brambora

XXX.XXX.13.78
Dobrý den. Potřeboval bych pomoct při výběru vhodného plemena.Pes by měl být střední velikosti a byl by celoročně venku (na zahradě u rodinného domku).Měl by být spíš společník než hlídač.Bojím se ale toho že na psa nebudeme mít dost času.S pejskem bychom byli tak 3-4 hodiny každý den alesponˇ 2 procházky (o víkendech by měl zvládat delší výlety).Napadl mě třeba AUO nebo kanadský retrívr.Předem děkuji za odpovědi.
brambora
napsal(a):
Dobrý den. Potřeboval bych pomoct při výběru vhodného plemena.Pes by měl být střední velikosti a byl by celoročně venku (na zahradě u rodinného domku).Měl by být spíš společník než hlídač.Bojím se ale toho že na psa nebudeme mít dost času.S pejskem bychom byli tak 3-4 hodiny každý den alesponˇ 2 procházky (o víkendech by měl zvládat delší výlety).Napadl mě třeba AUO nebo kanadský retrívr.Předem děkuji za odpovědi.
Dobrý den,
pokud se už teď bojíte, že na psa nebudete mít dost času, tak si to pořádně promyslete.
Řekla bych, že kanadský retrívr má složitější povahu, ale osobně znám jen jednoho tak s jistotou to neřeknu. AUO bych řekla, že potřebuje také dost pohybu. Jak jsem to tak četla, napadl mě třeba Chodský pes.
Ale mohla byste se více rozepsat, co chcete se psem dělat. Jestli jen procházky a o víkendech nějaké výlety, nebo zkusit i nějaký sport? Cvičit?
brambora

XXX.XXX.13.78
Sporty moc ne a výcvik základní.
brambora
napsal(a):
A co dát domov nějakému útulkáři? Kolem stáří 1 roku je jich docela dost, jsou ještě tvární, přitom velmi vděční a i vámi uvedený režim pro ně bude lepší než útulek. Jinak - společník, ale trvale venku? Střední plemeno? Vážně mě napadá, že nejlepší řešení je vybrat si mladého, ale již téměř dospělého pejska.
brambora

XXX.XXX.13.78
To jsou jenom moje nápady, ale hledala jsem na internetu a o AUO jsem četla celkem dobré věci.Pes by měl bý trpělivý a na danou aktivitu si počkat.
brambora
napsal(a):
No jo ale společník tak ten asi nebude chtít být venku, bude chtít lidskou společnost a to moc mít nebude. a hlavně promyslet ten čas aby chudák nebyl většinu času sám. každý pes potřebuje jiný pohyb
brambora

XXX.XXX.13.78
Brát psa z utulku se se bojím, mohl by mít sklony k agresi.
brambora

XXX.XXX.13.78
Pak jsem ještě našla českého strakatého psa ?
conie
napsal(a):
A co dát domov nějakému útulkáři? Kolem stáří 1 roku je jich docela dost, jsou ještě tvární, přitom velmi vděční a i vámi uvedený režim pro ně bude lepší než útulek. Jinak - společník, ale trvale venku? Střední plemeno? Vážně mě napadá, že nejlepší řešení je vybrat si mladého, ale již téměř dospělého pejska.
Souhlasím, jen už mi tady minule někdo psal, ať všem nedoporučuji psa z útulku, tak jsem to nechtěla psát. Ale pokud někdo nemá jasně vybrané plemeno, nechce žádné specifické požadavky, tak mi to přijde jako dobrá volba. Obzvlášť když pes bude většinu dne sám venku. Ten pes z útulku i za to bude vděčný. A nějaké agrese bych se nebála, pokud bude zadavatelka alespoň trochu vybírat. Když jsem se byla podívat v útulku, tak někteří psi byli opravdu mazlíci, vděční za každé pohlazení, úplně na člověku viseli očima a bylo vidět, jak moc jim ten kontakt chybí. To už bych se více bála, jak dopadne AUO nebo kanadský retrívr, který nebude dostatečně zaměstnaný.
brambora
napsal(a):
Pak jsem ještě našla českého strakatého psa ?
Řekla bych, že český strakatý pes je hodně závislý na páníčkovi, že pro něj nebude ideální být většinu dne sám venku. Navíc je i dost temperamentní a potřebuje hodně pohybu.
Na druhou stranu co si budeme povídat, spousta lidí psům bohužel nevěnuje ani ty 3 hodiny denně.
brambora

