Haye24

XXX.XXX.151.223
Ahoj, mame stene labradora krizeneho se staffordem a jsou mu 5 mesicu. Je to velice neposlusny psik, hodne se na nem podepsalo rozmazlovani.Na voditku taha a tlaci se jit prvni, skace na návštěvy. Když ma hlad tak si prinese misku.Na povely venku vůbec nereaguje a doma vetsinou jen za odměnu. Snažím se napravit chyby ktere nase domacnost udelala ve vychove tohoto pejska.Ze dveri a do dveri jdu vzdy prvni, pokud chce jit ven tak jsem po nem zacal vyzadovat povely.Jidlo uz si nevyzebra zadne. Jelikoz jsem byl mesic mimo domov tak jsem zacal s touto výchovou teprve pred 2 dny. Myslite, ze je nejaka sance ho zmenit nebo uz bude alfa naporad ? Nejake rady jak se stat vudcem ?
Nemyslí si, že je vůdce, dělá to, co je mu umožněno. Buzerací ve stylu chození ze dveří a u jídla nic nezměníte, chození ze dveří nemá s výchovou psa co dělat, to je mýtus. Zkuste si přečíst tuhle knihu a najděte někoho, kdo rozumí výchově psů, před cvičákem varuji.
www.clovekpritelpsa.cz.
Uživatel s deaktivovaným účtem

"tak jsem po nem zacal vyzadovat povely"
A ty povely jsi ho (někdo) nejdřív naučil? Je mu teprve 5 měsíců, a dle tvého popisu asi ne. co... Takže neřeš nějaké alfy a vůdcovství a začni ho všechno učit, uč ho, jak se má chovat, co má dělat a ne co nesmí. Nemůžeš po něm chtít, aby se nějak choval, když ho to chování nikdo nenaučil.
Víš jak se člověk stane vůdcem?...tak, že někoho vede (neboli učí, ukazuje mu cestu...), ne tím, že chodí první do dveří... tak hurá do toho!

Myslím že už jste se tu jednou ptal. Nevím co čekáte za odpovědi. Jak se stát vůdcem. Nevím jestli jsem svému psu vůdcem v tom smyslu jak si to představujete vy, ale jako vůdce se na zkouškách hlásím Nechodím první do dveří, nežeru jako první, pes mě leze do postele a někdy by mě nejraději vlezl i na hlavu. Neřeším kdo je alfa, kdo beta a nebo další písmenka která jdou po sobě
Snažím se aby pes pochopil co po něm chci, dávám mu lásku a on mě jí oplácí svojí snahou se zavděčit. takže pro psa srozumitelné učení, veliká pochvala, odměna za dobře provedený cvik a někdy citlivé donucení k tomu správnému aby pochopil. Vaše chování a vaše povaha se odrazí ve vašem psovi, co do něj vložíte to vám dá, žádný recept na to jak se stát jeho středem světa není.
Já se tedy profesně kynologií nezabývám a tak můj názor je více-méně laický. Myslím si, že obecně je u nás zvykem všechno vysvětlovat bojem o dominanci a vztahem dominance-submisivita. Přitom vztahy je smečce jsou mnohem variabilnější a různorodější, takže ne vše, co pes dělá, lze takto vysvětlit. A už vůbec ne v 5 měsících, kdy je to vlastně štěně.
Jak to myslíte "alfa napořád?", však štěně ani alfou být nemůže. Zapomeňte na nějakou alfu omegu a boje o moc. Chození do dveří ani žraní na povel není rozhodující proto, jestli vás pes respektuje, následuje=nechá se vést-vůdcem. Vytvořte si vztah, pracujte spolu- naučte povely - které můžete vyžadovat Až pes ví, co po něm chcete.
Předevčírem večír jsem z jedno břehu na břeh řeky slyšela běsnícího mladého kluka, který řval na psa při každém desátem kroku.Jednak mu pes zdrhl(já byla upozorněna kolemjdoucími at tam ani nechodím, nebo můžu mít napadeného psa), po odchycení buzerace, při chůzi buzerace /ale fakt mohutný hlas rozléhající se hodně daleko/. Pes slyšitelně stejně nedělal co pan "vůdce" chtěl a mě jen napadlo, že takovým způsobem deptání ho ten pes brzo kousne někam... To jen ukázka toho, že buzerace a deptání nevede k respektu a následování.
Mě tedy není jasné kde jste vzal, že je alfa... Naše fena chodí první do dveří, většinou první jí, leží se mnou na gauči, spí se mnou v posteli, večer mi hází do klína hračku na pamlsky a ja ji to naplníma nikde alfu nevidím . Někdo může tvrdit, že je rozmazlená, ale když řeknu "už dost" tak to prostě platí, to samé když po ní něco chci, tak to tak bude. Nedivte se že venku neposlouchá, je to stěně a snadno ji cokoliv rozptýlí, na tom musíte s pejskem pracovat společně. Prestaňte ho brát jako potencionálního alfu, který si dělá co chce, ale jako kamaráda, kterému musíte vše ukázat a "vysvětlit"
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.136.70
On si nemyslí, že je vůdce, od netuší, co smí a co ne!
Mazejte na dobrý cvičák, kde Vám ukážou, jak se k psovi chovat, jak mu nastavit mantinely a jak psa vycvičit...
scylla
napsal(a):
Jak si začátečník má podle vás ten dobrý cvičák vybrat, jako ho má poznat? Podle čeho?
Stejně jako si bude vybírat "někoho, kdo rozumí psům". Podle referencí. Stejně jako nejsou všechny cvičáky zlo, nejsou ani všichni ti "psíchologové" a jiní experti na výchovu psa zkušení a citliví kynologové.

