Dva psi na jedné zahradě

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Jan86

13.12.2015 22:10
Jan86

XXX.XXX.145.72

Zdravím, chci se zeptat, jestli je možné, že by si na sebe zvykli dva dospělí psi. Chceme s přítelkyní společné bydlení u mě, ona má bernského salašnického, my máme doma středoaziata. Vím, že to může být problém, ale přesto, jestli existuje nějaká cesta, jak by to šlo udělat, ona toho svého nemůže nechat doma.
Už jsme byli vícekrát se psy na procházce, bylo to docela o.k., jen nevím jak na to u nás doma. Můj pes ma 2 roky a měsíc, její má 5 a je fakt klidný, nekonfliktní, prostě mazel. Náš pes je taky klidný, ale nic si nenechá a vím, že problém může nastat. Ale zase si říkám, jestli ho starší klidný pes prostě neusadí tím klidem a taky věkem, můj je v podstatě mlaďoch ještě, že by ho respektoval jako staršího.
Máte někdo zkušenost?

13.12.2015 22:15
marcelaamax

XXX.XXX.141.4

Jan86 napsal(a):
Zdravím, chci se zeptat, jestli je možné, že by si na sebe zvykli dva dospělí psi. Chceme s přítelkyní společné bydlení u mě, ona má bernského salašnického, my máme doma středoaziata. Vím, že to může být problém, ale přesto, jestli existuje nějaká cesta, jak by to šlo udělat, ona toho svého nemůže nechat doma.
Už jsme byli vícekrát se psy na procházce, bylo to docela o.k., jen nevím jak na to u nás doma. Můj pes ma 2 roky a měsíc, její má 5 a je fakt klidný, nekonfliktní, prostě mazel. Náš pes je taky klidný, ale nic si nenechá a vím, že problém může nastat. Ale zase si říkám, jestli ho starší klidný pes prostě neusadí tím klidem a taky věkem, můj je v podstatě mlaďoch ještě, že by ho respektoval jako staršího.
Máte někdo zkušenost?

Muzou byt v pohode, a taky nemusi to zalezi na povahach jedincu..a co treba rozdelit dvur a v dobe nepritomnosti je oddelovat?

13.12.2015 22:21
milannn

XXX.XXX.90.222

Jan86: Ale zase si říkám, jestli ho starší klidný pes prostě neusadí tím klidem a taky věkem, můj je v podstatě mlaďoch ještě, že by ho respektoval jako staršího.

Ano, mám zkušenost. "Neusadí klidem?" "Respektoval jako staršího?"
Pokud máte SAO v povaze, usazovat se rozhodně nenechá a respektovat nebude nikoho cizího. To, co píšete, je nemožné. Leda by ten BSP byl totálně submisivní pes.

Uživatel s deaktivovaným účtem

14.12.2015 04:57

Kdyby šlo o jiné plemeno než SAO řekla bych že si časem zvyknou. Takhle si to moc nemyslím. Bez dozoru bych je rozhodně nenechávala, mohlo by to špatně skončit.

14.12.2015 07:40
lesnížínka

XXX.XXX.178.38

Nemám s pastevci zkušenost, ale co tak slyším, nesnesou jiné psy. Osobně..ani bych se nepokoušela a neriskovala tak život berňáka. SAO je zrovna ve věku, kdy dospívá a rozhodně si bude chtít berňáka podřídit. Ten se možná nechá, na nich by většinou mohl dříví štípat. Ale obávám se, že jakmile by projevil nepodřízenost, byl by velký průšvih. Ale jsou to opravdu jen mé dohady nevím, jak tito psi fungují třeba ve dvojici, jde li to, mohlo by to jít i s berňákem, jen to zvykání si na sebe bude mnohem rizikovější, než kdyby spolu vyrůstali. Sousedé mají KAO, psa a fenu, ale museli je navždy oddělit každého na jiný dvorek, protože se jim v době dospívání rvali do krve, což já jsem nějak nedokázala pochopit, jelikož mí velcí psi spolu vyrostli a žili naprosto bezproblémově.

