Nesestouplá varlata u štěněte

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
29.9.2015 12:58
Roniček

XXX.XXX.199.61

Dobrý den.Mám 8týdenní štěně zl.retrívra a ještě nemá sestouplá varlata.Pejsek je s PP a paní chovatelka mi říkala, že mu je mám masírovat a pak by měly sestoupnout.Ve čt jdeme k veter.na očkování tak se tam poradím jak to vypadá.Prosím má někdo zkušenost zda ještě sestoupnou či nikoliv.Děkuji za odpovědi.

Uživatel s deaktivovaným účtem

29.9.2015 13:08

Roniček napsal(a):
Dobrý den.Mám 8týdenní štěně zl.retrívra a ještě nemá sestouplá varlata.Pejsek je s PP a paní chovatelka mi říkala, že mu je mám masírovat a pak by měly sestoupnout.Ve čt jdeme k veter.na očkování tak se tam poradím jak to vypadá.Prosím má někdo zkušenost zda ještě sestoupnou či nikoliv.Děkuji za odpovědi.

Tento pes je kryptorchid a je úplně jedno, jestli mu varlata nakonec sestoupí nebo je do šourku někdo mechanicky dostrká. Do chovu nevhodný.

29.9.2015 13:14
Roniček

XXX.XXX.199.61

Díky za info, já jej stejně do chovu nechci.Koupila jsem si ho s PP jen kvůli tomu abych měla jistotu, že je štěně opravdu čistokrevné a zdravé.Jen by mě to mrzelo, že nemá kulky, to je všechno.

29.9.2015 13:35
lev

XXX.XXX.253.186

Roniček napsal(a):

A co mu máte masírovat, pokud nic nemá ? Masírují - stahují se varlátka, která jsou před šourkem. Je fakt, že spousta chovatelů ani neví, zda je pes má, nebo ne a neřeší to, majiteli něco nakecá. To stejné jsem zažial u veterinářů. Spousta štěňat varlata zatahne a pouze v klidu je spustí, ovšem aby 8 nedělnímu štěněti trvale "seděla" varlata v šourku ? za 50 let chovu neznám. Do tří měsíců se varlata pohybují sem tam a je třeba je kontrolovat. Důležité je, zda má obě a zda se dají stahnout do šourku.

29.9.2015 13:46
fikovnice

XXX.XXX.99.69

lev napsal(a):
A co mu máte masírovat, pokud nic nemá ? Masírují - stahují se varlátka, která jsou před šourkem. Je fakt, že spousta chovatelů ani neví, zda je pes má, nebo ne a neřeší to, majiteli něco nakecá. To stejné jsem zažial u veterinářů. Spousta štěňat varlata zatahne a pouze v klidu je spustí, ovšem aby 8 nedělnímu štěněti trvale "seděla" varlata v šourku ? za 50 let chovu neznám. Do tří měsíců se varlata pohybují sem tam a je třeba je kontrolovat. Důležité je, zda má obě a zda se dají stahnout do šourku.

Tak jak to tedy je "Bodlinka" vs. "Lev" - dá se o daném psu už teď říci, že je kryptorchid?

29.9.2015 13:53

Kamarád má stafa, při odběru jedno nesestouplé varle (odběr nebyl od chovatele, ale již majitele zhruba ve věku 3-4měsíců. Po návštěvě veta, byla (pokud varle nesestoupí) doporučena kastrace z důvodu pozdějších zdravotních komplikací a následně (vzhledem k tomu, že se nic nezměnilo) byla ve věku jednoho roku provedena.
Nikdo mu žádné masáže nedoporučoval.

29.9.2015 14:10
anonymx

XXX.XXX.236.160

Varlata jsou sazka do loterie. Uvadi se, ze mohou " cestovat" az do 4 mesicu. Takze i pokud jsou pri odberu sestoupla tak to vlastne nic neznamena. Takze kontrolovat, ale s citem, masirovat a eventualne podporit injekci. Bodlinka je.naprosto mimo.

