Zdravím, chodíme s malou fenkou na cvičák, aby si zvykala na větší hodne psy a aby se jich nebála. Někdo rádi, jít do " chumlu 2-3-4 opravdu hodných psu a "natvrdo, " další rika -jen jeden hodny pes a postupne...
Nejen, že chodíme na ten cvičák, ještě jezdím za hodnou fenou RTW, ktera malou miluje a opečovava, děláme toto už delší dobu -male je 19 měsíců, ale ze bych viděla nějaký velký pokrok v přístupu male k větším a hodnym psum, tak to fakt ne. Nikdy male žádný pes neublížil ani ji nenapadl, k RTW se chova vstricneji, i když ne hned, necha se olizat, lehne si i před ni na záda, ale je vidět, že si není vůbec jista. Ale jinak se s velkou fenou honi po zahradě, dokonce ji i provokuje, když už ji to olizovani od rtw vadi, tak dokáže "protestovat" a zdrhnout .
Co mám udělat líp, aby se to chování ke psum lepsilo, ono, tento stav, trvá už hodně dlouho, jestli se to zlepšilo, tak minimalne. Děkuji za názory.
panda H
napsal(a):
Zdravím, chodíme s malou fenkou na cvičák, aby si zvykala na větší hodne psy a aby se jich nebála. Někdo rádi, jít do " chumlu 2-3-4 opravdu hodných psu a "natvrdo, " další rika -jen jeden hodny pes a postupne...
Nejen, že chodíme na ten cvičák, ještě jezdím za hodnou fenou RTW, ktera malou miluje a opečovava, děláme toto už delší dobu -male je 19 měsíců, ale ze bych viděla nějaký velký pokrok v přístupu male k větším a hodnym psum, tak to fakt ne. Nikdy male žádný pes neublížil ani ji nenapadl, k RTW se chova vstricneji, i když ne hned, necha se olizat, lehne si i před ni na záda, ale je vidět, že si není vůbec jista. Ale jinak se s velkou fenou honi po zahradě, dokonce ji i provokuje, když už ji to olizovani od rtw vadi, tak dokáže "protestovat" a zdrhnout .
Co mám udělat líp, aby se to chování ke psum lepsilo, ono, tento stav, trvá už hodně dlouho, jestli se to zlepšilo, tak minimalne. Děkuji za názory.
O jak malou fenu se jedná? Máma má jorkšírku a osobně ji s velkýma psema, které neznáme necháme jen očuchat. Přece jenom fena má asi 1,5 kg, a když by si hrála s velkým psem tak bych se bála, že jí (i když třeba nechtěně) ublíží. Z velkých psů má celkem respekt, až na našeho retrívra, kterého zná od štěnětem, tomu leze i po hlavě . Co skusit spíš najít psího kamaráda v podobné velikosti fenky?
marcelaamax
napsal(a):
O jak malou fenu se jedná? Máma má jorkšírku a osobně ji s velkýma psema, které neznáme necháme jen očuchat. Přece jenom fena má asi 1,5 kg, a když by si hrála s velkým psem tak bych se bála, že jí (i když třeba nechtěně) ublíží. Z velkých psů má celkem respekt, až na našeho retrívra, kterého zná od štěnětem, tomu leze i po hlavě . Co skusit spíš najít psího kamaráda v podobné velikosti fenky?
Je to bisonka, na cvičáku se psum i větším štěňatům NO / např. / snaží vyhnout, no, štěňata jsou divočejší.... násilím ji neseznamuji, pozorujeme spolu když ostatní cvičí, chodíme přes vyšší lavičky a tak víceméně procházíme kolem psu a po cvičáku a v klidu....ale kdybych ji neměla na vodítku, tak uteče dírou pod vraty cvičáku.
Male psy skoro nepotkavame, ale na cvičáku jeden je a s tim ona ani problémy celkem nemá, je stejne velka.
rapotacka11
napsal(a):
- ale je vidět, že si není vůbec jistá
Myslím, že si je moc dobře jistá !
Nechala bych to na ní !
Jeden bude opatrný, druhý ji pošlape.
Proč by to měla absolvovat ?
"Hodit do vody" jsem nesnášela na sobě,
nikdy jsem to neaplikovala na dětech ani na zvířatech.
Proč je stresovat ?
