Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
16.10.2015 20:43
začátek

XXX.XXX.173.101

Prosím o radu, jak naučit 6 měsíců starého, malého německého špice povelu zůstaň, jinak ostatní jako k noze, sedni, lehni, domu, přines, jsou v pohodě, ale zůstaň ne a ne pochopit.Budu rád za každou rozumnou radu.Rýpalové nechte téma raději na pokoji.Dík.

16.10.2015 21:09
rapotacka11

XXX.XXX.32.236

P. Jan Dubový
http://www.vycvikpsa.cz/archive.html

Závěrečným cvikem poslušnosti ve zkoušce ZMT je dlouhodobé odložení. Pes musí zůstat na určeném místě po dobu, než druhý pes odcvičí svou poslušnost. Nácvik odložení provádíme zásadně po skončení výcviku, po ukončení procházky, zkrátka v době, kdy už je pes vyběhán a dostatečně unaven. V momentech, kdy vypozorujeme, že už by si nejraději lehl sám.

Psa odložíme do polohy vleže a zavelíme "zůstaň" a prudce mu levou rukou mávneme těsně před čenich. Pak se psovod vzdálí asi na tři kroky a zde chvíli setrvá. Potom psa obejde a přiřadí se k jeho pravému boku. Vydrží-li pes na místě, velmi jej pochválíme a dáme mu volno. Pokud pes nevydrží, klidně se vrátíme zpět a na stejné místo jej odložíme znova. Je třeba se ozbrojit trpělivostí, neboť zvláště u temperamentních psů a u psů se silnou vazbou na psovoda bude tento cvik velmi obtížný. Pokud pes opustí místo, nedávejte mu nikdy opravující povely z dálky, ale vždy si ke psovi dojděte a na označené místo jej znova odložte.

Odkládačku začínáme trénovat v místech, kde nejsou žádné rušivé vlivy, abychom ji postupem doby dopracovali do takové dokonalosti, že pes neopustí určené místo ani v případech, kdy do jeho těsné blízkosti doběhne další pes anebo dopadne aport odhozený jiným psovodem.

16.10.2015 21:36
Viky12

XXX.XXX.1.239

Jenom mám dotaz k tomu odložení, nás to naše "skvělá" paní výcvikářka učí tak, že se dá psovi povel lehni a těsně u krku zašlápne vodítko. Naštěstí už odložení jakž takž uměl, ale po chvilce se mi zvednul, tak mi řekla ať to takhle udělam a já jsem řekla, že to dělat nebudu a udělala ze mě totálního dělila, že je to prý nejlepší způsob... Nikdy jsem nic o tom neslyšela, ale přijde mi to jako totální kravina, nebo se to takhle dělá?

16.10.2015 21:45
rapotacka11

XXX.XXX.32.236

Nevím.
Asi kolik lidí, tolik způsobů.
(ale p. Dubový je pan Někdo, "starý" praktik, ví co píše a o psech snad ví všechno).
Je dobře, že cvičíte.

17.10.2015 07:06
scylla

XXX.XXX.150.32

Viky12 napsal(a):
Jenom mám dotaz k tomu odložení, nás to naše "skvělá" paní výcvikářka učí tak, že se dá psovi povel lehni a těsně u krku zašlápne vodítko. Naštěstí už odložení jakž takž uměl, ale po chvilce se mi zvednul, tak mi řekla ať to takhle udělam a já jsem řekla, že to dělat nebudu a udělala ze mě totálního dělila, že je to prý nejlepší způsob... Nikdy jsem nic o tom neslyšela, ale přijde mi to jako totální kravina, nebo se to takhle dělá?

Proč jí nepošlete do tmy? Jste platící zákazník, tak by se k vám měla chovat slušně.

My se to učili tak, že pes dostal povel Lehni a postupně se prodlužoval čas - klidně doma v bytě vedle člověka, pak vzdáenost.

17.10.2015 08:29
tlupa

XXX.XXX.106.11

Já bych jen neodcházela hned na začátku tři kroky - většina psů, kteří odložení neznají, to chápe jako pokyn ke společnému odchodu. Je zbytečné nastavit situaci tak, aby bylo téměř jisté, že pes udělá chybu, pak se celý proces výcviku zbytečně prodlužuje - psa to mate, když na začátku pochopí, že povel "zůstaň" znamená "odcházím společně s pánem". Na úplném začátku stačí půl kroku, u některých psů je lepší jen naznačit tělem pohyb od něj. Až pes pochopí princip, pak už můžete prodlužovat vzdálenost.

17.10.2015 08:42
anonymx

XXX.XXX.237.154

Pokud od sameho zacatku ucite psa, ze zadny cvik si nesmi ukoncit sam ale az po pochvale, tak se proste z povelu lehni sam nezvedne. V MZR povel zustan neexistuje.

