostě chci mít doma několik plyšových prcků, který si za symbolickou cenu může koupit kdokoliv a kdokoli opět rozšiřovat chov nepapírových psů? Toto je přesně to naše české uvažování, díky kterému praskají útulky ve švech.
Já bych tedy rozlišovala mezi klasickými množírnami a ojedinělým nakrytím fenky, co asi myslí Monika. Ti, co kryjí třeba jednou za život feny a mají štěňata bez PP se obvykle dost zajímají, kde to štěňátko skončí. Samozřejmě, teď je komplikovaná doby, kdy je přepejskováno a tak by i takový chovatel měl rozmyslet, zda chce přispět k dalšímu zahlcení trhu.
Pro mně jsou největším zlem množírny + výkup štěňat.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.148.1
aj
napsal(a):
Já bych tedy rozlišovala mezi klasickými množírnami a ojedinělým nakrytím fenky, co asi myslí Monika. Ti, co kryjí třeba jednou za život feny a mají štěňata bez PP se obvykle dost zajímají, kde to štěňátko skončí. Samozřejmě, teď je komplikovaná doby, kdy je přepejskováno a tak by i takový chovatel měl rozmyslet, zda chce přispět k dalšímu zahlcení trhu.
Pro mně jsou největším zlem množírny + výkup štěňat.
Pro mě je to totéž...
1x za život nebo 1x za každé hárání, tak jako tak se množí bezpapíráci, kteří zbytečně končí v útulcích a jsou padělkem dané rasy...
Kdo má potřebu štěňat, nechť si zařídí chovku a chová...
Nevim, proč, když někdo chce 1x za život štěnda, tak nejede podle pravidel, zas tak těžké to není a chovku si zařídíš klidně s jednou fenou... uchovnění feny taky není bůhví jak náročné...

Monika28
napsal(a):
Takže necháte udělat fence všechny povinné testy na dědičné vady vázající se k danému plemeni + nějaké navíc pro jistotu? Seženete krycího psa, který bude mít taky všechny tyto testy a krýt budete jen když oba dva budou mít skvělé výsledky a vše v pořádku? Pokud se u štěňat přeci jen projeví vada, dokážete s tim majiteli pomoci a přijmout zodpovědnost, případně příspějete na léčbu?
Kde vezmete jistotu, že nebudou příbuzní?
A pokud to vše uděláte a štěňata se narodí, tak všechny necháte očipovat a zaregistruje je na sebe, abyste měla 100% jistotu, že ani po pěti letech neskončí v útulku? Pokud tam skončí, jste ochotna vzít si je zpátky a postarat se o ně?
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Je to množitelství...
Je to množení bezprizorních psů, který díky stejnému myšlení (jako je to tvoje) skočí v útulku...
Na váš názor nemám slov.. proč jsou bezprizorní? Protože nemají PP? Takže psi bez PP nemají právo se rozmnožovat? To mi neco připomíná.. Ještě bysme je měly vyhladit ne?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.148.1
Monika28
napsal(a):
Na váš názor nemám slov.. proč jsou bezprizorní? Protože nemají PP? Takže psi bez PP nemají právo se rozmnožovat? To mi neco připomíná.. Ještě bysme je měly vyhladit ne?
Protože zbytečně parazitují na plemeni daného psa a plní útulky... A nikdo o ně nemá zájem, nikdo je nechce, útulky praskaj ve švech...
A díky lidské hlouposti a zabedněnosti se začnou ve velkém utrácet...
Nevim, co teda je pro psa lepší, jestli vězení v útulku a následná eutanásie a nebo se nenarodit...
napsal(a):
Takže necháte udělat fence všechny povinné testy na dědičné vady vázající se k danému plemeni + nějaké navíc pro jistotu? Seženete krycího psa, který bude mít taky všechny tyto testy a krýt budete jen když oba dva budou mít skvělé výsledky a vše v pořádku? Pokud se u štěňat přeci jen projeví vada, dokážete s tim majiteli pomoci a přijmout zodpovědnost, případně příspějete na léčbu?
Kde vezmete jistotu, že nebudou příbuzní?
A pokud to vše uděláte a štěňata se narodí, tak všechny necháte očipovat a zaregistruje je na sebe, abyste měla 100% jistotu, že ani po pěti letech neskončí v útulku? Pokud tam skončí, jste ochotna vzít si je zpátky a postarat se o ně?
Co to je za blbost? Dám je spolehlivým lidem stejně jako jsem si je vzala já.. a mimochodem tenkříženec nemocný je a nikdy mě nenapadlo něco chtít po lidech od kterých ho mám.. Je to živá bytost ne věc na reklamaci! A i psi s PP jsou nemocnì což už tu taky padlo.. Vy už je berete jak věci, které musí mít dokomalý rodokmen a nesmí dostat ani průjem..
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.148.1
aj
napsal(a):
To wulfino: Já sama CHS mám a chovám psy s PP.
To co jsem psala, je myšleno, tak, že jednorázový chovatel nestihne tak zahltit trh. Netvrdím, že je to správné, ale nemá to tak devastující dopad jako velkomnožitelé.
Jasně, devastující dopad nemá jako množitel, ale své procento na tom má také...
Jaký je rozdíl mezi psem, který vznikl "štěně" 1x za život a dřepí v útulku a psem, který vznikl v množírně a dřepí v útulku ?
Pro mě žádný...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.148.1
Monika28
napsal(a):
Co to je za blbost? Dám je spolehlivým lidem stejně jako jsem si je vzala já.. a mimochodem tenkříženec nemocný je a nikdy mě nenapadlo něco chtít po lidech od kterých ho mám.. Je to živá bytost ne věc na reklamaci! A i psi s PP jsou nemocnì což už tu taky padlo.. Vy už je berete jak věci, které musí mít dokomalý rodokmen a nesmí dostat ani průjem..
Kdo to je spolehlivý člověk?
a OPĚT Průkaz původu NEMÁ nic společného se zdravím psa!
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Protože zbytečně parazitují na plemeni daného psa a plní útulky... A nikdo o ně nemá zájem, nikdo je nechce, útulky praskaj ve švech...
Nevim, co teda je pro psa lepší, jestli vězení v útulku a následná eutanásie a nebo se nenarodit...
Určitě jsou lidi který se i k takovým podle vás bezceným psům chovají hezky a nestrkají je do útulku.. Třeba já.. a než bych dala štěně nějakýmu debilovy tak si je radsi nechám..
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.148.1
Monika28
napsal(a):
Určitě jsou lidi který se i k takovým podle vás bezceným psům chovají hezky a nestrkají je do útulku.. Třeba já.. a než bych dala štěně nějakýmu debilovy tak si je radsi nechám..
Těch lidí je určitě hodně, nicméně není jich dost, proto jsou útulky stále žalostně přecpané...
To je to oč tu běží!
aha

XXX.XXX.41.2
Monika28
napsal(a):
Proč útulky nechávají kastrovat své svěřence? Právě proto, aby se nedostali do rukou lidem jako vy, kteří by jednou za život chtěli feně dopřát štěňata a psu ať si to zkusí s fenkou. Je to začarovaný kruh a lidé jako vy tím pádem přispívají k tomu, aby se zde dařilo množírnám. Člověk co v dnešní době množí "pro radost" je sobec.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Jasně, devastující dopad nemá jako množitel, ale své procento na tom má také...
Jaký je rozdíl mezi psem, který vznikl "štěně" 1x za život a dřepí v útulku a psem, který vznikl v množírně a dřepí v útulku ?
Pro mě žádný...
No oba pejsci dřepí v útulku. Otázkou je, zda by byli útulky přeplněné, kdyby je nezásobovali množírny. Na to by mohli odpovědět ti, co pracují v útulcích. Fakt by mně zajímalo, kolik psů v útulcích pochází z množíren a kolik z ojedinělého spojení. (mělo by se jednat o čistokrevné psi, ne křížence).
Množírny považuji za větší zlo nejen pro megaprodukci štěňat ale i pro hrozné podmínky v kterých tato produkce probíhá.

Monika28
napsal(a):
Aha, takže ani nebudete dělat testy, ani zjišťovat příbuznost (jak taky u bezpapíráků že). Odpovědnost taky nepřijmete... ale hlavně, že nejste množka co mimochodem ta blbost je jedna z věcí, která odlišuje chovatele od množitele.
aha

XXX.XXX.41.2
Monika28
napsal(a):
Prosím o radu, jak spolehlivě poznáte, že je daný člověk debil? Během dvou - tří návštěv? Takový psi nejsou bezcenní, ale je jich tu na milióny a nikdo není schopný jim všem dát kvalitní život, jaký by si zasloužili, tak proč do této již přeplněné nabídky psů přispívat dalšími štěňaty?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.148.1
aj
napsal(a):
No oba pejsci dřepí v útulku. Otázkou je, zda by byli útulky přeplněné, kdyby je nezásobovali množírny. Na to by mohli odpovědět ti, co pracují v útulcích. Fakt by mně zajímalo, kolik psů v útulcích pochází z množíren a kolik z ojedinělého spojení. (mělo by se jednat o čistokrevné psi, ne křížence).
Množírny považuji za větší zlo nejen pro megaprodukci štěňat ale i pro hrozné podmínky v kterých tato produkce probíhá.
Do útulku chodím vypomáhat a ti psi, co tam končí jsou psi, kteří jsou odchyceni, uvázáni v lesích, v parcích, u krámů, u popelnic, vyhozeni z auta... atd.. těžko zjistíš, kde se vzali...
Jedno je jisté, povětšinou nemaj čip, o čistotě rasy se mluvit nemůže (chybí i tetování) nikdo je nehledá ani po půl roce pobytu v útulku...
A jak jsem již řekla... nevidím v tom rozdíl, množitel je pro mě všechno, co nechová podle pravidel a parazituje na psech s PP...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.148.1
aj
napsal(a):
To Wulfina- odbočím, ale chtěla bych se zeptat, jaký typ psa ( jelikož, jak píšeš o rase se nedá mluvit) se nejsnadněji umístní a jaký nejobtížněji ( mimo zcela jasně handicapovaných jedinců ) ?
O rase se nedá mluvit - odchycený pes nemá známku toho, že by byl s PP (psiska s PP mají tetování nebo řádně registrovaný čip)... odchycená psiska nemaj ani jedno - většinou a nebo maj čip, který není na NIKOHO registrovaný...
Povětšinou jsou to psiska "padělky" dané rasy...
Snadněji se umisťují psiska menší velikosti a mladí...
Psi velkých plemen a starší psiska (tady už je fuk, zda velký nebo malý) už moc šancí na umístění nemaj...
Monika28
napsal(a):
A jak můžete vědět, že Vaše štěňata skončí v dobrých rukou? A kdo další nezodpovědný ty vořechy namnoží? Co jejich štěňata a pak štěňata štěňat? To Vás nenapadlo, že jste založila řetězovou reakci? :).
fikovnice
napsal(a):
Ale PROČ chcete, aby Vaše fenka měla jednou za život štěňata? Dokážete to racionálně zdůvodnit?
Jo chtějí, aby jim doma pobíhali veselé a roztomilé štěňátka... Stejně, jako rodičům přítele to přišlo v pohodě. Tam to bylo ale trošku jinak. Zabezpečili na své náklady plot na level neproniknutelnosti na 10000% a milá paní sousedka přistavila jejich zamilovanému psovi vozík a ten si vesele přeskočil. Obě plemena úplně jiná a jinak specifická, velkého vzrůstu, oba s PP. Štěňata se udala, ale stejně si ty lidi hlídám a píšu jim.. :/ I tak mě to opravdu nepotěšilo, nepodporuju to a nikdy nebudu.
Rozmnožit psa s tím, že štěňátko dám někomu zadarmo, jako hračku... ten ho z náhlého popudu vezme... a za měsíc šílí, že ještě neumí čůrat venku, a udělá doma loužičku... pak ho hodí na dvorek, pak uváže na řetaz u boudy... pak uváže na řetaz v lese... Bohužel, čím menší cena, a menší píle, snaha o získání je, tím menší úcta k té věci je. A navíc - toho psa většinou nabyvatel bere jako věc...
Jako příklad uvedu bývalou tchyni... za dvacet roků asi 5 psů. Na volně přístupném dvoře, uvázaných u boudy. Na feně se dvakrát ročně vystřídali všichni ořeši z dědiny. A jí nedělalo problém štěňata topit, nechávala jednoho. Pak ho dědek vzal do hospody, za tři rumy směnil... O kvalitě krmení, co svým psům dávala, ani nemluvím. Když pes onemocněl, místní ožralý myslivec ho zastřelil, za tři rumy. A dědek šel do hospody, a za pár dní donesl jiné štěně. Hned dostalo obojek a řetaz... Který se nikdy nesundal.
Ne, jsem opravdu proti jakémukoli množení bezpapírových, nečistokrevných psů..
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Těch lidí je určitě hodně, nicméně není jich dost, proto jsou útulky stále žalostně přecpané...
To je to oč tu běží!
Útulky jsou přecpané, protože si ty psy berou lidi, kteří o ně ve skutečnosti nemají zájem.. A co bychom pak dělaly my, kteří nechceme papíráky, když "obyčejní" psi se nesmí rozmnožovat?
aha
napsal(a):
Proč útulky nechávají kastrovat své svěřence? Právě proto, aby se nedostali do rukou lidem jako vy, kteří by jednou za život chtěli feně dopřát štěňata a psu ať si to zkusí s fenkou. Je to začarovaný kruh a lidé jako vy tím pádem přispívají k tomu, aby se zde dařilo množírnám. Člověk co v dnešní době množí "pro radost" je sobec.
Ale to přece nemá co dělat s množírnama! Neříkejte mi, že tři štěňata neudám do dobrých rukou.. Už to moc přeháníte.. V množírnách jim nejde vůbec o psy, ale jen o prachy a to člověk, kterej má ty psy rád nikdy neudělá.
Monika28
napsal(a):
Útulky jsou přecpané, protože si ty psy berou lidi, kteří o ně ve skutečnosti nemají zájem.. A co bychom pak dělaly my, kteří nechceme papíráky, když "obyčejní" psi se nesmí rozmnožovat?
Berte si psy od těch nezodpovědných množitelů, kteří si to ani neuvědomují, co vlastně provádí! Na fb stránce, kterou sleduji, 'darování psů' tohle dělají hlavně ti jednodušší lidé, kteří namnoží štěňata dětem a pak je přivážou u útulku, když se o ně děcka nestarají nebo když vyrostou. Nikdo Vám přeci nenutí papírové psy. Ale radši je zachraňujte z útulků než kdybyste je měla množit. :).
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.148.1
Monika28
napsal(a):
Otázkou je, proč chtít padělek dané rasy a né originál...
napsal(a):
Aha, takže ani nebudete dělat testy, ani zjišťovat příbuznost (jak taky u bezpapíráků že). Odpovědnost taky nepřijmete... ale hlavně, že nejste množka co mimochodem ta blbost je jedna z věcí, která odlišuje chovatele od množitele.
Jste úplně mimo.. Určitě jsem množitelka když rozdám tři štěňata zadarmo
Monika28
napsal(a):
Ale to přece nemá co dělat s množírnama! Neříkejte mi, že tři štěňata neudám do dobrých rukou.. Už to moc přeháníte.. V množírnách jim nejde vůbec o psy, ale jen o prachy a to člověk, kterej má ty psy rád nikdy neudělá.
Vy pořád nechápete, že ikdyž psy dáte do dobrých rukou, tak velmi pravděpodobně budou mít taky štěňata? A ty pak skončí kdoví kde? Třeba v útulku?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.148.1
Monika28
napsal(a):
Člověk, který má rád psy, nemnoží bezprizorní vořechy či bezpapíráky...

