Kříženec vlka v přírodě

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Biochemik

7.12.2015 17:51
Biochemik

XXX.XXX.234.29

Zajímal by mě, váš názor na opačný stav. Např umělé oplodnit vlčici třeba argentinskou dobou (vynikající vlastnosti na lov pum a divočáku), jak myslíte, že by se jejich potomci v přírodě a ve smečce obstáli?

Neregistrovaný uživatel

7.12.2015 18:07
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7

Mizerně, argentina není přírodní plemeno, ani není uzpůsobené životu ve volné přírodě (srst, instinkty), a jenom by tím byly zprzněné přirozené vlastnosti a instinkty vlků. Vlk nemá v přírodě lovit pumy a divočáky, a jeho funkce v ekosystému je poněkud širší...

7.12.2015 18:16
Clayton

XXX.XXX.104.9

S vlkem by se SNAD! dal křížit Saarloosův vlčák nebo možná čévéčko.Rozhodně ne argentina.Nechápu však, jaký to má smysl...Vlci jsou vlci, tj.plachost, výborné lovecké schopnosti, funkční srst a ideální míry.Psi jsou domestikovaní, ti by v přírodě, až na výjimky, přežili jen stěží...

7.12.2015 18:27
ivulka2

XXX.XXX.155.174

Biochemik napsal(a):
Zajímal by mě, váš názor na opačný stav. Např umělé oplodnit vlčici třeba argentinskou dobou (vynikající vlastnosti na lov pum a divočáku), jak myslíte, že by se jejich potomci v přírodě a ve smečce obstáli?

Asi by to mělo podobnej dopad jako oplodnění samice šimpanze člověkem myslite že by potomek v přírodě obstál ?

Neregistrovaný uživatel

7.12.2015 18:29
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7

Clayton napsal(a):
S vlkem by se SNAD! dal křížit Saarloosův vlčák nebo možná čévéčko.Rozhodně ne argentina.Nechápu však, jaký to má smysl...Vlci jsou vlci, tj.plachost, výborné lovecké schopnosti, funkční srst a ideální míry.Psi jsou domestikovaní, ti by v přírodě, až na výjimky, přežili jen stěží...

Ale tak jsou plemena, která by ve smečce v přírodě byla schopná přežít, ale prznit vlka argentinou je hodně mimo (už jenom takové přorozené krytí je nesmysl - vlčice by si o takovýho psa "neopřela ani vidle").

Uživatel s deaktivovaným účtem

7.12.2015 18:29

Copak je to zase za nápady?

7.12.2015 18:37
Clayton

XXX.XXX.104.9

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Ale tak jsou plemena, která by ve smečce v přírodě byla schopná přežít, ale prznit vlka argentinou je hodně mimo (už jenom takové přorozené krytí je nesmysl - vlčice by si o takovýho psa "neopřela ani vidle").

Přesně.
Kdysi jsem četla článek, jak vznikl ČSV.Prý ten člověk, jenž to ''organizoval'', měl velký problém, nakrýt vlčici psem.Povedlo se to až na bůhvíkolikátý pokus.

7.12.2015 19:03
Mamutka

XXX.XXX.166.7

Posledně na FB někdo dával příspěvek o tom, jak zkřížili v Rusku vlka s malamutkou. Byl tam i odkaz na takový dokumentík. Někde jsem pak četla, že černá mutace kanadského vlka, má tu černou barvu ze psích genů.
https://www.youtube.com/watch?gl=RU&hl=ru&client=mv-google&v=owG2CcXHbZc&app=desktop.

7.12.2015 19:13
scylla

XXX.XXX.150.32

Biochemik napsal(a):

Koho by taková kokotina vůbec napadla? Měl by si dát obklad na hlavu.

7.12.2015 19:20
rapotacka11

XXX.XXX.79.196

Obklad a skotské střiky a pořádně !

7.12.2015 20:35
Clayton

XXX.XXX.104.9

rapotacka11 napsal(a):
Obklad a skotské střiky a pořádně !

To nepomůže, zavřít do Bohnic do klece a připoutat k posteli.Lidé s takovými nápady jsou nebezpeční...!

