samanthaaa

XXX.XXX.95.215
Mám problém s naším psem a s jeho páníčkem-mím přítelem. Bydlíme spolu, přítel měl pejska ještě než jsme se poznali. Jsou mu 3 a je to nějaká pouliční směska, střední plemeno, jen vím že je to kříženec nějakého bojového plemena. problém je v tom, že po přestěhování nám pes močí všude po bytě když nejsme doma. Já psům vůbec nerozumím (přítel taky ne, je to jeho první pes), vůbec nevím co s tím mám dělat. To je první problém. Ale ted k věci, pes je na mě velice agresivní. Stačí že udělám něco co se mu nelíbí a hned na mě vrčí, dělá to jen když přítel není doma. No a včera to zašlo tak daleko že mě pokousal.
Jen protože jsem mu řekla at jde na místo a když nešel tak jsem zvýšila hlas. Opravdu to nepřeháním, bylo to jen kvůli tomu. Několikrát jsem hledala kontakty na různé odborníky, několikrát jsem příteli říkala že bysme tam měli zajít, že to už vážně není sranda. Jenomže se pořád nic neděje. Mám strach chodit domů, bojím se kolem psa jen projít. Vím že bych to neměla dávat najevo protože to pes vycítí, ale jinak to prostě nejde..Vím i to že je to hlavně přítelova chyba protože psa strašně rozmazlil, ten pes vlastně za nic nemůže. ale vážně si nevím rady. Vlastně mě nejvíc mrzí to že přítel má pořád jen kecy, že s tím něco začneme dělat, ale neustále se nic neděje. Mám pocit že mu vůbec nezáleží na tom že se mi může něco stát. Tak si říkám že jestli s tím opravdu nezačne nic dělat, dám mu ultimátum - bud já nebo pes..byl někdo v podobné situaci a jak jste se zachovali?
Uživatel s deaktivovaným účtem

samanthaaa
napsal(a):
Mám problém s naším psem a s jeho páníčkem-mím přítelem. Bydlíme spolu, přítel měl pejska ještě než jsme se poznali. Jsou mu 3 a je to nějaká pouliční směska, střední plemeno, jen vím že je to kříženec nějakého bojového plemena. problém je v tom, že po přestěhování nám pes močí všude po bytě když nejsme doma. Já psům vůbec nerozumím (přítel taky ne, je to jeho první pes), vůbec nevím co s tím mám dělat. To je první problém. Ale ted k věci, pes je na mě velice agresivní. Stačí že udělám něco co se mu nelíbí a hned na mě vrčí, dělá to jen když přítel není doma. No a včera to zašlo tak daleko že mě pokousal.
Jen protože jsem mu řekla at jde na místo a když nešel tak jsem zvýšila hlas. Opravdu to nepřeháním, bylo to jen kvůli tomu. Několikrát jsem hledala kontakty na různé odborníky, několikrát jsem příteli říkala že bysme tam měli zajít, že to už vážně není sranda. Jenomže se pořád nic neděje. Mám strach chodit domů, bojím se kolem psa jen projít. Vím že bych to neměla dávat najevo protože to pes vycítí, ale jinak to prostě nejde..Vím i to že je to hlavně přítelova chyba protože psa strašně rozmazlil, ten pes vlastně za nic nemůže. ale vážně si nevím rady. Vlastně mě nejvíc mrzí to že přítel má pořád jen kecy, že s tím něco začneme dělat, ale neustále se nic neděje. Mám pocit že mu vůbec nezáleží na tom že se mi může něco stát. Tak si říkám že jestli s tím opravdu nezačne nic dělat, dám mu ultimátum - bud já nebo pes..byl někdo v podobné situaci a jak jste se zachovali?
Až se psem budete zase sama, tak mu nasaďte náhubek a připněte vodítko, vezměte si hrst pamlsků, které pes nejvíce miluje a začněte cvičit povely. Pes musí pochopit, že s Vámi o přítele nemusí bojovat, že nejste jeho nepřítel. Zároveň si tím získáte jeho důvěru a možná i respekt. Jen otázka, odkud jste?
samanthaaa

XXX.XXX.95.215
No on na sebe moc nenechá sáhnout když jsem s ním sama, vrčí na mě a cení zuby. bydlím kousek od ostravy.

samanthaaa
napsal(a):
No on na sebe moc nenechá sáhnout když jsem s ním sama, vrčí na mě a cení zuby. bydlím kousek od ostravy.
Tak poproste přítele než odejde, aby mu to nandal, bude to Váš takový rituál. Prostě jde o to, abyste se spolu skamarálili. A jak vůbec tedy fungujete se psem sama a pak když je tam Váš přítel?

samanthaaa
napsal(a):
Tak (pokud se zas někdo nenudí), pokud můžu doporučit - okamžitě volat sem :
http://www.koira.cz/
vysvětlit situaci a jít se učit jak učit psa...hned.

