Kavkazský pastevecký pes - utíkání

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
24.10.2015 13:01
Nikihy

XXX.XXX.54.73

Dobrý den,
Naše dvouletá kavkazačka neustále utíká. Nejdříve jsme ji měli neustále na zahradě, chodila jsem s ní na procházky a nebo s ní prostě jen byla na zahradě a dělala jí společnost. Pozemek máme oplocený, ale ona si vždy podhrabe díru pod plotem, ikdyž ji poté zabedníme, ona se podhrabe někde jinde. Máme hodně velkou zahradu a navíc plot prochází hodně nepřístupným terénem. Takže nyní ji musíme zavírat a pořád vyje. Ikdyž jsem se s ní vrátila zrovna z procházky, jakmile ji zavřu do kotce začne výt. Chtěla bych se zeptat:
Nenapadá někoho proč neustále utíká? Jak zabránit vytí či utíkání?
Moc děkuji.

24.10.2015 13:22
rapotacka11

XXX.XXX.32.236

Asi ji to u vás baví
a útěky jste jí zodpovědně umožnili...

Tento pes chrání stáda ovcí před medvědy, tygry, vlky a jinými šelmami, ale také objekty, zahrady a usedlosti před zloději.

V zemích původu, na území bývalého Sovětského svazu, je dodnes využíván ke strážní službě ať už armádních či policejních objektů, zejména je negativně znám z ostrahy věznic.
Je též využíván jako silný a vytrvalý horský tažný pes (nehledě na jeho obranářskou úlohu proti dravým šelmám)

A nač ji vůbec máte ? Zajistěte si pořádně objekt.

24.10.2015 14:07
Nikihy

XXX.XXX.54.73

Samozřejmě, aby nám hlídala pozemek, dům atd.
Jakmile jsme zjistili, že utíká zabránili jsme ji v tom. (snažili jsme se)
Dobře znám historii kavkazáků a před koupí jsem si je nastudovala. Prohlédla jsem pozemek, který byl na všech místech oplocený, ale nenapadlo mě, že by se chtěla podhrabávat. Plot vede i kus pod zem, ale to ji to vtom nezabrání

Uživatel s deaktivovaným účtem

24.10.2015 14:45

To je ta nedávno pořízená jeden a půlroční kavkazanda z této diskuze - https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/2936301/kavkazsky-pastevecky-pes-vychazky#a2937015 ?

24.10.2015 18:57

Nikihy napsal(a):
Dobře znám historii kavkazáků a před koupí jsem si je nastudovala. Prohlédla jsem pozemek, který byl na všech místech oplocený, ale nenapadlo mě, že by se chtěla podhrabávat. Plot vede i kus pod zem, ale to ji to vtom nezabrání

Nikihy kde bydlíte? Ráda bych se vašemu bydlišti vyhla co největším obloukem.

Neregistrovaný uživatel

24.10.2015 21:36
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.238.120

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
To je ta nedávno pořízená jeden a půlroční kavkazanda z této diskuze - https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/2936301/kavkazsky-pastevecky-pes-vychazky#a2937015 ?

Je to ona...
A došla na má slova...

24.10.2015 23:27
lev

XXX.XXX.253.186

Pastevec si zvětšuje své teritorium. To jste si nikde nepřečetla ? Pokud mu to dovolíte, zaděláváte si na velký malér. Zřejmě budete muset udělat podezdívku, nebo zapustit karisítě pod plot.

25.10.2015 08:41
Kalamita

XXX.XXX.91.57

Pes je v pubertě dejte jasná pravidla jinak máte mega problém zabezpečit plot pořádně a také si uvědomit že dokáže přeskočit dvou metrový plot.

25.10.2015 09:38
milannn

XXX.XXX.90.222

Kalamita napsal(a):
Pes je v pubertě dejte jasná pravidla jinak máte mega problém zabezpečit plot pořádně a také si uvědomit že dokáže přeskočit dvou metrový plot.

Dvoumetrový plot, už se Vám to někdy stalo? A nebo to jsou pohádky podobného typu, jako že SAO 80 kg dohnal a zabil srnu?

Být zadavatelkou, zkusil bych řetěz, na dobu než zabezpečí plot, možná bude fena klidnější, než ve stísněném kotci.

25.10.2015 09:55

milannn napsal(a):
Dvoumetrový plot, už se Vám to někdy stalo? A nebo to jsou pohádky podobného typu, jako že SAO 80 kg dohnal a zabil srnu?

Být zadavatelkou, zkusil bych řetěz, na dobu než zabezpečí plot, možná bude fena klidnější, než ve stísněném kotci.

Přesně, na řetěz.

25.10.2015 10:01

Přesně, na řetěz.

A nesežere zadavatelku, až ji jednou půjde pustit?

