Prosim o radu.. fenka 8 měsíců /kříženec fr. buldočka/, když nejsme doma vše ničí. přitom je najezená, vyběhaná, vyvenčená, má společnost staršího psa, hračky. když nemá co, stejně si něco najde /nábytek, obložení, zdi, koberec, prokousané dveře..je to neřízená střela. mysleli jsme, že pomůže kastrace-nepomohla. zbožňuju ji /ale jsem i přísná/ a prosim o pomoc, nebo jakoukoliv radu, protože se mi už skoro hroutí nejen dům, ale i manželství..když jsme doma, je to ten nejmilejší pes, je neuvěřitelně milá..ale do práce chodit musíme. napadl mě náhubek, ale přijde mi to moc drastické, ale už opravdu nevím co tedy..
Lindaaa

XXX.XXX.48.54
Vybít zuby.
Zeptej se rapotacky, ta ti s tím pomůže.
Kousala manžela, tak skončila bez zubů.
Teď už nekouše.
Zato chodí pravidelně na ifaunu,
a ochotně "pomáhá" ostatním.
Teď už manžela nemá
madmad
napsal(a):
Prosim o radu.. fenka 8 měsíců /kříženec fr. buldočka/, když nejsme doma vše ničí. přitom je najezená, vyběhaná, vyvenčená, má společnost staršího psa, hračky. když nemá co, stejně si něco najde /nábytek, obložení, zdi, koberec, prokousané dveře..je to neřízená střela. mysleli jsme, že pomůže kastrace-nepomohla. zbožňuju ji /ale jsem i přísná/ a prosim o pomoc, nebo jakoukoliv radu, protože se mi už skoro hroutí nejen dům, ale i manželství..když jsme doma, je to ten nejmilejší pes, je neuvěřitelně milá..ale do práce chodit musíme. napadl mě náhubek, ale přijde mi to moc drastické, ale už opravdu nevím co tedy..
Dá se předpokládat, že štěně ze svých devastačních sklonů vyroste. Ale kdy, to vám nikdo neřekne. Jediná možnost je to, nedat feně příležitost, aby mohla něco ničit. Ideální je vyhradit fence prostor cca 2x1,5 m, postavit ohrádku (výška alespoň 1 m), na zem lino přesahující ohrádku (aby to nemohla trhat). Ve vaší nepřítomnosti ji tam prostě zavřete - s pelíškem, vodou a hračkami. Jiná rada asi není. Někteří psi prostě devastují a nepomáhá nic. Takové ty řeči, že pes se musí ráno unavit... no, nevím, kdo v zimě po ránu ještě ve tmě bude běhat 2 hodiny se psem. Nicméně to stejně nic neřeší, pes se doma prospí a než přijde páníček z práce, stejně má dost času devastovat zase.
Ale s tou kastrací jste to fakt přepískla. To je trošku mimo kastrovat štěně, aby neničilo byt! Která chytrá duše vám to poradila? Kastrace vaší feny by byla vhodná v jejím dospělém věku, neboť jistě nechcete množit další křížence - takový přístup by byl chvályhodný.
Ta kastrace - fenu jsme nechali vykastrovat v 7 a půl měsícich, je to malý pes, takže by každou chvili hárala, pes už po ní začal skákat, začínala vonět. ano, máme ještě psa /je to velký pes-pokud by s nim zabřezla, mohlo by to být fatální -má po mamince uzké boky a vadu chůze a další../ a fenku by nám při hárání nikdo hlídat nechtěl, všechno ničí, je to logické..navic opravdu ani nevim o nikom, kdo by se ji na 14 dní ujal, ikdyby nebyla ničitelka... ale hlavně proč jsme ji dali kastrovat /stopka ničení byl takový bonus, ve který jsme doufali/- veterinářka nám to doporučila před háráním, protože matka feny měla několikrát falešnou březost, problémy při porodu a další/má spoustu zdrav. problémů a má to i naše fenka-to už jsem obrečela/. Jsem proti množení psů. Moc děkuju za rychlé soudy, psala jsem si pro radu...
