Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
21.10.2015 10:14
beastije

XXX.XXX.205.71

Zdravím, má někdo psa a kočky v bytě? Kočky mám déle než psa, na jeho příchod jsem je dobře připravila, škrabadla až do stropu, pomalé seznamování v cizím prostředí, pes je přes den od koček oddělen, aby si všichni odpočali. Psovi je rok a čtyři měsíce.

Obecně s kočkami dobře vycházel, jo občas kocoura povalí a žužlá, kolikrát ho olizuje, myje mu obličej a uši, "vykousává mu blechy", kocour na oplátku psovi myje obličej, vydrží dost, tulí se. Ale teď je to horší a horší, kdykoliv kocour někam běží, pes se za ním řítí a povalí ho a cvaká po něm zuby, vyskakuje na ně nahoru na parapet a cvaká po nich zuby. Nepřijde mi to jako zakousnutí - zlomení vazu, ale zkousnutí se do té kočky a odmanévrování jí jinam. Pes docela žárlí, takže moc nesnese, když mazlím kočky.
Dělám tedy sezení, že drbu kočku, pes na nás kouká, když nezlobí a nesnaží se mi vlézt na klín nad kočku tak chválím, když se snaží vnutit se mi pod ruku tak zákazový povel.

V noci se pravděpodobně pes lekl toho, že kocour hlučně vyskočil na topení, protože okamžitě ze spánku vystartoval, cvakl po kočce a sundal ji z toho topení a pak jí ještě chvíli kousal a honil.

Obecně lovecký pud nemá, ano honí i mamky kočku, ale když jí chytí tak na ní vesele poštěkává, našim kočkám nosí míčky a dává je před ně, a hravě na ně štěká, kňučí na ně občas, když je vidí, ťouchá do nich nosem, umí je na povel najít, když řeknu jméno kočky, tak mi jí v bytě vyčmuchá a hravě do ní šťouchne a běží mi jí ohlásit. Párkrát viděl i zajíce, nezájem, v lese nestopuje.

Samotné je nenechávám, takže to není problém, ale ráda bych jim ten vztah posunula zpět buď do neutrální roviny nebo jak byl. Tak jen jestli má někdo tipy. Děkuji.

Uživatel s deaktivovaným účtem

21.10.2015 10:19

Poslušnost a ještě jednou poslušnost. Jako všude jinde i tady platí - uč psa, co MÁ dělat místo toho, co dělat nemá.

"kdykoliv kocour někam běží, pes se za ním řítí..."
Proč psa necháš?

21.10.2015 10:19
rapotacka11

XXX.XXX.32.236

- sundal ji z toho topení a pak jí ještě chvíli kousal a honil.

Proč ?!
Samozřejmě žárlí.
Nenechte ho šikanovat kočky.

21.10.2015 10:24
beastije

XXX.XXX.205.71

Jen pridam, ze sundal z topeni kocku vnoci, kdyz jsme vsichni spali, i pes.

To ze pes beha za kockou mi nikdy nevadilo, protoze vzdycky zabrzdil pred kocourem a koukal na nej, stouchal do nej, ale nevalcoval ho jako bagr, ted je to horsi. Myslite si tedy, kdyz zacnu psa napominat a ucit na jine chovani, ( vidi-li utikajici kocku nejaky povel, sedni, lehni, cekej,...to je jedno), ze to bude pouzivat i vnoci?

21.10.2015 10:30

Beastije, tím, že psa naučíš klidové reakci na pohyb kocoura zvyšuješ pravděpodobnost, že se tak zachová i v noci, když bude vzbuzen, lekne se a bude to čistě instinktivní reakce.

21.10.2015 10:36
Lexaurin

XXX.XXX.83.128

beastije napsal(a):
Jen pridam, ze sundal z topeni kocku vnoci, kdyz jsme vsichni spali, i pes.

To ze pes beha za kockou mi nikdy nevadilo, protoze vzdycky zabrzdil pred kocourem a koukal na nej, stouchal do nej, ale nevalcoval ho jako bagr, ted je to horsi. Myslite si tedy, kdyz zacnu psa napominat a ucit na jine chovani, ( vidi-li utikajici kocku nejaky povel, sedni, lehni, cekej,...to je jedno), ze to bude pouzivat i vnoci?

Ale co když to vadí kočkám ? Každopádně si pěkně fixuje, že zvíře v pohybu se má honit, a aplikuje to určitě i venku. A je to ovčák, ne ? Přesměrovat na jinou, žádoucí činnost.