XXX.XXX.13.78
Dobrá možná i utulek, ale kdyby jsem si koupila štěně tak první dva měsíce by jsem měla dost času se mu věnovat celé dny.
brambora
napsal(a):
Dobrá možná i utulek, ale kdyby jsem si koupila štěně tak první dva měsíce by jsem měla dost času se mu věnovat celé dny.
Dobře ale u psa jako je AUO nebo kanadský retrívr to nestačí jen první dva měsíce. Ten potřebuje to zaměstnání pořád.
Je fajn, že první dva měsíce se mu budete věnovat celé dny, ale ať je to jakýkoli pes, tak bych ho odmalička učila samotě. Ne že dva měsíce se mu budu věnovat od rána do večera, a pak předpokládám začnete chodit do školy a najednou na psa budete mít 2 hodiny denně. On pak nepochopí, proč jste s ním najednou tak málo.
brambora

XXX.XXX.13.78
Ono by to bylo spíše tak že pes by byl odpoledne sám a pak se pomalu začneme vracet ze školy a prace.Akorát by nebyla celá rodina najednou doma.
brambora

XXX.XXX.13.78
Pardon dopoledne a odpoledne se budeme vracet.
brambora

XXX.XXX.13.78
Mě déštˇ nevadí takže se mu dohromady mužeme věnovat skoro celé odpoledne.
brambora
napsal(a):
Brát psa z utulku se se bojím, mohl by mít sklony k agresi.
Smích - ze by čtenář bulváru?
Neříkám, ze tam neexistuji problemovi psi...ale často jsou tam opuštění chudaci, kteří začali člověka obtěžovat jen tim, ze jsou.
Potkavam spoustu osvojenych pejsku, sama mam doma 2, které jsem si brala jako dospelaky (z toho 1 "bojove" plemeno )...a řeči o případně agresi jsou mi proste k smíchu...
Jednoduše mi připadá, ze se pak nedá vyprávět, kolik stěndo stalo (samozrejme nabídka zásadně z bazose - "bo" na výstavy chodit nebudou), ale možná se mýlím...bohuzel me pripady z okolí presvedcuji spise o opaku.
brambora

XXX.XXX.13.78
noemi
napsal(a):
Neříkám, ze tam neexistuji problemovi psi...ale často jsou tam opuštění chudaci, kteří začali člověka obtěžovat jen tim, ze jsou.
Potkavam spoustu osvojenych pejsku, sama mam doma 2, které jsem si brala jako dospelaky (z toho 1 "bojove" plemeno )...a řeči o případně agresi jsou mi proste k smíchu...
Jednoduše mi připadá, ze se pak nedá vyprávět, kolik stěndo stalo (samozrejme nabídka zásadně z bazose - "bo" na výstavy chodit nebudou), ale možná se mýlím...bohuzel me pripady z okolí presvedcuji spise o opaku.
O tom kolik štěněstojípotřebu určitě nemám.
brambora

XXX.XXX.13.78
Otom kolik štěně stojí potřebu mluvit nemam.
noemi
napsal(a):
No, sice útuláčka taky doporučuju, ale i tam bych radila trochu vybírat.
Známá si vzala nejspíš týranou fenku, malou kříženku. Je to neuvěřitelně vděčný pes, který hned co mu došlo, že už mu od lidí nic nehrozí, tak byl s každým mazel (ale trvalo to asi rok, než se přestal bát).
Asi po třech letech co čubinu měli, tak k nim přišli na návštěvu rodiče. Maminka známé něco vyprávěla, rozmáchla rukama a fena po ní dost ostře vystartovala. Nikdo to nechápal, že po třech letech vystartovala na někoho, koho dobře znala jen tak. Ale asi jí jen ten pohyb připomněl, jak jí dříve někdo ubližoval
Kdyby to byla fena velkého plemene, asi by to nedopadlo moc dobře.
Ale je pravda, že když si jí brali, tak to byla opravdu troska, takže si musela zažít něco hrozného.
brambora