Klidně takové ultimátum dejte, přece si nenecháte ničit život. Buď se se psem začne něco dělat, nebo odcházíte, ať si to panáček v hlavě přebere.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7
napsal(a):
Až se psem budete zase sama, tak mu nasaďte náhubek a připněte vodítko, vezměte si hrst pamlsků, které pes nejvíce miluje a začněte cvičit povely. Pes musí pochopit, že s Vámi o přítele nemusí bojovat, že nejste jeho nepřítel. Zároveň si tím získáte jeho důvěru a možná i respekt. Jen otázka, odkud jste?
Nezlobte se na mě, ale to je rada nad zlato - říct někomu, koho pes napadá už jen za to že mu řekne ať jde na místo, ať s ním jde cvičit povely...

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Nezlobte se na mě, ale to je rada nad zlato - říct někomu, koho pes napadá už jen za to že mu řekne ať jde na místo, ať s ním jde cvičit povely...
Jak jsem psala, pes evidentně přítele nechce přítelkyni nechat. Myslela jsem to spíše naučit se spolu komunikovat a vycházet.
samanthaaa

XXX.XXX.95.215
Když jsem doma sama, tak se přiznám že si psa moc nevšímám, protože se ho bojím. Ani si ho všímat nemůžu, protože hned vrčí. Když je doma přítel tak pes se ke mě chodí klidně i mazlit, ale já si od něj držím odstup, nevěřím mu. Je docela vyčůranej, před přítelem si na mě nikdy nedovolí, vždycky jen když je přítel pryč.
samanthaaa
napsal(a):
A co přítel po npadení? velice mě to připomíná ted 2 diskuze na emiminu . musí chtít přítel, přece mu nemůže být jedno že jeho pes je agresivní. No řekla bych mu jasně že bud se psem něco bude dělat nebo at s nim odejde. ten pes už zaútočil . Co ten pes udělá příště, jak s emu přítel věnuje, umí zákl povely?
samanthaaa

XXX.XXX.95.215
A je fakt, že dost žárlí. když se s přítelem třeba pusinkujem tak po nás skáče a štěká, snaží se upoutat pozornost přítele.
samanthaaa

XXX.XXX.95.215
Základní povely umí, i docela dobře poslouchá. po napadení byl přítel celkem v šoku, moc tomu nechtěl věřit že se to opravdu stalo.

Pokud se nechcete psa zbavit, k čemuž to podle vašeho příspěvku do ted spěje a jestli to není jen provokace a je to pravda, začněte něco dělat. Nejprve si musíte získat přízeń psa.Takže zatím neusilovat o žádné povely, vůbec na něj nezvyšovat hlas. Připravit si něco co má rád, co mu pěkně voní a na co má velkou chuť. ukažte mu že to máte, klidně to v jeho přítomnosti jezte, dělejte že ho nevidíte a pak mu nabídněte, pokud přijde, vezme si v klidu je to dobře, při tom ho oslovujte jménem a chvalte. Zkoušejte ho přivolávat k sobě, to pro začátek stačí. Bude se chovat klidně, nechá se pohladit, zareaguje na jméno následuje odměna. Potom začněte přidávat třeba povel sedni, lehni na místo apod a za všechno pochvala a odměna. Pokud začne vrčet jen tak ho pokárejte ale bez řevu, v klidu, fuj je to, co to děláš a nevšímejte si ho dokud se nezačne dožadovat pozornosti, potom povel, Za splnění odměna. krmte ho, chodte s ním ven, pes nejvíc miluje toho kdo s ním chodí ven, to je takové nepsané pravidlo.Chovejte se klidně, vlídně a srozumitelně, vrčícího psa ignorujte, vyndejte si pytlík pochoutek, zašustěte a dělejte že tam není. jak přestane projeví zájem, dejte mu třeba sedni, dej pac to je jedno, ale musí si to zasloužit. na žrádlo se dá ochoči každé zvíře, natož jeden voříšek
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7
napsal(a):
Jak jsem psala, pes evidentně přítele nechce přítelkyni nechat. Myslela jsem to spíše naučit se spolu komunikovat a vycházet.
Naučit spolu komunikovat a vycházet po dozorem někoho zkušeného ano, ale poslat začátečníka, který se psa už bojí, protože je na něj pes agresívní, aby s ním šle o samotě cvičit povely (když ani neví jak na to, a není schopný adekvátně reagovat na psovo chování), tak to mi příjde jako dobrý úlet, a koleda o ještě větší průšvih
samanthaaa

