Tak se s Vámi podělím o ne zrovna pěkný zážitek
V pátek se mi poprvé serval pes (7mi měsíční štěně). Udělali jsme si výlet za jeho bráchou, už se párkrát viděli a parádně se vylítali. Možná jsem blbá, ale naivně jsem si myslela, že jako 7mi měsíční štěňata se ještě snesou. Ten můj by se možná i snesl, protože se ho snažím co nejlépe socializovat.
No, nejdříve jsme se potkali se psy na vodítkách. Druhý pes se hned vzpíral a vrčel, to se pak ozval i můj pes, ale nikdy ne první. Tak jsme chvíli šli se psy na vodítkách, po chvilce už to vypadalo v pohodě, měli snahu se očuchat, už se neježili a vrtěli ocasem. Tak jsme ještě chvíli pokračovali s tím, že byli na vodítkách. Pak už to vypadalo že si opravdu budou jen hrát. No tak jsme je pustili na volno.
Asi pět minut se proháněli a hráli si, pak se to nějak semlelo ani nevím jak a psi byli v sobě. Drželi se vzájemně za huby a ani za nic se nechtěli pustit. Všude krev. Snažili jsme se je alespoň držet za obojky tak, aby sebou neškubali a neublížili si ještě víc. Můj pes nakonec po chvíli řvaní pustil, ale druhý pes ne. Museli jsme počkat, než bude chtít překousnout, pak teprv jsme je odtrhli. Všude krev, mému psovi tekla krev přímo z čumáku a viděla jsem, že má ránu ještě na pysku. Druhý pes na tom byl asi o něco lépe, měl ránu nad okem, ale z huby mu taky tekla krev.
Můžu vám říct, že mi bylo fakt špatně, byla to vlastně první rvačka, starší pes nikdy na nikoho ani nezavrčel, natož aby se rval. A taky jsem fakt myslela, že se snad ani nepustí. Jela jsem rovnou na veterinu, kde dostal něco aby se mu do toho nedostal zánět a mastičku. Asi to nebylo tak hrozné, jak to vypadalo, naštěstí.
Měla jsem celkem strach, jak mi teď pes bude reagovat na ostatní psy.
Tak jsem včera vyrazila za kamarádkou a šli jsme na procházku s jejím ovčounem. Ten mého psa hned pobízel ke hře, a tak se nechal zlákat a chvíli spolu běhali, pak se ale ovčoun rozdivočel a to se můj pes lekl a přiběhl se schovat ke mě. Pak mi celých asi 6 km šel vzorně u nohy (dobrovolně) a nechtěl se zdalovat. Párkrát ještě zkusil za ovčounem vyběhnout, ale vždycky jakmile si ho začal ovčoun víc všímat, tak se zase stáhnul ke mě. Naštěstí to není nic hrozného, takže na tom zapracujem a bude to snad dobrý. On mi už začínal trošku machrovat na štěňata, tak myslím, že po tomhle se i zklidní.
Potřebovala jsem se někde vypovídat, prosím komentáře typu, že si za tu rvačku můžem sami a podobně slyšet nepotřebuji, samotná rvačka mě vytrestala dost. Pro příště budu psa seznamovat s košíkem.
Jen mě zajímá, vy co máte bull plemena, je normální, že se psi takhle ostře chytnou už v 7mi měsících? Samozřejmě jsem nepočítala s tím, že to bude kamarádský pes, co si bude nadšeně hrát s ostatními, to fakt ne. Jen mě překvapilo, že se to stalo už v takhle relativně brzo, a takhle ostře.
Uživatel s deaktivovaným účtem

marcelaamax
napsal(a):
Tak se s Vámi podělím o ne zrovna pěkný zážitek
V pátek se mi poprvé serval pes (7mi měsíční štěně). Udělali jsme si výlet za jeho bráchou, už se párkrát viděli a parádně se vylítali. Možná jsem blbá, ale naivně jsem si myslela, že jako 7mi měsíční štěňata se ještě snesou. Ten můj by se možná i snesl, protože se ho snažím co nejlépe socializovat.
No, nejdříve jsme se potkali se psy na vodítkách. Druhý pes se hned vzpíral a vrčel, to se pak ozval i můj pes, ale nikdy ne první. Tak jsme chvíli šli se psy na vodítkách, po chvilce už to vypadalo v pohodě, měli snahu se očuchat, už se neježili a vrtěli ocasem. Tak jsme ještě chvíli pokračovali s tím, že byli na vodítkách. Pak už to vypadalo že si opravdu budou jen hrát. No tak jsme je pustili na volno.
Asi pět minut se proháněli a hráli si, pak se to nějak semlelo ani nevím jak a psi byli v sobě. Drželi se vzájemně za huby a ani za nic se nechtěli pustit. Všude krev. Snažili jsme se je alespoň držet za obojky tak, aby sebou neškubali a neublížili si ještě víc. Můj pes nakonec po chvíli řvaní pustil, ale druhý pes ne. Museli jsme počkat, než bude chtít překousnout, pak teprv jsme je odtrhli. Všude krev, mému psovi tekla krev přímo z čumáku a viděla jsem, že má ránu ještě na pysku. Druhý pes na tom byl asi o něco lépe, měl ránu nad okem, ale z huby mu taky tekla krev.
Můžu vám říct, že mi bylo fakt špatně, byla to vlastně první rvačka, starší pes nikdy na nikoho ani nezavrčel, natož aby se rval. A taky jsem fakt myslela, že se snad ani nepustí. Jela jsem rovnou na veterinu, kde dostal něco aby se mu do toho nedostal zánět a mastičku. Asi to nebylo tak hrozné, jak to vypadalo, naštěstí.
Měla jsem celkem strach, jak mi teď pes bude reagovat na ostatní psy.
Tak jsem včera vyrazila za kamarádkou a šli jsme na procházku s jejím ovčounem. Ten mého psa hned pobízel ke hře, a tak se nechal zlákat a chvíli spolu běhali, pak se ale ovčoun rozdivočel a to se můj pes lekl a přiběhl se schovat ke mě. Pak mi celých asi 6 km šel vzorně u nohy (dobrovolně) a nechtěl se zdalovat. Párkrát ještě zkusil za ovčounem vyběhnout, ale vždycky jakmile si ho začal ovčoun víc všímat, tak se zase stáhnul ke mě. Naštěstí to není nic hrozného, takže na tom zapracujem a bude to snad dobrý. On mi už začínal trošku machrovat na štěňata, tak myslím, že po tomhle se i zklidní.
Potřebovala jsem se někde vypovídat, prosím komentáře typu, že si za tu rvačku můžem sami a podobně slyšet nepotřebuji, samotná rvačka mě vytrestala dost. Pro příště budu psa seznamovat s košíkem.
Jen mě zajímá, vy co máte bull plemena, je normální, že se psi takhle ostře chytnou už v 7mi měsících? Samozřejmě jsem nepočítala s tím, že to bude kamarádský pes, co si bude nadšeně hrát s ostatními, to fakt ne. Jen mě překvapilo, že se to stalo už v takhle relativně brzo, a takhle ostře.
Moje známá má 2 stafordy, začali se natvrdo rvát kolem půl roku, takže se tomuhle nedivím...