Monika28
napsal(a):
Tři? A co když se jich narodí třeba dvanáct?
A když nebudete testovat na žádné geneticky přenosné nemoci, tak vám nevadí, že budou třeba v budoucnu nějakou trpět?
A fenku máte ráda? Že ji chcete bezdůvodně vystavit všem rizikům spojených s březosti a následujícím porodem...
Opravdu Vás nechápu.
aha
napsal(a):
Prosím o radu, jak spolehlivě poznáte, že je daný člověk debil? Během dvou - tří návštěv? Takový psi nejsou bezcenní, ale je jich tu na milióny a nikdo není schopný jim všem dát kvalitní život, jaký by si zasloužili, tak proč do této již přeplněné nabídky psů přispívat dalšími štěňaty?
Jak nikdo? Spousta lidí má přece psy bez papírů! Vy všichni jste úplně posedlí tím, že každej pes musí být s PP. Jinak byste ho asi rovnou někam odhodily. jestli nejsou ty útulky plný spíš kvůli vám..
Hodonak
napsal(a):
Rozmnožit psa s tím, že štěňátko dám někomu zadarmo, jako hračku... ten ho z náhlého popudu vezme... a za měsíc šílí, že ještě neumí čůrat venku, a udělá doma loužičku... pak ho hodí na dvorek, pak uváže na řetaz u boudy... pak uváže na řetaz v lese... Bohužel, čím menší cena, a menší píle, snaha o získání je, tím menší úcta k té věci je. A navíc - toho psa většinou nabyvatel bere jako věc...
Jako příklad uvedu bývalou tchyni... za dvacet roků asi 5 psů. Na volně přístupném dvoře, uvázaných u boudy. Na feně se dvakrát ročně vystřídali všichni ořeši z dědiny. A jí nedělalo problém štěňata topit, nechávala jednoho. Pak ho dědek vzal do hospody, za tři rumy směnil... O kvalitě krmení, co svým psům dávala, ani nemluvím. Když pes onemocněl, místní ožralý myslivec ho zastřelil, za tři rumy. A dědek šel do hospody, a za pár dní donesl jiné štěně. Hned dostalo obojek a řetaz... Který se nikdy nesundal.
Ne, jsem opravdu proti jakémukoli množení bezpapírových, nečistokrevných psů..
Jdete z extrému do extrému. když se takhle někdo chová tak je to idiot. Já teda nikdy psa jako věc nebrala. A když ho tak někdo bere tak je podle mě jedno kolik za něj dá a v tom lese může skončit taky.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.148.1
Monika28
napsal(a):
Jak nikdo? Spousta lidí má přece psy bez papírů! Vy všichni jste úplně posedlí tím, že každej pes musí být s PP. Jinak byste ho asi rovnou někam odhodily. jestli nejsou ty útulky plný spíš kvůli vám..
Nejsme tím posedlí, jsme normální lidi, co chápou pojmy chov psů, průkaz původu nebo problém množení psů...
Až i ty někdy (možná) zjistíš význam těchto slov, třeba pochopíš...
Maju2
napsal(a):
Berte si psy od těch nezodpovědných množitelů, kteří si to ani neuvědomují, co vlastně provádí! Na fb stránce, kterou sleduji, 'darování psů' tohle dělají hlavně ti jednodušší lidé, kteří namnoží štěňata dětem a pak je přivážou u útulku, když se o ně děcka nestarají nebo když vyrostou. Nikdo Vám přeci nenutí papírové psy. Ale radši je zachraňujte z útulků než kdybyste je měla množit. :).
Ale vy děláte jak kdybych chtěla mít štěňata třikrát do roka sakra!
Monika28
napsal(a):
Jdete z extrému do extrému. když se takhle někdo chová tak je to idiot. Já teda nikdy psa jako věc nebrala. A když ho tak někdo bere tak je podle mě jedno kolik za něj dá a v tom lese může skončit taky.
Bohužel, až tak velký extrém to není... to je naprosto normální koloběh psů na menší vesnici...
jinak mám doma tři ořechy... jeden nalezený na smetišti, někdo ho vyhodil do popelnice, jednoho mi přinesla paní, že její děti omrzel, a já prý mám krajtu, tak ať jí ho dám sežrat, a ten třetí něco podobného...
aha

XXX.XXX.41.2
Monika28
napsal(a):
Nenabízela bych zdarma ani sebevětšího křížence už jen z toho důvodu, že si psa může vzít kde kdo, kdo vlastně do psa ani do jeho kvalitní stavy a veterinární péče nebude ochotný zaplatit nějaký ten peníz. Díky vašim 3 štěňatům se zavřou dveře 3 dalším útulkáčům, kteří by nebýt vašich štěňat našli domov. Gratuluji!
napsal(a):
Tři? A co když se jich narodí třeba dvanáct?
A když nebudete testovat na žádné geneticky přenosné nemoci, tak vám nevadí, že budou třeba v budoucnu nějakou trpět?
A fenku máte ráda? Že ji chcete bezdůvodně vystavit všem rizikům spojených s březosti a následujícím porodem...
Opravdu Vás nechápu.
Já nechápu vás. co ze psů dělate věci. A jak už tady několikrát zaznělo PP není záruka zdravého psa..
V tomto případě jsem v zájmu ochrany psů pro opravdu tvrdé sankce. Klidně i za cenu postavení množení psů bez PP mimo zákon. Zodpovědnosti "chovatele" nelze naučit bez určité formy represe. Dozajista nepůjde podchytit vše, nicméně duchem zákona by měla být ochrana psů a poctivých chovatelů.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.148.1
Monika28
napsal(a):
A co je to padělek? Když jsou to dva psi stejné rasy akorát bez PP? Padělek to je jak kdybych si kupovala kabelku.
Tak příklad mojí kamarádky...
Taky byla natvrdlá a nenechala si nic vysvětlit a myslela si, že když si koupí BSP bez PP, že přece na tom není nic špatnýho...
I přes moje upozornění na danou problematiku do toho šla...
Dotáhla štěně BSP a furt říkala, jak bude nádhernej, jak můj BSP atd...
Štěně rostlo a rostlo, teď jsou mu 2 roky a po berňákovi má tak leda trikolorní zbarvení, které není správné (náprsenku má slitou s přední tlapou, na zádech obrovský bílý flek, atd...) a to je tak všechno co po Berňákovi má - má krátký robustí čumák, je o proti standardu beňáka o 20 cm v kohoutku nižší a má poloviční váhu než má Berňák standardně + k tomu divné tělo na vcelku dlouhých nohách (oproti tělu)...
Volala množitelce a dozvěděla, že otec psa je BSP bez PP a matka je RTW fiklej s BSP, přesto, že všude uváděla, že jsou to psi Berňáka bez PP o kříženci rtw nebyla nikde ani zmíňka...
Kamarádka si koupila původně berňáka bez PP a ouha, najednou je z toho kříženec BSP x RTW!
A je to tudíž padělek plemena... kdyby si koupila originál BSP s PP, NIKDY by se jí nestalo, že by si koupila rádoby berňáka... s přměsí čehosi...
Po této zkušenosti se probrala, přiznala svou vinu a teď má psa, kterýho vlastně vůbec nechtěla s povahovými rysy, které jí jsou proti srsti... Je si vědoma že mě měla poslechnout a psa si samozřejmě nechá, pak už jen s PP...
Chápeme?
kmichaal
napsal(a):
V tomto případě jsem v zájmu ochrany psů pro opravdu tvrdé sankce. Klidně i za cenu postavení množení psů bez PP mimo zákon. Zodpovědnosti "chovatele" nelze naučit bez určité formy represe. Dozajista nepůjde podchytit vše, nicméně duchem zákona by měla být ochrana psů a poctivých chovatelů.
Obávám se, že tohle je právně neproveditelné. Průchodnější by bylo povinné čipování a následné tvrdé sankce za opuštění psa. Jen jak znám lidi, jaké dokážou být hovada, tak se jich asi zbavovali jinak.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Tak příklad mojí kamarádky...
Taky byla natvrdlá a nenechala si nic vysvětlit a myslela si, že když si koupí BSP bez PP, že přece na tom není nic špatnýho...
I přes moje upozornění na danou problematiku do toho šla...
Dotáhla štěně BSP a furt říkala, jak bude nádhernej, jak můj BSP atd...
Štěně rostlo a rostlo, teď jsou mu 2 roky a po berňákovi má tak leda trikolorní zbarvení, které není správné (náprsenku má slitou s přední tlapou, na zádech obrovský bílý flek, atd...) a to je tak všechno co po Berňákovi má - má krátký robustí čumák, je o proti standardu beňáka o 20 cm v kohoutku nižší a má poloviční váhu než má Berňák standardně + k tomu divné tělo na vcelku dlouhých nohách (oproti tělu)...
Volala množitelce a dozvěděla, že otec psa je BSP bez PP a matka je RTW fiklej s BSP, přesto, že všude uváděla, že jsou to psi Berňáka bez PP o kříženci rtw nebyla nikde ani zmíňka...
Kamarádka si koupila původně berňáka bez PP a ouha, najednou je z toho kříženec BSP x RTW!
A je to tudíž padělek plemena... kdyby si koupila originál BSP s PP, NIKDY by se jí nestalo, že by si koupila rádoby berňáka... s přměsí čehosi...
Po této zkušenosti se probrala, přiznala svou vinu a teď má psa, kterýho vlastně vůbec nechtěla s povahovými rysy, které jí jsou proti srsti... Je si vědoma že mě měla poslechnout a psa si samozřejmě nechá, pak už jen s PP...
Chápeme?
Chápu, ale pořád mi to přijde hrozný. Že lidi zajímá jen jak ten pes vypadá.. A nedá ho ta kamarádka kvůli tomu do útulku?
aha

XXX.XXX.41.2
Monika28
napsal(a):
No tak jste mi všichni daly takovou čočku, že si můžete gratulovat, že jedné chovatelce dvou psů, která se o ně stará jak o vlastní děti s veškerou péčí a kvalitní stravou jste rozmluvily to, že chtěla aby jednou v životě její australanda měla štěňátka. blahopřeju!
I kdyby tato diskuze změnila názor jednoho člověk ze 100, dá se to považovat za úspěch. I když tak malinkatý. Pokud váš poslední příspěvek myslíte zcela vážně, tak vám za sebe děkuji.