Neregistrovaný uživatel

14.12.2015 09:15
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7

Jan86 napsal(a):
Máte někdo zkušenost?

Myslím si, že SAO jiného dospělého psa samce na SVÉM pozemku tolerovat nebude, a udělá s ním krátký proces. Ono je to dost rozdíl seznámit psy venku na "území nikoho", a dotáhnout středoasiatovi na JEHO dvůr vetřelce. Já bych tohle ani nezkoušela.

Neregistrovaný uživatel

14.12.2015 10:18
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.143.0

Mám pastevce, Berňáka a BŠO.
Všichni žijí v jednom kotci na jedné zahradě, ALE Pastevec k nám přišel jako roční pes, Berňákovi v tu dobu bylo 6 let. A srovnali se - ale opravdu jen proto, že pastevec byl ještě "štěně". A taky proto, že jsem mu hned z kraje ukázala, jak se u nás bude chovat.
Smečka mi normálně funguje..

K tvému dotazu...
SAO dospívá a v tomhle věku docela pochybuji o tom, že by Berňáka vzal za kámoše.
Leda zkusit pomalu seznamovat - Berňáka si vzít do baráku, jakmile se půjde Berňák venčit na zahradu, tak SAO zavřít do kotce a opačně. Pokud oba na zahradě, tak SAO dát koš.
Vidim to jako riskantní, povést se to může (ono hodně záleží na povaze SAO a podle písmenek těžko hodnotit) ale taky nemusí...
Každopádně lepší vzít SAO a berňáka ven, seznámit je tam a už venku uvidíte, zda sou schopni se venku tolerovat, pokud ano, psiska bych střídala na zahradě a v kotci, a až bych viděla, že vše je v pohodě, tak bych se zkusila na zahradu pustit oba. Pokud SAO po Berňákovi půjde, jak slepice po flusu (venku i na zahradě), tak bych to nezkoušela...

Neregistrovaný uživatel

14.12.2015 10:24
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.143.0

lesnížínka napsal(a):
Nemám s pastevci zkušenost, ale co tak slyším, nesnesou jiné psy. Osobně..ani bych se nepokoušela a neriskovala tak život berňáka. SAO je zrovna ve věku, kdy dospívá a rozhodně si bude chtít berňáka podřídit. Ten se možná nechá, na nich by většinou mohl dříví štípat. Ale obávám se, že jakmile by projevil nepodřízenost, byl by velký průšvih. Ale jsou to opravdu jen mé dohady nevím, jak tito psi fungují třeba ve dvojici, jde li to, mohlo by to jít i s berňákem, jen to zvykání si na sebe bude mnohem rizikovější, než kdyby spolu vyrůstali. Sousedé mají KAO, psa a fenu, ale museli je navždy oddělit každého na jiný dvorek, protože se jim v době dospívání rvali do krve, což já jsem nějak nedokázala pochopit, jelikož mí velcí psi spolu vyrostli a žili naprosto bezproblémově.

To je známka špatně fungující smečky...
Pokud se psi ve smečce řežou, je tam někde špatnej článek (nejčastěji v člověku).

Pastevci se s jinejma psama snesou, ale je to o jedinci, o výchově, o smečce, ale hlavně o majiteli...
Mám pastevce pohromadě se 2 psama a bitky se nekonají, na výstavě mi pastevec nikoho sežrat nechce (jo, jasně, občas zabublá, ale to je tak všechno), na venčících akcích se běžně vyskytují psy, ty taky nežere...

14.12.2015 10:26

No, za prvé dva psi nejsou smečka, a za druhé bude výrazně záležet na povaze konkrétního pastevce.

14.12.2015 10:51
aj

XXX.XXX.50.88

S SAO nemám zkušenosti, ale nedaleko nás fungovala CHS ( jako jedna z prvních). Všichni měli samostatné kotce, spolu se snesli pouze někteří a ti se dali pustit na společně na zahradu.

