Zdravím Vás.
Přicházím aby jste se nenudili a trochu prokrvili mozečky
Dneska jsem četl několik zajímavých článků.
A se spoustou z nich musím souhlasit.
Nejvíce se mi líbila tato věta.
, Těmto plemenům nehrozí zánik, jen degenerace. Budoucí lidská společnost bude chtít mít především hodné psy na mazlení a jen tak pro radost. Ale tato plemena samozřejmě tím, že nebudou ani pracovat ani nic hlídat, zakrní jak fyzicky, tak mentálně.,
A proto mám pro vás takhle na víkend 2 otázky.
1. Jaký máte názor na myšlenku, která je v této větě ?
2. Jaký si myslíte vy osobně, že bude vývoj psích plemen ať už obecně nebo konkrétně v blízkém období (50-100 let) ? (Severská plemena, pracovní plemena, společenští psi, pastýřská plemena, lovecká plemena).
Uživatel s deaktivovaným účtem

Biochemik
napsal(a):
Zdravím Vás.
Přicházím aby jste se nenudili a trochu prokrvili mozečky
Dneska jsem četl několik zajímavých článků.
A se spoustou z nich musím souhlasit.
Nejvíce se mi líbila tato věta.
, Těmto plemenům nehrozí zánik, jen degenerace. Budoucí lidská společnost bude chtít mít především hodné psy na mazlení a jen tak pro radost. Ale tato plemena samozřejmě tím, že nebudou ani pracovat ani nic hlídat, zakrní jak fyzicky, tak mentálně.,
A proto mám pro vás takhle na víkend 2 otázky.
1. Jaký máte názor na myšlenku, která je v této větě ?
2. Jaký si myslíte vy osobně, že bude vývoj psích plemen ať už obecně nebo konkrétně v blízkém období (50-100 let) ? (Severská plemena, pracovní plemena, společenští psi, pastýřská plemena, lovecká plemena).
Myslím si, že velmi rychle se blíží chvíle, kdy budou hodní psi na mazlení sežráni, protože když je na výběr mezi psem a dítětem, je to celkem jasné. Zůstanou jen ti psi, kteří kromě mazlení mají ještě nějakou další přidanou hodnotu, původní funkci, především budou cenění psi vhodní k lovu dvounohé škodné.

Jo, a rozdělení plemen a oddělené plemenné knihy tak, jak to praktikuje FCI, to je dlouhodobě neudržitelné tak či tak. Menší populace zdegenerují a vyhynou, u ostatních psů se bude muset přestat hledět na plemeno a opět dojde ke spojování psů na základě jejich užitečnosti, ne vzhledu, tak, jako tomu bylo stovky let předtím.
Ale tato plemena samozřejmě tím, že nebudou ani pracovat ani nic hlídat, zakrní jak fyzicky, tak mentálně
- čert ví, jaký byl původní kontext a jaká bude budoucnost jako taková. Ale pokud by se stále vše mělo ubírat podobným směrem, nestane se skoro nic. Tohle vždy vypustí někdo, kdo nedojel dál, než je poslední starbucks.
napsal(a):
Myslím si, že velmi rychle se blíží chvíle, kdy budou hodní psi na mazlení sežráni, protože když je na výběr mezi psem a dítětem, je to celkem jasné. Zůstanou jen ti psi, kteří kromě mazlení mají ještě nějakou další přidanou hodnotu, původní funkci, především budou cenění psi vhodní k lovu dvounohé škodné.
hn..
napsal(a):
Já vidím budoucnost v genetické manipulaci. A dále pes jako spotřební zboží -nelíbíš se, pryč s tebou -příště si objednáme boxera v černé barvě. A pokud jde o povahu - zvítězí univerzální sídlištní pes - jak to říká ten Mexičan - klidný a podřízený.
V to také moc nevěřím, vezměte si jak dlouho se zkoumal losos s upraveným růstovým hormonem ( i když je pravda, že v potravinářském průmyslu to je ještě na delší lokty), nebo jak postupuje klonování ovcí, apod. Všechno se sune dopředu hlemýždím tempem.
Pes je už dnes spotřební zboží, stačí se zajít kouknout do útulků. Tenhle přístup je realita dnešních dní, nikoliv volání budoucnosti.
Klidný a podřízený pes se nevylučuje s plemennou příslušností ani pracovním využitím.
hunter
napsal(a):
V to také moc nevěřím, vezměte si jak dlouho se zkoumal losos s upraveným růstovým hormonem ( i když je pravda, že v potravinářském průmyslu to je ještě na delší lokty), nebo jak postupuje klonování ovcí, apod. Všechno se sune dopředu hlemýždím tempem.
Pes je už dnes spotřební zboží, stačí se zajít kouknout do útulků. Tenhle přístup je realita dnešních dní, nikoliv volání budoucnosti.
Klidný a podřízený pes se nevylučuje s plemennou příslušností ani pracovním využitím.
Vidíte, to by mě i zajímalo jak dlouho se bádalo nad lososím kalcitoninem. Nevím to, takže info přivítám.
Jsem si trochu naběhl, pokud ten článek opět najdu, dodám přesnou odpověď. Pamatuji si jen, že schvalovací proces trval cca 20let.
Spíš jsem měl na mysli právní, etickou i finanční stránku věci. Nemyslím si, že hlavní překážka je ve vědě, nejspíš know-how i možnosti teoreticky budou. Ale na masově rozšířené genetické inženýrství v tomto směru zkrátka nevěřím. Nicméně mám na mysli výrobu psů na "míru", něco jako výroba dinosaurů v jurském parku. Protože jinak vyjde nejlevněji klasické křížení.
hunter
napsal(a):
Jsem si trochu naběhl, pokud ten článek opět najdu, dodám přesnou odpověď. Pamatuji si jen, že schvalovací proces trval cca 20let.
Spíš jsem měl na mysli právní, etickou i finanční stránku věci. Nemyslím si, že hlavní překážka je ve vědě, nejspíš know-how i možnosti teoreticky budou. Ale na masově rozšířené genetické inženýrství v tomto směru zkrátka nevěřím. Nicméně mám na mysli výrobu psů na "míru", něco jako výroba dinosaurů v jurském parku. Protože jinak vyjde nejlevněji klasické křížení.
Však až to najdete, tak to najdete, žádný stres.
Jinak ale vývoj nového léčiva - který začíná syntézou nové molekuly (anebo je tedy výchozí látkou látka přírodního původu) až po finále, kdy se lék dostává na trh a k pacientovi, tak těch cca 15 - 20 let trvá. To jsou opravdu stovky procesů, které musí proběhnout, stovky testování, ověřování, plno legislativy, atd.