Dobrý den,
měla bych dotaz ohledně koupi 1,5 leté fenečky Border kolie. Budu její už třetí majitel, fenka je s PP a bude uchovněna. Momentální majitelka má ale s původní chovatelkou v smlouvě napsáno, že pokud bude mít fenečka mladé, dluží jí jeden celý vrh. Ovšem já bych po ní chtěla štěňátka a nejméně dva si nechat. Myslíte si, že když si koupím fenku od majitelky, propadne jí tato smlouva s chovatelkou? :) Nebo to budu muset řešit jiným způsobem? :).
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2
Co ta fena má za sebou, že si její třetí majitel?
Pokud bývalá majitelka má smlouvu s chovatelkou, tak prodejem psa dále by měla smlouva logicky zaniknout...
To mi přijde logické, ale nejsem právník. Tohle bych řešila s chovatelkou a nebo pak s právníkem, pokud by to bylo složitější...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2
Jako štěně si jí koupila bývalá majitelka.. proč se jí zbavila? Víš jistě, že může být chovná?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Třeba je právě tohle důvod prodeje...
kateri.na
napsal(a):
Dobrý den,
měla bych dotaz ohledně koupi 1,5 leté fenečky Border kolie. Budu její už třetí majitel, fenka je s PP a bude uchovněna. Momentální majitelka má ale s původní chovatelkou v smlouvě napsáno, že pokud bude mít fenečka mladé, dluží jí jeden celý vrh. Ovšem já bych po ní chtěla štěňátka a nejméně dva si nechat. Myslíte si, že když si koupím fenku od majitelky, propadne jí tato smlouva s chovatelkou? :) Nebo to budu muset řešit jiným způsobem? :).
Spíš bych pořádně pročetla smlouvu, jestli tam není nějaký zádrhel v předkupních právech a podobně.
Jaké problémy? Pokud chovatel uzavřel jakoukoliv smlouvu s majitelem, jsou oni tou smlouvou vázaní. A i kdyby ve smlouvě byl bod - zákaz prodeje dalšímu majiteli, porušil smlouvu pouze on a chovatel může dluh a případně jakékoliv další náhrady požadovat pouze na něm. Podstatné je, jestli je v PP zapsán jako prodávající majitel a ne pouze chovatel, Upřímně řečeno, já bych kontaktovala chovatele a domluvila se s ním, protože i kdyby nastaly případné spory (které by mi mohly být jedno), nestálo by mi to zato. Sice by moje smlouva byla neplatná, ale než by se vše soudně a papírově vyřešilo... toho už by se fena nedožila.
Já nevím, ale celé mi to přijde spíše jako pokus, jak vyzrát na chovatelku a nedodržet smlouvu. Čili na oko mi sousedka (tj. těch 200 m uváděných zadavatelkou) prodá fenu, sepíšeme smlouvu. Pak fenu připustí, ale chovatelka nedostane nic, jelikož fena byla prodána. Ale třeba se mýlím.

chovatelka kamerunek
napsal(a):
Já nevím, ale celé mi to přijde spíše jako pokus, jak vyzrát na chovatelku a nedodržet smlouvu. Čili na oko mi sousedka (tj. těch 200 m uváděných zadavatelkou) prodá fenu, sepíšeme smlouvu. Pak fenu připustí, ale chovatelka nedostane nic, jelikož fena byla prodána. Ale třeba se mýlím.
I mě přijde, že jediný důvod "prodeje" je podraz na chovatelku. Jestli současná majitelka fenku poctivě prodává, měla by se s chovatelkou poctivě vyrovnat. Jestli ne vrhem štěňat ( když u ní neporodí ), tak finančně. Ale to se jí asi nechce. Nebo si nová majitelka má být smlouvy vědoma, splnit tuto povinnost a pro sebe si nechat štěně z dalšího vrhu, ale to se jí taky nechce. Promiňte mi ten výraz, ale klasické čecháčkovské vychcánkování.