I já jsem zažila rvačku ( hodně krvavou ) dvou bulloidních bráchů - nebyli moji, jen se servali na našem "venčišti". Chodili tam s nimi, brášci si hrávali a pak, taky kolem 1/2 roku,7 měsíců se servali, odnášeli je v náručí.
napsal(a):
Moje známá má 2 stafordy, začali se natvrdo rvát kolem půl roku, takže se tomuhle nedivím...
Já právě co znám lidé s bullama, tak většinou tak do roka i déle se snesli. Neznám teda čistokrevné pitbully, tam je to možná něco jiného.
A ještě se zeptám, jak byste postupovali, když se ke mě pes chodí schovávat? Mám mu normálně dát čas? Neřešit to? Nebo ho pořád "vybízet" aby šel?
Zatím jsem to řešila tak, že jsem si z něho tak nějak jako dělala srandu, že se mu nic neděje, že mu ten pes nechce ublížit, ale nechala jsem ho jít vedle mě nebo za sebou, aby měl pocit, že je v bezpečí a že mi může věřit. Nevím, je to tak správně?

marcelaamax
napsal(a):
Já právě co znám lidé s bullama, tak většinou tak do roka i déle se snesli. Neznám teda čistokrevné pitbully, tam je to možná něco jiného.
A ještě se zeptám, jak byste postupovali, když se ke mě pes chodí schovávat? Mám mu normálně dát čas? Neřešit to? Nebo ho pořád "vybízet" aby šel?
Zatím jsem to řešila tak, že jsem si z něho tak nějak jako dělala srandu, že se mu nic neděje, že mu ten pes nechce ublížit, ale nechala jsem ho jít vedle mě nebo za sebou, aby měl pocit, že je v bezpečí a že mi může věřit. Nevím, je to tak správně?
Nikam bych ho nevystrkovala, dělala bych to tak, jak to děláte dosud, říct mu něco v tom smyslu, že se nic neděje, ale nechat ho u sebe.

Marcelaamax, jeho reakce je v podstatě suprovní . Nikam bych ho nevyháněla a hlavně bych ho do žádného seznamování nenutila! Ona socializace není o tom, že pes musí být s každým kamarád! Naopak bych toho současného stavu využila k učení ignorace cizích psů, což je pro dospělého psa normální stav. A na hraní mu nechala prověřené kamarády (patrně spíše kamarádky).
napsal(a):
Marcelaamax, jeho reakce je v podstatě suprovní . Nikam bych ho nevyháněla a hlavně bych ho do žádného seznamování nenutila! Ona socializace není o tom, že pes musí být s každým kamarád! Naopak bych toho současného stavu využila k učení ignorace cizích psů, což je pro dospělého psa normální stav. A na hraní mu nechala prověřené kamarády (patrně spíše kamarádky).
Jo v žádném případě ho nenutím. No má dva stálé kamarády, se kterýma je pořád v pohodě, ale do budoucna to asi taky nepůjde. Pak má ještě druhého psa doma, ale ten už si moc nehraje. Pak je pár psů ze cvičáku, se kterýma si občas pohraje.
Jinak do seznamování ho nenutím, on projevuje zájem sám, stáhnul se až po tom, co se ovčák rozdivočel. Od cizích psů ho odvolám, teda ještě dřív než se k ním dostane, většinou se na mě otáčí a čeká, co bude. Pokud si hraje s jiným psem, odvolám ho taky. Takže myslím, že s ignorací cizích psů problém nebude. Spíš jsem myslela, že by teď bylo dobré chodit hodně mezi bezproblémové psy, aby se přestal bát.
Nemam bulla, ale prve zvalchovanie "supera" nastalo prave v 7 mesiacoch. Zhruba vtedy jak zacal dvihat nohu.
S chodenim hodne medzi bezproblemove psy pozor - musia byt NAOZAJ bezproblemove, resp skor extremne nekonfliktne. Normalne spravanie voci pubertakom od dospeleho psa je totiz dat mu po drzke. Takto skoncila moja "socializacia" tym ze skusim zly zazitok prebit dobrymi, zhruba polka psov ktorych sme poznali dovtedy a boli v poho, pripadne sa majitelia zaprisahavali ze su naozaj v pohode, sa zrazu od tych 7-8m zacalo chciet s mojim rvat. Nasledky odburavam uz viac nez rok.
Druha moznost je ze by ste vedeli odhadnut vsetky psy v skupine od pohladu a zabranit orvaniu svojho psa vzdy dopredu, robit mu ochranku, vtedy by sa dalo chodit medzi psy - to je ale napriklad pre mna vyssia psickarska. Staci parkrat neustriehnut to, a problem je na svete.
Samozrejme neplati pre fenecky :).

