Viky12
napsal(a):
Mého psa vůbec nezajímám já, ale okolí. Co mam dělat pro to, aby se náš vztah zlepšil?
Být pro něho zajímavější než okolí. Hodně si s ním hrát, nejdřív doma, pak postupně tam kde je rušněji a ukázat mu, že hra s vámi je lepší než cokoli jiného.
Ale také je to o vzájemné důvěře, musíte psovi věřit a také musí věřit on vám. Pes musí mít jasně stanovená pravidla - to mu pomůže Vám věřit, měla byste být laskavá ale zároveň důsledná.. Takhle se to těžko popisuje. Jak je pes starý?
marcelaamax
napsal(a):
Být pro něho zajímavější než okolí. Hodně si s ním hrát, nejdřív doma, pak postupně tam kde je rušněji a ukázat mu, že hra s vámi je lepší než cokoli jiného.
Ale také je to o vzájemné důvěře, musíte psovi věřit a také musí věřit on vám. Pes musí mít jasně stanovená pravidla - to mu pomůže Vám věřit, měla byste být laskavá ale zároveň důsledná.. Takhle se to těžko popisuje. Jak je pes starý?
To se snažím, ale jeho většinou nezajímá nic... Jsou mu 3 roky.
Jaká jako pravidla?
Viky12
napsal(a):
To se snažím, ale jeho většinou nezajímá nic... Jsou mu 3 roky.
Jaká jako pravidla?
Tak začněte tam, kde ho zajímáte. Doma ho zajímáte?
Těmi pravidly myslím, aby jako věděl co může a co ne, a aby to bylo pořád stejně. Aby ve Vás měl jistotu. Například, že nesmí do postele, tak tam nesmí nikdy. U silnice má zastavovat, tak tam musí zastavit vždycky, a ne třeba že když pospícháte tak to neřešíte. Nebo třeba, že na vodítku nemá tahat - tak ho nenechat tahat nikdy. A hlavně, pokud dáte povel, tak vždy trvat na jeho splnění. Myslím tím, aby si nerostl jako dříví v lese a nedělal si jen to, co on chce.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Viky12
napsal(a):
Mého psa vůbec nezajímám já, ale okolí. Co mam dělat pro to, aby se náš vztah zlepšil?
Asi taky záleží, co je to za rasu, když jsem měla chrta, tak jako malýho ho taky nejvíc na prochajdě zajímalo vše okolo...nešel namotivovat ani odměnou, ani pochvalou...časem jsme se shodli na tom, že já ze sebe nebudu dělat šaška a povel dám jen když to bude nevyhnutelně nutné a on to promyslí a pokud dojde ke stejnému závěru tak poslechne (čti "počká 2-3 vteřiny než k němu doběhnu).
Fenku NO, která kupodivu venku také nešla namotivovat na odměnu jsem motivovala hrou.
Nynější psy motivovat nemusim, nepustí mě z očí.
Ale z každým svým psem jsem měla velmi blízký vztah a žádný nebyl tzv.venkovní.
marcelaamax
napsal(a):
Tak začněte tam, kde ho zajímáte. Doma ho zajímáte?
Těmi pravidly myslím, aby jako věděl co může a co ne, a aby to bylo pořád stejně. Aby ve Vás měl jistotu. Například, že nesmí do postele, tak tam nesmí nikdy. U silnice má zastavovat, tak tam musí zastavit vždycky, a ne třeba že když pospícháte tak to neřešíte. Nebo třeba, že na vodítku nemá tahat - tak ho nenechat tahat nikdy. A hlavně, pokud dáte povel, tak vždy trvat na jeho splnění. Myslím tím, aby si nerostl jako dříví v lese a nedělal si jen to, co on chce.
Doma jo. Je to venkovní pes.
Tak takovéhle pravidla nastavené máme. Vždy trvám na splnění povelu.
napsal(a):
Asi taky záleží, co je to za rasu, když jsem měla chrta, tak jako malýho ho taky nejvíc na prochajdě zajímalo vše okolo...nešel namotivovat ani odměnou, ani pochvalou...časem jsme se shodli na tom, že já ze sebe nebudu dělat šaška a povel dám jen když to bude nevyhnutelně nutné a on to promyslí a pokud dojde ke stejnému závěru tak poslechne (čti "počká 2-3 vteřiny než k němu doběhnu).
Fenku NO, která kupodivu venku také nešla namotivovat na odměnu jsem motivovala hrou.
Nynější psy motivovat nemusim, nepustí mě z očí.
Ale z každým svým psem jsem měla velmi blízký vztah a žádný nebyl tzv.venkovní.
To mi právě venkovního psa máme... Je to kříženec, středního vzrůstu.
Viky12
napsal(a):
To mi právě venkovního psa máme... Je to kříženec, středního vzrůstu.