XXX.XXX.13.78
marcelaamax
napsal(a):
Ale i tak, AUO a kanadský retrívr není plemeno, kterému by stačily procházky a víkendové výlety.
Jaké plemeno tedy doporučujete ? (jestli takové vubec existuje).
brambora
napsal(a):
Jaké plemeno tedy doporučujete ? (jestli takové vubec existuje).
No pokud nabízíte "jen" procházky a žádné jiné zaměstnání, tak bych opravdu doporučila ten útulek
Pokud vám nejde o vzhled, nepotřebujete žádné specifické vlastnosti, tak procházky a víkendové výlety s vámi může absolvovat jakýkoli kříženec
brambora

XXX.XXX.13.78
Jaké další zaměstnaní existují? Samozřejmě bych s ním i aportoval.
brambora
napsal(a):
Jaké další zaměstnaní existují? Samozřejmě bych s ním i aportoval.
No, je toho spousta. Můžete se věnovat agility, sportovní kynologii, obediencím, dělat stopy nebo různé pachové práce, s tím retrívrem "lovečinu", canicross, učit různé triky, atd...
Pokud pod pojmem aportování máte namysli jen dokola házet psovi balónek, tak to málokterého psa opravdu unaví.
brambora

XXX.XXX.13.78
Aportoval by třeba předměty z vody nedaleko doma máme les do kterého mužeme chodit na procházky a v lese je i rybník.
Taky bych zvážila z útulku. ne všichni jsou týraní, někteří se narodili i v útulku . U hlídače je to jiné ale ti co jsou fixovaní na lidskou společnost tak budou trpět. My doma měli NO venku ale chodilo se s nim 3x týdně na cvičák a když ne tak na celé odpoledne na louku, většinou na stopování . z útulku jsou vděčni za vše ale nějaké ve špatném stavu bych se taky bála vzít když se neví co zkusil a jak na co bude reagovat .
brambora
napsal(a):
Aportoval by třeba předměty z vody nedaleko doma máme les do kterého mužeme chodit na procházky a v lese je i rybník.
Ale to Vám může dělat i kříženec z útulku, tak proč si pořizovat AUO nebo kanadského retrívra? Plemena, která potřebují pracovat, zaměstnat i hlavu.
brambora

XXX.XXX.13.78
marcelaamax
napsal(a):
Ale to Vám může dělat i kříženec z útulku, tak proč si pořizovat AUO nebo kanadského retrívra? Plemena, která potřebují pracovat, zaměstnat i hlavu.
Dobrá ale křížence jakých plemen.
Uživatel s deaktivovaným účtem

brambora
napsal(a):
Mě déštˇ nevadí takže se mu dohromady mužeme věnovat skoro celé odpoledne.
Německý špic vlčí.
brambora
napsal(a):
Dobrá ale křížence jakých plemen.
To je fuk, většina psů ráda aportuje . Dokonce i naše fenka jorka miluje balonky, jako jediná z vrhu sotva prý začali víc chodit tak furt balonky a zůstalo jí to . Zašla bych do útulku, prohlídla a z těch co by mě zaujali si je brala postupně na vycházku a vidělo by se který pes bude pro mě ten nejlepší . V útulku je většinou výběr docela veliký.
brambora

XXX.XXX.13.78
Takže žádné plemeno které není křiženec nesplnuje mé požadavky?
Https://www.facebook.com/stene.v.nouzi/photos/ms.c.eJwtx8ENACAMAsCNTArFwv6LaYz3uwhgO66UmJV7wXA50~;s~;fKcO6QAJtw~-~-.bps.a.679393622142336.1073741836.173526422729061/952252828189746/?type=3&theater Pokud byste byli ochotni se psem opravdu pravidelně chodit na dlouhé procházky, a k tomu ho třeba po večerech učit nějaké triky, aby se zaměstnala i hlavička, nebo třeba rekreačně zkusit agility - mohl by se Vám líbit tento.

