To se asi nedá takto říct, ale určitě to pro psa není vhodné. Lidské jídlo obsahuje méně živočišných bílkovin a více cukrů než kolik potřebuje pes. Dále lidské jídlo obsahuje hodně soli a ta je pro psa velmi nevhodné, nemluvě o různých dochucovadlech a koření. Takže zbytky dejte radši slepicím nebo si kupte jiné užitečné zvíře - to také potěši.
Pokud nejde o maso, ktere je bud syrove, anebo tepelne uprave bez koreni, neosolenou ryzi, brambory, kroupy, nekorenenou zeleninu,.., dle me nema jine, lidske´´ jidlo v psi misce co delat - mysleno hlavne na zbytky z obeda, starej salam ap.
To stejne, jako do psi misky nepatri sunty granule...
Pes proste neco potrebuje a kdyz na to nemam, jednoduse si ho neporidim, ze.
simona3
napsal(a):
V poslední době, se říká, že dávat pso lidské jídlo je mínus 1 měsíc jeho života. Jaké máte zkušenosti s totou podobou potravy
Myslíte jako hlavní složku krmiva? Nesouhlasím s tím, psovi naše kořeněná a slaná jídla nesvědčí (pod pojmem lidské jídlo si představím zbytky od oběda). Jablko, mrkev, syrové maso apod. neberu jako "lidské" ale prostě potravu. Na druhou stranu, sama občas dám plátek dušené šunky jako speciální odměnu. Jednou za čas to snad takovou paseku nenaseká
Záleží co. když vám zbyde koprovka s knedlem, tak to zrovna dobré není. Ovšem když dáte maso nebo zeleninu z polívky, kousek pečeného kuřete apod, toho bych se nebála. Pokud je tam navíc jen troška soli, nic nevhodného. Sůl konzervuje a v rozumné míře neškodí ani psu, dává se i do granulí.
simona3
napsal(a):
V poslední době, se říká, že dávat pso lidské jídlo je mínus 1 měsíc jeho života. Jaké máte zkušenosti s totou podobou potravy
Jeden velmi známý výcvikář a chovatel NO své psy krmil podle svých slov zbytky z blízké ZŠ, psy měl v kondici a dožívali se vysokého věku. U nás se krmí přirozeným jídlem, my jako lidé málo solíme, takže občas něco dostanou, ale na tu sůl dáváme pozor. Myslím, že je v tom méně chemie než v granulích a konservách.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Nic se nemá přehánět a krmit psa výhradně zbytky vhodné není. Ale dát mu dojíst občas to, co zbude, proč ne, když to není nějak extra kořeněné, a když to pes bez problémů snáší. Já bych klidně dala i tu výše zmíněnou koprovku s knedlou, protože ji vařím z mléka a jediné koření, co obsahuje, je kopr, což není v pravém slova smyslu, koření, ale bylinka. Moji velcí psi zbytky po obědě, večeři, vždycky dostávali (ne tolik, aby se toho nasytili, ale spíš na chuť), těšili se na vylízání talířů,... S menšími psy bych byla opatrnější. A je třeba mít na paměti, že to, co stráví jeden pes bez problémů, např. mléčná omáčka, z toho může druhý průjmovat.
Takže: my lopaty jsme na vesnici vždycky psy krmili jen zbytky. Nebyly granule, nevařilo se psu zvlášť. Nebyli to výstavní chovní jedinci, ale, jen" psi. Vyžírali to, co se chystalo prasatům a slepicím a namačkané brambory se spařeným šrotem, byla pro ně velká dobrota. Vařili se polévky, takže tu dostal skoro každý den, do toho zbytky masa a kostí a rohlík, či tu knedlu, chleba, brambory. Prostě se mu shrnulo všechno, co na talířích zbylo, včetně všech omáček. Jediné, co jsme vybírali byly kuličky pepře a nového koření. Děda s babičkou tehdy ještě ani to ne. Všichni naši psi (co si je já pamatuju, tedy 5) umřeli stářím v 15-17 letech, veterináře nikdy nepotřebovali. Ještě podotknu, že nebyly ty, zázračné pytlíčky" koření, takže se kořenilo solí, pepřem, novým kořením, mletou paprikou+klasické bylinky. Já u svých psů také dodržovala striktně správné psí krmení několik let, přesto problémy s trávením měli neustále. Teď, co byl berňák dost nemocný, už na to celkem kašlu a dávám jim, co mi přijde na mysl, někdy jim do jejich vařeného jídla přihrnu i zbytky z našeho. Říkám si, ať si chlapec chutně popapká, když už tady stejně asi dlouho nebude..