A nechceš zkusit cvičák? Když mi bylo zhruba jako tobě, měla jsem podobný problém... Pak jsem objevila cvičák a začala tam jednou týdně dojíždět, hodně mi tam pomohli
Myslím, že dřív mě pes moc "nebral", ale po tom, co jsem začala chodit na cvičák, cvičila ho, byla jsem důsledná, tak jsme k sobě tak nějak našli cestu a bylo to v pohodě
marcelaamax
napsal(a):
A nechceš zkusit cvičák? Když mi bylo zhruba jako tobě, měla jsem podobný problém... Pak jsem objevila cvičák a začala tam jednou týdně dojíždět, hodně mi tam pomohli
Myslím, že dřív mě pes moc "nebral", ale po tom, co jsem začala chodit na cvičák, cvičila ho, byla jsem důsledná, tak jsme k sobě tak nějak našli cestu a bylo to v pohodě
Na cvičák jsme chodili skoro třičtvrtě roku. Ale bylo to o ničem. Zařadili nás mezi ty nejhorší a cvičila s námi jedna paní, co měla druhého psa, ale moc vycvičený teda nebyl, z vodítka ho pustit nemohla. Pak je v oklí ještě jeden cvičák, ale ten je na tom podobně...
Viky12
napsal(a):
Na cvičák jsme chodili skoro třičtvrtě roku. Ale bylo to o ničem. Zařadili nás mezi ty nejhorší a cvičila s námi jedna paní, co měla druhého psa, ale moc vycvičený teda nebyl, z vodítka ho pustit nemohla. Pak je v oklí ještě jeden cvičák, ale ten je na tom podobně...
Aha, tak jedině zkusit vyhledat nějakého "soukromníka", který se věnuje výcviku a výchově psů a chodit k němu.
POkud psa po skoro roce docházení na cvičák nezajímáš, tak to asi opravdu nebude nic moc. Já viděla pokroky snad po týdnech, ale samozřejmě jsem s ním makala pořád, ne jen na cvičáku.
A nebo mě teď napadlo, co s ním zkusit v létě nějaký výcvikový tábor? Pokud je to plemeno vhodné třeba na agility a bavilo i to i tebe, tak by vás to taky mohlo trošku sblížit
marcelaamax
napsal(a):
Aha, tak jedině zkusit vyhledat nějakého "soukromníka", který se věnuje výcviku a výchově psů a chodit k němu.
POkud psa po skoro roce docházení na cvičák nezajímáš, tak to asi opravdu nebude nic moc. Já viděla pokroky snad po týdnech, ale samozřejmě jsem s ním makala pořád, ne jen na cvičáku.
A nebo mě teď napadlo, co s ním zkusit v létě nějaký výcvikový tábor? Pokud je to plemeno vhodné třeba na agility a bavilo i to i tebe, tak by vás to taky mohlo trošku sblížit
Agility děláme ( asi půl roku ). Po tom se to trošku zlepšilo. Ale pořád je to špatné. Ono je to potom o ničem, když se ten pes např. začuchá a nereaguje, ale musím říct, že někdy běhá fakt pěkně.
O táboře uvažuji a nějakého toho soukromníka hledám, teď to možná u jedné paní vyjde.
Jdi na to přes žrádlo, krm jej jen ty a pěkně rukou - pohrej si s ním a dej něco co má hodně rád. Sýr na kostičky (malinké) maso, granulku. At ti ho někdo podrží na vodítku, ty utíkej a volej na něj - jak přiběhne dej mu pamlsek, pískací balonek - pohrej si s ním. Musíš s ním travit čas, nechat ho třeba v pokoji, at si k Tobě lehne - pohlad ho a dej ten nejlepší pamlsek. Ale pozor, nepřeháněj to.
MUCHA
napsal(a):
Jdi na to přes žrádlo, krm jej jen ty a pěkně rukou - pohrej si s ním a dej něco co má hodně rád. Sýr na kostičky (malinké) maso, granulku. At ti ho někdo podrží na vodítku, ty utíkej a volej na něj - jak přiběhne dej mu pamlsek, pískací balonek - pohrej si s ním. Musíš s ním travit čas, nechat ho třeba v pokoji, at si k Tobě lehne - pohlad ho a dej ten nejlepší pamlsek. Ale pozor, nepřeháněj to.
Je to venkovní pes.
V tom je problem jeho žádné jídlo nezajímá... Možná si říkáte, že to není možné, ale když nechtěl granule, tak je nejedl. Potom jsme kvůli tomu byli u veterináře a pes byl podvyživený, vět nam poradil maso a od té doby krmíme masem. Ale že by to bylo něco extra, tak to také není. Syrové mi třeba nesežere vůbec.
Trávím s ním asi hodinu a půl denně o víkendu samozřejmě více času.
MUCHA
napsal(a):
Pokud je to možné, tak bych možná zkusila ho doma nekrmit, ale místo toho vzít krmnou dávku na procházku a dávat mu jí postupně na procházce za to, že ti bude věnovat pozornost. Teda pokud je ten problém jen venku na procházce, pokud je to i doma, tak začít tam. Ale upřímně si myslím, že si prostě u toho psa musíš vybudovat i nějaký respekt a tu důvěru.
Já než jsem začala chodit na ten cvičák jak jsem psala, tak mi pamlsky byli taky celkem k ničemu, a to byl pes dost žravý, ale venku to moc účinek nemělo. Řekla bych, že úplně nejvíc nám pomohl hlavně ten čas a činnosti, kterým jsem se společně věnovali. Protože nejdřív to byli jen procházky, on mě nevnímal, já ho nechala dělat co chtěl. On mě nepotřeboval. Měl co chtěl a byl spokojený. Pak ale začal chápat, že nic nedostane zadarmo, že poslouchat musí, ale že je to vlastně i zábava, a postupem času přišel i na to, že mojí pozornost taky nebude mít pořád, ale že si jí musí nějakým způsobem zasloužit. Nikdy z něho nebyl pes, který by na mě visel očima (nemá na to povahu, je svým způsobem nezávislý), ale dost se to zlepšilo a bylo vidět, že už mě najednou potřebuje.
