Po podání odčervovací tablety fenka vykadila asi 3 škrkavky a jakousi směs hlenu s bílými tečkami asi 1 mm velkými. Má se odčervení ještě jednou zopakovat a kdy? Nebo udělat za 3 týdny rozbor a pak ev. podat další tabletu. Fence jsou 4 měsíce. Při předchozích odčervení nikdy nic nebylo vidět.
Zajímá mně co to ty bílé tečky /vajíčka/ mohly být.Prosím zkušenější o radu.
Dobrý den,
vajíčka škrkavek ani jiných červů by v trusu pouhým okem vidět nebyla. Teoreticky by se mohlo jednat o články tasemnic, ale ty jsou většinou větší, kolem 1 cm a hýbou se. Od tří měsíců do půl roku věku se doporučuje odčervovat v měsíčních intervalech, pokud máte pocit, že by to bylo potřeba častěji, je vhodné nechat udělat parazitologické vyšetření a na základě výsledků teprve podat antiparazitika. Budete vědět, jaké případné spektrum parazitů je přítomno a jakou látku byste měla použí.
hareta
napsal(a):
Při pozitivním nálezu se doporučuje po 14 dnech odčervení opakovat.
Re.
No já teď řešila na "Kočkách" tasemnici u mého staršího kocoura (je tam vlákno i s názorem odbornice), věděla jsem, že tasemnici má, protože měl podvakrát u konečníku článek z tasemnice. Odčervila jsem Drontalem a od té doby klid, a ani mi nebylo doporučeno ještě odčervení zopakovat. Až po dalším čtvrt roce, protože to je sice kocour bytový, ale občas chodí i ven a loví myši.
fikovnice
napsal(a):
No já teď řešila na "Kočkách" tasemnici u mého staršího kocoura (je tam vlákno i s názorem odbornice), věděla jsem, že tasemnici má, protože měl podvakrát u konečníku článek z tasemnice. Odčervila jsem Drontalem a od té doby klid, a ani mi nebylo doporučeno ještě odčervení zopakovat. Až po dalším čtvrt roce, protože to je sice kocour bytový, ale občas chodí i ven a loví myši.
Jinak Drontal pokryje jak tasemnici, tak škrkavky, tak řadu dalších parazitů, ale nevím, zda je i pro psy. Uvnitř balení byly nálepky se symbolem kočky, a jestli si dobře pamatuji, tak celý příbalák se nesl v duchu odčervení koček, nikoli psů... Ale toto opravdu nevím jistě.
fikovnice
napsal(a):
Jinak Drontal pokryje jak tasemnici, tak škrkavky, tak řadu dalších parazitů, ale nevím, zda je i pro psy. Uvnitř balení byly nálepky se symbolem kočky, a jestli si dobře pamatuji, tak celý příbalák se nesl v duchu odčervení koček, nikoli psů... Ale toto opravdu nevím jistě.
Drontal pro psy se taky prodává.
Odčervení opakujte za 2 až tři týdny. Antiparazitikum účinkuje pouze ve střevě a hubí tedy pouze dospělce, kteří se nacházejí v prostoru střevním (a po podání antiparaz.vyjdou ven trusem - zahubené, nebo zvracením a to živé-typicky spirálově se svíjející škrkavky). Při pozitivním nálezu se opakuje podání antip. v rozmezí 2-3 týdny a tím se zahubí ty larvy, které ve dnech po prvním odčervení teprve migrovaly a zůstaly tedy nepoškozeny. Pokud ze psa vyjde zase škrkavka, opakovat za 2-3 týdny. Sleduje se pečlivě nejméně dva dny každé venčení, to jsou ti magoři co si svítí na noční hovínka svého psa baterkou nebo šťourají klacíčkem za účelem pečlivého vysledování výsledku... Do tří měsíců věku štěněte se doporučuje odčervovat širokospektrálním antiparazitikem každých 14 dní, v tomto období je největší pravděpodobnost škrkavkama se nakazit. Do půl roku věku je ideální 1x měsíčně nechat udělat rozbor trusu psa, podle výsledků vám vet. poradí kdy další. Při výskytu škrkavek je nutno dezinfikovat pelíšek, podlahy, je- li pes venku tak svrchní vrstvu písku, hlíny v kotci, pokud líce po celé zahradě je dezinfekce neproveditelná a nejméně 4x ročně se dává trus na rozbor.