21.10.2015 10:40
rapotacka11

XXX.XXX.32.236

To ze pes beha za kockou mi nikdy nevadilo, protoze vzdycky zabrzdil pred kocourem a koukal na nej, stouchal do nej, ale nevalcoval ho jako bagr

- pěkně se to vyvíjí.

21.10.2015 11:05
beastije

XXX.XXX.205.71

Tak dekuji za nazory, sakrasmus a popichovani prejdu, to by nebyla diskuzni fora. Budeme ji zase trosku smerovat, at dela co ma a nedela, co nema.

Slovo poslusnost je takove hrozne obecne, prijde mi, ze se pod nej da cokoliv schovat. To jen tak na zamysleni, jako obvykle nerozporuji, ze mam poslusneho psa a nehadam se s vasimi nazory.

Jina otazka, kdyz vam pes nechce do veterinarni ordinace, berete ho trosku nasilim (nemyslim vlacite za sebou na voditku, ale nekompromisne jdete dal bez ohledu na protesty a mirne zastaveni, pes se vzdy rozejde za vami) nebo ho zkousite uplatit pamlskem? Nebo dostane prikaz, napriklad k noze, a ma "ignorovat" ze jde k veterinari?

Bojim se, ze kdyz ji dam prikaz k noze a ona se vzprici, tak mi vlastne bude kazit to k noze, protoze bude rozptylena. Navic veterinar ma pekne hloupe udelany zvonek nade dvermi, ktery cinka kdykoliv se dvere oteviraji, jsou otevrene ci nekdo stoji pod tim jeho senzorem, takze nemam cas na otaleni.

Zatim praktikuji nekompromisni chuzi, neutralni ton a po prichodu do cekarny cvicime povely za pamlsky. Jiz jsem domluvena s doktorem, ze az ji prestaneme trapit kvuli vyrazce, prijdu se tam jednou za mesic treba jen zvazit nebo pozdravit, at si to zase zneutralizuje.

Lamatlama

21.10.2015 11:16
Lamatlama

XXX.XXX.184.13

kdyz vam pes nechce do veterinarni ordinace, berete ho trosku nasilim (nemyslim vlacite za sebou na voditku, ale nekompromisne jdete dal bez ohledu na protesty a mirne zastaveni, pes se vzdy rozejde za vami) nebo ho zkousite uplatit pamlskem? Nebo dostane prikaz, napriklad k noze, a ma "ignorovat" ze jde k veterinari?

Tohle je jen a pouze o vnitřním naladění člověka. Tedy nejde ani tolik o to, "co" přesně děláte, důležité je to, "jak" to děláte.
Povel "k noze" bych každopádně nepoužívala - není důvod, proč by měl pes jít u nohy. Prostě se jde, normálně na vodítku, stejně jako kdykoliv jindy, když spolu jdete.

21.10.2015 11:25
marcelaamax

XXX.XXX.39.111

beastije napsal(a):
Tak dekuji za nazory, sakrasmus a popichovani prejdu, to by nebyla diskuzni fora. Budeme ji zase trosku smerovat, at dela co ma a nedela, co nema.

Slovo poslusnost je takove hrozne obecne, prijde mi, ze se pod nej da cokoliv schovat. To jen tak na zamysleni, jako obvykle nerozporuji, ze mam poslusneho psa a nehadam se s vasimi nazory.

Jina otazka, kdyz vam pes nechce do veterinarni ordinace, berete ho trosku nasilim (nemyslim vlacite za sebou na voditku, ale nekompromisne jdete dal bez ohledu na protesty a mirne zastaveni, pes se vzdy rozejde za vami) nebo ho zkousite uplatit pamlskem? Nebo dostane prikaz, napriklad k noze, a ma "ignorovat" ze jde k veterinari?

Bojim se, ze kdyz ji dam prikaz k noze a ona se vzprici, tak mi vlastne bude kazit to k noze, protoze bude rozptylena. Navic veterinar ma pekne hloupe udelany zvonek nade dvermi, ktery cinka kdykoliv se dvere oteviraji, jsou otevrene ci nekdo stoji pod tim jeho senzorem, takze nemam cas na otaleni.

Zatim praktikuji nekompromisni chuzi, neutralni ton a po prichodu do cekarny cvicime povely za pamlsky. Jiz jsem domluvena s doktorem, ze az ji prestaneme trapit kvuli vyrazce, prijdu se tam jednou za mesic treba jen zvazit nebo pozdravit, at si to zase zneutralizuje.