29.9.2015 14:26
Roniček

XXX.XXX.199.61

Děkuji všem za informace.Jsem ráda, že má můj pejsek ještě nějakou šanci, že mu sestoupnou.Sice jej nemám v plánu mít na chov, ale prostě varlata ke psovi patří.Jinak o tom, že by nebyl vhodný k chovu i kdyby mu sestouply jsem taky neslyšela.

29.9.2015 14:36
Šarina

XXX.XXX.231.146

Hlavně, pokud je budete kontrolovat, tak jenom velmi jemně a v klidu a bez nervozity... pejsek je totiž může zatahovat v rozrušení nebo při necitlivé manipulaci... je nesmysl o tak malém štěňátku říkat už teď, že je krypťák a mluvit o vhodnosti či nevhodnosti do chovu, případně o kastraci.

29.9.2015 14:36
anonymx

XXX.XXX.227.242

To asi neslysel nikdo

29.9.2015 14:44
Roniček

XXX.XXX.199.61

Pravda je, že je někdy vůbec nemůžu nahmatat, chudák už je přede mnou schovávásmajlíkNebudu teda stresovat a snad se to upraví.

29.9.2015 15:25
ivulka2

XXX.XXX.155.174

Roniček napsal(a):
Pravda je, že je někdy vůbec nemůžu nahmatat, chudák už je přede mnou schovávásmajlíkNebudu teda stresovat a snad se to upraví.

Moje zkušenost za leta chovu je že čim vic se na ně sahá a kontroluje tak tim větši je pravděpodobnost že tam nebudou.Mam mnohokrat vyzkoušeno že pokud se nové majitel štěnatka zaměři právě na varlatka která neustale kontroluje a krom toho s nim jezdi po vetech a neustale je prohmatavaji tak prostě nesestoupi a stahnou se.

29.9.2015 16:53
anonymx

XXX.XXX.227.242

Stejna zkusenost. Ja na to kaslu. Sahnu pri odberu a pokud tam jsou tak pak az hoooodne pozde. Pokud nejsou pri odberu, neberu.

29.9.2015 17:03
Šarina

XXX.XXX.231.146

Ivulka2: Přesně to si myslím taky, a tak bych doporučovala nestresovat sebe ani pejska ;).

29.9.2015 19:32

Také jsem měla kryptorchického psa s PP ( moc pěkného, všichni ho obdivovali ). Tenkrát jsem byla na veterině ohledně stažení varlátek, případně injekcí k podpoře jejich sestoupení ( tuším, že to měl být jen vitamin E ). Veterinářka mě upozornila, že jakýkoliv zásah zapíše do PP a pes nebude moci být uchovněn.
Takže souhlasím s Bodlinkou. Jestli varlata nejsou vůbec hmatná a vězí někde v břiše, tak nesestoupí. Chovatel by to měl poznat.

29.9.2015 20:24
Ebi

XXX.XXX.58.138

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Také jsem měla kryptorchického psa s PP ( moc pěkného, všichni ho obdivovali ). Tenkrát jsem byla na veterině ohledně stažení varlátek, případně injekcí k podpoře jejich sestoupení ( tuším, že to měl být jen vitamin E ). Veterinářka mě upozornila, že jakýkoliv zásah zapíše do PP a pes nebude moci být uchovněn.
Takže souhlasím s Bodlinkou. Jestli varlata nejsou vůbec hmatná a vězí někde v břiše, tak nesestoupí. Chovatel by to měl poznat.

To jste tedy mimo, v 8. týdnech to vůbec není konečná, to se pletete - kolik štěňat jste odchovala, že to takto můžete napsat - dotaz i pro bodlinku.
Pro zadavatelku, vůbec se nestresujte a nestresujte ani pejska, všechno může být za měsíc jinak!

