Je opravdu Flexi tak špatné?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
6.2.2016 16:52
milannn

XXX.XXX.90.222

Někde jsem tady četl (a vůbec je to časté v diskusích), jak je Flexi vodítko divná, nevhodná, možná i špatná, mnohokrát zatracovaná věc.

Sám ho teď nepoužívám, protože nevyhovuje požadavkům stylu procházek s mým psem, ani terénu, kde se pohybujeme, ale někteří mí dřívější psi ho měli, používali jsme ho často, neměl jsem s ním žádný větší problém.
Samozřejmě není řeč o Flexi jakožto výcvikovém vodítku, tam je to jasné, ale nějak nechápu, proč je Flexi tak často zatracováno v obecném pojetí.

Jaké máte vy zkušenosti? Používáte, nepoužíváte? Proč?

6.2.2016 17:15
noemi

XXX.XXX.64.236

milannn napsal(a):
Někde jsem tady četl (a vůbec je to časté v diskusích), jak je Flexi vodítko divná, nevhodná, možná i špatná, mnohokrát zatracovaná věc.

Sám ho teď nepoužívám, protože nevyhovuje požadavkům stylu procházek s mým psem, ani terénu, kde se pohybujeme, ale někteří mí dřívější psi ho měli, používali jsme ho často, neměl jsem s ním žádný větší problém.
Samozřejmě není řeč o Flexi jakožto výcvikovém vodítku, tam je to jasné, ale nějak nechápu, proč je Flexi tak často zatracováno v obecném pojetí.

My používáme a vyhovuje.
Pes je krapet prchač (dospělák z útulku) - ve známém prostředí, a takhle má alespoň trošku větší rádius pohybu . I přes výcvik na cvičáku a všelijaké fígly, se nám tento jeho nešvar nepodařilo odstranit .
Samozřejmě jezdíváme i na výlety do terénu, kde má volnost pohybu a je bez problémů.

6.2.2016 17:18
imattree

XXX.XXX.109.4

Já myslím, že jde o to, že většinou je flexi vodítko používané tím stylem, že si pes může dělat co chce, lítá sem tam, pokud ho paníček chce přivolat, nezavolá, prostě si ho přitáhne, ...

Pokud má pes naučenou základní poslušnost a není to prostě jen nástroj, jak udržet nezvládnutého psa a nechat ho trochu vyběhat, je podle mě taky v pohodě.

Neregistrovaný uživatel

6.2.2016 17:38
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2

Flexiny mám a používám.
Byli výborné, když jsme byli s psiskama na prázdninách ve Vidochově - bylo to kousek od Prachovských skal, Adršpachu, prostě chko broumovsko, atd... Všude tam musí být pes na vodítku. Takže flexi byla jasná volba - nemusela sem ručně navíjet stopovačku, psiska šla spokojeně na flexině (mám 8 metrů). Takže se víceméně prošli - i na větší vzdálenost od nás, ale přes to byli na vodítku.

Flexinu využívám jako klasické dlouhé vodítko, ale nikdy bych jí nepoužila, jako nástroj k výcviku či jako "náhradu za volný pohyb".

6.2.2016 18:18
aj

XXX.XXX.50.88

Já myslím, že flexina není vhodná, když se štěně učí chodit na vodítku. Alespoň ty moje z toho měli zmatek v hlavě. Ale později, až se to naučí, tak nevidím důvod proč nepoužívat.

6.2.2016 18:25
aritim

XXX.XXX.19.70

aj napsal(a):
Já myslím, že flexina není vhodná, když se štěně učí chodit na vodítku. Alespoň ty moje z toho měli zmatek v hlavě. Ale později, až se to naučí, tak nevidím důvod proč nepoužívat.

Flexinu používám tam, kde sice psi můžou běhat volně, ale poblíž je silnice, nebo louky s dobytkem, nebo jsme na místech, kde je volný pohyb psů zakázán. Odmalinka učím psy odlišovat chůzi na vodítku od chůze na flexině postrojem. Na postroji nevadí, když trochu tahají, na vodítku mají obojek a musí jít klidně vedle mě.

6.2.2016 18:28
Markéta80

XXX.XXX.176.2

A klasické vodítko máte jaké?

6.2.2016 18:29
anonymx

XXX.XXX.230.60

Jako vsechny pomůcky-dobra i spatna podle toho v jakych je rukach. Moji psi jsou vetsinou na volno, pripadne na voditku mezi lidmi a psy. Ale obcas je nutnost venceni treba u silnice apod a tam sahnu po flexine.

Uživatel s deaktivovaným účtem

6.2.2016 19:02

Mám Flexi Giant Professional 10 m do 50 kg (na 10 kg psa) a nedám na ní dopustit. Šířka popruhu 1,7 cm taky parádní, neublíží a nikdo se nezamotá. Používám samozřejmě s postrojem. Krátké vodítko už skoro nepoužívám, prostě zaseknu na metr a hotovo.

6.2.2016 19:09
LájošM

XXX.XXX.14.251

Flexi není špatné, jen se občas nevhodně používá.
Už jsem zažil párkrát na cvičáku začátečníky, kteří přišli s flexi místo s pevným vodítkem.
Nebo na procházkách v místech, kde je velký pohyb lidí a psů. Hodně lidí není schopno psa rychle přitáhnout, když mají psa puštěného od sebe na víc metrů a nepředvídají, že může někde vyběhnout pes nebo běžec, vyjede cyklista.
Miluji psy na flexině na cyklostezce smajlík

6.2.2016 19:21
kobylatko

XXX.XXX.45.44

Tak někomu flexi vyhovuje někomu ne .Já osobně jí moc nevěřím, vypadá to tak "křehce" a mám pocit že kdyby pes třeba trošku víc potáhl že se to rozpadne .

6.2.2016 20:13

kobylatko napsal(a):
Tak někomu flexi vyhovuje někomu ne .Já osobně jí moc nevěřím, vypadá to tak "křehce" a mám pocit že kdyby pes třeba trošku víc potáhl že se to rozpadne .