Uživatel s deaktivovaným účtem

madmad
napsal(a):
Ta kastrace - fenu jsme nechali vykastrovat v 7 a půl měsícich, je to malý pes, takže by každou chvili hárala, pes už po ní začal skákat, začínala vonět. ano, máme ještě psa /je to velký pes-pokud by s nim zabřezla, mohlo by to být fatální -má po mamince uzké boky a vadu chůze a další../ a fenku by nám při hárání nikdo hlídat nechtěl, všechno ničí, je to logické..navic opravdu ani nevim o nikom, kdo by se ji na 14 dní ujal, ikdyby nebyla ničitelka... ale hlavně proč jsme ji dali kastrovat /stopka ničení byl takový bonus, ve který jsme doufali/- veterinářka nám to doporučila před háráním, protože matka feny měla několikrát falešnou březost, problémy při porodu a další/má spoustu zdrav. problémů a má to i naše fenka-to už jsem obrečela/. Jsem proti množení psů. Moc děkuju za rychlé soudy, psala jsem si pro radu...
Není to výtka vaší osobě, spíš takový výkřik do tmy :
Nechápu, proč si někdo k velkému, bezproblémovému psovi pořídí malou kříženku a způsobí si problémy na několik let. Fakt tomu nerozumím.
Třeba jste k tomu nějaký důvod měli, chtěli jste mít každý svého psa ?
( Vídám ve městě starší paní, vláčejí ji tři psi, tři kříženci...Nerozumím tomu, stejně má na hlazení jen dvě ruce.).
madmad
napsal(a):
a fenku by nám při hárání nikdo hlídat nechtěl,
a proč jste si tedy fenu pořizovali, bez toho, abyste měli zajištěné nouzové situace - což problémy při hárání jsou?
To, že při soužití vícero psů můžou nastat problémy je snad dost nasnadě, ne? Taky mám psa a fenu, ani jeden z nich není kastrovaný, fena je z útulku. počítám s tím, že problémy můžou nastat a tak preventivně hledám řešení /hlídání ať už pro fenu, či psa/.
Taky jsem proti množení psů. Ale... fenu ani psa kastrované nemám,
Jak proboha veterinářka může doporučit kastraci před háráním?
koňadra
napsal(a):
Dá se předpokládat, že štěně ze svých devastačních sklonů vyroste. Ale kdy, to vám nikdo neřekne. Jediná možnost je to, nedat feně příležitost, aby mohla něco ničit. Ideální je vyhradit fence prostor cca 2x1,5 m, postavit ohrádku (výška alespoň 1 m), na zem lino přesahující ohrádku (aby to nemohla trhat). Ve vaší nepřítomnosti ji tam prostě zavřete - s pelíškem, vodou a hračkami. Jiná rada asi není. Někteří psi prostě devastují a nepomáhá nic. Takové ty řeči, že pes se musí ráno unavit... no, nevím, kdo v zimě po ránu ještě ve tmě bude běhat 2 hodiny se psem. Nicméně to stejně nic neřeší, pes se doma prospí a než přijde páníček z práce, stejně má dost času devastovat zase.
Ale s tou kastrací jste to fakt přepískla. To je trošku mimo kastrovat štěně, aby neničilo byt! Která chytrá duše vám to poradila? Kastrace vaší feny by byla vhodná v jejím dospělém věku, neboť jistě nechcete množit další křížence - takový přístup by byl chvályhodný.
No kdy z toho vyroste. To štěně, který z něj na doživotí vyrobili asi těžko. Bohužel. FEna kastrovaná v sedmi měsících? Bože to je prasárna. Možná jí měli vykastrovat hned, jak se narodila. Nepíšu to Vám Koňadro, je to jen takovej křík do tmy, zoufalství z toho, jak lidi nepřemýšlí.
..tak jsem se spletla. Myslela jsem, že mi někdo něco poradí a zatím tu řeší kastaraci a to proč jsem si psa pořizovala /tohle už se mi zdá trochu moc/.. prosím k té kastarci - NAJDĚTE SI NĚJAKÉ ČLÁNKY, KTERÉ O TOMTO TÉMATU /kastrace před háráním/ POJEDNÁVAJÍ. Děkuji za Bachovu terapii, pujdu do toho, prostuduju to. A zkusím i ten náhubek, který jsem si poradila..