29.9.2015 20:27
anonymx

XXX.XXX.227.242

Tak to za 40 let chovu ruznych plemen slysim poprve. Zapisovat do PP se musi jakykoliv chirurgicky zasah zmeny vzhledu psa v zadnem pripade ne podpurna lecba. To byste museli zapisovat i podavani mineralu apod.
a mate v tom trochu zmatek. On je podstatny rozdil jestli varlata jsou s nesestoupi nebo vubec nejsou. A chovatel muze poznat jestli jsou a jestli v dobe odberu jsou sestoupla. Coz ovsem druhy den byt nemusi.

29.9.2015 20:37
lavacca

XXX.XXX.164.49

Roniček napsal(a):

My si brali v 8 týdnech štěně křížence z depozita s tím, že nemá jedno varle sestouplé. Kastrace ho čekala tak, jak tak (dle adopční smlouvy), takže jsem to nijak dále neřešila a nemasírovala, apod.. Při kontrole v 8 měsících, kdy jsme se s vetem bavili o tom, že ho kastrace nemine a že bude třeba sona kvůli dohledání varlátka v břiše, měl už obě varlátka sestouplá, takže asi tak. Já osobně bych ho nestresovala, buď sestoupnou či ne. Do chovu ho nechcete, takže co.. jediné pak, pokud by mu to varle v břiše zůstalo, je vhodná kastrace (jak se zahřívá na vyšší teplotu než by mělo, tak je z toho často rakovina).

29.9.2015 21:52
Roniček

XXX.XXX.199.61

Děkuji všem za rady a zkušenosti.Už to řešit nebudu a třeba se to upraví samo.Stejně stresem nic nenadělám a nevyřeším.

30.9.2015 07:46

anonymx napsal(a):
Tak to za 40 let chovu ruznych plemen slysim poprve. Zapisovat do PP se musi jakykoliv chirurgicky zasah zmeny vzhledu psa v zadnem pripade ne podpurna lecba. To byste museli zapisovat i podavani mineralu apod.
a mate v tom trochu zmatek. On je podstatny rozdil jestli varlata jsou s nesestoupi nebo vubec nejsou. A chovatel muze poznat jestli jsou a jestli v dobe odberu jsou sestoupla. Coz ovsem druhy den byt nemusi.

Všechno je jednou poprvé. A myslím, že zápis jakékoliv podpůrné léčby kryptorchismu byl férový.
Co to je rozdíl, jestli vůbec nejsou ? Ta varlata jsou, ale kdesi v břiše ( pokud nejsou a nebyla vůbec hmatná ).

30.9.2015 08:02

Ebi napsal(a):
To jste tedy mimo, v 8. týdnech to vůbec není konečná, to se pletete - kolik štěňat jste odchovala, že to takto můžete napsat - dotaz i pro bodlinku.
Pro zadavatelku, vůbec se nestresujte a nestresujte ani pejska, všechno může být za měsíc jinak!

Sestup varlat je poměrně složitý proces, souhra hormonálního nastavení a potřebných struktur. U normálního psa jsou obě varlata v šourku už třeba pátý šestý týden a ve dvou měsících už zcela bezpečně.

Že tomu u některých psů, populací psů či dokonce i plemen tak není z tohoto faktu nedělá blbost, ale smutný důkaz debility chovatelů těchto plemen. Že si kouli do šourku vymodlím, vymasíruju či počkám do půl roku, jestli tam náhodou nedojede, z tohoto psa nedělá psa zdravého, i když fenotypově na něm není nic poznat. Tento pes je kryptorchid. Geneticky. Vady se projevují v různém rozsahu, to je v chovu normální a jako super zkušená chovatelka byste to měla přece vědět.

Prostě i pozdní sestup varlat, různé cestování a podobně je odchylkou od normálu. Že to chovatelům určitých plemen psů připadá normální... no, to je věc jiná. Časem se pářením takových psů dostanete do stavu, kdy budou koule jen v břiše, a bude to vyřešeno definitivně.

Jinak s posledním odstavcem souhlasím. Do chovu to není, ale katastrofa taky ne, buď kulky slezou nebo neslezou a bude se kastrovat, nic horšího se nestane.