Viky12
napsal(a):
Je to venkovní pes.
V tom je problem jeho žádné jídlo nezajímá... Možná si říkáte, že to není možné, ale když nechtěl granule, tak je nejedl. Potom jsme kvůli tomu byli u veterináře a pes byl podvyživený, vět nam poradil maso a od té doby krmíme masem. Ale že by to bylo něco extra, tak to také není. Syrové mi třeba nesežere vůbec.
Tak zkus najít nějaký pamlsek, o který by měl fakt zájem. Nebo co hračky - na to taky není?
První zásada je, že pes by měl být přes procházkou/tréningem venku hladový, aby opravdu pamlsek chtěl... To vám na cvičáku neřekli? U nás to bylo to první co mi bylo sděleno ještě po telefonu, psa nakrmit naposledy večer, ráno vzít vyběhat nechat venku vyblbnout, počuchat, vzít balonek na šňůře a nechat jí ho lovit (tahat po zemi dokud si ho fena nezačne všímat, pak zvednout nechat chytit a chvíli se přetahovat...). Pak jít teprve trénovat ať už sama nebo na cvičák. Pak jde taky o to co psovi nabízíte jako pamlsek - najít takový po kterém se může utlouct... sušené maso třeba od brit takové ty proužky na malé kousky nakrájet a to většina psů fakt chce, jak už zaznělo sýr či jinou pochutinu.
Moji fenu taky dříve venku pamlsky nezajímaly, ale když je hladová a do toho ví, že ho dostane vždy, tak si pro něj přijde velice ráda a klidně se i postaví na hlavu aby ho dostala. Taky je třeba to odměňování udělat pro psa zajímavým, některý pes bere rád z ruky, jiný ale třeba dá přednost, když se mu hodí na zem...
Taky je třeba se zamyslet, že krom důsledného opravování chyb je třeba i důsledně odměňovat.
Můžete zkusit vzít psa na dlouhou šňůru nebo stopovačku a začít venku na ní... možností je mraky, jen to chce zkoušet.
Mám za sebou - řekla bych podobnou zkušenost. A opravdu pomohlo najít ten nej... pamlsek(rybí tyčinky +tvarůžky, salám).Ještě bych řekla, že jsem ji přestala na radu cvičitele, neustále hladit, povídat si s ní. U nás to fakt zabralo, dokonce už když cvičíme tak kouká. Jo a miluje fotbalový balon, ten je tedy velká motivace.

MUCHA
napsal(a):
Mám za sebou - řekla bych podobnou zkušenost. A opravdu pomohlo najít ten nej... pamlsek(rybí tyčinky +tvarůžky, salám).Ještě bych řekla, že jsem ji přestala na radu cvičitele, neustále hladit, povídat si s ní. U nás to fakt zabralo, dokonce už když cvičíme tak kouká. Jo a miluje fotbalový balon, ten je tedy velká motivace.
Hladit a povídat si s ní?
marion108
napsal(a):
První zásada je, že pes by měl být přes procházkou/tréningem venku hladový, aby opravdu pamlsek chtěl... To vám na cvičáku neřekli? U nás to bylo to první co mi bylo sděleno ještě po telefonu, psa nakrmit naposledy večer, ráno vzít vyběhat nechat venku vyblbnout, počuchat, vzít balonek na šňůře a nechat jí ho lovit (tahat po zemi dokud si ho fena nezačne všímat, pak zvednout nechat chytit a chvíli se přetahovat...). Pak jít teprve trénovat ať už sama nebo na cvičák. Pak jde taky o to co psovi nabízíte jako pamlsek - najít takový po kterém se může utlouct... sušené maso třeba od brit takové ty proužky na malé kousky nakrájet a to většina psů fakt chce, jak už zaznělo sýr či jinou pochutinu.
Moji fenu taky dříve venku pamlsky nezajímaly, ale když je hladová a do toho ví, že ho dostane vždy, tak si pro něj přijde velice ráda a klidně se i postaví na hlavu aby ho dostala. Taky je třeba to odměňování udělat pro psa zajímavým, některý pes bere rád z ruky, jiný ale třeba dá přednost, když se mu hodí na zem...
Taky je třeba se zamyslet, že krom důsledného opravování chyb je třeba i důsledně odměňovat.
Můžete zkusit vzít psa na dlouhou šňůru nebo stopovačku a začít venku na ní... možností je mraky, jen to chce zkoušet.
No, ono to že psa před procházkou/cvičením nemáte krmit je taky dost individuální. Asi to nebude případ takd slečny, ale já kdybych psa nenakrmila, tak bude nervózní a hrozně zbrklý, jak moc to jídlo bude chtít. Nám se tedy lépe cvičí, když je částečně nakrmen.
A na druhou stranu to s tím vyběháním a vyblbnutím venku - taky asi hodně individuální. znám psa, který už by po tomto neodcvičil nic, protože už by byl hotovej a neměl zájem. Já mám psa hodně aktivního, tohle mu nevadí, ale vždycky mi cvičí líp, když ho před cvičákem jen vyvenčím, nechám chvíli v autě a pak vytáhnu. Vyblbnutí a vyběhání nechávám až po cvičení.
Viky12
napsal(a):
Je to venkovní pes.
