Kaaačča95

XXX.XXX.194.241
Dobrý den, běhám agility s dvouma německýma pinčama. Ráda učím psi různé triky. A přemýšlím o akčnějším plemeni. Jelikož jsem měla doma psi jen s krátkou srstí. Chtěla bych se zeptat jestli je dlouhá srst obtíž doma, kartáčováním se to asi zmírní, ale asi je to pořádná práce. :/ Nebo můžou být i venku? Jsou to společníci, to vím..ale když se tak ptám, většinou mají tyto psi doma. Někdo mi řekl, že se šeltie vice plstí..a je naročnější, také více štěká a bývají plaché oproti border kolii..děkuji moc za rady :).
Kaaačča95

XXX.XXX.194.241
No borderku bych brala se stredne dlouhou srsti..mozna by to byla pro me lepsi volba..ale od mala jsem si prala seltii a tak jsem premyslela ze bych si splnila svuj sen..ale bojim se ze bych byla nestastna :/.
Kaaačča95

XXX.XXX.194.241
Ale prece je seltie skladnejsi :) do auta..do bytu..no nevim..je to asi na dlouhe uvazovani :/.
Srst šeltie je v pohodě, prakticky bezúdržbová. Vyčesávat je potřeba jen v době línání každý den, protože chlupy z ní padají po chomáčích, ale mimo línání stačí vyčesat jednou za týden, nebo ani to ne.. Skoro nic se z ní stejně nevyčeše. Jediné co se může cuchat je jemná srst za ušima, a tu stačí trochu prostříhat a i to je bez problémů. A pokud jde o povahy, není pravidlo, že jsou plaché, záleží na jedinci. Je u nás dokonce několik šeltií co se aktivně věnují canisterapii. Chce to jen najít dobrého chovatele, který se štěňátkům hodně věnuje, správná socializace je u šeltiček potřeba
sheepdog
napsal(a):
Srst šeltie je v pohodě, prakticky bezúdržbová. Vyčesávat je potřeba jen v době línání každý den, protože chlupy z ní padají po chomáčích, ale mimo línání stačí vyčesat jednou za týden, nebo ani to ne.. Skoro nic se z ní stejně nevyčeše. Jediné co se může cuchat je jemná srst za ušima, a tu stačí trochu prostříhat a i to je bez problémů. A pokud jde o povahy, není pravidlo, že jsou plaché, záleží na jedinci. Je u nás dokonce několik šeltií co se aktivně věnují canisterapii. Chce to jen najít dobrého chovatele, který se štěňátkům hodně věnuje, správná socializace je u šeltiček potřeba
Souhlasím, napsano stejně i pro BOC . Se srstí je na tom stejně, žádné potíže, naopak bezúdržbová.
Takže srst není v tomto výběru těchto dvou plemen nijak výrazně pro ani proti na žádnou stranu, je to prakticky totožné, prioritní bude tedy povaha, upotřebení atd...
Taky mi prijde pinc vcelku akcni, ale samozrejme kazdy ma jina meritka.
Jinak jak borderky tak seltie maji pracovni linie s vyrazne kratimi chlupy nez by clovek cekal.
Nebo kdyz akcni kratkosrsty pes, tak cloveka hned napadne kelpie.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Taky jsem tak před dvěma lety přemýšlela a nakonec jsem vzala šeltii a jsem z něho naprosto unešená.Doma velký mazel, venku raketová myš . Co se týče srsti, měla jsem větší obavy.Přijdeme z venku prokartáčuji a moc toho není.Výhoda je že to jsou spíše chomáčky a dá se to krásně vysát.Nikde se to nezapichuje.Chodili jsme na agility, ted budeme zkoušet pasení oveček, uvidíme co ho bude bavit víc.
brebera
napsal(a):
Dlouhá srst je z osobní zkušenosti daleko lepší na úklid než krátká. Sice je jí opticky víc, ale snadno se ze všeho dostane. Krstkosrstého psa bych doma po zkušenostech byť jen s hlídáním nikdy nechtěla, zapíchá se to všude a nejde to pryč. PS: žijeme s beardedkami.
Poslala jsem Vám soukr. zpravu...