Ahoj, napadla mě myšlenka, že si pořídím vlastního psa. Máme psy celý život ale já se teď odstěhovala do bytu a nějak mě napadlo, proč bych i tady svého psa mít nemohla. Je to zatím jenom myšlenka, mám zafixované že psi patří jen na zahradu, jako ti naši čtyři u rodičů. Jsou to lovecká plemena, bavorský barvář. Jsou to skvělí psi, i když ne moc lovecky využíváni u nás, ale napadlo mě pořídit si BB i teď. Jsou učenliví, je to skvělý parťák, mazel, pohodář, ideální na dlouhé tůry po lese i ke kolu (s rozumem), takové moje srdcové plemeno. Tak mě napadlo, jak by mu asi bylo v bytě. Bydlíme u lesa, takže dlouhé procházky, studuji VŚ kam bych ho většinou mohla brát sebou. Případně jaké jiné plemeno byste doporučovali, zhruba téhle velikosti, nic chlupatého ani hyperaktivního (aby vydržel třeba i pár hodin v bytě sám po pořádné procházce prospat a ne mě tu ničit vybavení). Takže prosím chovatele bytových psů, aby se podělili se zkušenostmi
pajajs

XXX.XXX.143.14
Já se řídím motem: "pes v bytě se má jako v žitě." A ty věty, že pes patří jen na zahradu? Pes, který je v bytě se svoji smečkou je 100x spokojenější, než pes zavřený na zahradě sám.
Pokud s barvářem nebudete lovit, budete chudák Vy i pes.Na procházky na volno zapomeňte.Opravdu je to excelentní lovecký pes, ale doma je v lese.Samozřejmě může bydlet v bytě, ale nehodí se jako mazlíček pro studentku.Pes na barvě štěká hlubokým a nepříjemným hlasem.Oba byste se akorát trápili.
Co vybrat nějakého společenského psa, lehčího na výchovu a vhodnějšího do Vašich podmínek.Barváře jako společníka opravdu radši ne.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Pokud má člověk dostatek času se psovi věnovat, tak není problém. Kolikrát jsou na tom hůř psi na zahradě, které majitelé ani nevenčí, natož aby s nimi něco podnikali. Mám psa silně smečkového alias postelovou přísavku, ale vykašlat se mu na vyžití venku, tak mi z frustrace udělá z bytu kůlničku na dříví.

Clayton
napsal(a):
Pokud s barvářem nebudete lovit, budete chudák Vy i pes.Na procházky na volno zapomeňte.Opravdu je to excelentní lovecký pes, ale doma je v lese.Samozřejmě může bydlet v bytě, ale nehodí se jako mazlíček pro studentku.Pes na barvě štěká hlubokým a nepříjemným hlasem.Oba byste se akorát trápili.
Co vybrat nějakého společenského psa, lehčího na výchovu a vhodnějšího do Vašich podmínek.Barváře jako společníka opravdu radši ne.
Naprostý souhlas!
Clayton
napsal(a):
Jak jsem psala, mám a měla jsem více barvářů u rodičů. Více ménně si byli povavhově dost podobní. Ten, kterého máme momentálně lovecky využíván není, jestli mu jednou do roka nakapeme krev ( a ještě k tomu od divočáka, ke které vůbec není určený) tak je to moc. A nemám vůbecc pocit, že je nešťastný. Co se týče poslušnosti - když byl mladý, občas v lese utekl, někdy se vrátil i po pěti minutách. Byl to první pes, kterému jsem se (hlavně díky věku) začala posléze věnovat. Dnes vodítko nepotřebuji, zvládá perfektně povel ke mně, jít na povel u nohy, v lese chodí na volno, odvolatelný perfektně, pokud narazíme na zvěř, také ho bez problému dovolám. takže na prcházky na volno nevím proč bych měla zapomínat, stačí se psovi důsledně věnovat. Problém byl štěkání na psy u plotu - tam jedině není dovolaní 100% ale i tak jsem hodně pokročili. A mazlíček? Většího mazla jsem nezažila, stejně tak i minulí psi, takže ne náhoda. A co se týče stěkotu, má výšky že to bodá do uší než hluboký nepříjemný hlas ;-) takže naše zkušenosti s BB jsou asi dost rozdílné.
Mám v bytě v paneláku mix ohaře. chodím denně do práce, občas vyrazím po nákupech. pes s tím nemá jedinej problém. pokud je na to počasí, trávíme denně tak tři hodinky, ale vzhledem k tomu, že se mi zrovna třeba v dešti venku moc nelíbí, tak nemáme problém s tím, pokud leje, zajít ven jenom na "technickou" a psice mi doma nic neničí. a dle občasného zeptání sousedů, ani neštěká. ale ono to bude i o jedinci..moje psice je dost samostatná a nekouká se na můj odchod do práce jako na něco katastrofického, ale vidí to jako čas, kdy se nerušeně prochrní a nabere energii na odpoledne, až půjdeme ven.
nexxi
napsal(a):
Mám v bytě v paneláku mix ohaře. chodím denně do práce, občas vyrazím po nákupech. pes s tím nemá jedinej problém. pokud je na to počasí, trávíme denně tak tři hodinky, ale vzhledem k tomu, že se mi zrovna třeba v dešti venku moc nelíbí, tak nemáme problém s tím, pokud leje, zajít ven jenom na "technickou" a psice mi doma nic neničí. a dle občasného zeptání sousedů, ani neštěká. ale ono to bude i o jedinci..moje psice je dost samostatná a nekouká se na můj odchod do práce jako na něco katastrofického, ale vidí to jako čas, kdy se nerušeně prochrní a nabere energii na odpoledne, až půjdeme ven.
Jo já mám taky bull křížnce, který v sobě asi má něco z ohaře, a mám ho doma. Je to teda ničitel hroznej. Ale je to hodně o jedinci. Myslela jsem to tak, že bych si jako mazílka účelně nepořídila lovecké plemeno (a je jedno jestli do bytu nebo na zahradu).
marcelaamax
napsal(a):
Jo já mám taky bull křížnce, který v sobě asi má něco z ohaře, a mám ho doma. Je to teda ničitel hroznej. Ale je to hodně o jedinci. Myslela jsem to tak, že bych si jako mazílka účelně nepořídila lovecké plemeno (a je jedno jestli do bytu nebo na zahradu).
Je to horzně moc o konkrétním psovi.. nezapomenu, jak nám náš první pes, mopsík, teď už nebožtík Chicca, zařídil v mládí pravidelné obměňování botníku apodobně. přesně poznal zvuk, kdy člověk "žbluňknul" do vany a jal se konat a hledat, co by našel k snědku. mýdlo, telefon, ovladač, propiska, svíčka.. a s ohařovou můžu nechat mobil na zemi, otevřenou kabelku, na stole jídlo a je pohoda..
s těmi lovečáky je to horší, když se nepovede zmáknout loveckej pud, a pes zdrhá, tak pak vymyslet, jak utahat.. já mám psa lekavého, skoro z vodítka nepouštím, neb něco uslyší a prchne.. takže jsme začly chodit běhat, nebo venčíme na canicrosovém opasku a postroji, aby se pes víc unavil..
ale přesně jak říkáte, je to hlavně a především o jedinci.