A nyní už není podvyživený?
Jako je to možné, jsou psi co nechtějí moc žrát. Může to být i psychikou psa. Jakou má pes minulost, nežil třeba s hodně dominantním psem, který ho nenechal nažrat? Nebo je z útulku? Když dostává krmení je sám? Nemůže být prostě frustrovaný ze samoty venku?
marion108
napsal(a):
Dostává jednou denně. Takže, když jdeme cvičit, tak je hladový.
S míčkem jsem to zkoušela, nemá o něj zájem.
Na stopovačce chodíme. Jinak cvičit dokáže jen na zahradě. Nebo na nějakých klidnější místech.
marcelaamax
napsal(a):
No, ono to že psa před procházkou/cvičením nemáte krmit je taky dost individuální. Asi to nebude případ takd slečny, ale já kdybych psa nenakrmila, tak bude nervózní a hrozně zbrklý, jak moc to jídlo bude chtít. Nám se tedy lépe cvičí, když je částečně nakrmen.
A na druhou stranu to s tím vyběháním a vyblbnutím venku - taky asi hodně individuální. znám psa, který už by po tomto neodcvičil nic, protože už by byl hotovej a neměl zájem. Já mám psa hodně aktivního, tohle mu nevadí, ale vždycky mi cvičí líp, když ho před cvičákem jen vyvenčím, nechám chvíli v autě a pak vytáhnu. Vyblbnutí a vyběhání nechávám až po cvičení.
Všechno u psů je individuální... Já jen napsala co mě tak napadlo z těch informací co jsem v tu chvíli měla... Stále toho víme málo na to, aby se dalo solidně poradit a ono stejně po internetu bez toho aniž by člověk viděl konkrétního psa a člověka to se moc nedá.
Viky12
napsal(a):
Na stopovačce chodíme. Jinak cvičit dokáže jen na zahradě. Nebo na nějakých klidnější místech.
Tak začni na těch klidnějších místech. Za pozornost a plnění povelů hroozně moc chval. Pak přejdi na o něco málo rušivější místo, zase hrozně moc chval, pokud to tam nepůjde, vrať se zase na klidnější místo. A takhle postupně byste se měli dopracovat až na to, že dokáže cvičit kdekoli.
marion108
napsal(a):
Všechno u psů je individuální... Já jen napsala co mě tak napadlo z těch informací co jsem v tu chvíli měla... Stále toho víme málo na to, aby se dalo solidně poradit a ono stejně po internetu bez toho aniž by člověk viděl konkrétního psa a člověka to se moc nedá.
Tak jasně, já jen že jste psala, že je to první zásada...
Viky12
napsal(a):
A co zkusit krmit dvakrát denně, to nejde? Ono i to může být pro psa problém. Co znám psy co se nemohli rozežrat, tak bylo třeba krmit i třikrát denně a to nešlo o štěňata, ale o dospělé psy.
marion108
napsal(a):
A nyní už není podvyživený?
Jako je to možné, jsou psi co nechtějí moc žrát. Může to být i psychikou psa. Jakou má pes minulost, nežil třeba s hodně dominantním psem, který ho nenechal nažrat? Nebo je z útulku? Když dostává krmení je sám? Nemůže být prostě frustrovaný ze samoty venku?
Už ne, ale je stále hubený. Je od babičky nějaké známe. Ale nebyl z moc dobrých podmínek. Máme jen jeho. Psychika v tom asi bude, protože všeho se bojí, je to hroznej cíťa. Mohl by mu možná vadit pobyt venku. Ale já s tím nic neudělám. Rodice mi nedovolí vzít ho dovnitř.
marion108
napsal(a):
A co zkusit krmit dvakrát denně, to nejde? Ono i to může být pro psa problém. Co znám psy co se nemohli rozežrat, tak bylo třeba krmit i třikrát denně a to nešlo o štěňata, ale o dospělé psy.
Dávala jsem mu 2krat denně, ale tání vždy sežral tak třetinu, někdy ani to ne. Tak jsem ho začala krmit jenom večer.
Viky12
napsal(a):
Už ne, ale je stále hubený. Je od babičky nějaké známe. Ale nebyl z moc dobrých podmínek. Máme jen jeho. Psychika v tom asi bude, protože všeho se bojí, je to hroznej cíťa. Mohl by mu možná vadit pobyt venku. Ale já s tím nic neudělám. Rodice mi nedovolí vzít ho dovnitř.
Potřebuje asi krmit trochu jinak, častěji v menších dávkách, to maso upravujete jak, co dostává k němu, jaké maso to je? Někde mám pěknou kuchařku pro psy, ale jsme sama na vaření líná a mému psovi vyhovuje syrové, takže nemám důvod, můžu poslat na mail, když ji dohledám...
marion108
napsal(a):
Jo, oni mě to tak na cvičáku řekli. Jenže už tam taky dost dlouho nechodím.
Já nekrmím před vycházkou proto, že to u nás vyvolávalo zvracení, musí dostat nejpozději 8 h před aktivnější prací pak už ne...