Koprovka - pšeničná mouka a cukr - cukr do ní nedávám, nechutná nám sladkokyselá, ale to je subjektivní a každý ji vaříme jinak. Vy psovi vůbec nedáte nic s cukrem? Třeba kousek buchty, sladký tvaroh, ...?
A pozastavím se i nad pšenicí - to fakt psovi nedáte vůbec nic s pšenicí? Máte alergika? To u nás psi milují rohlíky, a minimálně jeden denně dostanou. Stejně jako dostanou piškoty, kousek buchty, kousek chleba s paštikou, atd., kousek tvrdého chleba sušeného koním, těstoviny,...

napsal(a):
Koprovka - pšeničná mouka a cukr - cukr do ní nedávám, nechutná nám sladkokyselá, ale to je subjektivní a každý ji vaříme jinak. Vy psovi vůbec nedáte nic s cukrem? Třeba kousek buchty, sladký tvaroh, ...?
A pozastavím se i nad pšenicí - to fakt psovi nedáte vůbec nic s pšenicí? Máte alergika? To u nás psi milují rohlíky, a minimálně jeden denně dostanou. Stejně jako dostanou piškoty, kousek buchty, kousek chleba s paštikou, atd., kousek tvrdého chleba sušeného koním, těstoviny,...
U nás je to také tak, klidně dám psům i ty zbytky jídla.Nepoužívám žádné chemické přísady do jídla, jen koření-bylinky a ty psům určitě nevadí.A jelikož ani moc nesolíme, ta trocha soli psům také nevadí.jinak trochu soli potřebuje téměř každý tvor.Náš tibeťan žere i kukuřici slepicím, šrot kozám i granule králíkům a také mu to nevadí.Průjem v životě neměl.
Rohlíky jsem také nedávala, dostávali maximálně tak jeden do měsíce, jestli vůbec. Koncem jara berňák onemocněl a nechtěl jíst nic, ani tu slaninu, škvarky, vždycky jen ždibíček něčeho a konec. Pomohly(jak už jsem psala jinde) voňavé rohlíčky z místní Pekárny a rozjedl se. Od té doby ráno dostávají rohlík. Jsou to velcí psi, takže to zase není až tak moc Snažím se i pro nás vařit bez jakékoliv chemie, nechci napsat vyloženě, zdravě", protože kromě oliváče také používám sádlo, máslo i slaninu
Ja tiež psovi zvyšky z kuchyne dám pokiaľ to nie je zrovna chilly con carne, alebo pikantný guláš. Určite to však netvorí hlavnú zložku jeho krmiva, tú tvorí mäso a keď k tomu 2x týždenne dostane zbytok prívarku, polievky či nejakého mäska aj keď trocha prisoleného a prikoreneného nemyslím si, že by mu to nijako ublížilo. Dôležité je, že je na to naučený a nedostane to raz za rok vo veľkom množstve. Náš pes rovnako miluje vyjedať koňom kukuricu a suché rohlíky niekedy ich zožerie aj viac kusov naraz a nikdy mu z toho nič nebolo.
Mám veľmi dobrého kamaráta veterinára a ten mi potvrdil, že až 90% psov s ktorými tam prídu že majú zažívacie ťažkosti, prípadne iné tráviace problémy je kŕmených granulami a často aj naozaj kvalitnými a diétnymi a neviem akými superšpeciálnymi.

napsal(a):
Nic se nemá přehánět a krmit psa výhradně zbytky vhodné není. Ale dát mu dojíst občas to, co zbude, proč ne, když to není nějak extra kořeněné, a když to pes bez problémů snáší. Já bych klidně dala i tu výše zmíněnou koprovku s knedlou, protože ji vařím z mléka a jediné koření, co obsahuje, je kopr, což není v pravém slova smyslu, koření, ale bylinka. Moji velcí psi zbytky po obědě, večeři, vždycky dostávali (ne tolik, aby se toho nasytili, ale spíš na chuť), těšili se na vylízání talířů,... S menšími psy bych byla opatrnější. A je třeba mít na paměti, že to, co stráví jeden pes bez problémů, např. mléčná omáčka, z toho může druhý průjmovat.
