Zdravím,
poslední dobou mi prošlo rukama tolik psů, že zjišťuji, že snad pro mě ideální plemeno neexistuje
výška okolo 42cm, aktivní povaha ale ne přehnaná, ovčácké plemeno (pasení ovcí), vhodný k ostantím psům a dětem i jiným zvířatům jako koním a ovcím, komunikativní a dobře cvičitelný, lehčí kostry, vhodný do bytu s možností zahrady, žádný ničitel ani výlupek. pes, který jeden den proběhá celý den venku a druhý den ho prolenoší když je třeba ideálně možnost barvy red tri
kromě AUO existuje vůbec plemeno, které by se na to napasovalo? a je v ČR vůbec možné najít AUO takových kvalit? chovám jiné plemeno a AUO jsem pár viděla a většina na mě byla moc hrr, takoví hromotluci, což mi nesedí, jsem zvyklá na jemnost sheltičky
Díky za reakce
Uživatel s deaktivovaným účtem

Jak jsem to začala číst, první mě napadla šeltie. Proč ne ?
napsal(a):
Jak jsem to začala číst, první mě napadla šeltie. Proč ne ?
Jojo jenže to by moje fena musela začít hárat...letos jsou všechny feny nějaké opožděné, asi i tím počasím. Ono stejně u ní znovu asi skončím, ale zajímalo by mě, zda existuje nějaké jiné plemeno
Kraťandy znám, prostě mě neoslovili, nevím proč.
chodský pes má jakou povahu? ze zkušenosti?

lizbeth
napsal(a):
Jojo jenže to by moje fena musela začít hárat...letos jsou všechny feny nějaké opožděné, asi i tím počasím. Ono stejně u ní znovu asi skončím, ale zajímalo by mě, zda existuje nějaké jiné plemeno
Kraťandy znám, prostě mě neoslovili, nevím proč.
chodský pes má jakou povahu? ze zkušenosti?
Chodský pes je určitě bezvadné plemeno, jen nevím jak k ovcím. Jestli s ním opravdu někdo pase, nebo je ovčák jen podle názvu. Mě přijde spíš jako nádvorní strážní pes. Ale neznám jiné než městské, v podstatě společensko-rodinné psy.
Třeba se nějaký ovčák s choďákem ozve.
Nebo kouknout, kolik jich dělalo a udělalo aspoň ZVOP.
Můj AUO je takový bobíš, je celkem citlivý, žádné tele, má 1,5 roku a je ještě takový trochu bojínek.
Máme ho doma s tím, že je pokud možno jinak celou dobu venku (krom když jsme v práci+v noci). S koňma si rozumí, lítá mezi husama a slepicema...já jsem s ním i jeho povahou velmi spokojená, pořád si i drží takovou krásnou štíhlou linii.
Aktuální fotku bohužel nemám žádnou.
My máme křížence choďáka. No ničitel to byl, překousal nám 5krat kabel od vrat, ničil kytky a značkový boty ( jiný než značkový nekoukal ). Ale mam křížence, ne přímo choďáka, tak nevim. Jinak ke koním se hodí, mam to vyzkoušené. Ale taky nevim, jak s tím pasenim.
Jinak řekla bych, že se hodí úplně ke všemu. Děláme agility, canicross, občas stopy a umí pár věcí z DD. A povahu má skvělou. Teda občas je trochu zbrklej a někdy hroznej posera. Ale tohle mi vyhovuje. Takže vám choďáka můžu jenom doporučit.
ropopi-an
napsal(a):
Potom mě ještě napadá krom BOC také Velškorgáč ? Je pravda menší, lišák...
Velškorgi cardigan je super, jen nemá 42 cm Je akční, když chcete, je válecí gaučák, když se vám nic nechce. Pase ovce, krávy. Ten náš by pásl i koně, ale tam se ho bojím pustit. Dělají agility, dog dancing, dokonce znám i záchranáře s nějakou zkouškou. Ničitel to není, od půl roku měl volný přístup po celém bytě a nic nezničil. Pravda - fena je trošku něco jiného , ale s tou se teprve sžíváme.
ropopi-an
napsal(a):
A co Šiperka?( Neznám ji sice osobně, ale možná by vám sedla).
Taky mě napadla šiperka, jukněte na CHS Cidabro, mají i chodské psy i australské honácké, takže by Vám měli být schopni popsat povahu a chuť do práce i u zvířat. Šiperky měli, co vím, na pasení minioveček. A dokonce koukám, že mají 13.12. narozená štěňátka. :)
http://www.cidabro.cz/home.php?lang=cz.
vava69
napsal(a):
Velškorgi cardigan je super, jen nemá 42 cm Je akční, když chcete, je válecí gaučák, když se vám nic nechce. Pase ovce, krávy. Ten náš by pásl i koně, ale tam se ho bojím pustit. Dělají agility, dog dancing, dokonce znám i záchranáře s nějakou zkouškou. Ničitel to není, od půl roku měl volný přístup po celém bytě a nic nezničil. Pravda - fena je trošku něco jiného , ale s tou se teprve sžíváme.
Ještě když jsem chodila na ZŠ měla moje kamarádka-spolužačka Velškorgi pembroke. Psa a fenu, jsou to opravdu veselí psíci. Zamilovala jsem se do nich. Ještě jsem neměla příležitost si ho pořídit, ale doufám že k tomu jednou dojde.
Kamarádka je i naučila nahánět slepice (byla to taková dětská technika, ale fungovala ) a psíky to bavilo.
ropopi-an
napsal(a):
Ještě když jsem chodila na ZŠ měla moje kamarádka-spolužačka Velškorgi pembroke. Psa a fenu, jsou to opravdu veselí psíci. Zamilovala jsem se do nich. Ještě jsem neměla příležitost si ho pořídit, ale doufám že k tomu jednou dojde.
Kamarádka je i naučila nahánět slepice (byla to taková dětská technika, ale fungovala ) a psíky to bavilo.
Tak neváhejte a do toho Já tedy radši cardigany, možná i k vašim ovčákům by byli trošku vhodnější, ale to je věc názoru. Přijďte se na nás podívat na nějaké výstavě
vava69
napsal(a):
Tak neváhejte a do toho Já tedy radši cardigany, možná i k vašim ovčákům by byli trošku vhodnější, ale to je věc názoru. Přijďte se na nás podívat na nějaké výstavě
A můžu se zeptat v čem lepší k NO ? Musím přiznat že jsem zatím rozdíl mezi cardiganem a pembrokáčem nestudovala...
Sice to sem úplně nepatří, ale možná to i zadavatelce pomůže při rozhodování.
Moc díky všem
welsh corgi ne, to je moc malé :) ale zrovna jsem tu měla o víkendu 4měsíční štěně na pasení a teda je to nebojsa, skvělé štěně.
šiperku jsem viděla dokonce u pasení a pro mě není, choďáka jsem viděla právě na ZVOPce a byl hodně ostrý a s holkou co měla 50 kg silně zametal...to už zase je ale spíše o povaze jedince a výchově ;-)
Kelpie mě napadla...ale když už kelpie, není lepší krátkosrstá menší bocka? je tu někdo kdo má kelpii jaká je v běžném životě?
a ještě na mě vyskočil mini australák, to ale není uznané FCI je tak? Je to jen zmenšenina AUO nebo jsou jiní?
no tak asi jedině nějakého vořecha viz foto z útulku
sabik125