Já ho taky minimálně 2 hodiny po jídle nechávám v klidu. Ale kdybych mu před cvičákem ráno nedala nažrat, tak by to fakt nešlo Takže mu dám cca mezi 6-7 a na 9 pak jdeme na cvičák. V týdnu chodíme odpoledne, ale to už je po snídani, tak je to v pohodě
No, pokud takhle moc o jídlo nemá zájem, tak to asi moc přes pamlsky nepůjde. Tak se zkuste mrknout po hračce, která by ho fakt chytla, prostě to chce přijít na to, z čeho by měl ten pes fakt radost, některému stačí pohlazení, jinému balonek a u některého to musí být prostě něco extra.
marion108
napsal(a):
Potřebuje asi krmit trochu jinak, častěji v menších dávkách, to maso upravujete jak, co dostává k němu, jaké maso to je? Někde mám pěknou kuchařku pro psy, ale jsme sama na vaření líná a mému psovi vyhovuje syrové, takže nemám důvod, můžu poslat na mail, když ji dohledám...
Dostává maso jen ovařené. Plus těstoviny, rýži, vločky, zeleninu. Maso dostává hovězí, kuřecí, vepřové, když se zabijí králík, tak dostane něco z králíka.
Viky12
napsal(a):
Ten pes potřebuje podporu, potřebuje prostě něco jiného než mu nabízíte. Potřebuje hodně a často chválit, čas a trpělivost. Pokud se pes všeho leká, tak s ním dělat tam kde se neleká, tam s ním budovat vztah, tam si ho navázat a pak postupně začít jinde. Po krátkých intervalech.
Viky12
napsal(a):
Díky, zkusím tedy cvičit jen na tech klidnejsich místech. A na procházkách po něm tu pozornost vyžadovat nemam?
Vyžadovala bych ji na procházkách, ale chtělo by to najít něco, co pro něho bude pak odměnou.
A jak třeba reaguje, když ty jeho si nevšímáš? Když se mu schováš? Já to dělám často, že se na procházkách schovávám, aby si mě musel hlídat.
A ještě jedna věc, rodiče taky takhle ignoruje?
marcelaamax
napsal(a):
Vyžadovala bych ji na procházkách, ale chtělo by to najít něco, co pro něho bude pak odměnou.
A jak třeba reaguje, když ty jeho si nevšímáš? Když se mu schováš? Já to dělám často, že se na procházkách schovávám, aby si mě musel hlídat.
A ještě jedna věc, rodiče taky takhle ignoruje?
Zkusím hledat, snad nejdu.
Když si ho nevšímá, tak on si me taky nevšímá. Hledá mě a když mě uvidí, tak to mu stačí a jde si po svým.
Rodice taky.
marion108
napsal(a):
Ten pes potřebuje podporu, potřebuje prostě něco jiného než mu nabízíte. Potřebuje hodně a často chválit, čas a trpělivost. Pokud se pes všeho leká, tak s ním dělat tam kde se neleká, tam s ním budovat vztah, tam si ho navázat a pak postupně začít jinde. Po krátkých intervalech.
Dobře, jako všeho se neleká. Ale třeba když se boji ohradniku, tak okolo něj neprojde.
Viky12
napsal(a):
Zkusím hledat, snad nejdu.
Když si ho nevšímá, tak on si me taky nevšímá. Hledá mě a když mě uvidí, tak to mu stačí a jde si po svým.
Rodice taky.
No chtělo by to tu motivaci. Klidně zezačátku cvičit fakt jen tam, kde to jde. Odměňovat tou hračkou, o kterou tam má zájem a postupně to pomaličku přenášet do rušnějšího prostředí.
Ale myslím, že tady ani tak nebude problém ve cvičení, jako v tom vztahu. Ale čím více se mu budeš věnovat a cvičit s ním, tak tím lepší by to mělo být. Ještě bych ti možná poradila, moc ho nekárej, nezakazuj mu pořád něco (většinou jsou z toho psi pak otrávení) - spíš se snaž mu ukázat, co má dělat, než ho pořád napomínat za to, co dělat nemá. A když s ním půjdeš na procházku, buď v dobré náladě, věř si a věř jemu, že zase zvládnete o kousek víc Mě to celkem pomohlo, přestat řešit co nám nejde, ale začít se radovat z maličkých pokroků a být vždy pozitivně naladěna A ještě dodám, že třeba můj pes pozná, kdy je to pochvala - jakože jo super udělal si to, a kdy je to fakt upřímné, že z toho mám doopravdy radost, je to pak na něm znát.
Viky12
napsal(a):
Dobře, jako všeho se neleká. Ale třeba když se boji ohradniku, tak okolo něj neprojde.
A jak pak postupuješ? Myslím, že i to je důležité. Musíš mu ukázat, že s tebou se bát nemusí a že ti může věřit. Ne ho nějak utěšovat, spíš prostě dělat, jako že se nic neděje. A třeba se mu i tak nějak jako posmívat stylem:"no prosimtě, snad se nebudeš bát ohradníku, vždyť to nic není".
Viky12
napsal(a):
Neznám psa, který dostal šlupu od ohradníku na hospodářská zvířata (na toho na psy, ten je dost slabej) a nebál by se. Já toho perfektně využívám... Jako já sama se ho bojím jak čert kříže, to dává hrozný šlupky...
Fena se na vás venku dívá? Občas se podívá? Tak to odměnit, už jen ten kontakt, slovem, radostným a povzbudivým...