brambora
napsal(a):
Takže žádné plemeno které není křiženec nesplnuje mé požadavky?
Vždyť jsem Vám to napsala.
No, jestli si pořídíte aussíka a necháte ho většinu dne samotnýho na zahradě, nebo na dvoře, tak vám ručím za to, že do roka vám zlikviduje všechno, co si umíte představit a navrch ještě to, co si ani představit neumíte :D :D :D Jeden aussík se musí nějak zaměstnat, jinak se zabaví sám a to se vám líbit nebude...
Navíc aussík nemá tak jednoduchou povahu, jak se všude tvrdí a píše a já si nemyslím, že by to byl pes pro úplného začátečníka... Má silný hlídací instinkt, herding instinkt (pasení), jsou paličatí, akční, rádi myslí za páníčka, pokud jim to páníček dovolí... Samozřejmě mají i milion skvělých vlastností - kdyby ne, neměla bych je :) Ale myslím, že dopředu je vždycky lepší upozornit na ta negativa plemene...
Sáhnout po choďákovi, nebo feně německého ovčáka by ve vašem případě nemusela být úplná chyba... určitě bych volila fenku a po rozumných rodičích...

aneleh
napsal(a):
No, jestli si pořídíte aussíka a necháte ho většinu dne samotnýho na zahradě, nebo na dvoře, tak vám ručím za to, že do roka vám zlikviduje všechno, co si umíte představit a navrch ještě to, co si ani představit neumíte :D :D :D Jeden aussík se musí nějak zaměstnat, jinak se zabaví sám a to se vám líbit nebude...
Navíc aussík nemá tak jednoduchou povahu, jak se všude tvrdí a píše a já si nemyslím, že by to byl pes pro úplného začátečníka... Má silný hlídací instinkt, herding instinkt (pasení), jsou paličatí, akční, rádi myslí za páníčka, pokud jim to páníček dovolí... Samozřejmě mají i milion skvělých vlastností - kdyby ne, neměla bych je :) Ale myslím, že dopředu je vždycky lepší upozornit na ta negativa plemene...
Sáhnout po choďákovi, nebo feně německého ovčáka by ve vašem případě nemusela být úplná chyba... určitě bych volila fenku a po rozumných rodičích...
Upozorňuji, že tohle platí i pro NO z prac.linie.
napsal(a):
Německý špic vlčí.
Pani zadavateľka nechce strážneho psa, ale skôr spoločníka. Nemecký vlčí špic je až príliš ostražitý k okoliu a je menšieho vzrastu. Ja by som Vám poradil nejaké kludnejšie plemeno. Určite nie psy typu AUO, BOC. :-/ Potrebujú nie len fyzické, ale aj psychické zamestnanie. Viem o čom hovorím. Dlhosrstá kolia by mohla byť vhodná pre Vás. Poznal som dve a sú to dobré rodinné psy, nie sú tak náročné na pohyb ako spomínané plemená.
brambora

XXX.XXX.13.78
marcelaamax
napsal(a):
Https://www.facebook.com/stene.v.nouzi/photos/ms.c.eJwtx8ENACAMAsCNTArFwv6LaYz3uwhgO66UmJV7wXA50~;s~;fKcO6QAJtw~-~-.bps.a.679393622142336.1073741836.173526422729061/952252828189746/?type=3&theater Pokud byste byli ochotni se psem opravdu pravidelně chodit na dlouhé procházky, a k tomu ho třeba po večerech učit nějaké triky, aby se zaměstnala i hlavička, nebo třeba rekreačně zkusit agility - mohl by se Vám líbit tento.
Počítá se jako dlouhá procházka která bude dlouhá 2-3 km?(výlety by byly delší).A ano nějak tak by to bylo večer by jsme ho učili nějaké triky a odpolednne bychom sním chodili na prochazku potom by jsme se věnovali nějakemu tomu výcviku (lehni, sedni, ke mě...)

aneleh
napsal(a):
Však jsem psala, že po rozumných rodičích :) Ale rozumnej chovatel by absolutnímu začátečníkovi neměl pracáka prodat, když ten člověk nemá ambice cvičit...
Po rozumných myslíte nepracujících/exterierácích? Zodpovědný chovatel by opravdového pracáka prodat člověku bez jakýchkoliv ambicí neměl.
brambora
napsal(a):
Počítá se jako dlouhá procházka která bude dlouhá 2-3 km?(výlety by byly delší).A ano nějak tak by to bylo večer by jsme ho učili nějaké triky a odpolednne bychom sním chodili na prochazku potom by jsme se věnovali nějakemu tomu výcviku (lehni, sedni, ke mě...)
Dlouhá procházka je cca 10-15km :D denně chodí nai psi pět km - teda to jdu já, oni kolem mně nalítají daleko víc :D Dva kilometry jsou tak max půl hodiny procházka, to střednímu psovi nemůže stačit...

