Leno

XXX.XXX.38.190
Dobrý den, v utery se naší labradorce narodilo 10 štěnat, včera po převážení jsme zjistili, že jedno štěne nepřibírá a ztrácí na váze.Snažíme se stěně co nejvíce přikládat ke struku a dokrmujeme. Štěně je evidentně dehydratované (po natažení kůže se vrací pomalu nebo vůbec). Štěněti smrdíz tlamy jakoby po paprice, ostatní štěňata voní. Nemáte s tím zkušenost? Jde o nemoc? děkuji za jakoukoliv reakci.
Leno
napsal(a):
Dobrý den, v utery se naší labradorce narodilo 10 štěnat, včera po převážení jsme zjistili, že jedno štěne nepřibírá a ztrácí na váze.Snažíme se stěně co nejvíce přikládat ke struku a dokrmujeme. Štěně je evidentně dehydratované (po natažení kůže se vrací pomalu nebo vůbec). Štěněti smrdíz tlamy jakoby po paprice, ostatní štěňata voní. Nemáte s tím zkušenost? Jde o nemoc? děkuji za jakoukoliv reakci.
A co takhle veterinář, to vás nenapadlo. ?.
Mě moje pudy radí... na veterinu. Je to "dítě "vaší feny, ta neumí na veterinu, kdyby to bylo vaše dítě, taky budete psát že je slabé, smrdí a čekat co vám kdo napíše?vemte rozum do hrsti. Je to nejspolehlivější řešení, vet pomůže, at dá šanci, nebo uspí, ale nenechá ho trápit.nemyslím to ve zlém.
Lenka199

XXX.XXX.198.221
Dobrý den, chci se optat, mám 6 denní štěně ale maminka mu umřela při porodu tak se o něj už 5 den staráme ale tedka furt spí a teče mu pěna z pusy, mužu se zeptat co to muže bejt ? děkuju.
Leno a Lenka 199 = stejný autor? To je snad zase nějaká legrace, ne? Pokud by to byla pravda, pak snad bylo lepší co nejdřív běžet na veterinu než psát na ifaunu!
Podle mých zkušeností ale už nejspíš štěňata budou stejně po smrti. Většinou nemá ani smysl taková štěňata se pokoušet zachraňovat, moc velkou šanci to stejně nemá, ale spíš ukončit jejich trápení.
koňadra
napsal(a):
Leno a Lenka 199 = stejný autor? To je snad zase nějaká legrace, ne? Pokud by to byla pravda, pak snad bylo lepší co nejdřív běžet na veterinu než psát na ifaunu!
Podle mých zkušeností ale už nejspíš štěňata budou stejně po smrti. Většinou nemá ani smysl taková štěňata se pokoušet zachraňovat, moc velkou šanci to stejně nemá, ale spíš ukončit jejich trápení.
Také bych zkusila sehnat kojící fenu - přes inzerci.
Lucie11

XXX.XXX.174.105
Dobry den chtela bych se zeptat na radu, mam 5 denni stene, fenka mela tezky porod a 2 stenatka umrela a ona to psychicky spatne nese, ztratila i mleko... Maly hezky papal z dokrmovacich prostredku, spinkal v klidu... Ale dneska cele dopoledne knuci (najedeny je, nechce uz hamat, teplo ma) uz si s nim nevim rady... Jedine kdyz mu hladim brisko, tak tolik neknuci.. Nemate nekdo podobnou zkusenost? Na veterine jsem vic nez foma, tak tam nechci znovu volat... Jestli nekdo nevite rady jak na maleho, kdyz ho matka nechce a nema mleko...? Predem dekuju aspon za nejakou radu...
Uživatel s deaktivovaným účtem

Lucie11
napsal(a):
Dobry den chtela bych se zeptat na radu, mam 5 denni stene, fenka mela tezky porod a 2 stenatka umrela a ona to psychicky spatne nese, ztratila i mleko... Maly hezky papal z dokrmovacich prostredku, spinkal v klidu... Ale dneska cele dopoledne knuci (najedeny je, nechce uz hamat, teplo ma) uz si s nim nevim rady... Jedine kdyz mu hladim brisko, tak tolik neknuci.. Nemate nekdo podobnou zkusenost? Na veterine jsem vic nez foma, tak tam nechci znovu volat... Jestli nekdo nevite rady jak na maleho, kdyz ho matka nechce a nema mleko...? Predem dekuju aspon za nejakou radu...
Děláte masáž bříška aby se vyprázdnil?
Souhlasím s jiva- feny štěňatům olizuje bříška. Takže doplním že masírovat a ideálně kouskem frotého ručníku, který budete udržovat vlažný/teplý - jde o to, že musí být podobný jazyku maminky/fenky. Přeju hodně štěstí.
Jinak bych moc neváhala a zkusila veterinu!
A nevím přesně, třeba někdo doplní, ale pokud fena štěně neodmítá, tak zkoušet co nejvíc pod dohledem dávat k matce, ať se postará. Když se lidské maminky můžou znova rozkojit, tak možná i ty psí?!

Ještě dodám, že pokud masírujete bříško a mládě se vyprázdnilo, je nakrmené, v teple a přesto je neklidné nebo pláče, takové mimino pravděpodobně uhyne.
aspoň u mě něco takového bylo vždy znamení konce.
Lucie11
napsal(a):
Hladit bříško. Štěně se bez hlazení (olizování fenkou) nevyčůrá ani nevykadí. Tak ho asi bolí pupík. Fenku pořádně krmte, štěně pořád přikládejte, třeba se ještě rozkojí.
EDIT: Poradila jsem to, co všichni ostatní. Tak snad to zabere.
napsal(a):
Ještě dodám, že pokud masírujete bříško a mládě se vyprázdnilo, je nakrmené, v teple a přesto je neklidné nebo pláče, takové mimino pravděpodobně uhyne.
aspoň u mě něco takového bylo vždy znamení konce.
Souhlas
a ta masaž bříška muže být klidně i vlhkým ubrouskem pětidenní štěně pokud se chce vyprázdnit tak to už udělá i bez masáže.
Další problem pokud je krmeno umělou vyživou ne každá sedne takže štěně muže mit zácpu nebo větry,
V podstatě muže mit štěně cokoliv, pokud a pokud za těch 5 dní nepřibral alespon jednu třetinu porodní váhy tak pravděpodoně nepřežije at budete dělat cokoliv.

Jo jo, štěňata se vyprazdňovala i bez masáže úplně v pohodě. zvedla zadek a už to jelo ven. a pak se v tom vyváleli, takže z nich byly nechutné lepkavé larvy, co jsem každý druhý den koupala šamponem v umyvadle. masáž nemasáž. vykadili se při masáži a pak ještě mimo soutěž, a 24/7 jsem u nich sedět nemohla.
a pak jedno začalo plakat jakože bolí bříško a za dva dny bylo po něm.
a onehda několikadenní kotě, všechno vypadalo v pohodě, pak večer začalo kňourat, přestalo čůrat a ráno bylo hotovo.