Moc nevím, proč by si lidi nemohli koupit lovecké plemeno i když ho lovecky využívat nebudou. My máme jen lovecké, využití byť v rodině myslivce minimální a nemyslím, že by nějak trpěli. Co vás vede k tomu názoru? Určitě ti psi mají nějaké pudy, něco k čemu byli vyšlechtěny, ale když se dost energicky vybijí, tak proč ne... zajímalo by mě, kolik by jich bylo, kdyby je kupovali jen myslivci a lidi co je budou využívat k lovectví...co třeba takoví jezevčíci, kolik z majitelů co je má noruje. Nemyslím si, že by je to nějak psychicky poznamenalo. Ale co se týče dalších názorů - je pravda, že jsou to trochu kazisvěti i na té zahradě. Co by pak udělal v bytě...Z toho štěkání bych měla strach u toho psa co ho teď máme, to je vážně závislák. Ale asi něco jiného by bylo kdyby si zvykl od štěněte... Nikdy jsme neměli jiné psy, nahoďte nějaké plemeno podobného vzůrstu, povahy, co myslíte že by se hodilo
nexxi
napsal(a):
Je to horzně moc o konkrétním psovi.. nezapomenu, jak nám náš první pes, mopsík, teď už nebožtík Chicca, zařídil v mládí pravidelné obměňování botníku apodobně. přesně poznal zvuk, kdy člověk "žbluňknul" do vany a jal se konat a hledat, co by našel k snědku. mýdlo, telefon, ovladač, propiska, svíčka.. a s ohařovou můžu nechat mobil na zemi, otevřenou kabelku, na stole jídlo a je pohoda..
s těmi lovečáky je to horší, když se nepovede zmáknout loveckej pud, a pes zdrhá, tak pak vymyslet, jak utahat.. já mám psa lekavého, skoro z vodítka nepouštím, neb něco uslyší a prchne.. takže jsme začly chodit běhat, nebo venčíme na canicrosovém opasku a postroji, aby se pes víc unavil..
ale přesně jak říkáte, je to hlavně a především o jedinci.
Jo přesně jak píšete s tím mopsíkem, to mi připomíná mého psa :-D Deska jsem s ním byla venku cca 8 km a šla s náma ještě kamarádka s druhým psem, takže celou cestu lítali a hráli si. Něco jsem pocvičili. Tak jsem si myslela, že by doma mohl bejt klid.Přišli jsme domu, pes lehnul do pelechu jak zabitej a spal. Ale jen dokud jsem byla v místnosti, jakmile jsem odešla (jen na záchod) využil situace a z postele si vyskočil na polici kde si vzal ovladač. Když mě slyšel přicházet, ovladač asi vypliv a vzorně si běžel lehnout do pelíšku :-D Je to štěně, tak dofuám, že z toho ničení vyroste.
lodenka333: Vcelku s vámi souhlasím. Máme v rodině dva barváře BB a HB, dalšího BB mají známí. Všichni majitelé jsou myslivci, ani jeden z nich ale nevyužívá svého barváře tak, jak by bylo ideální podle zažitých pravidel. Psi se samozřejmě dostanou do lesa, mají sem tam nějaký ten dosled, ale není to nic pravidelného.
A věřte, nebo ne (Clayton), psi rozhodně jako chudáci nevypadají, na procházky chodí naprosto standardně (dvě fenky výborně ovladatelné bez vodítka, stejně, jak píše lodenka, pes je na tom trochu hůře) a mazlové to jsou neskuteční. Majitelé jsou spokojení, o žádném trápení nemůže být řeč. Kam se můj SAO hrabe na barváře s přivoláním a mazlením . Pravdou je, že štěkot tam nějaký je, ale hlavně proto, že výborně hlídají, v lese naprostý klid.
Pokud si je lodenka jistá, že dokáže barváři splnit jeho nároky na pohyb + zaměstnat jeho hlavu, vůbec bych se toho nebál. No a pokud by s ním třeba ještě složila BZ, tak není co dodat. Nenechte se znechutit.
lodenka333
napsal(a):
Moc nevím, proč by si lidi nemohli koupit lovecké plemeno i když ho lovecky využívat nebudou. My máme jen lovecké, využití byť v rodině myslivce minimální a nemyslím, že by nějak trpěli. Co vás vede k tomu názoru? Určitě ti psi mají nějaké pudy, něco k čemu byli vyšlechtěny, ale když se dost energicky vybijí, tak proč ne... zajímalo by mě, kolik by jich bylo, kdyby je kupovali jen myslivci a lidi co je budou využívat k lovectví...co třeba takoví jezevčíci, kolik z majitelů co je má noruje. Nemyslím si, že by je to nějak psychicky poznamenalo. Ale co se týče dalších názorů - je pravda, že jsou to trochu kazisvěti i na té zahradě. Co by pak udělal v bytě...Z toho štěkání bych měla strach u toho psa co ho teď máme, to je vážně závislák. Ale asi něco jiného by bylo kdyby si zvykl od štěněte... Nikdy jsme neměli jiné psy, nahoďte nějaké plemeno podobného vzůrstu, povahy, co myslíte že by se hodilo
Co mě vede k tomu názoru? Spíš co by mě vedlo k tomu, si pořídit loveckého psa, když se nechci věnovat loveckému výcviku. Koukám hlavně na povahu a vlastnosti psa, samozřejmě i na vzhled ale to až tak nějak nakonec. Když je taková škála společenských plemen, a chci psa jako mazlíka, na procházky atd.. tak bych si prostě vybrala plemeno z těch společenských (u mě to nehrozí protože mám už odmalička plemeno vysněné - líbí se mi hlavně povahově. A pokud bych prostě neměla vysněné plemeno, nechtěla bych nic konkrétního - zašla bych do útulku a vybrala si křížence Já jsem si taky pořizovala nedávno psa, ale to vysněné plemeno jsem si nepořídila z toho důvodu, že jsem prostě neměla na to, koupit si štěně ze seriozní chovatelské stanice, tak jsem si vzala křížence, a vysněné plemeno si pořídím až na to bude
milannn: Jak říkáte...vidím, že to nejsou jen ti naší Zajímá mě jací jsou HB? Hodně podobní BB? Nikdy jsem žádného snad ani neviděla naživo... Z fotek vím, že jsou robustnější, ale co se týče povahově, velká neznámá... u mě vyhrál BB
marcelaamax: Tak vzhledem k tomu, že BB jsou šlechtěni na vysokou zvěř, a vůbec by si k černé ani neměli čichnout, kazí je ( myslivci tvrdí, že krev divočáka je mnohem výraznější a pro psy, vonavější, a pokud je zkazíte na ni, tak už vám po jelenní chodit nebudou, protože pro ně není dost lákavá). Takže kolik by tu bylo BB, kdybychom si je pořizovali jenom na tohle? Jak píšete, taky máte vysněné plemeno, stejně jako já... to mě vede k tomu, že chci lovecké, je to to, moje, vzhledově, povahově atd. ;-).