kiko967
napsal(a):
Pani zadavateľka nechce strážneho psa, ale skôr spoločníka. Nemecký vlčí špic je až príliš ostražitý k okoliu a je menšieho vzrastu. Ja by som Vám poradil nejaké kludnejšie plemeno. Určite nie psy typu AUO, BOC. :-/ Potrebujú nie len fyzické, ale aj psychické zamestnanie. Viem o čom hovorím. Dlhosrstá kolia by mohla byť vhodná pre Vás. Poznal som dve a sú to dobré rodinné psy, nie sú tak náročné na pohyb ako spomínané plemená.
Německý špic stráží jako jakýkoliv voříšek, není to žádný trhač. A s kolií souhlasím.
brambora
napsal(a):
No tak 2-3 km pro mě teda rozhodně dlouhá procházka není

kiko967
napsal(a):
A navíc není menšího vzrůstu.
aneleh
napsal(a):
Dlouhá procházka je cca 10-15km :D denně chodí nai psi pět km - teda to jdu já, oni kolem mně nalítají daleko víc :D Dva kilometry jsou tak max půl hodiny procházka, to střednímu psovi nemůže stačit...
Ja mám temperamentné plemeno a veru každý deň chodíme 10-15 km na cca 3,5 alebo 4 hodiny, ale nestačí jej to.
brambora

XXX.XXX.13.78
aneleh
napsal(a):
Bylo by dobré kdyby procházka trvala tak 1-2h?
kiko967
napsal(a):
Ja mám temperamentné plemeno a veru každý deň chodíme 10-15 km na cca 3,5 alebo 4 hodiny, ale nestačí jej to.
Mám to taky tak...chodíme sice asi tak 8 km (teda já, pes naběhá víc ), ale je to 6ti měsíční štěně. Do toho má min. třikrát týdně kontakt s jinýma psema, kde se fakt vyřádí. Dvakrát týdně cvičák, když stíhám tak i vícekrát. Jednou za 14 dní obrany. Každý den cvičení. Občas zajedu do města do ruchu, aby si zvykal, i to je pro něho unavující, obzvlášť, když po něm ještě chci aby v takových podmínkách poslouchal . Po večerech učíme "blbosti", a občas mi stejně připadá, že toho má málo... Až vyroste chci zkusit běhat s ním v zápřahu, na kole, a na bruslích.
kiko967
napsal(a):
Mám smečku aussíků, hodně se vylítají spolu... Takže ty tři hodinky bohatě stačí, aby byli spokojení - ne ale unavení :D :D :D Bydlíme na vesnici a chodíme mezi pole, v létě k rybníku, atd...
brambora
napsal(a):
Bylo by dobré kdyby procházka trvala tak 1-2h?
Pro jakého psa myslíte?
to máte těžké... mému psovi by to nestačilo. Ráno jdem cca na 1,5 hodiny ven než jedu do práce, když přijedu z práce jdeme těch cca 8 km. O víkendu víc, do toho cvičák. Večer půl až hodinová procházka po vesnici.

kiko967
napsal(a):
Môj pes má presne 50 cm v kohútiku a väčšina ľudí ho označuje ako menšie plemeno. Je to vec vkusu. Pre niekoho je 50 cm pes veľký a pre niekoho malý.
A pro někoho střední.
brambora

XXX.XXX.13.78
marcelaamax
napsal(a):
Pro jakého psa myslíte?
to máte těžké... mému psovi by to nestačilo. Ráno jdem cca na 1,5 hodiny ven než jedu do práce, když přijedu z práce jdeme těch cca 8 km. O víkendu víc, do toho cvičák. Večer půl až hodinová procházka po vesnici.
Asi australský ovčak nebo kanadský retríver.
brambora
napsal(a):
Asi australský ovčak nebo kanadský retríver.
Tak těm to stačit nebude.
Nejsou to plemena, která půjdou na dvě hodiny ven a pak se budou spokojeně válet na zahradě sami. Jak už tu někdo kdo AUO chová psal, při nejmenším si začnou hledat svojí zábavu a začnou vám ničit zahradu.
brambora