Pořiďte tu, co mám já, skoro kilo v ruce a obří konstrukce je jistota sama. Mám ještě normální 8 m, ale je tak lehká a subtilní, že když jsem jí tuhle po 100 letech vytáhla, tak jsem měla pomalu "smrt ve vočích".

6.2.2016 20:31

Flexi používám podobně jako anonymx, tam kde psice nemusí jít u nohy a přesto jí chci jistit. Nebo také, když venčí někdo z rodiny, když hárá.
Když koupíte kvalitní, vydrží.

6.2.2016 20:39
kamila123

XXX.XXX.42.35

I na velké dsy?

6.2.2016 20:52

kamila123 napsal(a):
I na velké dsy?

Flexi Giant Professional 10 m do 50 kg.Asi to co udrží člověk, silná flexina udrží taky. Samozřejmě musí být ten velký pes ovladatelný ( to by měl být i ten malý ) a flexi jen jako pojistka, nebo prostředek na splnění zákazu volného pobíhání.

6.2.2016 21:05

kamila123 napsal(a):
I na velké dsy?

Pokud je pes opravdu velký a temperamentní, tak Flexi Giant XL do 75 kg, má 8 m.

6.2.2016 21:08
imattree

XXX.XXX.1.2

Nám vždycky tvrdili, že ten váhový limit je hlavně na pružinu, že lanko/pásek vydrží o mnoho více, takže např. pro 60 Kg psa stačí vodítko do 50 Kg, ale nesmí se nechat vyjet do konce, protože by se mohla poškodit pružina a vodítko by se přestalo zasouvat.

6.2.2016 21:11
KiraDingova

XXX.XXX.164.108

Flexi nemůže za vaše nevychované psy. Já používám 5m a je to tak akorát, nemusí být pořád u nohy a pouštět ho ve městě nebudu. Moc dobře požná, kdy vodítko končí a když si náhodou začne myslet, že bude tahat, jde hned na normální vodítko. Mimo jiné ta vodítka prodávám, takže řeším i reklamace a to je stále dokola vytržené lanko, zaseklé... čím to asi bude

6.2.2016 21:20
tapina

XXX.XXX.211.39

Zrovna nedávno jsem tu dávala dotaz ohledně 10metrové flexi. Chtěla jsem to pro známých psa, kterého teď častěji hlídám - nedovolila bych si ho pustit navolno. Nakonec jsem nekupovala tu 10m, ale nastavila jsem svojí starou 5m o 2m - připnutím k lehkému vodítku. Spokojenost. S mojí fenou, která byla na volno, si běhali podobně, až mě to překvapilo, jak rychle se mu přizpůsobila. Druhý nápad bylo připnout oba na krátko k sedáku, což se neosvědčilo, moje fenka má tendenci jít do tahu, pes ne, nechápal to, byl z toho nervózní.

Jinak používám 5m/Comfort Compact na velké psy, už se asi nevyrábí, má široká pásek a ucho je pogumované. Jsem s ním moc spokojená, mám ho několik let. Používám ho tam, kde je zákaz volného pohybu, hlavně při ranním venčení, kdy nestíhám vyrazit až za město, fenka je tak naučená. Když jdeme za město, většinou pak běhá na volno nebo ji občas připínám na krátké vodítko (přechod u silnice, kolem lidí, psů atd.).

Osobně nemám ráda stopovačku a to z jediného důvodu - špína. Myslím si, že pes se může naučit pohybovat rozumně i na flexi, přijde na to, jak obíhat lampy, stromy, být na straně člověka, takže i s flexi může probíhat procházka příjemně.

6.2.2016 21:39
domcaast

XXX.XXX.44.197

Jak už tu někdo psal. Pomůcka sama o sobě není skoro nikdy špatná. Špatné nebo nevhodné je v 99% případů jen zacházení s ní. Já používám flexi na březí feny. Protože v těch dvou měsících jim vypíná mozek Jinak jí nemám ráda. Ale to z důvodu poštu psů co mám. Je to nepohodlné zacházet s víc jak jednou flexinou nebo flexinou a běžnými vodítky. Asi mám málo rukou.

6.2.2016 22:10
milannn

XXX.XXX.90.222

Osobně nemám ráda stopovačku a to z jediného důvodu - špína. Myslím si, že pes se může naučit pohybovat rozumně i na flexi, přijde na to, jak obíhat lampy, stromy, být na straně člověka, takže i s flexi může probíhat procházka příjemně.

Tak stopovačka je max. nesympatická věc. Beru jako pomůcku na cvičák, k "maskáčům a kanadám", ale na normální venčení je to děs.

7.2.2016 08:10
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Stopovačku jsme měli, když jsem ho právě učila, aby se navzdaloval příliš. Po tom, co jsem ji několikrát musela přišlápnout a pak týden léčila psu sedrané koule, jsem se na ni vykvákla a chodí na flexině. Obcházení čehokoliv umí téměř bravurně, zamotá se jen, když za něčím bezhlavě vlítne do hustého křoví a ještě tam lítá sem tam. Ale to je opravdu spíš vyjímečně, většinou i tohle zvládne vymotat sám

7.2.2016 08:52

Flexi jsem nikdy nepoužila a nepoužiju. Máme velké psy a nevěřím jí, že je za všech okolností udrží. Taky mi vadí, že na flexi se pes pohybuje v podstatě pořád na napnutém vodítku. naši psi jsou naučení na prověšeném. Pokud potřebuju mít psa na vodítku a chci mu dopřát větší akční rádius, mám vodítko 4 - 5 metrů dlouhé (běžně chodíme na tomto ale zkráceném pomocí karabiny na polovinu). Vzhledem k charakteru našich vycházek to bohatě stačí. Nikdy totiž není na vodítku celou vycházku, má možnost se proběhnout na volno.

7.2.2016 08:53

Stopovačka je na výcvik nebo práci a ne na normální procházky. Flexi nepoužívám, nepotřebuji ho. Tam kde má být pes na vodítku tak chodí vedle mě na prověšeném vodítku. Kde může být volně tak ho pustím.