Naprostý souhlas.
S průjmy problém nemáme...pesani jsou zvyklí s námi stolovat, prakticky od všeho dostanou ochutnat...pokud máme něco, co není vysloveně vhodné (např. mastné nebo hodně kořeněné), tak jsou v záloze piškotky, aby u stolu neseděli nadarmo.
Vzhledem k tomu, že nám doma od oběda nebo večere skoro nic nezbývá, tak by asi, pokud by měli být krmeni zbytky, umřeli hlady.
Nerikam, ze rohlik ci tvrdy chleb anebo uvarene maso obcas je problem, ale aby pes zral vylozene zbytk, co kdo v odmacnosti sezere sam... Vazeni, pes neni prase a kecy typu, ze se z toho nepotenti, jsou fakt smesne. Ja se ze smazenych hranolek taky nepotento, ale e by to pro me bylo zdrave a vhodne jidlo...?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2
Naši psiska nežerou zbytky od stolu, ale samozřejmě naše jídlo - to, co baštíme my, většinou baští s námi...
Např:
Grilujeme - psiska dostanou každej plátek nenaloženého masa a když grilujeme i buřty, tak každej i buřta. Pokud grilujeme i zeleninu, tak i grilovanou cuketu rádi, papriku, cibuli...
Pokud sedíme venku u kafe a máme tam i buchtu nebo koláč, tak jasně, také kousek dostanou. Pokud venku sklízíme jablka či jiné ovoce - to je pro ně samoobsluha - tady si berou sami, co jim zahrada nabízí.
Když jdu ke koním - opět samoobsluha, v krmné místnosti jsou samozřejmě otruby (pokud je někdo zapomene zavřít, tak vím, že tam psiska najdu, hned vedle je tvrdý chléb a rohlíky, to samosebou si také nabídnou). Pokud jdem na tůru, udělám si sváču, a třeba kus rohlíku s paštikou jim také dám...
Takže naši psiska prakticky dlabou to, co my, ale každý večer maj normálka granule a maso. Naše jídlo maj spíš jako takovou chuťovku, rozhodně tím nenahrazuji jejich stravu.
Bývalá tchyně si schovává veškeré výpeky, mastné, slané, odmočí starý plech od pečeného bůčku, tu mastnou vodu s připálenou, zčernalou cibulí schová... pak nadrobí staré rohlíky, tvrdý chleba, do toho hrst nejlevnějších granulí z Jednoty, zalije to touhle mastnou vodovou sračkou, kterou ohřeje... a nese psovi... A psi ze sousedních dvorků ječí hlady, že by takovou dobrotu chtěli ochutnat...
Myslím, že to je stejný extrém, jak krmit psa jenom jednou značkou super granulí, a nedovolit mu ochutnat nic z "lidské" stravy.
rapotacka11
napsal(a):
Netrapte se tím, Colektive i kolektive.
Tušíte, jak krmila tetka na vesnici psa dřív ?
Představte si, psi žili a žili... a žili.
I bez superprémiovek .
Nebo třeba na Srí Lance teď ?
Šoupnou jim na drobek karí - páriům.
Nikomu nepatří...a žijou .
Fakt. A bez vyvážený stravy.
Driv... Slysite to? Mame jinou dobu, dobu vetsich moznosti, kdyz my muzem jist bio potraviny a superpotraviny, brzy urcite i hypersuperfood, proc by nas pes mel jist odpad? ;)
Nejsem ten extremista, co lpi na kazdem drobecku, co do sebe pes nasouka, i moji dostanou orezy od masa, zeleninu, rohlik, tvrdy chleb, kus spekacku, salam, a to ne jako zbytkove krmeni, ale jako dobrotu, maji to radi.Ale taky to nemaji denne, ze.
Ale co nedostavaji, jsou vareny kosti, olej ze smazeni rizku - joo, i takovi jsou lidi, resp.psi misky, viz i prispevek vyse, zkazene potraviny /krom masa, pokud je lehce citit, tak jim to dam..ale nesmi to samo odejit z misky, samozrejme :D/, nebezpecne potraviny jako cokolada ap.