Monika28
napsal(a):
Já nechápu vás. co ze psů dělate věci. A jak už tady několikrát zaznělo PP není záruka zdravého psa..
Takže zdravotním testováním se z něj stane věc?
A mimochodem toto má být odpověď na otázku, co s dvanácti štěňaty?
Jo ještě k vašim výkřikům, že jsou pro nás psi bez PP méněcenný- já nikdy neměla psa s PP, fakt nikdy i když do budoucna chci. Ale můj první byl voříšek za cenu očkování a přišla jsem k němu tak, ze známým jich někdo hodil do zahrady šest, kdyby se to nestalo měla bych z útulku. Schválně se zkuste podívat, kolik krásných štěňat tam je. Aspoň uvidíte, že přivádět na svět další nečistokrevná štěňata je zbytečný, protože jich jsou mraky.
K otázce PP se váže příběh mého druhého a současného psa. Ujala jsem se dospělého zanedbaného "bernardýna" bez PP. Jeho majitele se o něj totiž nestarali a nechtěli ho. Je to moje zlatíčko, ale myslíte si, že je to bernardýn? Ani omylem, možná ho připomíná. Povahou mi přijde lízlej něčím ostřejším a to by třeba pro někoho, kdo čekal mírného bernardýna mohl být problém. Rozhodně to není bernardýnská povaha. Navíc ten pes má špatně rostlá oční víčka, takže mu neustále dráždí oči a teče mu z nich, takže šetřím na operaci. Také problémy s klouby a nohama... Zřejmě majitelům jeho rodičů také přišlo testování zbytečné. Ty jeho předchozí majitele taky čekali, že to bude prostě bernardýn, ale bohužel je zklamal a tak se ho zbavili.
Takže nejsem PP fanatik, ale chápu o čem to je a lidi jako vy mi fakt pijí krev.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.148.1
Monika28
napsal(a):
Chápu, ale pořád mi to přijde hrozný. Že lidi zajímá jen jak ten pes vypadá.. A nedá ho ta kamarádka kvůli tomu do útulku?
Uff...
Víš, co to je standard plemene?
Standard plemene kromě vzhledu zahrnuje i povahu a charakter...
A pokud je pes s PP očekává se od něj povaha, charakter i vzhled takový, jako je dán ve standardu...
A ne, kamarádka ho do útulku nedá, ale ví, že už v životě nesáhne po psovi bez PP!
aj
napsal(a):
Obávám se, že tohle je právně neproveditelné. Průchodnější by bylo povinné čipování a následné tvrdé sankce za opuštění psa. Jen jak znám lidi, jaké dokážou být hovada, tak se jich asi zbavovali jinak.
Toto se řešilo i zde na tomto vlákně
https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/3008761/tady-toho-je#a3008820.
Monika28
napsal(a):
To jsem napsala blbě uznávám. Je to svinsto, protože je to pejsek z množírny. ale jinak mě prostě nevadí jestli má pes flek tady nebo tady. Není tím pro mě méněcenný.. To jsem tím chtěla říct.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):

Monika28
napsal(a):
To jsem napsala blbě uznávám. Je to svinsto, protože je to pejsek z množírny. ale jinak mě prostě nevadí jestli má pes flek tady nebo tady. Není tím pro mě méněcenný.. To jsem tím chtěla říct.
No v tomto případě bude spíš průser ta povaha. Očekávat povahu BSP a mít v tom nakonec RTW je teda hustý.
Monika28
napsal(a):
Moniko, tady přeci nikdo neříká, že jsou ti psi méněcenní. To není přeci vůbec pravda. Sama mám vořecha a za nic na světě bych ho nevyměnila. Taky byl nechtěný a skončil by kdoví kde. Další pes bude buď s PP nebo opět další nechtěný pejsek... Ale že by mě napadlo si ho sama nechat namnožit od mého psa? Tak to by mě ani ve snu nenapadlo. Vy prostě produkujete další nechtěné psy, ikdyž si myslíte, jak je udáte apod. To co s nimi bude dál, to už vědět prostě nebudete.
Monika28
napsal(a):
No tak jste mi všichni daly takovou čočku, že si můžete gratulovat, že jedné chovatelce dvou psů, která se o ně stará jak o vlastní děti s veškerou péčí a kvalitní stravou jste rozmluvily to, že chtěla aby jednou v životě její australanda měla štěňátka. blahopřeju!
To je sice hezké že jim dáte vše... a že je sned i dobře umístíte, ale ta štěńata jsou potencionální rodiče dalších štěńat - klasická řetězovka.
Vaše štěňata se dál budou množit (A ne vždy se stejným plemenem) a pak se budou plnit útulky.
Můžete se zlobit jak chcete, ale Wulfina má pravdu !
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.148.1
napsal(a):
No v tomto případě bude spíš průser ta povaha. Očekávat povahu BSP a mít v tom nakonec RTW je teda hustý.
Čert vem flek...
Ta povaha je prů*er...
aj
napsal(a):
Když nic jiného, tak tato debata mně inspirovala k zamyšlení nad kupními smlouvami. Vy, co máte CHS-máte nějak ošetřené v kupní smlouvě, aby se prodávané štěně dál nevyužívalo k "bezpapírovému " množení ? jestli jo, mohli by jste mi v zprávě poslat nějaké znění ty klausule ?
Anjo vy jste snad telepat - toto mě nedávno napadlo také. Zda to někdo ve smlouvě má, jaké stímto má zkušenosti ap.
Jen jsem se nedostala k tomu -založit takové téma.
aj
napsal(a):
Jistě. Povinné čipování je základ základu. Spousta věcí je neproveditelných. Například tu máme jistá pravidla silničního provozu a rozhodně se nedá říct, že by je každý dodržoval, přestože by je pod hrozbou sankcí dodržovat měl. Co takhle pravidla chovu a držení psů? Vyřeší se tím problémy nestandardních povah, útoků na lidi a možná se snad i trochu zredukuje počet nešťastných psů v útulcích. Když dojde k nějakému nechtěnému spojení Vaší feny s vesnickým obšourníkem, vy za to nemůžete. To jeho majitelé si měli svého psa hlídat a ne ho coby bezprizorního nechat lítat po vesnici. U nás na chalupě jsou například nezodpovědní lidé, kteří po vsi nechají běhat svého psa. Ten nejenže má potomky, kam se podíváte, ale také napadá cyklisty jedoucí přes obec a kolikrát nechybělo mnoho a mohlo dojít k velmi nepříjemnému zranění. Dokonce jsem tento případ veřejně připomínkoval na zasedání OZ (majitelka je zastupitelkou) a jen hloupě zírala a usmívala se pod rolák svetru. Stalo se tak poté, co jsem jednou musel přeskočit plot a jejího křížence doslova vypáčit z mordy bulteriérovi místního pražského chataře. Chatař má bulteriéry dva. Psa a fenu. Fena se hárala a místní proutník se za ní podhrabal pod plotem. Narazil však na psa, který fenu bránil a rozhodl se ho asi zabít. Ještě že BT znám odmala a jsme odjakživa dobří přátelé, že si ho nechal zpod sebe vzít. Dost mě to ale vytočilo. Tím jsem sice trochu odbočil od problému množíren, ale snažil jsem se tím nastínit další případ nezodpovědnosti majitelů psů.
ropopi-an
napsal(a):
To je sice hezké že jim dáte vše... a že je sned i dobře umístíte, ale ta štěńata jsou potencionální rodiče dalších štěńat - klasická řetězovka.
Vaše štěňata se dál budou množit (A ne vždy se stejným plemenem) a pak se budou plnit útulky.
Můžete se zlobit jak chcete, ale Wulfina má pravdu !
Také si myslím, že Monika píše dokola stále stejné nesmysly ať ji říká kdo chce co chce. A také nevidím důvod proč dělat vrh bezpapíráků - tedy většinou kříženců, aby se pak množili dál a najednou je za pár let z jednoho vrhu ze 6 štěňat - třeba 120 až 150 bezpapíráků, kde třeba polovinu za pár let nikdo nechce. A na začátku byla ta jedna fena bez PP, která "musela" mít jedenkrát za života štěňata...
ropopi-an
napsal(a):
Anjo vy jste snad telepat - toto mě nedávno napadlo také. Zda to někdo ve smlouvě má, jaké stímto má zkušenosti ap.
Jen jsem se nedostala k tomu -založit takové téma.
Tak ono by možná nebylo špatné založit úplně nové téma. Tu to může zapadnout, třeba sem moc majitelů CHS nechodí.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.148.1
aj
napsal(a):
Tak ono by možná nebylo špatné založit úplně nové téma. Tu to může zapadnout, třeba sem moc majitelů CHS nechodí.
Ale dá se na to koukat i zdruhé strany...
Co máme napsáno ve smlouvách my...majitelé psů s PP ?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.148.1
aj
napsal(a):
Jelikož neexistuje jeden předepsaný, povinný typ kupní smlouvy, tak těžko můžu vědět, co v ní máte napsané.
No dyť jak jsem to myslela, že my, co máme psy s PP a máme tam takovou nějakou zmíňku od chovatele, tak se o tuto zmíňku taky můžem podělit...
Aneb, co nám do smluv napsali chovatelé...
aj
napsal(a):
Když nic jiného, tak tato debata mně inspirovala k zamyšlení nad kupními smlouvami. Vy, co máte CHS-máte nějak ošetřené v kupní smlouvě, aby se prodávané štěně dál nevyužívalo k "bezpapírovému " množení ? jestli jo, mohli by jste mi v zprávě poslat nějaké znění ty klausule ?
Ono ať tam napíšete do smlouvy co chcete, tak vymahatelnost tohoto by byla asi dost obtížná. Takže si myslím, že žádnou klauzulí ve smlouvě tomu úplně nelze zabránit. A spousta množitelů bezpapíráků si kupuje štěně s PP na další množení bezpapíráků záměrně - viz inzeráty prodám štěňata bez PP po rodičích s PP. Oni množitelé bezpapíráků ty PP přece nepotřebují, jak se dočítáme v diskuzích..., ale strašně rádi se s nimi v inzerátech ohánějí...
rapotacka11
napsal(a):
Https://khadrabova.wordpress.com/2015/11/26/jihoceska-mnozitelka/.
Tak jsem si přečetla článek. Od paní jsme loni kupovali staršího jezevčíka. Takže jsme byli přímo u nich doma. Pejsci běhali venku na velké zahradě, vypadali zdravě. Na povely reagovali.
Štěně bylo s očkovacím průkazem, bylo řádně naočkované, i aplikovaný spot on. Dostali jsme rady, startovací balíček s krmením, paní nám ukázala maminu jezevčici. Ukázala nám také pp rodičů. Dostali jsme také kupní smlouvu. Paní nás důrazně upozornila, že kdyby se cokoli stalo, nedávat psa do útulku, ale kontaktovat jí. I v kupní smlouvě to má ošetřené. Za víc jak rok, co Alfa máme, tak měl akorát 1x problém s kůží (do 3 týdnů vyléčeno, byla to plíseň, kdy na něj "skočila" spóra při línání).
Letos o prázdninách jsme kupovali druhého jezevčíka od jiných "chovatelů". Jeli jsme pro něj cesta skoro 2 hodiny. Na místě se ukázalo, že pejsek má blešky. Měl být dlouhosrstý. Ale babička viditelně byla krátkosrstá. Velikost standart ani náhodou. Štěněti teklo z oka. Žádná kupní smlouva, zanedbaný termín očkování, štěně dostávalo granule z Lidlu. Ze začátku měl dost agresivní chování u jídla, neváhal se ohnat i po nás.
Jinak tady v okolí je odhaduju tak 75% hafíků bez pp a nikdo z toho nedělá drama. Natož aby se pejskaři na toto téma hádali jako tady na ifauně.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.148.1
Další takový...
Byla si někdy v útulku?
Ne? jdi se tam podívat...
Pak třeba i ty pochopíš o co gou...
Jak víš, že PP byli těch psů, co ti ukazovala?
Jak víš, že to štěně, které máš doma je skutečně potomek ukázaných psů?
aj
napsal(a):
To Bulisek- já vím, že vymahatelnost je velice sporná. Ale třeba to někoho odradí. Popravdě, mně by se moc nelíbilo, kdybych se dozvěděla, že někdo množí štěňata ode mně a produkuje bezpapíráky. Naopak velice mně potěší každé uchovnění.
Nemyslím si, že by to někoho moc odradilo, množitelé bezpapíráků po rodičích s PP už to ví, že se jim nic nestane... Takže to tam můžete dávat jen jako případného strašáka, ale jak jsem psal s velmi obtížnou vymahatelností. Samozřejmě, že každé uchovnění prodaného štěněte s PP chovatele moc potěší, ale upřímně všichni, kdo chováme s PP dlouho, tak víme, že většina štěňat s PP se stejně neuchovní - jejich majitelé se o to mnohdy ani nesnaží. A že se vám nebude líbit, když udělají na neuchovněné feně bezpapíráky (nebo budou krýt neuchovněným psem s PP bezpapírové feny), to vám věřím, ale prakticky nic moc s tím dělat stejně nemůžete (pokud nejsou členy žádného chovatelského klubu).