7.2.2016 09:25
tapina

XXX.XXX.211.39

Pes se naučí, zda je na normálním vodítku nebo na flexi. Stejně jako rozlišuje, že je zapnutý do postroje na tah a jiné situace.
Pes možná pozná, že je tah odzačátku od připnutí, nevím. Např. ten pes, o něm píšu, je zvyklý chodit na flexi i na krátkém, prověšeném vodítku, téměř perfektně u nohy. V sedáku, i když připnutý na postroj, nechtěl táhnout vůbec, stejně jako když jsem nastavila tu flexi tak, že jsem ji prodloužila o volný úsek. Ale pak to pochopil. A ne že by pak táhnul, když byl zas na krátkém. Ne že by to pes musel vyloženě poznat, ale je slovní signál, povel.
A na Flexi si snad každý pes, který ji bude mít častějc a pochopí, jak funguje, pamatuje, jak je vodítko dlouhé.
Začátky chození na vodítku - rozhodně na obyčejném. A učení ke spolupráci vůbec.

Podle mě je spousta lidem flexi nesympatické i z toho důvodu, že jej používají lidi, kteří se psem jinak moc nepracujou, psa na flexi k sobě nevolají, jen dle potřeby přitahují, pes není zvyklý na jiné vodítko ani na pohyb bez vodítka. To je pak děs.

Flexi je pomůcka, kterou lidi jako vše vymysleli k usnadnění nějaké činnosti. Víc bych z toho nedělala. Někomu vyhovuje, někomu ne. Někdo umí, někdo ne. Někdo ji používá mimo účel.

7.2.2016 14:37
Arni

XXX.XXX.111.238

Chodíme většinou po lese a flexi je pro mne vyhovující. On chodí pár kroků napřed, celou délku 8M většinou nevyužívá, tak nějak si mě pořád kontroluje. Chodíme po pěšinách, drží se cesty nějak nemá tendenci lítat. Za mně flexi ano, ale každému to nemusí vyhovovat.

tak nějak

7.2.2016 16:01
tak nějak

XXX.XXX.89.52

kobylatko napsal(a):

Ano, to ale mluvíte o těch levných které prodává třeba Lidl, Penny a podobné obchody. Není na nich ani vyznačeno na jakou váhu psa. Kvalitní flexi vůbec není křehké. A když je páskové, ani lanko se vám netrhá

7.2.2016 19:47

tak nějak napsal(a):
Ano, to ale mluvíte o těch levných které prodává třeba Lidl, Penny a podobné obchody. Není na nich ani vyznačeno na jakou váhu psa. Kvalitní flexi vůbec není křehké. A když je páskové, ani lanko se vám netrhá

Nevím, jakou flexi myslí kobylátko, ale já nevěřím žádné. Prostě pro mě je to pomůcka zbytná, tedy nepotřebná. Pořád si vystačím se stahovacím obojkem, kovovým náhubkem a obyčejným vodítkem. Nepotřebuji ani flexi, ani halti.

7.2.2016 20:02
kobylatko

XXX.XXX.45.44

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Nevím, jakou flexi myslí kobylátko, ale já nevěřím žádné. Prostě pro mě je to pomůcka zbytná, tedy nepotřebná. Pořád si vystačím se stahovacím obojkem, kovovým náhubkem a obyčejným vodítkem. Nepotřebuji ani flexi, ani halti.

Všechny , stejně jako vy.Nevěřím jim, stejně tak takovýmhle stopovačkám http://www.spokojenypes.cz/inshop/catalogue/products/pictures/Stopovaci_snura_10m.jpg já radši ty prošitý https://im9.cz/iR/importprodukt-orig/ebc/ebcd5b2a69f68b8a68cfec997f48b8bf.jpg. Taktéž si vystačím se stahovacím obojkem, kovovým náhubkem a obyčejným vodítkem, nejradši mám vodítka viz. obrázek .

7.2.2016 20:06
rapotacka11

XXX.XXX.32.43

Je opravdu Flexi tak špatné?
"""""""""""""""""""""""
Je.
"Nedám bez něj ani ránu.".

7.2.2016 20:09
Arni

XXX.XXX.111.238

Flexi jsem nikdy nepoužila a nepoužiju. Máme velké psy a nevěřím jí, že je za všech okolností udrží. Taky mi vadí, že na flexi se pes pohybuje v podstatě pořád na napnutém vodítku. naši psi jsou naučení na prověšeném. Pokud potřebuju mít psa na vodítku a chci mu dopřát větší akční rádius, mám vodítko 4 - 5 metrů dlouhé (běžně chodíme na tomto ale zkráceném pomocí karabiny na polovinu). Vzhledem k charakteru našich vycházek to bohatě stačí. Nikdy totiž není na vodítku celou vycházku, má možnost se proběhnout na volno.

Chápu že vám flexi nepasuje, máte obavu že to neudrží.Ale jak píšete že se pes pohybuje v podstatě pořád na napnutém vodítku, tak ono to tak v podstatě je, pes ale podle mně žadný odpor necítí, je minimální.
Jak sem psal ne každému to vyhovuje.

7.2.2016 20:13
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

kobylatko napsal(a):
Všechny , stejně jako vy.Nevěřím jim, stejně tak takovýmhle stopovačkám http://www.spokojenypes.cz/inshop/catalogue/products/pictures/Stopovaci_snura_10m.jpg já radši ty prošitý https://im9.cz/iR/importprodukt-orig/ebc/ebcd5b2a69f68b8a68cfec997f48b8bf.jpg. Taktéž si vystačím se stahovacím obojkem, kovovým náhubkem a obyčejným vodítkem, nejradši mám vodítka viz. obrázek .

kobylatko má koukám nějakého kavkazáka(přesně to nerozeznám), co má za psy balu nevím, ale pokud máte psy neovladatelné, tak nepomůže přece ani ohlávka na slona...60kg psa stejně neudržíte, pokud se rozhodne. Stejně tak k tomu neslouží ani flexina, je to, jen" delší vodítko. Můj pes nemá sice ani 30kg, ale když mi někdy vypálí za zvěří(na té flexině) nehledí že panička dere hubou brázdu a ještě se mi nestalo, že by flexina selhala. Mám ji ovšem na jeho váhu taky předimenzovanou, aby to jeho vypálení za něčím, pružina vydržela. Většinou to ale bývá tak, že panička se kochá, zvěře si nevšimne, pes vypálí, nepevně držená rukujeť mi vyletí z ruky...a pes se tak lekne, co to za ním bouchlo, že je raz dva zklidněný

