Dobrý den,
chystám se k Vánocům udělat radost přítelkyni. Chtěl bych jí koupit štěně. Ovšem oba ještě bydlíme u rodičů a tak si nemůžeme dovolit nic velkého. Chtěl bych jí pořídit nějaké malé plemeno, něco ve velikosti čivavy nebo o málo větší. Nebydlíme ani jeden v bytě ve městě, ale v domech na vesnici, se zahradou. Ale myslím si, že když to bude malé plemeno, že se to spíše stejně hodí do baráku, než aby bylo celý den někde na zahradě :)
Prosím o typy, jaká plemena jsou ideální?
Děkuji mnohokrát.
Ondra94
napsal(a):
Dobrý den,
chystám se k Vánocům udělat radost přítelkyni. Chtěl bych jí koupit štěně. Ovšem oba ještě bydlíme u rodičů a tak si nemůžeme dovolit nic velkého. Chtěl bych jí pořídit nějaké malé plemeno, něco ve velikosti čivavy nebo o málo větší. Nebydlíme ani jeden v bytě ve městě, ale v domech na vesnici, se zahradou. Ale myslím si, že když to bude malé plemeno, že se to spíše stejně hodí do baráku, než aby bylo celý den někde na zahradě :)
Prosím o typy, jaká plemena jsou ideální?
Děkuji mnohokrát.
A víte, že pes přítelkyni a její rodiče opravdu potěší ? Po Vánocích se často plní útulky nevhodnými dárky
Uživatel s deaktivovaným účtem

A ptal jste se jakého psa by chtěla přítelkyně, případně jestli jí s ním rodiče nevyhodí ? Pes není zrovna ideální dárek, psa by si měl člověk vybrat sám. není to hračka ale kamarád na hodně let.
Děláte tady ze Mě nějakého poblázněného puberťáka, který nepřemýšlí...
Abych to tedy uvedl na pravou míru - s přítelkyní jsme uvažovali o tom, že si psa pořídíme, už před nějakou dobou. Sice nebydlíme spolu, a ano, pes by měl přechodné bydliště, ale jelikož s přítelkyní spolu trávíme hodně času, dá se říci každý den, tak by nebyl nějak zanedbávaný. Takže ten pes by nebyl vyloženě pořád u přítelkyně doma. Jasně že jsem myslel na to, že mě s tímto dárkem její rodiče vyhodí, ale prostě když budou zásadně proti tomu, aby tam ten pes byl, tak prostě ten pes bude u mě. Takže NÉÉ - nebudu jeden z těch, kteří dají po vánocích štěně do útulku! Nikdy bych to neudělal! Psi mám rád, už 11 let máme doma fenku zlatého retrívra - zasloužená babička, jak jí doma s nadsázkou říkáme (měla už 4x štěňata - pokaždé 9 a více štěňat)...ale to sem nepatří...jen jsem Vám chtěl nějakým způsobem dokázat, že se nestane žádná z těch věcí o kterých jste psali...
Abych to shrnul - štěně tedy nebude vyloženě její, nebude ho mít doma jenom ona...bude NAŠE, ale chci jí tím udělat radost a překvapit jí.
Mohu Vás tedy teď poprosit o rady, jaké malé plemeno, je vhodné? Děkuji.

Ondra94
napsal(a):
Abych to tedy uvedl na pravou míru - s přítelkyní jsme uvažovali o tom, že si psa pořídíme, už před nějakou dobou. Sice nebydlíme spolu, a ano, pes by měl přechodné bydliště, ale jelikož s přítelkyní spolu trávíme hodně času, dá se říci každý den, tak by nebyl nějak zanedbávaný. Takže ten pes by nebyl vyloženě pořád u přítelkyně doma. Jasně že jsem myslel na to, že mě s tímto dárkem její rodiče vyhodí, ale prostě když budou zásadně proti tomu, aby tam ten pes byl, tak prostě ten pes bude u mě. Takže NÉÉ - nebudu jeden z těch, kteří dají po vánocích štěně do útulku! Nikdy bych to neudělal! Psi mám rád, už 11 let máme doma fenku zlatého retrívra - zasloužená babička, jak jí doma s nadsázkou říkáme (měla už 4x štěňata - pokaždé 9 a více štěňat)...ale to sem nepatří...jen jsem Vám chtěl nějakým způsobem dokázat, že se nestane žádná z těch věcí o kterých jste psali...
Abych to shrnul - štěně tedy nebude vyloženě její, nebude ho mít doma jenom ona...bude NAŠE, ale chci jí tím udělat radost a překvapit jí.
Krysařík.
P.S. to o těch štěňatech jste neměl zmiňovat.
Ondra94
napsal(a):
Po svých zkušenostech bych psa nevybírala podle velikosti, venčit se musí stejně všechny velikosti , ale podle svých možností a podle toho, co bych od psa chtěla, chtěl. Napadá mě Kavalír.
Tak pokud chcete malé společenské plemeno, musíte zajistit, aby žilo trvale v domě. Dále u přítelkyně zjistěte, jak a moc se jí chce starat o srst - většina těchto psíků oplývá dlouhou srstí, která vyžaduje údržbu (např. jorkšír, boloňáček, bišonek, pudl, kavalír, papillon, maltézáček, shi-tzu apod.). Pokud by přítelkyni příliš chlupatý psík vadil, můžete zvolit čivavu, krysaříka, brabantíka, mopse atd. Záleží hlavně na tom, co od psíka chcete a co mu můžete nabídnout, pokud jste spolu hodně aktivní (třeba provozujete brusle, výlety) můžete si pořídit malého knírače nebo jack rassla teriéra. Každý pejsek ale potřebuje důslednou výchovu a pozornost, nedejte se zmást tím, že takový nějaký pinďa je díky své velikosti nenáročný. Někdy tito malí trpaslíci vyžadují daleko více pozornosti a společných aktivit než větší plemena.

Když mi před pár lety odešel pes, který byl 1/2 mého já, důrazně jsem zakázala všem ze svého okolí, aby mi psa vybíral a daroval.
Souhlasím se zvědavcem, psa by si měl každý vybrat sám. Takový ten balíček s mašlí, z kterého vykoukne hlavička, sice krásná představa, ale...Vždyť si můžete sednout, psíka vybrat spolu a společně se na něj těšit.

rapotacka11
napsal(a):
Vy 3 máte pravdu.
Nechala jsem se unést představou, kdyby mně tenkrát
V 16 nebo 18 přítel daroval štěně....
No, sice mi daroval, ale plyšáčka...
A dnes ? Víte, že to byl rozumný dárek ?

Já jsem dostala svého prvního pejska od přítele, když mi bylo těch sladkých 18. Jak myslíte, že to dopadlo ? Byla jsem hnusná - řekla jsem mu, že je padlý na hlavu ( tedy né tak drsně ) a psíka musel vrátit. Za 1/2 roku jsem maturovala a odcházela na VŠ ( on taky ) a doma by pes zůstat nemohl.
P.S. Taky jsem od něj dostala plyšového medvěda - toho mám dodnes
Zatím máte tedy představu o tom, že by to měl být malý pejsek. Ale chcete se s ním věnovat nějakým aktivitám? Nebo si spíš potrpíte na "gaučink" (nic ve zlém!)? Pro každého existuje vhodné plemeno. Aktivní až akční je např. jack russel teriér, trpasličí pinč, naopak mops je spíš na ten gauč. Zkuste se podívat na brabantíka - je velmi přizpůsobivý, klidně bude s vámi lítat celý den venku nebo se povalovat v posteli, hlavně když je se svými lidmi - viz foto.