Psovi vařit, nebo krmit suchým?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
11.10.2015 12:19
BadyJack

XXX.XXX.101.34

Po ztrátě 11ti letého Labradora si pořizujem čtěně NO. Labíkovi jsme jako štěněti vařili, pak jsme střídali vaření s granulemi. Granule jsme dávali v době kdy bylo méně času, spíše preferujeme vaření. Všude čtu, že granule jsou to nejúžasnjší pro zvířata, ale nějak tomu pořád nemůžu uvěřit. Jaký je Váš názor? V každé současné knížce se dočítám jen o granulích. Čím krmite štěně? Vařit a přidávat zeleninu + vitamíny, nebo sypat chudákovi granule? Dávat syrové maso? Vepřové, hovězí, kuřecí
Díky.

11.10.2015 12:29
rapotacka11

XXX.XXX.32.236

Vařit a přidávat zeleninu + vitamíny
sypat i granule.
Dávat syrové maso? Vepřové, hovězí, (kuřecí) a všechno ostatní.Divoké prase ne.

Neregistrovaný uživatel

11.10.2015 12:31
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7

BadyJack napsal(a):
Po ztrátě 11ti letého Labradora si pořizujem čtěně NO. Labíkovi jsme jako štěněti vařili, pak jsme střídali vaření s granulemi. Granule jsme dávali v době kdy bylo méně času, spíše preferujeme vaření. Všude čtu, že granule jsou to nejúžasnjší pro zvířata, ale nějak tomu pořád nemůžu uvěřit. Jaký je Váš názor? V každé současné knížce se dočítám jen o granulích. Čím krmite štěně? Vařit a přidávat zeleninu + vitamíny, nebo sypat chudákovi granule? Dávat syrové maso? Vepřové, hovězí, kuřecí
Díky.

Granule nejsou pro psa nic moc, ale pro líné majitele jsou opravdu tím nejúžasnějším vynálezem na světě
Ideální a nejpřirozenějším krmením pro psa je syrové maso různého druhu (jediné, co je nutné vařit je zvěřina).

11.10.2015 12:47
Clayton

XXX.XXX.104.9

A podávat i syrové kosti.Nesmí se vařit!
Jinak nemusím ani popisovat, jakou euforii má pes, když mu nesete syrovou ''krávu'' a když mu dávate přesolené lisované obilí.
PS-Ja bohužel taky krmím granulemi, ale kdybych měla v mrazáku místo pro BARF, neváhám ani minutu.Psovi se snažím maso dávat co nejvíce, ale nemá to jako pravidelnou krmnou dávku.

11.10.2015 13:19
lavacca

XXX.XXX.164.49

Nejpřirozenější (= nejlepší) je krmení syrovým masem s přílohou (trochu rýže/ovesných vloček, zeleniny, atd.). Samozřejmě ne jen svalovinu, ale i chrupavky, kosti, vnitřnosti, atd. Hezky je to popsané na webu http://manwe.eu/index.php/uvod.

11.10.2015 13:26
shavoid

XXX.XXX.152.1

Krmím syrovým, módně řečeno barfem a psi tenhle způsob stravy milují a dovolím si říct, že po něm taktéž prospívají. Já jsem i původně chtěla krmit granulemi, ale pes mi žádné granule nesnese, nestále průjmoval a když jeden den neprůjmoval, tak bylo evidetní, že je ho trávení funguje tak nějak neekonomicky (resp. obrovská část granulí zůstala nestrávená). Všichni mi říkali, že nedovede strávit ty bílkoviny nebo co.. Začala jsem ho krmit syrovým se zeleninou, občasnou přílohou a až na občasné výkyvy mu to tráví jedna báseň. Na jakou složku byl ve všech těch granulích tak silně přecitlivělý je stále otázkou.
Jinak dávám ze 70 % masité kosti, zbytek je zelenina a přílohu dávám jen občas jako takový balast. Doplňky dávám jak si vzpomenu, nějaké oleje, bylinky atd. A kolikrát to už ani moc nehrotím, neboť když maso už zasmrádá, tak je pro psa ideální, zeleninu kolikrát vynechám a tak..
Jo a na unavené psy po vyčerpávajícím tréninku, špinavýma až za ušima s kostí v hubě je krásný pohled :) :).

11.10.2015 15:12
lavacca

XXX.XXX.164.49

shavoid napsal(a):
Krmím syrovým, módně řečeno barfem a psi tenhle způsob stravy milují a dovolím si říct, že po něm taktéž prospívají. Já jsem i původně chtěla krmit granulemi, ale pes mi žádné granule nesnese, nestále průjmoval a když jeden den neprůjmoval, tak bylo evidetní, že je ho trávení funguje tak nějak neekonomicky (resp. obrovská část granulí zůstala nestrávená). Všichni mi říkali, že nedovede strávit ty bílkoviny nebo co.. Začala jsem ho krmit syrovým se zeleninou, občasnou přílohou a až na občasné výkyvy mu to tráví jedna báseň. Na jakou složku byl ve všech těch granulích tak silně přecitlivělý je stále otázkou.
Jinak dávám ze 70 % masité kosti, zbytek je zelenina a přílohu dávám jen občas jako takový balast. Doplňky dávám jak si vzpomenu, nějaké oleje, bylinky atd. A kolikrát to už ani moc nehrotím, neboť když maso už zasmrádá, tak je pro psa ideální, zeleninu kolikrát vynechám a tak..
Jo a na unavené psy po vyčerpávajícím tréninku, špinavýma až za ušima s kostí v hubě je krásný pohled :) :).