lodenka333
napsal(a):
milannn: Jak říkáte...vidím, že to nejsou jen ti naší Zajímá mě jací jsou HB? Hodně podobní BB? Nikdy jsem žádného snad ani neviděla naživo... Z fotek vím, že jsou robustnější, ale co se týče povahově, velká neznámá... u mě vyhrál BB
marcelaamax: Tak vzhledem k tomu, že BB jsou šlechtěni na vysokou zvěř, a vůbec by si k černé ani neměli čichnout, kazí je ( myslivci tvrdí, že krev divočáka je mnohem výraznější a pro psy, vonavější, a pokud je zkazíte na ni, tak už vám po jelenní chodit nebudou, protože pro ně není dost lákavá). Takže kolik by tu bylo BB, kdybychom si je pořizovali jenom na tohle? Jak píšete, taky máte vysněné plemeno, stejně jako já... to mě vede k tomu, že chci lovecké, je to to, moje, vzhledově, povahově atd. ;-).
No tak když je to vaše vysněné plemeno tak neváhejte a pořiďte si ho
marcelaamax
napsal(a):
No tak když je to vaše vysněné plemeno tak neváhejte a pořiďte si ho
Naprostej souhlas.. neb třeba já to mám tak, že občas po tom lese sotva dejchám jak vlaju na sedáku za zapřaženou psicí, ale když se na ni kouknu jak je spokojená a prostě i ona celkově se mi líbí jak vypadá, jaká je.. prostě jsme si sedly jak povahově, tak vzhledově, tak si říkám, že mi to za to stojí.. jasný, občas si říkám, že kdybych si pořídila něco menšího, klidnějšího, že nemusím lítat po lese v zápřahu za psem, abych ho utahala..ale pořád je tam to vnitřní přesvědčení, že kdybych mohla vrátit čas a rozhodovala se znovu, jeslti si ji pořídím, tak bych ani na vteřinu nezaváhala a jela bych pro ni zas ;)
to je jak s partnerem.. může vám x přátel kolem říkat, že támhleten je hodnej, pracovitej, šikovnej.. ale pokud tam nebude to kouzlo osobnosti, který vás uchváti, tak sice budete mít doma hyper super chlapa, ale štastná nebudete ;).
:D hezky řečeno! Hlavní proč jsem založila tuhle diskuzi je, že víc hlav víc napovídá a už pár věcí zaznělo, co mě nenapadlo, třeba jestli ten BB vydrží doma sám a neudělá mi z bytu kůlničku... Prostě běžné starosti těch co mají psa v bytě, já vážně vůbec nevím co to obnáší...Jak dlouho třeba vydrží v bytě bez vyvenčení? Kde ho máte uloženého? (nevím jestli by ho přítel snesl v ložnici a chápu ho), jestli, pes, smrdí, (ne že by páchl ale cítit je, venku se to nezdá, ale jestli je to moc) a fenku moc nechci. vím, že by to možná vyřešila kastrace ale tu taky moc nechci. Spousta dalších pro vás běžných věcí co by mě ani nenapadlo..
Ale vážně mě to hodně láká, vždycky jsem ty naše hafany když naši nebyli doma brala domů, ono mazlit se s nima, koukat na televizi když vám spí na klíně a prostě mít po ruce někoho kdo vás má rád za každých okolností je super o tom že si máte s kým, povídat, když jste doma sami nemluvě :D.
lodenka333
napsal(a):
:D hezky řečeno! Hlavní proč jsem založila tuhle diskuzi je, že víc hlav víc napovídá a už pár věcí zaznělo, co mě nenapadlo, třeba jestli ten BB vydrží doma sám a neudělá mi z bytu kůlničku... Prostě běžné starosti těch co mají psa v bytě, já vážně vůbec nevím co to obnáší...Jak dlouho třeba vydrží v bytě bez vyvenčení? Kde ho máte uloženého? (nevím jestli by ho přítel snesl v ložnici a chápu ho), jestli, pes, smrdí, (ne že by páchl ale cítit je, venku se to nezdá, ale jestli je to moc) a fenku moc nechci. vím, že by to možná vyřešila kastrace ale tu taky moc nechci. Spousta dalších pro vás běžných věcí co by mě ani nenapadlo..
Takže pes mi cca osm devět hodin denně vydrží doma, když jsem doma, je zavřená v kuchyni - nechci aby chodila přes předsíň a štěkala na lidi, co chodí po schodišti. má svoje křeslo a pelech v kuchyni, tak si říkám, že když tam nejsem, tak to snad stačí. v posteli nespí, dostala papasan a sama v něm chce spát a do postele se necpe, na gauč jenom když ji tam vyloženě chci.. hodně ráda bydlí v přepravce, v kennelce, protože je to lekavec a plašan a když slyší venku třeba bouřku, nebo dělobuchy, tak jí vyhovuje, že tam je zalezlá a schovaná..
mě pes teda nepřijde, že by smrděl.. ale co už, pořídíte aromalampičku, večer zapálíte, a je to :D já teda mám vykastrovanou fenu a neměnila bych.. z jendoho prostého důvodu - aby se vyvečil pes, tak se myslím říká, že aspon dvacet minut venku na jednu procházku.. když je mi blbě, nebo je venku extra hnusně, tak s čubou vylezu před barák, udělá louži, hromádku, a i s cestou k popelnici to máme na max pět minut, což se loni osvědčilo třeba když u nás byla brutální ledovka, že byly i namrzlý trávníky. nebo se to osvědčí když je nemocnej páníček.¨
plus teda za mě doporučuju jednu věc - naučte psa, že se hold občas ven nejde. žádný venčit do padnutí. ale psovi občasnej relax neuškodí a naučí se odpočívat.. představte si, že pes nemá naučenej odpočinek. denně vyžaduje pohyb a vy dostaneje třeba zánět průdušek. fujtajbl. hold si prostě občas když bude venku hnusně, pršet, kupte pro psa velkou kost, vy si dejte oraz a pes necť se zabaví sám;).
lodenka333
napsal(a):
Ale vážně mě to hodně láká, vždycky jsem ty naše hafany když naši nebyli doma brala domů, ono mazlit se s nima, koukat na televizi když vám spí na klíně a prostě mít po ruce někoho kdo vás má rád za každých okolností je super o tom že si máte s kým, povídat, když jste doma sami nemluvě :D.