Dája6
napsal(a):
colectiv
A prosím kdo furt tvrdí, že pes má jist odpad?
Pes dostane jen to co jíme my lidičky aby taky ochutnal co je na tom světě taky dobré a nejíme přece odpad, že jo.
Dája.
Ja beru krmeni zbytku jako odpad, protoze jde o odpad domacnosti, ze jo. O to mi jde-nahrabat vsechno, co se nesnedlo, z taliru do kyble a to vecer vysypat psovi.
Nekomentuju obcasny podani rohlikum jako dobroty ap. ;).

Colective, ale tady jsi na špatné adrese. Lidi co sem chodí diskutovat, nekrmí psy jako prasata. To už ti mohlo během diskuze dojít...
A mezi námi - krmíš granulemi? Jestli jo, krmíš částečně odpadem...
napsal(a):
Colective, ale tady jsi na špatné adrese. Lidi co sem chodí diskutovat, nekrmí psy jako prasata. To už ti mohlo během diskuze dojít...
A mezi námi - krmíš granulemi? Jestli jo, krmíš částečně odpadem...
Balu, vis, tady se lidi ptaji, jestli krmit Pedigree, nebo ne..jestli je lepsi Pro Plan, nebo RC atd., atd... Jeste mi chces tvrdit, ze lidi, co zde diskutuji, nekrmi psy jako prasata? ;)
Mezi nami, myslis, ze kdyz zastavam takove nazory, ze nevim, co ty zazracne hnede bobolky obsahuji? :)
Ne, svoji cubu krmim masem.
colectiv
napsal(a):
Driv... Slysite to? Mame jinou dobu, dobu vetsich moznosti, kdyz my muzem jist bio potraviny a superpotraviny, brzy urcite i hypersuperfood, proc by nas pes mel jist odpad? ;)
Nejsem ten extremista, co lpi na kazdem drobecku, co do sebe pes nasouka, i moji dostanou orezy od masa, zeleninu, rohlik, tvrdy chleb, kus spekacku, salam, a to ne jako zbytkove krmeni, ale jako dobrotu, maji to radi.Ale taky to nemaji denne, ze.
Ale co nedostavaji, jsou vareny kosti, olej ze smazeni rizku - joo, i takovi jsou lidi, resp.psi misky, viz i prispevek vyse, zkazene potraviny /krom masa, pokud je lehce citit, tak jim to dam..ale nesmi to samo odejit z misky, samozrejme :D/, nebezpecne potraviny jako cokolada ap.
Náš před-před-před...minulý pes si jednou tajně rozbalil na vánočním stromku fůru čokoládových figurek - našli jsme jen barevné stanioly jak smutně vlají na otrhaném stromku. Psovi se nestalo lautr nic. Tak by mě zajímalo jak to s tou čokoládou vlastně je...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2
fikovnice
napsal(a):
Náš před-před-před...minulý pes si jednou tajně rozbalil na vánočním stromku fůru čokoládových figurek - našli jsme jen barevné stanioly jak smutně vlají na otrhaném stromku. Psovi se nestalo lautr nic. Tak by mě zajímalo jak to s tou čokoládou vlastně je...
Čokoláda musí obsahovat kakao - kakaové body...
Což různé "čoko" kolekce fakt neobsahují...
Když se napíše kakaová sušina, je to většinou nějakej zbytek kakaové skořápky, pomleté se sušeným mlíkem, což opět s čokoládou, jako takovou to nemá co dělat... Dost často se přidává i karob, což je svatojánský chléb a to už vůbec nemá s čokoškou nic společného. Takže karobem se to obarví na hnědo, nějakýma aromatama ovoní a hurá, je čokoláda
fikovnice
napsal(a):
Jestli měly zmíněné figurky na obale něco jako "kakaová pochoutka", tak bych v tom tu čokoládu nehledala , ale třeba pes známých žral pomalu po kilech syrové brambory, chodil je krást do sklepa a nic mu nebylo. Strejda, ten před x lety našel psa (pozor, bylo to velice málopočetné plemeno Lakeland teriér) a babička ho celý život krmila zbytky, pes se dožil devatenácti let, v okolí kolovaly fámy o jeho nesmrtelnosti.