Proto se ptám na názory, nechci něco podelat, nic nedelam násilím, prakticky to nechávám na ni, jestli se chce druzit, nebo ne....Když davam pamlsek i Rtw a bisonce, tak ta naše stoji normalne vedle te velke feny a ceka az taky dostane mnamku. On ji někdy problém dela i malý pes, netvrdim, že vždycky, ale někdy ano..
panda H
napsal(a):
Je to bisonka, na cvičáku se psum i větším štěňatům NO / např. / snaží vyhnout, no, štěňata jsou divočejší.... násilím ji neseznamuji, pozorujeme spolu když ostatní cvičí, chodíme přes vyšší lavičky a tak víceméně procházíme kolem psu a po cvičáku a v klidu....ale kdybych ji neměla na vodítku, tak uteče dírou pod vraty cvičáku.
Male psy skoro nepotkavame, ale na cvičáku jeden je a s tim ona ani problémy celkem nemá, je stejne velka.
No tak to asi moc v klidu není, když by utekla dírou pod vraty. Dělala bych to tak, že bych byla nejdříve ve vzdálenosti ve které jí to vůbec nevadí a chválila klidné chování a postupně se pomaličku o kousek přibližovala. Snažila bych se jí upoutat něčím, aby přítomnost těch velkých psů tolik nevnímala, pokud je hravá tak hračkou, nebo pamlskem. Pokud ale o kontakt se psy nestojí, nehrotila bych to. Jen prostě trénovat aby byla v klidu například když na procházce takového psa potká. Ale to aby si s nimi třeba hrála, nebo si ho jen očuchala bych po ní asi nechtěla.
marcelaamax
napsal(a):
No tak to asi moc v klidu není, když by utekla dírou pod vraty. Dělala bych to tak, že bych byla nejdříve ve vzdálenosti ve které jí to vůbec nevadí a chválila klidné chování a postupně se pomaličku o kousek přibližovala. Snažila bych se jí upoutat něčím, aby přítomnost těch velkých psů tolik nevnímala, pokud je hravá tak hračkou, nebo pamlskem. Pokud ale o kontakt se psy nestojí, nehrotila bych to. Jen prostě trénovat aby byla v klidu například když na procházce takového psa potká. Ale to aby si s nimi třeba hrála, nebo si ho jen očuchala bych po ní asi nechtěla.
Dotaz zněl, jak jí zbavit stresu a strachu, ne jak odvést její pozornost, aby je nevnímala.
Domluvte se s několika lidmi, kteří mají hodné, socializované větší psy. Nechte fenku, aby si je ona očichala zezadu, ne čumáky, ale ona jejich zadek. Většího psa můžete pro začátek položit. Nesmí se ale zvednout, když ona ho očichává. Začněte pejsky, když je to fenka, postupně přidávejte fenky, až bude zvládat psy. Až nebude mít problém si je očichat ona, nechte psy, ay očichali jí. Chce to psi kavalíry, kteří jí budou jako fenku balit a budou se jí dvořit.
Odvádění pozornosti, házení do vody nebude fungovat, pokud jí chcete opravdu zbavit strachu. První nic neřeší, druhým se to zhorší. Jestli vám stačí jen to, aby vnímala vás a nevšímala si jiných psů, můžete to řešit odváděním pozornosti, ale nic jiného než tohle jí tím nenaučíte.
Máte asi hodně pravdy, ale ocas má nahoru, nechodíme blízko kolem psu, tak 3-4 m, opravdu to nedelam nasilne, prizpusobuju se hodně ji, v klidu vypadá, že je, a to, že by zdrhla dírou pod vraty, to je u ni celkem normální, když muže, tak zdrhne za volnosti, ale jen na loukách, kde je to bezpecne, je to silne samostatna jednotka, ona ke svým zálibám, vůbec nikoho nepotřebuje, ani další naše pejsky, ze by si nějak hrála, bezi si za svým, co ji baví... hlavně lovit myši, to je pro ni ta největší záliba....
scylla
napsal(a):
Dotaz zněl, jak jí zbavit stresu a strachu, ne jak odvést její pozornost, aby je nevnímala.
Domluvte se s několika lidmi, kteří mají hodné, socializované větší psy. Nechte fenku, aby si je ona očichala zezadu, ne čumáky, ale ona jejich zadek. Většího psa můžete pro začátek položit. Nesmí se ale zvednout, když ona ho očichává. Začněte pejsky, když je to fenka, postupně přidávejte fenky, až bude zvládat psy. Až nebude mít problém si je očichat ona, nechte psy, ay očichali jí. Chce to psi kavalíry, kteří jí budou jako fenku balit a budou se jí dvořit.