scylla
napsal(a):
Jak si začátečník má podle vás ten dobrý cvičák vybrat, jako ho má poznat? Podle čeho?
Tak třeba se nejdřív zajde podívat. Poptá se známých. Napíše odkud je a my mu poradíme.
Také mají psí školy internetové stránky s videi a na těch vidí, jak se tam se psy zachází.

Habe píše :
"Myslím že už jste se tu jednou ptal."
Myslím, že je to stejné štěně, ale jiný rodinný příslušník.
Že nosí misku, to bych neviděla jako velký hřích. Jestli tím "nevyžebrá" myslíte žebrání u stolu, tak s vámi souhlasím. Krmit psa od stolu není dobrý nápad.
napsal(a):
Tak třeba se nejdřív zajde podívat. Poptá se známých. Napíše odkud je a my mu poradíme.
Také mají psí školy internetové stránky s videi a na těch vidí, jak se tam se psy zachází.
Podle těch stránek toho moc nezjistí a nepozná, jeslti na cvičáku pracují dobře nebo špatně. O tom to totiž je. Když má člověk pár zkušeností, tak to pozná, ale člověk, který chodí první do dveří, aby nebylo štěně dominantní, nemá šanci zjistit, jestli je to dobře nebo ne. Slyšela jsem velké spousty různých nesmyslů a valná většina z nich byla ze cvičáků. Nevím, jak mu poradit, podle čeho to poznat. Máte nápad?

scylla
napsal(a):
Podle těch stránek toho moc nezjistí a nepozná, jeslti na cvičáku pracují dobře nebo špatně. O tom to totiž je. Když má člověk pár zkušeností, tak to pozná, ale člověk, který chodí první do dveří, aby nebylo štěně dominantní, nemá šanci zjistit, jestli je to dobře nebo ne. Slyšela jsem velké spousty různých nesmyslů a valná většina z nich byla ze cvičáků. Nevím, jak mu poradit, podle čeho to poznat. Máte nápad?
Pak C je správně, napíše odkud je a nechá si poradit.
Nakonec když pohledá...Už se tu doporučovalo něco na severní Moravě, tuším něco v Ústí n.L., Děčíně. Prahu taky určitě někdo doporučí, v Brně je toho hodně...
Haye24

