Dobry den, mohl by nekdo srovnat FCR s Irskym setr a irskym cervenobilym setrem? Jejich klady a zapory a taky jak jsou na tom hlavne se zdravim a povahove? A prosim odpovidejte mi na otazky a nepiste neco ve smyslu, ze nejsou pro zacatecnika(setri), ze potrebuji pohyb a zamestnat.. apod, zacatecnik nejsem a pohybu a zanestnani by mel dost. A prosim odpovidejte jen ti, kdo mate primo osobni zkusenosti s temito plemeny a ne ti, kdo nekde neco cetli, slyseli. A jeste otazka, jestli kdyz bude pes zamestnan jinak, hestli nebude vadit, kdyz s nim nebudu delat lovecky vycvik? Mockrat dekuju.
lilly98
napsal(a):
Dobry den, mohl by nekdo srovnat FCR s Irskym setr a irskym cervenobilym setrem? Jejich klady a zapory a taky jak jsou na tom hlavne se zdravim a povahove? A prosim odpovidejte mi na otazky a nepiste neco ve smyslu, ze nejsou pro zacatecnika(setri), ze potrebuji pohyb a zamestnat.. apod, zacatecnik nejsem a pohybu a zanestnani by mel dost. A prosim odpovidejte jen ti, kdo mate primo osobni zkusenosti s temito plemeny a ne ti, kdo nekde neco cetli, slyseli. A jeste otazka, jestli kdyz bude pes zamestnan jinak, hestli nebude vadit, kdyz s nim nebudu delat lovecky vycvik? Mockrat dekuju.
Srovnání dát nemůžu, jen informaci k setrovi. Mají velmi silné lovecké vlohy, které ukočírovat je dle majitelů mnohem těžší oříšek než u kontinentálních ohařů. Určitě to půjde snadněji s fletíkem. Aktivisti jsou to všichni tři, podle mě bude s fletem trochu snažší domluva, bude mít víc chuti spolupracovat. Mám ohaře - maďary, lovečinu jako takovou s nimi nedělám, ale základy loveckého výcviku dostat musí - právě pro tu následnou snadnou ovladatelnost. Pro mě je prioritou, aby se psi mohli pohybovat co nejvíc navolno a to musí být ovladatelní. Což znamená, že se musí naučit jak se chovat u zvěře. Když pes dostane základy loveckého výcviku, je na něj pak opravdu spolehnutí a navíc mu částečně umožníte dělat to, co v sobě má a ten pes je pak spokojený. Nemyslivcuju, ale v přírodě jsme prakticky každý den a vždy část procházky věnuju tomu, že se psy ty základy "procvičím", postupem času je to spíš práce. Psy jsem si vždy učila, cvičila sama, podle nastudovaného.
Znám obě plemena - flatů několik, irčana jednoho. Flati jsou sice prdlí (taková věčná štěňata), ale pohodáři - naučit je běžnou provozní poslušnost není těžké, můžou chodit kdekoliv navolno. Setr je lovec, lovec, lovec. Zdrhá a nevnímá. Majitelé jsou zkušení, takže ty lovecké pudy postupně ukočírovali, ale dalo jim to šíííleně moc práce.
tlupa
napsal(a):
Znám obě plemena - flatů několik, irčana jednoho. Flati jsou sice prdlí (taková věčná štěňata), ale pohodáři - naučit je běžnou provozní poslušnost není těžké, můžou chodit kdekoliv navolno. Setr je lovec, lovec, lovec. Zdrhá a nevnímá. Majitelé jsou zkušení, takže ty lovecké pudy postupně ukočírovali, ale dalo jim to šíííleně moc práce.
Ano souhlasím. Irčany jsem měla dva. Fena byla klidnější a ovladatelnější. Se psem to bylo horší, ukočírovat jeho lovecké vášně byla opravdu dřina. Jinak jsou setři zlatíčka.
Flatíka má můj kamarád a určitě mohu s tímto souhlasit :Flati jsou sice prdlí (taková věčná štěňata), ale pohodáři - naučit je běžnou provozní poslušnost není těžké, můžou chodit kdekoliv navolno.