Monika28
napsal(a):
Od australandy bez PP ne ! Proč ji neuchovníte ?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.148.1
napsal(a):
Od australandy bez PP ne ! Proč ji neuchovníte ?
Po žádným psovi bezpapíry NE!...

Monika28
napsal(a):
Ak mám čistokrvného psa prečo by nemohla mať šteniatka? Mohla. To len ľudia...
Majiteľmi psov PP obľúbená veta : Ak máš psa bez PP a máš od neho šteniatka tak si množitel a tvojho psa kúpia taký ktorí ho dajú neskôr do útulku... Ak mám teda čistokrvného psa a mám od neho štence dám inzerát okolo cena 150-200 € podľa plemena... Šteňatá má raz za 2 roky. Prídu budúci majitelia a kúpia si ho ale presne oni dajú čistokrvného psa do útulku... Spamätajte sa a už prestaňte každého presviedčať že PP je super úžasné a neviem čo všetko...
Môj názor ukameňujte ma za neho
napsal(a):
Majiteľmi psov PP obľúbená veta : Ak máš psa bez PP a máš od neho šteniatka tak si množitel a tvojho psa kúpia taký ktorí ho dajú neskôr do útulku... Ak mám teda čistokrvného psa a mám od neho štence dám inzerát okolo cena 150-200 € podľa plemena... Šteňatá má raz za 2 roky. Prídu budúci majitelia a kúpia si ho ale presne oni dajú čistokrvného psa do útulku... Spamätajte sa a už prestaňte každého presviedčať že PP je super úžasné a neviem čo všetko...
A jak víte, že váš bezpapírový kříženec je čistokrevný, to proto, že vá to množitel bezpapíráků řekl a dal čestné slovo, že to tak je. Naivní lidi bez znalostí není třeba kamenovat, stačí se nad jejich zcestnými názory jen pousmát a napsat jim, jak to je doopravdy a je jen na vás, co si z toho vemete a jestli se poučíte.
napsal(a):
Moc nerozumím....
Konkrétně Vaše "plemeno" v útulcích končí často.
napsal(a):
Jak poznáte, že máte čistokrevného psa?
To, že se podobá určité rase přece nic neznamená, ne? Může se přece stát, že někdo kryje záměrněnebo nezáměrně fenu jedné rasy psem jiné rasy a všechna štěňata se pomamí. A vypadají jako matka, pak jsou vydávána za určitou rasu bez PP. Vy si takové štěně koupíte v dobré víře, že máte rasu, co se Vám líbí levnější bez PP. Možná nemá třeba tak úplně povahu, co by mělo mít, ale zvyknete si, nevadí Vám to a milujete ho. Protože je to fenka a všem se líbí a kámoška má pejska "stejné rasy" a podobného čistokrevného původu, tak si uděláte štěňátka. Jaké je pak překvapení, že v tom Vašem vrhu se objeví štěňátka po "dědečkovi" od Vaší fenky a po tatínkovi z krycího psa. Takže vlastně žádné štěně není takové, jaké původně mělo být, i když jste si obě s kamarádkou myslely, že máte čistokrevné psy.
No a přesně takhle vznikají wořeši, tedy ne kříženci, ale kříženci kříženců.
Proto si myslím, že by takový "čistokrevný pes" bez PP neměl mít štěňátka, aby se náhodou nestalo to, co jsem popsala. U PP psa víte, že pes je té rasy, co je napsaná v PP. Nic jiného Vám PP nezaručí, ani to, že je bude pes zdravý, nebo krásný, nebo se dožije dlouhého věku, nebo bude mít super povahu, nebo... Ale zaručí Vám to, že je to ta rasa, co jste chtěla mít.
Jen pro rýpaly, nejsem ani PP fanatik, ani bez PP fanatik, jsem snad normální Současně jsem měla doma bez PP, s PP a wořecha z útulku, tj. křížence kříženců kříženců, kdy není poznat, kolik a jaké rasy se spojily
.

Monika28
napsal(a):
A když si přijedu pro štěně a vidím oba rodiče tak vím, že jsou čistokrevná. Ale souhlasím s vámi, že PP zaručují jen původ ne skvělou povahu a zdraví. Jak tady někteří tvrdí.
Když si přijedete pro štěně a na dvorku běhají dva psi, tak prostě nevíte, že jsou to opravdu rodiče. Ale zas na druhou stranu, to nevíte ani když k´vám k tomu štěněti dají PP. Jen ta šance je větší.
Monika28
napsal(a):
A když si přijedu pro štěně a vidím oba rodiče tak vím, že jsou čistokrevná. Ale souhlasím s vámi, že PP zaručují jen původ ne skvělou povahu a zdraví. Jak tady někteří tvrdí.
Nějací dva pobíhající psi, vypadající "čistokrevně", neznamenají, že jsou čistokrevní a jsou to rodiče toho Vašeho štěněte. Nic méně, pokud takové štěně musíte mít, je to Vaše volba, třeba budete mít kliku a prožije dlouhý zdravý život, ale není nutné tohle štěně rozmnožit. Protože nevím, jestli to není ten případ, co jsem popisovala. V podstatě není nutné ani rozmnožit každého PP psa, tak proč množit psa bez PP?
PP nezaručuje ani zdraví ani povahu 100%. Je to genetika, stejně jako u lidí - hudebně nadaní lidé můžou mít dvojčata, jedno dítě bude mít úžasný hudební sluch a druhé nebude mít vůbec hudební sluch, ale půjde mu po prababičce matematika
Vím konkrétně o feně NO, čistokrevné, ale bez PP, která měla štěňata se šarplanincem. Všechny štěňata byly v typu NO, prodaly se celkem dobře-inz. byl na št. NO bez PP - a jejich potomci dali chlupáče šarplaninské a majitelé těch fen, co nakryli psem NO, a defacto vyráběli další bezpapoše, se nestačili divit, cože jim se narodilo...takže i o tom je chov bezpapošů
atamanka
napsal(a):
Vím konkrétně o feně NO, čistokrevné, ale bez PP, která měla štěňata se šarplanincem. Všechny štěňata byly v typu NO, prodaly se celkem dobře-inz. byl na št. NO bez PP - a jejich potomci dali chlupáče šarplaninské a majitelé těch fen, co nakryli psem NO, a defacto vyráběli další bezpapoše, se nestačili divit, cože jim se narodilo...takže i o tom je chov bezpapošů
"Vím konkrétně o feně NO, čistokrevné, ale bez PP..."
Už toto je nesmysl. Ale jinak chápu, že Váš příspěvek směřoval k věci, se kterou já také nesouhlasím - "vyrábět" křížence, ty pak vydávat za konkrétní plemeno a rejžovat na tom !

atamanka
napsal(a):
A měli zvlášť mohutné, dlouhosrsté čistokrevné NO bez PP. Jen těm povahám se možná noví majitelé nestačili divit.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.129.69
Monika28
napsal(a):
A jak víš, že jsou to rodiče daného štěněte?
Když nejsou trvale označeni a chytí jen do čistokrevnosti ta věc, co se jmenuje průkaz původu...
Takže si necháš nakecat, že rodiče, toho štěněte, co máš doma jsou přesně tito dva jedinci na dvoře? Takže dáš jen na dobré slovo "množitele?"
A co když je to tak, že čubu obskočil jinej pes od vedle?
Průkaz původu je doklad o tom, že pes náleží dané rase - daná rasa má standard plemene, která zahrnuje i povahu a charakter (to už jsem ti tu také psala). Proto je chov, aby se do chovu dávali jen a pouze psi, kteří odpovídají standardu - tedy psi/feny se správnou povahou, správného vzhledu a prevencí k předpokladu "zdravého jedince" - tzn. rtg DKK, DLK, genetické testy...
Znovu opakuji, že chov s PP nesouvisí se 100% zdravostí, ale pouze s eliminací možných dědičných chorob...
Už to chápeme?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.129.69
napsal(a):
Za tvůj názor totálně nedotčený problematikou množení vořechů bez PP tě nikdo kamenovat nemůže...
Pouze ti může být doporučeno, otevřít oči a načíst si literaturu o chovu psů - co to vlastně chov je, co to je plemeno - dané znaky plemene, co to je chovnost, bonitace, průkaz původu, dál rovněž, co to jsou množírny, útulky, jací psi v útulku končí a proč...atd...