Jo super to je Ale je to taky nějaká zodpovědnost. Měla jsem psa venku i vevnitř takže vidím ten rozdíl. V první řadě, že když jsem měla psa venku a po práci jsem třeba ve městě potkala kamarádku, tak jsem s ní klidně mohla zajít na dvě hodiny na kafe, a se psem bych na procházku zašla potom. Když mám psa ale vevnitř tak prostě hned po práci letím domů, abych ho vyvenčila. Když byl štěně tak jsem venčila každé dvě hodiny, naučil se to poměrně rychle. Teď jsou mu 4,5 měsíce a 9 hodin když jsem v práci vydrží. Jinak když jsem doma tak chodím tak nějak pořád po dvou hodinách(vydržel by dýl) krom noci, to už v pohodě zvládá. Ráno než jsem jela do práce jsem ho brala na hodinu ven, kde jsem s ním blbla aby se co nejvíce unavil. Když jsem přijela z práce tak jsem se rychle najedla a šli jsme třeba na 2-3 hodiny ven, většinou s kamarádkou, takže blbnul s jiným psem, procvičili jsem poslušnost a hráli si s míčkem. Večer jsem s ním zašla třeba na hodinu ještě po vesnici, a pak večer doma zkouším učti nějaké triky. Dvakrát týdně jezdíme na cvičák. Momentálně jsem bez práce, takže se mu věnuju víc. Když jsem chodila do práce tak jsem psa musela zavírat do klece (i když jsem byla vždy proti tomu - tady to jinak nejde - hrozně ničí). Zkoušli jsme ho nechat v holé místnosti, jenže to škrábe zdi, podlahu prostě cokoli. Takže počítejte i s tím, že něco takového může nastat. Jinak když jsem s ním doma tak je zlatý, ničí jen v nepřítomnosti. Teď na něho mám čas tak to zkouším odbourávat, je to o něco lepší, ale ničí prostě pořád. Doufám, že z toho vyroste. Jinak mu na jaro plánuju postavit výběh, aby po dobu co budu v práci byl venku ve výběhu a nemusel být zavřený. Na druhou stranu, když máte psa vevnitř, tak bych řekla, že je na vás tak nějak více vázaný, a že i vy ho máte více "přečteného".
Jinak teda podotýkám, že znám soustu lidí, kteří mají psa v bytě a netráví s ním aktivně tolik času jako já, a pes je v pohodě, ale jsou to právě většinou společenská plemena. Já jsem do toho blázen, mě prostě baví lítat venku po přírodě se psem, jezdit s ním na výlety, strávit skoro celou neděli na cvičáku a tak podobně. Jinak teda já se psem chodím ven za každého počasí, i když prší tak prostě alespoň na jednu procházku půjdem, takže pes je zvyklej na každodenní aktivity. Ale minulý týden jsem byla nemocná a jeden den mi bylo fakt špatně, tak jsem se psem chodila jen na venčení, a místo toho jsme doma učili nějaký triky a v pohodě to semnou proležel v posteli
To tedy slyším poprvé, že fena je rychleji vyvenčená pes. To jsem vážně nevěděla. Vždycky jsme měli psy a tak nějak k těm fenám netíhnu, ale je to jen v mé hlavě, že psy jsou lepší. Prostě zvyk...s tím, že bude kousat všechno okolo, nedejbože rušit sousedy když už bude doma sám, to mě právě docela děsí...vím že ti naši BB co jsem zažila, tak kopali na zahradě obří díry, nechat boty před dveřma nešlo...ale zase z toho vyrostli. No a jak říkáte, zdržet se někde nejde a mít psa s sebou a potřebovat si něco zařídit, tak taky ne všude můžou se mnou...ten BB co jsem si ho vycvičila byl na mě tak závislý, že se jednou přítelovi vyvlékl z obojku a letěl za mnou přes silnic, jen veliké štěstí, že zrovna nic nejelo..z toho mám taky trochu obavu.
lodenka333
napsal(a):
To tedy slyším poprvé, že fena je rychleji vyvenčená pes. To jsem vážně nevěděla. Vždycky jsme měli psy a tak nějak k těm fenám netíhnu, ale je to jen v mé hlavě, že psy jsou lepší. Prostě zvyk...s tím, že bude kousat všechno okolo, nedejbože rušit sousedy když už bude doma sám, to mě právě docela děsí...vím že ti naši BB co jsem zažila, tak kopali na zahradě obří díry, nechat boty před dveřma nešlo...ale zase z toho vyrostli. No a jak říkáte, zdržet se někde nejde a mít psa s sebou a potřebovat si něco zařídit, tak taky ne všude můžou se mnou...ten BB co jsem si ho vycvičila byl na mě tak závislý, že se jednou přítelovi vyvlékl z obojku a letěl za mnou přes silnic, jen veliké štěstí, že zrovna nic nejelo..z toho mám taky trochu obavu.
Tak já si psa beru všude, naučila jsem ho čekat v autě když nemůže semnou, teď to jde, ale v létě to nepůjde. JInak k tomu kousání - okusovat všechno vám bude každé štěně. Chce to hodně hraček na kousání - my musíme vybírat extra odolné, všechno zničí. A pořádně unavit, fyzicky i psychicky, ale tu potřebu kousat to štěně prostě mít bude.
Uplne jednoduche.fena neznackuje.teda nektere ano, moje taky, ale spis kdyz jdeme do lesa atd.ale jejich prirozenost je vypustit naraz plnou nadrz.zatimco pes po trosskach znackuje teritorium a cmucha.
Jinak pes a fena.. pes je povetsinou takovy vic extrovert, vsechno je huraa a supeeer. A fena je mi prijde takova citlivejsi a vic koumak.. ale ce svuj prospech
nexxi
napsal(a):
Uplne jednoduche.fena neznackuje.teda nektere ano, moje taky, ale spis kdyz jdeme do lesa atd.ale jejich prirozenost je vypustit naraz plnou nadrz.zatimco pes po trosskach znackuje teritorium a cmucha.
Jinak pes a fena.. pes je povetsinou takovy vic extrovert, vsechno je huraa a supeeer. A fena je mi prijde takova citlivejsi a vic koumak.. ale ce svuj prospech
Tak teda nevím, pes zatím čůrá jako fenka, nezvedá nohu a neznačkuje. Ale staršího psa máme na chodbě a když potřebuje vyvenčit tak si řekne, pustíme ho - on dojde dozadu k plůtku, zvedne nohu, vypustí toho fakt hodně a běží zpátky domů
V naší zemi je spousta městských myslivců, kteří žijí na sídlišti i se svým psem či psy. Soused měl v bytě například dva křepeláky. Známá například v bytě chová irské setry a když jsem byl malý, tak jsme navštěvovali přátele našich, kteří měli ve 2+1 dva basety. Ostatně i já sám chovám v bytě (zahradu sice mám, ale ne přímo u domu) lovecké plemeno. Ze jmenovaných jednoznačně největší. AD.
marcelaamax
napsal(a):
Tak teda nevím, pes zatím čůrá jako fenka, nezvedá nohu a neznačkuje. Ale staršího psa máme na chodbě a když potřebuje vyvenčit tak si řekne, pustíme ho - on dojde dozadu k plůtku, zvedne nohu, vypustí toho fakt hodně a běží zpátky domů
Tak mne znackuji obe fenky, ale je pravda, ze jedna z nich kdyz chce ven si zavrci, ja ji pustim, vykona vse a vali domu.Se psem delame jak tomu rikam "rajony".Ale kdyz prsi, coz on nesnasi vylije kanystr primo u domu.
