Kacis

XXX.XXX.116.2
Na první štěňata je už stará...hrozí velké riziko predporodnich i porodních komplikaci.
Dasvo
napsal(a):
Já jsem stejný plán majiteli svého odchovu rozmluvil. riziko je příliš velké.
Záleži na plemeni a taky na kondici feny viděla jsem u velké feny první vrh v 5 letech a v pohodě, znám takto několik pracovních fen které díky pracovní kariéře měly vrh až kolem 4-5 roku a bez problému.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2
Já bych do toho nešla...
awake
napsal(a):
Pokud je to malé plemeno, nebo molos tak bych určitě nekryla. Pokud je to velké plemeno a fena je zdravá možná bych do toho šla. Hodně záleží jaká je fena.
Chtělo by to napsat plemeno, případně cca. velikost a váhu.
A taky aktivitu, myslím, že gaučová fena se s tím asi bude prát hůře, než aktivní fena ve skvělé kondici, ale to platí i o normálních porodech.
Je to střední aktivní plemeno, ve skvělé kondici. Její máma měla první po 4 roce. Nestihli jsme zatím uchovnit, tak právě nevím zda do toho jít. Na jaře bych uchovnila a na podzim štěňátka. To jí bude 5 let. Kdybych ji neznala tak řeknu, že jí jsou dva roky :), ale zatím se přikláním že do toho nepůjdeme.
anonymx
napsal(a):
Nebojte se, komplikace s věkem nesouvisi. Je to stejne jako maminky po 35. Jestli je fena v dobre kondici tak bez obav. U sportovních fen je to bezne. Jedna nase začala v 6 a v pohode odchovala 3 plne vrhy zdravych stenat a odesla ve 13 letech.
"komplikace s věkem nesouvisi" Zkuste krýt poprvé v 5ti letech třeba dogu nebo čivavu. Vážně si myslíte že to bude zaručeně v pohodě?
Měla jsem akční fenu (cca.30 kg, ovčácké plemeno) a jí bych klidně v 5ti poprvé nakryla, další fena byla flegmouš, kliďas. Zkoušela jsem jí krýt do 4 let a potom již né.
awake
napsal(a):
"komplikace s věkem nesouvisi" Zkuste krýt poprvé v 5ti letech třeba dogu nebo čivavu. Vážně si myslíte že to bude zaručeně v pohodě?
Měla jsem akční fenu (cca.30 kg, ovčácké plemeno) a jí bych klidně v 5ti poprvé nakryla, další fena byla flegmouš, kliďas. Zkoušela jsem jí krýt do 4 let a potom již né.
Čivava se běžně dožívá *12-15 takže 5 letá fenka by měla být v nejlepším věku a pokud je zdravá a v dobré kondici tak to by mělo bát v pohodě.U 5 leté dogy to bude horši to už je zvíře nad hrobem
Jinak problém při porodu a odchovu štěnat opravdu nemá souvislost s věkem a je to spiš otázkou zdravotního stavu a kondice feny a taky hlavně toho jak je pudově vybavena.Pokud je fena v nepořádku tak komplikace mužou nastat i u mladšího zvířete.
Samaraa - nevím, co vlastně za pohnutky vás k tomu vedou. Když jste neměla zájem to řešit, když byla v nejlepším věku, tak bych se teď už na to vybodnula. Nějaká šampionka to asi také nebude..Beru to podle sebe. Psy(kluky) jsem neuchovnila a nehodlala. Poslední dobou ve mně hlodal trošku červík, že tak skvělého a krásného psa, jako byl náš berňák, budem těžko hledat a mohl ty geny rozšířit. Nakonec se ukázalo, že člověk má dát na tu první myšlenku: v sedmi letech, se u něj projevila nějaká vloha k rakovině, na kterou v tomto věku vymřeli všichni jeho příbuzní. Jsem ráda, že jsme to my dál nešířili...
Jestli jsem někde přehlédla co je to za plemeno, tak se omlouvám. U nás se kryla fena poprvé v podstatě týden po pátém roku. Střední plemeno - cca 16 kg. Do té doby prostě nebyl vhodný krycí pes. Neodsuzovala bych to tím, že to asi žádná šampionka nebude. Mnou zmíněná fena taky není, upřímně řečeno, hvězda a klubový šampion, ale je to kvalitní fena s dobrým rodokmenem a dala opravdu velmi dobrá štěňata se psem, na kterého se čekalo. Jnak šamozřejmě nějaké šampionáty má, ale určitě jsou feny hezčí :)
Je třeba se zamyslet nad tím, co od toho očekávám.
vava69
napsal(a):
Jestli jsem někde přehlédla co je to za plemeno, tak se omlouvám. U nás se kryla fena poprvé v podstatě týden po pátém roku. Střední plemeno - cca 16 kg. Do té doby prostě nebyl vhodný krycí pes. Neodsuzovala bych to tím, že to asi žádná šampionka nebude. Mnou zmíněná fena taky není, upřímně řečeno, hvězda a klubový šampion, ale je to kvalitní fena s dobrým rodokmenem a dala opravdu velmi dobrá štěňata se psem, na kterého se čekalo. Jnak šamozřejmě nějaké šampionáty má, ale určitě jsou feny hezčí :)
Je třeba se zamyslet nad tím, co od toho očekávám.
S tou šampionkou jsem to myslela tak, že pokud má někdo opravdu kvalitního psa, vystavuje, má úspěchy, tak by asi choval dříve...pokud je to fenka, kterou chci uchovnit jen proto, že bych ráda od ní štěňátka, protože ji mám ráda a věčně tu nebude...ne, že bych to nechápala, ale přijde mi to zbytečný risk pro prvorodičku...
samaraa
napsal(a):
V jejím nejlepším věku se mě narodilo miminko. Takže řešit, štěňátka nebyl čas. No asi to opravdu necháme a štěňátka nebudou :).
Ano, nemyslela jsem to tak, že jste na ni kašlala, a teď si vzpomněla...tušila jsem, že jste prostě neměla čas Jen mi vrtal v hlavě ten důvod, proč tedy teď?
Love vera