Mně by se líbilo, kdyby na název plemene bylo něco jako ochranná znamka. Prostě stejně tak, jako si nemůžu doma na koleni šít tepláky s proužkem a veřejně je inzerovat a prodávat jako pravý Adidas, tak by bylo zakázáný doma práskat bezpapíráký bůhví jakého původu a prodávat je jako čistokrevná štěňata nějakého plemene. Prostě pokud by byl pes bez PP, tak by nesměl být prodáván jako konkrétní plemeno, ale pouze jako kříženec.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.236.116
balisek
napsal(a):
Tak se do inzerátu napíše např. "pes typu jorkšír". Jednoduše je nutné smířit se s tím, že bezpapíráci jsou, byli a budou - v ČR i všude na světě. Můžeme proti tomu bojovat osvětou a potíráním "hard-core" množíren, ale zcela vymýtit chov bez PP nelze.
Ano, jsou i budou, ale osvětou se může dosáhnout výrazného úbytku nechtěných psů v útulku a samozřejmě množíren - pokud budou dál lidé zabedněný a neinformovaní, bude odbyt bezpapíráků, pokud je odbyt nezpapíráků, nahrává to množírnám...
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Za tvůj názor totálně nedotčený problematikou množení vořechů bez PP tě nikdo kamenovat nemůže...
Pouze ti může být doporučeno, otevřít oči a načíst si literaturu o chovu psů - co to vlastně chov je, co to je plemeno - dané znaky plemene, co to je chovnost, bonitace, průkaz původu, dál rovněž, co to jsou množírny, útulky, jací psi v útulku končí a proč...atd...
...plus návštěvu nějakého útulku...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.154.25
No, úplně se nedá souhlasit.
Nebo mi vysvětlete toto: sousedka má křížence australského ovčáka a borderky. Tedy fenku a nakryla jí australským ovčákem s PP ze známé CHS (neuchovněný pes také od sousedů). Jaký to byl pro mě (zajímám se o genetiku barev zvířat) téměř šok, když dvě štěňata z tohoto vrhu jsou modrá! Copak má australský ovčák ve své genetické výbavě vlohu pro pravidelně ředěnou barvu, tedy modrou, nebo lila barvu? Tato barva (narozdíl od nepravidelnlého ředění merle) je recesivní, to znamená, aby se projevila musí být z obou stran! Jediné vysvětlení je, že otec štěňat s PP je kříženec s modrou nebo lila borderkou. Fenku určitě nepřekryl jiný pes, jednak byla opravdu hlídaná a jednak nemá polovina štěňat ocas po taťkovi. Pejska od sousedky si s nadšením beru, protože modrého ausíka fakt chci. Fenka je ještě volná (ta má přirozeně krácený ocásek).
A ještě jeden příklad - sama mám labradora s PP po špičkovém importovaném otci. Nakryl mi nechtěně dlouhosrstou fenu a světe div se - ve vrhu byla i dlouhosrstá štěňata! Zase - kdo zdá trochu genetiku, tak ví, že labrador tedy musí mít silnou vlohu pro dlouhou srst. Já bych si tipla podle jeho vzhledu, že tam Kanaďani připrskli novofoundlanďáka pro zmohutnění. Není prostě pravda, že co má PP, tak je zaručeně čistokrevné! Jen je to o dost pravděpodobnější, než u těch bez PP.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.154.25
Kvůli ceně...
Psi s PP jsou předražení. Teď zrovna řeším, jak vrátit psa (královského pudla) dlouholeté chovatelce, která vymetá všechny výstavy, je nafoukaná a produkuje vážně nemocné psy.
Psa jsem koupila v 8 měsících za 15 000 Kč. a poté zjistila, že mi ho vědomě prodala s vrozenou vadou ledvin. Pes mi umírá a jeho bratr, jak jsem zjistila, už na tuto nemoc umřel. Nedožil se ani jednoho roku. Paní chová (nebo množí?!) své drahé papíráky dál. Některé jedince prodala i za 25 000 Kč. Přitom vada je dědičná. Klub s ní nic nesvede, protože když to začal řešit, tak přešla do jiného, kde zdraví nesledují. Hlavně, že mají krásné sestřihy a běhají v kruhu. Průkaz původu opravdu nic nezaručí, jen vysokou cenu psa.
Nemáte někdo radu, jak jí těžce nemocného pejska vrátit? Nechci, aby umřel u mě a myslím, že ona by se měla o své odchovy zajímat a postarat. Odmítá ho převzít. Přece jí ho nemůžu uvázat za dveře a odejít. Paní chovatelka je z Olomouce.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Kvůli ceně...
Psi s PP jsou předražení. Teď zrovna řeším, jak vrátit psa (královského pudla) dlouholeté chovatelce, která vymetá všechny výstavy, je nafoukaná a produkuje vážně nemocné psy.
Psa jsem koupila v 8 měsících za 15 000 Kč. a poté zjistila, že mi ho vědomě prodala s vrozenou vadou ledvin. Pes mi umírá a jeho bratr, jak jsem zjistila, už na tuto nemoc umřel. Nedožil se ani jednoho roku. Paní chová (nebo množí?!) své drahé papíráky dál. Některé jedince prodala i za 25 000 Kč. Přitom vada je dědičná. Klub s ní nic nesvede, protože když to začal řešit, tak přešla do jiného, kde zdraví nesledují. Hlavně, že mají krásné sestřihy a běhají v kruhu. Průkaz původu opravdu nic nezaručí, jen vysokou cenu psa.
Nemáte někdo radu, jak jí těžce nemocného pejska vrátit? Nechci, aby umřel u mě a myslím, že ona by se měla o své odchovy zajímat a postarat. Odmítá ho převzít. Přece jí ho nemůžu uvázat za dveře a odejít. Paní chovatelka je z Olomouce.
Psi s PP nejsou předražení o ceně rozhoduje trh - poptávka a nabídka, u módních plemen, o která je mezi lidmi zájem jsou ceny holt vyšší než u plemen, o která je menší zájem. A že jste koupila po nevyšetřených rodičích á dopředu si nic nezjišťovala jakými nemocemi plemeno trpí a žádné reverence o chovatelích dopředu před koupí štěněte, to je špatně a teď už to zřejmě víte. Rada není, jak jsme vám psali ve vlákně vedle, když se nedohodnete, musela byste se soudit a spor vyhrát což když jste si nestěžovala v prvních 6 ti týdnech na skryté nemoci, tak teď už bedete mít smůlu. Příště holt už budete chytřejší a zjistíte si o plemeni a chovateli reference před koupí a ne až po koupi.

bilusik
napsal(a):
Psi s PP nejsou předražení o ceně rozhoduje trh - poptávka a nabídka, u módních plemen, o která je mezi lidmi zájem jsou ceny holt vyšší než u plemen, o která je menší zájem. A že jste koupila po nevyšetřených rodičích á dopředu si nic nezjišťovala jakými nemocemi plemeno trpí a žádné reverence o chovatelích dopředu před koupí štěněte, to je špatně a teď už to zřejmě víte. Rada není, jak jsme vám psali ve vlákně vedle, když se nedohodnete, musela byste se soudit a spor vyhrát což když jste si nestěžovala v prvních 6 ti týdnech na skryté nemoci, tak teď už bedete mít smůlu. Příště holt už budete chytřejší a zjistíte si o plemeni a chovateli reference před koupí a ne až po koupi.
Tak je to 6 týdnů, nebo 6 měsíců ?
napsal(a):
Tak je to 6 týdnů, nebo 6 měsíců ?
Tak postaru to bylo 6 týdnů, a jak jsem koukal po novu to bude asi těch 6 měsíců, ty dva roky, jak někdo psal jsou sporné, držel bych se po novu těch 6 ti měsíců. Ale vysoudit reklamaci u soudu a vyhrát by byla stejně asi fuška s vysokými náklady a nejistýn výsledkem. A myslím si, že to v tomto případě Flip - to může být i třeba jinak než nám tu popisuje, možná by chtělo znát verzi i druhé strany, zvláště po těch inzerátech co se našly a patřily paní inženýrce Flip.