8.12.2015 08:18
samain

XXX.XXX.173.114

No ono by zkřížení vlka se psem a následná asimilace do přírody mohla dopadnout dost fatálně pro lidi. Jako dnešní divočáci kteří ztrácí přirozenou plachost v důsledku křížení s vietnamčíky.

8.12.2015 08:30
ropopi-an

XXX.XXX.236.214

Souhlasím s příspěvky ostatních.. Neblázněte...K čemu by to bylo ? Komu by to prospělo?
Vlku? Psu? člověku ? - Nesmysl !
Lidských zásahů do přírody je už tak dost ! Nechte přírodu přírodou, ona ví co má dělat!

8.12.2015 17:52
kmichaal

XXX.XXX.213.198

Logicky je to nesmysl. Argentina je kulturní plemeno, jehož lovecká schopnost je o něčem než vlčí. AD na rozdíl od vlka má uměle potlačený pud sebezáchovy a je svým naturelem celkově dost vzdálená plemenům typu vlka. Jinak si absolutně nedovedu představit, jak by k nakrytí došlo. Vlčice by před ve více smyslech slova velice kontaktní argentinou jednoduše zdrhla.

8.12.2015 22:52
hunter

XXX.XXX.22.6

samain napsal(a):
No ono by zkřížení vlka se psem a následná asimilace do přírody mohla dopadnout dost fatálně pro lidi. Jako dnešní divočáci kteří ztrácí přirozenou plachost v důsledku křížení s vietnamčíky.

Taky zajímavé tvrzení bohužel to tak není...

Baví se o umělém oplodnění, jestli jsem to dobře četl. Takže krytí by neměl být problém.
Že je to jinak celý blbost, je jasný. I když popravdě bych rád viděl takového křížence, čistě exteriérově by mě to zajímalo

9.12.2015 06:42

hunter napsal(a):

Baví se o umělém oplodnění, jestli jsem to dobře četl. Takže krytí by neměl být problém.
Že je to jinak celý blbost, je jasný. I když popravdě bych rád viděl takového křížence, čistě exteriérově by mě to zajímalo

To jste, huntere, neměl psát. Biochemik, povzbuzen vašimi slovy, se to určitě bude snažit uskutečnit.

9.12.2015 07:10
samain

XXX.XXX.173.114

hunter napsal(a):

Co jak není? NA způsobu oplodnění snad ani tak nezáleží. Já brala v úvahu eventuelní asimilaci výsledného produktu ( ať už bylo oplodnění jakékoli). A to by zkrátka byl IMHO průser.

9.12.2015 10:22
canis lupus

XXX.XXX.210.145

samain napsal(a):

Divočáci ztrácejí plachost proto, že na ně lidé neutočí. Kulky od myslivců jsou takové anonymní. Stejně ztrácejí plachost i srny, a ty se s ničím nekříží.
Kříženec vlka a psa, výrazně odlišný od vlka, by měl v přírodě potíže už proto, že by ho vlci mezi sebe nepřijali, možná by ho spíš brali jako ohrožení a byl by sežrán.

9.12.2015 10:24
Hodonak

XXX.XXX.126.173

ivulka2 napsal(a):
Asi by to mělo podobnej dopad jako oplodnění samice šimpanze člověkem myslite že by potomek v přírodě obstál ?

No... v přírodě možná dost blbě... ale na IFauně by měl dost stupidní otázky!

9.12.2015 22:02
hunter

XXX.XXX.22.6

samain napsal(a):
Co jak není? NA způsobu oplodnění snad ani tak nezáleží. Já brala v úvahu eventuelní asimilaci výsledného produktu ( ať už bylo oplodnění jakékoli). A to by zkrátka byl IMHO průser.

"Ztráta plachosti" u divočáků nesouvisí s křížením. Je to kombinace mnoha faktorů - krajinné změny, velké stavy, absence přirozených nepřátel a samotné inteligence prasat.
To, že původní dotaz byla blbost, o tom není sporu, ani tak nerozporuji neúspěšnost výsledku v přírodě.