XXX.XXX.151.223
No mozna je dominance jen teorie, ale nase stene splňuje skoro vsechny přiznaky. Skace po lidech, rad je vsude prvni, vyziva k pretahovane a když někdo odmitne tak po nich skace a prudi dal.Na voditku absolutně neumi a kvuli tomu, aby sel hledat po venku jídlo bys se radci uskrtil.Chci mu utrit packy tak začne kousat, sice jemne, ale kouse. Povelu umi dost a uci se je do par minut, jenže je udela jen pro svuj prospech.Povel fuj a pust to naprosto ovládá za odmenu, venku neco zere ja mu dam povel a on nereaguje.Je naprosto posedly jidlem a uzral by se k smrti, nikdy nema dost a prave možná kvuli tomu se venku nesoustřeďuje a citi ruzne pachy.Je to velice obtizne na vychovu a jeste jsem se s takovým nikdy nesetkal. Neříkám, ze je to zly dominantni alfa samec, ale moc submisivni taky nebude. Vim, ze je to pouze stene a dam mu ještě cas, aby vyzral a pak ho muzu soudit.

Haye24
napsal(a):
No mozna je dominance jen teorie, ale nase stene splňuje skoro vsechny přiznaky. Skace po lidech, rad je vsude prvni, vyziva k pretahovane a když někdo odmitne tak po nich skace a prudi dal.Na voditku absolutně neumi a kvuli tomu, aby sel hledat po venku jídlo bys se radci uskrtil.Chci mu utrit packy tak začne kousat, sice jemne, ale kouse. Povelu umi dost a uci se je do par minut, jenže je udela jen pro svuj prospech.Povel fuj a pust to naprosto ovládá za odmenu, venku neco zere ja mu dam povel a on nereaguje.Je naprosto posedly jidlem a uzral by se k smrti, nikdy nema dost a prave možná kvuli tomu se venku nesoustřeďuje a citi ruzne pachy.Je to velice obtizne na vychovu a jeste jsem se s takovým nikdy nesetkal. Neříkám, ze je to zly dominantni alfa samec, ale moc submisivni taky nebude. Vim, ze je to pouze stene a dam mu ještě cas, aby vyzral a pak ho muzu soudit.
Pes není rajče, neuzraje. Musíte se mu věnovat, hrát si s ním ( moje fena není vůbec dominantní, je dospělá, ale když je nevyběhaná, leze mi na klín, hrabe po mě nohama
( ale jo, dá se okřiknout a pak sebou znechuceně plácne ), štěká na mě, prostě se snaží vyhecovat mě k nějaké akci.
"Na vodítku neumí" - asi proto, že ho to nikdo nenaučil. Pes neumí chodit na vodítku sám od sebe, ani k tomu neuzraje...naučte ho to. Popis i tady na Fauně.
Chcete mu utřít packy - kouše...buďte rád, že jemně.
Vyzývá k přetahované - nudí se, neumí číst noviny ani koukat na televizi.
Jenže je udělá jen ve svůj prospěch...Budete chodit do práce aniž byste dostával výplatu ?
Haye24