Jinak když zamakáte na vztahu, tak pro vás klidně i ohradním bude podlézat... chce to ale čas... Soustředit se na ty drobnosti. Odměňovat i ty nejmenší prkotiny, udělat z toho zábavu, se psem si hrát třeba i kontaktně, válet se po zemi, dřepnout, cokoli (ale bacha ať sousedi nevolají blázinec, že jste se scvokla... ono totiž namotivovat bázlivějšího psa není vůbec jednoduchý).
marion108
napsal(a):
Neznám psa, který dostal šlupu od ohradníku na hospodářská zvířata (na toho na psy, ten je dost slabej) a nebál by se. Já toho perfektně využívám... Jako já sama se ho bojím jak čert kříže, to dává hrozný šlupky...
Fena se na vás venku dívá? Občas se podívá? Tak to odměnit, už jen ten kontakt, slovem, radostným a povzbudivým...
Mému psovi se to povedlo taky, že dostal ránu od ohradníku na koně. Asi se ponaučil, k ohradníku už nechodí, ale kolem něho projde bez problému.
Řekla bych, že je chybou, že zadavatelka už tam pak nechodí když pes nechce. Protože právě tak se nechává vést psem a podřizuje se mu. Myslím, že by bylo dobré to překonat, ne nějak násilně, ale prostě pomalu to zvládnout. Ale na to nejdřív bude potřeba objevit tu motivaci
marion108
napsal(a):
Jinak když zamakáte na vztahu, tak pro vás klidně i ohradním bude podlézat... chce to ale čas... Soustředit se na ty drobnosti. Odměňovat i ty nejmenší prkotiny, udělat z toho zábavu, se psem si hrát třeba i kontaktně, válet se po zemi, dřepnout, cokoli (ale bacha ať sousedi nevolají blázinec, že jste se scvokla... ono totiž namotivovat bázlivějšího psa není vůbec jednoduchý).
To si říkám kolikrát, že si musí okolí myslet, že jsem blázen
marcelaamax
napsal(a):
Mému psovi se to povedlo taky, že dostal ránu od ohradníku na koně. Asi se ponaučil, k ohradníku už nechodí, ale kolem něho projde bez problému.
Řekla bych, že je chybou, že zadavatelka už tam pak nechodí když pes nechce. Protože právě tak se nechává vést psem a podřizuje se mu. Myslím, že by bylo dobré to překonat, ne nějak násilně, ale prostě pomalu to zvládnout. Ale na to nejdřív bude potřeba objevit tu motivaci
To samozřejmě viz výše, ale asi bych do toho psa nenutila, asi bych zapracovala na kontaktu jako takovém a zkusila to za nějaký čas...
marion108
napsal(a):
To samozřejmě viz výše, ale asi bych do toho psa nenutila, asi bych zapracovala na kontaktu jako takovém a zkusila to za nějaký čas...
Jo určitě ne ho nutit. Nejdřív bych našla tu motivaci a pak pokračovala dál. Myslím že konkrétně na ten ohradník by mohl pomoci třeba i jiný pes, za kterým by tam šel... Ale nejdůležitější teď bude ten vztah a motivace.
A co to zvíře vlastně baví? Co dělá rád?
Jaký má při procházce venku výraz a jaký výraz má na dvorku nebo zahradě? Postoj, uši, oči? Jak reaguje na povel a jak se při povelu ten výraz změní, jestli vůbec tedy? Jaké povely pes zná? Umí dobře chodit na vodítku? Tahá nebo úplně ignoruje a je schopný se škrtit? Jak reaguje na jiné psy?
marcelaamax
napsal(a):
Ohradník na koně je dost slabý (většinou, protože koně jsou citlivý, opět většina koní), ale takový ohradník pro ovce nebo býky, to je teda fujtajbl dobrej, mám doma ohradník kvůli kozám a koním a je určen i pro prasata a zvěř a když od toho fena dostala šlupku tak kňučela ještě pekelně dlouho a od té doby ho respektuje, ale je fakt že se ho vyloženě nebojí. Když to kopne mě, tak to je hrozný šok a brní po tom celé tělo ještě hrozně dlouho a třeba konkrétně ruka fest bolí... brrr...
MUCHA
napsal(a):
Zadržené přivolání necvičte a přes žrádlo se každý pes oblbovat nedá.
Bude lepší, když spolu budete mít spoustu aktivit, výlety do neznámého prostředí, kde ho vy povedete, určíte místo ke společnému odpočinku, kde vy budete jeho jistota a ten, kdo ví, co a jak. On zjistí, že je pro něj dobré s vámi spolupracovat a půjde to. Podobné výlety jsou pro vzájemné vztahy velmi dobré. Pak nějaké společná činnost, která ho baví a ke které mu vy pomůžete.
marion108
napsal(a):
Ohradník na koně je dost slabý (většinou, protože koně jsou citlivý, opět většina koní), ale takový ohradník pro ovce nebo býky, to je teda fujtajbl dobrej, mám doma ohradník kvůli kozám a koním a je určen i pro prasata a zvěř a když od toho fena dostala šlupku tak kňučela ještě pekelně dlouho a od té doby ho respektuje, ale je fakt že se ho vyloženě nebojí. Když to kopne mě, tak to je hrozný šok a brní po tom celé tělo ještě hrozně dlouho a třeba konkrétně ruka fest bolí... brrr...
No, nevím jak silný ohradník byl, nezkoušela jsem ho, ale pes šílel. Začal neskutečně řvát a běžel pryč, celkem dlouho kňučel a byl v šoku, že ke mě ani nechtěl jít.
marion108
napsal(a):
A co to zvíře vlastně baví? Co dělá rád?