Odvádění pozornosti, házení do vody nebude fungovat, pokud jí chcete opravdu zbavit strachu. První nic neřeší, druhým se to zhorší. Jestli vám stačí jen to, aby vnímala vás a nevšímala si jiných psů, můžete to řešit odváděním pozornosti, ale nic jiného než tohle jí tím nenaučíte.
Scylo, tak to je problém, sehnat hodne socializovane psy a tudíž i majitele, kteří by byli ochotni. Tady nesezenu nikoho, ptala jsem se i vycvikare, jestli nemá někoho s hodnými psy k fence, bohužel a to jsem si říkala, cvičí hafo psu, urcite mi na někoho kontakt da, ale ne....
Hodni psi -socializovani- proste nejsou k ssehnání, aspoň tady, ale ja jsem ochotna, dojet, skoro kamkoliv, snad bych tedy nezabloudila -s bloudenim to umim fakt perfektne.
Fence bych ráda pomohla, ale nevím jestli se to vůbec da, a nebo to nechat " osudu"...
V rodině byla NO a pinč.
Ale ten velký, dobrosrdečný, s o c i a l i z o v a n ý halama byl kdykoliv
ochoten prcka radostně přišlápnout nebo jinak nešetrně kontaktovat.
Ne ve zlém úmyslu.
Pořád nechápu, proč to řešíte.
Nechávejte ji se psy stejné váhové kategorie, tam nehrozí úraz z bl bosti.
rapotacka11
napsal(a):
V rodině byla NO a pinč.
Ne ve zlém úmyslu.
Rapotacko, verim že to myslíte dobře, ale škoda, že jste neviděla nikdy fenku jak se chova, když vidi venku nějakého, většinou většího psa... kdyby se nechtěla jen kamarádit, tak bych to vůbec neresila, ale to, jak se chova, není proste nějak normální.... Taky jsem si už dříve všimla, že nějaký zájem o ocuchavani z její strany jiných psu, se většinou prostě nekoná...
Pokud nějakého psa vidi, leti k němu s řevem, v puli cestě k němu se zastaví a rve a rve...myslím, že je tam nějaký problém a ze byste, mit takovou fenku, asi taky nějak resila, ale podle toho co pisete, tak byste to vůbec neresila ?
rapotacka11
napsal(a):
V rodině byla NO a pinč.
Ne ve zlém úmyslu.
A ještě, nechávat ji jenom se psy stejne vahove kategorie, to ani nejde, protoze je nepotkavame, ani tady vlastně nejsou, velikostne jsou stejni - ta její domácí smečka, dva další bisonci... a verte, že ublížit z blbosti, bych ji nikdy nenechala...
panda H
napsal(a):
Rapotacko, verim že to myslíte dobře, ale škoda, že jste neviděla nikdy fenku jak se chova, když vidi venku nějakého, většinou většího psa... kdyby se nechtěla jen kamarádit, tak bych to vůbec neresila, ale to, jak se chova, není proste nějak normální.... Taky jsem si už dříve všimla, že nějaký zájem o ocuchavani z její strany jiných psu, se většinou prostě nekoná...
Pokud nějakého psa vidi, leti k němu s řevem, v puli cestě k němu se zastaví a rve a rve...myslím, že je tam nějaký problém a ze byste, mit takovou fenku, asi taky nějak resila, ale podle toho co pisete, tak byste to vůbec neresila ?
Mně to dělala fenka na psy a děti ! Na malé děti.Bezdůvodně. Vodítko, zákazový povel a upoutání pozornosti, pak pamlsek, nebo prokrmovat pamlsky, když je hodná, pomohlo dokonale. Půjčené malé dítě stálo opodál, a já ji cpala kokina, když na ně nereagovala, aby si spojila dítě ´mňamka a ne nebezpečí.Teď chodí jenom navolno, sleduji okolí, sleduji ji, když vidím cokoli, co by ji mohlo iritovat, zavolám si ji k sobě a odměním. Už to navíc umí, běží za mnou rovnou, což považuji za úspěch
Mám velké psy, od cca půl roku jsme chodili na cvičák, spíš se právě jen socializovat, než něco cvičit. Byli už jako štěnda větší, tudíž jsem neřešila, že by jim třeba bordera mohla výrazně ublížit...o to je to jednodušší. Vždycky jsem jen usměrňovala, aby nebyli moc hrr, jak na malé pejsky, tak k velkým psům, ale nijak jsem je zvlášť neochraňovala. Prostě...pokud udělal něco špatně směrem k velkému psu a ten na něj vyjel..no tak vyjel, musí se naučit komunikovat po psím, jinak s nima prostě nikdy nevyjde. Není to nijak složité, všichni naši psi se to naučili, žádné problémy s nima nebyli a nejsou. Můj názor je, do toho co nejmíň zasahovat, už od štěněte, což vy už tedy máte za sebou. Moje velká štěnda vychovával náš, už tehdy starý menší pejsa, takže štěnda byla jeho velikosti, ale prostě štěnda. Museli se sami naučit spolu vycházet, aby on jim neublížil, když ho otravovovali jako prckové a pak oni jemu, jako už velcí psi starouškovi. Všechno proběhnulo naprosto v pohodě, bez jediného problému. Hrozně mne irituje, když pořád všichni hledají problémy mezi psy, přijde mi, že se uměle vytváří, tedy vytváří je lidi...psi bez nich, by se vždycky domluvili a srovnali. V přírodě to tak funguje, jakmile do toho vstoupí člověk, se svým rádoby rozumem, je to akorát na škodu věci.