XXX.XXX.151.223
Vetsina pejsku jsou submisivni a delaji to i bez pamlsku.Nase stendo pustite ven a na privolani absolutně nereaguje, radci jde hledat zradlo a když ho chceme chytit tak ještě utika a vrati se az se mu zachce.
Todle skoro zadnej pes od lidí co znam nedela. Vidim malou civavu ktera je mladší nez on chodit bez problemu za panickem. Jeho venku zajima jenom jídlo a panicek mu je ukradenej.
V prvom rade treba porozumieť psom :)
Teória o dominancii a submisivite vznikla pri prvých pozorovaní vlkov v zajatí, kedy sa chybne vyvodilo, že dominantný alfa vlk si svoje postavenie vynúti neustálym terorom, zastrašovaním a buzeráciou... Pričom v prípade by takého chovanie nemalo zmysel. A chybne preniesli túto teóriu na vzťah človek-pes, čo je ešte väčší omyl. Sme rozdielny živočíšny druh a rovnako ako pes nebude nikdy tvoriť svorku s andulkou, mačkou ani rybičkami, tak si je veľmi dobre vedomý, že človek nie je pes, a ako psieho vodcu ho vnímať nebude.
Dominancia a submisivita vyjadruje sebavedomie psa, jeho chovanie pri strete s inými psami. Dominantný pes nemusí byť nutne neposlušný, rovnako ako submisívny poslušný, väčšinou je dominantný vedomý svojej sily a nepotrebuje byť zákerný ani si čokoľvek dokazovať. Rovnako ako si alfa vlk v prírode nemusí dokazovať svoju silu buzeráciou ostatných vlkov, tie ho nasledujú dobrovoľne - to od nich môžete odkukať, pokiaľ sa chcete inšpirovať chovaním v svorke. Buďte svojmu psovi dobrým vodcom, a on vás bude nasledovať, preto, lebo vám verí, nie preto, že chodíte prvá z dverí...
5-mesačné šteňa je šteňa a u tak malého psa sa nedá vypozorovať, či bude dominantý alebo submisívny, koľkokrát sa zo šteňaťa v dospelosti vykľuje iná povaha... Chodenie z dverí ako prvý, žobranie atď. nemá s dominanciou nič spoločné. Pozornosť psa si musíte vyslúžiť, získať, to že je preňho okolie zaujímavejšie ako vy, nemá nič spoločné s dominanciou a nie je to jeho chyba, chyba je vo vás.
Čiže si ujasnite pojmy, dominancia a submisivita nemajú s výchovou šteňaťa nič spoločné. Každé zviera robí prioritne to, z čoho má prospech, nedá sa očakávať, že vás bude pes poslúchať pre vaše pekné oči. Vnímať vás bude, až keď mu ukážete, že ste preňho zaujímavejšia ako okolie a keď vás bude vnímať, bude mať z toho prospech. To, že skáče po ľuďoch, je znak zlej výchovy, robí to väčšina psov bez ohľadu na submisivitu, to že ho pri preťahovaní odstrčíte, vníma ako súčasť hry, tak samozrejme, že dobiedza ďalej... Žobre asi každý pes, ktorého to človek neodnaučil. Rovnako ako uhryznúť človeka (čo váš pes pravdepodobne hryzie len z hry, ako každé šteňa) si dovolí akýkoľvek pes, pokiaľ nemá iné východisko a človek je slepý k jeho predošlým signálom, čo je pri podobnom spôsobe výchovy bežné... keďže pes ako absolútny podriadený tvor na spodku rebríčku nemá právo predsa signalizovať, že sa mu niečo nepáči, vrčaním, tak je za to trestaný a on sa naučí tento krok varovania preskočiť a prejsť rovno k najvyššiemu stupňu, varovnému uhryznutiu...
Čiže rada ako sa stať vodcom - ignorujte zlé chovanie a odmeňujte dobré, tak, aby pre psa bolo v každej situácii výhodnejšie zachovať sa tak, ako chcete vy. Čo je základom výchovy každého psa.
Haye24

XXX.XXX.151.223
Takže vzit ho ven na voditko a odmenovat ho za každý dobry krok ?Vubec me nenapadá cim vic bych mohl psa zaujmout. Na zavolani ho muzu trénovat hrackou, otázka je jestli bude poslouchat i bez ni.. Zkoušel jsem různé rady a tip a rad bych vedel co dělám spatne.To voditko je absolutne nejhorsi problem, pes uz ma celkem silu a taha jak o zivot. Vim, ze se mam zastavit a nic nedelat dokud se nevrati. Jenze takhle to delam nekolik dnu a tahani pokracuje.