Přesně tak, chce to brát s rozumem a nedělat z toho alchymii, kdy musí pes dostat denně tolik a tolik gramů masa, přílohy a doplňků. (ano, ze začátku je lepší vážit než vychytáte množství, aby vám pes na daném množství prospíval, tj. držel si svou váhu a nehubl/nepřibíral- pak už krmíte od oka a je to ok). Aneb všeho moc škodí - takže zas s doplňky nepřehánět, prostě dát sem tam. Prostě jako u sebe, taky nejíme - aspoň většina - denně nějaké doplňky stravy a stačíme si většinu vzít ze správné potravy.

11.10.2015 15:29
Danczéz

XXX.XXX.152.226

Já jsem se ještě před pořízením pejska zamilovala do krmení syrovým, přijde mi to takové poctivé, přírodní a hodící se k psovi. smajlík I mi to evokuje zdraví a kondici, když si pes poradí s velkou vepřovou kostí je to takové správně zvířecí, než kdyby chroustal granule. Nicméně to je především moje romantická představa, vím, že se dají sehnat natolik kvalitní granule, že psovi nijak na vitalitě neubírají. A jelikož mám spoustu divných zvyků mimo jiné chodím na nákup v podstatě každý den, přiberu prostě jeden balíček masa- tu krků, tu vnitřností, prostě na střídačku co zrovna je. A doma jí do toho nastrouhám zeleninu, někdy trošku ovoce a zakápnu lososovým olejem, protože to je moje vyzkoušená kamufláž a potom sežere úplně všechno. No a další z mých obsesí je neustálé vymýšlení nových receptů, což jsem převedla i na psa: v ledničce mi kupříkladu zůstane jedno kuřecí prso: na večeři pro nás málo, pro psa taky málo. Tak ho uvařím, ve vývaru spařím trošku vloček, nějakou tu zeleninu a neokořeněné naservíruju. Z nouze ctnost a pes se může užrat Berte to jen jako inspiraci, možná nekrmím úplně podle tabulek, ale feňule je spokojená a já taky

Uživatel s deaktivovaným účtem

11.10.2015 16:08

BadyJack napsal(a):
Díky.

Že jsou granule to nejlepší, je pouze reklamní tah výrobců na lidi, aby je kupovali. Občas moje fena dostane taky granule, ale ofrňuje nad nimi nos, i když jsou to gr. kvalitní. Maso je maso. Krmte masa všechny druhy+syrové kosti, obalené masem. Ovoce, zeleninu, lepší tepelně upravenou a na jemno.Štěněti je třeba jídelníček sestavit jinak, než dospělému, přidat minerální látky, vitamíny, bylinky atd. Kupte si knížku p. Novosádové BARF, jsou tam popsané krmné dávky i pro štěňata. Je třeba se nad jídlem trochu zamyslet, jen si vemte ten nepoměr Ca:P v mase, kde výrazně převládá fosfor a vápníku je minimum. Při delším nadbytku P, by mohly nastat problémy v růstu( neznamená to, dotovat psíka jen tak bezhlavě Ca) a to okolo 5- 7 měsíce, u N.O., žádná vzácnost, pozor na to. Taky koukněte na manwe.cz, jsou tam sestavené jídelníčky. Pro clayton, taky jsem musela koupit mrazák pro moji fenu, protože do našeho 3 šuflíkového, jsme se vešli jen my 2 s manželem a feňule má pro sebe 3 šuflíkovou Zanusku vedle. Manžel brblal, že mrazák je plný masa pro psa a my se nevejdeme, tak jsem to vyřešila takto. Až budete mít štěníka doma, dejte sem fotku, ať se kouknem.

11.10.2015 16:10
shavoid

XXX.XXX.152.1

Danczéz napsal(a):
Já jsem se ještě před pořízením pejska zamilovala do krmení syrovým, přijde mi to takové poctivé, přírodní a hodící se k psovi. smajlík I mi to evokuje zdraví a kondici, když si pes poradí s velkou vepřovou kostí je to takové správně zvířecí, než kdyby chroustal granule. Nicméně to je především moje romantická představa, vím, že se dají sehnat natolik kvalitní granule, že psovi nijak na vitalitě neubírají. A jelikož mám spoustu divných zvyků mimo jiné chodím na nákup v podstatě každý den, přiberu prostě jeden balíček masa- tu krků, tu vnitřností, prostě na střídačku co zrovna je. A doma jí do toho nastrouhám zeleninu, někdy trošku ovoce a zakápnu lososovým olejem, protože to je moje vyzkoušená kamufláž a potom sežere úplně všechno. No a další z mých obsesí je neustálé vymýšlení nových receptů, což jsem převedla i na psa: v ledničce mi kupříkladu zůstane jedno kuřecí prso: na večeři pro nás málo, pro psa taky málo. Tak ho uvařím, ve vývaru spařím trošku vloček, nějakou tu zeleninu a neokořeněné naservíruju. Z nouze ctnost a pes se může užrat Berte to jen jako inspiraci, možná nekrmím úplně podle tabulek, ale feňule je spokojená a já taky