bilusik
napsal(a):
Tak postaru to bylo 6 týdnů, a jak jsem koukal po novu to bude asi těch 6 měsíců, ty dva roky, jak někdo psal jsou sporné, držel bych se po novu těch 6 ti měsíců. Ale vysoudit reklamaci u soudu a vyhrát by byla stejně asi fuška s vysokými náklady a nejistýn výsledkem. A myslím si, že to v tomto případě Flip - to může být i třeba jinak než nám tu popisuje, možná by chtělo znát verzi i druhé strany, zvláště po těch inzerátech co se našly a patřily paní inženýrce Flip.
Já to myslela obecně.
Jak to je s paní Flip...v každém případě divně.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.128.126
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Kvůli ceně...
Když klub nic, tak ČMKU, SVS, Policie...
Psi s PP nejsou předražení.. vem v potaz, že režie kolem štěňat taky něco stojí... Narozdíl od množitelů chovatelé mají se štěňaty výdaje - očkování, odčervení, kvalitní strava, kontrola vrhu, vydání PP...
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
No, úplně se nedá souhlasit.
Nebo mi vysvětlete toto: sousedka má křížence australského ovčáka a borderky. Tedy fenku a nakryla jí australským ovčákem s PP ze známé CHS (neuchovněný pes také od sousedů). Jaký to byl pro mě (zajímám se o genetiku barev zvířat) téměř šok, když dvě štěňata z tohoto vrhu jsou modrá! Copak má australský ovčák ve své genetické výbavě vlohu pro pravidelně ředěnou barvu, tedy modrou, nebo lila barvu? Tato barva (narozdíl od nepravidelnlého ředění merle) je recesivní, to znamená, aby se projevila musí být z obou stran! Jediné vysvětlení je, že otec štěňat s PP je kříženec s modrou nebo lila borderkou. Fenku určitě nepřekryl jiný pes, jednak byla opravdu hlídaná a jednak nemá polovina štěňat ocas po taťkovi. Pejska od sousedky si s nadšením beru, protože modrého ausíka fakt chci. Fenka je ještě volná (ta má přirozeně krácený ocásek).
A ještě jeden příklad - sama mám labradora s PP po špičkovém importovaném otci. Nakryl mi nechtěně dlouhosrstou fenu a světe div se - ve vrhu byla i dlouhosrstá štěňata! Zase - kdo zdá trochu genetiku, tak ví, že labrador tedy musí mít silnou vlohu pro dlouhou srst. Já bych si tipla podle jeho vzhledu, že tam Kanaďani připrskli novofoundlanďáka pro zmohutnění. Není prostě pravda, že co má PP, tak je zaručeně čistokrevné! Jen je to o dost pravděpodobnější, než u těch bez PP.
To je snužka nesmyslu a blábolu... tak třeba ocas u australaka...většina australaku se rodi s celym ocaskem sem tam některej ma ocasek deformovan nebo vrozen krátkej takže není možne aby australak nakryl fenu kříženou s australakem a polovina štěnat neměla ocásky po otci austalakovi a ještě modrá nebo lila se muže vyskytnou jako nasledek křížení dvou merle jedincu.
Dalši blud... běžne se kříží pro potřebu slepeckých psu labrador a zlaták a štěnata jsou s delši srstí nebo i celkem dlouhou těch krátkosrstých tam moc není prostě vloha pro srst je v tomto připadě dominantní.
O přispěvatelce Flip více ve vedlější diskuzi
https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/3019443/jak-vratit-psa-chovateli#a3019462
ivulka2
napsal(a):
To je snužka nesmyslu a blábolu... tak třeba ocas u australaka...většina australaku se rodi s celym ocaskem sem tam některej ma ocasek deformovan nebo vrozen krátkej takže není možne aby australak nakryl fenu kříženou s australakem a polovina štěnat neměla ocásky po otci austalakovi a ještě modrá nebo lila se muže vyskytnou jako nasledek křížení dvou merle jedincu.
Dalši blud... běžne se kříží pro potřebu slepeckých psu labrador a zlaták a štěnata jsou s delši srstí nebo i celkem dlouhou těch krátkosrstých tam moc není prostě vloha pro srst je v tomto připadě dominantní.
Ve většině s vámi souhlasím Ale... běžne se kříží pro potřebu slepeckých psu labrador a zlaták a štěnata jsou s delši srstí nebo i celkem dlouhou těch krátkosrstých tam moc není prostě vloha pro srst je v tomto připadě dominantní....
nezlobte se, ale to odporuje naprosto Mendelovým zákonům. Pokud je tedy labrador vyšlechtěn naprosto stabilně pro kratší srst ( on typicky krátkou jako třebas boxer nemá) pak by měla podle prvního Mendelova zákona F1 srst VŽDY stejnou. Takže krátkou, nebo polodlouhou, ale všechna stejnou Pokud se štěňata liší, pak musí být u labradora nějaká chybka.
samain
napsal(a):
Ve většině s vámi souhlasím Ale... běžne se kříží pro potřebu slepeckých psu labrador a zlaták a štěnata jsou s delši srstí nebo i celkem dlouhou těch krátkosrstých tam moc není prostě vloha pro srst je v tomto připadě dominantní....
nezlobte se, ale to odporuje naprosto Mendelovým zákonům. Pokud je tedy labrador vyšlechtěn naprosto stabilně pro kratší srst ( on typicky krátkou jako třebas boxer nemá) pak by měla podle prvního Mendelova zákona F1 srst VŽDY stejnou. Takže krátkou, nebo polodlouhou, ale všechna stejnou Pokud se štěňata liší, pak musí být u labradora nějaká chybka.
Viděla jsem těch křižencu víc a většinou srst byla spiš polodlouhá, ke křížení se používaji vždy psi s pp takže chybka tam nemuže být.
ivulka2
napsal(a):
Viděla jsem těch křižencu víc a většinou srst byla spiš polodlouhá, ke křížení se používaji vždy psi s pp takže chybka tam nemuže být.
Nevím jestli si rozumíme. Ta polodlouhá srst je v pořádku. Ale neměla by být většinou, ale vždy u F1.
Zabývám se chovatelstvím ( včetně školy) 40 let a Mendelovy zákony vždy platily. Takže u F1 nikdy nemůže dojít k fenotypovým odchylkám. To až u F 2.
Co si pamatuju i z dětství, což teda bude cca před 25ti lety, tak když byl ZOO Hoch v Alešovce v Budějcích, tak jsme se tam taky chodili koukat přes zasklené dveře na štěňátka na prodej.
Normálně je venčili tenkrát před budovou v zahradě. Hned vedle měla ordinaci veterinářka, takže byli pod skoro trvalým dohledem.
Jednou už později když jsme tam byli něco kupovat jedno měli pobíhající v prodejně. A tenkrát můj muž na něj málem z nepozorností šlápnul a od tý doby říká, že chce jenom velký psy, protože jsou vidět. Jinak v ZOO Hoch v Alešovce se kdysi natáčel i Kameňák, jsou tam záběry z prodejny.
Pak se z objektu museli vystěhovat, teď je tam tuším školka.
Jinak tyhle články v Blesku beru s rezervou. To je samé: můžeme se domnívat, často pocházejí, je to zkrátka manipulativní. Pro mě je nejdůležitější asi věta: "Doplnila ovšem, že průkaz původu psi nemají, protože zverimex nemá statut chovné stanice, aby takové psy mohl prodávat.".
aj
napsal(a):
Mně na tom vadí, že to přispívá k vnímání psa jako spotřební zboží. Jako zákazník bych si nikdy takové štěně nekoupila, jako chovatel bych ho takto nikdy neprodávala.
No vždyť chovatelé s PP ani nesmí prodávat svá štěňata prostřednictvím zverimexů a různých výkupů - tím by porušili chovatelský řád a vystavují se postihu, stejně jako nesmí chovat štěňata bez PP. Ale bohužel víme, že teorie má oproti praxi určité mezery v dodržování řádů a nařízení...
fikovnice
napsal(a):
To je fakt otřes!
Čemu se divíte? Známý, co pracoval ve Francii, říká, že je to tam už dávno - štěňata za výlohou zverimexů. A vše špatné, co se objevilo na západě, dřív či později dorazilo k nám, takže prodej psů jako hrnců, mobilů apod. není výjimkou. Je to hnus, ale co se s tím dá dělat? Zakázat zákonem? Z toho nekouká pro poslance žádný profit, tak to ani řešit nebudou.
Rodinka v nákupáku. Jé mami pés. Táto, jdem pro něj. Tak jo mámo. Mámo, hoď ho do košíku k těm rohlíkům a jedem domů, už jsme tady celý den.
A jako novinka bude, že do pár let si psa koupíte na netu "www.nakupnikosik.cz" a přiveze vám ho kurýr. A jako dobrý kupní rádce budou na tom webu live kamery na výlohy, kde ti psi budou vystaveni pro ty, co ještě chodi nakupovat ve variantě první, tedy s košíkem.
No pecka.
aj
napsal(a):
Ano, takovýto prodej je běžný v některých krajinách. Obvykle v těch, kde je běžné i utrácení psů po několikadenním pobytu v útulcích. Je to prostě zboží co dosloužilo.
Ale to jsou dnes i lidé pro zaměstnavatale ( jen zboží co dosloužilo), dosahnou určitého věku a už je nikdo nechce zaměstnat a jsou na obtíž (zatím lidi naštěstí nikdo neutrácí), tak proč se tomu divíme u psů. To k nám jen dorazil kapitalismus, peníze a zisk nadevše...
koňadra
napsal(a):
Čemu se divíte? Známý, co pracoval ve Francii, říká, že je to tam už dávno - štěňata za výlohou zverimexů. A vše špatné, co se objevilo na západě, dřív či později dorazilo k nám, takže prodej psů jako hrnců, mobilů apod. není výjimkou. Je to hnus, ale co se s tím dá dělat? Zakázat zákonem? Z toho nekouká pro poslance žádný profit, tak to ani řešit nebudou.
To je vlastně pravda. Tak jak dříve pro nás byl vzor CCCP (SSSR), tak dnes musíme mít vše emerické... Zvířata ve výloze - !
Aliens_II
napsal(a):
Rodinka v nákupáku. Jé mami pés. Táto, jdem pro něj. Tak jo mámo. Mámo, hoď ho do košíku k těm rohlíkům a jedem domů, už jsme tady celý den.
A jako novinka bude, že do pár let si psa koupíte na netu "www.nakupnikosik.cz" a přiveze vám ho kurýr. A jako dobrý kupní rádce budou na tom webu live kamery na výlohy, kde ti psi budou vystaveni pro ty, co ještě chodi nakupovat ve variantě první, tedy s košíkem.
No pecka.
"A jako novinka bude, že do pár let si psa koupíte na netu "www.nakupnikosik.cz" a přiveze vám ho kurýr. A jako dobrý kupní rádce budou na tom webu live kamery na výlohy, kde ti psi budou vystaveni pro ty, co ještě chodi nakupovat ve variantě první, tedy s košíkem. "
Při zvrácenosti dnešní doby klidně věřím, že to, co popisujete, nastane...

Od malička mi říkali pes s pp, páč to je záruka, že je to plemeno, je zdravý, má tu a tu povahu...a teď se tyto výhody pomalu jedna po druhé odsouvají a říkáte, že nikdo nezaručuje zdraví, dnes tu čtu že ani povahu. povolujete uchovnit dkk 2 nebo 3 nebo co to tu probíhá snad u ovčáků, netuším přesně, u povahy záleží kdo to posuzuje. poradce chovu je sám největší distributor štěníků s pp, tak přeci nebude vyřazovat bázlivé, když jeho astička je bázlivá. dokud bude tento národ úplatný od soudce po zametače chodníku, bude se podvádět. řídím se rozumem, ne jen pp, ne jen chovkou. rozumem.
napsal(a):
Od malička mi říkali pes s pp, páč to je záruka, že je to plemeno, je zdravý, má tu a tu povahu...a teď se tyto výhody pomalu jedna po druhé odsouvají a říkáte, že nikdo nezaručuje zdraví, dnes tu čtu že ani povahu. povolujete uchovnit dkk 2 nebo 3 nebo co to tu probíhá snad u ovčáků, netuším přesně, u povahy záleží kdo to posuzuje. poradce chovu je sám největší distributor štěníků s pp, tak přeci nebude vyřazovat bázlivé, když jeho astička je bázlivá. dokud bude tento národ úplatný od soudce po zametače chodníku, bude se podvádět. řídím se rozumem, ne jen pp, ne jen chovkou. rozumem.
Je třeba se řídit rozumem a vybrat tu správnou chovku a toho správného chovatele. Takže od malička vám to říkali správně, když chcete koupit štěně určitého plemene, tak s PP. Ale chce to pečlivě vybírat a něco o daném plemeni a jeho standardu vědět, a pak navštívit nějakou výstavu nebo bonitaci daného plemene, kde se také spoustu věcí od chovatelů mezi řečí dovíte a hledat všechny možné dostupné informace na internetu ještě před koupí štěněte - pak to není problém správně vybrat.

bilusik
napsal(a):
Je třeba se řídit rozumem a vybrat tu správnou chovku a toho správného chovatele. Takže od malička vám to říkali správně, když chcete koupit štěně určitého plemene, tak s PP. Ale chce to pečlivě vybírat a něco o daném plemeni a jeho standardu vědět, a pak navštívit nějakou výstavu nebo bonitaci daného plemene, kde se také spoustu věcí od chovatelů mezi řečí dovíte a hledat všechny možné dostupné informace na internetu ještě před koupí štěněte - pak to není problém správně vybrat.
A tak chodím dvacet let a snažím se si to neznechutit to pp...a přidávám se k názoru, že cena většiny papíráčků není normální. testy, ok, výstava ok, ale tolik to fakt nestojí. hrál si s námi štěník arg. dogy, i já trouba vidím, že nestandartní a stál 25 tisíc. říkám to je snad vtip ne jste padlí na hlavu a majitelé neeee, že prý standart stál 30. no dostali pytlíček royalu a vyšívaný obojek se jménem hafánka. na břiše pupínky. prý jak lezl chovatelce pod postel se odřel...říkám to není odřenina, to jsou pupínky...a zmizte mi ze zahrady, můj pes je zdráv, vyrážku nechcu a vy jste se nechali napálit.
napsal(a):
A tak chodím dvacet let a snažím se si to neznechutit to pp...a přidávám se k názoru, že cena většiny papíráčků není normální. testy, ok, výstava ok, ale tolik to fakt nestojí. hrál si s námi štěník arg. dogy, i já trouba vidím, že nestandartní a stál 25 tisíc. říkám to je snad vtip ne jste padlí na hlavu a majitelé neeee, že prý standart stál 30. no dostali pytlíček royalu a vyšívaný obojek se jménem hafánka. na břiše pupínky. prý jak lezl chovatelce pod postel se odřel...říkám to není odřenina, to jsou pupínky...a zmizte mi ze zahrady, můj pes je zdráv, vyrážku nechcu a vy jste se nechali napálit.
No tak když jsou hloupí a kupují nestandard za 25 tisíc Kč, za to jim nikdo nemůže - za blbost se platí. Nebylo lepší si připlatit 5 tisíc Kč a koupit si kvalitní štěně ? Nebo si vybrat jiné početnější plemeno, kde jsou ceny o dost nižší ? A jinak pupínky na břiše může být alergická reakce na něco - jeden můj pes to mýval v létě z trávy. To co píšete ještě není důvod si nekoupit psa s PP, to co píšete jen dokazuje, že jsou někteří lidé hlupáci.

Neříkám nekupovat pp, říkám, že jsou drahé a nemají k tomu důvod. nikdo mi to nevymluví. nebo sem nekdo chce dát screen účetnictví ? nákladů na uchovnění, malinko granulek štěníků, jednu výstavu, bonitaci ? očkování, odčervení ? za štěně platím odčervení + očkování 800kč. to je i se vzteklinou. další očkování je za 3 roky vzteklina už u nového majitele. kdyby byl pes s pp za deset a ne za dvacet, moc lidí by ty chudáky bez pp nekupovalo. jasně, některých ras je málo, tak jsou dražší...taky už mě pustilo šetření na dinga...vtip...ale fakt je to drahé. útulky co znám jsou plné celých těch dvacet let co tam venčím...tak to úplně nebude těmi množírnami dnes. čipovat a jeden registr by to vyřešil.

napsal(a):
Neříkám nekupovat pp, říkám, že jsou drahé a nemají k tomu důvod. nikdo mi to nevymluví. nebo sem nekdo chce dát screen účetnictví ? nákladů na uchovnění, malinko granulek štěníků, jednu výstavu, bonitaci ? očkování, odčervení ? za štěně platím odčervení + očkování 800kč. to je i se vzteklinou. další očkování je za 3 roky vzteklina už u nového majitele. kdyby byl pes s pp za deset a ne za dvacet, moc lidí by ty chudáky bez pp nekupovalo. jasně, některých ras je málo, tak jsou dražší...taky už mě pustilo šetření na dinga...vtip...ale fakt je to drahé. útulky co znám jsou plné celých těch dvacet let co tam venčím...tak to úplně nebude těmi množírnami dnes. čipovat a jeden registr by to vyřešil.
Psi s PP se dají pořídit už za 5 000 Kč, často levněji než bez PP.
Náklady na chov jsou různé, záleží na plemeni a na klubu a obáší to trochu víc položek, než jste vyjmenovala. Možná se v některých případech chovem dá i vydělat, ale většinou chovatel končí v mínusu.

