Uživatel s deaktivovaným účtem

Candynka
napsal(a):
Dobry den mam 11mesicni labradorku s pp.Pri venceni mam sni problem kazdeho kolemjdouciho chce vitat a skakat po nem(Poradite nekdo jak ji naucit ze to nesmi delat.Dekujii.
Základem je vodítko.
napsal(a):
Základem je vodítko.
Ano, pokud skáče po lidech a nemá přivolání tak opravdu procházky na vodítku. Pak lidi nemají rádi pejskaře, když nechávájí své psy po nich skákat. Mám ráda psy, ráda se pomazlím i s cizím psem (samozřejmě pokud souhlasí páníček), ale taky by mi nebylo příjemné, kdybych šla například oblečená do práce a poskákal mě cizí pes.
Jinak teda mít jí na vodítku nebo šňůře a po každé když bude chtít skočit tak říct zákazový povel a škubnout. Pak dát třeba nějaký povel co zná, a pochválit. Mě se osvědčilo učit to s kamarádkou, se kterou jsem se domluvila. Šla mi jakoby naproti a pokud na ní pes začal skákat, tak ztuhla a absolutně si ho nevšímala, já ze sebe dělala blázna abych byla zajímavější a přivolávala. Teď když vidí v dálce člověka tak už kouká na mě a neletí za ním. Trénovala jsem to ale od úplného štěňátka.

Imho lépe než zákazový povel ve chvíli, kdy je uprostřed skoku na cizí osobu je lepší povel k nějaké činnosti vydaný ještě předtím. Třeba takové k noze dělá divy. Jde člověk - povel k noze - pochvala a projití kolem cizí osoby s očním kontaktem. Výhodu to má takovou, že pes se to časem naučí sám, při procházení kolem lidí se sám zařadí k noze a nejen že neskáče, ale taky se nikde nemotá.

Ale základem je vodítko. Osobně nenávidím čoklata, co se z dálky rozběhnou, na své neschopné majitele velmi z vysoka kašlou a jdou obtěžovat cizí lidi či psy či cyklisty či kohokoliv. Jednak "on je hodnýýýýýýýýýýý" ¨je na exkrement, když je člověk čistě oblečený a je pro něj důležité, aby tak zůstal, jednak třeba ten druhý pes hodný není a taky si sakra už uvědomte, že když někomu způsobíte škodu finanční nebo i tělesnou, tak za ní zodpovídáte. Už to by měl být důvod mít psa pod kontrolou, ne? Ve vlastním zájmu. Pokud neposlouchá, nemá na volno na veřejnosti co dělat.
napsal(a):
Ale základem je vodítko. Osobně nenávidím čoklata, co se z dálky rozběhnou, na své neschopné majitele velmi z vysoka kašlou a jdou obtěžovat cizí lidi či psy či cyklisty či kohokoliv. Jednak "on je hodnýýýýýýýýýýý" ¨je na exkrement, když je člověk čistě oblečený a je pro něj důležité, aby tak zůstal, jednak třeba ten druhý pes hodný není a taky si sakra už uvědomte, že když někomu způsobíte škodu finanční nebo i tělesnou, tak za ní zodpovídáte. Už to by měl být důvod mít psa pod kontrolou, ne? Ve vlastním zájmu. Pokud neposlouchá, nemá na volno na veřejnosti co dělat.
Ano to plně souhlasím. Jo já třeba dávám povel k noze když vidím lidi, nebo spíš povel tady, kdy pes ví, že má jít prostě umě, ale nemusí to být uplně ukázkové k noze. Tím dospěju k tomu, že pes na člověka neskočí, ale neodnaučím ho to skákání, proto jsem psala s tím škubnutím, prostě když pes skočí tak dát zákazový povel, aby prostě věděl, že skákat se nemá.
Candynka
napsal(a):
Mam ji na voditku...povel k noze zkousim a i za voditko zatahnu ale stale bez vysledku.Ona miluje lidi a mysli si ze se muze s kazdym mazlit.
Musíte jí více motivovat. A nesmí si myslet, že se může s každým mazlit. Nechávala jste ji s každým mazlit když byla malé štěně?
Candynka
napsal(a):
Mam ji na voditku...povel k noze zkousim a i za voditko zatahnu ale stale bez vysledku.Ona miluje lidi a mysli si ze se muze s kazdym mazlit.
A ještě k tomu, že povel k noze zkoušíte - ví pes co ten povel znamená? Nejdříve musíte tomu psovi ukázat co se po něm chce. Vzít si pamlsek do ruky (mě se osvědčil sýr nebo salám, takový silnější proužek, který ukusuje. Dáte povel k noze a psa si navedete do té pozice a s pamlskem u čumáku jdete, necháváte ho okusovat a hrooozně chválíte. Nejdříve to děláte jen chviličku a postupně prodlužujete, pak začnete dělat obraty atd.