7.2.2016 20:15
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Arni - Ale jak píšete že se pes pohybuje v podstatě pořád na napnutém vodítku, tak ono to tak v podstatě je, pes ale podle mně žadný odpor necítí, je minimální. - ano souhlas, ta moje potvora necítí většinou ani odpor paničky, za ním vláčené To jen pro odlehčení

7.2.2016 20:18
Arni

XXX.XXX.111.238

lesnížínka napsal(a):
Arni - Ale jak píšete že se pes pohybuje v podstatě pořád na napnutém vodítku, tak ono to tak v podstatě je, pes ale podle mně žadný odpor necítí, je minimální. - ano souhlas, ta moje potvora necítí většinou ani odpor paničky, za ním vláčené To jen pro odlehčení

7.2.2016 20:22
kobylatko

XXX.XXX.45.44

lesnížínka napsal(a):
kobylatko má koukám nějakého kavkazáka(přesně to nerozeznám), co má za psy balu nevím, ale pokud máte psy neovladatelné, tak nepomůže přece ani ohlávka na slona...60kg psa stejně neudržíte, pokud se rozhodne. Stejně tak k tomu neslouží ani flexina, je to, jen" delší vodítko. Můj pes nemá sice ani 30kg, ale když mi někdy vypálí za zvěří(na té flexině) nehledí že panička dere hubou brázdu a ještě se mi nestalo, že by flexina selhala. Mám ji ovšem na jeho váhu taky předimenzovanou, aby to jeho vypálení za něčím, pružina vydržela. Většinou to ale bývá tak, že panička se kochá, zvěře si nevšimne, pes vypálí, nepevně držená rukujeť mi vyletí z ruky...a pes se tak lekne, co to za ním bouchlo, že je raz dva zklidněný

Jj je to pastevec, vychovaný je.Ale mě spíš jde o ten "pocit", nevím jak to říct , já radši pevnější věci a to né jen u vodítek .Ale jasně, každýmu vyhovuje něco jinýho .

7.2.2016 20:23
balisek

XXX.XXX.109.3

Flexi není dobré ani špatné. Pořád je to jen vodítko a záleží na tom, jak se používá. Tristní je pohled na psí "jo-ja" škrtící se na samonavíjecím vodítku, přičemž jeho délka současně determinuje celoživotní akční rádius psa (nedávno jsem potkala pána s 12letým beaglem, který se mi svěřil, že ho nikdy nepustil z flexiny).

Pro psy dobře ovladatelné na běžném vodítku však flexi může být v některých situacích užitečné - příkladem jsou např. výlety do chráněných území, kde pes nemůže lítat na volno a přesto mu chceme dopřát trochu volnosti. Průměrně inteligentní zvíře brzy pochopí, jaká je délka flexi a naučí se na ní chodit, aniž by jí vytahovalo nadoraz a škrtilo se na jejím konci.

Ač mám psa malého plemene, flexi vodítko používám minimálně. Beru si ho jen na rychlá venčení (typicky brzy ráno a pozdě večer), kdy nechci, aby pes coural volně a také se za ním nechci brodit mokrou trávou na běžném vodítku. Flexi dále příležitostně nosím s sebou, když jdeme na výlet někam, kde je zakázáno volné pobíhání psů (čímž nemyslím centrum města, ale spíše např. zvířecí oboru nebo zámecký park).

Při běžných vycházkách však používám klasické kožené propínací vodítko. Umožňuje mi lepší kontakt se psem, je příjemnější do ruky a když pes běhá na volno, jednoduše si ho pověsím kolem krku.

7.2.2016 20:23
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

lesnížínka napsal(a):

Co je vláčející potvora zač? Že je jí jedno, že panička dere hubou brázdu?

Kamarádce se vytrhl cca 10kg pes na flexi z ruky a naháněla ho 2 hodiny, nakonec ho našla díky tomu, že flexina byla omotaná kolem nohy lavičky v parku. Očividně prchal před tím držátkem (nebo jak to nazvat) a ono ho to furt dohánělo.
Představa prchajícího psa před flexinou mne pobavila. Ale představa, jak strašně musel být vyděšený, se mi nelíbila vůbec.

7.2.2016 20:53

Fiona.Praha napsal(a):
Co je vláčející potvora zač? Že je jí jedno, že panička dere hubou brázdu?

Kamarádce se vytrhl cca 10kg pes na flexi z ruky a naháněla ho 2 hodiny, nakonec ho našla díky tomu, že flexina byla omotaná kolem nohy lavičky v parku. Očividně prchal před tím držátkem (nebo jak to nazvat) a ono ho to furt dohánělo.
Představa prchajícího psa před flexinou mne pobavila. Ale představa, jak strašně musel být vyděšený, se mi nelíbila vůbec.

K tomu prchajícímu psu mám povedenou taškařici, sice to nebylo na flexině... Uvázala si panička psa před malým krámkem k p o p e l n i c i.
Pes se kamsi vydal a ta popelnice za ním, ta ho prohnala. Pes byl chudák vyděšený, panička uklízela odpadky na mnoha metrech chodníku, nebyla sice vyděšená, ale nas.raná byla brutálně.

7.2.2016 21:09
balisek

XXX.XXX.109.3

Nebyla jsem to já? smajlík Kdysi jsem inteligentně přivázala ke kovové popelnici před krámem své dva chrťáky a šla nakoupit. Co čert nechtěl, zvedl se vítr, rozfoukal listí a papíry a chrťáci vyrazili na lov. Rachot neskutečný, vyděšení psi lítali jak blázni a za sebou trousili po celé ulici obsah popelnice. Kolemjdoucí se zastavovali a chechtali se, lidi se sbíhali u oken. Představení lepší než v národním!