Vločky se spařenou zeleninou dávám také, koneckonců je to úplně normální. Spíš mne udivují ty kulinářské experimenty v podobě masa s tvarohem, pomeranči, jahodami a oříšky na vrchu

11.10.2015 16:30
BadyJack

XXX.XXX.101.34

Úžasný, já moc děkuji za rady a názory a jsem ráda, že náš pes nebude týrané zvíře pokud mu odepřu pravidelný přísun odvážených granulí. Jen ještě dotaz: co znamená zkratka BARF? Já neznalá BARFA jsem kupovala v masně vše od kuřat, vepřové srdce, uši, nožičky...

11.10.2015 16:32

Tolik rozumných názorů, radost pohledět

11.10.2015 16:36
BadyJack

XXX.XXX.101.34

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Že jsou granule to nejlepší, je pouze reklamní tah výrobců na lidi, aby je kupovali. Občas moje fena dostane taky granule, ale ofrňuje nad nimi nos, i když jsou to gr. kvalitní. Maso je maso. Krmte masa všechny druhy+syrové kosti, obalené masem. Ovoce, zeleninu, lepší tepelně upravenou a na jemno.Štěněti je třeba jídelníček sestavit jinak, než dospělému, přidat minerální látky, vitamíny, bylinky atd. Kupte si knížku p. Novosádové BARF, jsou tam popsané krmné dávky i pro štěňata. Je třeba se nad jídlem trochu zamyslet, jen si vemte ten nepoměr Ca:P v mase, kde výrazně převládá fosfor a vápníku je minimum. Při delším nadbytku P, by mohly nastat problémy v růstu( neznamená to, dotovat psíka jen tak bezhlavě Ca) a to okolo 5- 7 měsíce, u N.O., žádná vzácnost, pozor na to. Taky koukněte na manwe.cz, jsou tam sestavené jídelníčky. Pro clayton, taky jsem musela koupit mrazák pro moji fenu, protože do našeho 3 šuflíkového, jsme se vešli jen my 2 s manželem a feňule má pro sebe 3 šuflíkovou Zanusku vedle. Manžel brblal, že mrazák je plný masa pro psa a my se nevejdeme, tak jsem to vyřešila takto. Až budete mít štěníka doma, dejte sem fotku, ať se kouknem.

Díky, cítím to taky tak, knížku jdu najít a objednat .
Zítra se jedem na mimčo zase po týdnu podívat, beru foťák, už se nemůžu dočkat. Domů ho dostanem až koncem října, je to dlouhéé čekání .

11.10.2015 16:40
BadyJack

XXX.XXX.101.34

UŽ JSEM NAŠLA BARF

11.10.2015 16:52

BARF= Born Again Raw Feeders, prostě krmit syrovým, přirozenou stravou. Selským rozumem psík dostává všechno, hlavně v jeho přirozené stravě. Slovo BARF, je teď, dalo by se říct trendy-slovo, není až tak důležité, kdysi granule nebyly, psi se krmili masem a doma připraveným jídlem, dostali od všeho něco a nepamatuju se, že by moji psi mívali alergie, potravní nesnášenlivost atd. Trávicí trakt granuláčka a tráv. trakt psa krmenýho doma připravenou stravou, pracuje úplně jinak. Ale to časem zjistíte.

11.10.2015 17:10
BadyJack

XXX.XXX.101.34

Tak jsem dostala právě fotky od chovatele na e-mail. Že je krásnej !

11.10.2015 19:03
rapotacka11

XXX.XXX.32.236

BadyJack napsal(a):
Díky, cítím to taky tak, knížku jdu najít a objednat .
Zítra se jedem na mimčo zase po týdnu podívat, beru foťák, už se nemůžu dočkat. Domů ho dostanem až koncem října, je to dlouhéé čekání .

N e s p ě ch a t.
Neuspěchat.
Klidně bych ho u mámy nechala 10 týdnů.

11.10.2015 19:27
fikovnice

XXX.XXX.240.1

BadyJack napsal(a):
Tak jsem dostala právě fotky od chovatele na e-mail. Že je krásnej !

Ano, je krásnej! Medvídek!

11.10.2015 19:55
JandaHrub

XXX.XXX.122.78

My krmili od mládí našeho Luxíka syrovou potravou. Když mu byl rok, tak jsme přešli na granule lisované za studena a bylo to v pohodě. Spíš z té syrové měl občas "prdíky". Veterinář mi říkal, že je velmi těžké reagovat syrovou stravou na momentální potřeby psa a může docházet k nedostatku "něčeho". Proto rozhodnutí přejít na granule.

11.10.2015 20:01
JandaHrub

XXX.XXX.122.78

Dovolím si reagovat a souhlasit. Taky jsme krmili syrovým a pesan byl naprosto v pohodě. Létali jsme po lese, spoustu pohybu, výletů apod. Jenže mi to zabíralo spoustu času a přemýšlení, aby měl pestrou potravu. No tak jsme přešli na granule (samozřejmě lisované za studena) a mám klid já i Luxík.