17.10.2015 08:45
Viky12

XXX.XXX.1.239

scylla napsal(a):
Proč jí nepošlete do tmy? Jste platící zákazník, tak by se k vám měla chovat slušně.

My se to učili tak, že pes dostal povel Lehni a postupně se prodlužoval čas - klidně doma v bytě vedle člověka, pak vzdáenost.

Jenomže byl ještě další problém, ja mám voříška ( a to se ji vůbec nelíbilo, protože on nemá ty papíry tak nemůže bejt tak skvělej, jako ostatní psi). No přestali jsme tam chodit. Naštěstí jsem se potkala s jednou holčičkou co dělá agility. Ta mi ukázala výcvik úplně jinak a teď jde odložení, přivolání, i chůze u nohy ( ta nám na cvicaku vůbec nešla). A hlavně konečně něco baví psa i mě.

Já taky odložení učila lehni, popošla jsem krok, řekla povel zůstaň a zároveň jsem směrem ke psovi jsem dala ruku, postupně jsme vzdalovala.

17.10.2015 09:14
anonymx

XXX.XXX.237.154

Achjo, hlavne ze holcicka poradila. Asi ma zkusenosti kdyz dela agility.

17.10.2015 09:27
Viky12

XXX.XXX.1.239

anonymx napsal(a):
Achjo, hlavne ze holcicka poradila. Asi ma zkusenosti kdyz dela agility.

Mělo tam být holčinu, ale mobil mi to opravil. No, ona má 3 psy, který fakt skvěle poslouchají. Nevím, co proti agility máte, ale nám to hrozně pomohlo a konečně děláme to, co nás baví. A konečně i pes poslouchá, což když jsme chodili na cvičák, se říct nedalo.

Uživatel s deaktivovaným účtem

17.10.2015 09:53
Uživatel s deaktivovaným účtem

anonymx napsal(a):
Pokud od sameho zacatku ucite psa, ze zadny cvik si nesmi ukoncit sam ale az po pochvale, tak se proste z povelu lehni sam nezvedne. V MZR povel zustan neexistuje.

Když vy pořád vycházíte ze sportovky. Mě je úplně jedno jestli něco existuje nebo ne v MZR
( momentálně si to ani neumím přeložit - asi nějaký zkušební řád ). Já potřebuju, aby když psu řeknu zůstaň, tak aby ležel a necoural za mnou. Asi většina z nás potřebuje, aby pes fungoval v běžném provozu a ty zkoušky děláme tak nějak navíc, aby bylo co dělat.
Aspoň si to myslím.

17.10.2015 13:26
anonymx

XXX.XXX.237.154

Zmatla mne holcicka! Ale je uplne jedno jestli sportovka nebo agility. Podstatne je; ze pes zustane v povelu dokud ho neukoncite. Takze kdyz umi lehninp nebo sedni, tak je zbytecne zustan, protoze proste v poloze zustane dokud mu to vy neukoncite.

17.10.2015 13:33
aritim

XXX.XXX.19.70

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Když vy pořád vycházíte ze sportovky. Mě je úplně jedno jestli něco existuje nebo ne v MZR
( momentálně si to ani neumím přeložit - asi nějaký zkušební řád ). Já potřebuju, aby když psu řeknu zůstaň, tak aby ležel a necoural za mnou. Asi většina z nás potřebuje, aby pes fungoval v běžném provozu a ty zkoušky děláme tak nějak navíc, aby bylo co dělat.
Aspoň si to myslím.

To je snad jedno, jestli vychází ze sportovky, nebo z něčeho jiného? Podstatné snad je, že by se pes neměl ani z pouhého povelu "lehni" zvednout bez dalšího povelu. Já to zůstaň používám jen u mladých psů těsně předtím, než se pohnu pryč, nebo třeba i v průběhu nácviku pro upevnění předchozího povelu, u starších už to není potřeba.

17.10.2015 14:17
tlupa

XXX.XXX.106.11

anonymx napsal(a):
Zmatla mne holcicka! Ale je uplne jedno jestli sportovka nebo agility. Podstatne je; ze pes zustane v povelu dokud ho neukoncite. Takze kdyz umi lehninp nebo sedni, tak je zbytecne zustan, protoze proste v poloze zustane dokud mu to vy neukoncite.

To souhlasím, takto je to pro psa daleko srozumitelnější (bez ohledu na jakýkoliv zkušební řád). Prostě povel "sedni" či "lehni" trvá do zrušení, i když u toho odejdu, zpívám si, mluvím s někým, házím míčem nebo třeba dělám kotrmelce.

Přidejte reakci

Přidat smajlík