XXX.XXX.95.215
napsal(a):
Pokud se nechcete psa zbavit, k čemuž to podle vašeho příspěvku do ted spěje a jestli to není jen provokace a je to pravda, začněte něco dělat. Nejprve si musíte získat přízeń psa.Takže zatím neusilovat o žádné povely, vůbec na něj nezvyšovat hlas. Připravit si něco co má rád, co mu pěkně voní a na co má velkou chuť. ukažte mu že to máte, klidně to v jeho přítomnosti jezte, dělejte že ho nevidíte a pak mu nabídněte, pokud přijde, vezme si v klidu je to dobře, při tom ho oslovujte jménem a chvalte. Zkoušejte ho přivolávat k sobě, to pro začátek stačí. Bude se chovat klidně, nechá se pohladit, zareaguje na jméno následuje odměna. Potom začněte přidávat třeba povel sedni, lehni na místo apod a za všechno pochvala a odměna. Pokud začne vrčet jen tak ho pokárejte ale bez řevu, v klidu, fuj je to, co to děláš a nevšímejte si ho dokud se nezačne dožadovat pozornosti, potom povel, Za splnění odměna. krmte ho, chodte s ním ven, pes nejvíc miluje toho kdo s ním chodí ven, to je takové nepsané pravidlo.Chovejte se klidně, vlídně a srozumitelně, vrčícího psa ignorujte, vyndejte si pytlík pochoutek, zašustěte a dělejte že tam není. jak přestane projeví zájem, dejte mu třeba sedni, dej pac to je jedno, ale musí si to zasloužit. na žrádlo se dá ochoči každé zvíře, natož jeden voříšek
Ano, na jídlo on se nechá nalákat vždycky, ale potom to pokračuje stejně, vrčí, cení zuby atd.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Naučit spolu komunikovat a vycházet po dozorem někoho zkušeného ano, ale poslat začátečníka, který se psa už bojí, protože je na něj pes agresívní, aby s ním šle o samotě cvičit povely (když ani neví jak na to, a není schopný adekvátně reagovat na psovo chování), tak to mi příjde jako dobrý úlet, a koleda o ještě větší průšvih
Zase to tak nehroťte, myslela jsem to jako habe. A kdyby zadavatelka neměla možnost někoho zkušeného, tak co byste jí poradila?
samanthaaa
napsal(a):
Ano, na jídlo on se nechá nalákat vždycky, ale potom to pokračuje stejně, vrčí, cení zuby atd.
Tak jak radí hebe, bych se k psovi chovala i v přítelovo přítomnosti. On ať na psa skoro vůbec nereaguje, ať vše nechá na vás, ať pes pochopí, že i vás musí poslouchat.

samanthaaa
napsal(a):
Zadavatelko, taky byste s ním měla začít chodit ven (venčit ho), pokud to neděláte.
samanthaaa

XXX.XXX.95.215
Ven s ním chodím jen když je přítel doma, jdeme třeba venčit spolu. ale když přijdu z práce dřív, moc to nejde, při nandávání obojku a vodítka vrčí.

samanthaaa
napsal(a):
Proč vrčí a cení zuby ? Přece to nedělá stále, tak při jaké příležitosti to dělá ?
samanthaaa

XXX.XXX.95.215
Když kolem něj procházím, nebo na něj mluvím...chci se právě zkamarádit, ale vypadá že on nechce.

samanthaaa
napsal(a):
Ven s ním chodím jen když je přítel doma, jdeme třeba venčit spolu. ale když přijdu z práce dřív, moc to nejde, při nandávání obojku a vodítka vrčí.
Když je přítel doma, tak mu řekněte ať mu nasadí obojek a vodítko (náhubek), Vám předá vodítko a Vy vyrazíte se psem sama.
samanthaaa

XXX.XXX.95.215
napsal(a):
Když je přítel doma, tak mu řekněte ať mu nasadí obojek a vodítko (náhubek), Vám předá vodítko a Vy vyrazíte se psem sama.
Vyzkoušíme

samanthaaa
napsal(a):
Vyzkoušíme
Nějakým způsobem si Vás prostě musí zalíbit a nezapomeňte zase na oblíbené pamslky do kapsy s sebou.
samanthaaa

XXX.XXX.95.215
napsal(a):
Nějakým způsobem si Vás prostě musí zalíbit a nezapomeňte zase na oblíbené pamslky do kapsy s sebou.
Ano, určitě to zkusím. Ale nejhorší je že ten pes ze mě stejně ucítí tu nedůvěru a strach. Nemůžu se toho zbavit.

samanthaaa
napsal(a):
Když kolem něj procházím, nebo na něj mluvím...chci se právě zkamarádit, ale vypadá že on nechce.
Nesmíte se mu vtírat. Ten kdo se bude vnucovat a dožadovat pozornosti musí být on. i za cenu že mu zpočátku budete stále mávat něčím před čumákem. Když už předem víte že nastane situace že bude vrčet, např pes leží v cestě a potřebuju tam jít, ukážu mu klidně že něco mám, a dám mu to až se bude chovat klidně. prostě žádoucí chování rovná se odměna.To samé musí i přítel, prostě pokud pes bude v klidu, musí se chválit. Ovšem ne násilím že přítel přikáže a vy budete hladit apod. Musíte se dostat do fáze že pes se bude dožadovat pozornosti sám.
samanthaaa

XXX.XXX.95.215
aha
napsal(a):
Nemůže to používat už ze zvyku, že se mu to osvědčilo ? Zavrčím = dá mi pokoj ?
Já bych řekla že taky nějak to bude. On ví že při zavrčení se radši stáhnu pryč..taky když po mě několikrát vyjel, a ted už i dokonce pokousal, není se čemu divit že mám strach a radši jdu pryč.
samanthaaa

XXX.XXX.95.215
umpa.lumpa
napsal(a):
Jeďte i s přítelem a psem do výše zmiňovaného střediska www.koira.cz. Evidentně si se psem ani jeden moc nerozumíte a je potřeba odborníka dříve, než se stane ošklivější nehoda a pes chudák skončí vyhozenej v útulku...
Tak do útulku bych ho nikdy nedala. když už bych musela dát psa pryč tak jedině k někomu konkrétnímu, koho bych našla a kdo psům rozumí. to přesně říká i přítel, že chudák pes, co jsem mu udělala, že kvůli mě skončí kdo ví kde..ale to že já jsem vytřepaná přijít domů tak to chudák nejsem, pokouše mě ale podle něj si za to můžu sama..