10.12.2015 08:34
Lexaurin

XXX.XXX.0.0

samain napsal(a):

Na způsobu oplodnění záleží VELMI. Protože přirozené početí je věc přírody, uměle se dá oplodnit cokoli, co by moudrá matka příroda v podstatě nerozmnožovala, protože k tomu má jistě své, nám mnohdy utajené důvody, a výsledky podle toho vypadají.Jaký to musí být silný jedinec, když v podstatě nedoleze ani spermie za vajíčkem Mimochodem- co říkáte na Pizzlyho jako výsledek evoluce ? Narodil se kříženec ledního medvěda a grizzlyho, jako důsledek oteplování, a to šlo o jedenstupeň nahoru ! A to nebylo umělé oplodnění.

10.12.2015 10:13
lesnížínka

XXX.XXX.178.38

uměle se dá oplodnit cokoli - ne, nedá. I s těma vlkama a psy se to zkoušelo, někde jsem kdysi četla, ale nejde to. I toho československého vlčáka dělali na Xkrát, jak už tu někdo vzpomínal a šlo to jen proto, že NO tam měl zpočátku taky vlka přikříženého (zpočátku tedy všichni psi ) ale myslím zpočátku šlechtění ras...Kdyby to technicky šlo myslím, že už dávno by nebylo jen ČSVko, ale x podivných ras, o které by měl zájem tady zadavatel

10.12.2015 10:28
aj

XXX.XXX.50.88

Mezidruhový kříženci vznikají i přirozeně, bez zásahu člověka, většinou jsou však neplodní.
O přikřížení vlčí krve se chovatelé pokoušeli, cílem bylo zlepšení některých vlastností psa, čili výsledný kříženec měl mít použití jako PES. Zadavatel se však ptá, jak by takový kříženec uspěl ve vlčí populaci, ve volné přírodě. Když pominu otázku proveditelnosti a účelnosti takovéhoto křížení, tak já předpokládám, že kříženec by se exteriérově i vlastnostmi víc podobal vlku než doze. Jelikož jsou známé zdivočelé smečky psů, které dokáží lovit ve volné přírodě, tak ani diskutovaný kříženec by s tím neměl mít problém.

10.12.2015 10:47
lesnížínka

XXX.XXX.178.38

Anja7 - děkuju Anjo, v tomhle je ten problém, nevzpomněla jsem si - většinou jsou však neplodní
V přírodě - kopíruju - Výjimku představují právě kojoti žijící na severozápadě Spojených států. Ti obohatili svůj genofond tím, že se "zapletli" s místními vlky. Úspěšnost tohoto spojení objevili biologové, když odhalili, že se kojoti v USA šíří nerovnoměrně: severně od Velkých kanadských jezer expandovali rychleji než ti, kteří se šířili na jih (přes stát Ohio)…

Severní kojoti měli ve svých genech stopy vlků, kteří už v místě nežijí, ale jejich geny pomohly kojotům "vylepšit" vlastní druh. Z pohledu odborníků bylo překvapivé, že hybridizace kojotům vůbec poskytla nějakou výhodu. Je už běžné, že vznikají jakési "nadrostliny", ale u zvířat platí, že kříženci jsou většinou zdravotně i jinak oslabení.

10.12.2015 10:53
Lexaurin

XXX.XXX.0.0

lesnížínka napsal(a):
uměle se dá oplodnit cokoli - ne, nedá. I s těma vlkama a psy se to zkoušelo, někde jsem kdysi četla, ale nejde to. I toho československého vlčáka dělali na Xkrát, jak už tu někdo vzpomínal a šlo to jen proto, že NO tam měl zpočátku taky vlka přikříženého (zpočátku tedy všichni psi ) ale myslím zpočátku šlechtění ras...Kdyby to technicky šlo myslím, že už dávno by nebylo jen ČSVko, ale x podivných ras, o které by měl zájem tady zadavatel

Jasně, to je snad samozřejmé, to byla nadsázka, protože ani lidem to vždy nevychází...

10.12.2015 14:08

aj napsal(a):
Mezidruhový kříženci vznikají i přirozeně, bez zásahu člověka, většinou jsou však neplodní.
O přikřížení vlčí krve se chovatelé pokoušeli, cílem bylo zlepšení některých vlastností psa, čili výsledný kříženec měl mít použití jako PES. Zadavatel se však ptá, jak by takový kříženec uspěl ve vlčí populaci, ve volné přírodě. Když pominu otázku proveditelnosti a účelnosti takovéhoto křížení, tak já předpokládám, že kříženec by se exteriérově i vlastnostmi víc podobal vlku než doze. Jelikož jsou známé zdivočelé smečky psů, které dokáží lovit ve volné přírodě, tak ani diskutovaný kříženec by s tím neměl mít problém.