XXX.XXX.68.148
Hello good day i am happy to connect with you my name is vera i will be happy to Talk to you please send me mail so that you will know me more pleasure to read from you thanks
(verazokaya@hotmail.com)
Dobrý deň, dobrý deň Som rád, že sa s vami spojiť volám sa vera Budem rád s vami hovoriť, prosím pošlite mi e-mail, takže mi bude vedieť viac potešenie čítať z vás vďaka.
Uživatel s deaktivovaným účtem

samaraa
napsal(a):
Protože bych si od ní ráda nechala štěně, byla by to třetí generace :).
To docela chápu, není nad to, když si štěně vypipláte od narození. Máte přesně to, co jste chtěli, co jste do něj vložili, to tam je. Žádné nepříjemné překvapení o období vtištění by se nemělo konat.
Ale zase - je to spousta práce s celým vrhem. Jak početné bývají ? Jaké máte podmínky ? 10 štěňat středního plemene v bytě - žádná slast.
( Pardon, jestli jsem přehlédla plemeno ). Ale dlouho neváhejte, čas vám běží !
samaraa
napsal(a):
Protože bych si od ní ráda nechala štěně, byla by to třetí generace :).
Pokud máte třeti generaci tak tam bych to klidně zvažovala a šla do toho, máte výhodu že teda mate informace o tom jak rodila její matka či babíčka popřípadě ostatní příbuzní a zda měli nějake problemy s reprodukcí či zdravím nebo povahou a pokud je tam vše v pořádku tak neváhejte čas běží.
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
To docela chápu, není nad to, když si štěně vypipláte od narození. Máte přesně to, co jste chtěli, co jste do něj vložili, to tam je. Žádné nepříjemné překvapení o období vtištění by se nemělo konat.
Ale zase - je to spousta práce s celým vrhem. Jak početné bývají ? Jaké máte podmínky ? 10 štěňat středního plemene v bytě - žádná slast.
( Pardon, jestli jsem přehlédla plemeno ). Ale dlouho neváhejte, čas vám běží !
V bytě je nemám, podmínky myslím super :) No myslí že mimča nakonec nebudou. No každopádně někteří sourozenci od mé fenky jsou chovní tak si v případě vezmu štěňátko od nich ( do budoucna ).