/první pes je už starý, k tomu jsme přišli v jeho 8 letech, poslední roky potřeboval společnost-umřela mu sousedova fenka, je ted za kamarádku rád, oživilo ho to.Tuto fenku jsme si vzali od známých, upozornili nás na vady + měla od 2 měsíců záchvaty, přemýšlím, kde by teda skončila./ měla jsem za to, že se tu vedou trochu serioznější diskuze /protože mi tu v minulosti poradili dobře/..nebo jsem zas měla jen "štěstí"
madmad
napsal(a):
Ty..., tak vy jste nechali kastrovat štěně v sedmi měsícíh, navíc kddyž už voněl... veterinářka doporučila. Nechali jste mozek v čistírně nebo co? Myslíte vůbec? Uvědomujete si, co jste štěněti udělali? Podejte na veterinářku stížnost, protože něco takového by diplom mít opravdu nemělo a modlete se, aby štěně to vaše zacházení ve zdraví přežilo, i když o tom hodně pochybuju.
madmad
napsal(a):
..tak jsem se spletla. Myslela jsem, že mi někdo něco poradí a zatím tu řeší kastaraci a to proč jsem si psa pořizovala /tohle už se mi zdá trochu moc/.. prosím k té kastarci - NAJDĚTE SI NĚJAKÉ ČLÁNKY, KTERÉ O TOMTO TÉMATU /kastrace před háráním/ POJEDNÁVAJÍ. Děkuji za Bachovu terapii, pujdu do toho, prostuduju to. A zkusím i ten náhubek, který jsem si poradila..
/první pes je už starý, k tomu jsme přišli v jeho 8 letech, poslední roky potřeboval společnost-umřela mu sousedova fenka, je ted za kamarádku rád, oživilo ho to.Tuto fenku jsme si vzali od známých, upozornili nás na vady + měla od 2 měsíců záchvaty, přemýšlím, kde by teda skončila./ měla jsem za to, že se tu vedou trochu serioznější diskuze /protože mi tu v minulosti poradili dobře/..nebo jsem zas měla jen "štěstí"
Ty články si najděte vy, když píšete takovéhle číčoviny. Bože, to snad ani není možné.
madmad
napsal(a):
Chápu vaše trápení s destrukčním štěnětem, ale nezlobte se, kastrovat štěně je slušně říct dost neetické a také se už možná vůbec nepodaří, aby fenka psychicky dospěla a ničit přestala. Měli jste ji nechat alespoň odhárat, spousta fen se po hárání zklidní.
Teď už zbývá zkusit tu ohrádku, Bachovky a doufat.
madmad
napsal(a):
..než jsme nechali fenku vykastrovat, přečetla jsem si toho opravdu hodně, věřte mi. Jak jsem právě dostala echo, mám rychle utíkat z diskuze, už to tu není, co bývalo a lidé se tu často hodí pohádat /nechápu/. S fenečkou to dáme, kromě ničení je nejlepší
To nedáte, protože jste jí zamkli navždy ve věku 7 měsíců. Kromě toho, když jste kastrovali ve fázi, kdy začínala hárat, jste riskovali masivní krvácení. Ty články, co jste četla, byly asi z dikobrazu.
Snad nemyslíte vážně, že byste jí dali náhubek na minimálně 8 hodin? Pokud nemůžete vymezit prostor, ve kterém by mohla eventuálně něco zničit, použijte ohrádku nebo klec. V ní pochopitelně spoustu hraček, které zaměstnají mozeček - ZRZAVCI by určitě poradila. Zrovna třeba vybalovat krabice by ji bavilo. No a čekat, až se to zklidní. Napsala bych do dospělosti, ale ve Vašem případě fakt nevím, jak se bude fena psychicky vyvíjet, neberte to jako kritiku. Byť se mi preventivní kastrace nelíbí, nechci kritizovat bez znalosti podmínek. Fakt je, že hárání naší fenky je pro nás část dovolené, pomoc kamarádek a podobně
Bachovky pochopitelně současně.