S mezidruhovými kříženci to není zdaleka tak jednoduché. Je spoustu, spoustu druhů, které jsou si natolik podobné, že kříženci jsou normálně plodní. Ovšem většinou k takovému páření dochází zřídka, protože ty druhy obývají různá stanoviště nebo jsou jejich areály geograficky oddělené, či třeba mají období páření jindy, nebo jinak zpívají v případě ptáků. Jsou druhy, jejichž areály obepínají zeměkouli v jakémsi kruhu a mohou se plodně pářit vždy s tím vedle, ale tam, kde se kruh uzavírá, už se tyto dva ("první" a "poslední") spolu rozmnožovat nemohou. Jsou případy, kdy se spolu dva druhy mohou pářit a výsledkem je něco, co je navždy kříženec F1, to je případ našich zelených skokanů. Jsou to dva blízce příbuzné druhy a jeden mezidruhový kříženec, který zůstane mezidruhovým křížencem 50:50 i když se páří zpětně s některým z rodičovských druhů.

To vše se v přírodě normálně děje. Někdy jsou mezidruhoví kříženci v nevýhodě, někdy naopak ve výhodě, viz ten vlkokojot. Co se pizzlyho týče, lední medvěd je vlastně bílá severní forma hnědého medvěda, tak když nebude bílý sever, pizzly může být naopak ve výhodě... příroda si to míchá jak potřebuje.

10.12.2015 14:10

Jinak co se přežití takového křížence v přírodě týče, jsem skeptik. Vlk je pro svůj způsob života prověřený tisíciletou evolucí a nemyslím si, že pes ho dokáže jakkoliv vylepšit. Fitness takového křížence by byl pravděpodobně nižší než u čistého vlka či minimálně jeho potomci, kteří by podědili více psích znaků, by byli ve vážné nevýhodě.

10.12.2015 17:59
Žaneta kocková

XXX.XXX.2.82

Lexaurin napsal(a):
Na způsobu oplodnění záleží VELMI. Protože přirozené početí je věc přírody, uměle se dá oplodnit cokoli, co by moudrá matka příroda v podstatě nerozmnožovala, protože k tomu má jistě své, nám mnohdy utajené důvody, a výsledky podle toho vypadají.Jaký to musí být silný jedinec, když v podstatě nedoleze ani spermie za vajíčkem Mimochodem- co říkáte na Pizzlyho jako výsledek evoluce ? Narodil se kříženec ledního medvěda a grizzlyho, jako důsledek oteplování, a to šlo o jedenstupeň nahoru ! A to nebylo umělé oplodnění.

Pizzly je výborný příklad - vzhledem k tomu, že se lední medvědi vyštěpili právě z medvědů grizzly a nemají k ním z genetického hlediska tak daleko, tak není ani moc překvapivé, že se ještě zvládají spolu křížit. To není důsledek oteplování, ale naopak ochlazení. :D.

10.12.2015 19:47
Lexaurin

XXX.XXX.190.168

Žaneta kocková napsal(a):
Pizzly je výborný příklad - vzhledem k tomu, že se lední medvědi vyštěpili právě z medvědů grizzly a nemají k ním z genetického hlediska tak daleko, tak není ani moc překvapivé, že se ještě zvládají spolu křížit. To není důsledek oteplování, ale naopak ochlazení. :D.

To neni z me hlavy, citovala jsem vedce.

10.12.2015 21:26
Žaneta kocková

XXX.XXX.80.130

Lexaurin napsal(a):
To neni z me hlavy, citovala jsem vedce.

No, asi jiného než já. :D.

11.12.2015 07:26
samain

XXX.XXX.173.114

hunter napsal(a):
"Ztráta plachosti" u divočáků nesouvisí s křížením. Je to kombinace mnoha faktorů - krajinné změny, velké stavy, absence přirozených nepřátel a samotné inteligence prasat.
To, že původní dotaz byla blbost, o tom není sporu, ani tak nerozporuji neúspěšnost výsledku v přírodě.

