Dobrý den, potřebuji poradit.
Tchyně má cca 10ti letou kříženku jezevčíka, je to malá (do 10kg) vytální fenka. Minulý týden jí našla bulku na mléčné žláze, byla u veta a ten jí řek ať to 14 dní hlídá a kdyby to rostlo, že to dají ven.
Chci se zeptat, na Váš názor ohledně pár věcí.
Fenka od mládí dostává pravidelně injekce, aby nehárala. Nebylo by lepší jí při té operaci rovnou i vykastrovat? Kastrace je mnohem náročnější operace, ALE už by do fenky necpali hormony. Když jsem se ptala mého veta, jestli by mé feně, která na nádory také trpí, píchl onu injekci, tak to zamítl, že další hormony by mohly podpořit růst nádorů.
Nebudu rozebírat, proč ty hormony do ní tchyně cpe, prostě s tím počítejte.
Ještě otázky k odstranění nádoru. Odstranit nádor, nebo rovnou celou mléčnou lištu?
Moje fenka je již po druhé operaci nádoru mléčné žlázy. Sama si říkám, jestli by bývalo nebylo lepší, nechat jí odoperovat celou mléčnou lištu. Nojo, ale to si říkám až teď, sám vet mi to nenavrhl a mě to tenkrát nenapadlo.
Pokud by se tím dalo předejít dalším nádorům, bylo by to fajn, jen jestli to nemá i jiné vedlejší "účinky".
Děkuji za odpovědi, které mi poradí
Určitě je lepší kastrace, než ty injekce proti hárání. Obávám se ale, že najednou to neudělají.
Měla jsem fenku která měla nádorky na obou lištách, ani to nechtěli operovat najednou. A také když jsem objevila první nádor velikosti asi jako hrášek, řekli mi, že ho mám jen pozorovat jestli poroste.
Nerostl tak jsem byla klidná, ale za rok se objevilo plno nových malých nádorů.
Dle mého názoru je pro fenu lepší nechat udělat všechny nutné zákroky pod jednou narkózou, vetové to ale raději dělají nadvakrát. Zkuste se předem domluvit, ale znám i případ, kdy slíbili kastraci, která nebyla ze zdravotních důvodů nutná i nádor při jedné operaci, nakonec fenu jen vykastrovali a s nádorem ji vrátili zpátky.
Nechala bych odstranit celou lištu, protože kde už jednou nádor byl, většinou se tvoří další.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2
Nechala bych jí vykastrovat a lištu vzít pro jistotu celou...
Budeš mít klid i ty i ona
Myslím si, že už jen z logického hlediska by bylo dobré vzít celou lištu a rovnou vykastrovat. Přeci jen mládnout nebude a když se za rok za dva udělá další nádor, tak to bude zase snášet hůř.
Chtěla jsem se tady jenom poradit, abych jí neříkala bludy. Sepíšu jí, na co se ho má zeptat a řeknu jí, ať se nenechá odbít. Stejně poslední slovo bude mít vet. Sama nevím, jak velkou tu bouličku má, jestli se bude zvětšovat je ve hvězdách. Jestli ale fenka půjde pod nůž, budu do tchyně hučet, aby jí nechala rovnou i vykastrovat.
Někde jsem četla, že kastrovaná fena po prvním hárání má riziko nádorů MŽ 3%. Fena dopovaná hormony 78% .
Jde o to, jak dlouho nádor má a jestli už nejsou mety v plicích nebo i jinde. Kdyby ano, nechala bych ji dožít bez operace MŽ, protože metastáze po vyndaní nádoru rostou rychleji a život tím fence zkrátíte. Chce to udělat RTG plic.