L(phi)
napsal(a):
Nemam bulla, ale prve zvalchovanie "supera" nastalo prave v 7 mesiacoch. Zhruba vtedy jak zacal dvihat nohu.
S chodenim hodne medzi bezproblemove psy pozor - musia byt NAOZAJ bezproblemove, resp skor extremne nekonfliktne. Normalne spravanie voci pubertakom od dospeleho psa je totiz dat mu po drzke. Takto skoncila moja "socializacia" tym ze skusim zly zazitok prebit dobrymi, zhruba polka psov ktorych sme poznali dovtedy a boli v poho, pripadne sa majitelia zaprisahavali ze su naozaj v pohode, sa zrazu od tych 7-8m zacalo chciet s mojim rvat. Nasledky odburavam uz viac nez rok.
Druha moznost je ze by ste vedeli odhadnut vsetky psy v skupine od pohladu a zabranit orvaniu svojho psa vzdy dopredu, robit mu ochranku, vtedy by sa dalo chodit medzi psy - to je ale napriklad pre mna vyssia psickarska. Staci parkrat neustriehnut to, a problem je na svete.
Stopro souhlas. Až na ty fenečky. Leckterá fena puberťáka taky s chutí sejme a nadupe pod sebe.
L(phi)
napsal(a):
No, znám pár psů, kteří jsou opravdu bezproblémoví. Jednoho takového mám doma. Za 11 let na žádného psa snad ani nezavrčel. I štěně musím hodně usměrňovat, protože kolikrát ho dost prudí, ale on si nechá všechno líbit.
Ale budu vyhledávat spíše fenky. Jinak u nás ve školičce máme dvě feny labradora, které jsou "vychovávací" jakmile to štěně nebo puberťák přežene, okamžitě jim to rázně vysvětlí.
Je lepší snažit se najít pohodové psy a seznamovat s nima, než to přestat řešit a psům se vyhýbat ne?

Marcelaamax - máš plemeno dříve používané k zápasům se psy a dalšími zvířaty, a v těch psech to pořád je.
marcelaamax
napsal(a):
No, znám pár psů, kteří jsou opravdu bezproblémoví. Jednoho takového mám doma. Za 11 let na žádného psa snad ani nezavrčel. I štěně musím hodně usměrňovat, protože kolikrát ho dost prudí, ale on si nechá všechno líbit.
Ale budu vyhledávat spíše fenky. Jinak u nás ve školičce máme dvě feny labradora, které jsou "vychovávací" jakmile to štěně nebo puberťák přežene, okamžitě jim to rázně vysvětlí.
Je lepší snažit se najít pohodové psy a seznamovat s nima, než to přestat řešit a psům se vyhýbat ne?
No rozhodně. A vždy je lepší, že si to vyříkají. Fena vs pes a podobně. A to nemyslím bitvu. To já bych vyprávěl, jak moc je pro nás těžké se seznámit. Je to poděs. Ale pozor, někteří majitelé jsou velice citliví i na takové to, řekněme "oni si to vyříkali", zavrčeli na sebe, ohnali se a pak byl klid. Někdo to bere, že máte psa zabijáka a podobně. Pak se to blbě vysvětluje no.
napsal(a):
Marcelaamax - máš plemeno dříve používané k zápasům se psy a dalšími zvířaty, a v těch psech to pořád je.
Mám křížence tohoto plemene. Ale jak jsem psala, nepočítala jsem s tím, že bude kamarádský a bude si v pohodě hrát se psy.
Takže podle vás by bylo teď nejlepší už ho úplně přestat seznamovat se psy? Nebo na co tím narážíte?
Aliens_II
napsal(a):
No rozhodně. A vždy je lepší, že si to vyříkají. Fena vs pes a podobně. A to nemyslím bitvu. To já bych vyprávěl, jak moc je pro nás těžké se seznámit. Je to poděs. Ale pozor, někteří majitelé jsou velice citliví i na takové to, řekněme "oni si to vyříkali", zavrčeli na sebe, ohnali se a pak byl klid. Někdo to bere, že máte psa zabijáka a podobně. Pak se to blbě vysvětluje no.
Rozumím, znám majitelé, kteří jsou citliví i na to, že pes v rámci hry vydá jakýkoli zvuk Hned začínají panikařit a ukončují hru.
marcelaamax
napsal(a):
Mám křížence tohoto plemene. Ale jak jsem psala, nepočítala jsem s tím, že bude kamarádský a bude si v pohodě hrát se psy.
Takže podle vás by bylo teď nejlepší už ho úplně přestat seznamovat se psy? Nebo na co tím narážíte?
Ale plácla jen, že to je Vaše chyba, že máte to a to a že to je vlastně pes do ringu. A že Vy jste s tím měla počítat. Což jste samo že počítala, jinak byste nebyla tak opatrná.
Víte, ona se vždycky někde na každé ta malá "veška" najde.

