Kedi prepuštat fenku slovenskeho čuvača ma 7 mesiacov od kolko mesiacov možem prepuštat?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2
Martin852
napsal(a):
Kedi prepuštat fenku slovenskeho čuvača ma 7 mesiacov od kolko mesiacov možem prepuštat?
Až bude mít za sebou rtg kyčlí a bude chovná...
Tedy zhruba od 2 let...
V opačném případě nikdy...
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Až bude mít za sebou rtg kyčlí a bude chovná...
Tedy zhruba od 2 let...
V opačném případě nikdy...
Souhlasím s vyšetřením a uchovněním, jen věk bych uvedla jiný. Velká plemena já osobně nekryji před třetím rokem. Do té doby mi přijdou feny ještě jako "puberťačky psychicky nevyzrálé"
Uživatel s deaktivovaným účtem

Mám čuvače dlouho, ikdyž hlavně na práci, ale nějaký ten vrh jsem už odchovala.Poprvé feny kryji mezi 2-3 rokem.Dělám rtg. nejenom kyčlí, ale i loktů.

Je to vaše kamarádka? Máte jí rád? Tak to nedělejte, ona nepotřebuje mít štěňata.
Já nějak nerozumím tomu, proč chce každý odchovávat štěňata (a je jedno jestli s PP nebo bez PP). Vždyť ta péče je časově i finančně náročná. Hrozí to, že mi doma nějaké štěně zbyde, a najít vhodné majitele je leckdy nadlidský výkon.
Měla jsem štěňata před rokem po 8mi letech a jsem na dlouho vyléčená. Měla jsem fenečku se skusem co nebyl úplně OK a přemýšlela jsem co s ní. Po tom co mi volali zájemci (již dle řeči jí chtěli jen na "chov") a přemlouvali a přemlouvali abych jí prodala a že mi přidají víc jen abych jí prodala (takových zájemců bylo nakonec víc a volali i opakovaně zda jsem si to nerozmyslela) jsem se rozhodla, že si jí raději nechám.
awake
napsal(a):
Proč jí chcete připouštět?
Už asi "chápu" proč se ptáte kdy připustit fenu a proč chcete připouštět. Předpokládám, že na fotce je Váš pes a Vaše fena že?
Víte že fena hárá 2x za rok a štěňata může mít 1x za rok? Feny hárají poprvé již od cca.6ti měsíců (některé poprvé "až" v roce). Tedy je třeba jí během hárání od psa oddělovat aby nezabřezla. Jak jsem již psala dříve, velké feny je vhodné poprvé připouštět až kolem 3tího roku. Víte že štěňata se smí prodávat nejdříve po 50ti dnech od narození? Víte kolik toho takový vrh třeba 10ti štěňat sežere? Kolik stojí očkování a odčervení pro vrh? Počítáte s tím, že Vám může nějaké štěně zbýt doma?