Neregistrovaný uživatel

30.9.2015 09:24
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2

Roniček napsal(a):
Díky za info, já jej stejně do chovu nechci.Koupila jsem si ho s PP jen kvůli tomu abych měla jistotu, že je štěně opravdu čistokrevné a zdravé.Jen by mě to mrzelo, že nemá kulky, to je všechno.

PP není zárukou zdraví, ale pouze důkaz toho, že pes náleží příslušné rase... Pochází z ChS, kde se chovatel snaží eliminovat případné zdravotní problémy. Ovšem pes je živá bytost, nikoliv stroj, proto nelze říct, že pes s PP bude 100% zdraví...

Navíc pes bude mazlík, tak varlata nepotřebuje

30.9.2015 10:06
anonymx

XXX.XXX.27.66

Sestup varlat je poměrně složitý proces, souhra hormonálního nastavení a potřebných struktur. U normálního psa jsou obě varlata v šourku už třeba pátý šestý týden a ve dvou měsících už zcela bezpečně.

Že tomu u některých psů, populací psů či dokonce i plemen tak není z tohoto faktu nedělá blbost, ale smutný důkaz debility chovatelů těchto plemen. Že si kouli do šourku vymodlím, vymasíruju či počkám do půl roku, jestli tam náhodou nedojede, z tohoto psa nedělá psa zdravého, i když fenotypově na něm není nic poznat. Tento pes je kryptorchid. Geneticky. Vady se projevují v různém rozsahu, to je v chovu normální a jako super zkušená chovatelka byste to měla přece vědět.

Prostě i pozdní sestup varlat, různé cestování a podobně je odchylkou od normálu. Že to chovatelům určitých plemen psů připadá normální... no, to je věc jiná. Časem se pářením takových psů dostanete do stavu, kdy budou koule jen v břiše, a bude to vyřešeno definitivně.

Jinak s posledním odstavcem souhlasím. Do chovu to není, ale katastrofa taky ne, buď kulky slezou nebo neslezou a bude se kastrovat, nic horšího se nestane.

A vy si myslíte, že je nutné takového psa vyřadit z chovu ačkoliv vůbec nemusí vadu předávat? Asi byste měla nastudovat něco o dědičnosti této vady. Já bych vyřadila oba rodiče a všechny sourozence.

30.9.2015 10:59

anonymx napsal(a):
A vy si myslíte, že je nutné takového psa vyřadit z chovu ačkoliv vůbec nemusí vadu předávat? Asi byste měla nastudovat něco o dědičnosti této vady. Já bych vyřadila oba rodiče a všechny sourozence.

Come on. Pes, který je nositelem fenotypové odchylky, která vzniká na genetickém základě, samozřejmě vadu předávat bude dál. Jo, je možné, že třeba přímo u jeho potomků se neprojeví - třeba po něm budou jen feny nebo prostě pozdní sestup varlat bude připadat normální či se zdát jako prkotina i u majitelů jeho synů. Ale předávat to bude, o tom vůbec nepochybuju. Je to stejný, jako byste tvrdil(a), že psi s DKK netřeba vyhazovat z chovu, protože třeba to vůbec předávat dál nemusí. Blbost co? A to DKK je co se týče dědičnosti mnohem složitější záležitost a je tam mnohem větší vliv prostředí.

30.9.2015 11:04
Dasvo

XXX.XXX.101.12

Jen ještě podotek pro zadavatelku: Pokud psovi kuliky nesestoupí, řešil bych s chovatelem slevu z ceny. Jestliže jste psa koupila za plnou cenu samozřejmě!
jestli byla sleva a pes se prodával jako pet pak je můj příspěvek bezpředmětný!

30.9.2015 11:21
anonymx

XXX.XXX.27.66

Bodlinka-pravdu máte v jediném, že dědičnost je mnohem složitější. Sám pes vadu předávat vůbec nemusí, ale jeho sestry ano. Pokud bychom chtěli být tak "zásadoví", měli bychom vyřazovat celé vrhy, kde se objeví jakákoliv dědičná vada a samozřejmě i rodiče štěňat. A vy jdete ještě dál, chtěla byste vyřazovat i náznaky vad - co třeba měkké ucho, světlejší oko, apod. DKK 0/1 apod...
To bychom ty chovy tedy řádně pročistili.