Tak to nám se štěně do ordinace nadšeně hrne, problém nastává jakmile na něj začne veterinář sahat, to se mu nelíbí a vykrucuje se, pak si od něho ani pamlsek nevezme. Ale je celkově k cizím lidem takový rezervovaný, nehrne se k nim a nestojí o mazlení. U lidí se kterýma se vídá často to je jinak, k těm se radostně hrne. Myslíte, že mám více zvykat na cizí lidi, na veterináře nebo že je to prostě povahou a nemám ho do toho nutit? Jinak mezi lidi ho beru co nejvíc to jde, to samé mezi psy, za psem chce jít za každým, ale prostě od těch lidí si drží odstup.

21.10.2015 11:41
beastije

XXX.XXX.205.71

Nam se hrnula do ordinace a oblizovala veterinare, nez ji smatlal na natrzeny drapek, od te doby je ne uplne rada, pamlsek si od nej nevezme. Minule jsme ji museli drzet na zadech a holit bricho strojkem, coz ji asi ulevilo od svedeni, ale rozhodne to neocenila. Ale drzela. Jen jiz do ordinace nerada chodi, ale zase posloucha dost na to, aby tam dosla, vyskoci mi na stul, cekala...

A pritom me ta navsteva veterinare nedesi, vim ze ji nic delat nebudou ani se nejak nebojim toho, ze se bude vzpirat. Snazim se byt vyrovnana a rozpolozena vsude mozne. Asi musim vic :).

21.10.2015 11:42

beastije napsal(a):

Jste moc liberální, a doplácejí na to kočky...Také mám čubu a kocoura, který je o 2roky starší než ona. Ze začátku ho také honila, ale naučila se, že kocour je její brácha a ten se neotravuje, ve stejném duchu je vychovanej i kocour.

21.10.2015 11:53

"Slovo poslusnost je takove hrozne obecne, prijde mi, ze se pod nej da cokoliv schovat. To jen tak na zamysleni, jako obvykle nerozporuji, ze mam poslusneho psa a nehadam se s vasimi názory"
Poslušností jsem myslela použití povelů (pokud je umí) : kocour prchá = pro psa "lehni" (např.)...neboli nenechat psa dělat co chce.

"Myslíte, že mám více zvykat na cizí lidi, na veterináře nebo že je to prostě povahou a nemám ho do toho nutit?"
Do ničeho nenutit, ale dbát, aby pes klidně ignoroval/stranil se, tzn. neprojevoval se negativně.
Co se týká veterináře, je fajn štěně naučit, že s ním bude manipulovat i někdo cizí.

21.10.2015 12:37
marcelaamax

XXX.XXX.39.111

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
"Slovo poslusnost je takove hrozne obecne, prijde mi, ze se pod nej da cokoliv schovat. To jen tak na zamysleni, jako obvykle nerozporuji, ze mam poslusneho psa a nehadam se s vasimi názory"
Poslušností jsem myslela použití povelů (pokud je umí) : kocour prchá = pro psa "lehni" (např.)...neboli nenechat psa dělat co chce.

"Myslíte, že mám více zvykat na cizí lidi, na veterináře nebo že je to prostě povahou a nemám ho do toho nutit?"
Do ničeho nenutit, ale dbát, aby pes klidně ignoroval/stranil se, tzn. neprojevoval se negativně.
Co se týká veterináře, je fajn štěně naučit, že s ním bude manipulovat i někdo cizí.

On právě dokaže uplně v klidu sedět v ordinaci, ale jak na něj veterinář šáhne, nebo mu nabízí pamlsek tak se prostě okamžitě vzpírá a chce od něj pryč. Vždycky když prijdeme tak veterinar si k nemu klekne, on přiběhne na dosah, ale jakmile by ho chtěl pohladit nebo dát pamlsek tak prchá. To samé je na cvičáku, když cvičíme ke mě, vezme si ho cvičitelka za vodítko, já volám utíkám pryč a ve chvíli kdy řeknu ke mě tak cvičitelka vodítko pustí, jenže on se vzpírá už v tu chvíli kdy ona to vodítko vezme do ruky, ostatním štěňatům to nijak nevadí. Budeme to trénovat tak sand si zvykne. Chci s ním dělat sportovku tak mu musím nějak posílit sebevědomí.

21.10.2015 12:43
shavoid

XXX.XXX.152.1

marcelaamax napsal(a):
On právě dokaže uplně v klidu sedět v ordinaci, ale jak na něj veterinář šáhne, nebo mu nabízí pamlsek tak se prostě okamžitě vzpírá a chce od něj pryč. Vždycky když prijdeme tak veterinar si k nemu klekne, on přiběhne na dosah, ale jakmile by ho chtěl pohladit nebo dát pamlsek tak prchá. To samé je na cvičáku, když cvičíme ke mě, vezme si ho cvičitelka za vodítko, já volám utíkám pryč a ve chvíli kdy řeknu ke mě tak cvičitelka vodítko pustí, jenže on se vzpírá už v tu chvíli kdy ona to vodítko vezme do ruky, ostatním štěňatům to nijak nevadí. Budeme to trénovat tak sand si zvykne. Chci s ním dělat sportovku tak mu musím nějak posílit sebevědomí.