To je věc názoru. V TV jsem naopak slyšela názor, že to tím křížením je. A říkal ho tam myslivec.
To že vietnamčíci se hojně s divočáky kříží a že taky hojně utíkají a jsou schopni se ke stádu divočáků přidružit je fakt.
Vloni jsem viděla na vlastní oči v prodejně "Divočiny" vyvěšenného vietnamčíka místo divočáka. Moje sviňě vietnamce také odkudsi přišla a přidružila se k našim kozám a ovcím.
Takže ono na tom něco bude. V našem okolí zas tak velké krajiné změny neproběhly. To přemnožení, to tomu určitě také napomáhá, ale myslím že asimilace vietnamčíků je také jedním z faktorů ztráty té plachosti.

11.12.2015 08:37
polárka.15

XXX.XXX.41.2

Už tak vlci, kteří se zde objevují u nás a v našem okolí nejsou čistí vlci, ale zkřížení s toulavými a zdivočelými psy, takže nač to dál křížit a prznit ještě víc? Za jakým účelem? Aby jich tady bylo víc? Proč? Vždyť by tady byli chudáci, nemají tady ideální přírodní podmínky a tam, kde by je měli jsou místa velice omezená.
Vlky mám ráda stejně jako ostatní šelmy, které sem patří, pokud se zde trvaleji usadí, budu jen ráda, ale uměle to podporovat? To opravdu ne.

11.12.2015 09:48
milannn

XXX.XXX.90.222

polárka15: "Už tak vlci, kteří se zde objevují u nás a v našem okolí nejsou čistí vlci, ale zkřížení s toulavými a zdivočelými psy..."

Jak to myslíte "u nás"? V ČR obecně, nebo někde konkrétně u vás? Pokud to druhé, zajímalo by mě v které oblasti (horách) to je.

11.12.2015 10:07
lesnížínka

XXX.XXX.178.38

polárka15: "Už tak vlci, kteří se zde objevují u nás a v našem okolí nejsou čistí vlci, ale zkřížení s toulavými a zdivočelými psy..." - to je ale pěkná blbost, kde jste na to přišla?

11.12.2015 10:08
polárka.15

XXX.XXX.41.2

milannn napsal(a):
polárka15: "Už tak vlci, kteří se zde objevují u nás a v našem okolí nejsou čistí vlci, ale zkřížení s toulavými a zdivočelými psy..."

Jak to myslíte "u nás"? V ČR obecně, nebo někde konkrétně u vás? Pokud to druhé, zajímalo by mě v které oblasti (horách) to je.

U nás beru kompletně ČR samozřejmě a okolí - sousední země.

11.12.2015 11:51
polárka.15

XXX.XXX.41.2

lesnížínka napsal(a):
polárka15: "Už tak vlci, kteří se zde objevují u nás a v našem okolí nejsou čistí vlci, ale zkřížení s toulavými a zdivočelými psy..." - to je ale pěkná blbost, kde jste na to přišla?

Pěkná blbost to teda rozhodně není. Přečtěte si studie. Nikdy nebyly potvrzeny, ani vyvráceny tvrzení o křížení se zdivočelými psy, tudíž nemůžete s přesnou jistotou říci, že křížení proběhlo či neproběhlo. Vyloučené to rozhodně není. Viz zprávy ze Saska, Polsko, u karpatských vlků není prokázáno, že jsou geneticky čistí - zde je dost spekulací. Příroda je mocná.
Kdo by taky čekal, že se bude křížit Jelen evropský s jelenem sikou, a hle kříženci se taky rodí...

11.12.2015 11:53
polárka.15

XXX.XXX.41.2

A ne, nebavím se o ČSV.

11.12.2015 14:49
aj

XXX.XXX.50.88

Polárko15, nechci Vám to vyvracet, ale máme rodinu na Slovensku, v oblasti, kde se vlci vyskytují. Vím, že největší nebezpečí v případě ztráty psa v lese je to, že ho vlci roztrhají.