Teď koukám, co napsala Lexaurin, tak ještě k tomu připíšu: mamky fenka, ne moc vychovávaná a vychovaná, má problém se psy na vodítku. Pokud je pes na vodítku, má tendenci ho sežrat(a to je malá)pokud jde cizí pes na volno, dokáže fungovat naprosto v pohodě, když chce seznamuje se, když nechce, psa obejde obloukem, vyhne se mu. Pokud k ní pes přiběhne, pozdraví se, rozloučí se, bez nějakých problémů.
Lexaurin
napsal(a):
Mně to dělala fenka na psy a děti ! Na malé děti.Bezdůvodně. Vodítko, zákazový povel a upoutání pozornosti, pak pamlsek, nebo prokrmovat pamlsky, když je hodná, pomohlo dokonale. Půjčené malé dítě stálo opodál, a já ji cpala kokina, když na ně nereagovala, aby si spojila dítě ´mňamka a ne nebezpečí.Teď chodí jenom navolno, sleduji okolí, sleduji ji, když vidím cokoli, co by ji mohlo iritovat, zavolám si ji k sobě a odměním. Už to navíc umí, běží za mnou rovnou, což považuji za úspěch
Jo takhle nějak jsem to myslela já s tím odvedením pozornosti jinak a chválením klidného chování
panda H
napsal(a):
K socializaci "vybátých" psů se krásně hodí ta moje ruska. Je velice klidná, hravá a hlavně v pohodě. Přestože při hrách s velkými psy je jak hrom do police, tak k malým je neskutečně opatrná a v podstatě netečná. Na cvičák teď začala chodit slečna s celkem raploidní bázlivou borderkou a tak se ji snažíme trochu s tou mou fenkou pomoci.
Ona i krásně vychovává mladé psí "spratečky"
Ale jsme okolí Brna.
sufle
napsal(a):
K socializaci "vybátých" psů se krásně hodí ta moje ruska. Je velice klidná, hravá a hlavně v pohodě. Přestože při hrách s velkými psy je jak hrom do police, tak k malým je neskutečně opatrná a v podstatě netečná. Na cvičák teď začala chodit slečna s celkem raploidní bázlivou borderkou a tak se ji snažíme trochu s tou mou fenkou pomoci.
Ona i krásně vychovává mladé psí "spratečky"
Ale jsme okolí Brna.
Tak raploidni fenka, tak to je asi ten spravny výraz, jsem daleka toho, abych svou fenku takto nazývala, , ale bohužel, je to tak, chova se většinou jak rapl, ať už vidi jít, nebo běžet člověka, male deti, psy, kolare... Když ji mam na vodítku, tak se to da zvládnout, ale pokud je navolno a zaregistruje něco..., tak pouští desy. Já už mám oci všude i na z.adku, abych byla rychlejší než ona, ale většinou prohravam , ona je strasne rychla a nestačím ji většinou připnout.
Je zajimave, že na cvičáku se "chova zpusobne ", nesteka, nerve, nesili, ale poznám, že se ji tam nechce, všimla jsem si, že když chodi po lavici, tak se nebojí, ale když půjdeme na lavici po druhe, tak pokud tam sel jiný pes chvíli před ni, tak už po te lavičce jít nechce, cítí toho předchozího psa.
S timhle jejím chováním už se přes rok pereme, ale zatím jsme to nepreprali. Navíc, i když nosim mnamky sebou, pro akutní situace, tak v závěru, nebo během jejího magoreni, jsou mi pamlsky k ničemu, protoze me vůbec nevnima...