MarkNavr

XXX.XXX.115.30
madmad
napsal(a):
..než jsme nechali fenku vykastrovat, přečetla jsem si toho opravdu hodně, věřte mi. Jak jsem právě dostala echo, mám rychle utíkat z diskuze, už to tu není, co bývalo a lidé se tu často hodí pohádat /nechápu/. S fenečkou to dáme, kromě ničení je nejlepší
Tak zvládněte. Pak nám dejte za půl roku, za rok vědět, jak vám to jde.
Náhubek je kravina. Kastrace byla taky, ale to už teď nijak neovlivníte. Tak aspoň ten náhubek jí nedávejte. Bylo to tu řečeno vícekrát - dejte jí ohrádku nebo klec. Nechte si alespoň v tomhle poradit. No a nebo se prostě smiřte s tím, že bude ničit.
Uživatel s deaktivovaným účtem

madmad
napsal(a):
Víte kdy z toho vyroste, pravděpodobně nikdy. Vyrostla by z toho za pár měsíců, mladí psi tohle skoro všichni dělají. Ale vy jste jí zprasili tou kastrací. Nikdy neodhárá, nikdy z ní nebude dospělá fena. Bude to pořád kastrát zaprdlý ve vývoji na těch sedmi měsících.jaká bude povaha takového stvoření lze těžko říct. Prostě zničili jste svou inteligencí psa. Nechápu proč si někdo k psovi pořídí fenu aby jí ve štěněcím věku vykastroval, to může udělat jen magor.
Náhubek je týrání, navíc tak dlouhou dobu hrozí i ublížení na zdraví tomu psovi... To opravdu ne. kastrace se mi zdá brzo... ono to přejde, s nastupující dospělostí. Moje Bestie získala přezdívku Raptor, čili - Plenitel. Zavřená na chodbě, nejdřív vytahala všechny boty z botníku. Botník dostal dvířka. Naučila se je otevírat. Přidali jsme tolik petlic a zámků, že by se lekl i sám lotr Babinský... Jednoduše to rozhryzala. Natřel jsem celý botních ďábelskou směsí chilli oleje s pepřem. Výsledek? Botník se měnil na hromadu třísek a Bestii tak pálila držka, že když mi na uvítanou při mém příchodu z práce olízla hubu, vyhrkly slzy do očí i mě. Když botník, předsíňovou stěnu, lino, a podobně, zlikvidovala úplně, začala hrabat díry do zdí. Každý den po příchodu z práce jsem rozmíchával maltu a nahazoval kus, kde byla omítka odstraněná až na cihly... A za mnou spokojeně vrtěla Bestie ocáskem, šťastná, že se díky ní páneček nenudí. A pak to ze dne na den ustalo, a je z ní vzorná psí dáma, už víc jak deset let. Jenom dodnes umí bravurně otevírat skříně, a zkouší otevřít i ledničku...
Takže člověk se musí smířit s nějakýma škodama u psího mimina a následně puberťáka... eliminovat se to dá klecí, omezeným prostorem, odstraněním cenných věcí z dosahu...
madmad
napsal(a):
Na netu jsou dostupné různé články a informace a záleží na vás, co si vyberete.
Za pár minut najdu desítky článků, které vyloženě nedoporučují kastrace a už vůbec né štěňat. Ale bohužel i těch druhých.
Vy nejste odborník a doufala jste, že se fenka po kastraci změní, pokud vám to ještě navíc doporučil nějaký "odborník" (ale většinou se opravdu nic nezmění), ale veterinářka, která štěně kastrovala, by teda zasloužila. I malé plemeno je v 7mi měsících ještě dítě, jak fyzicky tak psychicky a váš problém s ničením to pravděpodobně jen prodlouží. A pokud si z toho fenka udělá zvyk, tak možná nikdy nepřestane.
Podle mě je kastrace i po prvním hárání moc brzy. Myslím si, že by se psi měli aspoň nechat dospět, když už je kastrace nutná (ať z jakéhokoliv důvodu)
Známá na doporučení veta kastrovala po prvním hárání velmi temperamentní fenu rtw, fence bylo asi 9 měsíců. Teď má fena 3 roky a je to s ní šílený (samozřejmě je i nevychovaná).