XXX.XXX.13.78
Pak ještě český strakač.
brambora

XXX.XXX.13.78
marcelaamax
napsal(a):
Tak těm to stačit nebude.
Nejsou to plemena, která půjdou na dvě hodiny ven a pak se budou spokojeně válet na zahradě sami. Jak už tu někdo kdo AUO chová psal, při nejmenším si začnou hledat svojí zábavu a začnou vám ničit zahradu.
Co český strakač nebo dlouhosrstá kolie?

brambora
napsal(a):
Co český strakač nebo dlouhosrstá kolie?
Kolie by měla být o.k., ale po vyšetřených rodičích.
Kolie si taky myslím, že by být mohla. Ale jak je to se zdravým, netuším.
Potkávám občas ve vesnici jednu holčinu s kolii, je to ještě štěně, ale vždycky se musím smát, jak se hrdě a vznešeně nese
A jak je to s péčí o srst? Já bych řekla, že je to náročné, ale co jsem se bavilo s tou holčinou, tak říkala, že stačí jednou týdně pročesat a je to OK.
brambora

XXX.XXX.13.78
marcelaamax
napsal(a):
Potkávám občas ve vesnici jednu holčinu s kolii, je to ještě štěně, ale vždycky se musím smát, jak se hrdě a vznešeně nese
A jak je to s péčí o srst? Já bych řekla, že je to náročné, ale co jsem se bavilo s tou holčinou, tak říkala, že stačí jednou týdně pročesat a je to OK.
Moje babička má schelti a starost o srst by problém nebyl.

marcelaamax
napsal(a):
Pokud se srst párkrat týdně vyšeše, aby se netvořily dredy, tak nic složitého na péči o srst nevidím
marcelaamax
napsal(a):
No ta péče o srst aby nějak vypadala? jen nevim jestli celoročně venku? taky se mě líbí ale to musí být chlupy všude. jedna tady chodí, trikolorka a ta je nádherná, je i vidět že o ní hodně pečují, vždy nádherně vyčesaná srst
Markéta80
napsal(a):
No ta péče o srst aby nějak vypadala? jen nevim jestli celoročně venku? taky se mě líbí ale to musí být chlupy všude. jedna tady chodí, trikolorka a ta je nádherná, je i vidět že o ní hodně pečují, vždy nádherně vyčesaná srst
No ta holčina u nás ji celoročně venku má. Ve vedlejší vesnici mají kolii také, a také celoročně venku, tam bych asi problém neviděla.

brambora
napsal(a):
To jsou jenom moje nápady, ale hledala jsem na internetu a o AUO jsem četla celkem dobré věci.Pes by měl bý trpělivý a na danou aktivitu si počkat.
Zapomeňte na AUO, nebude trpělivě čekat, poleze vám po hlavě. Když s ním budete o víkendu celé dny venku, zacvičíte si s ním ( je jedno co ), pak bude v pondělí spokojeně ležet, když bude mít aspoň na co koukat, tak ten klid přijme. Nebo mu pořiďte stádo zvířat, které ho zabaví.
Možná si zvykne sám venku, srst na to má, ale spokojený tam nebude.
napsal(a):
Pokud se srst párkrat týdně vyšeše, aby se netvořily dredy, tak nic složitého na péči o srst nevidím
Tak to je dobrý Já vždycky když vidím takového chlupáče, tak si říkám, co to musí dát práce tu srst takhle udržet. Zrovna nedávno jsem se o tom bavila s paní, co má samojeda, ale taky říkala, že v pohodě.
Je fakt, že retrívra stačí také jednou do týdne vyčesat a je to v pohodě, ale ten přeci jen nemá takovou hřívu jako kolie
No, já už asi zůstanu u těch krátkosrstých psů, nějak mě to vyhovuje víc
brambora