11.12.2015 18:23
polárka.15

XXX.XXX.35.55

aj napsal(a):
Polárko15, nechci Vám to vyvracet, ale máme rodinu na Slovensku, v oblasti, kde se vlci vyskytují. Vím, že největší nebezpečí v případě ztráty psa v lese je to, že ho vlci roztrhají.

To se urcite nezamita ;-).

12.12.2015 13:14
hunter

XXX.XXX.22.6

samain napsal(a):
To je věc názoru. V TV jsem naopak slyšela názor, že to tím křížením je. A říkal ho tam myslivec.
To že vietnamčíci se hojně s divočáky kříží a že taky hojně utíkají a jsou schopni se ke stádu divočáků přidružit je fakt.
Vloni jsem viděla na vlastní oči v prodejně "Divočiny" vyvěšenného vietnamčíka místo divočáka. Moje sviňě vietnamce také odkudsi přišla a přidružila se k našim kozám a ovcím.
Takže ono na tom něco bude. V našem okolí zas tak velké krajiné změny neproběhly. To přemnožení, to tomu určitě také napomáhá, ale myslím že asimilace vietnamčíků je také jedním z faktorů ztráty té plachosti.

Filtrujte lépe informace z tv, ne každý "odborník", co se tam objeví má pravdu.
Ano, křížení probíhá a asimilace je bezproblémová, ale těch genů v současné populaci bude téměř zanedbatelné množství. Lokálně to problém může být, v tom případě to je jen vina tamních myslivců, tzn je možné, že někdo v tv obhajoval i své lajdáctví.
U nás v prodejně divočiny prodávají kuřata, krůty a klasické vepřové, což rozhodně nevypovídá nic o stavu zvěře v našich lesích...

12.12.2015 13:58
lesnížínka

XXX.XXX.178.38

Jen k těm vietnamským...Je mi to trochu směšné, protože prase v lese, natož tak prase vietnamské jsem u nás v životě neviděla, dokonce ani ve vesnici je prakticky nikdo nechová. U nás divoká prasata asi nebyla léta přemnožená, protože nikde od nich nebyly viditelné škody. Začalo se to měnit cca 3roky zpátky, kdy se začaly stahovat blíže k vesnici a to bych spíš než přemnožením řekla, že je tragickým momentálním stavem okolních lesů, kdy se Lesy ČR rozhodli vytěžit co to dá a prasata už nemají kam se vrazit, tak se začala ukrývat v takových těch hustých keřových porostech na zanedbaných místech pod lesy. Když jsem se ptala souseda myslivce, jestli jim zvýšili zhora kvóty k odstřelu, tvrdil, že ne. Nějak mi to hlava nebere. Komu tento stav vyhovuje? Prostě...všem vadí přemnožená prasata, tak je vystřílím, když mám v dnešní době neskutečné možnosti a nemusím to dělat lukem. Nikdy bych zvíře nezabila a je mi jich v podstatě líto, ale někomu to dělá i dobře, tak ať si tuhle úchylku vybije ve veřejném zájmu na přemnožených prasatech a ne na spoluobčanech...Omlouvám se k odběhnutí od tématu.

13.12.2015 08:38
samain

XXX.XXX.176.107

hunter napsal(a):
Filtrujte lépe informace z tv, ne každý "odborník", co se tam objeví má pravdu.
Ano, křížení probíhá a asimilace je bezproblémová, ale těch genů v současné populaci bude téměř zanedbatelné množství. Lokálně to problém může být, v tom případě to je jen vina tamních myslivců, tzn je možné, že někdo v tv obhajoval i své lajdáctví.
U nás v prodejně divočiny prodávají kuřata, krůty a klasické vepřové, což rozhodně nevypovídá nic o stavu zvěře v našich lesích...

No, domnívám se ( asi mylně) že myslivec by se v podobných věcech vyznat měl. Pokud by o tom mluvil nějaký Lojza, asi bych filtrovala. Jinak nešlo o klasickou celoročníí prodejnu. Toto je prodejna dočasná, při vánočním prodeji smrčků. Nikdy tam nic jiného nežli divočina neviselo.
BTW - v té vaší prodejně visí prasata celá v kůži?
Jinak to že přemnožení divočáků je vina myslivců vím taky. A to procento genů - máte o něm nějKé relevantní informace? abych teda správně filtrovala?
Když jsem na jaře shánělA vietnamského kanečka, bylo z deseti inzerátů osm na křížence s divočákem. Většina majitelů takovýchto prasat je chovají pastevně. A spousta se jich podreje a brousí prostě v revíru ( vlastní zkušenost. Museli jsme ty neřády zavřít do chlíva protože škodili široko daleko).