11.10.2015 20:06
shavoid

XXX.XXX.152.1

JandaHrub napsal(a):
My krmili od mládí našeho Luxíka syrovou potravou. Když mu byl rok, tak jsme přešli na granule lisované za studena a bylo to v pohodě. Spíš z té syrové měl občas "prdíky". Veterinář mi říkal, že je velmi těžké reagovat syrovou stravou na momentální potřeby psa a může docházet k nedostatku "něčeho". Proto rozhodnutí přejít na granule.

V jiné diskuzi píšete, že jste krmili Britem, tak jak teda? a nedá mi to, ale, ježiš, nechte už toho a radši nám řekněte z jaké jste firmy.. co příspěvek to reklama. Yoggies?
Omlouvám se, ale takhle normální diskutující jednu věc neprotěžují. A argumenty jako "zabíralo spoustu času a přemýšlení, aby měl pestrou potravu", nebo "je velmi těžké reagovat syrovou stravou na momentální potřeby psa"?... To je jak vystřižené z příručky pro distributory granulí.

11.10.2015 21:02
kobylatko

XXX.XXX.45.44

Já krmím vařeným + přílohy, granule mi pes žral do jednoho roka a pak konec nevzal to už do huby.Krmíme vepřovým, jehněčím, kuřečím občas hovězí když je + vnitřnosti jako vepřový plíce, drůbeží srdíčka, vepřový ledvinky... Zvěřinu máme občas.

11.10.2015 21:12
hunter

XXX.XXX.22.6

shavoid napsal(a):
V jiné diskuzi píšete, že jste krmili Britem, tak jak teda? a nedá mi to, ale, ježiš, nechte už toho a radši nám řekněte z jaké jste firmy.. co příspěvek to reklama. Yoggies?
Omlouvám se, ale takhle normální diskutující jednu věc neprotěžují. A argumenty jako "zabíralo spoustu času a přemýšlení, aby měl pestrou potravu", nebo "je velmi těžké reagovat syrovou stravou na momentální potřeby psa"?... To je jak vystřižené z příručky pro distributory granulí.

Já krmím z 80-90% granulemi, z velké části kvůli vlastnímu pohodlí, to mi nevadí přiznat. Dříve jsem krmil převážně masem+zeleninou+zbytky, ale naprosto chápu argumenty o přemýšlení nad jídlem pro psy a i reagovat na nějaký zažívací problém, v neposlední řadě skladování masa a neustálé hlídání zásob.
Navíc, když psi jsou ve stejné kondici a dožívají se klasického věku, tak nevidím na granulích nic špatného.

11.10.2015 21:40
Žaneta kocková

XXX.XXX.80.130

JandaHrub napsal(a):

Ha ha, prý "je velmi těžké reagovat syrovou stravou na momentální potřeby psa" - a jak by to asi dělaly ty miliony masožravých šelem v přírodě...

11.10.2015 22:35
Clayton

XXX.XXX.104.9

JandaHrub napsal(a):

Chudáci vlci.Když nežerou granule, nemají vyváženou stravu, jak je mi jich líto.Úplně vidím, jak si spokojeně pokřupkávají Pedigree.

11.10.2015 23:03
hunter

XXX.XXX.22.6

Clayton napsal(a):
Chudáci vlci.Když nežerou granule, nemají vyváženou stravu, jak je mi jich líto.Úplně vidím, jak si spokojeně pokřupkávají Pedigree.

Ale těch vlků, co si k masu dávají ovesné vločky se spařenou zeleninou taky bude hodně...

12.10.2015 00:20
fikovnice

XXX.XXX.240.1

JandaHrub napsal(a):
Dovolím si reagovat a souhlasit. Taky jsme krmili syrovým a pesan byl naprosto v pohodě. Létali jsme po lese, spoustu pohybu, výletů apod. Jenže mi to zabíralo spoustu času a přemýšlení, aby měl pestrou potravu. No tak jsme přešli na granule (samozřejmě lisované za studena) a mám klid já i Luxík.

Tak syrové maso (krmím syrovým jak kocoury, tak psa) mi zabere bezkonkurenčně nejméně přemýšlení. Moc nevím, co na tom vůbec napřemýšlet. Tak existuje u nás několik druhů syrových mas, tak je prostě občas prostřídám - hlavně tehdy, když už jsou třeba jednoho druhu přejezeni. Nic na přemýšlení tam nevidím!

Neregistrovaný uživatel

12.10.2015 00:31
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7

hunter napsal(a):
Ale těch vlků, co si k masu dávají ovesné vločky se spařenou zeleninou taky bude hodně...

Je fakt, že tu zeleninu a vločky nemají spařený, ale mají je tepelně a enzymaticky upravený a zabalený přímo uvnitř kořisti v podobě obsahu žaludku a střev - ona ta příroda není úplně blbá!