"Je lepší snažit se najít pohodové psy a seznamovat s nima, než to přestat řešit a psům se vyhýbat ne?"
Marcela, normální pro dospělé psy-samce (teda nevím jak společenské miniatury apod.) je se s cizímu psy ignorovat. To je ideální stav. Ty máš navíc xbulla, tak o to víc! Nemusíš se psům vyhýbat, ale ani je vyhledávat na nějaké seznamování, což = kontakt. Ještě jednou - na hraní ať má prověřené fenečky, nauč ho, že cizí psi = ignor a ty mu buď tím přítelem největším...

napsal(a):
"Je lepší snažit se najít pohodové psy a seznamovat s nima, než to přestat řešit a psům se vyhýbat ne?"
Marcela, normální pro dospělé psy-samce (teda nevím jak společenské miniatury apod.) je se s cizímu psy ignorovat. To je ideální stav. Ty máš navíc xbulla, tak o to víc! Nemusíš se psům vyhýbat, ale ani je vyhledávat na nějaké seznamování, což = kontakt. Ještě jednou - na hraní ať má prověřené fenečky, nauč ho, že cizí psi = ignor a ty mu buď tím přítelem největším...
Souhlas + tohle nebude jeho první a poslední rvačka v životě, přijdou i horší. O to je zodpovědnější učit ho ignorovat samce už teđ.

napsal(a):
Ono je příjemné venčit v partě. Venčila jsem takhle několik let, mí psi byli bezprolémoví a měli jsme bezproblémovou smečku. Psi se vylítali, my jsme pokecali i placatici vypili, táboráky pálili - no bezva strávený čas. Nevím, jestli ještě takovéhle party jsou.
napsal(a):
rozumím, ale já myslela po tom, co se mi teď bojí. Tak abych mu zase ukázala, že se bát nemusí. Ne, že si musí hrát, mít s nimi kontakt, jen že se nemusí bát. Jde mi to, aby mi pak nezačal vyjíždět ze strachu.
napsal(a):
Souhlas + tohle nebude jeho první a poslední rvačka v životě, přijdou i horší. O to je zodpovědnější učit ho ignorovat samce už teđ.
Takže myslíte, že ho už teď nemám nechávat hrát s žádným samcem?
Často jsme chodili na procházky se dvěma psy, se kterými se vylítal - takže už ho učit aby ty psy ignoroval a hrál si jen s fenami?

napsal(a):
Ono je příjemné venčit v partě. Venčila jsem takhle několik let, mí psi byli bezprolémoví a měli jsme bezproblémovou smečku. Psi se vylítali, my jsme pokecali i placatici vypili, táboráky pálili - no bezva strávený čas. Nevím, jestli ještě takovéhle party jsou.
Však to se s ignorací nevylučuje, pes bere ostatní na vědomí, nenapadá ale taky nevyhledává. A když bude mít stabilní partu, tak tam je úplně o něčem jiném - to už je taková "polovlastní" smečka a ty vztahy mezi zvířectvem jsou známé, utřepané...smečkové...a pes, co nezapadne prostě členem party není...
napsal(a):
Však to se s ignorací nevylučuje, pes bere ostatní na vědomí, nenapadá ale taky nevyhledává. A když bude mít stabilní partu, tak tam je úplně o něčem jiném - to už je taková "polovlastní" smečka a ty vztahy mezi zvířectvem jsou známé, utřepané...smečkové...a pes, co nezapadne prostě členem party není...
No, ono takhle nějak to u nás je. Sejdeme se, psi se "pozdraví", trošku se proběhnou a pak jdeme na procházku. To už si každý běhá jinde a hledí svého.
marcelaamax
napsal(a):
Takže myslíte, že ho už teď nemám nechávat hrát s žádným samcem?
Často jsme chodili na procházky se dvěma psy, se kterými se vylítal - takže už ho učit aby ty psy ignoroval a hrál si jen s fenami?
Ja to vidim tak, ze najnebezpecnejsi su cudzi psi, kde nepoznate velmi dobre majitela, nepoznate psa, moze sa lahko stat ze sa neodhadne situacia.
Aj ked mam "rvace" tak s vybranymi samcami vencit mozem, ked viem ze ja aj druhy majitel davame pozor a pri prvom skaredom pohlade rozdelime.
Cize so znamymi by som vencila dalej, len s ocami na stopkach ci sa nieco nezacina zvrtavat - viete ako sa zvykli hravat doteraz, tak by ste mali vediet odhadnut ci je to stale ta ista hra alebo to prerasta v nieco nezelane, a vtedy usmernit do nevsimavosti.
L(phi)
napsal(a):
Ja to vidim tak, ze najnebezpecnejsi su cudzi psi, kde nepoznate velmi dobre majitela, nepoznate psa, moze sa lahko stat ze sa neodhadne situacia.
Aj ked mam "rvace" tak s vybranymi samcami vencit mozem, ked viem ze ja aj druhy majitel davame pozor a pri prvom skaredom pohlade rozdelime.
Cize so znamymi by som vencila dalej, len s ocami na stopkach ci sa nieco nezacina zvrtavat - viete ako sa zvykli hravat doteraz, tak by ste mali vediet odhadnut ci je to stale ta ista hra alebo to prerasta v nieco nezelane, a vtedy usmernit do nevsimavosti.
Jo, já jsem to takhle přesně myslela. Úplně cizí psy vyhledávat nebudu, měla jsem na mysli psy se kterými už se zná, ze cvičáku a tak.
Jinak máme je prokouklé, takže víme do kdy je to hra a kdy by bylo třeba je usměrnit. Navíc pro jistotu budou mít náhubky

To ste mali s tým počítať, že pes typu bull nebude nekonfliktný k ostatným psom. Ak ste chceli nekonfliktného psa, mali ste si kúpiť iné plemeno.
napsal(a):
To ste mali s tým počítať, že pes typu bull nebude nekonfliktný k ostatným psom. Ak ste chceli nekonfliktného psa, mali ste si kúpiť iné plemeno.
A prosím kde píšu, že jsem s tím nepočítala?
Ono čemu se divím, já věděla, že se najde někdo, kdo bude podobně rýpat
Kamaradka ma pitbulku - fenu.Ta by, nebyt pod kontrolou, zabila jakoukoli jinou fenu, ktera by nebyla podrizena. Jeji fena bez nahubku nevyjde z domu a na rvacky, kdy jeji fenu napadl pes bez nahubku, ma pacidlo. Neceka na prekousnuti, doporucuje ubrat kyslik. Fena dela canisterapii, bull sporty..., ale jine feny NE-E.