Možná trochu OT, ale měli jsme na cvičáku extrémně bojácnou fenu. Dělali jsme s ní to, že si nejdříve jeden člověk stoupl zády měl nataženou ruku s pamlskem, fena chodila kolem natažené ruky a jejím úkolem bylo si nejdříve čuchnout a pak si ve finále pamlsek vzít, potom už jsme měli v rukách pamlsky pro fenu všichni a nakonec jsme se i otočili čelem k ní. Potom paní pokračovala v tom braní za obojek - resp. vzala jí za obojek a odměnila, fena už pak tak nějak akceptovala ostatní (byli pro ní přece jen dobré zdroje pamlsků) a stejným způsobem jsme trénovali braní za obojek od cizího.

21.10.2015 12:49
marcelaamax

XXX.XXX.39.111

shavoid napsal(a):
Možná trochu OT, ale měli jsme na cvičáku extrémně bojácnou fenu. Dělali jsme s ní to, že si nejdříve jeden člověk stoupl zády měl nataženou ruku s pamlskem, fena chodila kolem natažené ruky a jejím úkolem bylo si nejdříve čuchnout a pak si ve finále pamlsek vzít, potom už jsme měli v rukách pamlsky pro fenu všichni a nakonec jsme se i otočili čelem k ní. Potom paní pokračovala v tom braní za obojek - resp. vzala jí za obojek a odměnila, fena už pak tak nějak akceptovala ostatní (byli pro ní přece jen dobré zdroje pamlsků) a stejným způsobem jsme trénovali braní za obojek od cizího.

No já bych neřekla že je vyloženě bojácný, jen že o ten kontakt prostě nestojí. Pokud máme na cvičáku puštěná štěňata a lítá s nima tak i přibíhá k ostatním lidem očuchá je a tak. Od některých si i opatrně pamlsek vezme, ale jak se někdo soustředí jen na něho a chce na něj sahat tak to se mu nelíbí. Jinak ode mě mu to samozřejmě nevadí to se rád mazlí, i od lidi, které častěji vídá. Jinak mě by ani nevadilo že bude rezervovanej k cizím lidem, ale alespoň nějaké to základní, že ná něj někdo může sáhnout a tak ho naučit musíme. Takže děkuji za radu, na cvičáku to vyzkoušíme ;-).

21.10.2015 12:52
shavoid

XXX.XXX.152.1

marcelaamax napsal(a):
No já bych neřekla že je vyloženě bojácný, jen že o ten kontakt prostě nestojí. Pokud máme na cvičáku puštěná štěňata a lítá s nima tak i přibíhá k ostatním lidem očuchá je a tak. Od některých si i opatrně pamlsek vezme, ale jak se někdo soustředí jen na něho a chce na něj sahat tak to se mu nelíbí. Jinak ode mě mu to samozřejmě nevadí to se rád mazlí, i od lidi, které častěji vídá. Jinak mě by ani nevadilo že bude rezervovanej k cizím lidem, ale alespoň nějaké to základní, že ná něj někdo může sáhnout a tak ho naučit musíme. Takže děkuji za radu, na cvičáku to vyzkoušíme ;-).

Jasné, vím že to není váš případ, ta fena byla fakt extrém, ale napadlo mne, že princip je všehovšudy stejný, u vás to naštěstí půjde rychleji :).

21.10.2015 13:03
marcelaamax

XXX.XXX.39.111

shavoid napsal(a):
Jasné, vím že to není váš případ, ta fena byla fakt extrém, ale napadlo mne, že princip je všehovšudy stejný, u vás to naštěstí půjde rychleji :).

smajlík Na druhou stranu by mi i vyhovovalo, kdyby si od cizích lidí jídlo nebral.

21.10.2015 13:06
beastije

XXX.XXX.205.71

marcelaamax napsal(a):
smajlík Na druhou stranu by mi i vyhovovalo, kdyby si od cizích lidí jídlo nebral.

Uplne vas chapu, ta nase je az moc pritulna, jiz davno teda neskace na cizi lidi, ale rodine prislusniky naprosto valcuje, knoura, skuci, vali se na zada, snazi se je oliznout, vyje a knoura a sezere i to, co ji nenabizi :)

U babicky a dedy to mame odbourane i jejich pristupem, tam sedi a necha se hladit, ale porad u toho straslive knoura :).