7.2.2016 21:15

balisek napsal(a):
Flexi není dobré ani špatné. Pořád je to jen vodítko a záleží na tom, jak se používá. Tristní je pohled na psí "jo-ja" škrtící se na samonavíjecím vodítku, přičemž jeho délka současně determinuje celoživotní akční rádius psa (nedávno jsem potkala pána s 12letým beaglem, který se mi svěřil, že ho nikdy nepustil z flexiny).

Pro psy dobře ovladatelné na běžném vodítku však flexi může být v některých situacích užitečné - příkladem jsou např. výlety do chráněných území, kde pes nemůže lítat na volno a přesto mu chceme dopřát trochu volnosti. Průměrně inteligentní zvíře brzy pochopí, jaká je délka flexi a naučí se na ní chodit, aniž by jí vytahovalo nadoraz a škrtilo se na jejím konci.

Ač mám psa malého plemene, flexi vodítko používám minimálně. Beru si ho jen na rychlá venčení (typicky brzy ráno a pozdě večer), kdy nechci, aby pes coural volně a také se za ním nechci brodit mokrou trávou na běžném vodítku. Flexi dále příležitostně nosím s sebou, když jdeme na výlet někam, kde je zakázáno volné pobíhání psů (čímž nemyslím centrum města, ale spíše např. zvířecí oboru nebo zámecký park).

Při běžných vycházkách však používám klasické kožené propínací vodítko. Umožňuje mi lepší kontakt se psem, je příjemnější do ruky a když pes běhá na volno, jednoduše si ho pověsím kolem krku.

On hlavně obojek je na Flexinu absolutně nevhodný, zvlášť na typy se silným navijákem. Jedině postroj. Samotný obojek je na houby i pro tahouny na normálním vodítku, kromě krku to může časem odnést i páteř.

7.2.2016 21:17

kobylatko napsal(a):

Já nevěřím ničemu, i stopovačky si vyrábím sama. Prošiju to jak pro slona a mám klid. Teď budu předělávat autopás.

7.2.2016 21:18

balisek napsal(a):
Nebyla jsem to já? smajlík Kdysi jsem inteligentně přivázala ke kovové popelnici před krámem své dva chrťáky a šla nakoupit. Co čert nechtěl, zvedl se vítr, rozfoukal listí a papíry a chrťáci vyrazili na lov. Rachot neskutečný, vyděšení psi lítali jak blázni a za sebou trousili po celé ulici obsah popelnice. Kolemjdoucí se zastavovali a chechtali se, lidi se sbíhali u oken. Představení lepší než v národním!

Nee, to byl koliák kraťák smajlík. A popelnice byla taky plechová. Průběh úplně stejný, jen podobnost čistě náhodná smajlík

7.2.2016 21:25
kobylatko

XXX.XXX.45.44

Já nevěřím ničemu, i stopovačky si vyrábím sama. Prošiju to jak pro slona a mám klid. Teď budu předělávat autopás.

Jéé tak to by jste mi mohla poradit , mám 1m kulatýho lana, karabinku a potřebovala bych z toho udělat couračku ale ty kovový spony jak jsou na obrázku vodítka výše nemůžu sehnat, nevíte jak to spojit aby z toho byla couračka?Myslíte že místo těch sponek mi postačí i pásky plíšku ? (samozřejmě se zabroušenými hranami)

7.2.2016 21:29

kobylatko napsal(a):
Jéé tak to by jste mi mohla poradit , mám 1m kulatýho lana, karabinku a potřebovala bych z toho udělat couračku ale ty kovový spony jak jsou na obrázku vodítka výše nemůžu sehnat, nevíte jak to spojit aby z toho byla couračka?Myslíte že místo těch sponek mi postačí i pásky plíšku ? (samozřejmě se zabroušenými hranami)

Plíšky nebrat, udělat očko a omotat ( ale fest) tenkou, ostrou šňůrou.

7.2.2016 21:33
kobylatko

XXX.XXX.45.44

Tak když už se tu bavíte o těch "držkopádech"... Měla jsem NO a jednou jsme obá v zimě když byl sníh skončily v potoku.Šli jsme na prochajdu kolem potoka jako vždy a jako vždy ho přeskakovali na druhou stranu, no ten den kdy jsme tam obá zahučeli nám to nějak nevyšlo , pes skočil dřív než já a tím mně tam stáhl, no a jak já ho měla na metrovým vodítku a potok byl širší tak já zas stáhla ho bo jaksi délka vodítka na druhý břeh nestačila .Tak jsme z tama teda vylezli a šli domů jak zmoklý slepice .

7.2.2016 21:51

kobylatko napsal(a):

Tzv. svorky na lana.
http://kutil-florenc.cz/vse-pro-lana-svorky-na-lana-c1901.

7.2.2016 21:54

kobylatko napsal(a):
Tak když už se tu bavíte o těch "držkopádech"... Měla jsem NO a jednou jsme obá v zimě když byl sníh skončily v potoku.Šli jsme na prochajdu kolem potoka jako vždy a jako vždy ho přeskakovali na druhou stranu, no ten den kdy jsme tam obá zahučeli nám to nějak nevyšlo , pes skočil dřív než já a tím mně tam stáhl, no a jak já ho měla na metrovým vodítku a potok byl širší tak já zas stáhla ho bo jaksi délka vodítka na druhý břeh nestačila .Tak jsme z tama teda vylezli a šli domů jak zmoklý slepice .

No já se jednou v dobré náladě rozhodla, že seběhneme kopec s hromadami listí, že bude sranda. Ad 1 jsem to neodhadla a málem jsme to vzali kotrmelcem, ad 2 dole pod listím byla rozsáhlá bažina. Já skoro po kolena, pes mi v bahně pomalu zmizel.

7.2.2016 22:20

lesnížínka napsal(a):

Právě že máme psy vychované, nepotřebujeme je vláčet na flexi. Jak píšu - stačí obojek, náhubek, obyčejné vodítko. Žádné flexi, halti, postroje, a další vychytávky na neposlušné a nevychované psy.

7.2.2016 23:14

Právě že máme psy vychované, nepotřebujeme je vláčet na flexi. Jak píšu - stačí obojek, náhubek, obyčejné vodítko. Žádné flexi, halti, postroje, a další vychytávky na neposlušné a nevychované psy.