"ale podle něj si za to můžu sama.. "
tak to může být docela dobře i pravda...
Je to jenom špatný, nesprávný pocit, že je pro tebe prioritou se toho psa zbavit? Nebo už jsi volala třeba do té koiry? Je to v Ostravě a jestli někde umí pomoci, tak tam...Nebo někam jinam?
samanthaaa

XXX.XXX.95.215
napsal(a):
"ale podle něj si za to můžu sama.. "
tak to může být docela dobře i pravda...
Je to jenom špatný, nesprávný pocit, že je pro tebe prioritou se toho psa zbavit? Nebo už jsi volala třeba do té koiry? Je to v Ostravě a jestli někde umí pomoci, tak tam...Nebo někam jinam?
Zbavit se ho budu chtít v případě že přítel nezačne nic dělat. jinak zapíšu si kontaky na psí poradny co najdu na netu ale domluvu na nějaké lekci nebo schůzce, to nechám na příteli. nevidím od něj žádnou snahu, nikdy nic nehledal, nesnažil se problém vyřešit. akorát já pořád jak blbec něco hledám, nebo si aspon čtu o psech a jejich povaze, chování..a on mi potom akorát řekne že dělám chytrou a přitom vím o psech ho*no. ale aspon se snažím, a chci vidět že se do toho nějak zapojí taky. takže to nechám na něm, jen mu dám kontakty a at volá sám.
samanthaaa
napsal(a):
Zbavit se ho budu chtít v případě že přítel nezačne nic dělat. jinak zapíšu si kontaky na psí poradny co najdu na netu ale domluvu na nějaké lekci nebo schůzce, to nechám na příteli. nevidím od něj žádnou snahu, nikdy nic nehledal, nesnažil se problém vyřešit. akorát já pořád jak blbec něco hledám, nebo si aspon čtu o psech a jejich povaze, chování..a on mi potom akorát řekne že dělám chytrou a přitom vím o psech ho*no. ale aspon se snažím, a chci vidět že se do toho nějak zapojí taky. takže to nechám na něm, jen mu dám kontakty a at volá sám.
V tom případě bych možná volila zbavit se přítele. Nechat mě můj mužskej pokousat svým psem a pak to nijak neřešit a nesnažit se mi pomoci, abychom se psem vycházeli, tak bych to viděla tak, že mu na mě moc nezáleží.
samanthaaa
napsal(a):
Co s tím může přítel dělat, když se pes v jeho přítomnosti chová slušně?
samanthaaa

XXX.XXX.95.215
aha
napsal(a):
V tom případě bych možná volila zbavit se přítele. Nechat mě můj mužskej pokousat svým psem a pak to nijak neřešit a nesnažit se mi pomoci, abychom se psem vycházeli, tak bych to viděla tak, že mu na mě moc nezáleží.
Vidím to stejně
samanthaaa

XXX.XXX.95.215
scylla
napsal(a):
Co s tím může přítel dělat, když se pes v jeho přítomnosti chová slušně?
Třeba semnou může začít chodit k odborníkovi a může se snažit zjistit důvod, proč to pes dělá.
Ten je celkem jasný - vy se ho bojíte a ustupujete mu, případně ho chlácholíte nebo se o to aspoň snažíte. Člověk, který se bojí, je cítit adrenalinem stejně, jako člověk agresivní, strach a agrese je psovi cítit stejně. Pozvěte spíš někoho domů, kdo umí vychovávat psy, ne abyste za ním jezdili, protože mimo svoje území se bude pes chovat o dost jinak. Navíc, když tam bude váš přítel, se bude chovat naprosto jinak.
aha
napsal(a):
Přesně to samé mě napadlo taky - pokud to celé není vtip.
samanthaaa

XXX.XXX.95.215
Terven
napsal(a):
Přesně to samé mě napadlo taky - pokud to celé není vtip.
Vtip to vážně není.
Jak někdo psal výše, kontaktujte http://www.koira.cz/. To bude pro vás to nejlepší.
samanthaaa
napsal(a):
Tak do útulku bych ho nikdy nedala. když už bych musela dát psa pryč tak jedině k někomu konkrétnímu, koho bych našla a kdo psům rozumí. to přesně říká i přítel, že chudák pes, co jsem mu udělala, že kvůli mě skončí kdo ví kde..ale to že já jsem vytřepaná přijít domů tak to chudák nejsem, pokouše mě ale podle něj si za to můžu sama..
To vás ani jednoho nenapadlo dát mu koš ?
Fakt néé ?
Tak to bude určitě ťéžkej případ.
samanthaaa