14.12.2015 10:57
lesnížínka

XXX.XXX.178.38

Wulfina - To je známka špatně fungující smečky...
Pokud se psi ve smečce řežou, je tam někde špatnej článek (nejčastěji v člověku).
- o tom vůbec nepochybuju, jelikož u nich v rodině nefunguje nic...
Zadavatel právě nenepsal, jak jeho SAO funguje doteď, jestli je dostatečně socializovaný, jestli s ním chodí ven, mezi psy(podle té popisované procházky snad ano?) nebo je to jen pes, který tráví život hlídáním zahrady...
U vás očividně psi fungují jinak, než většina pastevců, jsou normálně zařazení do smečky, nevím, jak to vyjádřit...jsou to prostě domácí psi, jako každé jiné plemeno. To se u této rasy, ale tak často nevidí..

14.12.2015 11:02
Ondrej967

XXX.XXX.148.130

Ja mám ten istý problém. O rok si chcem k mojej fenke salašníckeho psa kúpiť druhého psa - šteňa - fenku bandoga.

14.12.2015 11:06
marcelaamax

XXX.XXX.141.4

Ondrej967 napsal(a):
Ja mám ten istý problém. O rok si chcem k mojej fenke salašníckeho psa kúpiť druhého psa - šteňa - fenku bandoga.

Tak bandog taky zrovna není přátelské plemeno k jiným psům. Vím, že někde fungují dvě feny dobře, ale řekla bych, že je to horší než dva psy a když se pak do sebe pustěj, končí to hodně blbě. Buď bych je měla v době mé nepřítomnosti oddělené, nebo bych začala uvažovat nad pořízením psa a ne feny.

Neregistrovaný uživatel

14.12.2015 12:00
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.143.0

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
No, za prvé dva psi nejsou smečka, a za druhé bude výrazně záležet na povaze konkrétního pastevce.

Za třetí.. dva psi již smečka jsou...
Ve dvou už uvažují jinak než každej sám za sebe...

Neregistrovaný uživatel

14.12.2015 12:05
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.143.0

lesnížínka napsal(a):
Wulfina - To je známka špatně fungující smečky...
- o tom vůbec nepochybuju, jelikož u nich v rodině nefunguje nic...
Zadavatel právě nenepsal, jak jeho SAO funguje doteď, jestli je dostatečně socializovaný, jestli s ním chodí ven, mezi psy(podle té popisované procházky snad ano?) nebo je to jen pes, který tráví život hlídáním zahrady...
U vás očividně psi fungují jinak, než většina pastevců, jsou normálně zařazení do smečky, nevím, jak to vyjádřit...jsou to prostě domácí psi, jako každé jiné plemeno. To se u této rasy, ale tak často nevidí..

Znám plno pastevců, co fungují naprosto normálně po boku jiných psů... Nejsme výjimka...
Mě kavkazan také fungoval s ovčákama, šarplaninci (z chovky, odkud mám psa já) normálně fungují po boku čuvače, maremána, fundlanďanem,... Tady na fóru dobře známá Conie, má šarplaninky s krysaříkama...

Pastevec nemá problém žít s jiným plemenem (pokud ví, kam patří). Samozřejmě, že 2 psy - samci pastevci (1 plemeno - 2 psy KAO,2 psy SAO) může být problém (a ve většině je problém - proto dost často v chovkách maj oddělené kotce a na zahradu se spolu nejspíš nikdy nepodívají), ale pokud je to jedno plemeno a ještě pes a fena, tak tady selhává člověk...

A pokud pastevci druhé plemeno ustoupí, budou schopni spolu normálně fungovat...

14.12.2015 12:27
Ondrej967

XXX.XXX.148.130

marcelaamax napsal(a):
Tak bandog taky zrovna není přátelské plemeno k jiným psům. Vím, že někde fungují dvě feny dobře, ale řekla bych, že je to horší než dva psy a když se pak do sebe pustěj, končí to hodně blbě. Buď bych je měla v době mé nepřítomnosti oddělené, nebo bych začala uvažovat nad pořízením psa a ne feny.

