Mijdulka

XXX.XXX.109.43
Máme nového psa Zezačátku jsme si mysleli jak je všechno neočekávaně v pořádku. Ale... Jak jsme ho poprvé nechali doma tak jsme viděli pohromu! Vykakal se na koberec. To byl jen začátek. Nějakou chvíli jsme to neřešili ale ukázalo se že nepřestane. Začala jsem vstávat ráno dřív aby se vykakal venku ale přesto že vykonal své potřeby venku tak když jsem se vrátila domů bylo tu nakakáno. (krmení jsme měnili) Postupem času jsme ho začali zavírat do koupelny. Ale to se nám nevyplatilo jelikož strhnul ručníky, župany a vše co se dalo a do toho všeho se vykakal a vyčůral! Zkusili jsme to podruhé a všechno jsme sundali. Ale on byl tak chytrý že si otevřel skříňku a vytahal to z ní. Shodil mýdla a stojánek na kartáčky. Nejspíš je to z toho že se mu stýská ale aby tam nakakal když jsme pryč čtvrt hodiny a on to nevydrží? Už doopravdy nevíme co máme dělat.
(.
Mijdulka
napsal(a):
Máme nového psa Zezačátku jsme si mysleli jak je všechno neočekávaně v pořádku. Ale... Jak jsme ho poprvé nechali doma tak jsme viděli pohromu! Vykakal se na koberec. To byl jen začátek. Nějakou chvíli jsme to neřešili ale ukázalo se že nepřestane. Začala jsem vstávat ráno dřív aby se vykakal venku ale přesto že vykonal své potřeby venku tak když jsem se vrátila domů bylo tu nakakáno. (krmení jsme měnili) Postupem času jsme ho začali zavírat do koupelny. Ale to se nám nevyplatilo jelikož strhnul ručníky, župany a vše co se dalo a do toho všeho se vykakal a vyčůral! Zkusili jsme to podruhé a všechno jsme sundali. Ale on byl tak chytrý že si otevřel skříňku a vytahal to z ní. Shodil mýdla a stojánek na kartáčky. Nejspíš je to z toho že se mu stýská ale aby tam nakakal když jsme pryč čtvrt hodiny a on to nevydrží? Už doopravdy nevíme co máme dělat.
(.
Rozhodně ho nezavírat do malé koupelny! Naopak se mu věnovat víc a být s ním co nejdéle venku!
Máte "nového" psa... Nepíšete, jak dlouho, jak starého, z jakých podmínek nebo zdali to není náhodou štěně. Zde je opravdu těžko radit, ale je jasné, že pokud to není vyloženě štěně, tak pejsek nemá osvojené hygienické návyky a ani se ještě nesžil s novým prostředím. V tomto případě je potřeba se k němu chovat jako ke štěněti a postupně ho socializovat a učit. Pokud je to štěně, tak to samozřejmě platí dvojnásob.
Mijdulka

XXX.XXX.109.43
Je z útulku. Je mu cca rok a je to kříženec teriéra. U sebe má ještě jednoho psa a 4 kočky.
A kromě posledních dvou dnů má přístup do celého domu.
Mijdulka

XXX.XXX.109.43
A máme ho dva měsíce.
Mijdulka

XXX.XXX.109.43
U sebe má šestiletého kříženece menšího vzrůstu. Než nastali problémi věnovali jsme se mu docela dost ale podle rad jsme dávali přednost tomu prvnímu. Každou neděli jsme chodili na agility. Teď to trochu omezujeme. Žrádlo dostává večer. Zdravotní stav má úplně v pořádku. Kočky které máme mu nevadí. Už jsme si nechali radit na různých místech. Denní režim: ráno před sedmou s ním jdu na půl hodiny ven. Potom je doma cca pět hodin. Když se vrátím tak jdeme zase ven. Poté už jsem většinou doma. Když potřebujou ven tak jdeme. Pak jdeme ven až večer.
Mijdulka
napsal(a):
U sebe má šestiletého kříženece menšího vzrůstu. Než nastali problémi věnovali jsme se mu docela dost ale podle rad jsme dávali přednost tomu prvnímu. Každou neděli jsme chodili na agility. Teď to trochu omezujeme. Žrádlo dostává večer. Zdravotní stav má úplně v pořádku. Kočky které máme mu nevadí. Už jsme si nechali radit na různých místech. Denní režim: ráno před sedmou s ním jdu na půl hodiny ven. Potom je doma cca pět hodin. Když se vrátím tak jdeme zase ven. Poté už jsem většinou doma. Když potřebujou ven tak jdeme. Pak jdeme ven až večer.
Ten pobyt venku máte velmi krátký. Tedy pokud neupřesníte, jak dlouho jste s ním venku odpoledne a jestli jej pořádně utaháte a unavíte.
Mijdulka