30.9.2015 11:27

anonymx napsal(a):
Bodlinka-pravdu máte v jediném, že dědičnost je mnohem složitější. Sám pes vadu předávat vůbec nemusí, ale jeho sestry ano. Pokud bychom chtěli být tak "zásadoví", měli bychom vyřazovat celé vrhy, kde se objeví jakákoliv dědičná vada a samozřejmě i rodiče štěňat. A vy jdete ještě dál, chtěla byste vyřazovat i náznaky vad - co třeba měkké ucho, světlejší oko, apod. DKK 0/1 apod...

To by bylo krásné. Třeba bychom se počtem vyprodukovaných psů dostali někam do 60. let. Úplně by to stačilo !

30.9.2015 11:36
anonymx

XXX.XXX.27.66

To myslíte jako u nás nebo celosvětově? Já bych to tedy nechtěla ano náhodou. Psi na řetězu na vesnici na každém dvorku, chov = o spoustě vad se nevědělo nebo se prostě neřešily, takže dnes to takhle vypadá. NIKDY.

30.9.2015 11:38
lev

XXX.XXX.253.186

To by bylo krásné. Třeba bychom se počtem vyprodukovaných psů dostali někam do 60. let. Úplně by to stačilo !

Za to počtem bez pp bychom byli jedničkou na světě ?!

30.9.2015 12:22
Roniček

XXX.XXX.199.61

Pejska jsem měla za plnou cenu takže v případě, že varlata nesestoupí bych mohla požadovat nějakou slevu.

30.9.2015 13:04
Prestige

XXX.XXX.71.69

U mého štěněte sestoupilo varle ve 4. měsících, tak že se nenervujete a až bude pejskovi třeba rok, tak pak to teprv e řešte.

30.9.2015 13:06
brebera

XXX.XXX.31.114

Roniček napsal(a):
Pejska jsem měla za plnou cenu takže v případě, že varlata nesestoupí bych mohla požadovat nějakou slevu.

Ono záleží, jak je postavena smlouva a co v ní je.

30.9.2015 13:15

anonymx napsal(a):

Náznaky vad Víte, je dost rozdíl mezi exteriérovými chybami typu světlejší oko nebo měkké ucho, a mezi různými fenotypovými projevy geneticky podmíněných odchylek jako je dysplazie nebo kryptorchismus. Pes, který má DKK 0/1 může být z genetického hlediska stejným nositelem dysplazie jako pes s 4/4. Dědičná je laxita v kloubu a jak moc je kloub poškozený, jestli hodně a pak na rtg vyjde 4/4, nebo málo, a pak vyleze 0/1, je záležitost hodně ovlivněná vlivy prostředí, plus ne všechny geny mají úplnou penetranci. Tak stejně pes, kterému kulky modlitbičkou a masáží sestoupí v půl roce je úplně stejný kryptorchid z genetického hlediska jako pes, kterému nesestoupí vůbec.

Jinak u hovawartů se do chovu pouští pouze samci s 0/0 a feny mohou mít jedničky, ale s omezením vrhů a poslední třídou chovnosti. Jde to.

30.9.2015 13:50
Šarina

XXX.XXX.231.146

Náznaky vad Víte, je dost rozdíl mezi exteriérovými chybami typu světlejší oko nebo měkké ucho, a mezi různými fenotypovými projevy geneticky podmíněných odchylek jako je dysplazie nebo kryptorchismus. Pes, který má DKK 0/1 může být z genetického hlediska stejným nositelem dysplazie jako pes s 4/4. Dědičná je laxita v kloubu a jak moc je kloub poškozený, jestli hodně a pak na rtg vyjde 4/4, nebo málo, a pak vyleze 0/1, je záležitost hodně ovlivněná vlivy prostředí, plus ne všechny geny mají úplnou penetranci. Tak stejně pes, kterému kulky modlitbičkou a masáží sestoupí v půl roce je úplně stejný kryptorchid z genetického hlediska jako pes, kterému nesestoupí vůbec.