Můj pes začal jít do puberty cca v půl roce věku a začaly první pokusy o vyjasňování. Ignoraci se daří řešit v závislosti na počtu hárajících fen v okolí, někdy záleží i na typu a počtu psů. Včera jsme šli v obří smečce, kde pár těch cizích konkurentů odbyl cvičným zamručením, za chvíli to vzdal a řešil akorát přítomné holky. I navolno byl v pohodě, ačkoliv právě bez vodítka machruje nejvíc. Cestou zpět jsme potkali psa sólo a bylo zle. Startuje ale pouze na cizí psy v produktivním věku o velikosti JRT a výš. Kamarádi z dětství jsou v pohodě bez výjimky, ale i tak jsem v pozoru. Jeho nej kámoš začal po prvním roce trochu držkovat, asi ho bral do smečky a potřeboval si to s ním vyřídit. Po dalším roce se to celkem srovnalo.

marcelaamax
napsal(a):
Budeš muset počítat s tím, že nemáš žádného plyšáka, který si vyhraje a vyběhá se smečkou psů. Ale budeš muset být pořád ve střehu, a smířit se s tím, že se s jiným samcem nesnese, pokud ten druhý nebude výrazně podřízený a nebude to dávat dost najevo. To je daň za dominantního psa. Není to specifikum pitbulů a jejich kříženců, ale takhle se může projevovat jakýkoliv samec.
Pes je sice smečkové zvíře, ale je orientován na svoji smečku, tu chrání, tu si střeží, především před jedinci stejného pohlaví.
Mám psy už strašně dlouho, dřív se nechodilo venčit jako teď - do hloučku lidí a psů, kde všichni musí být happy, nevrčet, neprat se, pohrát si a domů. Chodila jsem se psem sama, tedy jen já a on, cvičila jsem ho po cestě, pokud jsme nějakého psa potkali, očichali se po dohodě s majitelem, případně krátce se proběhli, a šlo se dál, každý svou cestou.
napsal(a):
Budeš muset počítat s tím, že nemáš žádného plyšáka, který si vyhraje a vyběhá se smečkou psů. Ale budeš muset být pořád ve střehu, a smířit se s tím, že se s jiným samcem nesnese, pokud ten druhý nebude výrazně podřízený a nebude to dávat dost najevo. To je daň za dominantního psa. Není to specifikum pitbulů a jejich kříženců, ale takhle se může projevovat jakýkoliv samec.
Pes je sice smečkové zvíře, ale je orientován na svoji smečku, tu chrání, tu si střeží, především před jedinci stejného pohlaví.
Mám psy už strašně dlouho, dřív se nechodilo venčit jako teď - do hloučku lidí a psů, kde všichni musí být happy, nevrčet, neprat se, pohrát si a domů. Chodila jsem se psem sama, tedy jen já a on, cvičila jsem ho po cestě, pokud jsme nějakého psa potkali, očichali se po dohodě s majitelem, případně krátce se proběhli, a šlo se dál, každý svou cestou.
Vím, co mám za psa. A nemyslím si, že by byl dominantní. Chytnul ho druhý pes a tak se prostě bránil. Ale jak jsem psala hned v úvodu, počítala jsem s tím, že nebudu mít psa, který si bude nadšeně pobíhat a hrát s jinými psy, někdy stačí jen pořádně číst
Samozřejmě, že nejčastěji s ním chodím ven sama. Ale třeba jednou, dvakrát do týdne se sejdu s kamarády, s jejichž psy se zná od štěňátka a tam je to zatím bez problémů. Třikrát týdně jsme na cvičáku, každý den cvičíme venku, takže nepotřebuju nutně, aby ho unavili jiní psi, to zvládnu sama. Jen pokud to půjde, tak se ráda projdu s kamarády. Pokud to nepůjde, tak nic, i s tím počítám.
Je prostě jiná doba. Nenapadá mě vhodnější vyjádření, než pomocí tohoto klišé. Obecně je dnes taková situace v komunitě pejskařů, že téměř vše, co je přirozené pro psa, jakožto živočišný (a životaschopný) druh, je špatně. Psí strava ve většině případů neodpovídá původní přirozené stravě, pes se nesmí příliš hlasově projevovat, občas se nesmí ani normálně vyprazdňovat a nakonec se nesmí ani porvat (tedy určitou formou sociálně komunikovat). Divné...
Samozřejmě je mi jasné, že dnes není možné, vzhledem k naší geografické a sociální poloze nechat psy bezprizorně se rvát, ale právě to, co zmínila balu (venčení v hloučku lidí a psů, kde všichni musí být happy, nevrčet, neprat se, pohrát si a domů), je přesná trefa do černého. A hlavně, je to maximálně nepřirozené a "na hlavu".
marcelaamax: Pes se vám porval, nic se nestalo, máte ho celého, duši nemá zraněnou taky, tomu věřte, tak nic neřešte a vzhledem k plemenu, si myslím, že moc kamarádů (nových) mít nebudete. Neberte to osobně, je to jen moje bývalá zkušenost s bull a současnost se SAO.