Já bych s názorem na psy bez dobře zvládnuté poslušnosti, kdy je nazýváte nevychovanými, tak radikální nebyla. Jsou plemena, u nichž toho prostě nikdy nedocílíte. Mám z pohledu majitelů běžných plemen a jejich mixů psa nevychovaného, ačkoliv ve srovnání s kolegy "svého druhu" je na tom extrémně dobře. Jistotu u něj mít nikdy nebudu, takže v rizikových místech, což je ve městě drtivá většina, jsem ráda za všechny jistoty. Nicméně stát se může komukoliv cokoliv. Kamarádka měla starší fenu NO, úžasná, poslušná. Najednou jí něco přecvaklo v hlavě a poprvé v životě se stalo, že utekla - za kočkou. Druhý den jí našli sraženou na kolejích a kamarádka si bude do konce života vyčítat, že tomu mohla zabránit.

8.2.2016 00:13
conaf

XXX.XXX.25.154

milannn napsal(a):

Flexi vodítko je dobrá pomůcka, ale jen na něco.
Psa mám vychovaného, když to jde, chodí bez vodítka. A třeba ve městě stejně potřebujete krátké vodítko.
Flexi používám tam, kde chci psa nechat proběhnout, ale třeba ho tam nesmím pouštět z vodítka. A není vhodné ho dávat za obojek, protože pak psa vlastně učíte tahat na vodítku. Takže vždy za postroj.

8.2.2016 04:23

Já bych s názorem na psy bez dobře zvládnuté poslušnosti, kdy je nazýváte nevychovanými, tak radikální nebyla. Jsou plemena, u nichž toho prostě nikdy nedocílíte. Mám z pohledu majitelů běžných plemen a jejich mixů psa nevychovaného, ačkoliv ve srovnání s kolegy "svého druhu" je na tom extrémně dobře. Jistotu u něj mít nikdy nebudu, takže v rizikových místech, což je ve městě drtivá většina, jsem ráda za všechny jistoty. Nicméně stát se může komukoliv cokoliv. Kamarádka měla starší fenu NO, úžasná, poslušná. Najednou jí něco přecvaklo v hlavě a poprvé v životě se stalo, že utekla - za kočkou. Druhý den jí našli sraženou na kolejích a kamarádka si bude do konce života vyčítat, že tomu mohla zabránit.

Pes je zvíře, nikdy nevíte co se mu v hlavě urodí, takže jistotu u něj nemáte nikdy, u žádného.Píšete že kamarádka mohla smrti NO zabránit. Můžu se zeptat jak ? Podle mě jen doživotním odsouzením na vodítko, a ani to není stoprocentní.

8.2.2016 06:17
aritim

XXX.XXX.19.70

Mám psy vychované a poslušné, přesto si je na některých místech připnu na flexinu. I na flexině si je přivolávám k noze, pokud je to potřeba a u nohy jdou dokud je neuvolním povelem "volno". Tak se tedy omlouvám, že v zazvěřené oblasti, tam kde je volný pohyb psů zakázán, v blízkosti silnice apod. si dovoluji své vlastní psy jistit flexi vodítkem.

8.2.2016 06:25

aritim napsal(a):
Mám psy vychované a poslušné, přesto si je na některých místech připnu na flexinu. I na flexině si je přivolávám k noze, pokud je to potřeba a u nohy jdou dokud je neuvolním povelem "volno". Tak se tedy omlouvám, že v zazvěřené oblasti, tam kde je volný pohyb psů zakázán, v blízkosti silnice apod. si dovoluji své vlastní psy jistit flexi vodítkem.

Proč se omlouváte, to je každého věc.

8.2.2016 06:30

Přidávám se s dotazem k habe. Jak mohla kamarádka smrti své feny zabránit? Vodit ji pořád na vodítku?

Vy máte basenžiho, že? Kdysi, to jich bylo u nás jen pár, se mi moc líbili. Začala jsem zjišťovat informace a došla k názoru, že to není plemeno pro mne. Kvůli povaze.

8.2.2016 07:07
aritim

XXX.XXX.19.70

Proč se omlouváte, to je každého věc.

Protože to od vás vyznělo dosti pohrdavě.

8.2.2016 07:10

No, přiznám se, že když vidím ty sídlištní chudáky vláčené na flexině celý život, tak je mi psů líto a o jejich majitelích si myslím své. I proto mám na flexi takový názor, jaký mám.

8.2.2016 08:30

Když mi moje zlatá, poslušná fena stářím (15 let) ohluchla, byla flexina dar.
Chodila i na volno, tam, kde to šlo, ale to nebylo všude.

8.2.2016 08:32

Přidávám se s dotazem k habe. Jak mohla kamarádka smrti své feny zabránit? Vodit ji pořád na vodítku?

Vy máte basenžiho, že? Kdysi, to jich bylo u nás jen pár, se mi moc líbili. Začala jsem zjišťovat informace a došla k názoru, že to není plemeno pro mne. Kvůli povaze.

Z mého pohledu tomu zabránit vlastně nic moc nešlo, pokud byla poslušná vždy a všude, ale z jejícho ano. Ve městě, kde se pak ztratila, vodítko.

Jj. Oni už jsou ale dost jiní. Mám nejkontaktnějšího psa v širokém okolí, až chorobného mazla, a když nemá nic extra zajímavého, bez vodítka se ode mne ani nehne. Doslova, kolikrát na něj i dupnu, když se přimotá nenápadně. Zatím se nestalo, že by utekl, ale neradno mu věřit, přece jen je to úplně jiná povaha než pes.

8.2.2016 08:36
Terven

XXX.XXX.110.147

No, přiznám se, že když vidím ty sídlištní chudáky vláčené na flexině celý život, tak je mi psů líto a o jejich majitelích si myslím své. I proto mám na flexi takový názor, jaký mám.