Jasně, že víc položek. tak mi je tedy někdo vyjmenujte i s cenami. vydělávat ano, také neprodávám pc pod náklady. já např. koupím základní desku ntb s plasty. potřebuji klávesnici, lcd, disk, ram, adaptér. deska stála litr, lcd 600, klávesnice 300, disk totéž, ram také, adaptér 100. jsem na 2600. prodávám za 3600. mám jich 10, vydělám 10 tisíc. ano, můžu si říct i 4500 za kus, ale oni by lidé pak také mohli jít jinam pro levnější neznačkový kus. vyzkoušeno. mám dobrý pocit, že prodávám kvalitní věc, po telefonu, po mailu poradím jak se píší čísílka s shiftem a lidé mě na netu nepomlouvají.

Jo jsou v mínusu a proto tolikrát otočili abecedu. já jsem jen pro pp, ale proboha už někdo řekněte pravdu. je to pro prachy. jinak byste to rozdávali zdarma. ani vy, ani já nejsme spadlí z jahody na znak
napsal(a):
Jo jsou v mínusu a proto tolikrát otočili abecedu. já jsem jen pro pp, ale proboha už někdo řekněte pravdu. je to pro prachy. jinak byste to rozdávali zdarma. ani vy, ani já nejsme spadlí z jahody na znak
"je to pro prachy. jinak byste to rozdávali zdarma."
Co to je za podivnou dedukci? Když někdo prodává štěně s PP, vypiplané, jde o člověka věnujícího se chovatelství, navkládal do chovu nejen své úsilí, ale i nemalé finance, tak proč by probůh měl pak štěňata rozdávat zdarma? Vy máte na PC také marži, jak píšete. Mmch., jsem si rozbila LCD u starého noťasu a protože jej mám fakt ráda a jsem na něj mnoho let zvyklá, tak jsem se po novém displeji pídila a sehnala až na druhém konci republiky. Za 4tis. Kč! Tj. několikanásobně vyšší cenu než má celý notebook. Ale to byla moje vůle, moje chtění, nikdo mě do té koupě nenutil. A tak je to i se štěňaty s PP. Přece - MIMO JINÉ - se dívám i na cenu. Zdá-li se mi nepřiměřeně vysoká a já tolik nechci investovat, tak neinvestuji...a poohlédnu se po levnější alternativě. Když píšete, že jste viděl(a) nestandardní předražené štěně (mám na mysli tu dogu), tak zveřejněte z jaké chovky. Mám pocit, že zrovna zveřejňování nekalých obchodních praktik (ať už při obchodování s PP psy či bezPP psy) by mohlo přispět ke zlepšení situace na trhu...

napsal(a):
Tak jo, jeden příklad chovatele, který má chovatelský záměr a přemýšlí, kým bude krýt. Perfektního krycího psa (zdaleka nejde o tituly) objeví přes 1000 km daleko. Tak si spočítejte jen tu cestu, kdy třeba benzin a dálniční poplatky vyjdou cca na 10 000 Kč + krycí poplatek s tím, že třeba bude mít jen 2 štěňata. To je pak pekelně drahá záležitost a těžko si náklady vydělí dvěma a napálí podle toho cenu. Já mám jen krycího psa, tak vám náklady na vrh rychle nespočítám (navíc každé plemeno to má opravdu jinak, často se dělají nepovinné zdravotní testy, nadstandardní vet péče atd. atd.), ale nedávno jsem se bavila s paní, co chová ohaře, a vrh s krycím psem v ČR jí vyšel skoro na 100 000 Kč - skončila ve ztrátě, stejně jako vrhy předtím. Ano, jsou ChS, které to mrskají za co nejmenší náklady a na mazlíky bez perspektivy, ale pořád aspoň v rámci pravidel.
napsal(a):
Cena se odvíjí od toho, jak početné a populární plemeno si vyberete, pokud chcete levnější štšně s PP, nesmíte vybrat málopočetné módní plemeno, o které je zájem, když si vyberete třeba NO s PP, pořídíte už za 6 tisíc Kč standard. Cena je relativní, co je pro někoho drahé je pro jiného co plemenu rozumí normální cena. Pokud někdo chce levného psa s PP, musí vybírat z běžných početněji zastoupených plemen. Takže vaše úvahy mi přijdou dost jednoduché a zcestné. Pořád si myslím, že je lepší pořídit určité plemeno s PP než bez PP, a pokud chcete jen kamaráda, nejtrvejte třeba ani na plemenu, pořiďte si křížence z útulku, uděláte dobrý skutek a nepodpoříte množárny bezpapíráků.

bilusik
napsal(a):
Cena se odvíjí od toho, jak početné a populární plemeno si vyberete, pokud chcete levnější štšně s PP, nesmíte vybrat málopočetné módní plemeno, o které je zájem, když si vyberete třeba NO s PP, pořídíte už za 6 tisíc Kč standard. Cena je relativní, co je pro někoho drahé je pro jiného co plemenu rozumí normální cena. Pokud někdo chce levného psa s PP, musí vybírat z běžných početněji zastoupených plemen. Takže vaše úvahy mi přijdou dost jednoduché a zcestné. Pořád si myslím, že je lepší pořídit určité plemeno s PP než bez PP, a pokud chcete jen kamaráda, nejtrvejte třeba ani na plemenu, pořiďte si křížence z útulku, uděláte dobrý skutek a nepodpoříte množárny bezpapíráků.
Levneho nestandarda lze sehnat i u malopocetnych plemen.

Otázkou je proč kupovat nestandart ? když někomu nevadí, že to má špatnou barvu, ne super povahu a ještě je kryptorchid a dá za to 20 nebo i 10 litrů...nevím co se tím získalo. spíš by se taková neměla produkovat ani s pp. mně to vadí. nekoupím si teda bez pp, ale ani mrchu a ani křížence z útulku. se mi nelíbí. říkám to narovinu. počkám, až ceny budou odpovídat kvalitě. každý den vidím další stížnosti kde nekupovat. vím, že poradce chovu lže, na netu se pomlouvá. vážně nevím kde si psa koupit. loni jsem chtěla něco z kerberos dog, zas čtu nějaké problémy...to mě zas na rok znechutí...nikdo nemá konkrétní radu. jen že jako hledej dobrou chovku, jdi do útulku...no díky... já vím kde jsou ok psi, má je můj fotřík, ale nechce je prodávat. jednu ast mi dal loni. já mám vyřešeno. ale fakt, řekněte mi kde najít poctivou chovku.

Doga 25 t. je ok...kdyby to bylo jak má být... aby si to zas nekoupil kde kdo. včera vipet za 35 t. prej rodiče šampioni, otec import...no já su taky import, letenka po evropě 300kč...vipet je taaak bázlivej, oni jsou nešťastný...já vím, že vše má svou cenu, svého kupce...ale ceny v čr těm množkám hrozně nahrávají. kdybyste lidi dali do inzerátu jasnou cenu a ne dohodou, okamžitě vidíte rozdíl.

fikovnice
napsal(a):
"je to pro prachy. jinak byste to rozdávali zdarma."
Co to je za podivnou dedukci? Když někdo prodává štěně s PP, vypiplané, jde o člověka věnujícího se chovatelství, navkládal do chovu nejen své úsilí, ale i nemalé finance, tak proč by probůh měl pak štěňata rozdávat zdarma? Vy máte na PC také marži, jak píšete. Mmch., jsem si rozbila LCD u starého noťasu a protože jej mám fakt ráda a jsem na něj mnoho let zvyklá, tak jsem se po novém displeji pídila a sehnala až na druhém konci republiky. Za 4tis. Kč! Tj. několikanásobně vyšší cenu než má celý notebook. Ale to byla moje vůle, moje chtění, nikdo mě do té koupě nenutil. A tak je to i se štěňaty s PP. Přece - MIMO JINÉ - se dívám i na cenu. Zdá-li se mi nepřiměřeně vysoká a já tolik nechci investovat, tak neinvestuji...a poohlédnu se po levnější alternativě. Když píšete, že jste viděl(a) nestandardní předražené štěně (mám na mysli tu dogu), tak zveřejněte z jaké chovky. Mám pocit, že zrovna zveřejňování nekalých obchodních praktik (ať už při obchodování s PP psy či bezPP psy) by mohlo přispět ke zlepšení situace na trhu...
Víte, já rozumím pc, tak vám řeknu, že existují 4 druhy lcd, nejdražší stojí necelé dva tisíce a je to 3D led. a vy mi řekněte, kolik opravdu stojí pp pes. ohledně dogy nevím název chovky, morava, snad jich tam není tolik, zjistím.
napsal(a):
Tak jo, jeden příklad chovatele, který má chovatelský záměr a přemýšlí, kým bude krýt. Perfektního krycího psa (zdaleka nejde o tituly) objeví přes 1000 km daleko. Tak si spočítejte jen tu cestu, kdy třeba benzin a dálniční poplatky vyjdou cca na 10 000 Kč + krycí poplatek s tím, že třeba bude mít jen 2 štěňata. To je pak pekelně drahá záležitost a těžko si náklady vydělí dvěma a napálí podle toho cenu. Já mám jen krycího psa, tak vám náklady na vrh rychle nespočítám (navíc každé plemeno to má opravdu jinak, často se dělají nepovinné zdravotní testy, nadstandardní vet péče atd. atd.), ale nedávno jsem se bavila s paní, co chová ohaře, a vrh s krycím psem v ČR jí vyšel skoro na 100 000 Kč - skončila ve ztrátě, stejně jako vrhy předtím. Ano, jsou ChS, které to mrskají za co nejmenší náklady a na mazlíky bez perspektivy, ale pořád aspoň v rámci pravidel.
Souhlasím, ale vyprávějte to megií, která evidentně nikdy nic s PP neodchovala, chov si nezkusila - ti co si to sami nezkusili, co to stojí peněz, volného času a úsilí, ti tu hloupě melou nejvíc. Kdyby si to třeba u nějakého plemene zkusila třeba nějakých 10 let, pak by asi mluvila jinak...

bilusik
napsal(a):
Souhlasím, ale vyprávějte to megií, která evidentně nikdy nic s PP neodchovala, chov si nezkusila - ti co si to sami nezkusili, co to stojí peněz, volného času a úsilí, ti tu hloupě melou nejvíc. Kdyby si to třeba u nějakého plemene zkusila třeba nějakých 10 let, pak by asi mluvila jinak...
Megííí je hlavně mimo celkově. Za příklady dává takové extrémy, že bůh ví, jestli je to vůbec pravda, a nejvíc mě pobavila hláška, že nestandardy be se u PP neměly produkovat. Takže podle ní by se nestandadní štěňata asi měla uspat, když už se narodí, páč genetika je mrcha a naplánovat spojení se stoprocentním výsledkem prostě nejde.
Sam 90210

napsal(a):
Megííí je hlavně mimo celkově. Za příklady dává takové extrémy, že bůh ví, jestli je to vůbec pravda, a nejvíc mě pobavila hláška, že nestandardy be se u PP neměly produkovat. Takže podle ní by se nestandadní štěňata asi měla uspat, když už se narodí, páč genetika je mrcha a naplánovat spojení se stoprocentním výsledkem prostě nejde.
Ne že neprodukovat, ale hodně odlišit cenou. hodně. vy plánujete. a kdo ještě ? moc toho není. já se naopak příkladů nedržím, mám svou hlavu a bezpapíráka nekoupím jen pro to co jsem viděla nebo četla tady. ale znechucených je čím dál víc. nechovám, to je pravda. je tu přepsováno.