Lexaurin
napsal(a):
Tak mne znackuji obe fenky, ale je pravda, ze jedna z nich kdyz chce ven si zavrci, ja ji pustim, vykona vse a vali domu.Se psem delame jak tomu rikam "rajony".Ale kdyz prsi, coz on nesnasi vylije kanystr primo u domu.
Jojo já myslím, že poznají ten rozdíl, když se jde jen venčit.

Proč si lidé stále pořizují psy když s nimi nechtějí dělat to pro co jsou určeni. proč si kupovat barváře a přetvářet ho na bytového mazlíka? Copak není dost jiných vhodnějších plemen ?Hodně mě zaráží že zadavatelka měla barváře u rodičů, jestli píše pravdu tak občas i lovecky využívané, a přesto chce takovému psovi jeho přirozenost odepřít a udělat z něj panelákového gaučáka. Lovecký pes je štastný když má příležitost uplatnit svoje schopnosti, netvrdím že nemůže žít v bytě, ale musí mít to co potřebuje, a to je jeho práce. Kdo někdy viděl loveckého psa při práci v lese, ten to snad chápe, kdo neviděl těžko pochopí a bude si pořád opakovat že mu to nahradí běhání u kola, agility apod.
napsal(a):
Proč si lidé stále pořizují psy když s nimi nechtějí dělat to pro co jsou určeni. proč si kupovat barváře a přetvářet ho na bytového mazlíka? Copak není dost jiných vhodnějších plemen ?Hodně mě zaráží že zadavatelka měla barváře u rodičů, jestli píše pravdu tak občas i lovecky využívané, a přesto chce takovému psovi jeho přirozenost odepřít a udělat z něj panelákového gaučáka. Lovecký pes je štastný když má příležitost uplatnit svoje schopnosti, netvrdím že nemůže žít v bytě, ale musí mít to co potřebuje, a to je jeho práce. Kdo někdy viděl loveckého psa při práci v lese, ten to snad chápe, kdo neviděl těžko pochopí a bude si pořád opakovat že mu to nahradí běhání u kola, agility apod.
To jste mi připoměla, když jsem nedávno u veterináře potkala starší paní s výmarem, paní sama měla problém s pohybováním a stěžovala si, jakej je to raubíř, že jí doma všechno ničí a že jí to určitě dělá naschvál...řikala jsem jí, že se asi nudí a ona že se přece nemůže nudit, protože je s ní doma a má tam svoje hračky...dál už sem se s ní nebavila...
Jinak jako já jsem vyrsůtala třeba s basetem, kterej taky nebyl lovecky vedenej. Ale to bylo něco jinýho...Do tý doby jsme doma měli samý voříšky a rodiče o psech nic moc nevěděli...Baseta jsme si nepořídili cíleně, že by jsme to plemeno chtěli, ale když mu byl asi rok, tak jsme ho zachránili ze špatných podmínek - bylo ho rodičům prostě jen líto, vůbec neuvažovali nad psem, ale když jim známý řekl, že ho má v Praze vy bytě doktorka, která je skoro pořád v nemocnici a pes tam zůstává sám a trpí, tak si ho vzali. Chodili jsme s ním na dlouhé procházky do přírody, miloval plavání a byl to skvělej pes, určitě se u nás měl líp, než zavřenej v Praze v bytě. I když se mi tohle plemeno strašně líbí, asi právě proto, že jsem s ním vyrůstala - tak bych si ho nepořídila, a to z toho důvodu, že se loveckému výcviku nechci věnovat, a když vím, o co by ten pes přicházel, asi by mi to bylo líto.
napsal(a):
Zcela souhlasím! Vůbec nechápu, co nutí lidi dělat bytové mazlíky ze psů, kteří byli vyšlechtěni pro úplně jiné poslání - copak není dost společenských plemen? Jedna moje známá měla v paneláku malamuta, nakonec ji pes donutil se odstěhovat alespoň do baráku, ale i tak prostě nechápu! Když nechci dělat saňový sport, tak si prostě malamuta nekoupím - byť by se mě sebevíc líbil. Jenže lidi jsou sobci - on se jim ten pes tak líbí, tak ho prostě musí mít. Ale jestli je bernardýn šťastnější v bytě na sídlišti nebo na horské chatě, to nikdo neřeší.
koňadra
napsal(a):
Zcela souhlasím! Vůbec nechápu, co nutí lidi dělat bytové mazlíky ze psů, kteří byli vyšlechtěni pro úplně jiné poslání - copak není dost společenských plemen? Jedna moje známá měla v paneláku malamuta, nakonec ji pes donutil se odstěhovat alespoň do baráku, ale i tak prostě nechápu! Když nechci dělat saňový sport, tak si prostě malamuta nekoupím - byť by se mě sebevíc líbil. Jenže lidi jsou sobci - on se jim ten pes tak líbí, tak ho prostě musí mít. Ale jestli je bernardýn šťastnější v bytě na sídlišti nebo na horské chatě, to nikdo neřeší.
Tak myslím, že ten byt by až tolik nevadil, kdyby ten pes měl to co potřebuje, ale já osobně bych si lovecké plemeno nepořídila když se tomu nechci věnovat. Ale haskouni, malamuti, bernardýni a pastevci - ty mi do bytu fakt nesedí.
Přesně tak, taky jsem si myslela, že psovi stačí i jiné aktivity než lov a je šťastný.Není!
Když jsem měla možnost vidět svého ohaře, jak loví, byl to nepopsatelný pohled.V tu chvíli jsem si uvědomila, že lovecký pes bez lovu je chudák.Rozhodně může žít v bytě, to bez diskuze, ale s patřičným upotřebením.Kdo neviděl, nepochopí..., byla jsem úplně stejná.
Clayton
napsal(a):
Přesně tak, taky jsem si myslela, že psovi stačí i jiné aktivity než lov a je šťastný.Není!
Když jsem měla možnost vidět svého ohaře, jak loví, byl to nepopsatelný pohled.V tu chvíli jsem si uvědomila, že lovecký pes bez lovu je chudák.Rozhodně může žít v bytě, to bez diskuze, ale s patřičným upotřebením.Kdo neviděl, nepochopí..., byla jsem úplně stejná.