fikovnice
napsal(a):
Http://ngm.nationalgeographic.com/2007/10/pets/chocolate-chart-interactive.
Už jsem to také X krát psala: rodičů pejsa, který se dožil 17let, byl celý život krmený, odpadem" včetně všeho vánočního cukroví, co se nesnědlo, včetně bomboniér, co už nebyly v kondici, včetně kávové sedliny, kterou mamce vylizoval z hrnku, když si dávala v zahradě, turka". Čokoládu tehdy ještě nikdo neřešil a divím se, proč to pořád dokola řeší někdo i dnes, protože nevím, kolik z vás si běžně kupuje třeba 70% čokoládu, která už by mohla malému psu asi uškodit? My tedy jinou nekupujem, ale neznám moc takových lidí..už vzhledem k ceně..Zbytek rádoby čokolád, jak už je tu zmíněno, má zanedbatelné množství kakaa, o kakau na pečení nemluvě
lesnížínka
napsal(a):
Už jsem to také X krát psala: rodičů pejsa, který se dožil 17let, byl celý život krmený, odpadem" včetně všeho vánočního cukroví, co se nesnědlo, včetně bomboniér, co už nebyly v kondici, včetně kávové sedliny, kterou mamce vylizoval z hrnku, když si dávala v zahradě, turka". Čokoládu tehdy ještě nikdo neřešil a divím se, proč to pořád dokola řeší někdo i dnes, protože nevím, kolik z vás si běžně kupuje třeba 70% čokoládu, která už by mohla malému psu asi uškodit? My tedy jinou nekupujem, ale neznám moc takových lidí..už vzhledem k ceně..Zbytek rádoby čokolád, jak už je tu zmíněno, má zanedbatelné množství kakaa, o kakau na pečení nemluvě
To my taky, nikdy problém nebyl. Teď jsme začali krmit "jak by se mělo" a samozřejmě zažívací problémy, tak jsme se na to vykašlali. Krmíme granule, maso, zbytky a to co si pes vezme sám. Ne jednou jsem ho našla s usušeným rohlíkem, nebo bramborem pro slepice.
fikovnice
napsal(a):
Vanocni figurky v podstate s cokoladou nemaj nic spolecnyho. Ty, co se bezne prodavaj. ;) Ja taky jako decko snedla se psem napul, cokoladovyho´´ Mikulase a pes zil.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Čokoláda musí obsahovat kakao - kakaové body...
Což různé "čoko" kolekce fakt neobsahují...
Když se napíše kakaová sušina, je to většinou nějakej zbytek kakaové skořápky, pomleté se sušeným mlíkem, což opět s čokoládou, jako takovou to nemá co dělat... Dost často se přidává i karob, což je svatojánský chléb a to už vůbec nemá s čokoškou nic společného. Takže karobem se to obarví na hnědo, nějakýma aromatama ovoní a hurá, je čokoláda
Aha, díky moc za vysvětlení. A hned si vybavuji, že fakt jsou chuťově kolekce a "kolekce". Jedny velmi chutné a jiné tragédie.
Zrovna dneska jsme byli u příbuzných na vinobraní, kde jsem se sešla se sestřenicí co má strakáčku a ta se mne ptala, co vím o té škodlivosti hroznů u psů. Že jejich pejsina si už několik let hrozno obírá v zahradě sama a že ji veterinářka pořád straší, že je to nebezpečné...ale to už by za ty 4 roky musela být 4x mrtvá...Nemám laboratoř, ale můj názor je, ať se na to vys...e
To je ale trošku jinak. Granule bez obilí, se nekupují ani tak kvůli tomu, že neobsahují obilí, jako možný alergen(to jen ti, co mají psy s problémy s trávením) ale proto, aby v těch granulích také bylo nějaké maso, či, alespoň nějaké" maso...Pokud moji psi mají k večeři skoro samé maso, ke snídani jen žebra, tak jim k tomu klidně rohlík dám..
pavel.novotny
napsal(a):
Já myslím, že jsou i granule s obilovinami, které mají víc masa než některá krmiva bez obilovin. Rozhodně není možné říct, že granule bez obilovin jsou garancí vysokého nebo vyššího obsahuj masa.
Souhlasím místo obilí je tam třeba hrách nebo brambory, ale podíl masa stejný někdy bohužel i menší.