awake
napsal(a):
Už asi "chápu" proč se ptáte kdy připustit fenu a proč chcete připouštět. Předpokládám, že na fotce je Váš pes a Vaše fena že?
Víte že fena hárá 2x za rok a štěňata může mít 1x za rok? Feny hárají poprvé již od cca.6ti měsíců (některé poprvé "až" v roce). Tedy je třeba jí během hárání od psa oddělovat aby nezabřezla. Jak jsem již psala dříve, velké feny je vhodné poprvé připouštět až kolem 3tího roku. Víte že štěňata se smí prodávat nejdříve po 50ti dnech od narození? Víte kolik toho takový vrh třeba 10ti štěňat sežere? Kolik stojí očkování a odčervení pro vrh? Počítáte s tím, že Vám může nějaké štěně zbýt doma?
Jenže tohle je asi trochu jiná situace, tady to nebude ani to nevědomé "fenka musí mít jednou za život štěňata". Obávám se, že se svým vysvětlením neuspějete. A v budoucnu se třeba některé ze štěňat v rámci "záchrany" dostane k nám. Na úkor psů v našich útulcích, které pak utratí i přesto, že to ofiko nejde.
Vaše starost by neměla být "kdy připustit", ale "jak ohlídat".
Čuvač tedy není zrovna extra prodejné plemeno, a bez PP si nevezme ani nikdo, kdo by ho třeba chtěl "jen" k ovcím (protože předpokládám, žy vy s nimi nepasete, takže není jasné, jak jsou na tom s vlohami)...
Takže teď máte čuvače dva a pokud si naopak nebudete dávat zatracený pozor, tak za půl roku jich můžete mít... třeba 10.
Tak hodně štěstí.
A navíc je tam utrácí. Jednoho "zachráněného" slovenského "chudáka" z útulku máme v rodině.
U nás je útulek pořád přeplněný a psy často nepřijímají a mě už ani měšťáci nemají rádi . Naposledy jsme se sousedkou volali hodinu než přijeli pro psa. Když jsem jim na služebnu přivezla fenu co ležela v kamení na parkovišti před obchoďákem řekli mi, že jí mám zase pustit, že je útulek plný a přijímají jen agresivní psy a ne toulavé.
Proto znovu opakuji že nechápu, proč se tolik poslední roky množí psi. Proč musí mít skoro každá fena štěňata? To jde lidem fakt jen o peníze? Nebo jaký mají jiný důvod připouštět?

Vysvětlila jste to hezky, třeba si to někdo, kdo sem zavítá, vezme k srdci.
Ale od zadavatele je to jasná provokace.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.232.130
Martin852
napsal(a):
Mi sme mali vela fen a ani jedna nemala stenata ale ot tejto feni bi sme chceli velmi male to je radost mat v dome 8 as 10 bielich guličiek.
Pokud chcete štěňata, tak si pořiďte fenu s PP... o štěnda s PP je aspoň zájem o bezpapíráky nikoliv...
Martin852
napsal(a):
Mi sme mali vela fen a ani jedna nemala stenata ale ot tejto feni bi sme chceli velmi male to je radost mat v dome 8 as 10 bielich guličiek.
Hlavně aby jste měl radost až Vám doma nějaká štěňata zůstanou.
Měla jsem doma stejně velké plemeno a do tří měsíců jsem měla doma 5 štěňat a do půl roku 3. To znamená nechat štěňata navíc několikrát očkovat (to je otázka několika tisíc navíc), socializovat po jednom a spočítejte si spotřebu krmení (také několik tisíc navíc). Pokud se Vám to vyplatí...
awake
napsal(a):
Hlavně aby jste měl radost až Vám doma nějaká štěňata zůstanou.
Měla jsem doma stejně velké plemeno a do tří měsíců jsem měla doma 5 štěňat a do půl roku 3. To znamená nechat štěňata navíc několikrát očkovat (to je otázka několika tisíc navíc), socializovat po jednom a spočítejte si spotřebu krmení (také několik tisíc navíc). Pokud se Vám to vyplatí...
Že se unavujete - buď je to troll nebo nechápající malé dítě. Nemá cenu vysvětlovat, bohužel
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.232.130
Martin852
napsal(a):
Ale ona nieje prava ana je križena otec slovensky čuvač matka zlaty retriver.
Eště zas...
http://www.upozpraha.cz/index.php/utulek-troja/troja-nabidka-psu
Je tam více než 70 kříženců čehosi o které není zájem, je to jasný, že takhle dopadnou i tvá štěňata?
Co budeš dělat se štěňatama, který ti zbydou doma, protože prostě křížence nikdo nechce?
Prosím Vám, zadavatele vůbec neřešte. Někdo se baví. Stejně stupidní dotaz ohledně krytí králíků dával na králičí fórum. Zkrátka ho ignorujte. Že jde pouze o nemístní vtip, je vidět i podle toho stylizovaně špatného pravopisu - takhle opravdu nepíše ani těžký dysgrafik nebo 6leté dítě.
balisek
napsal(a):
Prosím Vám, zadavatele vůbec neřešte. Někdo se baví. Stejně stupidní dotaz ohledně krytí králíků dával na králičí fórum. Zkrátka ho ignorujte. Že jde pouze o nemístní vtip, je vidět i podle toho stylizovaně špatného pravopisu - takhle opravdu nepíše ani těžký dysgrafik nebo 6leté dítě.
Asi byste se divil, jak jsou dneska někteří lidé pitomí a negramotní k tomu.. Já už si o lidské inteligenci opravdu iluze nedělám a mám obavu, že většina hloupých dotazů tady je myšlena smrtelně vážně