12.10.2015 09:39
shavoid

XXX.XXX.251.181

hunter napsal(a):
Já krmím z 80-90% granulemi, z velké části kvůli vlastnímu pohodlí, to mi nevadí přiznat. Dříve jsem krmil převážně masem+zeleninou+zbytky, ale naprosto chápu argumenty o přemýšlení nad jídlem pro psy a i reagovat na nějaký zažívací problém, v neposlední řadě skladování masa a neustálé hlídání zásob.
Navíc, když psi jsou ve stejné kondici a dožívají se klasického věku, tak nevidím na granulích nic špatného.

Huntere, já také nevidím na granulích nic špatného, rozhodně nejsem jeden z masových fanatiků, ostatně jsem jimi také chtěla krmit (holt můj pes měl jiné záměry). Taky bych chtěla psy po cestách zkrmovat granulemi, musím to nějak vymyslet.. :)
Jde mi o příspěvky s evidentně vloženou reklamou uživatele JandaHrub, vždyť si to projděte a přečtěte si i tady článek na Yoggies, to je ona firma, kterou tu dle mého zastupuje. http://yoggies.cz/granule-lisovane-za-studena. Její první příspěvek tady na ifauně bylo o tom, jak Luxíček chudák prděl (tam psala, že krmí Britem, ne masem) a tak mu koupili jedinečný jogurt pro psy od Yoggies a do tří dnu mu to vyřešilo problém, no wau...! Také se tam zmiňuje o tom, že jim byla doporučena změna granulí a tahle firma má čirou náhodou tyhle úžasné, za studena lisované granule. Od prvního příspěvku pár týdnů uplynulo a už tady halasí o skvělých výhodách za studena lisovaných krmiv a o tom, jak je krmení masem ztráta času.. no mě to přijde celkem okaté :).
No a mimochodem, zajímalo by mne, jak ten jogurt mohli koupit v Petku. Žádná prodejna, ani centrála jej nemá stavem, v Praze bude až od 1. listopadu.

12.10.2015 09:58
Danczéz

XXX.XXX.210.183

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Je fakt, že tu zeleninu a vločky nemají spařený, ale mají je tepelně a enzymaticky upravený a zabalený přímo uvnitř kořisti v podobě obsahu žaludku a střev - ona ta příroda není úplně blbá!

Děkuji, zrovna jsem šla psát to samé

12.10.2015 11:53
pavel.novotny

XXX.XXX.108.106

Naštěstí si může každý vybrat, čím krmit. Někdo je pohodlnější a nemá možnost skladovat maso, jiný zas má čas a rád dá psovi normální maso. Trochu mi vadí ale to zaklínání jedním nebo druhým. To, že pes už dávno nemá trávicí soustavu jako vlk je dokázané. Na druhou stranu je tolik odpadních granulí, že se nedivím, že se to lidem často nechce řešit a krmí masem. Oboje má své pro i proti.

12.10.2015 12:06

pavel.novotny napsal(a):
Naštěstí si může každý vybrat, čím krmit. Někdo je pohodlnější a nemá možnost skladovat maso, jiný zas má čas a rád dá psovi normální maso. Trochu mi vadí ale to zaklínání jedním nebo druhým. To, že pes už dávno nemá trávicí soustavu jako vlk je dokázané. Na druhou stranu je tolik odpadních granulí, že se nedivím, že se to lidem často nechce řešit a krmí masem. Oboje má své pro i proti.

Říkáte hlouposti.

12.10.2015 13:19
lesnížínka

XXX.XXX.178.38

pavel.novotny napsal(a):

No já vám nevím, ten názor s vlkem jsem tu už párkrát četla, ale osobně jsem viděla nějaký britský dokument o psech versus vlcích a tam bylo řečeno, že pořád je pes z 99% vlk. Takže to jedno procento zásahů nás lidí do fyziognomie psa, bych asi jako odlišnost ani nebrala..Trošku mi ta storry o odlišnost v trávení těchto dvou šelem, také přijde jako granulářská lobby. Mimochodem, také krmím částečně granulema, protože psům chutnají, ale osobně bych jim je raděj nedávala. To je něco jako: vím, že nemám žrát hranolky...jenže když ony jsou tak dobré...;).

12.10.2015 13:40
koldy

XXX.XXX.73.236

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Říkáte hlouposti.

Jo a proč?
K.

12.10.2015 13:42
Lexaurin

XXX.XXX.83.128

lesnížínka napsal(a):
No já vám nevím, ten názor s vlkem jsem tu už párkrát četla, ale osobně jsem viděla nějaký britský dokument o psech versus vlcích a tam bylo řečeno, že pořád je pes z 99% vlk. Takže to jedno procento zásahů nás lidí do fyziognomie psa, bych asi jako odlišnost ani nebrala..Trošku mi ta storry o odlišnost v trávení těchto dvou šelem, také přijde jako granulářská lobby. Mimochodem, také krmím částečně granulema, protože psům chutnají, ale osobně bych jim je raděj nedávala. To je něco jako: vím, že nemám žrát hranolky...jenže když ony jsou tak dobré...;).

Pes je z 99% vlk, ale pouze GENETICKY ! Rozdíl snad vidí každý...

