Zdravím všechny chovatele, majitele a příznivce těchto nádhernýh plemen. O anglickém mastifovi sním už mnoho let a nyní se můj sen může uskutečnit, protože se budu stěhovat pryč z malého bytu. Více mě to táhne k anglickému, nicméně zvažuji, jestli jeho, nebo španěla. Proto prosím, kdo zná jedno z těchto plemen, napište mi sem své příběhy s jejich soužitím, postřehy, názory, rady, jakou vyžadují péči, jaky potřebují přístup, jakou mají povahu, jestli se snesou s jinými zvířaty a psy, jak berou ostatní členy rodiny a jak se tváří na malé děti - mám ještě fenku šeltie a dva malé pejsky křížence a na podzim čekáme miminko. Chtěla bych raději psa. Kdo má zkušenosti s oběma plemeny, prosila bych srovnání.
Děkuji, Míša.
Tak za angličany mluvit nemůžu, ale španěly jsem kdysi měla dva + jednu kříženku španěla se středoasiatem. Jako u všech plemen, základ je dobře vybrat štěně. V chovu se vyskytují zdravotní komplikace, namátkou kyčle, lokty, vybočené karpály, srdíčko - na to mi jeden odešel po čtvrtém roce. Pozor také na povahu - výskyt vrozené bázlivosti - poznáte už na malém štěněti, když uhýbá, zalézá do tmavých koutů atd. Snad je teď už u nás chov lepší, nevím.
Zdravý španělský mastin je bezvadný rodinný pes, jiná zvířata toleruje (taky jsem v té době měla ještě starou šeltii), k dětem je naprosto bezvadný. můj syn se španělem vyrůstal od mimina a když si hráli - desetikilový prcek a osmdesátikilový pes, bylo to domácí kino. Krom toho si pes mimino hlídal i venku, takhle ve třech jsme hodně chodili do lesa a na hory, nenechal by sáhnout ani na malého ani na mne. Ke kočárku se nikdo bez mého schválení nepřiblížil. Španělé jsou skvělí hlídači a ochránci, ale pozor, musíte ho ukočírovat. Jsou hodně velcí, těžcí a rozezlený mastin je pro narušitele nebezpečný. V rodině je neskutečný mazel. Výchova (záměrně nepíšu výcvik) je u něj všechno. Je inteligentní, chápavý, respektuje pravidla, pokud jsou pro něj srozumitelná. Je citlivý na zacházení, násilné metody jsou cestou do pekel. Nutností je 100% přivolání, to jsme pilovali pořád. Není to sportovní pes, na skoky a podobné blbinky moc váží. Je ale vytrvalý a ten náš miloval celodenní výlety po horách a taky rád plaval. Neloví zvěř (ale můžete samozřejmě narazit na výjimku z pravidel). Může být celoročně venku, podsadu má kvalitní, ale nutně potřebuje kontakt se svými lidmi a socializaci mezi psy. Ani v bytě nezavazí, je to klidné zvíře, většinou se povaluje na svém místě a čeká, až se bude něco dít. Hodně náročný je na výživu, hlavně v období růstu (ve čtyřech měsících má velikost rota. Co se u štěněte podrazí, pak už se nedožene. Stejně tak s pohybem, vždy pouze přiměřenou zátěž, hlavně než dospěje, což je mezi druhým a třetím rokem.
Se psy mám zkušenosti ze cvičáků, procházek a od známých. Vše je o výchově a správném vedení. Jsou to něžní obři, kteří brání svojí rodinu a teritorium. Milují děti a dovolí jim hodně, ale nikdy bych je nenechala o samotě, přeci jen je to "obr". Pokud vím vyžadují častý kontakt s rodinou a samy venku "trpí". Důležité je štěně pořádně socializovat, seznamovat s lidmi a psy a to hlavně v pubertě. Přeci jen jsou to psy kteří važí většinou 2x více jako jeho majitel a skrz zanedbanou výchovu by se mohly změnit v nebezpečnou zbraň. Ale moje zkušenosti i když žádného nechovám jsou pozitivní...
mishaad
napsal(a):
Se psy mám zkušenosti ze cvičáků, procházek a od známých. Vše je o výchově a správném vedení. Jsou to něžní obři, kteří brání svojí rodinu a teritorium. Milují děti a dovolí jim hodně, ale nikdy bych je nenechala o samotě, přeci jen je to "obr". Pokud vím vyžadují častý kontakt s rodinou a samy venku "trpí". Důležité je štěně pořádně socializovat, seznamovat s lidmi a psy a to hlavně v pubertě. Přeci jen jsou to psy kteří važí většinou 2x více jako jeho majitel a skrz zanedbanou výchovu by se mohly změnit v nebezpečnou zbraň. Ale moje zkušenosti i když žádného nechovám jsou pozitivní...
Znáte obě tato plemena, nebo mluvíte jen o jednom z nich? Já cvičák také navštěvuji, se současným psem i s dřívějšími, ale bohužel u nás nikdo mastifa ani mastina neměl a ani jinde jsem nepotkala, jen jsem je viděla na výstavách, takže osobně žádného neznám, abych mohla vidět jeho povahu.