Nepozornost - problém při nácviku odložení

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
25.12.2015 17:45
DExi

XXX.XXX.222.250

Zdravim. mam problem. mam 7m BOC. uz nejakou tu dobu se snazime naucit odlozeni. problem je ale v tom, ze si psa posadim, kouka na me, ale jakmile se chci trochu vzdalit a dat povel, otoci se a hleda co by mohl delat, nez aby se na me soustredil. hraje si s kockama, prinese mi micek na hazeni..skocina me a chce si hrat. netusim.. a kdyz si vezmu teda micek nebo pamlsek do ruky, tak misto aby sledoval, tak se na me vrhne a chce si hrat... na agility si taky uz pripadam jak blb kvuli tomu odlozeni..jine povely jsou fajn a na ty se mi soustredi, ale tady mi pripada jako kdyby nechtel {?} netusim.. navic je to hroznej neposeda, ale vim, ze to na tom nic nemeni a hlavne je to BOC, takze je to jeho povaha. proste by mel ale poslechnout jestli ma klidnou povahu nebo ne. kdyby proste sedel a daval na me pozor, tak fajn, ale on lita po celym dvore..

ted trochu mimo. ucime se i nejake "zabavne" povely, ale ted jsem chtela zkusit styd se a nejak nevim jak na to..

dekuju moc za rady.

25.12.2015 19:36
anonymx

XXX.XXX.137.17

Tomu nejak nerozumim. Jakze ho to odlozeni ucite?

26.12.2015 00:03
DExi

XXX.XXX.1.37

anonymx napsal(a):
Tomu nejak nerozumim. Jakze ho to odlozeni ucite?

Posadim si ho před sebe a malinko se vzdálim a při tom řeknu povel. Potom se zase vrátím a znova. Jenže buď se na me vrhne když promluvim nebo ho přestanu zajímat a jde si za svým.

26.12.2015 06:25
scylla

XXX.XXX.150.32

Nejdřív se učí čas a pak teprve vzdálenost.

26.12.2015 08:12
anonymx

XXX.XXX.137.17

Vsechno spatne. Jestli ho ucite odlozeni vsede, stujte vedle nej, pes je na voditku, povel - je jedno jestli zustan nebo ho jen utvrdite v pozici povelem sed, chvilinku jen vedle nej klidne stujte a pak cvik ukoncete, pochvala, odmena, hra. Cas prodluzujte, ale vzdy tak aby jste cvik ukoncila dokud sedi. Pokud vstane sam, v klidu mu reknete ne a vratte ho zpet na puvodni misto a do puvodni polohy. Kdyz vydrzi sedet v klidu u nohy, udelejte jen krok dopredu a hned se vratte zpet a pochvalte. Pak krok stranou, dozadu, obejit psa. Pochvala vzdy az stojite vedle nej. Pokud umi tohle, poodejdete na vic kroku na delku voditka. Az bude 100% umet tohle muzete voditko odepnout a bez nej se vratit na zacatek, tedy ukroky, obchazeni apod. Trpelivost a duslednost. Problem si vytvarite sama tim, ze psovi ve vsem dovolite aby si cviky koncil sam a ne az vy to dovolite, tedy po pochvale.

26.12.2015 09:50
DExi

XXX.XXX.1.37

anonymx napsal(a):
Vsechno spatne. Jestli ho ucite odlozeni vsede, stujte vedle nej, pes je na voditku, povel - je jedno jestli zustan nebo ho jen utvrdite v pozici povelem sed, chvilinku jen vedle nej klidne stujte a pak cvik ukoncete, pochvala, odmena, hra. Cas prodluzujte, ale vzdy tak aby jste cvik ukoncila dokud sedi. Pokud vstane sam, v klidu mu reknete ne a vratte ho zpet na puvodni misto a do puvodni polohy. Kdyz vydrzi sedet v klidu u nohy, udelejte jen krok dopredu a hned se vratte zpet a pochvalte. Pak krok stranou, dozadu, obejit psa. Pochvala vzdy az stojite vedle nej. Pokud umi tohle, poodejdete na vic kroku na delku voditka. Az bude 100% umet tohle muzete voditko odepnout a bez nej se vratit na zacatek, tedy ukroky, obchazeni apod. Trpelivost a duslednost. Problem si vytvarite sama tim, ze psovi ve vsem dovolite aby si cviky koncil sam a ne az vy to dovolite, tedy po pochvale.