XXX.XXX.13.78
A krátkosrstá kolie má stejé nároky jako dlouhoststá?
brambora
napsal(a):
Nejsem si jistá, ale řekla bych, že krátkosrstá kolie potřebuje více pohybu, je akčnější.
Ale hlavně bych řekla, že byste si měla opravdu nejdříve ujasnit, jaké plemeno chcete. Já jen naznačím, že já osobně mám radši krátkosrstá plemena a vy se toho hned chytáte.
Takže mi připadá, že vám je opravdu to plemeno tak nějak jedno, a v tom případě bych opravdu volila útulek.
brambora

XXX.XXX.13.78
marcelaamax
napsal(a):
Nejsem si jistá, ale řekla bych, že krátkosrstá kolie potřebuje více pohybu, je akčnější.
Ale hlavně bych řekla, že byste si měla opravdu nejdříve ujasnit, jaké plemeno chcete. Já jen naznačím, že já osobně mám radši krátkosrstá plemena a vy se toho hned chytáte.
Takže mi připadá, že vám je opravdu to plemeno tak nějak jedno, a v tom případě bych opravdu volila útulek.
No já jsem totiž na začátku našla strakáče a ten je krátkosrstý nebo mininmalně nemá tolik srsti jako dlouhosrstá kolie.
brambora
napsal(a):
No já jsem totiž na začátku našla strakáče a ten je krátkosrstý nebo mininmalně nemá tolik srsti jako dlouhosrstá kolie.
Původně jste se ptala na AUO a kanadského retrívra. Pak na strakáče, pak dlouhosrstá kolie, teď krátkosrstá.
Navíc pokud se vám libí strakáč (ale řekla bych, že pro vás vhodný nebude jak temperamentem, tak tím, že se hodně váže na pána) tak v útulku zrovna spoustu podobných psů najdete.
brambora
napsal(a):
Víte vůbec co chcete za plemeno? to jsou dost skoky ne? krátkosrstá zateplená bouda ale píší na víc místech že raději doma. na ven bych vzala psa s dl srstí . ale chce to si říct jaké plemeno, to je asi základ nebo je to jedno co za psa

marcelaamax
napsal(a):
Tak to je dobrý Já vždycky když vidím takového chlupáče, tak si říkám, co to musí dát práce tu srst takhle udržet. Zrovna nedávno jsem se o tom bavila s paní, co má samojeda, ale taky říkala, že v pohodě.
Je fakt, že retrívra stačí také jednou do týdne vyčesat a je to v pohodě, ale ten přeci jen nemá takovou hřívu jako kolie
No, já už asi zůstanu u těch krátkosrstých psů, nějak mě to vyhovuje víc
Jasně, chápu, mě na srsti nezáleží, kdyby byli rtw v dlouhosrsté varietě, tak bych je brala taky
Markéta80
napsal(a):
Víte vůbec co chcete za plemeno? to jsou dost skoky ne? krátkosrstá zateplená bouda ale píší na víc místech že raději doma. na ven bych vzala psa s dl srstí . ale chce to si říct jaké plemeno, to je asi základ nebo je to jedno co za psa
Taky to na mě působí dost nerozhodně. V tom případě bych zajela na výstavu, kde uvidím psy na živo, popovídám s chovateli, nebo rovnou zajet do chovatelské stanice.
A nebo mi prostě na plemenu nezáleží, a zajdu do útulku.
Třeba zrovna tenhle pes je v útulku, myslím, že nějaká podoba na strakáče by tam byla, a určitě by se jich našlo ještě spousta.

napsal(a):
Jasně, chápu, mě na srsti nezáleží, kdyby byli rtw v dlouhosrsté varietě, tak bych je brala taky
Opr. mně
napsal(a):
Jo jasně, taky mi jde především o povahu Ale psi, kteří se mi povahově líbí a vyhovují mi mají krátkou srst
Mimochodem rtw je taky jeden z těch, který se mi líbí