XXX.XXX.109.43
Snažíme se s nimi chodit dlouho. Jsou navolno a běhají spolu.
Mijdulka
napsal(a):
A máme ho dva měsíce.
Souhlasím s Felow, chovat se jako ke štěněti, postupně ho učit být doma o samotě.5 hodin po vyvenčení by měl vydržet, možná se mu jen stýská. Nezavírat, mám zkušenost s mojí předchozí klaustrofobickou fenkou, musela mít pocit volného pohybu po bytě.
Ještě jedna "indiskrétní" otázka. Nejsem si jistá, jestli jste to psala, ale z vašeho sdělení jakoby vyplývalo, že to ten pejsek začal dělat až nyní nebo se pletu a dělá to od začátku? Kdyby to začal dělat až nyní a předtím ne, tak by se jednalo s největší pravděpodobností o psychickou záležitost - toto chování by bylo zapřičiněnou nějakou jeho nesplněnou potřebou nebo pokusy na sebe upozornit - pak bych pátrala, jestli jste v jeho režimu či v chování k němu něco nezměnili apod. Pokud toto dělá od pčátku pobytu u vás, tak se jedná o klasický neduh většiny útulkářů - neupevněné hygienické nvyky a socializace jako taková- s tímto psíkem pak musíte zacházet jako s malým štěňátkem - prostě ho vše učit od začátku, více se mu věnovat, jen s rozdílem, že ho nemusíte venčit v tak krátkých intervalech jako malé štěně, protože už štěnětem není a zkrátka "vydrží" déle.Hodně chvalte, méně kárejte a zakazujte a dejte mu pcit, že je plnohodnotným členem vaší smečky ( tím nemyslím nadřazeným hierarchicky)-prostě, že s ním zkrátka pčítáte. Tito pejsci potřebují najet na striktně daný režim, aby se jim "ulevilo" a měli pocit jistoty a toho, že nemusí řešit- že to je ve vašich rukách, že zkrátka řešíte vy- ne oni a mohou se na to spolehnout. To zahrnuje právě-hlavně zpočátku - velmi pravidelný zajetý režim, bez zbytečných změn a střídání frekvencí aktivit, aby se mu ustálil běh života a zkrátka u Vás "zdomácněl". Někdy méně je více- dejte mu pcit jistoty a neměnte často místa a druhy aktivit- prostě pravidelný a jednoduchý (pro něj zajišťující jistotu a pocit bezpečí)pevně daný až stereotypní režim, na který si zvykne a bude pro něj znamenat jistotu a sounáležitost i bezpečí. Tento proces trvá u útulkových pejsků různou dobu, závislou i na tom čím si prošli a co mají za sebou-dle vlastní zkušenosti 3-6 měsíců.
Mijdulka

XXX.XXX.109.43
Dělá to už od začátku vyjímaje dvou prvních dnů kdy jsme byli doma.
Mijdulka
napsal(a):
Dělá to už od začátku vyjímaje dvou prvních dnů kdy jsme byli doma.
Je z útulku, předpokládám, že nevíte, co má za sebou. Třeba žil zavřený x hodin na zahradě/v kotci, takoví psi to ze zoufalství hodí tam, kde je napadne. A v některých útulcích se psi ani nevenčí..
Já jsem měla štěstí, pes útulkáč se mi nikdy doma nevydělal, od první chvíle chápal, co má dělat - myslím tedy, že žil v bytě.
Mijdulka

XXX.XXX.109.43
Ano to je pravda. Nevíme čím si prošel úplně do slova ale víme že ho dvě rodiny vrátili.
Mijdulka

XXX.XXX.109.43
Dneska to bylo ještě horší než kdy jindy tři bobky a dvě loužičky.
Mijdulka

XXX.XXX.109.43
A konečně už je všechno lepší 7.