Dekuju. Na cvicaku nas nutili do nácviku odložení pomoci přišlápnutí vodítka u krku, což se mi zda a taky je pěkná hovadina tak jsem se pak ptala na agi a tam mi radili zase tím způsobem co jsem psala..

27.12.2015 15:41
Sapp

XXX.XXX.224.129

Dexi, odložení jsem učila jak píše anonymx, prostě pomalu, krůček za krůčkem, nenechala ukončovat cvik psa -třeba zvednutím se. To byl pro mě znak toho, že jsem dala "víc" než bych měla a vrátila jsem se o krok zpět - tedy zopakovala odložení, jen o chlup menší čas(nebo pak vzdálenost). I hyperBOC se naučí perfektní odložení, jen trpělivost.

Styď se je jednoduché, stačí dát něco na čumáček. Třeba lepící lísteček na poznámky. Párkrát hrábne packou, spojíš "styď se" a už to půjde i bez lístečku, jestli máš k tomu třeba ještě posunkový povel-hrábnout si jako rukou u nosu svého:).

27.12.2015 17:36
lev

XXX.XXX.253.186

A odložení se učí už vylítaný pes. Nikoliv pes, který je plný energie.

27.12.2015 18:08
DExi

XXX.XXX.1.37

lev napsal(a):
A odložení se učí už vylítaný pes. Nikoliv pes, který je plný energie.

Trenujeme po prochazkach.

27.12.2015 18:09
DExi

XXX.XXX.1.37

Sapp napsal(a):
Dexi, odložení jsem učila jak píše anonymx, prostě pomalu, krůček za krůčkem, nenechala ukončovat cvik psa -třeba zvednutím se. To byl pro mě znak toho, že jsem dala "víc" než bych měla a vrátila jsem se o krok zpět - tedy zopakovala odložení, jen o chlup menší čas(nebo pak vzdálenost). I hyperBOC se naučí perfektní odložení, jen trpělivost.

Styď se je jednoduché, stačí dát něco na čumáček. Třeba lepící lísteček na poznámky. Párkrát hrábne packou, spojíš "styď se" a už to půjde i bez lístečku, jestli máš k tomu třeba ještě posunkový povel-hrábnout si jako rukou u nosu svého:).

Dekuju moc :) ted trenujeme a uz vidím nějaký pokrok.dava pozor. Ale Asi byl spis problem v tom, ze spis nevěděl co po něm chci, tak si dělal svy..
Tak styd se zkusíme zítra

pajajs

27.12.2015 18:13
pajajs

XXX.XXX.143.14

DExi napsal(a):
Trenujeme po prochazkach.

Bacha na to.. U Borderky procházka =/= vylítaný.. Borderka je schopná lítat klidně 4 hodiny v kuse, proto to chce zaměstnat jak fyzicky, tak HLAVNĚ psychicky (hlavu).

27.12.2015 18:18
DExi

XXX.XXX.1.37

pajajs napsal(a):
Bacha na to.. U Borderky procházka =/= vylítaný.. Borderka je schopná lítat klidně 4 hodiny v kuse, proto to chce zaměstnat jak fyzicky, tak HLAVNĚ psychicky (hlavu).

O tom uz jsem se přesvědčila chodíme celkem dlouho a procvicujeme povely, hledáme míčky atp...

27.12.2015 18:20
anonymx

XXX.XXX.139.255

Dexi, nez zacnes cokoliv ucit, zamysli se ty sama jak na to. Ty znas sveho psa, vis nejlip co na nej plati. Primysli si predem jak to udelat aby pes pochopil co po.nem chces.