Candynka
napsal(a):
Marcelmax ano a to urcite byla ta chyba:(kazdy se s ni mazlil.
Ano, samozřejmě je taky důležité aby štěně poznávalo lidi, ale chce to nějaké hranice. Ne že si může běžet a skákat za každým, za kterým se ji zachce. Když to jako malá dělat mohla, tak ona nechápe, že to teď dělat nemůže. Co takhle zkusit nějaký cvičák?

Candynka
napsal(a):
Marcelaamax dekuji za rady-:)rik si jestli je pro ni ted cvicak dobry kdyz je v puberte?
Naopak teď potřebuje cvičák jako sůl. Zvláště když je tak nevycválaná, že vám skáče po lidech na vodítku...
marcelaamax
napsal(a):
Ano, pokud skáče po lidech a nemá přivolání tak opravdu procházky na vodítku. Pak lidi nemají rádi pejskaře, když nechávájí své psy po nich skákat. Mám ráda psy, ráda se pomazlím i s cizím psem (samozřejmě pokud souhlasí páníček), ale taky by mi nebylo příjemné, kdybych šla například oblečená do práce a poskákal mě cizí pes.
Jinak teda mít jí na vodítku nebo šňůře a po každé když bude chtít skočit tak říct zákazový povel a škubnout. Pak dát třeba nějaký povel co zná, a pochválit. Mě se osvědčilo učit to s kamarádkou, se kterou jsem se domluvila. Šla mi jakoby naproti a pokud na ní pes začal skákat, tak ztuhla a absolutně si ho nevšímala, já ze sebe dělala blázna abych byla zajímavější a přivolávala. Teď když vidí v dálce člověka tak už kouká na mě a neletí za ním. Trénovala jsem to ale od úplného štěňátka.
Určtiě neškubat a nedávat zákaz, ale naučit, co má dělat, jak se chovat. Estrádu bych tedy neuspořádala, volila bych stopovačku a normální chování psovoda.
scylla
napsal(a):
Určtiě neškubat a nedávat zákaz, ale naučit, co má dělat, jak se chovat. Estrádu bych tedy neuspořádala, volila bych stopovačku a normální chování psovoda.
A jak byste to tedy učila? Já chci, aby mi pes neskákal po lidech ani když má volno. Například na cvičáku kde jsou další lidi, nebo na naší zahradě. Tak ho to prostě učím tak, že v případě že je na vodtíku dám zákazový povel a škubnu a v případě že to bylo mezi známými tak jsem jim řekla ať ho ze sebe prostě schodí nebo mu lehce nastaví koleno, pomohlo to. Jelikož to byl fakt skokan, tak si nedokážu představit že bych pořád odváděla pozornost jinam a myslím, že pak když bych si ho nevšímala by stejně skákal dál, protože by nevěděl, že je to něco co dělat nemá. Jinak tu estrádu já jsem u štěněte dělala, abych naučila dobré přivolání, odvoální od psů atd.
Candynka
napsal(a):
Marcelmax ano a to urcite byla ta chyba:(kazdy se s ni mazlil.
V tom teda nevidím žádný problém. S mýma velkýma psiskama se taky všichni mazlili, přes to nemají potřebu na lidi skákat. Jenom jedna kamarádka si naučila samojeda, že na ni skočit může a to u něj teď blbě odbourávám, na ni prostě občas skočí, když somruje mlsky, protože u něj, co se jednou naučí..." platí stokrát
lesnížínka
napsal(a):
V tom teda nevidím žádný problém. S mýma velkýma psiskama se taky všichni mazlili, přes to nemají potřebu na lidi skákat. Jenom jedna kamarádka si naučila samojeda, že na ni skočit může a to u něj teď blbě odbourávám, na ni prostě občas skočí, když somruje mlsky, protože u něj, co se jednou naučí..." platí stokrát
Tak, že se s každým mazlí nevadí, ale nedělala bych to nekontrolovatelně, jakože pes mě táhne tam kde jsou lidi, tak za tím vlaju a doběhnu k nim a nechám ho mazlit.
marcelaamax
napsal(a):
Tak nevím, ale myslím že 11ti měsíční nevychované feně v puběrtě nějaký zákazový povel a cuknutí neuškodí.