Určite by sme chceli fenku. Vždy sme mali fenky a sme spokojní a je tam aj dosť veľký rozdiel vo veľkosti pri fene a pri psovi. Fena bandoga má okolo 40 kg a pes okolo 60 kg. Fenky sú aj prítulnejšie. smajlík

14.12.2015 12:27
kobylatko

XXX.XXX.45.44

Mám pastevce spolu s jezevčicí a Něm. špicem středním a kocourem a pohoda, žadný rvačky se nekonají.Kocour psovi normálka leze občas do misky jestli nemá náhodou něco lepšího a taktež žádný problém.

14.12.2015 12:39
marcelaamax

XXX.XXX.141.4

Ondrej967 napsal(a):
Určite by sme chceli fenku. Vždy sme mali fenky a sme spokojní a je tam aj dosť veľký rozdiel vo veľkosti pri fene a pri psovi. Fena bandoga má okolo 40 kg a pes okolo 60 kg. Fenky sú aj prítulnejšie. smajlík

Nejlepší bude, zeptat se v nějaké chovatelské stanici na soužití těchto plemen. Ale jelikož to v sobě má pitbula, tak bych řekla, že to moc v pohodě nebude.

14.12.2015 13:35
lesnížínka

XXX.XXX.178.38

Sousedé mají bandoga, kterého přivezli jako 4měsíční štěně ke kastrované bullce nějaké, moc se v nich nevyznám. Zpočátku ho mínila zabít ona(paní popisovala, jak ho drapla za krk a lomcovala s ním, takže ho museli zachraňovat) teď, když dospěl, se občas servou prý také, ale tipla bych, že je to jen pošťuchování, jinak by to dobře asi nedopadlo. Navíc...oni jsou vyhozeni na dvorku, žijjou jen sami pro sebe, z dvorku za celý život nevystrčí čenich, tak jako předchozí jejich pes...takže si myslím, že jsou i vděční jeden za druhého.

14.12.2015 20:19
conie

XXX.XXX.206.202

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Znám plno pastevců, co fungují naprosto normálně po boku jiných psů... Nejsme výjimka...
Mě kavkazan také fungoval s ovčákama, šarplaninci (z chovky, odkud mám psa já) normálně fungují po boku čuvače, maremána, fundlanďanem,... Tady na fóru dobře známá Conie, má šarplaninky s krysaříkama...

Pastevec nemá problém žít s jiným plemenem (pokud ví, kam patří). Samozřejmě, že 2 psy - samci pastevci (1 plemeno - 2 psy KAO,2 psy SAO) může být problém (a ve většině je problém - proto dost často v chovkách maj oddělené kotce a na zahradu se spolu nejspíš nikdy nepodívají), ale pokud je to jedno plemeno a ještě pes a fena, tak tady selhává člověk...

A pokud pastevci druhé plemeno ustoupí, budou schopni spolu normálně fungovat...

Prosím jen malá oprava - moje šarplaninka funguje bezproblémově s trpasličími pinči, německou pinčovou, čivavou, malým křížencem,4 kočkami apod. Krysaříky tedy nemáme...

14.12.2015 22:28
lavacca

XXX.XXX.164.49

lesnížínka napsal(a):

Máme už druhou kavkazačku a krom doby, kdy se spolu daly do křížku s druhou fenou /byly narozené jen 1 rok od sebe/, kdy mladší fena nechtěla uznat alfa postaven kavkazačky, je klid. A smečku máme nyní 6 psů - 4 feny a 2 psi (kastrovaní).

Osobně bych si už nepořídila feny od sebe méně než 3-4 roky. V tomhle rozsestupu totiž má vždy ta jedna navrch a nehádají se o alfa postavení. Např. nám stárla KAO a briardka, která je mladší o 5 let, bez sebemenších pranic převzala alfa postavení a je dál ve smečce klid.