Člověk musí respektovat plemenná specifika - po kavkazákovi nebudu chtít, aby cizí psy miloval, bude mi stačit, když si jich nebude všímat. A už vůbec ho nebudu nutit, aby se s nimi seznamoval a aby si s nimi hrál. Stejně tak u psa typu bul. Prostě to není mazlík ala retrívr...
napsal(a):
Člověk musí respektovat plemenná specifika - po kavkazákovi nebudu chtít, aby cizí psy miloval, bude mi stačit, když si jich nebude všímat. A už vůbec ho nebudu nutit, aby se s nimi seznamoval a aby si s nimi hrál. Stejně tak u psa typu bul. Prostě to není mazlík ala retrívr...
Já to po něm taky nechci, s tím jsem si ho pořizovala Jen jsem si říkala. že bude dobré ho socializovat dokud to půjde... Rozhodně jsem ho nenutila se seznamovat a hrát se psy - hrál si s nimi dobrovolně.
Jen jsem chtěla vědět, jestli teď po té rvačce postupuji správně. Ale tak trochu jsem čekala, že se to zvrtne v debatu o tom, že jsem si měla pořídit jiné plemeno.
milannn
napsal(a):
Je prostě jiná doba. Nenapadá mě vhodnější vyjádření, než pomocí tohoto klišé. Obecně je dnes taková situace v komunitě pejskařů, že téměř vše, co je přirozené pro psa, jakožto živočišný (a životaschopný) druh, je špatně. Psí strava ve většině případů neodpovídá původní přirozené stravě, pes se nesmí příliš hlasově projevovat, občas se nesmí ani normálně vyprazdňovat a nakonec se nesmí ani porvat (tedy určitou formou sociálně komunikovat). Divné...
Samozřejmě je mi jasné, že dnes není možné, vzhledem k naší geografické a sociální poloze nechat psy bezprizorně se rvát, ale právě to, co zmínila balu (venčení v hloučku lidí a psů, kde všichni musí být happy, nevrčet, neprat se, pohrát si a domů), je přesná trefa do černého. A hlavně, je to maximálně nepřirozené a "na hlavu".
marcelaamax: Pes se vám porval, nic se nestalo, máte ho celého, duši nemá zraněnou taky, tomu věřte, tak nic neřešte a vzhledem k plemenu, si myslím, že moc kamarádů (nových) mít nebudete. Neberte to osobně, je to jen moje bývalá zkušenost s bull a současnost se SAO.
Nové kamarády nepotřebujeme, máme jich už teď dost, takže to nám stačí. Uvidíme jak se to bude vyvíjet, jestli se s těmi co zná odmala snese, když ne tak ne, s tou možností počítám.
Jen jsem myslela, abych něco nezanedbala, mám v plánu s ním jezdit po závodech, tak aby mi ze strachu nevyjížděl na psy z 20 metrů.