marcelaamax
napsal(a):
Jo jasně, taky mi jde především o povahu Ale psi, kteří se mi povahově líbí a vyhovují mi mají krátkou srst
Mimochodem rtw je taky jeden z těch, který se mi líbí
Líbí se líbí, ale když je na prd povaha, tak ho ani krása srsti nezachrání, max na výstavě
napsal(a):
Líbí se líbí, ale když je na prd povaha, tak ho ani krása srsti nezachrání, max na výstavě
Myslela jsem právě povahově, že se mi libí Ale pořizovat si ho nemám v plánu, mám totiž ještě plemeno, srdeční záležitost, které mě uchvátilo ještě víc Ale hlavně teď mám štěně, a důchodce, takže jestli bude další pes, tak za hoooodně dlouho

marcelaamax
napsal(a):
Taky to na mě působí dost nerozhodně. V tom případě bych zajela na výstavu, kde uvidím psy na živo, popovídám s chovateli, nebo rovnou zajet do chovatelské stanice.
Třeba zrovna tenhle pes je v útulku, myslím, že nějaká podoba na strakáče by tam byla, a určitě by se jich našlo ještě spousta.
Podoba na strakáče tam určitě je. Český strakatý není jen krátkosrstý, ale jsou i s polodlouhou a dlouhou srstí.

marcelaamax
napsal(a):
Myslela jsem právě povahově, že se mi libí Ale pořizovat si ho nemám v plánu, mám totiž ještě plemeno, srdeční záležitost, které mě uchvátilo ještě víc Ale hlavně teď mám štěně, a důchodce, takže jestli bude další pes, tak za hoooodně dlouho
Jasan A co srst, už je lepší? Omlouvám se, že jsem nedodala druhou část, ale zdálo se mi, že to nevyužijete.
marcelaamax
napsal(a):
ten je pěknej . no právě pokud ani pořádně nevim co za rasu tak bych taky volila útulek. vyhnula bych se úplně štěněcímu věku, navíc venkovní tak bych nemusela řešit čůrání v bytě . Ono psí mimino hned vyšoupnout ven bych as nedokázala. kolie se mě líbí hodně, já zase miluju dlouhou srst. ale manžel že max velikost je jako kavalír a nejstarší alergik takže kolie ani tak by nešla, šeltie by prošla ta se i manželovi líbí a jedna tady chodí a ta je nádherná ale ty chlupy to by byl asi průser a z nelínajících je ten výběr hodně omezený, navíc čistě bílou srst jsme nechtěla . Ale mít zahradu tak klidně z útulku něco menšího, něco jako na té fotce bych klidně brala a ještě bych udělala dobrý skutek pokud bych nechtěla konkrétní plemeno Nebo ty výstavy ale tam já nemůžu, to bych si vybrala hned několik kandidátů ale nelínajích tolik neni tak bych se vrátila zpátky na zem. mě se ač krátkosrstý líbí http://rhodesky-ridgeback.hafici.cz/ ale to by neprošlo, navíc to chce už nějaký výcvik na který čas nemáme a manžel by si zvyknul ale venčit by ho nechtěl Ale mít barák aby byl v baráku ale kdykoliv by mohl běhat po zahradě . No ale barák nemáme takže do bytu jsme vybrala asi ideálně, nikde nepřekáží, v posteli se vždy maskuje mezi plyšákama
napsal(a):
Jasan A co srst, už je lepší? Omlouvám se, že jsem nedodala druhou část, ale zdálo se mi, že to nevyužijete.
Musím se přiznat, že jsem to ještě nevyužila Nějak na to nebyl čas, ale určitě do budoucna využiji Když už se s tím budu dělat, tak mám v plánu zkusit to i u druhého psa, tak pak dám vědět, jaký byl bude výsledek
Jinak, ale bych řekla, že se srst i tak zlepšila

marcelaamax
napsal(a):
Musím se přiznat, že jsem to ještě nevyužila Nějak na to nebyl čas, ale určitě do budoucna využiji Když už se s tím budu dělat, tak mám v plánu zkusit to i u druhého psa, tak pak dám vědět, jaký byl bude výsledek
Jinak, ale bych řekla, že se srst i tak zlepšila
Jasan Kdyby cokoliv, i v budoucnu např. by padl výběr na rotvíka, tak se klidně ozvěte, na SZ odpovídám vždy
Http://www.pesweb.cz/cz/psi-k-adopci?objid=30555
A co tento krizenecek špice?