Myslím, že cukat se psem je zbytečné a zakazovat také, když ho mohu místo zakazování naučit správnému chování. Proto moc cvičáky nedoporučuji, protože tam jsou cukánim se psy většinou přímo postižení.
scylla
napsal(a):
Myslím, že cukat se psem je zbytečné a zakazovat také, když ho mohu místo zakazování naučit správnému chování. Proto moc cvičáky nedoporučuji, protože tam jsou cukánim se psy většinou přímo postižení.
U nás na cvičáku teda cukáním postižení nejsou, už vůbec ne u štěňat, ale zase tam nejsou zastánci pouze pozitivní motivace a toho, že se psem nemůžu ani malinko cuknout.
scylla
napsal(a):
Napiště mi teda prosím, jak byste ho bez zakazování a cukání naučila, aby neskákal na lidi? Nevím, ale já to jinak než zakazováním nenaučím, pokud budu pořád odvádět pozornost ještě než skočí na něco jiného, tak stejně když bude mít volno bude skákat, protože nebude vědět, že je to něco co dělat nemá.
Nevidim noc spatneho na tom ze lehce skubnu voditkem.Kdyz jde nekdo kolem nas tak ji drzim u nohy ale vidim na ni ze ji to ktomu cloveku tqhne tak lehce skubnu a rikam nesmis a pak ji pochvalim.ale kdyz pujde vice lidi po chodniku tak se bojim ze na nekoho skoci.A kdyz vidi kolo tak je to jeste horsi.
marcelaamax
napsal(a):
Napiště mi teda prosím, jak byste ho bez zakazování a cukání naučila, aby neskákal na lidi? Nevím, ale já to jinak než zakazováním nenaučím, pokud budu pořád odvádět pozornost ještě než skočí na něco jiného, tak stejně když bude mít volno bude skákat, protože nebude vědět, že je to něco co dělat nemá.
Taky by mě to docela zajímalo jak se to dělá bez jejinýho zákazovýho povelu.
koňadra
napsal(a):
Nebude! Před nedávnem jsem se ptala na totéž a kloudné odpovědi jsem se nedočkala. Všichni píší takové kraviny - odvádět pozornost, ale výsledek? NULA. Já dvakrát řeknu "NE", případně nastavím koleno a mám pokoj.
Jojo dělám to stejně a funguje to Je nejlepší když tady někdo začne prudit jak to určitě nedělat, ale už neřekne, jak to teda podle něho dělat.
kobylatko
napsal(a):
No asi tak , a motivace psa na sebe se používá i pro normálním výcviku kde jsou zákazové povely ..
Jo, taky psa na sebe motivuju, ale prostě si nějak nedokážu představit, že bych neměla zákazový povel. Na nežádoucí činnosti mám ne, na jídlo mám fuj. A přijde mi mnohem lepší, psovi dát ten jeden zákazový povel, než teda v tu chvíli přemýšlet co mu dát za jiný povel, aby přestal dělat to co dělá. Přijde mi to i logištější :-D.
marcelaamax
napsal(a):
Jo, taky psa na sebe motivuju, ale prostě si nějak nedokážu představit, že bych neměla zákazový povel. Na nežádoucí činnosti mám ne, na jídlo mám fuj. A přijde mi mnohem lepší, psovi dát ten jeden zákazový povel, než teda v tu chvíli přemýšlet co mu dát za jiný povel, aby přestal dělat to co dělá. Přijde mi to i logištější :-D.
Ano, to máš jak s děckama , taky se jím musí ukázat a říct co ne a co jo.
Já si to tedy bez slůvka "ne" nedokáži představit. Psi na něj perfektně reagují. Neříkám ho nijak zle, ani nekřičím, ale používám ho v situacích, kdy nechci, aby fena dělala něco konkrétního.
Např: mám dvě děti, které mají obličej ve stejné výšce jako pes. Když děcka chodí třeba s rohlíkem a fenka jde, že by si jako ukousla, jen řeknu ne-e a ona si jde po svých, teď už ví, že si může vzít jen to, co jim spadne a to i když to nevidím.
Nebo, když jde ke kočce do misky, řeknu ne a ona jen stojí a čeká, až kočka odejde.
Na výběhu, když někdo krmí svého psa, tak ta moje popelnice hned začne dotírat, opět jen lehké ne.
A také při vítání, fenky jsou jak blázni a já nechci, aby si třeba sedly nebo něco podobného, jen nechci, aby na mě skákaly. Říkám nene, neskákat a ony prostě poskakují na místě a na mě nevyskočí. Prostě spolu tak nějak komunikujeme.
Možná je to o úhlu pohledu, ale "ne" je podle mě prostě jen slovo (povel), které se dobře a rychle vysloví a alespoň mí psi přesně chápou, čeho se týká.