Jinak u hovawartů se do chovu pouští pouze samci s 0/0 a feny mohou mít jedničky, ale s omezením vrhů a poslední třídou chovnosti. Jde to.

Jen reakce na poslední odstavec: tohle mi přijde úplně na hlavu, když uvážíme, nakolik se mohou lišit posudky DKK u jednotlivých veterinářů, notabene v různých zemích a notabene mezi stupni A a B (kde B je jen hraniční nález)...
A jak to je při zahraničním krytí?
A kde máte tu jistotu, že ausgerechnet klubem sjednaný vet je ten nejlepší, který "jediný na světě" správně interpretuje snímek?

Navíc je právě v případě dysplázie velmi diskutabilní, zda takto přísné omezení přnese více užitku než škody, kterou způsobí zúžení chovné základny.

30.9.2015 14:15

Šarina napsal(a):
Jen reakce na poslední odstavec: tohle mi přijde úplně na hlavu, když uvážíme, nakolik se mohou lišit posudky DKK u jednotlivých veterinářů, notabene v různých zemích a notabene mezi stupni A a B (kde B je jen hraniční nález)...
A jak to je při zahraničním krytí?
A kde máte tu jistotu, že ausgerechnet klubem sjednaný vet je ten nejlepší, který "jediný na světě" správně interpretuje snímek?

Navíc je právě v případě dysplázie velmi diskutabilní, zda takto přísné omezení přnese více užitku než škody, kterou způsobí zúžení chovné základny.

Hovawarty posuzuje v ČR jediný veterinář (Ekr) a v případě zahraničního krytí se věří oficiálním rentgenům z daného zahraničí. Jinak hovíci jsou příkladem toho, že to jde, a že jiné kluby jen blbě pindají. Samozřejmě u málopočetného plemene, třeba velkých molossů, kde 0/0 zvířata prakticky nejsou, to nejde, ale jinak, úplně v pohodě. A výskyt dysplazie u hovíků je minimální, ta selekce má prokazatelné výsledky.

30.9.2015 14:17

Viz třeba: http://www.hovawart.cz/databaze/zdravi/

Které jiné plemeno tohle má? A místo toho má jen do větru plácající chovatele, kterým je DKK buď úplně jedno, nebo mají tisíc důvodů, proč nemůžou udělat víc, než jen kosmeticky vyhazovat z chovu vyloženě chromá zvířata?

30.9.2015 14:34
Šarina

XXX.XXX.231.146

Hovawarty posuzuje v ČR jediný veterinář (Ekr) a v případě zahraničního krytí se věří oficiálním rentgenům z daného zahraničí. Jinak hovíci jsou příkladem toho, že to jde, a že jiné kluby jen blbě pindají. Samozřejmě u málopočetného plemene, třeba velkých molossů, kde 0/0 zvířata prakticky nejsou, to nejde, ale jinak, úplně v pohodě. A výskyt dysplazie u hovíků je minimální, ta selekce má prokazatelné výsledky.

No vidíte... jenže právě v různých zemích se dysplazie posuzuje různě (rozdíly jsou i mezi českými vety), takže dokud se nenajde jeden jediný přesně formulovaný, napříč veterináři a zeměmi srovnatelný způsob, jak DKK posuzovat, je takto přísné hodnocení (tedy vyřazení samců už od hraničního stupně B) nesmyslné. Mezi A a B je opravdu minimální rozdíl a navíc záleží i na subjektivním posouzení.

... jestli to, že u hovíků není dysplazie problém, nesouvisí spíš s tím, že obecně to není k ní náchylné plemeno (vzhledem ke stavbě těla a vůbec tělesné konstituci), než s přísnou selekcí... já bych to určitě takto jednoduše neviděla.