XXX.XXX.95.215
rapotacka11
napsal(a):
To vás ani jednoho nenapadlo dát mu koš ?
Fakt néé ?
Tak to bude určitě ťéžkej případ.
Napadlo. ale to má být doma půl dne s košem, než přijdeme domů? a nemůžu mu dát koš když přijdu z práce, když po mě vyjede.
Otázka taky je, zda jste se přistěhovala vy k příteli, on k vám nebo jste si společně našli byt a sešli se až tam. Jednoznačně pes pochopitelně ví, že se ho bojíte a pokud byl s přítelem sám, snaží se udržet si své místo ve smečce, tedy nepustit vás před sebe. To, že jste přítelova partnerka je mu buřt. Pokud váš přítel nechce s danou situací nic dělat, vy toho moc nenaděláte.

samanthaaa
napsal(a):
Napadlo. ale to má být doma půl dne s košem, než přijdeme domů? a nemůžu mu dát koš když přijdu z práce, když po mě vyjede.
Samozřejmě má dostat náhubek, jakmile Vy vejdete do bytu.
To je tezke. Psa se bojite a nesnasite ho. On za to nemuze, zamyslete se a volte: bud ho date pryc nebo zacnete pracovat na sobe. Domu chodite prvni, takze se na to nachystejte a mejte u sebe neco dobreho co pes miluje. Dejte mu to hned jak otevrete dvere, pripnete ho nenapadne na voditko. Binec prehlednete a bezte se psem ven treba jen na vyvenceni. Mluvte na nej naprosto klidne, hlas nezvysujte, kdyz uz je nutne jen duraznejsi intonaci. Spis ho ignorujte. Doma mu dejte misku s troskou krmeni a nevsimejte si ho. On po vas nevyjede bez duvodu a pokud nastane situace kdy by k nemu mohlo dojit, snazte se vymyslet to tak, aby vy jste dosahla sveho bez konfliktu. Napr. Chcete aby sel na pelisek- klidne ale durazne dejte povel a na pelisek mu dejte pamlsek. Jak tam bude pochvalte a dal si ho nevsimejte. Pritel to dost dobre vyresit ani.nemuze, to je vas problem. Jestli to jde, prevezmete peci o nej- krmeni, venceni. Ale znova, vicemene si ho nevsimejte a kdyz se prijde sam pomazlit pohladte ho tak jakoby mimochodem "vidim te, jsi hodny". Pokud budete doma oba, neprovokujte ho k zarlivosti (on to pritel prezije) a chovejte se k pejskovi stejne jako kdyz jste s nim sama. Nechtejte v pripade potreby reseni u pritele ( udelej s nim NECO).

"pripnete ho nenapadne na voditko"
couračku bych mu nechala permanentně.
Pozvěte si domů odborníka a to v době, kdy přítel není doma, aby viděl, jak se pes chová v jeho nepřítomnosti. Na nějaké nasazování košíku se vykašlete, nemáte se psy zkušenosti, bojíte se ho, on to cítí, může Vás při tom napadnout znovu.
Nejde o voříška, jak tu někdo psal, ale o křížence. Ani nepíšete jak je pes velký, kolik váží.
Přístup Vašeho přítele hodnotit nebudu.
Dle meho nazoru je ten pes velmi nejisty, novy domov, nova zenska , nic ve zlem, to ze tam moci muze byt ze stressu a z toho, ze se tam proste neciti doma, potrebuje si to napachovat, aby prebil pachy cizi.Potrebuje spis podporit, nez trestat, ujistit, ze se nic nedeje, ze ma ted dva lidi, kteri o nej budou pecovat a novy domov, ve kterem se da skvele hrat.A to mu ukazat je na vas obou.
domcaast
napsal(a):
Ženská proboha máte nějakou hrdost? Váš partner nechá svého psa, aby vás šikanoval a dokonce i pokousal. Sbalte kufry a zmizte! Co od takového "chlapa" vůbec čekáte do budoucna?
Asi by potřeboval pár na zadek partner než pes... Asi je opravdu průser to, ze psi hodne vyciti a pokud se ho bojite, pes toho vyuziva a ma vas vite kde..ale nedokazu si takovou tezkou situaci predstavit..a pokud pes kousne, vzdy je k tomu nejaky podnet a udela to klidne znova..jen muj nazor-nemyslim si, ze pes žarli, bude v tom neco jinyho..pes si neudela na cloveka averzi z niceho nic, nebo ano?

