Dobrý den,
Naše dvouletá kavkazačka neustále utíká. Nejdříve jsme ji měli neustále na zahradě, chodila jsem s ní na procházky a nebo s ní prostě jen byla na zahradě a dělala jí společnost. Pozemek máme oplocený, ale ona si vždy podhrabe díru pod plotem, ikdyž ji poté zabedníme, ona se podhrabe někde jinde. Máme hodně velkou zahradu a navíc plot prochází hodně nepřístupným terénem. Takže nyní ji musíme zavírat a pořád vyje. Ikdyž jsem se s ní vrátila zrovna z procházky, jakmile ji zavřu do kotce začne výt. Chtěla bych se zeptat:
Nenapadá někoho proč neustále utíká? Jak zabránit vytí či utíkání?
Moc děkuji.
Asi ji to u vás baví
a útěky jste jí zodpovědně umožnili...
Tento pes chrání stáda ovcí před medvědy, tygry, vlky a jinými šelmami, ale také objekty, zahrady a usedlosti před zloději.
V zemích původu, na území bývalého Sovětského svazu, je dodnes využíván ke strážní službě ať už armádních či policejních objektů, zejména je negativně znám z ostrahy věznic.
Je též využíván jako silný a vytrvalý horský tažný pes (nehledě na jeho obranářskou úlohu proti dravým šelmám)
A nač ji vůbec máte ? Zajistěte si pořádně objekt.
Samozřejmě, aby nám hlídala pozemek, dům atd.
Jakmile jsme zjistili, že utíká zabránili jsme ji v tom. (snažili jsme se)
Dobře znám historii kavkazáků a před koupí jsem si je nastudovala. Prohlédla jsem pozemek, který byl na všech místech oplocený, ale nenapadlo mě, že by se chtěla podhrabávat. Plot vede i kus pod zem, ale to ji to vtom nezabrání
Uživatel s deaktivovaným účtem

To je ta nedávno pořízená jeden a půlroční kavkazanda z této diskuze - https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/2936301/kavkazsky-pastevecky-pes-vychazky#a2937015 ?

Nikihy
napsal(a):
Dobře znám historii kavkazáků a před koupí jsem si je nastudovala. Prohlédla jsem pozemek, který byl na všech místech oplocený, ale nenapadlo mě, že by se chtěla podhrabávat. Plot vede i kus pod zem, ale to ji to vtom nezabrání
Nikihy kde bydlíte? Ráda bych se vašemu bydlišti vyhla co největším obloukem.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.238.120
napsal(a):
To je ta nedávno pořízená jeden a půlroční kavkazanda z této diskuze - https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/2936301/kavkazsky-pastevecky-pes-vychazky#a2937015 ?
Je to ona...
A došla na má slova...
Kalamita
napsal(a):
Pes je v pubertě dejte jasná pravidla jinak máte mega problém zabezpečit plot pořádně a také si uvědomit že dokáže přeskočit dvou metrový plot.
Dvoumetrový plot, už se Vám to někdy stalo? A nebo to jsou pohádky podobného typu, jako že SAO 80 kg dohnal a zabil srnu?
Být zadavatelkou, zkusil bych řetěz, na dobu než zabezpečí plot, možná bude fena klidnější, než ve stísněném kotci.

milannn
napsal(a):
Dvoumetrový plot, už se Vám to někdy stalo? A nebo to jsou pohádky podobného typu, jako že SAO 80 kg dohnal a zabil srnu?
Být zadavatelkou, zkusil bych řetěz, na dobu než zabezpečí plot, možná bude fena klidnější, než ve stísněném kotci.
Přesně, na řetěz.

napsal(a):
Přesně, na řetěz.
A nesežere zadavatelku, až ji jednou půjde pustit?
Zbudovat pevný kladkový výběh.
Něco na tento způsob.
http://search.seznam.cz/?q=kladkov%C3%BD+v%C3%BDb%C4%9Bh&sId=ysezYA-DsUPBPl3YhkB-&sourceid=top&sgId=RMCZuJPY4iurRZEghVu8hhwokSLMkipikGwvYGmjzw%3D%3D&oq=kladkov%C3%BD+v%C3%BDb%C4%9Bh&aq=-1&su=b.