Taky mám pocit, že na hloupé dotazy nemuselo být založené zvláštní téma (Nejvíc naivní dotazy... ), že stačí projít zdejší diskuzi
Co je hloupého na tom, že Vám tady všichni radí aby jste nemnožil křížence kterých jsou plné útulky a nikdo je nechce? To není jako u králíků kde se křížením dosáhne lepších výsledků na maso (králíci víc narostou). Psi se nejí a proto je křížení zbytečné. Vy ale štěňata stejně mít budete protože jste přesvědčen že to bude super. Tak alespoň prosím zájemcům řekněte narovinu že to není Čuvač ale kříženec Čuvače ať ti lidi ví do čeho jdou a nediví se potom co to má ten jejich pes za povahu a za vzhled. Nejednou se stalo že si lidé koupili za několik tisíc "čistokrevné" štěně a až vyrostlo zjistili že je to kříženec a psa se zbavili a pořídili si další zaručeně čistokrevné štěně. Pokud opravdu nechcete aby Vaše štěňata skončila v útulku nezapomeňte je načipovat a čip registrovat nejlépe na sebe ať se o svůj odchov v případě "nouze" můžete postarat. To by měl každý zodpovědný chovatel udělat.
Pokud chcete chovat Slovenské čuvače doporučuji koupit fenu a psa s rodokmenem
(tedy čistokrevné čuvače a ne křížence). Potom stačí udělat oběma RTG kyčlí a jít na bonitaci http://www.slovenskycuvac.cz/chov-2/bonitace/bonitacni-rad/ http://www.slovenskycuvac.cz/chov-2/bonitace/ a můžete odchovávat čistokrevná štěňata Slovenského čuvače.

Martin852
napsal(a):
Pokud musíte fenu nutně nakrýt, tak ve 2letech, to bude fyzicky a snad i psychicky vyspělá.

lesnížínka
napsal(a):
Že vám to vraveli nepomůže, máte v ruce rodokmen, papíry vydané kynologickým svazem?
To nemá smysl, tady ani... nepomůže...

lesnížínka
napsal(a):
No však jo, jsem ale na to, chovatel tvrdil, že je čistokrevná..." silně alergická
To já taky, ale když někdo hodnotí čistokrevnost buď pouze dle fotky z atlasu nebo podle barvy, tak je to těžký
Fenu můžete nechat nakrýt při druhém hárání a ty čůzy tady vůbec nereagujte jediný co maj na práci je vysedávat 24h denně tady na té diskuzi a hlídat co kdo sem napíše! Vždycky se fena připouštěla při druhým hárání.Na tady ty rady vůbec nedejte jsou to normální vymejvači mozků jinak nic víc.