12.10.2015 13:50
joanne.s

XXX.XXX.41.2

To, že pes už dávno nemá trávicí soustavu jako vlk je dokázané.

Kdo to kdy dokázal, pes už není masožravec?

Neregistrovaný uživatel

12.10.2015 13:54
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7

Lexaurin napsal(a):
Pes je z 99% vlk, ale pouze GENETICKY ! Rozdíl snad vidí každý...

No, ale nechcete snad tvrdit, že za těch 20 - 25 let, co se tady plošně krmí granulema se změnil trávící trakt psa natolik, že už není masožravec... ? Evoluce trvá stovky let, a když budete koni přidávat do šrotu ochucenou masokostní moučku, tak z něj za 20 let taky nebudete mít všežravce (a masožravce už vůbec ne), a nefunfuje to ani naopak, jak se nám snaží výrobci granulí namluvit !

12.10.2015 14:02

No, ale nechcete snad tvrdit, že za těch 20 - 25 let, co se tady plošně krmí granulema se změnil trávící trakt psa natolik, že už není masožravec... ? Evoluce trvá stovky let, a když budete koni přidávat do šrotu ochucenou masokostní moučku, tak z něj za 20 let taky nebudete mít všežravce (a masožravce už vůbec ne), a nefunfuje to ani naopak, jak se nám snaží výrobci granulí namluvit !

12.10.2015 14:08
aluska

XXX.XXX.223.199

Krmím vařeným masem, nejstarší jezevčice syrové nechce. Přistrouhám mrkev, posypu kelpou, nejstarší a prostřední Canvit condro, nejstarší ještě B1 B 6, měla problém s páteří, zakápnu olejem, neodvažuju, mám v oku všechny tři, aby byly štíhlé. Nejstarší je 10 let, prostřední 7 let a nejmladší 2,5 roku. Všechny jsou vitální. Uvařím 1x týdne hrnec masa, nandám do mrazáku a mám na týden hotovo. Jiné přílohy jako těstoviny nebo vločky nedávám.

12.10.2015 14:14
Lexaurin

XXX.XXX.83.128

Pro klid v duši, krmím masem, ale evidentně mému psovi zvyklému od mimina na granule tento druh stravy trakt ovlivnil tak, že po čemkoli jiném průjmoval. Prostě stačí selský rozum- když děcko dostává jen mléko- musí se příkrmy podávat postupně, když si trakt zvykne od mimina na stravu pestrou, bude ji v dospělosti snášet, bude-li trávení nastaveno na granule, trakt zleniví a množství kyselin se změnší, proto pak problémy. Nemusíme nic řešit v řádu let či století- stačí se řídit tím, čím se krmí psí mimina.

Neregistrovaný uživatel

12.10.2015 14:34
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7

Lexaurin napsal(a):
Pro klid v duši, krmím masem, ale evidentně mému psovi zvyklému od mimina na granule tento druh stravy trakt ovlivnil tak, že po čemkoli jiném průjmoval. Prostě stačí selský rozum- když děcko dostává jen mléko- musí se příkrmy podávat postupně, když si trakt zvykne od mimina na stravu pestrou, bude ji v dospělosti snášet, bude-li trávení nastaveno na granule, trakt zleniví a množství kyselin se změnší, proto pak problémy. Nemusíme nic řešit v řádu let či století- stačí se řídit tím, čím se krmí psí mimina.

Tak to rozhodně, ale není to o tom, že by se změnil trávící trakt zvířete, ale o tom že má monodietou rozhozený trávící enzymy a mikrofloru - to je ale bohužel spíš patologický stav, kterýmu by se měl člověk vyhnout, a ne ho podporovat

12.10.2015 14:42
Lexaurin

XXX.XXX.83.128

Tak to rozhodně, ale není to o tom, že by se změnil trávící trakt zvířete, ale o tom že má monodietou rozhozený trávící enzymy a mikrofloru - to je ale bohužel spíš patologický stav, kterýmu by se měl člověk vyhnout, a ne ho podporovat

Jo, rozhodně bych proto krmení granulemi nepodporovala, spíš bych apelovala na chovatele, ať štěně ještě kojené seznámí s pestrou stravou, aby zažívání znalo obojí, maso i granule a ne jen králičí bobky.

Neregistrovaný uživatel

12.10.2015 14:53
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7

Lexaurin napsal(a):
Jo, rozhodně bych proto krmení granulemi nepodporovala, spíš bych apelovala na chovatele, ať štěně ještě kojené seznámí s pestrou stravou, aby zažívání znalo obojí, maso i granule a ne jen králičí bobky.

12.10.2015 18:08
hunter

XXX.XXX.211.44

Ať už se přikloníte k téměř jakémukoli názoru na vznik psa, tak vždy vám vyjde, že pes je od počátku mezokarnivorní, tudíž spíše všežravec. To samé je genetická podobnost druhů, člověk je z 98-99% podobný šimpanzovi a jak je vidět, tak i tak malé procento udělá 2 rozdílné druhy.
Jen mi vadí to stálé opakování pes=vlk a zkratka, kdo krmí granulemi, chce zabít svého psa...