anonymx
napsal(a):
Jaké problémy? Pokud chovatel uzavřel jakoukoliv smlouvu s majitelem, jsou oni tou smlouvou vázaní. A i kdyby ve smlouvě byl bod - zákaz prodeje dalšímu majiteli, porušil smlouvu pouze on a chovatel může dluh a případně jakékoliv další náhrady požadovat pouze na něm. Podstatné je, jestli je v PP zapsán jako prodávající majitel a ne pouze chovatel, Upřímně řečeno, já bych kontaktovala chovatele a domluvila se s ním, protože i kdyby nastaly případné spory (které by mi mohly být jedno), nestálo by mi to zato. Sice by moje smlouva byla neplatná, ale než by se vše soudně a papírově vyřešilo... toho už by se fena nedožila.
Že byste nechtěla být tou chovatelkou ?
kateri.na
napsal(a):
Dobrý den,
Mam dojem že tu jde pouze o ten dlužny vrh chovatelce...a to je asi jedinej duvod prodeje fenky.
Dost psu jsem měla ve spoluvlastnictví a dost jsem jich dala do spoluvlastnictví kde byla dohoda pravě ten vrh, tyto dohody většinou proběhnou tak že si majitel odchova vrh který je pouze papírově na moji chovku a nebo ja odchovam vrh který je papirově na chovku druhe smluvní strany.Tyhle dohody se mezi pejskaři dělaji a i když se najde vychcánek kterej to chce obejit tak je to o slušnosti a i když to právně možna nevymuže tak pomluva je docela mocna pomocnice.
Zadavatelce navrhuji aby v rámci slušnosti kontaktovala chovatelku a dohodli se všechny 3 strany.
anonymx
napsal(a):
Přesně tak! Pokud bych věděla o existenci nějaké takové smlouvy, psa bych prostě nekoupila. Ne, že bych si myslela, že bych měla nějak plnit závazky z ní vyplývající (nejsem smluvní strana), ale hlavně pro případně komplikace a dohady, které by to mohlo přinést. Celé se mě to jaksi nelíbí, tady to zavání jakýmsi "vydr.báním" s chovatelkou.
Žádná smlouva nezanikne tím, že se zbavím předmětu prodeje! Když si vezmu na úvěr byt / auto /cokoliv a tu věc za nějaký čas prodám, aniž by byla splacena, myslíte, že se tím zbavím dluhu vůči bance /věřiteli? Mně prostě zaráží jak nízké je právní povědomí některých lidí. Přitom ta věc je naprosto logická. Co takhle vžít se do té druhé strany? Dáte někomu něco na dluh, ten to prodá a vy ty peníze prostě odepíšete?
napsal(a):
Že byste nechtěla být tou chovatelkou ?
Pokud umite cist, tak ja bych kontaktovala chovatelku. A ja bych ji byt nemohla, protoze dokud neni pes zaplaceny nebo ma majitel ke mne jako k chovateli jakekoliv zavazky tak stene na nej proste neprevedu.
Nejde o žádný podvod jak vystrčit chovatelku ;) Tady vidím, jak lidé zase dokážou uvažovat aby byli ostatní ti nejhorší.. achjo, že jsem se vůbec ptala :/
Fenka se prodává z důvodu, že začala být agresivní na malé dítě, které se narodilo v této rodině a radši než by ji dali do útulku nebo úplně do cizí rodiny si ji chci vzít já! :) A vzhledem k tomu, že máme doma zvěřinec a ráda bych si nechala její štěně mě zajímalo zda to takto půjde udělat..
Děkuji za odpovědi (i ty ve kterých jste mne napadly za podvod).. ;).

kateri.na
napsal(a):
Nejde o žádný podvod jak vystrčit chovatelku ;) Tady vidím, jak lidé zase dokážou uvažovat aby byli ostatní ti nejhorší.. achjo, že jsem se vůbec ptala :/
Fenka se prodává z důvodu, že začala být agresivní na malé dítě, které se narodilo v této rodině a radši než by ji dali do útulku nebo úplně do cizí rodiny si ji chci vzít já! :) A vzhledem k tomu, že máme doma zvěřinec a ráda bych si nechala její štěně mě zajímalo zda to takto půjde udělat..
Klidně se na nás zlobte, ale když se ptáte na to, jak obejít původní smlouvu, tak se nedivte.
Je ještě jedna otázka : Současná majitelka fenu zaplatila ? Podle toho závazku ve smlouvě asi ne, jinak by si chovatelka nedala do smlouvy hodně drahý závazek.