27.12.2015 18:29
DExi

XXX.XXX.1.37

Dobře. Myslela jsem, ze když mi to řekli, ze to bude správně a vůbec jsem nad tím nějak nepremyslela.. Nedocházelo mi, ze kazdy pes je jiný a Na každého platí neco jinyho.. Proste jsem v hlavě měla jen "vzorec", ale nedokázala jsem si ho upravit.. Uz jsme nějak přišli na způsob, který nám vyhovuje a ted pilujeme a zkoumáme :).

28.12.2015 07:33
fikovnice

XXX.XXX.99.69

Sapp napsal(a):

Ke "stydění se" se ještě třeba doporučuje zalepit jedno oko - samozřejmě ne něčím, co by se pak bolestivě strhávalo. Pes se snaží packou z oka nálepku sundat a při této činnosti se spojí s povelem "Styď se!".

28.12.2015 07:39
scylla

XXX.XXX.150.32

fikovnice napsal(a):
Ke "stydění se" se ještě třeba doporučuje zalepit jedno oko - samozřejmě ne něčím, co by se pak bolestivě strhávalo. Pes se snaží packou z oka nálepku sundat a při této činnosti se spojí s povelem "Styď se!".

To je míněno vážně?

28.12.2015 10:38
DExi

XXX.XXX.1.37

fikovnice napsal(a):

Cože?!

28.12.2015 12:21
anonymx

XXX.XXX.142.107

Neblaznete, staci kousinek papirove lepici pasky a pres oko byt opravdu nemusi.

Uživatel s deaktivovaným účtem

28.12.2015 12:35

Neměly by se takové kraviny jako "styď se" cvičit až po zvládnutí těch opravdu potřebných cviků?

28.12.2015 13:08
DExi

XXX.XXX.1.37

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Neměly by se takové kraviny jako "styď se" cvičit až po zvládnutí těch opravdu potřebných cviků?

Ja v tom teda problem nevidím? Par takových kravinek uz umíme a baví nas to oba. Ten základ co potřebujeme opravdu kazdy den zvládáme a zatím jsem nenarazila na situaci, kde bych potřebovala odložení. Jen na agi. Ja ho nechci celou dobu drtit pro nej nezabavnyma povelama, abych potom mohla dělat ty kravinky..

28.12.2015 13:13

Tak třeba odložení je docela potřebná věc... pokud nechci psa všude, kde potřebuji aby chvíli počkal, přivazovat...
Jinak tedy nevím, jak pes rozliší, že ho učíte potřebný cvik nebo kravinku, aby měl z kravinky radost, kdežto z potřebného cviku ne.

28.12.2015 13:22
Sapp

XXX.XXX.224.129

Tak ono u bordery kravinky alá "styď se" je hotovo za pět minut - párkrát hrábne na čumák, spojí si to a je to, nic těžkého, co by se muselo nacvičovat, fázovat, opakovat, kdežto odložení je naopak na dýl, protože u boc jen tak ležet a čučet je (pro ni) zbytečná ztráta času

Odložení určitě potřebné je, ale kravinky proč ne

28.12.2015 13:29

Kravinky apriori nezatracuji, ale vidím je jako doplňkové cviky k těm základním potřebným. A dokud pes nemá zvládnuté ty základní, tak bych mu nemotala hlavu kravinkami.

pajajs

28.12.2015 13:51
pajajs

XXX.XXX.143.14

DExi napsal(a):
Ja v tom teda problem nevidím? Par takových kravinek uz umíme a baví nas to oba. Ten základ co potřebujeme opravdu kazdy den zvládáme a zatím jsem nenarazila na situaci, kde bych potřebovala odložení. Jen na agi. Ja ho nechci celou dobu drtit pro nej nezabavnyma povelama, abych potom mohla dělat ty kravinky..

Máte dokonale (100%) zvládnuté přivolání / odvolání? To je totiž úplný základ, bez kterého se neobejdete nikde. U Borderek je tuplem potřeba odvolání (a to dobře načasované) než vyběhne něco pást (Což už jste tu taky řešila) Také je dobré zvládnout povel lehni kdykoli, kdekoli i za běhu.

28.12.2015 13:51
Sapp

XXX.XXX.224.129

Kravinky apriori nezatracuji, ale vidím je jako doplňkové cviky k těm základním potřebným. A dokud pes nemá zvládnuté ty základní, tak bych mu nemotala hlavu kravinkami.