Ano, drtivá většina tzv. laických pejskařů používá flexi z důvodu, že pes není vychovaný a chtějí mu dopřát aspoň trochu pohybu. Přitom bych řekla, že flexi vodítko patří jen na psa, který umí chodit na běžném vodítku prověšeném a je ovladatelný.
Ve městě jsou obzvlášť vtipné situace, kdy přes celý chodník je napnutá flexina, případně několik flexin zamotaných do sebe, na jednom konci škrtící se pes a na druhém zuřivě mačkající majitel. Rozmotávat dva zamotané psy na flexinách je taky zábava.
Chápu, že někomu to vyhovuje - mě to třeba přijde jako dobrá volba na cizího psa, kterého mám na hlídání, na pohyb v chráněném území (obojí už tu někdo psal), na háravou fenu.
Na svou minulou fenu jsem flexi používala zcela výjimečně, ačkoli jsme ho doma měli. V zástavbě chodila na krátkém nebo i bez něj a v polích a lesích běhala navolno a rukojeť od flexiny mi připadala jako dost nevkusná kabelka
Vodítko jsem zapnula a hodila si přes rameno- potřebovala jsem dvě ruce volné - na pamlskování, na focení...

8.2.2016 08:42
joanne.s

XXX.XXX.37.241

Ollie: čtu o povaze basenji: Je velmi čistotný a nevydává zápach, o svou srst dokonce pečuje jako kočka.

To je pravda?

8.2.2016 09:02

joanne.s napsal(a):
Ollie: čtu o povaze basenji: Je velmi čistotný a nevydává zápach, o svou srst dokonce pečuje jako kočka.

To je pravda?

No... Žádného metrosexuála nemám, na druhou stranu se dobrovolně nezabahní a louže přeskakuje. Když už venku v honičkách něco nachytá, tak to nijak neřeší. Kdybych ho neumyla já, tak si to s klidem nechá až na večerní hygienu před spaním. Naštěstí srst je samočistící, tak běžné bahno a špína hned uschne a odpadne. Ne tak ze mě, já se domů vracím jako dobytek, on jak ze salónu. Koupala jsem ho jednou v životě, jinak stačí žínka. Nepáchne vůbec, to je pravda. Když se někdo ptá a čmuchne si k němu, tak zírá, že je to pravda. Většina dokonce hlásí, že voní.

kájinkaa

8.2.2016 09:43
kájinkaa

XXX.XXX.89.52

Může mi prosím někdo vysvětlit, proč je flexi vodítko horší než klasické? Když vezmete psa na klasické třeba 2 m dlouhé vodítko, máte jistotu, že půjde u nohy.
Ale flexi vodítka přece tu možnost mají také. Mají 2 čudlíky. Jeden slouží k rychlému zastavení rozvíjení se, ten druhý zajistí vodítko v požadované délce a drží, vodítko se tedy nerozvíjí ani nenavíjí, je stejné jako klasické a ještě si můžete nastavit přesně vyhovující délku. S flexi tedy máte výběr, zda necháte psa volně pobíhat, nebo ho budete držet nakrátko.

8.2.2016 10:09

kájinkaa napsal(a):
Může mi prosím někdo vysvětlit, proč je flexi vodítko horší než klasické? Když vezmete psa na klasické třeba 2 m dlouhé vodítko, máte jistotu, že půjde u nohy.
Ale flexi vodítka přece tu možnost mají také. Mají 2 čudlíky. Jeden slouží k rychlému zastavení rozvíjení se, ten druhý zajistí vodítko v požadované délce a drží, vodítko se tedy nerozvíjí ani nenavíjí, je stejné jako klasické a ještě si můžete nastavit přesně vyhovující délku. S flexi tedy máte výběr, zda necháte psa volně pobíhat, nebo ho budete držet nakrátko.

Přesně tak. Ve městě chodíme nakrátko, pokud je to nutné. Když už, tak normálně plní třeba na přechodu povel čekej, aniž bych musela zasekávat. Pokud vidí na druhé straně třeba psa, tak to už na jistotu není, to cvakám. :).

8.2.2016 13:17
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Souhlas s oběma příspěvky výše.

8.2.2016 13:25
balisek

XXX.XXX.109.3

Vodítko není jen od toho, abych psa "držela na krátko" - je to prodloužená ruka, prostředek ke vzájemné komunikaci. Flexi, byť zabrzděná, mi nikdy neumožní takový kontakt se psem ani tak pohotovou reakci jako klasické vodítko.

8.2.2016 13:54
Arni

XXX.XXX.47.246

Sto lidi sto názorů, jak se říká. Záleží jaký pes, jaké je prostředí ve kterém se pohybuji a možná další faktory. Pokud o tom přemýšlím, není nic lepšího než si jej koupit, tak poznám jestli je to pro mně vhodné.

8.2.2016 13:55
aritim

XXX.XXX.19.70

balisek napsal(a):
Vodítko není jen od toho, abych psa "držela na krátko" - je to prodloužená ruka, prostředek ke vzájemné komunikaci. Flexi, byť zabrzděná, mi nikdy neumožní takový kontakt se psem ani tak pohotovou reakci jako klasické vodítko.

Ale umožní, když to s ním umíte.

kete

8.2.2016 18:39
kete

XXX.XXX.233.140

Považuje se za nevychovanost i vyvlékání?
Z toho důvodu používáme postroj my, hlavně kvůli bezpečnosti. Jinak se z obojku vyvlékala hodně často, couvla... a bylo. ( párkrát se vyvlékla i z postroje, to už pomůže jen dvojité jištění, naštěstí ji to přešlo).