Jsem ráda, že se ozval někdo, kdo to přímo takhle se svým psem měl, třeba to zadavatelce pomůže v rozhodování a nakonec se poohlídne po jiném plemenu
Ještě mě napadlo, jednou tady někdo psal krásný příklad s koňmi:
Lovecký pes bez lovu je jako když si pořídíte plnokrevníka a budete na něm vozit děti na pouti...Myslím, že k tomu není co dodat.
Koňadra:Seveřani v garsonkách, které majitelé venčí na flexi 3x denně kolem baráku, je kapitola sama pro sebe, souhlasím s Vámi.
lodenka333 "Zajímá mě jací jsou HB? Hodně podobní BB? Nikdy jsem žádného snad ani neviděla naživo... Z fotek vím, že jsou robustnější, ale co se týče povahově, velká neznámá..."
HB, kterého jsem zmínil, je fenka, cca 4 roky a vidívám ji docela často, takže nějaký dojem už na mě udělala. Jiného HB takto blízce neznám, tak to prosím neberte absolutně. Ve zkratce pes v pohodě, doma je samozřejmě miláček rodiny . Venku má kotec, boudu (tam ale nežije), je doma + výběh přes garáž na zahradu, takže kdykoliv možnost volby. Co tam jsem, tak spí v košíku v obýváku a když se venku něco šustne, pádí hlídat. To je to, co mě na ní docela překvapilo - hlídání ukázkové (tedy štěkání, myslím, že nijak razantně by nezasáhla), neunikne jí nic.
Další věc je poslušnost - stále na volno i v lese, super přivolání i od zvěře, když se jí nechá volno a vyrazí, návrat je do pár minut. Na pánovi závislák, dá se říct.
Má samozřejmě i nějaké to minus, např. miska se žrádlem je její a nedělí se s nikým, ani s pánem. Což u nás je sice taky (mám SAO), ale mě odevzdá misku kdykoliv . Se psy i fenami je o.k., spíš by řešila cizince na svém území (moji ruku už si taky jednou chtěla půjčit, když jsem ji nedával maso podle jejích představ).
Co se týká vzhledu - mohutnější, než BB je, a to o dost, tipuju, že má 35kg min., fenka BB je proti ní drobek.
Psa BB co znám, tak ten sice štěká, ale nepouští takovou "hrůzu" a nakonec je vítací. Zato mnohem ostřejší na zvířata i na psy (se psem už k němu na zahradu nemůžu, můj SAO si ho nevšímá, ale i tak by měl hodně rychle BB v kožichu a to bych potom nerad řešil).
Shrnuto, je to o individuálním jedinci + o tom, jak si ho vychováte. Každý pes je skvělý (min. v něčem) a každý má i své zápory. Ještě k tomu "pachu", který jste zmínila: Mě psi nijak nesmrdí, pokud se udržují v relativní čistotě a pořádku a věřím, že pokud ho budete mít v bytě, nebudete mít problém. Nicméně fenky obecně mají typického psího pachu méně (možná stojí za to, přidat do úvahy pes vs. fena).

Lodenka333, to je hodně o temperamentu konkrétního jedince, takže si dát pozor při výběru toho konkrétního štěněte - do bytu bych vždycky sáhla po kliďasovi.

Clayton
napsal(a):
Přesně tak, i já sem byla stejná, měla sem dva lovecké psy bez pp, ne sice v bytě ale nepracovalo se s nimi. Cvičila sem je měli dostatek pohybu, běhání, plavání ale nikdy neměli příležitost dělat to pro co opravdu byli. Ted mám psa s pp a děláme to pro co se narodil, kdo psa při práci neviděl ten to, opravdu nepochopí.Jinak v bytě může být, proč by nemohl.
marcelaamax
napsal(a):
No, nemám nic proti loveckým psům v bytech, ale za mě teda prostě bych si loveckého psa pořídila jen pokud bych ho chtěla lovecky využívat. Je tolik společenskejch plemen, tak proč si brát do bytu jako mazlíka lovecké plemeno? Co třeba se poohlídnout v útulku po nějakém?
Např. Labrador, Zlatý retrívr, Dalmatin, Jezevčík, Bígl, Ridgeback, Kokršpaněl, teriéři aj. jsou lovecká plemena běžně chovná v bytě. Málo který pes má lovecké vyžití Takže i pes loveckého plemene může být v bytě pokud má dostatek "zaměstnání". Spíš bych řekla že hladkosrstému plemeni bude v bytě lépe než venku.

awake
napsal(a):
Např. Labrador, Zlatý retrívr, Dalmatin, Jezevčík, Bígl, Ridgeback, Kokršpaněl, teriéři aj. jsou lovecká plemena běžně chovná v bytě. Málo který pes má lovecké vyžití Takže i pes loveckého plemene může být v bytě pokud má dostatek "zaměstnání". Spíš bych řekla že hladkosrstému plemeni bude v bytě lépe než venku.
Tak zrovna bígla bych vynechala úplně, bígl je pes který je bez loveckého využití hodně neštastný, je to honič. Proto potkáváme po sídlištích tolik agresivních zdrhacích bíglů kteří nikdy nebyli puštěni z vodítka, protože si je lidi pořídili jako společenského líbivého psíka do bytu. To samé retrívři, hlavně labradoři jsou velice aktivní, temperamentní psi a pokud nedostanou dostatek vyžití stane se z nich agresivní demoliční tvor a nebo líné přetloustlé prase co sotva chodí. U nich se dá lovecká práce nahradit prací s dummy, ale kdo dělá tohle dělá většinou i lovečinu. A kdo tohle dělat nechce tak by si ho rozhodně pořizovat neměl. U teriérů jde o to jací teriéři, teriér je třeba i vestík nebo jorkšír, ale třeba jagteriéra, border teriéra apod určitě ne.U jezevčíků a kokrů s pp tohle platí taky, ti bezpapíráci co lovecké vlohy už ztratili se nedají označit jako plemeno.Dalmatin a ridgeback je trošku o něčem jiném, to nejsou ti praví lovečtí psi, spíš bych je zařadila něco mezi společenskými a sportovními plemeny.
awake
napsal(a):
Ano ja rikam ze muzou byt v byte, a treba to I vyjde, a pes bude I bez toho zamestnani v pohode, ale kdyz je tolik plemen tak ja bych do toho proste nesla. Jinak jak jste psala o jezevcicich, retrivrech atd. Tak mysllim ze to plati u tech psu s pp, u tech bez pp uz to podle me za tu radu generaci nejak vymizelo.

marcelaamax
napsal(a):
Ano ja rikam ze muzou byt v byte, a treba to I vyjde, a pes bude I bez toho zamestnani v pohode, ale kdyz je tolik plemen tak ja bych do toho proste nesla. Jinak jak jste psala o jezevcicich, retrivrech atd. Tak mysllim ze to plati u tech psu s pp, u tech bez pp uz to podle me za tu radu generaci nejak vymizelo.