Neregistrovaný uživatel

12.10.2015 18:26
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7

hunter napsal(a):
Ať už se přikloníte k téměř jakémukoli názoru na vznik psa, tak vždy vám vyjde, že pes je od počátku mezokarnivorní, tudíž spíše všežravec. To samé je genetická podobnost druhů, člověk je z 98-99% podobný šimpanzovi a jak je vidět, tak i tak malé procento udělá 2 rozdílné druhy.
Jen mi vadí to stálé opakování pes=vlk a zkratka, kdo krmí granulemi, chce zabít svého psa...

Nikdo neopakuje že pes = vlk, ale pes není a nikdy nebyl všežravec - to nakonec dokládá jeho chrup, který má do chrupu všežravých hodně daleko, i jeho zařazení do šelem.
To, co opravdu dělí člověka od opice je II. signální soustava, takže tohle bych opravdu nesrovnávala, protože to je z úplně jiného soudku.
Ať si kdo chce krmí granulama - je to jeho volba, ale ať nelže sobě a okolí, že pes bez granulí nedokáže existovat, protože ty jediné mu poskytnou vyváženou stravu, a další marketingový bláboly, kterýma prodejci vymývají lidem mozky...

12.10.2015 18:32
Lexaurin

XXX.XXX.190.168

Nikdo neopakuje že pes = vlk, ale pes není a nikdy nebyl všežravec - to nakonec dokládá jeho chrup, který má do chrupu všežravých hodně daleko, i jeho zařazení do šelem.
To, co opravdu dělí člověka od opice je II. signální soustava, takže tohle bych opravdu nesrovnávala, protože to je z úplně jiného soudku.
Ať si kdo chce krmí granulama - je to jeho volba, ale ať nelže sobě a okolí, že pes bez granulí nedokáže existovat, protože ty jediné mu poskytnou vyváženou stravu, a další marketingový bláboly, kterýma prodejci vymývají lidem mozky...

Vse je to marketing-podivejte se treba kolik je druhu mlék pro novorozence a kojence a co je pritom prirozene?Kojit.A aby na to clovek prisel, musi vzniknout laktacni liga.

Neregistrovaný uživatel

12.10.2015 18:35
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7

Lexaurin napsal(a):
Vse je to marketing-podivejte se treba kolik je druhu mlék pro novorozence a kojence a co je pritom prirozene?Kojit.A aby na to clovek prisel, musi vzniknout laktacni liga.

To je jak u blbejch na zápraží, co...?!

12.10.2015 18:46
Lexaurin

XXX.XXX.190.168

Lidska hloupost je neomezena.

12.10.2015 18:47
pavel.novotny

XXX.XXX.117.8

Je dokázané, že se díky domestikaci, která probíhá dle literatury nějakých 10tis let trávicí trakt psa poměrně dost prodloužil. To neznamená, že pes nemá 99% genů stejných jako vlk, to si neodporuje. Psal jsem, že je jedno čím si kdo krmí, ale je potřeba se ohánět fakty. Toto je výňatek ze skript:
Vzájemný poměr délky trávicí trubice k délce těla se zvětšil z původního poměru 4 : l u divokých předků psa, na poměr 5 - 6 : l u současně chovaných plemen psů.

Neregistrovaný uživatel

12.10.2015 18:59
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7

pavel.novotny napsal(a):
Je dokázané, že se díky domestikaci, která probíhá dle literatury nějakých 10tis let trávicí trakt psa poměrně dost prodloužil. To neznamená, že pes nemá 99% genů stejných jako vlk, to si neodporuje. Psal jsem, že je jedno čím si kdo krmí, ale je potřeba se ohánět fakty. Toto je výňatek ze skript:
Vzájemný poměr délky trávicí trubice k délce těla se zvětšil z původního poměru 4 : l u divokých předků psa, na poměr 5 - 6 : l u současně chovaných plemen psů.

No, a kdyby jenom trávící trubice - taky se někteří scvrkli, jiným se zplacatily čumáky, dalším narostly chlupy až zem, jiný zase nemají chlupy vůbec..., ale pořád jsou to PSI.

12.10.2015 19:04
pavel.novotny

XXX.XXX.117.8

No, a kdyby jenom trávící trubice - taky se někteří scvrkli, jiným se zplacatily čumáky, dalším narostly chlupy až zem, jiný zase nemají chlupy vůbec..., ale pořád jsou to PSI.

To přirozeně jsou. A i když se jim prodloužila trávicí trubice, neznamená, že už nejsou masožravci nebo že by měli žrát kukuřičný šrot nebo zbytky od oběda. Ale zároveň není možné říkat, že pes je vlk.

Neregistrovaný uživatel

12.10.2015 19:31
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7

pavel.novotny napsal(a):
To přirozeně jsou. A i když se jim prodloužila trávicí trubice, neznamená, že už nejsou masožravci nebo že by měli žrát kukuřičný šrot nebo zbytky od oběda. Ale zároveň není možné říkat, že pes je vlk.

Vždyť on nikdko netvrdí, že pes je vlk - díky bohu, že není (to bych mu nedala střechu nad hlavou ).

12.10.2015 20:21
Žaneta kocková

XXX.XXX.80.130

hunter napsal(a):

Pes ale je vlk a stejně jako vlk je to masožravec, který je schopný částečně trávit i rostlinnou stravu. Všežravce to z něj ovšem nedělá.