anonymx
napsal(a):
To je dost nebezpecne kdyz je sam.doma.
Není, stačí - dle výšky psa - dejme tomu 20-30 cm hladká šňůra, ať ho nemusí chytat za jakoukoliv část těla včetně obojku.
domcaast: I když jsme se nedávno neshodli ohledně AST, tak tady s vámi absolutně souhlasím a váš příspěvek obsahuje první krok, který by měla samanthaaa udělat - vycvičit svého přítele. A to píšu jako chlap, jeho chování je totiž neskutečné.
samanthaaa: Ať je to jakkoli, váš příběh není nikterak nepravděpodobný, jednu dobu jsme u nás k něčemu podobnému neměli daleko. Mám SAO a i když je to plemeno vcelku jiné, než váš pes (nejspíš) typu bull plemen, mám namysli hlavně povahou, princip může být stejný - pes uznává jako pána (nadřazeného) pouze vašeho přítele a vás jen toleruje. Toleruje do té doby, dokud se mu něco znelíbí. A to může být cokoli - odkázání na jiné místo, zvýšený hlas, rychlý pohyb, snaha o přivázání nebo nasazení náhubku, prostě téměř cokoli. Nemyslím si, že v tom hraje roli nějaká žárlivost. Pes je prostě "nad vámi" a cvičí si s vámi, jak potřebuje. A to je pro pohodové soužití takto ve třech velký problém.
První, co potřebujete, je nějak překonat, lépe zbavit se svého strachu ze psa. A to je, po vašich zážitcích, docela nejednoduchá věc, v tom vás chápu. Nejistotu bych v jednání psa taky neviděl. Za nejistotu či strach se často zasouvají mnohé problémy s agresivitou, ale ne každý agresivní pes se musí nutně bát. Situaci u vás doma nikdo neznáme, nevidíme, jak se pes chová, přesto váš popis ve mě vyvolává dojem, že pes má jednoho pána (vašeho přítele), on je dvojka a v případě, že pán není doma, pes se stává jedničkou, zaujímá místo alfy a prostě si dělá co chce.
Být ve vaší situaci (pozor, ne v přítelově situaci, to je rozdíl) usiloval bych o to, dát psa pryč. Nic dobrého vás s ním nečeká a mohlo by se i stát, že vám pes pokazí/zničí vztah. Úplně jiná situace by samozřejmě byla, pokud by váš přítel měl snahu situaci řešit, aktivně řešit.
anonymx
napsal(a):
To je ale v dane situaci k nicemu. Docela by mne zajimalo proc kousnul a asi to tak zle nebylo.
Samanthaaa: "...včera to zašlo tak daleko že mě pokousal. Jen protože jsem mu řekla at jde na místo a když nešel tak jsem zvýšila hlas."
Jak to bylo zlé, není vůbec podstatné. Přece to nebude řešit, až jí utrhne ruku...
milannn
napsal(a):
domcaast: I když jsme se nedávno neshodli ohledně AST, tak tady s vámi absolutně souhlasím a váš příspěvek obsahuje první krok, který by měla samanthaaa udělat - vycvičit svého přítele. A to píšu jako chlap, jeho chování je totiž neskutečné.
samanthaaa: Ať je to jakkoli, váš příběh není nikterak nepravděpodobný, jednu dobu jsme u nás k něčemu podobnému neměli daleko. Mám SAO a i když je to plemeno vcelku jiné, než váš pes (nejspíš) typu bull plemen, mám namysli hlavně povahou, princip může být stejný - pes uznává jako pána (nadřazeného) pouze vašeho přítele a vás jen toleruje. Toleruje do té doby, dokud se mu něco znelíbí. A to může být cokoli - odkázání na jiné místo, zvýšený hlas, rychlý pohyb, snaha o přivázání nebo nasazení náhubku, prostě téměř cokoli. Nemyslím si, že v tom hraje roli nějaká žárlivost. Pes je prostě "nad vámi" a cvičí si s vámi, jak potřebuje. A to je pro pohodové soužití takto ve třech velký problém.
První, co potřebujete, je nějak překonat, lépe zbavit se svého strachu ze psa. A to je, po vašich zážitcích, docela nejednoduchá věc, v tom vás chápu. Nejistotu bych v jednání psa taky neviděl. Za nejistotu či strach se často zasouvají mnohé problémy s agresivitou, ale ne každý agresivní pes se musí nutně bát. Situaci u vás doma nikdo neznáme, nevidíme, jak se pes chová, přesto váš popis ve mě vyvolává dojem, že pes má jednoho pána (vašeho přítele), on je dvojka a v případě, že pán není doma, pes se stává jedničkou, zaujímá místo alfy a prostě si dělá co chce.
Být ve vaší situaci (pozor, ne v přítelově situaci, to je rozdíl) usiloval bych o to, dát psa pryč. Nic dobrého vás s ním nečeká a mohlo by se i stát, že vám pes pokazí/zničí vztah. Úplně jiná situace by samozřejmě byla, pokud by váš přítel měl snahu situaci řešit, aktivně řešit.
Být ve vaší situaci (pozor, ne v přítelově situaci, to je rozdíl) usiloval bych o to, dát psa pryč. vzdyt se psem se da pracovat, kdyby kazdy resil takhle problemy nikdo nema psa ted je druha otazka, jestli pani chce, pokud psa nesnasi od zacatku, nema cennu se o tom bavit dal
wejka
napsal(a):
Být ve vaší situaci (pozor, ne v přítelově situaci, to je rozdíl) usiloval bych o to, dát psa pryč. vzdyt se psem se da pracovat, kdyby kazdy resil takhle problemy nikdo nema psa ted je druha otazka, jestli pani chce, pokud psa nesnasi od zacatku, nema cennu se o tom bavit dal
Souhlasím s vámi. Nepříjde mi, že ho nesnáší, vždyť psala, že pátrá, zjišťuje, jak z toho ven, jen neví jak na psa a přítel jí moc oporou není.
anonymx
napsal(a):
Aha, necetla jsem pozorne pricinu pokousani. Ale nejak se mi nechce verit, ze na pouhe zvyseni hlasu pes zareagoval napadnutim. Bud by zsdavatelku agresivni pes porval docela dost anebo nervni by se ohnal pri primem kontaktu. Ale tohle je divne.
Nevíme jak přitel psa vychovával. Jestli pes párkrát dostal a slečna při povolování na místo máchla rukou (aby psovi ukázala na místo), mohl to pes vyhodnotit jako útok.
anonymx
napsal(a):
Aha, necetla jsem pozorne pricinu pokousani. Ale nejak se mi nechce verit, ze na pouhe zvyseni hlasu pes zareagoval napadnutim. Bud by zsdavatelku agresivni pes porval docela dost anebo nervni by se ohnal pri primem kontaktu. Ale tohle je divne.
Může to být jinak, nevím, a myslím, že je nemožné si udělat správný názor, nevidíme-li reakce psa.
Ale u nás je to tak, že pes (SAO) respektuje jen mě, ostatní (známé, vzdál. rodinu) jen toleruje. Na zvýšení hlasu nebo kdyby ho chtěl někdo vykázat, by reagovat podobně. Nebude čekat na přímý kontakt, ale taky hned nedorve. Přijde přesně takové varování (chycení za ruku třeba, byť i to může být krvavé). Pokud se člověk nehýbe a ustoupí, uklidní se. Zlé je, pokud by ho chtěl někdo ne domácí "srovnat". Bohužel se to jednou stalo a byla to hodně nepříjemná situace (a to neměl ani rok).
Navíc je tam ještě ten aspekt, že pes si vůči takovému člověku vytvoří blok, určitým způsobem si ho zařadí a to se pak velmi těžko narovnává zpět.
rapotacka11
napsal(a):
Znala jsem pinče, ten porafal všechny příbuzné.
Když ho tchánovci hlídali, tchán ho okřikl a už tekla červená.
Tchýni zase jindy držel v šachu.
Nádhernej,
rozmazlenej, nevychovanej zmetek. (skončil pod autem).
Nevím, zda to bylo přímo na mě, nebo obecně, ale uvědomme si prosím prozdíl mezi povahami psů. Pinč je přeci jen lehce něco jiného než bull nebo SAO. Samozřejmě, výchova je korekce, nicméně plně se přes povahu nedostanete. A nebo dostanete, ale pak to není povaha.
ladd
napsal(a):
Dřív takoví psi, kteří napadli někoho v rodině (říkejme tomu třeba přehnané sebevědomí), končili i rasa (tím nechci říct, že to tak má být). Dneska je paníček schopnej takovýho psa rozmnožit a poslat ty geny dál. Pak si takový štěně vezme laik a má problém.
Částečně s vámi souhlasím. Pravý bull by tohle dělat neměl, neměl by mít onu snahu o extrémní prosazování se. Problém může být to křížení.
milannn
napsal(a):
Nevím, zda to bylo přímo na mě, nebo obecně, ale uvědomme si prosím prozdíl mezi povahami psů. Pinč je přeci jen lehce něco jiného než bull nebo SAO. Samozřejmě, výchova je korekce, nicméně plně se přes povahu nedostanete. A nebo dostanete, ale pak to není povaha.
Nebylo. Bylo to na názor, že možná, když dala pokyn, udělala
třeba nevhodný pohyb, který si třeba ten dokonalý hafínek vyložil jako útok.
Než jsem to naklofala, diskuze popojela...
milannn
napsal(a):
Částečně s vámi souhlasím. Pravý bull by tohle dělat neměl, neměl by mít onu snahu o extrémní prosazování se. Problém může být to křížení.
To křížení různých povahových vlastností jsem měl na mysli když jsem psal, že kříženec a voříšek je rozdíl. Někdo tu psal "...na žrádlo se dá ochoči každé zvíře, natož jeden voříšek."
Tady se jedná o křížence, možná disponujícího značnou silou a paní dostane radu nandejte mu košík a jděte s ním na procházku.