XXX.XXX.44.34
My máme bílého švýcarského ovčáka je to hodně milý pes, poslušný, je hodný na ostatní psi, ale potřebuje hodně pohybu
sabik125

XXX.XXX.44.34
Ten bílý švýcarský ovčák je bílé barvy asi by nemohl být v bytě spíš na zahradě u domu

lizbeth
napsal(a):
Trefné a teď zpátky k mé otázce, nějaký nápad/reakce?
Finský laphund.

Nebo Laponský ovčák.

knedlyk
napsal(a):
To je Lapinkoira? Ty pasou? Já myslela, že je to špicoid (tyto plemena jsou mimo můj zájem, tak se omlouvám, jestli to působí jakohloupý dotaz)...
Ano, a pasou, ale tady ne, to byste musela do Finska.

knedlyk
napsal(a):
To je Lapinkoira? Ty pasou? Já myslela, že je to špicoid (tyto plemena jsou mimo můj zájem, tak se omlouvám, jestli to působí jakohloupý dotaz)...
Pasou, ale s větším klidem, ne jako třeba kelpie.
A co entlebussky salasnicky pes? Fenka má 42-44 cm. Je to aktívne plemeno, ľahko cvičitelný, má rád iné zvieratá, aj deti, stráži. http://www.kssp.cz/Plemena/Entlebuchsky/Povaha-a-uplatneni.aspx.