Haye24
napsal(a):
Vetsina pejsku jsou submisivni a delaji to i bez pamlsku.Nase stendo pustite ven a na privolani absolutně nereaguje, radci jde hledat zradlo a když ho chceme chytit tak ještě utika a vrati se az se mu zachce.
Todle skoro zadnej pes od lidí co znam nedela. Vidim malou civavu ktera je mladší nez on chodit bez problemu za panickem. Jeho venku zajima jenom jídlo a panicek mu je ukradenej.
A co když bude vědět, že u vás vždycky něco dobrého najde. Na chodníku najde něco možná, ale u vás vždycky. Naučí se k vám přibíhat.
Možná by se to dal naučit i na míček ( např.), ale když píšete, že je tolik žravý, musí se z vás "sypat" dobroty.
(Zrovna dneska šel na druhém chodníku od nás malý jork, aby netáhl do silnice na náš chodník, strčila mu panička před čumáček zavřenou ruku s dobrotou a pomlaskávala cosi jako podívej, podívej, co mám...a pejsek jí krásně šlapkal u nohy a na nás se vykašlal.)
Jinak štěně se nehoní, nechytá, štěně se volá a láká.
. Musíte pro něj být nějak zajímavý, zajímavější než všechno jiné okolo. Hrajete si s ním ? Děláte s ním nějaké blbinky ? Válíte se doma po koberci ?
Hlavně nečekejte, že bude poslouchat vaše povely a dělat to co chcete jen tak sám od sebe. Bude dělat jen to, co ho trpělivě naučíte.

..."zacal s touto výchovou teprve pred 2 dny."...Jaké chcete vidět po dvou dnech výsledky. Hrajte si se psem každý den, učte povely, pamlskujte. Po dvou měsících určitě nějaké výsledky uvidíte. A ten dobrý cvičák to jistí. Odkud jste ?
napsal(a):
..."zacal s touto výchovou teprve pred 2 dny."...Jaké chcete vidět po dvou dnech výsledky. Hrajte si se psem každý den, učte povely, pamlskujte. Po dvou měsících určitě nějaké výsledky uvidíte. A ten dobrý cvičák to jistí. Odkud jste ?
No a tohle...to jsme si asi většina ani neuvědomili. Pes vás prakticky nezná a vy si myslíte, že za dva dny bude dělat to, co si usmyslíte? 5měsíční prcek? Ten by to nedělal ani člověku, co se mu věnuje hodiny denně. Fakt si to představujete jako tlesknu a je to tam? To je kouzlo Ale tak to ve výchově nefunguje, to chce čas a taky psychické vyzrátí psa. Asi tak, jako že dítě ve školce si bude hrát. Můžete ho vrazit rovnou mezi osmáky, ale bude si pořád jen hrát. Chvíli vydrží ty osmáky napodobovat, ale většinu mu zabere jen ta hra.
Haye24
napsal(a):
Co je probůh na tom, co jste vyjmenoval, dominantního?

Ne. ten pes si nemyslí, že je vůdce. Je to štěně, které žádného vůdce nemá. Jen úplně cizího člověka, který se chová divně a nečitelně a nejlepší řešení je ho ignorovat.

Haye24
napsal(a):
Děláte všechno špatně. Je jedno jestli je pes submisivní nebo dominantní je to kravina.Pes se nechytá a nehoní, naopak, vzdalujeme se od psa, i ten nejpitomější vořech potom poběží za vámi.Jestli je žravý a naučil se hledat a nacházet je to trošku problém, ale není to dominance, je to nadměrná žravost, někteří psi prostě takoví jsou. taky sem jednoho takového měla, byl to bígl. S takovými prasátky se pracuje hůř, ale dá se. Použijte náhubek když ho necháváte volně a zrovna s ním nepracujete. když ho cvičíte motivujte zajímavou odměnou, zajímavá odměna není granule nebo piškot, ale něco co je pro psa vzácné a normálně to nedostává, např plátkový sýr, osmahlá játra apod.To že pes skáče na návštěvy a kouše vás když mu utíráte nohy není dominance ale hravost, budete se divit ale můj dvouletý pes mě taky kouše když mu utírám nohy, a to má několikery zkoušky ale kouše jemně jako ten váš. No a chůze na vodítku, táhnout chce každý pes, tohle je snad nejtěžší věc co psa naučit, chce to opravdu důslednost majitele, prostě být paličatější než ten pes, neustále opakovat a opakovat, nedovolit tahat až se to prostě naučí.