domcaast
napsal(a):
Ženská proboha máte nějakou hrdost? Váš partner nechá svého psa, aby vás šikanoval a dokonce i pokousal. Sbalte kufry a zmizte! Co od takového "chlapa" vůbec čekáte do budoucna?
To Samantha: Ono je těžké. Píšete, že přítel moc zkušeností nemá, vy prý žádné a máte problematického psa. Takhle na dálku těžko říct, zda jste dokázala vzniklou situaci objektivně vyhodnotit
Měla by jste se pokusit podívat se na situaci očima psa. Změnil se mu domov a do smečky mu přibyl vetřelec- vy. Někdo, kdo ho obírá o pozornost pána, s kým není žádná zábava a ani žádný pamlsek z něho nevypadne.
Pokud chcete něco změnit, tak úplně nejtěžší bude odbourat strach a nervozitu a začít se podílet na aktivitách se psem ( krmení, venčení, hry)
Nemáte však zkušenosti a tak se bez pomoci snadno můžete dopustit chyby a situaci zhoršit. Myslím, že nejsmysluplnější by bylo obrátit se o pomoc na odborníky.
Ještě by mně zajímalo, jak se pes chová k třetím osobám, když tam přítel není.
ladd
napsal(a):
To křížení různých povahových vlastností jsem měl na mysli když jsem psal, že kříženec a voříšek je rozdíl. Někdo tu psal "...na žrádlo se dá ochoči každé zvíře, natož jeden voříšek."
Tady se jedná o křížence, možná disponujícího značnou silou a paní dostane radu nandejte mu košík a jděte s ním na procházku.
Ano, to s košíkem je pošetilost. Nedokážu si představit, jak někdo, koho můj pes nerespektuje, mu nasazuje košík. Ti psi taky nejsou úplně pitomí a moc dobře vědí, co košík znamená.
Navíc nevidím důvod, proč by to měla dělat samanthaaa, když pes ji absolutně nebere.