Pak ale může vám fenu těžko prodávat a moje rada zní : Neplaťte ji.
kateri.na
napsal(a):
Pokud je to tak, v tom případě se omlouvám za svůj negativní názor. Pokud by bylo rovnou řečeno o co jde, byly by určitě odezvy jiné. I tak se mi jeví jako nejlepší řešení kontaktovat chovatelku a celou věc vyložit popravdě. A pak zvážit, zda si domů vzít agresivní fenu a ještě si po ní nechat štěně.

chovatelka kamerunek
napsal(a):
Pokud je to tak, v tom případě se omlouvám za svůj negativní názor. Pokud by bylo rovnou řečeno o co jde, byly by určitě odezvy jiné. I tak se mi jeví jako nejlepší řešení kontaktovat chovatelku a celou věc vyložit popravdě. A pak zvážit, zda si domů vzít agresivní fenu a ještě si po ní nechat štěně.
Stejně tomu nerozumím. Přece, když mají takový závazek, měli jednat s chovatelkou, nabídnout zpětný odběr. A ne uvažovat o tom, že fenu dají do útulku.
I po tomhle vysvětlení trvá můj názor, že se snaží chovatelku obejít a závazek nesplnit a nějak se ho zbavit.
Přece není problém se s chovatelkou dohodnout, že ze sedmi štěňat dostane 6 ( např.) a to zbylé z dalšího vrhu.
Nemyslím, že ten pokus o jakýsi podvod vychází od zadavatelky, ale od současné majitelky určitě.
No, nevím, ale pokud by byla smlouva skutečně napsaná tak, jak je zde uvedeno, byla by pro současnou majitelku krajně nevýhodná. Za jedno koupené štěně v budoucnu odevzdat celý vrh? Jak odevzdat? Zadarmo?To nedává smysl.
Myslím, že zadavatelka, možná i současná majitelka špatně pochopily obsah smlouvy.
Dle mého názoru se buď jedná o vstřícný krok chovatelky, která majitelce navrhla ODKOUPENÍ celého vrhu, což by pro ni bylo jen přínosem, nemusela by hledat kupce, nebo o dohodu, že vrh bude zapsán pod původní chov. stanicí, což se běžně dělá a neznamená to, že chovatel majiteli štěňata sebere, pouze že štěňata v PP ponesou název jeho CHS.
Zadavatelka by se měla spojit s chovatelkou a na tyhle věci se jí zeptat, tady to nevyřeší, nikdo z nás smlouvu neviděl.
kateri.na
napsal(a):
Dobrý den,
To co měla ve smlouvě s původní majitelkou, vás při koupi této fenky jako další majitelku nemusí zajímat. Když si fenku koupíte, tak se vás minulé ujednání co měla bývalá majtelka s chovatelkou nijak netýká.
kateri.na
napsal(a):
No, tak si můžete nechat štěně z dalšího vrhu.
Nebo zase půjde o dům dál ?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.209.120
sorana
napsal(a):
To co měla ve smlouvě s původní majitelkou, vás při koupi této fenky jako další majitelku nemusí zajímat. Když si fenku koupíte, tak se vás minulé ujednání co měla bývalá majtelka s chovatelkou nijak netýká.
Můžu se zeptat, z čeho tak usuzujete? Já jsem si až doteď myslela, že nikdo na druhého nemůže převést víc práv, než sám mám - tedy pokud je původní majitelka omezena ve vlastnickém právu k tomu psovi (jeho budoucím potomkům), tak nemůže uzavírat neomezené smlouvy...Podle mého názoru by klidně ta původní majitelka vyhrála soudní spor, pokud by zakladatelku žalovala a ta by se nemohla ničím bránit, protože jí ten závazek prodávající byl znám. Ale ráda se nechám poučit, pokud jste právník, v opačném případě bych být Vámi nestřílela tak suverénně nepodložené domněnky.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Můžu se zeptat, z čeho tak usuzujete? Já jsem si až doteď myslela, že nikdo na druhého nemůže převést víc práv, než sám mám - tedy pokud je původní majitelka omezena ve vlastnickém právu k tomu psovi (jeho budoucím potomkům), tak nemůže uzavírat neomezené smlouvy...Podle mého názoru by klidně ta původní majitelka vyhrála soudní spor, pokud by zakladatelku žalovala a ta by se nemohla ničím bránit, protože jí ten závazek prodávající byl znám. Ale ráda se nechám poučit, pokud jste právník, v opačném případě bych být Vámi nestřílela tak suverénně nepodložené domněnky.