Zajímavé... já jsem si vždycky pořizovala psa plemene, které se mi od začátku líbilo, zaujalo mně jak vzhledem tak povahou (to musí jít ruku v ruce), měla jsem zjištěny snad všechny dostupné informace, jezdila jsem po výstavách, komunikovala s majiteli i chovateli, snažila se proniknout do tajů plemene, a samozřejmě jsem mu přizpůsobila životní styl. Ne že jsem si řekla jaký má být, a k tomu se snažila napasovat plemeno. To mi připadne jako když vybírám ledničku...

napsal(a):
Zajímavé... já jsem si vždycky pořizovala psa plemene, které se mi od začátku líbilo, zaujalo mně jak vzhledem tak povahou (to musí jít ruku v ruce), měla jsem zjištěny snad všechny dostupné informace, jezdila jsem po výstavách, komunikovala s majiteli i chovateli, snažila se proniknout do tajů plemene, a samozřejmě jsem mu přizpůsobila životní styl. Ne že jsem si řekla jaký má být, a k tomu se snažila napasovat plemeno. To mi připadne jako když vybírám ledničku...
Když má stádo ovcí, těžko bude vybírat třeba čsv, byť by se jí líbil sebevíc . Tomu účelu i vzhledu snad vyhovuje nejvíc boc, ale třeba k nim má antipatii.
milka000

XXX.XXX.97.97
Souhalasim s prestige ze kratkosrsta kolie je skvela, ale meri něco kolem 50 cm myslim.
napsal(a):
Pasou, ale s větším klidem, ne jako třeba kelpie.
Lapinkoira - Skvělý tip, moc děkuji, nádherní čumáci už jsem psala chovatelce v ČR, tak uvidíme. Laponský ovčák vypadá tedy dokonale, ale asi nikdo v čr nebo snad i evropě ho nemá.
Pořád zvažuji krátkosrstou BOC, ale prostě se tomu plemeno snažím vyhnout, bohužel vím, jak těžké je natrefit na opravdu dobré štěně, což mě děsí
Kelpii jsem také viděla i při práci...no a taky to nebylo ono. ještě varianta by opravdu byl AUO s lehkou kostrou, jemnější fena

lizbeth
napsal(a):
Lapinkoira - Skvělý tip, moc děkuji, nádherní čumáci už jsem psala chovatelce v ČR, tak uvidíme. Laponský ovčák vypadá tedy dokonale, ale asi nikdo v čr nebo snad i evropě ho nemá.
Pořád zvažuji krátkosrstou BOC, ale prostě se tomu plemeno snažím vyhnout, bohužel vím, jak těžké je natrefit na opravdu dobré štěně, což mě děsí
Kelpii jsem také viděla i při práci...no a taky to nebylo ono. ještě varianta by opravdu byl AUO s lehkou kostrou, jemnější fena
Jemnější fenu ( postavou ) AUO mám - bohužel zároveň trochu přecitlivělou. Navíc z nechvalně proslulé ch.st. Když pohledáte, určitě najdete.

lizbeth
napsal(a):
Určitě se o nich zkuste dovědět co nejvíc + naživo Mně se právě líbí, že kolem ovcí nelítají jak magoři, ale pasou tak jako "s rozumem" a nepoužívají při tom agresi. Přeji hodně štěstí
napsal(a):
Jemnější fenu ( postavou ) AUO mám - bohužel zároveň trochu přecitlivělou. Navíc z nechvalně proslulé ch.st. Když pohledáte, určitě najdete.
Díky, u AUO bych určitě šla do spojení psů, co znám na živo (momentálně se jedno chystá), tak snad...jenže u toho štěněte je to těžko, některé prostě pak stejně vyroste a je z něj mastodont uvidíme. přecitlivělou si můžu představit více než je např. sheltička? nebo reakce na zvuky/situace?
napsal(a):
Určitě se o nich zkuste dovědět co nejvíc + naživo Mně se právě líbí, že kolem ovcí nelítají jak magoři, ale pasou tak jako "s rozumem" a nepoužívají při tom agresi. Přeji hodně štěstí
Ať se snažím najít nějaké video na netu, nic mi to neukazuje, žádné pasení tak nevím asi hledám blbě Ale obecně vypadají jako úžasní parťáci

lizbeth
napsal(a):
Ať se snažím najít nějaké video na netu, nic mi to neukazuje, žádné pasení tak nevím asi hledám blbě Ale obecně vypadají jako úžasní parťáci
Zkuste se domluvit s chovatelkou, která má teď vrh, ať Vám poradí chovky, třeba jsou někde, možná Polsko?, kde pasou než jen ve Skandinávii.

lizbeth
napsal(a):
Díky, u AUO bych určitě šla do spojení psů, co znám na živo (momentálně se jedno chystá), tak snad...jenže u toho štěněte je to těžko, některé prostě pak stejně vyroste a je z něj mastodont uvidíme. přecitlivělou si můžu představit více než je např. sheltička? nebo reakce na zvuky/situace?
Předesílám, že jsem to nemyslela tak, že bych nabízela štěňata. Chovat nebudu. Se šeltičkami zkušennost nemám. Svou fenu mám od roka, v podstatě nevím, co všechno zažila, tak nevím, co je vrozené a co nabyté.
Nazvala bych to přetáčivostí na určité situace. ( Když jde kolem plotu soused, který chodívá opilý a řvoucí, tak má tmu a nereaguje na nic - např.).