Haye24
napsal(a):
Ještě přidám : Když k vám štěně po volání konečně přiběhne, vždycky chvalte, pamlskujte.
Nikdy když přiběhne netrestejte. Neví, že byste ho trestal, protože to tak dlouho trvalo. Spojil by si v hlavince: přišel jsem, byl jsem potrestán !

"Skace po lidech, rad je vsude prvni, vyziva k pretahovane a když někdo odmitne tak po nich skace a prudi dal.Na voditku absolutně neumi a kvuli tomu, aby sel hledat po venku jídlo bys se radci uskrtil.Chci mu utrit packy tak začne kousat, sice jemne, ale kouse. "
popis normálního živého štěněte, výchovou příliš nedotčeného (což ovšem není vada štěněte ale lidí)
"Vetsina pejsku jsou submisivni a delaji to i bez pamlsku"
Jak souvisí submisivita a pamlsky? Proč myslíš, že většina psů je submisivní?
"Nase stendo pustite ven a na privolani absolutně nereaguje, radci jde hledat zradlo a když ho chceme chytit tak ještě utika a vrati se az se mu zachce."
zcela typické...
"Ne. ten pes si nemyslí, že je vůdce. Je to štěně, které žádného vůdce nemá. Jen úplně cizího člověka, který se chová divně a nečitelně a nejlepší řešení je ho ignorovat."
přesně tak nějak...
Ta žravost je ale pro výcvik velká výhoda, máš motivaci zadarmo, tak to jenom využít.
Já bych začala i jenom učením na jméno (oslovím - podívá se na mě - odměna), odměnou, když mě samovolně kontaktuje (bez povelu, když k tobě přijde a jukne na tebe = odměna), ať se naučí, že TY jsi pro něj dobro. Dej si velký pozor, aby jsi mu nikdy, když k tobě přijde, nedal negativní signál (vynadal mu, byl podrážděny či ho dokonce nezflákal!)
Přivolání - jak od mala - sám k tobě běží, ty tomu přidáš "ke mně" - doběhne = okamžitá odměna, dej mu pamlsek a pohrej si s ním (nechť nefiguruješ jenom jako zdroj žrádla, ale i zábavy). Přivolání - "nalákáš" ho na pamsek, hračku - rozběhne se k tobě, v tom okamžiku přidáš "ke mně" - doběhne=okamžitá odměna.
Obecně bych mu teď dala permanentně (neboli trvale) stopovačku (i doma krátkou šňůru), abys měl mechanické jištění a mohl s ním manipulovat (nejen při přivolání).
A uvědom si, že učení povelů je v podstatě budování reflexu a to děláš potřebným opakováním povelu+chování. Takže ho cvič cíleně, nejdřív v klidném prostředí (různém prostředí - doma, na zahradě, venku na louce ale kde budete sami, v lese...) a až bude mít výborné přivolání za jednoduchých podmínek, pak teprve můžeš ztěžovat (ruch, lidi, psi...)...atd.atd.
Haye, to chce restart tvého náhledu na to štěně a patrně vůbec na soužití člověka a psa, a začít od začátku.
Odkud jsi, ať můžem doporučit cvičák, výcvikáře...
Chůze bez tahání : http://blog.koira.cz/nezarazene/pojd-se-mnou
Neskákání : http://blog.koira.cz/vycvik-psu/neskakej-rikam-ti-neskakej#more-229.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.133.78
scylla
napsal(a):
Třeba podle recenzí? Půjde se podívat na vlastní bulvy? Dá na doporučení... ?
Možností je plno...