Máte pravdu, vždyť by se takhle lidi jinak běžně zbavovali hypoték a věcných břemen. A dost silně pochybuji, že ta smlouva nemá víc zádrhelů - třeba právě něco o prodeji, předkupních právech a podobně.
kateri.na
napsal(a):
Dobrý den,
Moc tomu nerozumím.
Je to samé kdyby, až by...
Bude fena uchovněna? A co když ne.
Pokud už tedy bude mít mladé, dluží chovatelce první vrh.Dluhem je myšlen i případný vrh bez PP?A když nebude mít nikdy žádný vrh, tak co...
Začíná být agresivní, šla by do útulku.V útulku by jí uchovnili a odevzdali první vrh původní majitelce?
Fena má však náhodou veliké štěstí, půjde bydlet o 200m dál.Tam štěňata chtějí, ale nutně musí být hned z prvního vrhu.
A teď "baby", z Ifauny, raďte
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Smlouvu poruší majitelka co měla psa od chovatelky, když ho prodá další majitelce, která ho koupí, tak ta poslední kupující nic neporušila, ta nemá s původní smlouvu s chovatelkou nic společného. Všechny sankce bude muset případně uplatňovat chovatelka na kupující se kterou měla nějakou smlouvu a upřímně bez soudu nic nevymůže a kolikrát ani se soudem.
bilusik
napsal(a):
Smlouvu poruší majitelka co měla psa od chovatelky, když ho prodá další majitelce, která ho koupí, tak ta poslední kupující nic neporušila, ta nemá s původní smlouvu s chovatelkou nic společného. Všechny sankce bude muset případně uplatňovat chovatelka na kupující se kterou měla nějakou smlouvu a upřímně bez soudu nic nevymůže a kolikrát ani se soudem.
Pokud by to bylo tak jednoduche tak by se lidi takto běžně zbavovali věcného břemene či zástavního práva k nemovitosti či k jine věci autu a pod.
Tady k tomu psovi je v podstatě věcné břemeno či zástavní právo k chovatelce a je slušnost před dalšim prodejem se vypořadat s ní a pak teprve řešit připadný prodej. já osobně bych takove zvíře nekoupila bez toho aby bylo vše vyřešeno s chovatelkou.
bilusik
napsal(a):
To není tak úplně pravda. Pokud někdo prodá něco, co prodat nemůže, je smlouva ze zákona neplatná. Takže by se zadavatelce klidně mohlo stát, že jí bude pes odebrán.
Je to stejné, jako když koupíte kradené auto. Auto Vám prostě zabaví a nikoho nezajímá, že v tom jste nevinně.
Zadavatelka by se měla nejdřív domluvit jak s majitelkou, tak s chovatelkou na podmínkách koupě takového psa.
tereza.128
napsal(a):
To není tak úplně pravda. Pokud někdo prodá něco, co prodat nemůže, je smlouva ze zákona neplatná. Takže by se zadavatelce klidně mohlo stát, že jí bude pes odebrán.
Je to stejné, jako když koupíte kradené auto. Auto Vám prostě zabaví a nikoho nezajímá, že v tom jste nevinně.
Zadavatelka by se měla nejdřív domluvit jak s majitelkou, tak s chovatelkou na podmínkách koupě takového psa.
Ale pes nebyl kradený a smlouvu by porušila původní majitelka, takže případné sankce by asi musela vymáhat po původní majitelce. Záleží také, jak to je formulováno ve smlouvě, ne každá smlouva je sepsána neprůstřelně, některá ujednání ve smlouvě mohou být i protiprávní, co si tam lidé dávají je kolikrát nevymahatelné. A jinak většina těchto strkanic a tahanic se k soudu ani nedostane.