30.9.2015 14:37

Šarina napsal(a):
No vidíte... jenže právě v různých zemích se dysplazie posuzuje různě (rozdíly jsou i mezi českými vety), takže dokud se nenajde jeden jediný přesně formulovaný, napříč veterináři a zeměmi srovnatelný způsob, jak DKK posuzovat, je takto přísné hodnocení (tedy vyřazení samců už od hraničního stupně B) nesmyslné. Mezi A a B je opravdu minimální rozdíl a navíc záleží i na subjektivním posouzení.

... jestli to, že u hovíků není dysplazie problém, nesouvisí spíš s tím, že obecně to není k ní náchylné plemeno (vzhledem ke stavbě těla a vůbec tělesné konstituci), než s přísnou selekcí... já bych to určitě takto jednoduše neviděla.

Podívejte se na ten odkaz, najeďte si na statistiku DKK - tam máte rozepsané po jednotlivých letech, kolik bylo foceno hovíků a kolik procent jak dopadlo. Pak mi řekněte, že ta selekce nefunguje

30.9.2015 15:53
anonymx

XXX.XXX.225.120

Nefunguje. O jakekoliv selekci by se dalo hovorit kdyby se pousteli do chovu pouze negativni jedinci a hlavne kdyby v zacatcich byla DKK u plemene problem. A to prave u HW nebyl. Takze je to spise populisticke opatreni. Proc asi u boxeru od toho upustlili?
U NO se psem s DKK nebo DLK nikdo nenakryje a nikdo nenakryje ani dvojkovou fenu, protoze stenata neproda. A taky to nefunguje.

30.9.2015 16:29

anonymx napsal(a):
Nefunguje. O jakekoliv selekci by se dalo hovorit kdyby se pousteli do chovu pouze negativni jedinci a hlavne kdyby v zacatcich byla DKK u plemene problem. A to prave u HW nebyl. Takze je to spise populisticke opatreni. Proc asi u boxeru od toho upustlili?
U NO se psem s DKK nebo DLK nikdo nenakryje a nikdo nenakryje ani dvojkovou fenu, protoze stenata neproda. A taky to nefunguje.

Jasný... takže že před patnácti lety bylo nulových psů pětašedesát procent a teď se to drží kolem devadesáti je náhoda, aháááááááááááá.

30.9.2015 17:29
anonymx

XXX.XXX.225.120

Jasný... takže že před patnácti lety bylo nulových psů pětašedesát procent a teď se to drží kolem devadesáti je náhoda, aháááááááááááá.

To jste vazne tak naivni?

1.10.2015 11:31
sorana

XXX.XXX.28.59

Roniček napsal(a):
Děkuji všem za rady a zkušenosti.Už to řešit nebudu a třeba se to upraví samo.Stejně stresem nic nenadělám a nevyřeším.

No, to byste měla řešit a zkoušet je stahovat pokud jsou hmatná (jen ještě cestují a plně nesestouply) a sestoupnutí mechanicky stahováním drobet pomoci, pokud jsou hmatná. Protože když jedno nesestoupí, tak byste ho musela nechat potom operativně odstranit - kvůli vyšší teplotě, když je varle zatahlé v břiše hrozí větší riziko rakoviny varlete, u toho nesestouplého. Takže minimálně z tohoto důvodu byste se měla o sestoupnutí snažit, jinak budete nesestouplé varle muset nechat vyoperovat. Jsou na to to i hormonální injekce na podporu sestoupnutí. Měli byste pro sestoupnutí udělat maximum, jinak opravdu hrozí zvýšené riziko rakoviny u nesestouplého varlete, a čekalo by vás operace. Takže já bych raději minimálně masírovala a stahovala, i píchla případně nějaké injekce, abych se vyhla v dospělosti operaci. Pokud varlata ale nesestoupila sama, tak by se pes v chovu používat potom asi neměl.