nevimco111
napsal(a):
Fenu můžete nechat nakrýt při druhém hárání a ty čůzy tady vůbec nereagujte jediný co maj na práci je vysedávat 24h denně tady na té diskuzi a hlídat co kdo sem napíše! Vždycky se fena připouštěla při druhým hárání.Na tady ty rady vůbec nedejte jsou to normální vymejvači mozků jinak nic víc.
No, ty máš taky dost

awake
napsal(a):
Pokud chcete chovat Slovenské čuvače doporučuji koupit fenu a psa s rodokmenem
(tedy čistokrevné čuvače a ne křížence). Potom stačí udělat oběma RTG kyčlí a jít na bonitaci http://www.slovenskycuvac.cz/chov-2/bonitace/bonitacni-rad/ http://www.slovenskycuvac.cz/chov-2/bonitace/ a můžete odchovávat čistokrevná štěňata Slovenského čuvače.
Pokud je tazatel ze Slovenska tak www. slovenskycuvac.info
ale to asi zadavetel nechce.Chce množit křížence o které nikdo nestojí.
Pokud ví o chovu psů tolik jako o chovu králíků, tak to budou chudáčci.
nevimco111
napsal(a):
Při druhém hárání? Jak jste na to přišel? Že to tak dělají množitelé ještě neznamená že je to tak dobře. Fena která projde bonitací a může mít štěňata s rodokmenem se smí poprvé krýt nejdříve ve 14ti měsících (malé plemeno) a fena velkého plemene může být poprvé nakryta v 17ti měsících. Některé chovatelské kluby si věkovou hranici ještě posouvají směrem nahoru což je jedině dobře. Chovatelé kryjí poprvé feny velkých plemen kolem dvou až tří let věku (já tedy až kolem toho třetího až když je fena vyzrálá i psychicky).
PŘIPUSTIT VELKOU FENU POPRVÉ VE VĚKU CCA.1 - 1,5 roku (což je to druhé hárání) MŮŽE FAKT JEN PRASE A ne chovatel

nevimco111
napsal(a):
Prosím vás Ifauna je CHOVATELSKÝ portál a s těmito názory spíš uspějete někde na množírenské diskuzi, tak co takhle jít otravovat tam? Na facebooku je spousta skupin plná podobných případů, jako jste vy a se stejně pitomými názory. Určitě tam lépe zapadnete ☺.

nevimco111
napsal(a):
No právě tahle stránka byla kdysi pro chovatele ale dneska pro blázny a vymejvače mozků, vždyt už se o tom píše i v novinách jak se tady snažíte pponoukat k potrestání těch co mají psy bez PP si to přečtěte vy chytráci...
kde?

nevimco111
napsal(a):
Nevim teda ale mě je 65 let psy mám celej život a nikdy nebylo tolik šílenců jako dneska zajímalo by mě strašně kolik z vás má psa dýl jak 20let myslim že jste všichni rychlochovatelky a nevidíte si do pusy.To co tady píšete jsou blbosti do písmene a tečka
Já chovám déle než 20let a dokonce i víc plemen

nevimco111
napsal(a):
No právě tahle stránka byla kdysi pro chovatele ale dneska pro blázny a vymejvače mozků, vždyt už se o tom píše i v novinách jak se tady snažíte pponoukat k potrestání těch co mají psy bez PP si to přečtěte vy chytráci...
Já mám psa bez PP a nikdo mě za to tady opravdu potrestat nechtěl a nikdy jsem se tu nesetkala ani s tím, že by mě za to tady někdo odsuzoval.

nevimco111
napsal(a):
Nevim teda ale mě je 65 let psy mám celej život a nikdy nebylo tolik šílenců jako dneska zajímalo by mě strašně kolik z vás má psa dýl jak 20let myslim že jste všichni rychlochovatelky a nevidíte si do pusy.To co tady píšete jsou blbosti do písmene a tečka
Prvního čuvače jsem měla v roce 1974 a mám je od té doby pořád.Zpočátku hlavně na cvičení, později na pasení a hlídání.Všechny byli a jsou a i budou s PP.Odchovala jsem i několik vrhů a PP, pokud jsem měla kvalitní fenu jak exteriérem, tak, a to hlavně, povahou.
Čuvač není módní pleneno a pořizují si lidi nejčastěji kvůli povaze buď na práci nebo hlídání.
Rozdíl v ceně s PP a bez není zas tak velký aby dávali přednost křížencům.