12.10.2015 20:23
Žaneta kocková

XXX.XXX.80.130

pavel.novotny napsal(a):

Kde to je dokázáno? Vždycky to slyším jen tvrdit, ale nikdy jsem nenarazila na žádnou odbornou studii, která by to doložila. Ve skriptech se občas tvrdí pěkné hlouposti.

Na druhou stranu je doloženo, že psi mají oproti vlků podstatně více genů pro tvorbu enzymů štěpících rostlinné sacharidy.

12.10.2015 20:24
Žaneta kocková

XXX.XXX.80.130

Vždyť on nikdko netvrdí, že pes je vlk - díky bohu, že není (to bych mu nedala střechu nad hlavou ).

Ale je, je to domestikovaný vlk, druhová příslušnost je díky genetickým testům již nesporná. To, že se domestikoval a získal tím některé schopnosti, neznamená, že není součástí toho druhu.

12.10.2015 20:42
pavel.novotny

XXX.XXX.117.8

Žaneta kocková napsal(a):
Kde to je dokázáno? Vždycky to slyším jen tvrdit, ale nikdy jsem nenarazila na žádnou odbornou studii, která by to doložila. Ve skriptech se občas tvrdí pěkné hlouposti.

Na druhou stranu je doloženo, že psi mají oproti vlků podstatně více genů pro tvorbu enzymů štěpících rostlinné sacharidy.

Toto je uvedeno například v publikaci Nutrient Requirements of Dogs and Cats. Dost silně pochybuji, že se ve skriptech píší hlouposti. Osobně si myslím, že se tam občas důležité věci nepíšou, na druhou stranu je dost nepravděpodobné, že by tam někdo psal nesmysly. Vždy se vychází z realizovaných studií a vždy je někdo, kdo skripta píše a kdo je dozoruje.

Ano, bylo dokázáno, že psi sacharidy dokáží poměrně dobře zužitkovat. Na druhou stranu bych jich mělo být v krmivu jen omezené množství.

12.10.2015 21:25
Žaneta kocková

XXX.XXX.80.130

pavel.novotny napsal(a):
Toto je uvedeno například v publikaci Nutrient Requirements of Dogs and Cats. Dost silně pochybuji, že se ve skriptech píší hlouposti. Osobně si myslím, že se tam občas důležité věci nepíšou, na druhou stranu je dost nepravděpodobné, že by tam někdo psal nesmysly. Vždy se vychází z realizovaných studií a vždy je někdo, kdo skripta píše a kdo je dozoruje.

Ano, bylo dokázáno, že psi sacharidy dokáží poměrně dobře zužitkovat. Na druhou stranu bych jich mělo být v krmivu jen omezené množství.

Bohužel se i ve skriptech objevují věci, které se sice dlouhodobě tradují, ale pravdivé být nemusí. Často opisují prostě ze starších a starších prací věci, co "všichni dávno vědí" a proto si nikdo nevšimne, že to je v rozporu s novějším výzkumem. Novější výzkumy vyučující, kteří píšou skripta, nemusí znát, dokonce ani odborný dozor nemusí.

12.10.2015 21:41
Šarina

XXX.XXX.231.146

U nás se říká, jak u blbejch na dvorečku... halt ti naši blbí mají větší výběh... a dosah...

12.10.2015 22:35
Clayton

XXX.XXX.104.9

Ano, lidi taky nežerou syrového mamuta, ale pořád maso potřebují.Žrát masové sušenky by se mi tedy skutečně nechtělo.Je to nepřirozené...A kdyby v těch granulích bylo opravdu aspoň, dejme tomu 90% dehydrovaného masa, ale tam je minimálně z poloviny obilí a další ''blbosti''.Nehledě na to, jak pes žere.Měl by hodně žvýkat šlachy a čistit si kostmi zuby.
Já jsem si myslela, že pes nikdy nemůže mít alergii na cokoliv, teď je vzácnost normální pes a to je kvůli nejrůznějším ''nepostradatelným a vyváženým přísadám'' a chemickým konzervantům viz.BHA a BHT v Royalu.Taky psovi nekupuju maso v bio kvalitě, ale vím, že žere maso a nedumám nad pojmem ''produkty vedlejšího původu...''
Každý ať si krmí jak chce a jak uzná za vhodné, a nenechá se ovlivnit marketingovími kecy (např. ''Brit, aby byl dlooooouho fit...'') a používá hlavu.

13.10.2015 02:52
fikovnice

XXX.XXX.240.1

pavel.novotny napsal(a):

Jsou skripta a "skripta". Budete-li chtít, můžete skripta napsat sám a vydat je, oponenta seženete vždycky (mám na mysli oponenta, který v recenzním posudku odkýve vše, co Vy budete chtít). Skripta zkrátka nejsou Bible (a i ta je samozřejmě sporná ) a už vůbec bych netvrdila, že "vždy se vychází z realizovaných studií". Máte sice ušlechtilé, ale poněkud naivní smýšlení o didaktických publikacích...

Přidejte reakci

Přidat smajlík