Nemyslím si ze dávat košík je ideální k upevnění vztahu záleží jak pes bere košík a jestli je vychovaný tak že vyjíždí po člověku nebude vychovaný ani tak aby bral košík jako normální věc nejspíš..začněte mu dávat krmení vy místo přítele začněte ho venčit..jsou to věci bez kterých se pes neobejde a pak bude brát i vas jako někoho koho potřebuje až k vám bude mít nějaký vztah začala bych ho cvičit formou hry a vždy trvala na tom co po něm chcete a docilila toho klidnou cestou bez jakékoliv agrese..

napsal(a):
Nemyslím si ze dávat košík je ideální k upevnění vztahu záleží jak pes bere košík a jestli je vychovaný tak že vyjíždí po člověku nebude vychovaný ani tak aby bral košík jako normální věc nejspíš..začněte mu dávat krmení vy místo přítele začněte ho venčit..jsou to věci bez kterých se pes neobejde a pak bude brát i vas jako někoho koho potřebuje až k vám bude mít nějaký vztah začala bych ho cvičit formou hry a vždy trvala na tom co po něm chcete a docilila toho klidnou cestou bez jakékoliv agrese..
Prosímvás, jak má slečna sama vyvenčit psa, který se od ní nenechá ani připnout na vodítko?
Konkrétně prosím.

napsal(a):
Prosímvás, jak má slečna sama vyvenčit psa, který se od ní nenechá ani připnout na vodítko?
Konkrétně prosím.
A zkoušela to někdy vůbec ? Většina psů když vidí vodítko tak se těší ven. Chvíli sem pracovala u ostrahy.14 německých ovčáků, bez nějakého výcviku, spíš agresivní jedinci posbíraní kde se dalo. Když se člověk přiblížil ke kotci vypadalo to že půjde o život. Ovšem každý pes rychle měnil názor když viděl v ruce misku a nebo vodítko. Když sem nastoupila do práce vůbec mě neznali, přesto se dal každý připnout na vodítko a vůbec neprotestovali že jdou ven.
samanthaaa

XXX.XXX.95.215
K třetím osobám se chová mile. nikdy po nikom jiném nevyjel. je umazlený, hravý...včera po mě opět vyjel, už jsem zoufalá. a ano..s vodítkem jsem to zkoušela mockrát. neúspěšně.

Nečetla jsem celou diskuzi, tak nevím, jestli už to někdo neradil, já bych okamžitě začla posilovat vztah já-pes, takže bych krmila JÁ a ne přítel, pokud v přítomnosti přítele je pes v pohodě, tak provádět aktivity, které má pes rád (hraní, aportík, mazlení atd.) ale zapojila bych se zase jen já...myslím, že největší problém je váš strach, myslím, že už ke psovi přistupujete ve velkém napětí a obavě, pokud se toto nezmění, tak se nemůže ani váš vztah se psem zlepšit.

milannn
napsal(a):
Milannn, naprostý souhlas. V rodině panuje pro psa zmatek, pes má v hlavě guláš. Nemůže za to pes, ale jednoznačně člověk, který ho tak vychoval, že neví čí je. Vládne on, ne přítel a zadavatelka je chudák na tom nejhůř. Pokud si tito dva (PŘÍTEL zadavatelky) neudělají jasno a nezačnou to řešit hned, bude průser. Rozhodně zde na fauně, bych si dala poradit od inspektor pišišvor, dle jejích příspěvků, si myslím, že má dost zkušeností, našlo by se řešení, ale to MUSÍ! opravdu ten přítel MOOOC chtít. Bude záležet hlavně na něm. Držím palce.
Nestavala by som otazku "Ja alebo pes" - taketo veci nikdy nevedu k nicomu dobremu a uz taketo ultimatum zvykne vztah rozlozit - ak vam teda na priatelovi stale zalezi.
Kazdopadne by som na vasom mieste nejake ultimatum dala, nielen priatelovi ale hlavne sebe - bud vezme vasu nepohodu vazne a bude ochotny to s vami riesit (napriklad s vami ist do tej koiry, nech sa so psom zblizite, naucite pracovat a zbavite strachu), alebo taky chlap fakt za moc nestoji a lepsie vam bude bez neho - a to aj za predpokladu ze by bol ochotny sa psa zbavit.
Lebo aj keby sa nakoniec psa radsej zbavil, ja by som osobne nechcela zit (potencialne vychovavat deti) s chlapom, pre ktoreho su lenivost a pstrosi pristup k problemom dolezitejsie nez clen rodiny.