napsal(a):
A nesežere zadavatelku, až ji jednou půjde pustit?
Proč?
Nikihy
napsal(a):
Pokud utíká, má k tomu nějaký důvod... nedělala to náhodou i v minulém domově? nebylo právě toto důvodem, že se někdo zbavil 1,5 roční feny? Ono pokud už si to zafixovala, bude těžší ji to odnaučit..
Nicméně, jak píšou již ostatní výše - je potřeba zabezpečit pozemek tak, aby neutekla. Pokud v kotci vyje, zkuste ten řetěz - tak bude moci hlídat a přitom neuteče. Pokud se podhrabává, tak udělat pořádné základy zapuštěné do země, aby už nemohla. Navíc - nebyla v minulém domově zvyklá na společnost dalšího psa? Může ji klidně chybět smečka... a pokud ji nepouštíte i domů, tak aby byla s Vámi, tak smečku hledá jinde... ten důvod, proč utíká Vám fakt nikdo neřekne, vy ji znáte, tak i víte, jak reaguje, apod... takže na to musíte přijít sami.
Máme doma druhou kavkazačku, obě se drží striktně domova a nikdy neměly tendence utíkat - dokonce se nám i jednou povedlo, že táta otevřel vrata, když přišli známí a nevěděl, že ještě nejsou psi zavření - fena si stoupla mezi vrata, štěkala na ně, ale nehla se ani o píď ze vrat. Prostě věděla, jako ostatní, že ven se chodí jen a pouze s páníkem a na vodítku '/v jejím případě i s košem/, takže sama nikam nešla. Kavkazáci to mají v hlavičce moc dobře srovnané a pokud utíká, něco se ji doma nelíbí a na Vás teď je zjistit proč a hlavně zabezpečit pozemek, aby už neutekla, protože z toho může být set sakra veliký problém...
Sama s kavkazákama zkušenosti nemám, ale sousedé mají dva - psa a fenu. Tedy bezpapíráky, ale vypadají jako kavkazák. Pes hlídá za barákem sad - má tam poměrně velký výběh, odsud neutíká. Fena je v malé předzahrádce s plůtkem sotva 130cm, je zvyklá na lidi, co chodí kolem, i co chodí k nim, celkem pohodářka, mazlivá. Když je občas prostřídali(třeba z důvodu hárání fenky) tak pes plot přeskočil a vydal se kolem posledního domu k potoku(cca 100m od baráku) kde měl ale tendenci likvidovat sousedům drůbež. A samozřejmě se jak báli lidi, co ho mohli potkat, tak majitelé, protože socializovaný moc není, i když není agresivní, lidí se bojí, psů se bojí (od té doby, co byl jako ani ne roční pes, na měsíc na, výchovu" - v nějaké psí škole ) Připadne mi, že uteče jen proto, že je zvyklý chodit celkem pravidelně nějaký svůj okruh, jenže páníček je starší a věčně nemocný pán, takže se asi vydal na prochajdu sám...
Doporučuji natáhnout okolo pozemku elektrický ohradník. Stačí ohradník, který se používá třeba na ovce atd. Pes dostane jednou ránu, maximálně dvakrát a pak se k plotu ani nepřiblíží. Není to drahé a je to během jednoho dne nataženo a máte klid. Do neviditelného ohradníku pro psa bych asi nešla. Kavkazan je hodně chlupatý a nemusel by fungovat a navíc je to zbytečně drahé a musíte hlídat baterii aby se nevybila.

"doufám, že brzy najdu důvod proč utíká (u předchozího majitele smečku neměla a neutíkala"
má dva roky, u předchozího majitele byla ještě v podstatě štěně/puboš, který ještě tu potřebu si zvětšovat teritorium neměl, tak teď už má...