Jinak tady máte foto, jak "krvelační" jsou KAO vůči ostatním psům. ´Jorkšírka ji běžně používá jako měkký pelíšek.

14.12.2015 22:35
lavacca

XXX.XXX.164.49

Jinak k zadavateli - největší otázka je, jak moc poddajný je pes přítelkyně. Ač je SAO mladší je u vás doma a hlavně do teď doma šéfoval a jen tak se toho vzdát asi nebude chtít... za mě seznamovat na neutrální půdě, pak přivézt oba z procházky a pak je nechávat na zahradě jen pod vaším dozorem. Pro začátek s košíky, kdyby náhodou něco, ať se vám neservou do krve... Jakmile byste šli ze zahrady pryč, tak oba zavřít do kotce. Opravdu oba, aby neměl ten puštěný pocit, že má převahu.

Teoreticky pokud je starší pes dobrák a nemá vládnoucí tendence, mělo by to proběhnout dobře. Ale taky se může stát, že se prostě doma nesnesou a budete muset střídat /tak jsme nakonec skončily po pár rvačkách naší KAO se špickou - ta o rok mladší, co měla pocit, že ona bude šéfovat a nějak si to nechtěla nechat od kavkazajdy vysvětlit. Oddělovali jsme takto 5,5 roku než nás špicka navždy opustila /rakovina/.

PS: Blbý u vás je, že máte 2 podobně velký psy a v té nejlepší síle. Tam může být opravdu problém, kdy nebude chtít ustoupit ani jeden... :(.

15.12.2015 07:47
lesnížínka

XXX.XXX.178.38

Nemyslím, že jsou pastevci psi krvelační, jen mají zakódováno bránit si to svoje. Pokud je to smečka psích kamarádů, koček, králíků a nevím čeho ještě...hlídá si tu. Prostě hlídá všechno, co má doma, to chápu, to ostatně také většina psů.

Neregistrovaný uživatel

15.12.2015 11:54
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.143.0

conie napsal(a):
Prosím jen malá oprava - moje šarplaninka funguje bezproblémově s trpasličími pinči, německou pinčovou, čivavou, malým křížencem,4 kočkami apod. Krysaříky tedy nemáme...

Jéé, omlouvám se, já sem si nemohla vzpomenout... A nebyla jsem si jistá, jestli si tu psala Pinč nebo krysařík... Omlouvám se...

15.12.2015 12:43
kobylatko

XXX.XXX.45.44

lavacca napsal(a):
Máme už druhou kavkazačku a krom doby, kdy se spolu daly do křížku s druhou fenou /byly narozené jen 1 rok od sebe/, kdy mladší fena nechtěla uznat alfa postaven kavkazačky, je klid. A smečku máme nyní 6 psů - 4 feny a 2 psi (kastrovaní).

Osobně bych si už nepořídila feny od sebe méně než 3-4 roky. V tomhle rozsestupu totiž má vždy ta jedna navrch a nehádají se o alfa postavení. Např. nám stárla KAO a briardka, která je mladší o 5 let, bez sebemenších pranic převzala alfa postavení a je dál ve smečce klid.

Jinak tady máte foto, jak "krvelační" jsou KAO vůči ostatním psům. ´Jorkšírka ji běžně používá jako měkký pelíšek.

Taky jedna "krvelačná pastevecká bestie"
http://kobylatko.rajce.idnes.cz/16.4.015_-_Nasta_a_Ben_blbnou/#Video0007.jpg.
http://kobylatko.rajce.idnes.cz/16.4.015_-_Nasta_a_Ben_blbnou/#Video0009.jpg.

15.12.2015 19:30
lavacca

XXX.XXX.164.49

lesnížínka napsal(a):
Nemyslím, že jsou pastevci psi krvelační, jen mají zakódováno bránit si to svoje. Pokud je to smečka psích kamarádů, koček, králíků a nevím čeho ještě...hlídá si tu. Prostě hlídá všechno, co má doma, to chápu, to ostatně také většina psů.