8.2.2016 18:49
zuzana.bergerova

XXX.XXX.62.1

Já k těm vodítkům mám doslova odpor.
Je to jen díky tomu, že si jej pořizují lidi, kteří svého psa absolutně nezvládají, a toto vodítko to jen zhoršuje.Místo toho, aby si psa stáhli, je nechají, camdat" z leva do prava, a je jim totálně ukradené, kdo kolem nich kde s jakým psem.Já jdu se psem u nohy, a kolem mě se motá cizí nervní pes, dotyčný jenom čumí, volá punťo a, půl hodiny"se snaží svého psa srovnat, protože mají zaseklé navíjení a psa omotaného.Během 6 roků jsem nenarazila na nikoho normálního, kdo by používal flexinu normálně až někoho osobně uvidím, tak ho pochválím

8.2.2016 18:58

zuzana.bergerova napsal(a):
Já k těm vodítkům mám doslova odpor.
Je to jen díky tomu, že si jej pořizují lidi, kteří svého psa absolutně nezvládají, a toto vodítko to jen zhoršuje.Místo toho, aby si psa stáhli, je nechají, camdat" z leva do prava, a je jim totálně ukradené, kdo kolem nich kde s jakým psem.Já jdu se psem u nohy, a kolem mě se motá cizí nervní pes, dotyčný jenom čumí, volá punťo a, půl hodiny"se snaží svého psa srovnat, protože mají zaseklé navíjení a psa omotaného.Během 6 roků jsem nenarazila na nikoho normálního, kdo by používal flexinu normálně až někoho osobně uvidím, tak ho pochválím

Mě tedy zamotané Flexiny nerozhodí, už jsem zvyklá, když je nás víc. Spíš mě štvou lanka, ta se nejen zamotávají, ale jsou i nebezpečná. Vidím někoho na lanku a dekujeme se.

8.2.2016 20:54

kete napsal(a):
Považuje se za nevychovanost i vyvlékání?
Z toho důvodu používáme postroj my, hlavně kvůli bezpečnosti. Jinak se z obojku vyvlékala hodně často, couvla... a bylo. ( párkrát se vyvlékla i z postroje, to už pomůže jen dvojité jištění, naštěstí ji to přešlo).

To já nevím, to musíte vědět vy. Nám to psi nedělali.

29.2.2016 11:05
marcelaamax

XXX.XXX.210.38

Tak po včerejšku taky přispěji.

Proti Flexi jako takovému nic nemám, spíš proti lidem, kteří mají nevychovaného psa a flexi neumí používat. Já sama ho občas používám, nejčastěji když jdu před cvičákem venčit psa na pole, které je u silnice, jinak moc ne.

Včera jsem se psem čekala na nádraží na vlak. Najednou se rozrazili dveře, a přímo na nás se vyřítil řvoucí mopsík na flexině. Majitelka několik metrů za ním, pes už u nás a hroznej řev. Na to můj pes začal řvát taky. Paní nebyla schopná si psa ani stáhnout k sobě...Nevypadlo z ní ani slovo, jen tupě zírala... Tak jsme tedy odešli my, tak aby jsme byli za délkou flexiny a pes na nás nemohl... Pak se jí teda podařilo si psa stáhnout k sobě (bez jakéhokoli povelu - prostě jen na flexině přitáhnout). Nechtěla jsem řvát přes celé nádraží, jen jsem na paní koukala a čekala, jestli se třeba omluví. Marně... Tak jsem jen kroutila hlavou a odešla jsem, protože mops neustále řval a paní nenapadlo s ním jít dál od nás.

Sakra to je tak těžký si to flexi zabrzdit a do dveří vejít se psem u nohy? Bylo tam dost lidí, takže se mohlo klidně i stát, že vodítkem pes někoho sejme.

jolyha

29.2.2016 22:20
jolyha

XXX.XXX.229.101

marcelaamax napsal(a):
Tak po včerejšku taky přispěji.

Proti Flexi jako takovému nic nemám, spíš proti lidem, kteří mají nevychovaného psa a flexi neumí používat. Já sama ho občas používám, nejčastěji když jdu před cvičákem venčit psa na pole, které je u silnice, jinak moc ne.

Včera jsem se psem čekala na nádraží na vlak. Najednou se rozrazili dveře, a přímo na nás se vyřítil řvoucí mopsík na flexině. Majitelka několik metrů za ním, pes už u nás a hroznej řev. Na to můj pes začal řvát taky. Paní nebyla schopná si psa ani stáhnout k sobě...Nevypadlo z ní ani slovo, jen tupě zírala... Tak jsme tedy odešli my, tak aby jsme byli za délkou flexiny a pes na nás nemohl... Pak se jí teda podařilo si psa stáhnout k sobě (bez jakéhokoli povelu - prostě jen na flexině přitáhnout). Nechtěla jsem řvát přes celé nádraží, jen jsem na paní koukala a čekala, jestli se třeba omluví. Marně... Tak jsem jen kroutila hlavou a odešla jsem, protože mops neustále řval a paní nenapadlo s ním jít dál od nás.

Sakra to je tak těžký si to flexi zabrzdit a do dveří vejít se psem u nohy? Bylo tam dost lidí, takže se mohlo klidně i stát, že vodítkem pes někoho sejme.

Lidi jsou občas nemožní. Včera u nás taky dobrá příhoda s flexinou. Jedeme autem, je tam 30tka, takže jezdím opravdu pomalu, často si tam na silnici hrají děcka. Na jedné straně silnice paní, na druhé pejsek. Tak ještě brzdím, kdyby se psík chtěl vrhnout za paničkou... no a pak musím zastavit a čekám, až si paní psa naroluje k sobě. Vůbec jí nenapadlo, že by to mohla udělat prostě zasekáváním flexiny. Chytla za lanko a tak ho přitahopvala k sobě, ručkovala po lanku. Samozřejmě beze slova omluvy. Nu což, člověk si pomyslí své a je rád, že jí to psisko nepřejel, protože pes za nedostatek inteligence svého pána opravdu nemůže.

1.3.2016 06:11
koňadra

XXX.XXX.128.31

Flexi vnímám také spíše špatně, protože většinou znamená, že na konci vodítka je majitel, který nezvládá svého psa, bohužel často ani neumí manipulovat s flexi vodítkem.
Nicméně jsou situace, kdy po flexi sáhnu i já. Třeba na výstavě, kde potřebuji, aby se pes někde vyvenčil, ale pustit ho nemohu.
Potom flexi využívám u malých štěňat jako první vodítko, které dostanou. Mohu jít se štěnětem na flexině i do města, zabrání v tom, aby štěně běhalo za každým, nebo pod auto. Navíc se docela nenásilně naučí chodit na normálním vodítku.

Přidejte reakci

Přidat smajlík