Prosím poraďte, mám šestiměsíční fenku, která mě sice poslouchá a i na vodítku chodí hezky, ale jakmile ji pustím a ona spatří auto tak okamžitě běží za ním a jednou ji dokonce málem přejelo. Zkoušely jsme různě na auta učit, ale nic nepomáhá. To samé dělá když uvidí třeba na poli člověka..prostě uteče za ním, ale někdy se nechá odvolat, jenže s auty je to horší Většinou se nenechá odvolat, ale auto naštěstí nedohoní, protože jsme daleko od silnice. Nechápu proč to dělá a taky mě nenapadá jak ji to odnaučit. Už jsme to zkoušely různě a bez výsledku. Jinak je to moc hodná fenka.
ladyhuculka
napsal(a):
Prosím poraďte, mám šestiměsíční fenku, která mě sice poslouchá a i na vodítku chodí hezky, ale jakmile ji pustím a ona spatří auto tak okamžitě běží za ním a jednou ji dokonce málem přejelo. Zkoušely jsme různě na auta učit, ale nic nepomáhá. To samé dělá když uvidí třeba na poli člověka..prostě uteče za ním, ale někdy se nechá odvolat, jenže s auty je to horší Většinou se nenechá odvolat, ale auto naštěstí nedohoní, protože jsme daleko od silnice. Nechápu proč to dělá a taky mě nenapadá jak ji to odnaučit. Už jsme to zkoušely různě a bez výsledku. Jinak je to moc hodná fenka.
Nechápu, proč jí pouštíte, když víte, že to dělá. Tak prostě pouštět na šňůře. A pomalu na auta zvykat. Nejdřív v takové vzdálenosti, ve které to snese. Odměňovat za to, že je v klidu. Pak se pomalu přibližovat blíž k silnici (mít pevný obojek a vodítko) a stále odměňovat za klidné chování. Snažit se psa zaujmout a upoutat na sebe, hračku, nebo pamlsek. Pokud to nebude dávat, tak jít zase o něco dál a znovu.
S lidmi to samé, prostě mít šňůru a snažit se být zajímavější než člověk, ke kterému běží. Já jsem si občas připadala už jako blázen, když jsem pištěla, mávala rukama, skákala a podobně, ale pomáhalo to
Uživatel s deaktivovaným účtem

..."Já jsem si občas připadala už jako blázen, když jsem pištěla, mávala rukama, skákala a podobně, ale pomáhalo to "...
Kdysi jsme měli na fenu přivolávací povel "perníček", někdy stačilo mávat Deli tyčinkou.
Na psa nejvíc platilo :" No vidíš, jaký ty si hodný pejsek, no ty si dáš piškotek" - takto hovořeno na imaginárního cizího psa. Můj pes přiletěl ať byl, kde byl s výrazem : ukažte mi toho vetřelce, já ho roztrhám !
(Trochu od věci - spíš by se to hodilo do veselých příběhů)
Pro zadavatelku rada jediná : Tam kde může honit auto, nepouštět. Asi si na nich odbývá lovecký pud. Vidí v dálce pohybující se bod, tak ho žene.
Love vera

XXX.XXX.68.148
Hello good day i am happy to connect with you my name is vera i will be happy to Talk to you please send me mail so that you will know me more pleasure to read from you thanks
(verazokaya@hotmail.com)
Dobrý deň, dobrý deň Som rád, že sa s vami spojiť volám sa vera Budem rád s vami hovoriť, prosím pošlite mi e-mail, takže mi bude vedieť viac potešenie čítať z vás vďaka.
Nám tohle fenka dělala taky. Máme australandu a je hrozně akční a doslova nesnese, když je něco nebo někdo rychlejší než ona:) Proto se vrhala autům na kola a na cyklisty. Teď už se trošku sklidnila v pěti letech Ale prostě jí nepouštíme nikde kde by mohla vletět pod auto.. Nevím jak to jinak řešit
Já to dělám tak, že psa mám na voditku a když se blíží auto dám povel čekej, sedni, zůstaneme stát. Počkáme až přejede, pochválím a řeknu jdeme. Když měl náběh ke startu, stáhl jsem jej, k tomu nesmíš. Chodim z procházky, chodim po silnici aby si zvykl na auta a provoz.
Nevim jestli to dělám správně, ale na auta už si zvykl.