Souhlasím, také je vidím jako doplňkové. Tak jako napohodu, nic důležitého. Ale u te Bocky to fakt není o nějakém velkém cvičení, to je jak mrknutí oka Hlavně když dělají oba co je baví, učí se spolupracovat...

Je pravda, že jsem se nedávno pobavila, když jsem potkala paní, která mi nadšeně vykládala jak její pes umí sundávat ponožky, ale psa odmítla pustit z vodítka, že by ji utekl a už se nevrátil, neb nemá přivolání... Tak v tom případě bude asi něco špatně, když se učí jen kravinky a ne to podstatné.(na druhou stranu alespoň rozumné, když nemá přivolání ví, co si dovolit a co ne).

28.12.2015 14:07
L(phi)

XXX.XXX.125.67

Na jednu stranu ma clovek psa psychicky unavit, na druhu stranu nema cvicit nic ine kym nema zvladnute sadni, lahni, kumne a odlozenie? To ma kazdy den hodinu drilovat dokola 4 cviky ci jak tomu mam rozumiet? :)

Pritiahnute za vlasy zamerne, ale tak snad sa rozumieme. Nemoze cvicit to odlozenie a privolanie cely den dookola, par pokusov, po uspesnom ukoncit a dalsi den (alebo aspon o par hodin najskor) znova. A ked ten pes potrebuje cvicit ovela viac, tak ho holt ucim popri tom aj tie kravinky navyse.

28.12.2015 16:54

..."Je pravda, že jsem se nedávno pobavila, když jsem potkala paní, která mi nadšeně vykládala jak její pes umí sundávat ponožky, ale psa odmítla pustit z vodítka, že by ji utekl a už se nevrátil, neb nemá přivolání..."
I tady to vidím tak, že lepší něco, nežli nic. Paní holt není schopná svého psa přivolání naučit - je to divné, ale je to možné. Tak s ním aspoň doma blbne a učí ho jiné "cviky".
Naučit psa sundat ponožku, je lehčí než naučit spolehlivé přivolání tam, kde je spousta rušivých momentů.

28.12.2015 16:56

A malá inspirace :

htps://www.youtube.com/embed/5I_QzPLEjM4?rel=0

(Jestli vám to tedy půjde spustit).

28.12.2015 17:22

No já vždy při výchově a výcviku postupuji od jednoduchého ke složitému a od důležitého k nedůležitému. Takže když ponechám stranou přivolání, tak napřed povel sedni, potom po zvládnutí povel lehni, současně povel vstaň, po naučení lehni povel zůstaň. Odložení nejdříve naučím vleže, teprve potom vsedě a pak až vestoje. Cviky postupně přidávám. Současně pořád, každou vycházku, pilujeme přivolání a již naučené cviky. není třeba drilovat, je to dokonce kontraproduktivní, stačí jednou, dvakrát zopakovat několikrát denně.

28.12.2015 17:43
Sapp

XXX.XXX.224.129

..."Je pravda, že jsem se nedávno pobavila, když jsem potkala paní, která mi nadšeně vykládala jak její pes umí sundávat ponožky, ale psa odmítla pustit z vodítka, že by ji utekl a už se nevrátil, neb nemá přivolání..."
I tady to vidím tak, že lepší něco, nežli nic. Paní holt není schopná svého psa přivolání naučit - je to divné, ale je to možné. Tak s ním aspoň doma blbne a učí ho jiné "cviky".
Naučit psa sundat ponožku, je lehčí než naučit spolehlivé přivolání tam, kde je spousta rušivých momentů.

Ale jo, aspoň něco, než nic. Pes neuměl teda chodit ani na vodítku, ale to je nepodstatné. Spíš sem tím chtěla říct, že jsou /pro mě/ důležitější povely, jako např. to přivolání (alfa omega). A souhlas, že naučit sundat ponožku je jednodušší než přivolání, ale raděj mít stopro přivolání a nic jiného než sundávat prádlo a dávat ho do pračky.

Přidejte reakci

Přidat smajlík