Zdravím.Prosím o rady a Vaše zkušenosti.Mám psa zl.retrívra a nemá sestouplé jedno varle.Pes má sedm měsíců a zvažuji o jeho kastraci.Veterinář mi říkal, že záleží na mě zda jej nechám kastrovat.Mám strach z případné rakoviny varlete.Ovšem názory v okolí se různí.Někdo říká, že jej nemám trápit kastrací a jiní jsou zase pro.A kdy je nejlepší věk na kastraci?Můj vet to chce dělat jak bude mít můj pes devět měsíců, není to brzo?Prosím co by jste mi doporučily, mám jej nechat vykastrovat?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Roniček
napsal(a):
Zdravím.Prosím o rady a Vaše zkušenosti.Mám psa zl.retrívra a nemá sestouplé jedno varle.Pes má sedm měsíců a zvažuji o jeho kastraci.Veterinář mi říkal, že záleží na mě zda jej nechám kastrovat.Mám strach z případné rakoviny varlete.Ovšem názory v okolí se různí.Někdo říká, že jej nemám trápit kastrací a jiní jsou zase pro.A kdy je nejlepší věk na kastraci?Můj vet to chce dělat jak bude mít můj pes devět měsíců, není to brzo?Prosím co by jste mi doporučily, mám jej nechat vykastrovat?
Kamarád měl stejný problém u stafa než by riskoval případnou rakovinu nechal psa vykastovat.
Je to věc názoru, někde je pro kastraci někdo proti.
Já osobně mám kastrovanou fenu, kdy hlavní důvod je prevence vážných zdravotních problémů a než operovat starší a nemocné zvíře, raději kasturji mladé a zdravé...zákrok určitě zvládne lépe.

Roniček
napsal(a):
Jo a kamarád kastroval cca ve dvanácti měsících...

Roniček
napsal(a):
Děkuji.Já mám jen strach at se mu při té kastraci něco nestane.Kamarádka tak přišla o pejska, neprobral se z narkozy.
Právě proto vám nikdo "poradit" nemůže, každá operace je riziko a stát se může cokoliv...
Chápu vaše dilema sama jsem si něčím podobným prošla...rozhodnutí je opravdu na vás...a ať se rozhodnete jakkoliv nezbývá mi než držet palce...
napsal(a):
Právě proto vám nikdo "poradit" nemůže, každá operace je riziko a stát se může cokoliv...
Chápu vaše dilema sama jsem si něčím podobným prošla...rozhodnutí je opravdu na vás...a ať se rozhodnete jakkoliv nezbývá mi než držet palce...
Ano, těma velkýma obavama si projde každý, kdo se pro kastraci rozhodne. Poradit a sdělit zkušenosti vám můžeme, ale nikdo to za vás bohužel nerozhodne. Kamarádka se zase rozhodovala pro kastraci kocourka, protože jim předtím několik kvůli toulání skončilo přejetých. Já ji v tom utvrzovala, že to určitě bude lepší. Bohužel mu doktor z nějakého, mě nepochopitelného důvodu, naříznul močovod(prostě poleno ) Tvrdil, že se mu nikdy nic takového nestalo a muselo zrovna u kamarádky, která si sama zažila moc těžkou nemoc a o svá zvířata se vzorně stará. Bohužel kocourek za pár dní umřel, nedalo se to prý nijak řešit.
Děkuji za Vaše příspěvky.Pořád váhám zda jej mám nechat kastrovat.Bohužel znám taky hodně lidí, kteří díky kastraci o svého miláčka přišli.Můj předchozí pejsek zemřel na rakovinu.Tohle je ten hlavní důvod proč o tom tak přemýšlím.Na jednu stranu jej kastrovat nehci, ale na druhou mám strach, že mu nesestouplé varle bude dělat paseku.Ach jo, nějak se rozhodnout musím.

Roniček
napsal(a):
Děkuji za Vaše příspěvky.Pořád váhám zda jej mám nechat kastrovat.Bohužel znám taky hodně lidí, kteří díky kastraci o svého miláčka přišli.Můj předchozí pejsek zemřel na rakovinu.Tohle je ten hlavní důvod proč o tom tak přemýšlím.Na jednu stranu jej kastrovat nehci, ale na druhou mám strach, že mu nesestouplé varle bude dělat paseku.Ach jo, nějak se rozhodnout musím.
My také řešili kastraci, ale u fenky. Hodně trpí na falešky. S poslední faleškou dostala i lehký zánět a to nás utvrdilo v tom nechat vykastrovat. V létě ji bude 11 let. Narkózy a operace se bojím..hodně.. Ale riziko, že se zánět bude opakovat je docela vysoké a lepší kastrovat teď než třeba až za rok. Podívají se jí rovnou i na zuby a na jedno znaménko. Všechno se to odbude najednou.. Ale stejně mám strach