marcelaamax
napsal(a):
Já to po něm taky nechci, s tím jsem si ho pořizovala Jen jsem si říkala. že bude dobré ho socializovat dokud to půjde... Rozhodně jsem ho nenutila se seznamovat a hrát se psy - hrál si s nimi dobrovolně.
Jen jsem chtěla vědět, jestli teď po té rvačce postupuji správně. Ale tak trochu jsem čekala, že se to zvrtne v debatu o tom, že jsem si měla pořídit jiné plemeno.
Proč jiné plemeno? To přece nikdo neříká. Jen, že to s ním nebude úplně jednoduché.
napsal(a):
Je jedno, jestli je to nějaký čistý bull nebo kříženec. U toho se těžko určuje, kolik se mu z povahy bulla ušlo. Možná, že zrovna míň, než jeho bráchovi a ten váš bude celý život s ostatními psy v pohodě. Možná je jen jeho bratr špatně socializovaný. U vašeho skoroplemene je problematické právě to, že se ten pes chová, jak mu bylo vloženo, tedy normálně se nepoňafá, ale zakousne a drží. Proto je pořád slyšet tolik o agresivních psech, protože se rozšířili ve velkém mezi lidi, kříženců jsou plné útulky, jenže žít s nima mezi ostatními pejskaři je trochu o hubu. Možná, na samotě u lesa". Když se potkají dva namachrovaní samci, normálních ras" tak se naježí, naprsí, povrkají, zkouší na sebe naskakovat a když jeden neustoupí, tak se nejspíš porafají, ale není to nijak dramatické, nesnaží se vzájemně zabít, jde spíše jen škrábance a ukázání převahy. Normálně vedený pes, kterého pořád panička nebrání zuby nehty a nechává seznamování volný průběh, hlavně ve štěněcím věku, pak umí druhé psy odhadovat a ví, komu se raděj podřídit, nebo na koho se vyprsit. Berte to, že pro vašeho psa, to byla prostě zkušenost, z které si veme třeba to, že prostě není na něj každý pes zvědavý, ale nebude z toho nijak přešlý. Už jsem psala, že jsme měli napadení několik a nemám psa, který by útočil, či zdrhal, prostě se teď jen nežene za každým psem a spíš vyhodnocuje a ignoruje. Pokud potkáme nějakého volně loženého vořecha (je jich tu dost) a můj za ním jde, i když mu říkám, ať ho neotravuje...je to holt na jeho nebezpečí, jeho rozhodnutí. Zatím v pohodě, jelikož je větší, než většina psů, tak se nemusím bát, nenejvíš by to odnesl nějakým tím kousancem. Jak tak pozoruju, když mu pes dá vrknutím najevo, ať ho neprudí, tak ho nechá být a jde si po svých. Když potkáme psa, který rozhodně není žádný milius, řeknu jen, že: pejsek je protiva a nechce kamarádit, tak ho necháme...a jdeme. Řekla bych, že to děláte dobře, teď se snažte jen nebýt napjatá u každého kontaktu se psem a uvidíte, třeba to dál půjde v klidu. Nějakou dobu, bych se kontaktovala jen s těma kámošema nebo pejskaři, kteří by i nějaký ten případný útok rozdýchali...aby vy jste mohla být víc v klidu. Zažili jsme už kde co a děláme pořád nějaké chyby. Zrovna nedávno: šla jsem se psem do míst, kde je domek na samotě a tam howavard, celkem kámoš. Vždycky tam psa pustím z vodítka, lítáme podél plotu do kopce z kopce, aby jsme i pejsu proběhali...on moc vyžití nemá. S majiteli se znám. Tak jsem psa pustila a vidím, ze zahrady naproti vyšel známý s bullkou, která pořád nosí el. obojek. Nikdy jí nedovoloval si se psy pohrát přes to, že vždycky vypadá, že by moc ráda. Můj už si to k ní namířil, tak ji majitel pustil. A já: běžíme za pejskem k plotu...Jak se rozeběhnuli spolu, v tu ránu mi došlo, že se tam po sobě rozhodně pošlapou a zatrnulo mi, jak zareaguje bullka...může to vyhodnotit jako napadení. No naštěstí to (i přes ty kolize) dopadlo dobře(oni psi nejsou blbí ) a já si jen říkala, že jak jsem stará, tak jsem blbá
Aliens_II
napsal(a):
Nechci nějak dál rozšiřovat toto téma, ale mluvíte tady o bull plemenech. Jen malý dotaz.
Jsou takové i feny? A musí se taky tak moc hlídat a vychovávat? Nebo mají jiné chování, než psi? Jen mě to zajímá, jako laika.
Jsou úplně stejné.
Jinak mě teda udivuje, že někoho udivuje, že se dva dospívající teriéři typu bull poprali. Protože na tom není nic k divení. Oba mají mít náhubky. A pokud vím, že se můj pes pere, má mít náhubek i v kontaktu s dalšími psi.
Aliens_II
napsal(a):
Nechci nějak dál rozšiřovat toto téma, ale mluvíte tady o bull plemenech. Jen malý dotaz.
Jsou takové i feny? A musí se taky tak moc hlídat a vychovávat? Nebo mají jiné chování, než psi? Jen mě to zajímá, jako laika.
Toto ani podobné plemeno nemám, ale znám jich pár z okolí. Bullky jsou samozřejmě mírnější, ale jen co se psů samců týče. Pokud potká fenu, je to skoro horší, než pes-pes.
umpa.lumpa
napsal(a):
Jsou úplně stejné.
Jinak mě teda udivuje, že někoho udivuje, že se dva dospívající teriéři typu bull poprali. Protože na tom není nic k divení. Oba mají mít náhubky. A pokud vím, že se můj pes pere, má mít náhubek i v kontaktu s dalšími psi.
Do teď se nikdy nepopral ani nevystartoval, tak náhubek neměl. Teď už ho mít bude
lesnížínka
napsal(a):
Toto ani podobné plemeno nemám, ale znám jich pár z okolí. Bullky jsou samozřejmě mírnější, ale jen co se psů samců týče. Pokud potká fenu, je to skoro horší, než pes-pes.
Tak měl sem bulíka psa, nikdy neměl s žádným psem problém. jen jednou, když po něm vystartoval jezevčík, bulík ho jen zalehl. Ale kamarád který je choval, tak mi říkal že rvačky mezi sebou měli často.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2
Máš holt bulla, a u nich to nefunguje tak, že "jé brácha, jak je?"
Mají v krvi nesnášenlivost vůči svému druhu, dost často v dospělosti nesnesou ani jiného psa samce (znám málo bullů, kteří dokáží tolerovat druhé psy).
Postupovala si správně. Teď bude víceméně na tobě rvačkám předcházet - tedy venčit jen s tím, u kterých víš, že v pohodě a nebo pes bude chodit s košem...
Máš "specifické plemeno", evidentně seš si toho vědoma, a myslím, že první rvačka tě posunula zas o kus dál