25.10.2015 10:07

A nesežere zadavatelku, až ji jednou půjde pustit?

Proč?

25.10.2015 10:30
lavacca

XXX.XXX.164.49

Nikihy napsal(a):

Pokud utíká, má k tomu nějaký důvod... nedělala to náhodou i v minulém domově? nebylo právě toto důvodem, že se někdo zbavil 1,5 roční feny? Ono pokud už si to zafixovala, bude těžší ji to odnaučit..

Nicméně, jak píšou již ostatní výše - je potřeba zabezpečit pozemek tak, aby neutekla. Pokud v kotci vyje, zkuste ten řetěz - tak bude moci hlídat a přitom neuteče. Pokud se podhrabává, tak udělat pořádné základy zapuštěné do země, aby už nemohla. Navíc - nebyla v minulém domově zvyklá na společnost dalšího psa? Může ji klidně chybět smečka... a pokud ji nepouštíte i domů, tak aby byla s Vámi, tak smečku hledá jinde... ten důvod, proč utíká Vám fakt nikdo neřekne, vy ji znáte, tak i víte, jak reaguje, apod... takže na to musíte přijít sami.

Máme doma druhou kavkazačku, obě se drží striktně domova a nikdy neměly tendence utíkat - dokonce se nám i jednou povedlo, že táta otevřel vrata, když přišli známí a nevěděl, že ještě nejsou psi zavření - fena si stoupla mezi vrata, štěkala na ně, ale nehla se ani o píď ze vrat. Prostě věděla, jako ostatní, že ven se chodí jen a pouze s páníkem a na vodítku '/v jejím případě i s košem/, takže sama nikam nešla. Kavkazáci to mají v hlavičce moc dobře srovnané a pokud utíká, něco se ji doma nelíbí a na Vás teď je zjistit proč a hlavně zabezpečit pozemek, aby už neutekla, protože z toho může být set sakra veliký problém...

25.10.2015 10:30
koně

XXX.XXX.205.252

Známý má velký členitý pozemek a na něm průběžně 2-3 kavkazáky.Místy má normální plot, zbytek ohraničuje elektrický ohradník.Je s ním spokojen, všichni psi ho respektují.A sloupky lanko, či pásku natáhnete dle potřeby, celkem kdekoli.

25.10.2015 10:51
lesnížínka

XXX.XXX.178.38

Sama s kavkazákama zkušenosti nemám, ale sousedé mají dva - psa a fenu. Tedy bezpapíráky, ale vypadají jako kavkazák. Pes hlídá za barákem sad - má tam poměrně velký výběh, odsud neutíká. Fena je v malé předzahrádce s plůtkem sotva 130cm, je zvyklá na lidi, co chodí kolem, i co chodí k nim, celkem pohodářka, mazlivá. Když je občas prostřídali(třeba z důvodu hárání fenky) tak pes plot přeskočil a vydal se kolem posledního domu k potoku(cca 100m od baráku) kde měl ale tendenci likvidovat sousedům drůbež. A samozřejmě se jak báli lidi, co ho mohli potkat, tak majitelé, protože socializovaný moc není, i když není agresivní, lidí se bojí, psů se bojí (od té doby, co byl jako ani ne roční pes, na měsíc na, výchovu" - v nějaké psí škole ) Připadne mi, že uteče jen proto, že je zvyklý chodit celkem pravidelně nějaký svůj okruh, jenže páníček je starší a věčně nemocný pán, takže se asi vydal na prochajdu sám...

29.10.2015 16:38
Bára J

XXX.XXX.77.140

Doporučuji natáhnout okolo pozemku elektrický ohradník. Stačí ohradník, který se používá třeba na ovce atd. Pes dostane jednou ránu, maximálně dvakrát a pak se k plotu ani nepřiblíží. Není to drahé a je to během jednoho dne nataženo a máte klid. Do neviditelného ohradníku pro psa bych asi nešla. Kavkazan je hodně chlupatý a nemusel by fungovat a navíc je to zbytečně drahé a musíte hlídat baterii aby se nevybila.

31.10.2015 21:19
Nikihy

XXX.XXX.54.73

Moc děkuji za příspěvky , doufám, že brzy najdu důvod proč utíká (u předchozího majitele smečku neměla a neutíkala, nyní je spolu s fenkou rotvajlera a vychází spolu dobře). Určitě vyzkouším el. ohradník

1.11.2015 10:23

"doufám, že brzy najdu důvod proč utíká (u předchozího majitele smečku neměla a neutíkala"

má dva roky, u předchozího majitele byla ještě v podstatě štěně/puboš, který ještě tu potřebu si zvětšovat teritorium neměl, tak teď už má...

Přidejte reakci

Přidat smajlík