Bohužel to co potkáváme na sídlištích jsou většinou psi bez pp a tam už se to ani nedá nazývat jezevčík nebo retrívr, jsou to prostě kříženci. Také se mě stává že se se mnou lidi téměř hádají že můj pes přece nemůže být labrador s pp, protože je malej a já sem přece blbá protože labradora mají přece oni samozřejmě že tihle psi bez pp se potom chovají jinak a ty lovecké a pracovní vlohy mít nemusí.
napsal(a):
Bohužel to co potkáváme na sídlištích jsou většinou psi bez pp a tam už se to ani nedá nazývat jezevčík nebo retrívr, jsou to prostě kříženci. Také se mě stává že se se mnou lidi téměř hádají že můj pes přece nemůže být labrador s pp, protože je malej a já sem přece blbá protože labradora mají přece oni samozřejmě že tihle psi bez pp se potom chovají jinak a ty lovecké a pracovní vlohy mít nemusí.
Jojo jednoho takoveho retrivra bez pp mam doma povahu retrivra ale nema ani nahodou. Je takovy samostatny, ma svoji hlavu, mazlit se bude jen kdyz on bude chtit, vycvik byl taky slozitejsi, nikdy ho nebavilo aportovani a hlidal tak, ze nekolikrat zname, ktere na dvur vlezli kousnul. Z toho duvodu uz bych si pss bez PP neporidila (to radsi voriska). Ale zrovna u retrivra bych rekla, ze se da najit chovka, kde budou mit stenata po rodicich a I nekolik generaci zpatjy jen spolecensky vedeny, a tam jim bude treba stacit plavani, aportovani, dummy. Ale u toho barvare mi to prijde pro psa malo.
Já s Vámi souhlasím plemena by se neměla degenerovat. Každý nechť si pořídí takového psa, který se k němu hodí nejvíce a cítí, že by to vzhledem k jeho poslání mohlo mezi nimi ideálně fungovat. Například u teriérů typu bull se očekává, že s nimi bude sportovat, u ohařů se předpokládá, že jejich majitel má blízko k výkonu práva myslivosti. Vážení spoludiskutující, mne rovněž zaráží, když potkávám po městě maminky s kočárkem a maďarskou vizslou na vodítku. Nemám nic proti tomu, aby tento pes žil v bytě. Existuje spousta městských myslivců. Ale schopnost tohoto psa musí být podporována alespoň v aktivitách, které posilují jeho vrozené vlohy. Jinak plemeno zdegeneruje. To samé bulteriér. Jedno z nejodvážnějších zvířat na světě vůbec. Ještě před dvaceti lety překrásné funkční zvíře. Dnes tři čtvrtiny chovných(sic!) zvířat neodpovídají standardu. Tohle chceme? Nejde ani tak o to, kde je pes bytem, protože pes je fixován na svou smečku, ale jakým aktivitám se venku s pánem věnuje.
marcelaamax
napsal(a):
No, nemám nic proti loveckým psům v bytech, ale za mě teda prostě bych si loveckého psa pořídila jen pokud bych ho chtěla lovecky využívat. Je tolik společenskejch plemen, tak proč si brát do bytu jako mazlíka lovecké plemeno? Co třeba se poohlídnout v útulku po nějakém?
Mám maďarské ohaře. Vždy v bytě. Lovečinu neděláme, ovšem s tím, že se psy jsme víc venku než doma a mají základy "loveckého výcviku" - kvůli jejich ovladatelnosti, spolehlivosti a tomu, aby dostali možnost uspokojit své vlohy. Ty uvozovky jsou tam proto, že pes nehledá kupř. střelenou zvěř, ale hledá prostě pohozený aport, mají naučené vysílání do stran na prohledávání, pro aporty, totéž se učí i ve vodě. Děláme trochu stopování - vlečku. Mají perfektní vystavování, skvělou ovladatelnost. Jsou spokojení. Jde to, jen tomu člověk musí věnovat spoustu času. V současnosti mám v bytě ty ohaře dokonce dva. Jsou naučení na to být doma sami ( i každý zvlášť), nic neničí, doma spokojeně chrápou a čerpají síly na to, abychom mohli řádit, až přijdu domů. Ráno mají svou dlouhou procházku, žádný oběhnutí baráku, kdy si hrajeme, lehce pocvičíme. S oběma. Odpoledne jsme v polích, večer v civilizaci.
Zrzavci
napsal(a):
Mám maďarské ohaře. Vždy v bytě. Lovečinu neděláme, ovšem s tím, že se psy jsme víc venku než doma a mají základy "loveckého výcviku" - kvůli jejich ovladatelnosti, spolehlivosti a tomu, aby dostali možnost uspokojit své vlohy. Ty uvozovky jsou tam proto, že pes nehledá kupř. střelenou zvěř, ale hledá prostě pohozený aport, mají naučené vysílání do stran na prohledávání, pro aporty, totéž se učí i ve vodě. Děláme trochu stopování - vlečku. Mají perfektní vystavování, skvělou ovladatelnost. Jsou spokojení. Jde to, jen tomu člověk musí věnovat spoustu času. V současnosti mám v bytě ty ohaře dokonce dva. Jsou naučení na to být doma sami ( i každý zvlášť), nic neničí, doma spokojeně chrápou a čerpají síly na to, abychom mohli řádit, až přijdu domů. Ráno mají svou dlouhou procházku, žádný oběhnutí baráku, kdy si hrajeme, lehce pocvičíme. S oběma. Odpoledne jsme v polích, večer v civilizaci.
Jo tohle beru, ale u zadavatelky mi prislo, ze chce psa vylozene jen jako mazlika.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2
Proti gustu...
Sama za sebe si myslím, pokud se dá psovi dostatečné vyžití, pes nebude strádat, tak proč by ne?
Ale opravdu to chce čas a psa umět zaměstnat - makat s ním
Jen ať to nedopadne tak, že se pes bude šíleně nudit a začne demolovat byt a pak se přijdete zeptat do zveráku, zda nemám košík, aby ho pes mohl mít celou dobu na tlamě, když budete mimo barák... (bohužel i tak dopadá lovecké plemeno v bytě)...
Pro zadavetelku - píšete, že vás to napadlo... já si myslím, že to nebyl okamžitý nápad, ale hlodá to ve Vás už hodně dlouho, a jste vlastně rozhodnutá... Jenom potřebujete malé dokopnutí... Takže - jestli jste rozhodnutá, a víte, že dokážete zabavit loveckého psa, jste si jistá, že nechcete gaučáka, směle do toho!