Budu už se opakovat : Měla jsem oboustraně kryptorchického psa. Varlata měl zcela nehmatná v břiše. Nechávala jsem ho kastrovat až někde kolem 6., možná 8. roku ( pár let už je po smrti - dožil se téměř 17 let ). Že se s varlaty něco děje jsem poznala podle toho, že psům voněl jako háravá fena v nejlepším a psi z něj byli úplně pobláznění. Na jednom varleti byl malý nádor. Operace nebyla závažná, rána byla malá, ale operovali na špičkové klinice ( VFU Brno ) varlata přesně nalezená na sonu a pod inhalační narkozou. Pes šel ze stolu při vědomí, probuzený a odešel po svých.
No asi bude lepší jej vykastrovat dokud je mladý a zdravý.Mám z toho sice strach, ale nechci si pak vyčítat, že zbytečně onemocní rakovinou.Veterinář říkal, že někdy je to varle tak zakrnělé, že nejde na sonu ani vidět.Tak doufám, že to nebude náš případ, chudák by měl obrovskou jizvu a to nechci.

Roniček
napsal(a):
No asi bude lepší jej vykastrovat dokud je mladý a zdravý.Mám z toho sice strach, ale nechci si pak vyčítat, že zbytečně onemocní rakovinou.Veterinář říkal, že někdy je to varle tak zakrnělé, že nejde na sonu ani vidět.Tak doufám, že to nebude náš případ, chudák by měl obrovskou jizvu a to nechci.
Jestli neuvidí veterinář varle na sonu, najděte si jiného. Mě veterinářka, která na sonu varlata neviděla, kastraci odmítla ( zcela rozumně ), že by také mohla rozřezat postupně celé břicho.

Roniček
napsal(a):
No právě to mě hodně vyděsilo.Jinak by to byl opravdu velký zákrok a jizva přes celé břicho.
Rozhodně bych nenechala řezat veterináře, který varle nenašel na sonu, to by ho taky nemusel najít ani v otevřeném břiše.( My jsme obě varlata dostali do dlaně).

Roniček
napsal(a):
To je pravda.Pokud to nepůjde vidět na sonu tak to nechám dělat jinde.A to sono se dělá při vědomí?
Jo, jen pes musí vydržet ležet v klidu.
doglover

XXX.XXX.238.109
Co se týče zdravotního hlediska, brzy to není. V USA se běžně kastrují i štěňata. Nicméně pokud chcete, aby Vám pes pořádně narostl, bylo vidět, že je to samec, tak bych vydržela klidně do roka a půl. Určitě bych také nesestoupené varle lokalizovala ultrazvukem.

doglover
napsal(a):
Co se týče zdravotního hlediska, brzy to není. V USA se běžně kastrují i štěňata. Nicméně pokud chcete, aby Vám pes pořádně narostl, bylo vidět, že je to samec, tak bych vydržela klidně do roka a půl. Určitě bych také nesestoupené varle lokalizovala ultrazvukem.
V USA dělají víc prasáren !

Roniček
napsal(a):
Děkuji za info.Asi ještě vydržím a nechám jej dospět.Ještě jsem se chtěla zeptat zda kastrovaný pes zvedá nohu při čůrání?Můj ji zatím nezvedá.Jen by mě to zajímalo, nikdy jsem doma vykastrovaného psa neměla.
Zvedá a jak - div nepřepadne. Tedy ten kastrovaný v plné dospělosti.

No, nesestouple ma pouze jedno varle, takze bych nemluvila o kastraci. Preci neni potreba vyndavat normalne umistene varle. To se bezne operuje mezi 6-12 mesici veku. Neni treba hledet na neukonceny telesny vyvin, protoze hormony v klidu utahne zbyle varle.
Co se tyce zavaznosti operace, zalezi na umisteni varlete, zda je uz v trislech nebo hluboko v dutine brisni. Urcite bych se nesverila do rukou veta bez dobre vybavene ordinace.
O vhodnosti tohoto typu reseni jednostranneho kryptorchismu se driv nepochybovalo (zvysena teplota varlete = zvysene riziko rakoviny), ale dnes uz se objevuji i nazory, ze to tak neni. Z mych zkusenosti a i stastisticky je riziko zhobneho bujeni jednoznacne.
Jen k odstraneni jednoho varlete pripomenu, ze pes bude nadale plodny, a tato vada je geneticka, proto nedoporucuji mnozeni na tomto psu.
Děkuji za radu.Já jsem nejprve taky přemýšlela, že bych nechala odstranit pouze to varle co nesestouplo.Jenže veter.mi říkal, že tohle mi nedoporučuje.Prý by jej bud vykastroval nebo by to nechal tak.Mám sice pejska s PP, ale na chov jsem jej nechtěla, mám ho jako domácího mazlíčka.Jde mi hlavně o jeho zdraví.