Pořád tu řešíte právo a smlouvy a soudy. A normální lidská slušnost - ta zůstala kde ?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.209.98
napsal(a):
Pořád tu řešíte právo a smlouvy a soudy. A normální lidská slušnost - ta zůstala kde ?
Právo je minimum morálky
sorana
napsal(a):
No tak si zkuste koupit něco na čem vázne nějaké věcné břemeno nebo jiný závazek. Poznáte sama, jak rychle a moc Vás to bude zajímat.
danis
napsal(a):
No tak si zkuste koupit něco na čem vázne nějaké věcné břemeno nebo jiný závazek. Poznáte sama, jak rychle a moc Vás to bude zajímat.
No, řekla bych, že věcné břemeno je trošku něco jiného než nějaká smlouva, která - kdo ví jestli - má vůbec nějaké právní opodstatnění. Nebo koupit kradené auto je taky asi něco jiného. Nechápu, proč vůbec ta smlouva mezi chovatelkou a současnou majitelkou feny vznikla, řekla bych, že majitelka fenu nezaplatila a dluh měl být vyrovnán tímto způsobem. Když odhlédnu od nevýhodnosti této smlouvy pro majitelku, tak si myslím, že by bylo fér, aby majitelka fenu vrátila chovatelce a ta ji normálně prodala zadavatelce katarině.
tereza.128
napsal(a):
Z právního hlediska je to přesně tak.
danis
napsal(a):
Věcné břemeno je úplně něco jiného... Věcné břemeno se asi na žádné zvíře nevztahuje, to je nesmyslné přirovnání s nějakou nemovitostí nebo pozemkem, ale se zvířaty to nemá co do činění, takže špatný příklad stejně jako kradené auto. Kolikrát si lidé opravdu píší do smluv jen těžko vymahatelné blbosti, které by těžko u soudu obhájili a drtivá většina by se kvůli tomu ani nesoudila, protože by prosoudili víc než je hodnota štěněte nebo dospělého psa a výhra u soudu je vždy nejistá.
bilusik
napsal(a):
Věcné břemeno je úplně něco jiného... Věcné břemeno se asi na žádné zvíře nevztahuje, to je nesmyslné přirovnání s nějakou nemovitostí nebo pozemkem, ale se zvířaty to nemá co do činění, takže špatný příklad stejně jako kradené auto. Kolikrát si lidé opravdu píší do smluv jen těžko vymahatelné blbosti, které by těžko u soudu obhájili a drtivá většina by se kvůli tomu ani nesoudila, protože by prosoudili víc než je hodnota štěněte nebo dospělého psa a výhra u soudu je vždy nejistá.
Omezení vlastnických práv je prostě omezení vlastnických práv. Je celkem jedno, z jakého právního důvodu. Podstatné je, že majitel takové věci s ní nemůže disponovat jak ho napadne.
Uvedené příklady byly jen pro názornost, aby si zadavatelka uvědomila, že koupí takového psa si může přivodit dost problémů, počínaje tím, že na ni přejde povinnost plnění za původní majitelku, konče tím, že o psa přijde. Spoléhat na to, že se chovatelka o svá práva nebude soudit je hodně krátkozraké, to nemůžete nikdy vědět. Pokud toto nechápete nebo chápat nechcete, je to Vaše věc.
Mimochodem, pokud prodáte něco, co prodat nesmíte, je to krádež. Nebo Váš kmen to má jinak?
No já hlavně nevěřím tomu, že ta smlouva není dál rozvedena. Protože tady jde chovateli/chovatelce docela o slušné peníze.
Jednou jsem"prodávala" štěně, fenku za podobných podmínek. Vlastně do dočasného spoluvlastnictví, fenka byla zadarmo, ale s podmínkou, že na mě odchová vrh a z toho vrhu bude jedno štěně pro mě, zbytek prodává majitelka. Pak by na ni přešlo plné vlastnictví. Ta smlouva šla skrz právníka a byla docela do detailů - kdo má jaká práva a povinnosti, kdo co hradí, jaká je cena feny a za jakých podmínek může dojít k rozvázání smlouvy.
A opravdu si nemyslím, že v tomto případě by to bylo o moc jinak.
Takže zadavatelce radím - zkonzultovat s chovatelkou, právníkem. Protože chovatelka si to na 99% pojistila, aby neutřela nos.