Zadavatelka: reaguji tak nějak na všechny odpovědi...npořizuji si ho jako gaučáka a, mazlíčka, jen na dívání a pohlazení...sháním parťák, který se mnou bude trávit hodně času, bude se mnou hodně venku protože jsem aktivní člověk a miluji (nejen) dlouhé vycházky v lese. Co se týče využití psa - vzhledem k tomu, že chci psa s PP, budu uvažovat i o barvářškých zkouškách, věnovat se psovi i takhle, vzhledem k tomu že to bude opravdu jenom můj pes, tak by semmi líbilo se s ním i takhle nějak, zabavit, a naučit i sama sebe něco nového (věnovala jsem se tomu vždy jen hooodně okrajově - myšleno zrovna stopování). Stejně pokud si ho budu pořizovat tak ych asi raději počkala na lětí kdy budu mít tři měsíce volno a mohla bych se štěněti věnovat hodně intenzivně, než si zvykne, na mě, na byt, na denní režim atp., a ž v zimě začne škola a práce aby to zvládal...
lodenka333
napsal(a):
Zadavatelka: reaguji tak nějak na všechny odpovědi...npořizuji si ho jako gaučáka a, mazlíčka, jen na dívání a pohlazení...sháním parťák, který se mnou bude trávit hodně času, bude se mnou hodně venku protože jsem aktivní člověk a miluji (nejen) dlouhé vycházky v lese. Co se týče využití psa - vzhledem k tomu, že chci psa s PP, budu uvažovat i o barvářškých zkouškách, věnovat se psovi i takhle, vzhledem k tomu že to bude opravdu jenom můj pes, tak by semmi líbilo se s ním i takhle nějak, zabavit, a naučit i sama sebe něco nového (věnovala jsem se tomu vždy jen hooodně okrajově - myšleno zrovna stopování). Stejně pokud si ho budu pořizovat tak ych asi raději počkala na lětí kdy budu mít tři měsíce volno a mohla bych se štěněti věnovat hodně intenzivně, než si zvykne, na mě, na byt, na denní režim atp., a ž v zimě začne škola a práce aby to zvládal...
V tom případě bych řekla, že není důvod, proč si hafana nepořídit..máte to vcelku promyšlené.
Já mám třeba v bytě tři psy - xbulla, evropského saňového psa a huskyho. Jo, kdekdo se chytne za hlavu ale tak nějak se stalo.. konkrétně huskoun je pořízený z útulku, byl plánovaný na zahradu, ale jelikož je od malička od svých původních majitelů zvyklý v bytě, venku dělal brajgl a sousedé nebyli zrovna nadšeni, a vlastně ani ten chudák pes. Takže sotva co se se zbytkem smečky oťukali, už byl doma a je spokojený a šťasný. Denně mají spoustu pohybu, běháme, jezdíme v zápřahu, děláme to nač jsou určení. Doma jsou potom klidní hodní a odpočívají, kolikrát o nich ani nevím, každý se uklidí na své oblíbené místo a spí . Jen tedy úklid musí být častěji, ale nic, co by se nedalo zvládnout.. a samozřejmě netopit jako blázni, což mě osobně vůbec nevadí
lodenka333
napsal(a):
Jak jsem psala, mám a měla jsem více barvářů u rodičů. Více ménně si byli povavhově dost podobní. Ten, kterého máme momentálně lovecky využíván není, jestli mu jednou do roka nakapeme krev ( a ještě k tomu od divočáka, ke které vůbec není určený) tak je to moc. A nemám vůbecc pocit, že je nešťastný. Co se týče poslušnosti - když byl mladý, občas v lese utekl, někdy se vrátil i po pěti minutách. Byl to první pes, kterému jsem se (hlavně díky věku) začala posléze věnovat. Dnes vodítko nepotřebuji, zvládá perfektně povel ke mně, jít na povel u nohy, v lese chodí na volno, odvolatelný perfektně, pokud narazíme na zvěř, také ho bez problému dovolám. takže na prcházky na volno nevím proč bych měla zapomínat, stačí se psovi důsledně věnovat. Problém byl štěkání na psy u plotu - tam jedině není dovolaní 100% ale i tak jsem hodně pokročili. A mazlíček? Většího mazla jsem nezažila, stejně tak i minulí psi, takže ne náhoda. A co se týče stěkotu, má výšky že to bodá do uší než hluboký nepříjemný hlas ;-) takže naše zkušenosti s BB jsou asi dost rozdílné.
Proč si tedy tohohle psa nevezmete do toho bytu? Očividně je to ideální bytový pes, který vyrostl na zahradě. V bytě určitě nebude štěkat u plotu, kde jedině nemá odvolání na 100%. A ještě je na Vás hodně fixovaný.
Fiona.Praha
napsal(a):
Proč si tedy tohohle psa nevezmete do toho bytu? Očividně je to ideální bytový pes, který vyrostl na zahradě. V bytě určitě nebude štěkat u plotu, kde jedině nemá odvolání na 100%. A ještě je na Vás hodně fixovaný.
Má pochybnosti.Dobře ví, že to nebude ideální, ale chce ''poplácat po rameni'', tj.odpovědi typu:On si zvykne.Nevadí, že ho nebudeš lovecky využívat.atd...
Kdyby si byla jistá tím, že pes nebude trpět, koupí si ho a nebude se ptát na fóru...
Co ty dva poslední přispěvky jsou za hloupost? Potřebujete si rýpnout, co ;-) tohoto konkrétního psa si nevezmu protože je mu osm let, na zahradě žije celý život, má tam parťáka, zvyklý si celý den chodit po venku jak se mu zachce a já mu to na stará kolena nebudu brát a předělávat ho na byt. Takže to by opravdu ideální nebylo. Můj dotaz nebyl proto, abych se ujistila, že nebude trpět, ale protože psa v bytě jsem NIKDY neměla a nevím, co to obnáší (základy ano, ale pár věcí mi tu lidi připomněli si uvědomit). Na poznámku se štěkáním odpovídat nebudu, melete z cesty.
Kerebpanda

XXX.XXX.168.87
Můžu se zeptat? Jaké plemeno střední i velikosti třeba 45-54cm bude do bytu nejvhodnější? Chodím do školy kde budu někdy i 9 h? Nebude pro mě problém ji venku utahat na 1h-2 h a klidně ji pustim muziku z rádia a bude mit hromadu hracek vetsinou bude doma s mamkou ktera chodi do prace talze by nebyl sam doma ale kdyby mela rani tak by sam byl jen 6 7 h (dekuju za odpověď)

Kerebpanda
napsal(a):
Můžu se zeptat? Jaké plemeno střední i velikosti třeba 45-54cm bude do bytu nejvhodnější? Chodím do školy kde budu někdy i 9 h? Nebude pro mě problém ji venku utahat na 1h-2 h a klidně ji pustim muziku z rádia a bude mit hromadu hracek vetsinou bude doma s mamkou ktera chodi do prace talze by nebyl sam doma ale kdyby mela rani tak by sam byl jen 6 7 h (dekuju za odpověď)
Záleží, co od psa očekáváš. Jakej má být povahově.