1.10.2015 11:39
sorana

XXX.XXX.28.59

A taky jste si měli zkontrolovat varlata při odběru štěněte. Pokud tomu nerozumíte, tak vzít někoho, kdo tomu rozumí a umí to zkontolovat. Štěně s PP s nehmatnými varlaty při odběru v 8 týdnech bych za plnou cenu určitě nekupovala. Mohou cestovat, ale musí být obě k nahmatání. Myslím si, že jste udělala chybu, že jste kupovala za plnou cenu.

1.10.2015 11:57

anonymx napsal(a):

Funguje, patrně tomu kapku nerozumíte. Zrovna u HW, kteří mají širokou chovnou základnu díky které se taková selekce dala zavést, to prokazatelně funguje a důkazem je ona statistika, na kterou zcela správně poukazuje bodlinka. O to víc vypovídající, že HW mají dlouhá předlouhá léta u nás jediného hodnotitele, možnost posílat do Německa je poměrně čerstvá.

1.10.2015 11:59
Roniček

XXX.XXX.199.61

Pejsek měl v době odběru varlata hmatná, jinak bych jej nebrala.Dnes jsem byla u veterináře a jedno varle nahmatal v pohodě a druhé dlouho hledal.Říkal, že putuje mezi břichem, ale prý se to ještě může upravit.Žádné injekce mu nedával, mám jemně masírovat a uvidíme.Jinak psala jsem to paní co mi jej prodala, jsme pořád v kontaktu.Sama mi hned navrhla, že když se to nespraví tak mi vrátí nějaké peníze zpět a nebo můžu vrátit pejska.Samozřejmě bych štěně už nevrátila protože už k němu mám vztah.Jen mě udivuje jak lidi kteří si říkají chovatelé se takového štenete zbaví i v pozdějším věku.No aspoň jde vidět komu jde víc o peníze než o zvíře.

1.10.2015 12:03
anonymx

XXX.XXX.27.66

Funguje, patrně tomu kapku nerozumíte. Zrovna u HW, kteří mají širokou chovnou základnu díky které se taková selekce dala zavést, to prokazatelně funguje a důkazem je ona statistika, na kterou zcela správně poukazuje bodlinka. O to víc vypovídající, že HW mají dlouhá předlouhá léta u nás jediného hodnotitele, možnost posílat do Německa je poměrně čerstvá.

Z hlediska matematiky možná, ale zapomínáte brát v úvahu, že spousta majitelů psy neuchovňuje vůbec, tudíž nejdou na RTG a další spousta pokud je RTG špatný ho nenechá vyhodnotit. Takže tato čísla nemají žádnou vypovídající hodnotu. To by museli mít všichni majitelé RTG povinný.

1.10.2015 12:17

Anonymx, víte, co to jsou procenta ?! Co to je statistika? Že si v té HW statistice můžete taky přečíst počet vyšetřených zvířat v jednotlivých letech, udělat obrázek o velikosti vyšetřovaného vzorku...Jak se hodnotí účinnost selekce?

1.10.2015 12:41
Roniček

XXX.XXX.199.61

Já jen vím, že jsem si vybrala paní, která měla jednu fenečku, které se plně věnovala a odchovala si jedny štěňátka, doma a plně socializované.Což se o hodně CHS říct nedá.Většinou mají plno psů a štěnat v kotcích apod.A v této době je jasné, že kdo se v chovu pohybuje řadu let tak má i hodně známostí.Třeba určitě je nesmysl, aby jedna CHS odchovala např.stovky štěnat a všechna tato štěňata měla DKK 0/0 atd.Na výstavách je to taky všechno po známostech a podle PP.Nejsem jediná kdo to říká.Sama jsem s předchozím psem chodila na výstavy a bylo mi docela do pláče jak je to všehno ubohé Ale to je jedno.Já mám své štěně ráda a stejně ho do chovu nechci, jen by mě mrzelo, že nemá kulky, to je vše.

Neregistrovaný uživatel

22.2.2022 11:10
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!

Přidejte reakci

Přidat smajlík