Jinak Flatík mého kamaráda opravdu nemá přehnané sklony k lovu.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Znám osobně několik jedinců setrů, at už irských, anglických, gordonů a taky několik flatů. Samozřejmě jde vycvičit obě plemena, ale s flatem budete mít mnohem míň práce než se setrem. jak už tady píše nad emnou, vycvičit dobře setra je ještě náročnější než vycvičit ohaře, to mám na vlastní oči možnost pozorovat při výcviku. Takže já bych volila flata, obvzlášt když ho nechcete na lovecký výcvik.

lilly98
napsal(a):
A jak je to se zdravim flatu?
Https://www.facebook.com/groups/111319092281721/?fref=ts
zkuste nějakou diskuzi přímo o plemeni, ti co znám vypadají docela zdravě ale jelikož mě tenhle pes zase tak moc neříká tak sem se o to nikdy zvlášt nezajímala.
lilly98
napsal(a):
Rejpat umite, ale poradit ne? Tleskam... :-P.
Radím.
http://www.sbazar.cz/jiri.valenta.cz/detail/13787808-daruji-v-usti-nad-orlici-a-okoli.
rapotacka11
napsal(a):
Radím.
http://www.sbazar.cz/jiri.valenta.cz/detail/13787808-daruji-v-usti-nad-orlici-a-okoli.
Krasny pesan, kdybych mohla hned ho beru, ale ted mam 2 "PRTky" a zatim shanim informace o plemenech (samizrejme s PP), pak nekdy bych jeste chtela adoptovat nejakyho to vorecha vorechovatyho...
lilly98
napsal(a):
A jak je to se zdravim flatu?
V některém z minulých čísel PPČ se věnovali Fletům- zkuste si ho sehnat, bylo tam informací právě docela dost, vč. info o zdraví.
plus Vás můžu nasměrovat sem:
http://www.chstercius.cz/content/view/5/49/
paní Žampachová určitě ráda poradí. Je to malá chovka, kde se nehledí na kvantitu, ale na kvalitu. Rozumnná chovatelka.
Flety chovám, moje "bába" má 10,5 roku a je stále ještě zdravá.Setry má sousedka, se kterou se přátelíme, tak je rámcově znám.
Rozdíl mezi fletem a setrem je v jejich pracovním použitím. Ohař (kontinentální i anglický) je vyšlechtěn na prohledávání velkých ploch (200 m žádná vzdálenost), vyhledávání živé zvěře a poté vystavení a na povel zvednutí zvěře. Aportovat se naučí, ale je to větší dřina. Flet je retrívr. Je vyšlechtěn na to, aby šel u člověka (tak do 30-50 m) a sledoval, co se děje. Poté, co spadne zastřelená zvěř (ale i balónek nebo jiný aport) vášnivě aportuje. Na rozdíl od labradora je o něco hůře ovaladatelný, protože přemýšlí a občas myslí, že ví lépe, než páníček, co má dělat. Ale pokud se s ním pracuje, je pozorný, soustředěný (my jsme podezíráni, že máme zvlášť klidné flety - ale oni jsou jen zaměstnaní.) Za živou zvěří se setr pouští daleko častěji a dál. Flet se dá lépe od zvěře odvolat.
Zdravotně je na tom flet docela dobře. Nemívá potíže s kyčlemi a lokty (i když po některých zahraničních psech už se dysplazie vyskytly). O rakovině se hodně mluví. Ale znám několik dlouhověkých fletů (a naopak vím o několka vořeších, kteří brzy uhynuli na rakovinu). Je fakt, že znám flety (ale i jiná plemena), kteří uhynuli a rakovinu (i v mladém věku). Přesné statistiky nikdo nevede (ani zahraniční statistiky nejsou kompletní, data jsou výběrová), většinou jsou to dojmy a osobní zkušenosti. Je dobré si dát při výběru pozor na chovatelskou stanici. A chovatele se ptát - co ví o svých starších odchovech, jak se chová ke svým vysloužilým psům, jaká má vyšetření, co ví o zdraví a dědičných nemocech. Víc si cením veterán šampiona než junior šampiona.
Setři se mi moc líbili, ale po zkušenostech známých a po letech s dalmatiny zůstávám u fletů. A to s nimi dělám loveckou kynologii (a nejsem myslivec). Ale nejsem nestraná. Flety mám pro jejich osobitost ráda.

rapotacka11
napsal(a):
Radím.
Škoda že nepíše, proč se tak dokonalého psa zbavuje.