Tak jasně, když tak byli šlechtění, že si své brání. :) Nicméně si nemyslím, že by tady šlo o bránění domova vůči cizákovi /koneckonců jsme si např. jorkšírku přivezli jako dospělou před 3 lety a všichni ji od přivezení brali jako člena rodiny. To samé když jsme přivezli psa NO - očuchali ho přes pletivo kotce a jak se pustil, začali se s ním honit a hrát si. Včetně kavkazačky. Jenže on jaksi nikomu neohrožoval místo ve smečce (byl to 9 měsíční puberťák). To samé malá jorkšírka těžko bude konkurovat ostatním, kteří jsou o 20 a víc kil větší, že? :)

U zadavatele jde o to, že jsou to psi v plné síle, podobně velcí a tak si můžou postavení (dosud byli oba alfa) vyříkávat déle a i krvavě. Ano, může se stát, že BSP sklapne "paty" podřídí se a bude klid. Ale taky se to stát nemusí... tohle není ani o plemeni jako o tom, že je vždy ve smečce jen 1 alfa pes a o tu pozici je vždy zájem. A jsou-li vyrovnané síly, tak se o to místo většinou vedou boje..

15.12.2015 19:32
lavacca

XXX.XXX.164.49

kobylatko napsal(a):
Taky jedna "krvelačná pastevecká bestie"
http://kobylatko.rajce.idnes.cz/16.4.015_-_Nasta_a_Ben_blbnou/#Video0007.jpg.
http://kobylatko.rajce.idnes.cz/16.4.015_-_Nasta_a_Ben_blbnou/#Video0009.jpg.

Skvělá momentka. A Beník je správňáckej.

15.12.2015 19:34
dadu

XXX.XXX.250.70

Šarplaninec je úplně něco jiného, než středoasiat. Měla jsem fenu i psy (2) šarplanince a nikdy nebyl problém s novým psím (ani jiným) přírůstkem do rodiny (jen na cvičáku a kdekoliv jinde byli "vysazení" na rotíky). Ale myslím, že u Asiata to takové nebude... Tam bych byla opatrná.

15.12.2015 20:20
kobylatko

XXX.XXX.45.44

lavacca napsal(a):
Skvělá momentka. A Beník je správňáckej.

Děkuji :).Je je :), a taky pro každou lumpárnu .

15.12.2015 20:23
kobylatko

XXX.XXX.45.44

dadu napsal(a):
Šarplaninec je úplně něco jiného, než středoasiat. Měla jsem fenu i psy (2) šarplanince a nikdy nebyl problém s novým psím (ani jiným) přírůstkem do rodiny (jen na cvičáku a kdekoliv jinde byli "vysazení" na rotíky). Ale myslím, že u Asiata to takové nebude... Tam bych byla opatrná.

Znám pána co má rotici a SAO, obě feny a snesou se vpoho, akorát SAO je přes den v kotci bo je ostrá a přes den k nim chodívají lidi.

15.12.2015 20:28
milannn

XXX.XXX.90.222

Šarplanince tak blízce neznám, ale u mého SAO by takový tah nepřinesl nic dobrého. Má pár (opravdu pár) psích kámošů, které na neutrálním (nebo jejich) území bere a pokud není nablízku něco na zub, vše je o.k. Ale úplně jiná situace je doma. Jakž takž ustojíme návštěvu s malým a hlavně aspoň trochu známým psem, ale i tak musím mít oči všude a ten pes nemůže k jeho misce, nemůže do domu, nikdy člověk neví, které místo bude další okamžik zapovězeno. Prostě není to klid a pohoda. Velkého psa bych si na jeho území vůbec nedokázal představit, do toho bych nešel. A otázkou je, jestli by ten neustále podřízený (traumatizovaný) pes měl radost ze života, pokud byl zvyklý na něco jiného.
Popisuju osobní, konkrétní zkušenost, samozřejmě co pes, to individualita, někde jinde to může být úplně jinak.

Přidejte reakci

Přidat smajlík