A diskuze prostě takto probíhají, tak se hned nezlobte, je na vás, co si z toho vezmete a co budete ignorovat. Ale třeba to pomůže v rozhodování jiným lidem, zda a kdy kastrovat, že lidé nebudou brát názor každého veta za svatý a budou se trochu řídit citem.
Zkuste prostě tu ohrádku a uvidíte.
Náhubek samozřejmě nebude - to by se prostě zbláznila. už mám plán. A moc poděkuju za zprávy, které mě povzbudily, dostala jsem cenné rady + kontakty a také bohužel informace, že diskuzím zde je dobré se vyhýbat, linčuje se tu, hašteří a odsuzuje, aniž by byly známy podrobnosti. A je to škoda. Opouštím diskuzi.
madmad
napsal(a):
Zkuste si představit, že zavřete 5ti leté dítě s 80 - 90letým starcem na několik hodin denně do jednoho bytu. To dítě se se starouškem moc nedovyvádí a ničícím obdobím si podle mě - v různé intenzitě - musí projít každý kdo si pořídí psa od štěněte.
scylla
napsal(a):
Nikoho tu zatím nenapadlo se zeptat, proč to štěně ničí? Nudí se? Bojí se samo doma? Ohrádka nic neřeší, chce to najít podstatu problému a tu řešit.
A proč bychom se ptali? Zadavatelka píše, že chodí psa unavit, nakrmí ho, dá mu hračky... Prostě já mám zkušenost, že i kdyby jste se stavěla na hlavu, tak jsou jedinci, kteří prostě ničí a ničí hodně a dlouho a můžete dělat, co chcete. Taky jsem jedno takové štěně měla, byla jsem zoufalá, protože rozkousala novou sedačku, tak jsme ji zavírali do předsíně - tam orvala nové lino, škrábala omítku... nepomohlo nic, jednoho dne to přestala dělat sama od sebe.
koňadra
napsal(a):
A proč bychom se ptali? Zadavatelka píše, že chodí psa unavit, nakrmí ho, dá mu hračky... Prostě já mám zkušenost, že i kdyby jste se stavěla na hlavu, tak jsou jedinci, kteří prostě ničí a ničí hodně a dlouho a můžete dělat, co chcete. Taky jsem jedno takové štěně měla, byla jsem zoufalá, protože rozkousala novou sedačku, tak jsme ji zavírali do předsíně - tam orvala nové lino, škrábala omítku... nepomohlo nic, jednoho dne to přestala dělat sama od sebe.
Třeba proto, abychom zjistili, jak tomu chudákovi pomoct, jestli se to ještě dá.
koňadra
napsal(a):
Taky mám takové štěně. Zkoušli jsme toho hodně, ale nakonec prostě musí být po dobu mojí nepřítomnosti v kleci. Jsou mu 4 měsíce, řekla bych že se trošku lepší, tak doufám, že z toho vyroste a klec nebude potřeba. Nejdříve jsem ho nechávala na chodbě, jenže i když měl spousta hraček, věcí co by ho zabavilo, tak byl schopenej okusovat dveře, škrábat zeď a prostě cokoli. I když jsem ho opravdu utahala tak, že prostě lehnul a spal, tak mu to vydrželo hodinu nebo dvě, pak se probral a zase ničil. Když jsem se vrátila byl unavený a spokojeně šel spát. Museli jsme tedy začít používat klec, i když jsem si dřív říkala, že bych psa do klece nikdy nedala. Naučila jsem ho, že je to jeho místo. Když jdu pryč tak už si sám do klece vleze a lehne. Klec má prostornou, má tam misku s vodou, spoustu hraček a něco na žvejkání. Nyní jsem doma a tak na tom můžu pracovat, je uplně jedno jak moc ho unavím, po dvou hodinách většinou stejně vždycky začne ničit. Na jaro mu plánujem venku udělat výběh, aby po dobu mojí nepřítomnosti mohl být tam, ale v zimě to bohužel musíme řešit takto.