13.12.2015 09:58
hunter

XXX.XXX.22.6

samain napsal(a):
No, domnívám se ( asi mylně) že myslivec by se v podobných věcech vyznat měl. Pokud by o tom mluvil nějaký Lojza, asi bych filtrovala. Jinak nešlo o klasickou celoročníí prodejnu. Toto je prodejna dočasná, při vánočním prodeji smrčků. Nikdy tam nic jiného nežli divočina neviselo.
BTW - v té vaší prodejně visí prasata celá v kůži?
Jinak to že přemnožení divočáků je vina myslivců vím taky. A to procento genů - máte o něm nějKé relevantní informace? abych teda správně filtrovala?
Když jsem na jaře shánělA vietnamského kanečka, bylo z deseti inzerátů osm na křížence s divočákem. Většina majitelů takovýchto prasat je chovají pastevně. A spousta se jich podreje a brousí prostě v revíru ( vlastní zkušenost. Museli jsme ty neřády zavřít do chlíva protože škodili široko daleko).

Nevím o žádné studii, která by se tím zabývala. Vycházím z prosté praxe, ať svojí nebo kolegů. Neříkám, že se to nikde neděje, ale spíše to bude lokální záležitost. Určitě se to nevyskytuje v takové míře, aby to ovlivnilo celou populaci prasete divokého a změnilo i jeho způsob chování.
Celý kus na prodej, včetně kůže, je spíše výjimka. Ale, dle mého, to jen poukazuje na možnosti konkrétního prodejce, než na stav zvěře. Viz vaše zkušenosti s nákupem, sehnat takového křížence není těžké.
Pokud nějaký myslivec prohlásí veřejně něco podobného tomu, co říkáte vy, tak je to více než smutné.

27.12.2015 12:24
Biochemik

XXX.XXX.130.106

Jsem zpět
Takže v prvé řadě, bych Vám rád popřál Šťastný Nový rok
1. Rekreačně se zajímám o hybridy, které vytvořila příroda nebo lidé a v neposlední řadě o genetiku. Takže dotaz byla pouhá teoretická myšlenka, která mi proběhla na vteřinu hlavou, takže berte s nadsázkou
2.Otázka byla špatně koncipována, pokud by jsme se měli bavit o praktické části.
Vlčice by byla krytá psem (Argentina byl příklad) ať už samovolně nebo uměle.
Což by se s velkou pravděpodobností povedlo nikoliv však 100% budeme brát v potaz, že by se to povedlo. Vlčice by se vrátila ke smečce a jelikož by štěňata byli ve smečce od narození smečka by ho přijala a co by bylo potom o to mi šlo
3. Někdo tu psal, že uměle lze oplodnit vše. To není až tak upně pravda i když dost často se to povede.Nicméně genetika to je jiný levl. Kupříkladu vkládání genu mořských živočíchů do kukuřice aby ji stačilo k prosperitě mnohem menší množství vody.Co se týká živočichů je to těžší a hlavně z důvodu, že to má velké množství odpůrců, je to neetické, . Ale například nedávno vložili do losova mnohem větší množství růstového hormonu takže místo 400 dní dospívá pouze 200. Jestli je toto správný směr nebo není nechám na Vás.
4. V přírodě se vyskytuje spousta hybridů, které vytvořila příroda jak už zmiňovaný kříženec kojota s vlkem nebo grizzly s ledním medvědem a daří se jím slušně.Ovšem muže to i vyústit v to, že tento hybridní druh pomalu, ale jistě vytlačí původní druhy.
5. kříženec prasete divokého a vietnamského jsem skutečně neviděl, ale neříkám, že to neexistuje.Prase Vietnamské je menší učenlivější a méně plaché, takový kříženec by skutečně mohl mín výhodu oproti původnímu divokému praseti, jeho teritorium se zmenšuje a lidí neosidlovaných míst ubývá.

Přidejte reakci

Přidat smajlík