Jaký má při procházce venku výraz a jaký výraz má na dvorku nebo zahradě? Postoj, uši, oči? Jak reaguje na povel a jak se při povelu ten výraz změní, jestli vůbec tedy? Jaké povely pes zná? Umí dobře chodit na vodítku? Tahá nebo úplně ignoruje a je schopný se škrtit? Jak reaguje na jiné psy?
Nejradši by lovil srnky, ale to má zakázané. Potom ho docela baví zahánět slepice. A to agility mě napadlo kvůli tomu, než aby cokoliv obešel, tak přes to skočil.
Na dvoře mě sleduje, na procházce už tolik ne. Uši většinou má vzpřímený, aby všechno slyšel. Ocas nahoře.
Většinou se na mě podívá a vrtí ocasem. Povely, které zná jsou sedni, lehni, popros ( píši to takhle za sebou, protože je to podle polohy ruky, on totiž nerozumí povelu lehni slovem, ale tím, že mu ukážu rukou směrem dolů ) pak ke mně, zůstaň, pac a pak povely pro agility: hop, okolo, tunel atd.
Na vodítku netahá, chodíme na prověšeném vodítku.
S některými se chce kamarádit, některých se bojí a některé nesnese. Chodíme tak jednou, dvakrát týdne na procházku s jedním psem z vesnice.

"Chodíme tak jednou, dvakrát týdne na procházku s jedním psem z vesnice."
Tak s ním choď každý den, bez kohokoliv dalšího, jen ty a pes, na různá místa, ne tam, kde to už dobře zná...
napsal(a):
"Chodíme tak jednou, dvakrát týdne na procházku s jedním psem z vesnice."
Tak s ním choď každý den, bez kohokoliv dalšího, jen ty a pes, na různá místa, ne tam, kde to už dobře zná...
Já myslím, že chodí na procházku každý den, ale jednou dvakrát týdně i s jiným psem v tom nevidím problém.
Viky12
napsal(a):
Nejradši by lovil srnky, ale to má zakázané. Potom ho docela baví zahánět slepice. A to agility mě napadlo kvůli tomu, než aby cokoliv obešel, tak přes to skočil.
Na dvoře mě sleduje, na procházce už tolik ne. Uši většinou má vzpřímený, aby všechno slyšel. Ocas nahoře.
Většinou se na mě podívá a vrtí ocasem. Povely, které zná jsou sedni, lehni, popros ( píši to takhle za sebou, protože je to podle polohy ruky, on totiž nerozumí povelu lehni slovem, ale tím, že mu ukážu rukou směrem dolů ) pak ke mně, zůstaň, pac a pak povely pro agility: hop, okolo, tunel atd.
S některými se chce kamarádit, některých se bojí a některé nesnese. Chodíme tak jednou, dvakrát týdne na procházku s jedním psem z vesnice.
Podle toho co píšeš mi to tak hrozné nepřipadá Pokud umí ty povely co si psala, na vodítku netahá, chodí na prověšeném a občas se na tebe podívá a vrtí ocasem, tak to bude dobrý základ.
Když se na tebe podívá dej mu najevo, že tě to fakt potěšilo. Napadlo mě, co třeba zkusit klikr? Akorát teda nevím jak na to, když o pamlsky nemá zájem. Kdyby si vzala třeba salám, sýr, sušené maso - to taky nebude chtít? Na cvičáku máme nežravce, a jediný, o co má fakt zájem jsou sušený střívka, taky dlouho hledali, co mu zachutná.

Já jsem to nečetla celé, možná to tam zaznělo. Ale já bych to s ním zkusila, jako s bytovým psem, i když je venku.
Ráno vstát a první vzít psa na procházku, tak jako kdyby byl v bytě. Přijít ze školy a zase - honem za psem a vzít na krátkou procházku. Pak si jít po svém a odpoledne na tu dlouhou. A večer před spaním - zase na chvilku se psem ven.
A to by bylo, aby se na vás netěšil a netřepal. Také by mu procházky nebyly tak vzácné a byl by pozornější. Nejdřív v okolí domu, pak i dál. Ta jedna procházka denně ( i když delší ) je málo.
Viky12
napsal(a):
Ale to je výborné. I to honění srny může být odměnou (pokud je pes odvolatelný) Vidím, že pes chce běžet za zvěří, řeknu/zavolám jeho jméno, pes se mnou naváže kontakt (podívá se na mě) a v tom okamžiku ho musím fakt pochválit, dát odměnu a hned na to mu dám povel volno, aby si mohl za tou srnkou chvíli běžet, když by měl zmizet v trapu, tak odvolám k sobě a zaměstnám něčím jiným. To samé s těmi slepicemi, když je rád zahání, tak před tím, než je půjdete zavřít, dát pět minut trénování kontaktu a nakonec nechat psa užít si co má rád.
Já si myslím, že to není zas tak hrozné, naopak ten pes toho zvládá spoustu.
Fakt odměňovat pečlivě, mít pro pochvalu jen jedno slovo třeba "hodný" nebo "ano" či "dobře"... A vždy ho pochválit přesně za to co udělal správně a hned na to mu nabídnout pamlsek který bere rád, třeba to sušené maso.