Aliens_II
napsal(a):
Feny všeobecně když jsou rvavé, je to horší než se psy. Psi (když to není zrovna bull plemeno) se spolu poperou, ale příště nemusí. Feny, když se jednou znenávidí, je to nenávist na život a na smrt a na furt.
Když už se tu řeší bull štěňata, dovolím se vetřít - mám tříměsíční štěně- fenku (něco přes 3 kg) a na stejném patře s námi bydlí cca 7-8 měsíční pejsek - pitbul. Takže mám trochu obavy, jak spolu budou do budoucna vycházet, ale říkám si, že pokud je to fena a pes a znají se od štěněčího věku, snad by neměl nýt problém. Pejsky jsme nechali očuchat, seznámit, bulík nikdy nevypadal, že by chtěl útočit a naše malá si zas hned lehá podřízeně na záda.- Samozřejmě je tu velikostní nepoměr, takže jsme zůstali jen u toho opatrného očichání.
Dnes ale po vzájemném očichání bulík naznačil tlapou, že by chtěl štěně rolovat pod sebe. Ukončili jsme raději kontakt, malou jsem odnesla. Nejsem si jistá, ale rolování pod sebe považuju za předzvěst agrese - je to tak?
Tak nevím, jestli by nebylo lepší do budoucna raději kontakty s bulíkem ukončit- problém to zřejmě nebude, chodí na vodítku, majitelé vědí, co mají a jsou opatrní. Jen jsem myslela, že by bylo dobré, aby si na sebe zvykli, když jsou sousedi a budou se téměř denně potkávat.
Zkušení majitelé bull plemen - co byste radili?
Třeba zde po 1:56 ta stafbulka dělá to, co popisuji, ale je menší ne NO, takže mu nedosáhne až na hřbet.
https://www.youtube.com/watch?v=ZHwlmvuW4NY.
imattree
napsal(a):
A nebyla to spíše výzva ke hře? Položení packy na záda, s tím že druhý pes začne po prvním poskakovat a tak proběhne hra? Protože rolování pod sebe neprobíhá packou, ani, pokud je zde velký velikostní rozdíl.
Dík za reakci, na to videu nevidím nic, co by mi situaci připomínalo, ale to bude asi tím propastným rozdílem ve velikostech.
Že rolování pod sebe neprobíhá packou mě nenapadlo, hm...možná to výzva ke hře mohla být, nicméně mně i druhé majitelce to připadalo, že bulík chce štěně shrábnout pod sebe.
Prostě nevím, jestli takto socializovat za každou cenu, ono by stačilo, kdyby pitbul kousl jednou a bylo by hotovo.
0:19 to dělá ten tmavší, pak i v 0:28,1:24.1:29 to dělají dokonce oba.
https://www.youtube.com/watch?v=cSd5gYfRgoY
Socializovat za každou cenu smysl nedává, ale aby chudák pes nebyl trestaný za přirozené a pozitivní chování. Také reakce "malou jsem odnesla" mi nepřijde správná, prostě bych si získal pozornost a odvedl ji, což by měl v nejisté situaci udělat i druhý majitel se svým psem. Ale žádné litování, nebo utěšování atd. tím se to jen vytvoří strach.
Také bych spíš řekla, že to byla výzva ke hře. Mám skoro roční kříženku bulíka a packu na zádech vídáme vcelku pravidelně když si hraje s ostatními. Nejčastěji to dělá s fenkou na cvičáku, nejdřív se honí, pak po sobě začnou packama a pak se valí po zemi, hopsaji kolem sebe, prostě blbnou . I když u cizích si dávám pozor...
Hrát bych je spolu nenechala, ale spíš pro velikostní rozdíl. Bulíci jsou jak tank, takže spíš by ji ublížil nechtěně při hře.
Aliens_II
napsal(a):
Feny tohoto plemene jsou mezi sebou ještě horší než psi. Tam obvykle rvačky jdou až "do konce" jedné z nich, když majitelé nedokáží zasáhnout. Sama vím o případu, kdy majitelé nechávali dvě feny doma spolu(byla to matka s dcerou) a jednoho dne přišli domů a našli tu starší mrtvou a ta mladší (její 16 -ti měsíční dcera) byla dorvaná a bez jednoho oka. Krutá zkušenost - spíše nezkušenost majitelů- tvrdě zaplacená...
Felow
napsal(a):
Feny tohoto plemene jsou mezi sebou ještě horší než psi. Tam obvykle rvačky jdou až "do konce" jedné z nich, když majitelé nedokáží zasáhnout. Sama vím o případu, kdy majitelé nechávali dvě feny doma spolu(byla to matka s dcerou) a jednoho dne přišli domů a našli tu starší mrtvou a ta mladší (její 16 -ti měsíční dcera) byla dorvaná a bez jednoho oka. Krutá zkušenost - spíše nezkušenost majitelů- tvrdě zaplacená...
Tak snad si vzali ponaučení, ale z tohoto zážitku určitě ano.
Jinak ještě mimo téma. Jak jsou na tom v tomhle ohledu JRT? Kamarádka má fenu JRT, chtějí si po ní nechat štěně (taky fenu) a nějaké oddělování je ani nenapadlo. Myslíte, že je to dobrý nápad?
Jiná kamarádka měla jorkšírky (3 feny, z toho dvě máma s dcerou). Máma s "nepříbuznou" fenou se rvali často a fakt hodně. Ale máma s dcerou se nepoprali nikdy. Je to fakt tak, že ta máma prostě ví, že je to její dcera? Nebo prostě ta dcera byla mírnější a podřizovala se, proto se nepraly?

marcelaamax
napsal(a):
A prosím kde píšu, že jsem s tím nepočítala?
Ono čemu se divím, já věděla, že se najde někdo, kdo bude podobně rýpat
Ja som mal viac psov a všetci boli nekonfliktní a to som rád, že som nemusel niečo také riešiť
marcelaamax
napsal(a):
Tak snad si vzali ponaučení, ale z tohoto zážitku určitě ano.
Jinak ještě mimo téma. Jak jsou na tom v tomhle ohledu JRT? Kamarádka má fenu JRT, chtějí si po ní nechat štěně (taky fenu) a nějaké oddělování je ani nenapadlo. Myslíte, že je to dobrý nápad?
Jiná kamarádka měla jorkšírky (3 feny, z toho dvě máma s dcerou). Máma s "nepříbuznou" fenou se rvali často a fakt hodně. Ale máma s dcerou se nepoprali nikdy. Je to fakt tak, že ta máma prostě ví, že je to její dcera? Nebo prostě ta dcera byla mírnější a podřizovala se, proto se nepraly?
Sázka do loterie. Mohou spolu vycházet, ale spíše bych věřila tomu, že se jednoho dne začnou rvát. A jak se dvě feny jednou porvou, budou se rvát při každé příležitosti. Už nelze je nechat o samotě společně. Feny nerespektují příbuzenské vazby matka - dcera. Respektují jedině to, pokud jedna z fen bude natolik submisivní, aby ta druhá neměla důvod se s ní rvát.
koňadra
napsal(a):
Sázka do loterie. Mohou spolu vycházet, ale spíše bych věřila tomu, že se jednoho dne začnou rvát. A jak se dvě feny jednou porvou, budou se rvát při každé příležitosti. Už nelze je nechat o samotě společně. Feny nerespektují příbuzenské vazby matka - dcera. Respektují jedině to, pokud jedna z fen bude natolik submisivní, aby ta druhá neměla důvod se s ní rvát.
Taky jsem si to říkala, radila jsem jí, aby si nechali psa. Nejdříve jsem jí teda radila, aby fenu vůbec nenechávali krýt, ale to neprošlo.
No starší fena moc submisivní není, na mé psy si celkem dovoluje a snaží se si je podřídit.