Sam 90210
napsal(a):
Http://www.lidovky.cz/prodej-psu-na-internetu-inzertni-portaly-jsou-plne-pochybnych-nabidek-neduzivych-stenat-gvx-/zpravy-domov.aspx?c=A160202_215645_ln_domov_ELE.
Paní kadlecová je prostě búú.

napsal(a):
Ne že neprodukovat, ale hodně odlišit cenou. hodně. vy plánujete. a kdo ještě ? moc toho není. já se naopak příkladů nedržím, mám svou hlavu a bezpapíráka nekoupím jen pro to co jsem viděla nebo četla tady. ale znechucených je čím dál víc. nechovám, to je pravda. je tu přepsováno.
U PP chovu se v určité minimální míře plánuje všude, nemůžete jen tak spojit dva jedince, jak vás napadne. Krytí musí být schváleno, mimo jiné na základě ne/příbuznosti předků, zdravotních testů (př. max. přenašeč x čistý apod.) aj. A nestandard se zpravidla prodává za poloviční cenu, která je většinou shodná s průměrnou cenou štěněte bez PP, ale mnohdy i nižší.
No a když se podíváte na útulky, tak přepsováno je hlavně psy bez PP a kříženci, ale jejich vznik se nedá nazvat chovem, to je právě ta produkce.

Ví někdo jak je to se zákonem dnes ? to jako paní množí, je to zavřené v klecích, ulepené, hubené, určitě o ní finančák neví a nikdo jí nemůže zavřít ? vždyť normálně krade a týrá zvířata. já to nechápu. něco ukradnu, vězení. množky okrádají stát a nic se neděje ? už šel někdo do vězení ? nebo se jen straší ?

napsal(a):
U PP chovu se v určité minimální míře plánuje všude, nemůžete jen tak spojit dva jedince, jak vás napadne. Krytí musí být schváleno, mimo jiné na základě ne/příbuznosti předků, zdravotních testů (př. max. přenašeč x čistý apod.) aj. A nestandard se zpravidla prodává za poloviční cenu, která je většinou shodná s průměrnou cenou štěněte bez PP, ale mnohdy i nižší.
No a když se podíváte na útulky, tak přepsováno je hlavně psy bez PP a kříženci, ale jejich vznik se nedá nazvat chovem, to je právě ta produkce.
Ale plánovat a plánovat. někdo se snaží víc, většina málo. jinak vám rozumím, souhlasím. proč se právo a trest nedá rychle uplatnit na těchto svi.ích ale nepochopím. kde to vázne ?
Sam 90210

XXX.XXX.148.220
napsal(a):
Ví někdo jak je to se zákonem dnes ? to jako paní množí, je to zavřené v klecích, ulepené, hubené, určitě o ní finančák neví a nikdo jí nemůže zavřít ? vždyť normálně krade a týrá zvířata. já to nechápu. něco ukradnu, vězení. množky okrádají stát a nic se neděje ? už šel někdo do vězení ? nebo se jen straší ?
Mno daňové úniky se těžko prokazují a tresty za týrání zvířat ? S čistým rejstříkem pokuta nebo max. podmínka v lepším případě zákaz chovu ale kdo to ohlídá ?

napsal(a):
Ale plánovat a plánovat. někdo se snaží víc, většina málo. jinak vám rozumím, souhlasím. proč se právo a trest nedá rychle uplatnit na těchto svi.ích ale nepochopím. kde to vázne ?
Největší průšvih jsou možnosti KVS. Pes má vodu, neválí se ve výkalech a není podvyživený. Pokud je toto splněno, nelze nic dělat. A dokud budou lidé tupci a nebudou chtít kupní smlouvu, tak nezmůže nic ani finančák.
Ve vašich možnostech je vybrat si ChS, která plánuje. Ale to skutečně musíte do terénu.
napsal(a):
Doga 25 t. je ok...kdyby to bylo jak má být... aby si to zas nekoupil kde kdo. včera vipet za 35 t. prej rodiče šampioni, otec import...no já su taky import, letenka po evropě 300kč...vipet je taaak bázlivej, oni jsou nešťastný...já vím, že vše má svou cenu, svého kupce...ale ceny v čr těm množkám hrozně nahrávají. kdybyste lidi dali do inzerátu jasnou cenu a ne dohodou, okamžitě vidíte rozdíl.
Vipeta za 35 tisíc Vám nevěřím. Buď kecáte Vy nebo Vám kecal majitel. Ceny tohoto plemene jsou zhruba třetinové a dlouhodobě stabilní - není a nikdy to totiž nebylo plemeno módní. Kdybyste chtěla utratit 35 tisíc za whippeta, musela byste hooodně dlouho hledat. Např. i v krajině původu - Velké Británii, stojí kvalitní štěně z dobré dostihové nebo výstavní linie kolem 500 GBP.

Sam 90210
napsal(a):
Mno daňové úniky se těžko prokazují a tresty za týrání zvířat ? S čistým rejstříkem pokuta nebo max. podmínka v lepším případě zákaz chovu ale kdo to ohlídá ?
Tak se bude množit dál. super. krásná informace při pondělku. a já hloupá platím daně za pronájem. nikdo to nehlídá. já nevím jak je to s právy vet. správy nebo podobnými institucemi, ale to vážně není nikdo hlídací jo. fuj. kde to žijeme. dát pokutu, zákaz chovu, pak udělat přepadovku a když najdu zvířata, tak zavřít, ne. jako když se poruší podmínka. dobrovolně se hlásím k takovéto dobrovolnické práci, pokud by někdo zkoušel, že nejsou peníze.
Zeptám se asi blbě. Ty množírny, to nejsou podnikatelské subjekty? Nebo jinak, ti poctivci, kterým věříte, nebo kupujete, koupili jste od nich vaše miláčky, to neni jako předmět podnikání, nebo tak něco?
A jakým zákonem se to vše řídí, páč z toho by mě vycházelo pouze občanský. A spory by šly zase jen právem občanským, něco jako soused souseda napadl hráběmi, páč mu kradl seno.
Psy můžete chovat, aniž byste na to měl zřízenou živnost, jelikož se jedná o zájmovou činnost a tzv. nahodilé příjmy. Nicméně pokud Vaše příjmy z prodeje štěňat přesáhnou 20 tisíc Kč ročně, vztahuje se na ně daňová povinnost. Vztahy mezi kupujícím a prodávajícím se řídí občanským zákoníkem.
napsal(a):
Jasně, že víc položek. tak mi je tedy někdo vyjmenujte i s cenami. vydělávat ano, také neprodávám pc pod náklady. já např. koupím základní desku ntb s plasty. potřebuji klávesnici, lcd, disk, ram, adaptér. deska stála litr, lcd 600, klávesnice 300, disk totéž, ram také, adaptér 100. jsem na 2600. prodávám za 3600. mám jich 10, vydělám 10 tisíc. ano, můžu si říct i 4500 za kus, ale oni by lidé pak také mohli jít jinam pro levnější neznačkový kus. vyzkoušeno. mám dobrý pocit, že prodávám kvalitní věc, po telefonu, po mailu poradím jak se píší čísílka s shiftem a lidé mě na netu nepomlouvají.
Mohla by jste mi prosím napsat jak dlouho vám trvá, než si vyděláte těch 10 tisíc ?
Pro chovatele totiž štěňata znamenají minimálně dvouměsíční zápřah. Já si např. na prvních deset dnů beru dovolenou, později nastupuje babička na hlídání.
balisek
napsal(a):
Psy můžete chovat, aniž byste na to měl zřízenou živnost, jelikož se jedná o zájmovou činnost a tzv. nahodilé příjmy. Nicméně pokud Vaše příjmy z prodeje štěňat přesáhnou 20 tisíc Kč ročně, vztahuje se na ně daňová povinnost. Vztahy mezi kupujícím a prodávajícím se řídí občanským zákoníkem.
Děkuju a ještě tedy dotaz.
V těch Budějovicích má ty psíky ve výloze, řekněme, nějaký "zverimex". A v tom případě se šílenec, co toho psa koupí může bít o prsa se zverimexem?
No jo, já už do toho raději šťárat nebudu a budu jen sledovat diskuzi.

aj
napsal(a):
Mohla by jste mi prosím napsat jak dlouho vám trvá, než si vyděláte těch 10 tisíc ?
Pro chovatele totiž štěňata znamenají minimálně dvouměsíční zápřah. Já si např. na prvních deset dnů beru dovolenou, později nastupuje babička na hlídání.
Já vydělávám, vy chováte. tak jsem to tu dnes pochopila já z reakcí lidí. pokud budu počítat čas práce, nevydělávám nic. tak to je. pokud budu počítat, že s lidmi trávím dost času na telefonu, vyráběním návodů s fotkami, dohady s dopravci dílů a já nevím co všechno, nevydělávám opravdu nic. záleží tedy na kolik si ceníte svůj čas. pokud už mám vše co potřebuji na stole, jeden kus mám do 15 min. složený,30 minut instalace, cca chvíle nějaký soft na přání. ale také si můžu počkat na nějakou věc 40 dní. takže se mi peníze točí, rozhodně ale nestrádám. já tohle dala jako příklad nákladů a zisku. nikdo mi nevyčíslil kolik je náklad na štěně. protože je to složité. chápu. vím jaký je to zápřah, chovám úctu k chovatelům od dob, kdy mi zakázali si doma hrát s malinkými filami a musela jsem dělat dospělácké věci a viděla jsem ty starosti. mě prostě jen štve, že je čím dál víc špatného. takže moje úcta pomalu upadá. a je mi to hodně líto.

balisek
napsal(a):
Vipeta za 35 tisíc Vám nevěřím. Buď kecáte Vy nebo Vám kecal majitel. Ceny tohoto plemene jsou zhruba třetinové a dlouhodobě stabilní - není a nikdy to totiž nebylo plemeno módní. Kdybyste chtěla utratit 35 tisíc za whippeta, musela byste hooodně dlouho hledat. Např. i v krajině původu - Velké Británii, stojí kvalitní štěně z dobré dostihové nebo výstavní linie kolem 500 GBP.
Jo, určitě kecal. oni to dělají lidé často. asi je moderní říkat já dal padesát litrů za psa. se pak cítí dobře nebo co. bylo by super, kdyby ceny byly u pp napsané. přeci se za ně nikdo nestydí.
napsal(a):
Já vydělávám, vy chováte. tak jsem to tu dnes pochopila já z reakcí lidí. pokud budu počítat čas práce, nevydělávám nic. tak to je. pokud budu počítat, že s lidmi trávím dost času na telefonu, vyráběním návodů s fotkami, dohady s dopravci dílů a já nevím co všechno, nevydělávám opravdu nic. záleží tedy na kolik si ceníte svůj čas. pokud už mám vše co potřebuji na stole, jeden kus mám do 15 min. složený,30 minut instalace, cca chvíle nějaký soft na přání. ale také si můžu počkat na nějakou věc 40 dní. takže se mi peníze točí, rozhodně ale nestrádám. já tohle dala jako příklad nákladů a zisku. nikdo mi nevyčíslil kolik je náklad na štěně. protože je to složité. chápu. vím jaký je to zápřah, chovám úctu k chovatelům od dob, kdy mi zakázali si doma hrát s malinkými filami a musela jsem dělat dospělácké věci a viděla jsem ty starosti. mě prostě jen štve, že je čím dál víc špatného. takže moje úcta pomalu upadá. a je mi to hodně líto.
OK. Já netvrdím, že chovatelé z toho nic nemají. Samozřejmě záleží na módnosti plemene.
Pokud nechováte co právě frčí a děláte to poctivě... No, odvážím se tvrdit, že jinde by se ty peníze vydělali snadněji. Chovatelé obvykle svou práci kolem chovu nezapočítávají.

aj
napsal(a):
OK. Já netvrdím, že chovatelé z toho nic nemají. Samozřejmě záleží na módnosti plemene.
Pokud nechováte co právě frčí a děláte to poctivě... No, odvážím se tvrdit, že jinde by se ty peníze vydělali snadněji. Chovatelé obvykle svou práci kolem chovu nezapočítávají.
Love vera

XXX.XXX.68.148
Hello good day i am happy to connect with you my name is vera i will be happy to Talk to you please send me mail so that you will know me more pleasure to read from you thanks
(verazokaya@hotmail.com)
Dobrý deň, dobrý deň Som rád, že sa s vami spojiť volám sa vera Budem rád s vami hovoriť, prosím pošlite mi e-mail, takže mi bude vedieť viac potešenie čítať z vás vďaka.