21.10.2015 13:10

beastije napsal(a):
Uplne vas chapu, ta nase je az moc pritulna, jiz davno teda neskace na cizi lidi, ale rodine prislusniky naprosto valcuje, knoura, skuci, vali se na zada, snazi se je oliznout, vyje a knoura a sezere i to, co ji nenabizi :)

U babicky a dedy to mame odbourane i jejich pristupem, tam sedi a necha se hladit, ale porad u toho straslive knoura :).

Nevychovanec.

21.10.2015 13:16
beastije

XXX.XXX.205.71

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Nevychovanec.

Prehnane entuziasticka je lepsi slovo. Jak oni na ni, tak ona na ne. Oni maji radost, ona ma o to vetsi :) Kdyz na ni clovek necukblikuje, nevsima si ho.

21.10.2015 13:17
shavoid

XXX.XXX.152.1

marcelaamax napsal(a):

Ještě jsem zapomněla dodat, že je tam předpoklad nějaké té sebekontroly, resp. pes si bere pamlsek až na povel.

21.10.2015 13:19
lesnížínka

XXX.XXX.178.38

My jsme měli kočky a psy zároveň, takže dvě štěnda a dvě koťata. Je to ideální, naučili se vzájemně respektovat. Psi zjistili, že kočky mají drápky a neváhají je použít, když jim něco není příjemné, tak je radši nechávali být. Jediná komplikace byla puberta u psů - berňák se je snažil nakrývat, takže to kocour několikrát odnesl orvaným krkem a zhmožděnýmy zády - jak si ho pes přidržoval - než jsem přišla na to, co se to kocourovi děje - stávalo se to vždycky přes noc v zahradě. Stačilo psa jednou chytit při činu a pořádně seřvat a byl klid. Kocour je takový ťulpas, na kočku si netroufnul, ta je rapl. Mamka má malou fenku a kocoura, který jen jen o trochu menší. také spolu vyrůstali od malinka a její hry byly taktéž stylem: sednu na něho a sežeru mu hlavu...ale nikdy mu neublížila. On také kocour mohl kdykoliv utéct, ale se mu to líbilo. X krát ho tahala za ocas po celé kuchyni, ale také mu to nevadilo, když jo, dal jí facana a zdrhnul. jak u nás, tak u nich to bylo jen s malinkýma korekcema z naší strany ve stylu:, opatrně, kočičky jsou malé", nikdy ale žádné zákazy a příkazy. Co se týká, výcviku" ve stylu: hladím kočku a ty to musíš sledovat a nežárlit...tak takhle bych já v žádném případě nepostupovala. U nás to bylo vždycky tak, že kdo přišel, byl hlazený a muckaný, aby viděl, že žárlit právě nemusí, že i on je tu důležitý a milovaný. Máte jednu kočku a jednoho psa, takže není problém právě využít obě ruce

21.10.2015 13:28
marcelaamax

XXX.XXX.39.111

beastije napsal(a):

Tak já teda známým říkám, aby si ho začali pořádně všímat až když se trošku sklidní, a pokud si vynucuje pozornost kňouráním tak si ho nevšímáme. Jinak jídlo od stolu nebo to co zrovna jíme vůbec nedáváme, takže naštěstí nežebrá vůbec, prostě pochopil že nic nedostane tak si nás ani nevšímá když jíme.

21.10.2015 13:40
Sapp

XXX.XXX.224.129

Taky mám kočku a psa, kočka je o pár let starší. Když jsou spolu sami, neodděluju je, není důvod. Navzájem se respektují a neubližují si, honí se jen pokud hru iniciuje kočka a pes výzvu vždy přijme. Pokud kočka nechce, má možnost kam jít a na psa se z vysoka vykašlat . /právě teď kolem mě tato hra probíhá /. Často se však vyvalují vedle sebe bez povšimnutí, když odcházím z domu, sedí vedle sebe u dveří a koukají na mě, a úplně nejlepší je duo vaření, kdy mi sedí každý z jedné strany.
Co jsem měla dřív jinou kočku a jiného psa - starého a mladší kočku, tam musela být usměrňovaná kočka, aby stařenku nebuzerovala. Tihle současní jsou vyrovnaní a sehraní.

Co se týče veteriny, prostě jdu a pes mě následuje. Šel by za mnou i do pekla

Nekonejšila bych, neňunínkovala bych, ale šla bych a brala to jako samozřejmost.

Přidejte reakci

Přidat smajlík