Určitě bych mu věnovala co nejvíc času, i když by to mělo znamenat jen chvíli potrénovat nebo pohrát na dvorku, za to ale třeba několikrát denně. A jednou na dlouhou procházku.
napsal(a):
Já jsem to nečetla celé, možná to tam zaznělo. Ale já bych to s ním zkusila, jako s bytovým psem, i když je venku.
Ráno vstát a první vzít psa na procházku, tak jako kdyby byl v bytě. Přijít ze školy a zase - honem za psem a vzít na krátkou procházku. Pak si jít po svém a odpoledne na tu dlouhou. A večer před spaním - zase na chvilku se psem ven.
A to by bylo, aby se na vás netěšil a netřepal. Také by mu procházky nebyly tak vzácné a byl by pozornější. Nejdřív v okolí domu, pak i dál. Ta jedna procházka denně ( i když delší ) je málo.
Jo to by psa určitě zlepšilo, protože by to pro něj nebylo tak vzácné a věděl by že panička brzy zase přijde a půjde se ven věnovat svým psím záležitostem znovu.
Já to mám nastavené tak, že pes pokud je na volno a má dané volno, tak si může dělat více či méně co chce, pokud ale ten pes nemá jasně určené to "teď máš volno teď si dělej co chceš", tak to může způsobit ignoraci svého pána, protože on taky chci mít čas kdy se věnuje svým věcem, venku je toho spousta co chce očichat, spoustu věcí musí prozkoumat a to je jedna z nejzákladnějších potřeb psa. Pokud chci venku trénovat jakékoli cviky, tak si na to vyhradím, třeba pět minut a trénuji jenom pět minut a pak má pes zase volno. Takhle to udělám třeba jen dvakrát za procházku.
Taky je dost možné, že pes nemá v povaze viset neustále na pánovi. Ono u kříženců je to dost těžký, protože člověk nikdy neví co se tam přimíchalo. Ale měli jsme dva křížence a byli super.

..." hned na to mu dám povel volno, aby si mohl za tou srnkou chvíli běžet, když by měl zmizet v trapu, tak odvolám k sobě"...
Ten nápad se srnou se mi nezdá být dobrý. Cesta, jak ze psa "vychovat" lovce. Zastavit a odvolat psa běžícího za zvěří, to už je vysoká psí škola.

napsal(a):
..." hned na to mu dám povel volno, aby si mohl za tou srnkou chvíli běžet, když by měl zmizet v trapu, tak odvolám k sobě"...
Ten nápad se srnou se mi nezdá být dobrý. Cesta, jak ze psa "vychovat" lovce. Zastavit a odvolat psa běžícího za zvěří, to už je vysoká psí škola.
Jojo, toto mě taky zaujalo, zejména u psa, který na psovoda kašle...
napsal(a):
Na tohle téma by skvěle poradila paní pod nickem Zrzavci.
Ale myslím, že o to tu nejde, jde hlavně o to zlepšit vztah, psa nějak motivovat a navázat na sebe. A asi tomu moc nepomůže to, že ho nechám chvíli běžet za srnkou, když mě ignoruje.
Já jsem právě po radách od Zrzavců začala dělat to, že když se pes začuchal do nějaké stopy, tak jsem ho posadila, a odměňovala nejdřív za to, že si sednul. Pak za to, že vydržel sedět a vnímat mě. A za odměnu jsem s ním pak vždycky šla kousek po té stopě. Pak jsem to zase ukončila a vytáhla hračku a odpoutala pozornost na hračku. Ale nikdy jsem neměla problém s tím, že bych psa "nezajímala", u takového psa bych to asi nedělala.

napsal(a):
Jojo, toto mě taky zaujalo, zejména u psa, který na psovoda kašle...
I když musím uznat, že odměna by to byla ta nejvyšší

napsal(a):
I když musím uznat, že odměna by to byla ta nejvyšší
ten můj by zase strašně rád zakroutil krkem každému jinému psu...inspirativní odměna pro ryzí pozitivku...
napsal(a):
To nevim jak bych zvladala, ale pro psa cokoliv.
Stačilo by ho vzít jenom ráno jen tak na chvilku. Proste jen vyvencit, protože když budu vstávat v půl šestý tak budu asi nepoužitelná
A ze školy se většinou vracím okolo 4 ( někdy déle ), nestačila by jen ta dlouha prochazka? Pak s nim chodím tak 2krat týdne večer běhat a ještě teda přidám to večerní. Zatim si to nedokážu představit a budu tady asi už za úplného blázna, ale zkusit to rozhodně chci.

Viky12
napsal(a):
To nevim jak bych zvladala, ale pro psa cokoliv.
Stačilo by ho vzít jenom ráno jen tak na chvilku. Proste jen vyvencit, protože když budu vstávat v půl šestý tak budu asi nepoužitelná
A ze školy se většinou vracím okolo 4 ( někdy déle ), nestačila by jen ta dlouha prochazka? Pak s nim chodím tak 2krat týdne večer běhat a ještě teda přidám to večerní. Zatim si to nedokážu představit a budu tady asi už za úplného blázna, ale zkusit to rozhodně chci.
Já jsem jenom popsala, jak to chodí ve městě v paneláku.
Jinak je to na tobě.
napsal(a):
Já jsem jenom popsala, jak to chodí ve městě v paneláku.
Jinak je to na tobě.
Já to chci zkusit. Proto jsem se ještě ptala jestli stačí to ranní venceni jen tak na chvili a ona toho psa venčí i babi, tak jestli může to odpolední venčení vynechat?